Dodaj do ulubionych

broń maszynowa w USA.

IP: 80.51.230.* 14.09.04, 09:27
właśnie wygasł 10cio letni okres zakazu jej sprzedarzy.
chciałem się dowiedzieć jak to było z tymi co taką broń nabyli wcześniej.czy
nie mogli do niej kupować amunicji i innych(np.środków pielęgnacji).czy mieli
ją nielegalnie.
poza tym chciałem się dowiedzieć ile kosztuje w stanach broń (np. M16 ,SKS,
AK-47,FN FAL ,uzi ,itp.)
Obserwuj wątek
    • Gość: REMOV Nie zadna maszynowa! IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 14.09.04, 11:59
      Nie żadna maszynowa! To w ogóle nie dotyczy broni maszynowej, nie wiem
      kto to wymyślił, ale to bzdura! Amerykanie po prostu będą mogli sobie posiadać
      do broni samopowtarzalnej składane kolby, montaże pod bagnet i większe
      magazynki ets. i część z "zakazanych" modeli, to wszystko. "Assault Rifle Ban"
      tak naprawdę nie dotyczyła wbrew nazwie żadnych karabinków automatycznych
      (szturmowych), a jedynie broni samopowtarzalnej długiej i krótkiej. Rany,
      jeżeli tak wyglądają doniesienia prasowe o USA, to gratuluję posiadanych
      informacji!

Gdyby ktoś nie wiedział, to "broń maszynowa" to dawna nazwa
      broni "samoczynnej", czyli takiej, która może prowadzić tylko ogień ciągły.
      Natomiast automatyczną długą i krótką można było i nadal będzie można posiadać,
      w sensie "samopowtarzalnej", natomiast automatyczna w sensie "samoczynno-
      samopowtarzalna", czyli zdolną prowadzić również ogień ciągły - nie (to znaczy
      trzeba mieć odpowiednią licencję, a tak znowu łatwo jej uzyskać się nie da,
      oczywiście zależy to od stanu). Tutaj nic nie uległo zmienie.

A sam ARB (Assault Rifle Ban) był bzdurą od początku do końca, ot tanim chwytem
      pod publiczność. Chyba, że ktoś mi wyjaśni jak montaż bagnetu wpływa na
      skuteczność samopowtarzalnej broni palnej, a ten wyróżnik klasyfikował na
      przykład karabiny czy karabinki (a nawet niektóre pistolety maszynowe) do
      kategorii szczególnie niebezpiecznych "assault rifles" (nazwa jest myląca, ot
      slogan).
      • Gość: SAGGER Re: Nie zadna maszynowa! IP: 80.51.230.* 15.09.04, 10:22
        wiadomo że nazwa "broń maszynowa " nie jest specjalnie trafiona (udana) ale w
        celu lepszego unaocznienia tematu postu forumowiczom,zatytułowałem więc tak ten
        post.poza tym nasze media precz mówią o broni maszynowej.
    • Gość: Paul Re: broń maszynowa w USA. IP: *.nwrk.east.verizon.net 15.09.04, 10:05
      > poza tym chciałem się dowiedzieć ile kosztuje w stanach broń (np. M16 ,SKS,
      > AK-47,FN FAL ,uzi ,itp.)
      Ten kto taka bron mial przed wprowadzeniem zakazu moze ja miec dalej z
      dodatkowym zarejestrowaniem i zakazem sprzedarzy - nie mozna komus bez powodu
      odebrac broni, a prawo nie dziala wstecz (jeszcze). Do nie dawna mozna bylo
      legalnie i latwo sobie kupic "zestawy" umozliwiajace ogien seriami. Kazdy kto
      ma troche pojecia o broni moze to sobie sam zrobic tak czy inaczej. Obok
      zakazu fereralnego za prawa stanowe. W NJ, NY np. nie mozna kupic broni
      przypominajacej z wygladu okreslone typy i tyle. Jak ci sie nie podoba
      zamieszkaj w innym stanie. Dostep do broni zostal wydatnie ograniczony, co nie
      znaczy ze nie ma jej w "cyrkulacji". Ceny znajdziesz na oficjalnych stronach
      internetowych i sa to tanie rzeczy jak na US. Bron "na lewo" kosztuje 2-3-4
      razy wiecej. Prawde mowiac od dawna nie interesuje sie oficjalnym rynkiem, ale
      amunicje mozna kupic bez klopotow. Od administracji Clintona zaczelo byc gowno
      wokol broni. Teraz za republikanina Busha (sic!) i jego wspanialych pomyslach
      na temat "bezpieczenstwa" i walki z teroryzmem (partiot act - zamach na
      konstytucje i nie o bron tu chodzi) to niedlugo trzeba bedzie sie meldowac w
      miejscu zamieszkania, a kazdy zasmarkany agent bedzie cie mogl zamknac za
      spluwanie na chodnik. No, ale to inny temat. Uszanowanie,
      Paul
    • Gość: SAGGER apropo AK-47. IP: 80.51.230.* 15.09.04, 10:24
      czy jest on produkowany w stanach skoro jest tak szeroko dostępny w sklepach?
      • Gość: Paul Re: apropo AK-47. IP: *.nwrk.east.verizon.net 15.09.04, 10:29
        Oczywiscie! rozne klony, kloniki, przez rozne firmy i firemki;-}. Poza tym sa
        oczywiscie oryginaly i tanie wersje chinskie. Oczywiscie mase akcesoriow, jak
        do innych broni. Uszanowanie i pozdrawiam,
        Paul
    • Gość: Radek Re: broń maszynowa w USA. IP: *.2015.com 15.09.04, 18:26
      Ten ban to byla jedna wielka bzdura, mozna bylo miec bron pol automatyczna z
      maksimum dwiema "cechami wojskowymi" takimi jak (tlumik, bagnet itp), wiec
      roznice sa pomijalne.

