Dodaj do ulubionych

Hinduskie programy rakietowe...

03.08.06, 15:59
...bliskie finału?
Tamtejszy MON opublikował komunikat dotyczący stopnia zaawansowania programów
rakietowych. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego (bo takowe komunikaty już
przedstawiali wcześniej) gdyby nie ten fragment:
"(...)Development of Akash and Trishul surface to air missiles and anti tank
missile Nag, is complete and Users have been requested to place orders. (...)
With regard to Trishul Akash and Nag, there were certain technical problems
and all these have been subsequently solved.(...)"
Nie wiem na ile to wiadomość prawdziwa, ale na pewno warta odnotowania;)
Obserwuj wątek
    • wujcio44 Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 16:01
      michalgajzler napisał:

> ...bliskie finału?

Niestety, podejrzewam, że będzie to jak zwykle żałosny finał.
      • bhuzdur Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 16:08
        Rakiety beda przenosic glowice wypelnione veeeery hot curry, ktora bedzie razic
        podniebienia wrogow.
      • michalgajzler Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 16:09
        wujcio44 napisał:

> Niestety, podejrzewam, że będzie to jak zwykle żałosny finał.

Brahmaputry w końcu zbudowali;). Choć akurat biorąc pod uwagę to, co sami
        Hindusi mówili o zaawansowaniu Akasha i Trishula pół roku temu, to faktycznie
        lepiej podchodzić do tej sprawy sceptycznie;)
        • wujcio44 Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 16:34
          michalgajzler napisał:
          Choć akurat biorąc pod uwagę to, co sami
          > Hindusi mówili o zaawansowaniu Akasha i Trishula pół roku temu, to faktycznie
          > lepiej podchodzić do tej sprawy sceptycznie;)

Biorę pod uwagę nie tylko programy rakietowe. Chłopaki muszą się sporo
          podciągnąć, ale i tak ich ich lubię.
          • rpg_7 Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 16:45
            Witam,
            wujcio44 napisał:
            "Chłopaki muszą się sporo
            podciągnąć, ale i tak ich ich lubię."
            Co jest tego przyczyną, że ich nie lubisz? naród jak każdy inny, a że mniej wojowniczy? to co?
            pzdr
            • wujcio44 Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 17:34
              pg_7 napisał:

> Witam,
              > wujcio44 napisał:
              > "Chłopaki muszą się sporo
              > podciągnąć, ale i tak ich ich lubię."
              > Co jest tego przyczyną, że ich nie lubisz? naród jak każdy inny, a że mniej woj
              > owniczy? to co?

Kiedy właśnie lubię i dlaczego mniej wojowniczy?
              • bhuzdur Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 17:41
                >Kiedy właśnie lubię i dlaczego mniej wojowniczy?

Hindusi sa w porzadku. A to ze sa mniej wojowniczy wynika z ich religii. W
                wiekszosci wegetarianie. W UK Hindusi zawsze ciezko pracuja, prowadza sklepy
                gdzie siedza po20h po to by wyslac dzieci na uniwersytet. A Pakistanczykom
                jakos ciezko pracowac ewwntualnie na mini cabie:-) Dla moich znajomych Hindu
                nie ma problemu ze jestem Zydem, ani ze ktos jest Chrzescijanimem. Bo oni sobie
                zawsze tak uloza ze Chrystus to jedna z emanacji Wisznu albo innego bostwa,
                toleruja kazdego, pokojowy narod, dobra kuchnia (curry!!!:-) czasami nie
                jadalna ale ladnie pachnie. Pamietam jak bylem Na Bollywood Diwali Party i na
                dinner bylo Curry, ja po paru kesach bylem czerwony i prosilem o wode bo czulem
                ze moje podniebienie sie pali, a moj mate Prajam to narzekal ze "Curry not
                good, not HOT enough!".
                • ignorant11 Re: Hinduskie programy rakietowe... 04.08.06, 00:35
                  bhuzdur napisał:

> >Kiedy właśnie lubię i dlaczego mniej wojowniczy?
                  >
                  > Hindusi sa w porzadku. A to ze sa mniej wojowniczy wynika z ich religii. W
                  > wiekszosci wegetarianie. W UK Hindusi zawsze ciezko pracuja, prowadza sklepy
                  > gdzie siedza po20h po to by wyslac dzieci na uniwersytet. A Pakistanczykom
                  > jakos ciezko pracowac ewwntualnie na mini cabie:-) Dla moich znajomych Hindu
                  > nie ma problemu ze jestem Zydem, ani ze ktos jest Chrzescijanimem. Bo oni
                  sobie
                  >
                  > zawsze tak uloza ze Chrystus to jedna z emanacji Wisznu albo innego bostwa,

+++Chrystus to raczej Budda czyli nauczyciel...
                  Tez mam sympatie do Indian:)))

> toleruja kazdego, pokojowy narod, dobra kuchnia (curry!!!:-) czasami nie
                  > jadalna ale ladnie pachnie. Pamietam jak bylem Na Bollywood Diwali Party i na
                  > dinner bylo Curry, ja po paru kesach bylem czerwony i prosilem o wode bo
                  czulem
                  >
                  > ze moje podniebienie sie pali, a moj mate Prajam to narzekal ze "Curry not
                  > good, not HOT enough!".
                • wujcio44 Re: Hinduskie programy rakietowe... 04.08.06, 13:22
                  bhuzdur napisał:
                  A to ze sa mniej wojowniczy wynika z ich religii.

To stereotyp pozbawiony podstaw. Przejrzyj sobie historię Indii. Przypomnij
                  sobie liczebność wojsk indyjskich w czasie I i I WW przy czym weź pod uwagę, że
                  byli to sami ochotnicy, a chętnych do zaciągu było w Indiach tylu, że
                  przyjmowano kilkanaście procent chętnych. I czytaj prasę, w Indiach w kółko jak
                  nie pogrom to rzeź.
              • rpg_7 Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 21:52
                Witam,
                "wujcio44 napisał:

> pg_7 napisał:
                >
                > > Witam,
                > > wujcio44 napisał:
                > > "Chłopaki muszą się sporo
                > > podciągnąć, ale i tak ich ich lubię."
                > > Co jest tego przyczyną, że ich nie lubisz? naród jak każdy inny, a że mni
                > ej woj
                > > owniczy? to co?
                >
                > Kiedy właśnie lubię i dlaczego mniej wojowniczy?"
                pardonsik, dopiero teraz się doczytałem, coś mi się na wzrok rzuciło..
                pzdr
        • marek_boa Re: Hinduskie programy rakietowe... 04.08.06, 00:20
          Sorki wielkie ale nie chodzi przypadkiem o...BrahMOSa?!:)
          -Pozdrawiam!
          • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 04.08.06, 00:42
            To im sie udało. I to całkiem nieźle. Ale takie samodzielne to to nie było :)
            • marek_boa Re: Hinduskie programy rakietowe... 04.08.06, 01:31
              E tam!:)Czepiasz się...szczegółów Cossack!:) To jak mieli ją
              nazwać? "JachontBros"!:) Najważniejsze ,że jest i...chwalą się nią Hindusi!:)
              -Pozdrawiam!:)
              • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 04.08.06, 23:21
                Ano chwalą. I upychają gdzie się tylko da i na co sie tylko da.
                Nowe Talwary zamówione w Rosji będą miały 8 komorową wyrzutnię BrahMos`a VLS.
                • marek_boa Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 00:43
                  Znaczy się współpraca z biurem konstrukcyjnym Jachonta dała bardzo dobre
                  rezultaty i pewnie nie długo doczekamy się podobnej "pomocy" w zakończeniu
                  innych programów rakietowych Indii! Choć troszki mnie dziwi aż takie sprzyjanie
                  przez Rosjan BrahMOSowi! Zamknęli sobie rynek na "nawodne" wersje "Kluba"! Choć
                  z drugiej strony odwieczny dylemat "mieć ciastko czy zjeść ciastko" rozwiązali
                  dostarczając Hindusom "od metra" Uranów i "Kluby" w wersji "podwodnej"!
                  -Pozdrawiam!
                  • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 00:52
                    No i znów nowe Talwary wracają jak bumerang :)
                    Otóż w najnowszej ich wersji mają dysponować oprócz wspomnianych VLS BrahMos,
                    również wszystkimi rodzajami klub\kalibr i Sztil-1. Aby było ciekawiej klub i
                    sztil mają być odpalane z tej samej wyrzutni VLS (???). Info za Outlook India.
                    • marek_boa Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 01:21
                      Znaczy się nie dość ,że "mają ciastko i zjedli ciastko to nadal...mają
                      ciastko"!:)
                      -Pozdrawiam!
                      • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 01:26
                        Coś w ten deseń. Docelowo taki mixt (bez BrahMos`a) ma się znaleźć na
                        Shivalikach.
                        • marek_boa Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 01:32
                          Ciekwe tylko ,które pociski z klubu Kluba będą chcieli zakupić?
                          -Pozdrawiam!
                          • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 01:39
                            Gdzieś to mam :) Jak znajdę to wkleję cały artykuł. Pamietam, że najwięcej
                            będzie zakupionych wersji woda-ląd (nowy Talwar i zmodernizowane Kilo).
                          • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 01:41
                            Piszę nowy Talwar, bo z dostępnych informacji (aczkolwiek bardzo skąpych) z
                            poprzednikami nie będzie miał zbyt wiele wspólnego. Zmieni się uzbrojenie,
                            wyposażenie elektroniczne i podobno dość mocno sylwetka.
                            • marek_boa Re: Hinduskie programy rakietowe... 05.08.06, 01:45
                              No cóż Rosjanie już nie taką voltę zrobili z nazewnictwem!:) Choćby Tu-22 i Tu-
                              22M!:)Może Hindusi biorą z nich przykład?:)No problem!:) Jak Znajdziesz to
                              chętnie poczytam!
                              -Pozdrawiam!
      • cossack Re: Hinduskie programy rakietowe... 03.08.06, 22:35
        > Niestety, podejrzewam, że będzie to jak zwykle żałosny finał.
        No, coś tam w końcu udało im się zmajstrować. U mnie duży plus za wytrwałość.
    • ignorant11 Indianie sie na Was obrazą. 04.08.06, 00:39
      Sława!

Oczywiscie ma na mysli obywateli Indii, z których bardzo duza czesc nie jest
      Hindusami.

Ostanio na okreslenie Narodu( obywatleskiego) Indii czyatm coraz czesciej
      okreslenie Indusi, chyba najbardziej poprawne.

Moze z wyjatkiem tego z tytułu i dotyczacego raczej mieszkańców Indii
      zachodnich..

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • bhuzdur Re: Indianie sie na Was obrazą. 04.08.06, 01:03
        ignorant11 napisał:

> Sława!
        >
        > Oczywiscie ma na mysli obywateli Indii, z których bardzo duza czesc nie jest
        > Hindusami.
        >
        > Ostanio na okreslenie Narodu( obywatleskiego) Indii czyatm coraz czesciej
        > okreslenie Indusi, chyba najbardziej poprawne.
        >
        > Moze z wyjatkiem tego z tytułu i dotyczacego raczej mieszkańców Indii
        > zachodnich..
        >
        > Forum Słowiańskie
        > gg 1728585

W UK ogolnie uzywa sie okreslenia Asian na mieszkancow tego regionu. tak
        wpisujesz swoje pochodzenie etniczne w dokumentach. Jak np ja White British
        Other:-) Indie zachodnie to Punjabi, Gujerati bardziej na poludnie zdaje sie.
        Ja wiem ze "ok" i "na razie" w Punjabi to "cialo", a Gujerati na dziendobry
        mowia "Drzesamnara" (ale to Ci co ich guru ma swiatyne Swaminarayan Temple w
        Neasden) a inni "Drzesamkriszna" jak wierza w swojskiego Kryszne. Cialo!
        • ignorant11 Re: Indianie sie na Was obrazą. 04.08.06, 01:35
          bhuzdur napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > Sława!
          > >
          > > Oczywiscie ma na mysli obywateli Indii, z których bardzo duza czesc nie j
          > est
          > > Hindusami.
          > >
          > > Ostanio na okreslenie Narodu( obywatleskiego) Indii czyatm coraz czesciej
          >
          > > okreslenie Indusi, chyba najbardziej poprawne.
          > >
          > > Moze z wyjatkiem tego z tytułu i dotyczacego raczej mieszkańców Indii
          > > zachodnich..
          > >
          > > Forum Słowiańskie
          > > gg 1728585
          >
          > W UK ogolnie uzywa sie okreslenia Asian na mieszkancow tego regionu. tak
          > wpisujesz swoje pochodzenie etniczne w dokumentach. Jak np ja White British
          > Other:-) Indie zachodnie

