Dodaj do ulubionych

Rewelacje Emmerlinga

15.05.07, 01:13
....Chodzi oczywiście o "Luftwaffe nad Polską 1939" - czy ktoś śledzi
dyskusję w temacie, wdzięczny byłbym za jakieś linki. Dlugo mnie nie bylo w
kraju i trudno coś znależć.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • jopekpl Re: Rewelacje Emmerlinga 15.05.07, 08:51
      patmate napisał:

> ....Chodzi oczywiście o "Luftwaffe nad Polską 1939" - czy ktoś śledzi
      > dyskusję w temacie, wdzięczny byłbym za jakieś linki. Dlugo mnie nie bylo w
      > kraju i trudno coś znależć.
      > Pzdr

Czy chodzi o tego samego goscia który twierdzi ze władysław Gnyś nie zestrzelił
      (doprowadził swoim ostrzałem do zdeżenia dwóch Do 17E)rankiem 1 września pod
      Olkuszem ,a spowodował to polski ogień z ziemi???
      • patmate Re: Rewelacje Emmerlinga 15.05.07, 13:11
        Dokładnie.
        Pzdr
        • jopekpl Re: Rewelacje Emmerlinga 15.05.07, 15:43
          Nie wiem jaki cel przyświeca temu panu ,bo napewno nie prawda
          historyczna.Sprawa z zestrzeleniem dwóch Dornierów(o ile to można tak nazwać)
          wydaje się bezropnie wyjaśniona ,a facet nadal na opak pisze swoje"rewelacje"co
          może już to świadczyć o jego rzetelności i bezstronności.Co ciekawe niedawno w
          programie historycznym "Było nie minęło "była prezentowana ta
          sprawa ,demonstrowano fragment poszycia ponoć z jednego z tych Do17 z
          widocznymi przestrzelinami po km jak i wspomnienia ocalałych członków załóg
          tych maszyn którzy jak to było ostatnio w modzie nawiązali kontakt z swoim
          pogromcą i ponoć nawet się zaprzyjaźnili.Inną ciekawostka jest informacja w
          książce Murawskiego o działaniach Luftwaffe jakoby obie załogi
          zginęły,najwidoczniej jest to błędna informacja .
          Dlaczego Emmerling teraz publikuje tego typu "dzieła "Może ma na to wpływ fakt
          ze upada obowiązujący do tej pory na zachodzie fałszywy mit jakoby polskie
          lotnictwo zostało zniszczone pierwszego dnia wojny na lotniskach ,i coraz
          więcej ludzi zastanawia się tam jak to się stało ze Lutwaffe mając tak
          miażdżącą przewagę nie zdołało tego dokonać, na dodatek te nieliczne i
          przestarzałe lotnictwo kąsało i to nieraz dotkliwie,tak ze zaistniała potrzeba
          umieszenia i tak przecież niewielkiego znaczenia jakie miało polskie lotnictwo
          w 1939r
          • awprawo Re: Rewelacje Emmerlinga 17.05.07, 11:31
            Celnieś to ujął.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka