Dodaj do ulubionych

Helikoptery zamiast amfibii

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 11:56
Aż dziw, że nikt nie ruszył tego tematu na forum:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031215/ekonomia/ekonomia_a_2.html
Będziemy wymieniać flotę smigłowców Mi-8

Możliwe warianty?:
- dostaniemy coś z zapasów US Army (Black Hawk, Chinook)
- kupimy nowe Mi-8/Mi-17 od Rosjan
- Sokół Long reaktywacja
??????

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Cattaraugus Re: Helikoptery zamiast amfibii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 12:04
      Sokół Long? Niemożliwe, nie po takim silnym zaangażowaniu w AB139. Swoją drogą
      ciekawe, czy ta drewniana makieta Sokoła Long jeszcze istnieje...
      • Gość: A.L. Re: Helikoptery zamiast amfibii IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 12:24
        Patrząc na historię przygód z Huzarem to pewnie W-3L Sokół Long i inne klony
        typu W-3U Aligator, Sęp oraz wersja rozpoznania elektronicznego i WRE zostaną
        w fazie projektów.

W swoich typach świadomie przeoczyłem takie konstrukcje jak:
        Augusta 139, NH-90, Cougar, EH-101 czy nowe sikorskie bo to raczej maszynki
        poza naszym zasięgiem finansowym.

Pzdr.
        • Gość: Cattaraugus Re: Helikoptery zamiast amfibii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 12:53
          Niby zgoda, ale... ja z kolei świadomie piszę o AB139, bo jego kadłub jest
          wszak Made in Świdnik, więc jest chyba spora szansa na dogadanie się co do
          mniejszej ceny tego akurat śmigłowca niż w przypadku całkowicie zagranicznych
          NH-90 itp.

O takim wariancie wszak mówi się na salonach i od czasu do czasu pisze.

Pozdrawiam
          • Gość: A.L. AB139 IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 13:08
            Faktycznie ewentualny wybór AB139 wydaje się być ciekawy: nowoczesny
            śmigłowiec z dostępnymi od ręki wersjami VIP i SAR, częściowo wytwarzany w
            Polsce. Jeżeli zostałby uzupełniony kilkoma większymi maszynami czemu nie.

Pzdr.
        • Gość: Bartek Re: Helikoptery zamiast amfibii IP: *.u54.krakow.pl / 81.21.197.* 16.12.03, 19:37
          Sokół wre lata Tomaszowie Mazowicekim.

Realny jest zakup Mi-17, bo na NH90 i EH101 Nas niestać:( Wartoby wyszarpać od
          USa 6-8 Ch-47D, do tego dokupić z 40-50 Mi-17(sa tanie i niezawodne), reszta to
          W-3 i lekkie SW-4.

Pozdrawiam:)

Bartek
    • Gość: Słoju Re: Helikopter da VIP-a IP: *.tele2.pl 16.12.03, 16:26
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten artykuł ale gdzieś z tyłu głowy mam
      zakodowane iż chodzi o wymiane śmoigłowców dla VIP-ów. Ich przydatność dla
      celów stricte militarnych jest dość wątpliwa. Wyposażona salonka w razie
      mobilizacji może być przystosowana dla wojska ale to wariant skrajny. Wspomina
      się o początku programu wymiany takżę śmigłowców o zastosowaniu bojowym ale
      skąd na to kasa jeżeli kupujemy Patrie, Spike'a i F16.
      Jeżeli jednak by do tego doszło to raczej należy zapomnieć o Sokole jak
      wspomnieli moi przedmówcy. Jego osiągi a zwłaszcza uddźwig są słabiutkie.
      Możliwośc transportu 8 lekko uzbrojonych żółnierzy to dobre na pokazy dla
      VIPów ale nie w realnych działaniach zbrojnych, gdzie obciążenie wyposażeniem
      indywidualnego żołnierza dochodzi do 50 kg.
      Optymalny byłby zmodernizowany Chinook (pozyskany z nadwyżek US Army) albo
      EH101, ze względu na zasięg i udźwig ale to rozbija się o koszty. Wymieniana
      włoska konstrukcja jest na pewno przydatna jako uniwersalny śmigłowiec do
      wszystkiego (coś ala maszyna łacznikowa, chodż to słowo niewiele znaczy) ale
      nie rozwiązuje zasadniczego problemu wydajnego transportu lotniczego na polu
      walki.
      pzdrzdr
      • Gość: Ed Re: Helikopter da VIP-a IP: *.unicity.pl / 80.51.254.* 16.12.03, 16:30
        Z cytowanego powyżej tekstu wynika, że chodzi o śmigłowce dla wojska
    • Gość: Lupac Re: Helikoptery zamiast amfibii IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 17:34
      AB-139 można traktować jako następce Sokołów , natomiast jeśli szukamy maszyn
      które mają zastąpić Mi-8 , no to należy się rozejrzeć za czymś większym , a tu
      mamy bo wyboru Mi-17 , EH-101 , NH-90 , Chinook i ewentualnie CH-53.Jeśli
      nasi "mędrcy" chcą w program zatrudnić chłopaków ze Świdnika , więc używane
      maszyny odpadają.Sądze że najlepszym rozwiązaniem byłby Mi-17 (poprawa
      stosunków z Rosją , zaplecze naziemnie dostosowane do tych śmigłowców , służby
      techniczne również obeznane z takim sprzętem).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka