misza_kazak 19.08.11, 12:58 Tutaj macie wideo starta 53T6 Wideo YT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam_al Re: Start 53T6 19.08.11, 13:09 do kompletu: military.tomsk.ru/blog/topic-350.html Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Start 53T6 19.08.11, 13:14 misza_kazak napisał: > Tutaj macie wideo starta 53T6 > > Wideo Y > T > Skąd został wzięty ten film, jaki był jego cel stworzenia z takim a nie innym komentarzem? Tekst od 1:40 do końca, jest żenujący - nie wierzę że u Was w telewizji wciąż puszczają teksty w tej poetyce. Stąd moje pytanie skąd został wziety ten film, i do jakich celów mógł z takim komentarzem słuzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Start 53T6 19.08.11, 13:24 bmc3i napisał: > Skąd został wzięty ten film, Z TV. > jaki był jego cel stworzenia z takim a nie innym komentarzem? Nie rozumiem pytania. >Tekst od 1:40 do końca, jest żenujący - nie wierzę że u Was w telew > izji wciąż puszczają teksty w tej poetyce. To nie jest kwestia wiary, tylko faktow. Stąd moje pytanie skąd został wziety > ten film, i do jakich celów mógł z takim komentarzem słuzyć? Wideo z 2007 roku. Sam start zostal przeprowadzony w 2004 Sluzy do pokazania jakie mamy rakiety i jak oni chronia naszego bezpieczenstwa. . CZego dokladnie w tekscie ci nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Start 53T6 19.08.11, 14:50 misza_kazak napisał: > Wideo z 2007 roku. Sam start zostal przeprowadzony w 2004 > Sluzy do pokazania jakie mamy rakiety i jak oni chronia naszego bezpieczenstwa > . > . CZego dokladnie w tekscie ci nie podoba? O co? O takie - jak to u nas mówią - bogoojczyźniane. Pisze z pamieci; "zanim wypowiedziałem ostatnie zdanie, cel został zniszczony. Tak, my obronilismy nasze niebo od nieprzyjacielskiej napasci. Obronilismy za pomocą rakiety". To nie jest wojskowy, ani nawet poważny publicystyczny język. Raczej propagandowy. Przypomina mi polską czytankę dla dzieci chyba z drugiej klasy podstawówki, jeśli dobrze pamietam. "Nasi dziadkowie walczyli kiedyś na koniach, a my dzisiaj mamy czołgi! I mamy rakiety! Niekomu nie damy się pobić!" Dobrze mnie zrozum, ja znam ten system rakietowy, wiem na czym polega, i uważam go za jedno z najwiekszych Waszych osiagniec w wojskowosci obok Waszych okretów podwodnych - tylko ten prymitywny komentarz. Stąd pytałem do jakich celów ten film został zrobiony z takim a nie innym komentarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Start 53T6 19.08.11, 15:06 > > . CZego dokladnie w tekscie ci nie podoba? > > O co? O takie - jak to u nas mówią - bogoojczyźniane. Pisze z pamieci; > > "zanim wypowiedziałem ostatnie zdanie, cel został zniszczony. Tak, my obronilis > my nasze niebo od nieprzyjacielskiej napasci. Obronilismy za pomocą rakiety". No co moge powiedzic... ucz rosyjski. Zle go rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Start 53T6 19.08.11, 15:10 misza_kazak napisał: > > > . CZego dokladnie w tekscie ci nie podoba? > > > > O co? O takie - jak to u nas mówią - bogoojczyźniane. Pisze z pamieci; > > > > "zanim wypowiedziałem ostatnie zdanie, cel został zniszczony. Tak, my obr > onilis > > my nasze niebo od nieprzyjacielskiej napasci. Obronilismy za pomocą rakie > ty". > > No co moge powiedzic... ucz rosyjski. > Zle go rozumiesz. > > Na pewno nie znam rosyjskiego w takim stopniu jak Ty, co jednak źle zrozumialem? Przetłumacz tu ostatnie zdania.... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Start 53T6 19.08.11, 15:26 > > > "zanim wypowiedziałem ostatnie zdanie, cel został zniszczony. Tak, > my obr > > onilis > > > my nasze niebo od nieprzyjacielskiej napasci. Obronilismy za pomocą > rakie > > ty". "Челoвечеcкий глaз не ycпевaет cреaгирoвaть нa ее cтaрт. Зa время пoкa гoвoрилacь пocледняя фрaзa цель былa yничтoженa. Дa, мы зaкрыли небo oт внезaпнoгo нaпaдения. Зaкрыли крышкaми и рaкетaми." "Czyli ludskie oko nie jest w stanie zareagowac na jej start. Za ten czas poki powiedziano ostatnie zdanie cel zostal zniszczony. Owszem, zakrylismy niebo od ataku z zaskoczenia. Zakryli silosami i rakietami..." Dyktor Lanowoj mowi to nie z zachwytem, a ze smutkiem i niepokojem. Tutaj jest to samo wideo z translacji kanalu 365 www.youtube.com/watch?v=D2ws5oabKBc Na koncu jest zdanie ktorego brakuje w pierwszym filmiku i ktore konczy caly program: "Хoтелocь бы верить чтo нaвcегдa." Czyli. "Chcialo by sie wierzyc ze na zawsze..." Jak widzisz zadnych "bogoojczyznianych tekstow" czy "propagandy". PO prostu pokazano start i komentarz, ze poki co jest czym bronic Rosje od niespodziewanego ataku,a co bedzie dalej przy takiej polityce nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Start 53T6 19.08.11, 15:32 Ja pisałem tłumaczenie z pamięci, odtwarzając z pamieci co słuchałem pół godziny, czy tam ile wcześniej. W Twoim tlumaczeniu sens jest dokladnie taki sam. A co do sposobu czytania tekstu przez lektora... sprawa subiektywna. Moim zdaniem, on ten tekst czytał w takim "radzieckim", powolnym, pełnym uniesienia i patosu stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 tajemnicza śmierć Achromiejewa... 19.08.11, 23:45 a oto szczegóły: svpressa.ru/society/article/46896/ Odpowiedz Link Zgłoś