> chciałem się dowiedzieć jak to było z tymi co taką broń nabyli wcześniej.

Mogli ja posiadac i uzywac.
      Poza tym mozna ja tez bylo kupic jako tzw preban wiec afaik dotyczylo to nowych
      broni.

SKS kolega niedawno kupil za 170 usd, rumunskiego AK47 z kolba jak z dragunowa
      inny kolega kupil za 260 usd. M16 raczej ciezko trafic ale pelno jest AR15 w
      okolicach 500 usd.

• Gość: NRA Re: broń maszynowa w USA. IP: 207.188.108.* 15.09.04, 22:02
        Rosyjskie AK z Tuly chodza po okolo $700-1200, rumuny i chinskie po 350-400,
        tak samo pochodne z Rosji, czyli automatyczne, ale bez mozliwosci strzelania
        seriami. I jest sporo amerykanskich kopi, albo 7.62, albo na ktorys z lokalnych
        naboi posrednich. Te tez chodza po okolo $350.
        Jak tylko zdejma zakaz sprzedazy, natychmiast kupuje polski z Radomia...
    • vt110075 Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 05:25
      tutaj masz fajna stronke, napewno Ci sie spodoba:
      www.budsgunshop.com/catalog/index.php
      masz ceny, uzywane i nowe, ogromna oferta :)
      • anton_pl Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 08:25
        www.youtube.com/watch?v=snDpcbFLJJg
        O tu jest Ameryka - pańszczyźniane kartoflarze z Polski wstać pochylić łeb z szacunkiem prosze xD
        • odyn06 Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 10:30
          A ty anton od rana masz kłopoty, czy to syndrom dnia wczorajszego?
          • anton_pl Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 11:25
            odyn06 napisał:

> A ty anton od rana masz kłopoty, czy to syndrom dnia wczorajszego?

Nie, tak napisałem żeby zmobilizować nasze społeczeństwo, podnieść, chce dobrze :D, raz też napisałem że chce dobrze a gościu mi odpisał: "a kto nie chce" :D
            Pozdrawiam!
    • patmate Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 11:05
      Gość portalu: SAGGER napisał(a):

> właśnie wygasł 10cio letni okres zakazu jej sprzedarzy.
      > chciałem się dowiedzieć jak to było z tymi co taką broń nabyli wcześniej.czy
      > nie mogli do niej kupować amunicji i innych(np.środków pielęgnacji).czy mieli
      > ją nielegalnie.

Parę cen z "Recoil" : Lancer L30 - 3.000 USD, Patriot Ordnance Factory P415 - 2.600 USD,
      Remington R51389 USD, Smith & Wesson MSP Shield 449 USD, Ruger LC9 449 USD

pzdr
      • crannmer Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 11:40
        patmate napisał:
        > > poza tym chciałem się dowiedzieć ile kosztuje w stanach broń (np. [...] AK-47

Obawiam sie, ze na egzemplaz AK-47 stac bedzie tylko oligarchow.
        • anton_pl Re: broń maszynowa w USA. 29.05.14, 11:45
          crannmer napisał:
          > > > poza tym chciałem się dowiedzieć ile kosztuje w stanach broń (np.
          > [...] AK-47
          >
          > Obawiam sie, ze na egzemplaz AK-47 stac bedzie tylko oligarchow.

A skąd, poniżej 1000 dolarów (używane)...
          • crannmer Czym sie rozni AKM i AK od AK-47 29.05.14, 11:48
            anton_pl napisał:
            > A skąd, poniżej 1000 dolarów (używane)...

Robaczku, czy widzisz roznice miedzy AKM (a niechby i AK) czy nawet ich klonami, a AK-47? Prawdziwym AK-47?

Tak w ogole to nie wiem, czy jakikolwiek egzemplaz AK-47 kiedykolwiek opuscil tereny ZSRR.
            • marek_boa Re: Czym sie rozni AKM i AK od AK-47 29.05.14, 12:00
              Nie mogło opuścić terenów ZSRR coś co nie istnieje i nigdy nie istniało! "AK-47" to nazwa nadana "AK" przez Zachód/USA* (*niepotrzebne skreślić) - nigdy ani nie nadana , ani nie zatwierdzona w ZSRR!
              -Pozdrawiam!
              • crannmer Niepelne wiadomosci 29.05.14, 19:33
                marek_boa napisał:
                > Nie mogło opuścić terenów ZSRR coś co nie istnieje i nigdy nie istniało! "AK-47
                > " to nazwa nadana "AK" przez Zachód/USA* (*niepotrzebne skreślić) - nigdy ani
                > nie nadana , ani nie zatwierdzona w ZSRR!

Masz niepelne wiadomosci. AK-46, AK-47 i AK-48 to radzieckie wewnetrzne oznaczenia kolejnych przedseryjnych wersji rozwojowych karabinka AK.

Wypowiedz, jakoby AK-47 "nie istnieje i nigdy nie istniało", nie ma uzasadnienia.
                • marek_boa Re: Niepelne wiadomosci 29.05.14, 19:49
                  Pozwolisz ,że zostanę przy swoim zdaniu?! "AK-46"/"AK-47" to również nazwy potoczne ("Usłowne") i według mojej wiedzy nie mają nic wspólnego z wewnętrznymi oznaczeniami! Tak samo jak nazwa "AK-48" w dokumentach wszelakich nie występuje - występuje "prototyp AK"!
                  -Pozdrawiam!
            • anton_pl Re: Czym sie rozni AKM i AK od AK-47 29.05.14, 12:00
              crannmer napisał:

>Tak w ogole to nie wiem, czy jakikolwiek egzemplaz AK-47 kiedykolwiek opuscil tereny ZSRR.

Jak nie opuścił? :D, myslisz że z tych wszystkich byłych republik poradzieckich nie sprzedawali broni do USA?, to pół armii ukraińskiej wyprzedane a co dopiero kilka Kałaszy, wszystkie nasze Tantale też chyba poszły na cywilny rynek do USA - robaszku :D
              • marek_boa Re: Czym sie rozni AKM i AK od AK-47 29.05.14, 12:40
                Anton pierdoły Opowiadasz! Większość "Tantali" została sprzedana Irackiej policji!
                -Pozdrawiam!
                • anton_pl Re: Czym sie rozni AKM i AK od AK-47 29.05.14, 12:50
                  marek_boa napisał:

> Anton pierdoły Opowiadasz! Większość "Tantali" została sprzedana Irackiej polic
                  > ji!

A to przepraszam, bo słyszałem że dużo pepesz i starych AK, szło do USA, ale na rynku amerykanskim są nasze Tantale, poprzez Irak...
                  Pozdrawiam!
                  • marek_boa Re: Czym sie rozni AKM i AK od AK-47 29.05.14, 19:51
                    Może i tak być! W różnych źródłach podawane są różne dane! Już nawet sama ilość wyprodukowanych "Tantali" nie jest sprecyzowana! Jedni piszą 20 000 sztuk, drudzy 25 000 sztuk! Co do sprzedaży Irackiej policji to też różnie - jedni piszą 5000 sztuk, inni 20 000 sztuk!
                    -Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka