bona.fide.a.p
21.01.10, 19:21
Zwracam uwagę kierowcom, że jakiś czas temu (ok. 1,5 miesiąca) nastąpiła zmiana organizacji ruchu przy Rondzie Toruńskim tzn. wprowadzono znak C-6 na światłach przy ul. Toruńskiej (na wysokości przejścia dla pieszych od strony TESCO w kierunku przystanków tramwajowych.
I tak.
Pierwszy pas jezdni po prawej stronie służy tylko i wyłącznie do skrętu w prawo w kierunku ronda Fordońskiego (znak C-2), natomiast drugi pas jezdni służy do jazdy prosto ul. Toruńską lub w prawo w kierunku ronda Fordońskiego (znak C-6).
Ja jechałam pasem jezdni ze znakiem C-6 (drugi od prawej), włączyłam kierunkowskaz informujący o zamiarze skrętu w prawo, wjechałam zgodnie z zajmowanym pasem na drugi pas od prawej i niestety po raz któryś „obtrąbił” mnie zneurotyzowany kierowca usiłując wcisnąć się za skrętem na pas lewy, na którym ja już byłam. I nie chodziło tu o próbę zmiany pasa. Nawet takiej nie podjął, ponieważ w ogóle nie znalazł się na swoim pasie, tylko od razu wjeżdżał na pas lewy. Takie zachowanie było możliwe wtedy, kiedy był tylko znak C-2.
Ten kierowca jak i wielu innych po prostu nie zna się lub nie zwraca uwagi na znaki drogowe.
Codziennie w godzinach szczytu jeżdżę przez rondo Toruńskie i jeżeli jeszcze raz któryś kierowca będzie trąbił na innych użytkowników dróg z tego powodu, że ci mając prawo (dzięki znakowi C-6) do skrętu korzystają z tego prawa, to ja skorzystam ze swojego telefonu i powiadomię POLICJĘ o takim kierowcy podając nr tablic rejestracyjnych. Zdjęcie samochodu wraz z nr tablic rej. dzisiejszego kierowcy już mam do kolekcji (zrobiłam podczas postoju na światłach. Jechałam ul. Wyszyńskiego, a w/w skręcał w lewo w ul. Powstańców Wielkopolskich).
Szerokiej drogi!