+++Miałem na mysli zachodnie w rozumieniu Kolumba i jemu wspólczesnych.
          :))

to Punjabi, Gujerati bardziej na poludnie zdaje sie.
          > Ja wiem ze "ok" i "na razie" w Punjabi to "cialo", a Gujerati na dziendobry
          > mowia "Drzesamnara" (ale to Ci co ich guru ma swiatyne Swaminarayan Temple w
          > Neasden) a inni "Drzesamkriszna" jak wierza w swojskiego Kryszne. Cialo!
    • michalgajzler Definitywny koniec Trishula 17.10.06, 10:12
      No cóż, finał trishula okazał się nieco inny niż wydawać się mogło w sierpniu;-).
      Program zostanie zamknięty w grudniu. Więcej tu:
      tinyurl.com/ykqfek
      "Government has decided to close down the country's Trishul anti-missile
      programme due to consistent failure in guidance and control systems, officials
      said(...)"
      Jak widać w indiach zebrano się do zamykania kłopotliwych programów - najpierw
      Arjun teraz Thrishul. Ciekawe co dalej.
      • marek_ogarek Re: Definitywny koniec Trishula 17.10.06, 17:20
        > Jak widać w indiach zebrano się do zamykania kłopotliwych programów - najpierw
        > Arjun teraz Thrishul. Ciekawe co dalej.

Coraz wiecej jest informacji i to z roznych zrodel, ze w indiach brakuje
        wykwalifikowanej sily roboczej. Rozwijane przez nich programy wciagnely tak
        wielu inzynierow ze nie wyrabiaja. Np. mimo ze sami buduja fregaty nadal
        zlecaja budowe podobnych rosji. Zamykanie programow, ktore sie zbytnio wlokly
        moze byc zwiazane z checia uwolnienia zwiazanych z nimi mocy przerobowych.
        Zreszta ponoc podobnie jest w sektorze cywilnym. Roboty od groma tylko nie ma
        komu robic :)))
        • michalgajzler Re: Definitywny koniec Trishula 17.10.06, 20:52
          marek_ogarek napisał:

>Rozwijane przez nich programy wciagnely tak
          > wielu inzynierow ze nie wyrabiaja.

Miewają też i potwornego pecha, tak jak stało się pare lat temu w przypadku
          śmierci w katastrofie lotniczej grupy naukowców (zresztą z tego co pamiętam
          jednych z bardziej doświadczonych) odpowiedzalnych za opracowanie rodzimego AWACSa.
          >Zamykanie programow, ktore sie zbytnio wlokly
          > moze byc zwiazane z checia uwolnienia zwiazanych z nimi mocy przerobowych.

I pieniedzy;-). Co się nauczyli to ich. Poza tym w przypadku programów
          rakietowych zapowiadana jest współpraca z Izraelem (nowa wersja Baraków) więc
          może się to okazać korzystne dla jednych jak i drugich.
          • michalgajzler A może i nie (koniec) 18.10.06, 15:20
            No jak tu z nimi dojść do ładu, w poniedziałek mowa o definitywnym końcu
            programu, dziś o przedłużeniu prac:
            www.defencetalk.com/news/publish/Trishul_missile_project_extended_20061018.php
    • grogreg Re: Hinduskie programy rakietowe... 19.10.06, 15:08
      Czy chodzi tez o SAM`y sredniego zasiegu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka