Dodaj do ulubionych

Pomysły na place zabaw dla najmłodszych

01.05.10, 00:03

W ramach akcji Rodzic Działa - my - rodzice mieszkający w Bydgoszczy - szukamy pomysłów na interesujące rozwiązania placów zabaw, które miałyby rozbudzać w naszych dzieciach kreatywność i ciekawość świata. Ze wstępnych dyskusji wynika, że jesteśmy zgodni w następujących kwestiach:
- place zabaw dostosowane byłyby do najmłodszych dzieci, w wieku poniżej 6 lat
- place zabaw miałyby służyć także dzieciom niewidomym czy niesłyszącym
- wyposażenie wykonane miałoby być z naturalnych materiałów (drewno, kamień, metal)
- dążymy do prostoty brył, różnorodności faktur (chropowate, gładkie, żłobienia), różnorodności kształtów, różnorodności barw oraz możliwości przesuwania elementów ruchomych, jak również zabawy z dźwiękiem czy wodą
- warto pamiętać o ławeczkach dla rodziców, może także wykonane w niecodziennej formie.

Poniżej zamieszczam parę linków do galerii zdjęć istniejących już ciekawych rozwiązań. Zapraszam do dyskusji: co Wam się podoba i które pomysły chcielibyście móc spotkać w Bydgoszczy.

Ogród Doświadczeń im. Stanisława Lema w Krakowie:
- optyka:
wirująca gwiazda
pryzmat
spirala
krater
- dźwięk:
rury głosowe
trójkąty
dzwony rurowe1
kamienne cymbały

Muzyczny plac zabaw w Montpellier, Francja:
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3

tęczowe liczydło

niecodzienna ławka

Zapraszam do wyrażania opinii, jak również podzielenia się własnymi pomysłami.

Wszystkich chętnych zapraszamy do włączenia się w akcję Rodzic Działa!
Obserwuj wątek
    • joannaz8 wodny plac zabaw 01.05.10, 08:57
      wodny plac zabaw

Buehl-Baden, Niemcy: www.flickr.com/photos/hjfklein/3531215329/

Gadgetoff
      www.flickr.com/photos/sousveiller/3969990326/in/pool-childrensmusicalinstruments
      Wodna orkiestra
      www.flickr.com/photos/sousveiller/3876616429/in/pool-childrensmusicalinstruments
      Flet wodny
      www.flickr.com/photos/sousveiller/3165450377/in/pool-childrensmusicalinstruments
      więcej pomysłów: www.flickr.com/groups/childrensmusicalinstruments/pool/
      • a.agaczaj Re: wodny plac zabaw 12.05.10, 09:32
        www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.rohrbach-design.de/mediac/400_0/media/DIR_38010/hd-einweihung-
        wasserspielplatz05.jpg&imgrefurl=http://www.rohrbach-
        design.de/12037/12748.html&usg=__J6knHpqN4qhqlTbK4X8MFOhlpzk=&h=271&w
        =400&sz=34&hl=pl&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=_I5Eer9FV91RbM:&tbnh=84&tb
        nw=124&prev=/images%3Fq%3Dwasserspielplatz%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%
        3D%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1
      • a.agaczaj Re: wodny plac zabaw 12.05.10, 09:37
        Raj dla dzieci!!!
        www.richter-spielgeraete.de/bildgalerie/05.html
    • joannaz8 dźwięk 01.05.10, 08:59
      dźwięk

Bulimba Park www.flickr.com/photos/7766474@N04/2715693057

Efgab memorial www.flickr.com/photos/85922898@N00/426241887

Thongophone www.flickr.com/photos/hojucandy/200919484/in/pool-childrensmusicalinstruments

www.flickr.com/photos/mezuni/351431375/in/pool-childrensmusicalinstruments
    • joannaz8 Kolorowe place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 09:00
      Dell Children's Medical Center w Austin, Texas
      www.flickr.com/photos/stevehopson/sets/72157600327793741/with/1796184232/
      Ścieżka: www.flickr.com/photos/44103481@N00/754862111
      Zakamarki 1:
      www.flickr.com/photos/stevehopson/710756994/in/set-72157600511128428/
      Zakamarki 2:
      www.flickr.com/photos/stevehopson/524368252/in/set-72157600401485149/
      Kalendarz:
      www.flickr.com/photos/stevehopson/3347381291/in/set-72157600327793741/
      Wielkie puzzle:
      www.flickr.com/photos/stevehopson/1801660605/in/set-72157600327793741/
      www.flickr.com/photos/stevehopson/1796263841/in/set-72157600327793741/

Ryba 1 www.flickr.com/photos/meremail/4202599102/
      Ryba 2 www.flickr.com/photos/meremail/4201840597/

Proekologicznie - globusy www.flickr.com/photos/kimberlyfaye/with/2539115936/
    • niussia82 Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 09:04
      Mam nadzieję, że to co zaproponowałaś to mają być tylko takie dodatki do placów
      zabaw. Fajne są te rzeczy, owszem. Ale najważniejsze tu są bezpieczne i
      pomysłowe zjeżdżalnie, huśtawki, ścianki. Nie jakieś edukacyjne coś, co wielu
      dzieciom będzie się po prostu nudziło. W Bydgoszczy z placami zabaw jest jakaś
      masakra i wg mnie najważniejsze jest by tych nowych, bezpiecznych placów zabaw
      było jak najwięcej a nie by zrobić dwa czy trzy za to z jakimiś edukacyjnymi
      bajerami.
      • niussia82 Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 09:17
        www.youtube.com/watch?v=mdp3glFfxJ8&feature=player_embedded
      • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 11:41
        ale dlaczego te scianki, zjezdzalnie i hustawki musza byc wszedzie?
        sa owszem wazne, ale mojej corze po prostu sie po jakims czasie
        nudza. za malo moze w nie ingerowac, zmieniac, cos tworzyc. czy
        wszystko w polsce musi wygladac tak samo?
    • hkama Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 10:57
      To co proponujesz jest super, jednak dla mnie to troszkę jak porywanie się z
      motyką na słońce. Dwa lata "walczyliśmy" o wycięcie zdewastowanego
      sprzętu(zarząd ADM), w jego miejsce nie wstawiono nic, bo niby nie am środków.
      Dwa lata "3walczyliśmy" o wstawienie bujaka, bo jak okoliczni mieszkańcy
      dowiedzieli się, że chcemy zrobić dzieciom plac zabaw pisali petycję, że cytuję"
      bachory będą się wydzierać i trawę im zadeptają" itp.

Najważniejsze jest, aby te place zabaw w ogóle powstawały, aby dbano nawet o te
      szczątkowe, które są, aby od zarządców egzekwować za pomocą odpowiednich służb
      aby właściwie dbali o te miejsca a nie w kółko zasłaniali się brakiem środków,
      bo brakuje przede wszystkim chęci i zwykłej ludzkiej wyrozumiałości dla potrzeb
      innych.

W moim odczuciu przodownikiem w zbywaniu osób chcących tworzyć przyjazne miejsca
      dla dzieci jest właśnie min. Urząd Miasta Bydgoszczy, który potrafi tylko rzucać
      płonne słowa a nie robi nic zasłaniając się przepisami, odsyłając do podległych
      sobie instytucji, które odsyłają do następnych i tak w kółko, aż osoby
      zainteresowane same zrezygnują, albo zostaną zastraszone, bo i do takich
      sytuacji niestety dochodzi.
      • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 11:45
        sluchajcie, wlasnie urzad miasta otrzymal spore srodki na stworzenie
        nowych placow zabaw i zaprosil Akcje Rodzic Dziala do wspolpracy
        (albo my sie troche wprosilismy!). UM jest odpowiedzialny tylko za
        to co jest w jest w jego posiadaniu, a nie spoldzielni, wspolnot
        mieszkaniowych, czy np. ADMu. Wiem co sie dzieje na osiedlach, ale
        to w waszych rekach sila. Ja mialam juz dosyc bezczynnosci i
        zaczelam dzialac. Mysle, ze jesli bedzie nas wiecej - bedzie nam
        latwiej. Na kapusciskach, na ktorych mieszkalam z placu zabaw nie ma
        juz nic, a plac zabaw nad kanalem jest brudny, pelen butelek i
        pijacych, palacych rodzicow. Jak to zmienic? No wlasnie- na pewno
        nie w pojedynke.
        • hkama Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 12:37
          Ale min. ADM podlega pod UM, czyż nie?

UM nie dba nawet o place miejskie, gdy się reaguje jest się odsyłanym od
          wydziału do wydziału itp. Oczywiście, że należy działać, tyle, że UM już
          niejednokrotnie pokazał, że generalnie am brzydko mówiąc w nosie potrzeby i
          bezpieczeństwo najmłodszych a najważniejsza jest "pokazówka' i tego najbardziej
          się obawiam tj. pokazowych działań ze strony UM i obracania kota ogonem, byle
          zamydlić tym co chcą działać, mają dość bezradności itp. oczy.
          • niussia82 Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 17:31
            To ja się chętnie dowiem gdzie w Bydgoszczy jest zwykły plac zabaw z prawdziwego
            zdarzenia skoro piszesz, że Twojej córce się takie nudzą. Może mieszkam tu za
            krótko, ale takiego porządnego placu nie widziałam w Bydgoszczy. Chętnie się
            dowiem gdzie jest, bo z braku laku zbieram na mini plac zabaw dla córek w naszym
            ogródku.

Propozycje są owszem fajne, ale albo jako dodatek do normalnego placu albo plac
            typowo doświadczalny jeśli w mieście jest na tyle dużo normalnych, że ten może
            być alternatywą dla nich, czymś odmiennym. Ja z kolei nie wyobrażam sobie by
            moja córka kręciła taką tarczą Newtona czy gapiła się w pryzmat zbyt długo, bo
            to jest trochę jak pójście do fajnego muzeum... ciekawe, ale raz na jakiś czas.
            Tak wyglądają właśnie muzea np. w Londynie. Dzieci potrzebują bezpiecznego
            miejsca do zabawy, do biegania, zjeżdżania, huśtania się, wspinania... do
            rozwoju dużej motoryki, która w życiu też jest ważna. Są place zabaw, w których
            łączy się taką potrzebę z jakąś twórczą potrzebą montując różne moduły na
            wieżyczkach itp. Może być nawet taki pryzmat, ale jako dodatek. I jestem w
            stanie zaryzykować stwierdzenie, że takie typowo doświadczalne place cieszyłyby
            się dużo mniejszym zainteresowaniem niż normalny, na który można przyjść
            codziennie i poszaleć.
            • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 01.05.10, 23:42
              Duża motoryka...Ok bardzo potrzebna: ja akurat mam w "pobliżu" place
              zabaw przy Nakielskiej oraz na Granicznej. Ten pierwszy jest brudny
              i pewnie należy do miasta - łazimy z rodzicami do miasta i trąbimy o
              tym. Faktycznie ciężko coś ugrać jak na fontanny na Długiej trzeba
              wydać rocznie 78 tys. złotych. Ciekawa jestem ile faktycznie placów
              zabaw należy do miasta i dlaczego nie ma tabliczek o tym
              informującym. Zapraszam na spotkania Rodzic Działa. Na razie jest
              nas około 20 osób prężnie działających, ale na 400 tys. miasto to
              trochę za mało. Co do Asi prośby o wydanie opinii chodzi nam przede
              wszystkim o pomysł na plac zabaw na Wyspie Młyńskiej - czyli tzw
              pokazówkę. Myślimy o połączeniu sztuki, z elementami akustyki -
              czyli fizyki. oczywiście nie musi to oznaczać rezygnacji ze
              zjeżdżalni, czy drabinek. Chodzi o stworzenie przez rodziców placu
              zabaw nietuzinkowego, w wyjątkowym miejscu. Z tego co wiem pieniądze
              pochodzą z projektu rewitalizaja wyspy młyńskiej. Kolejne place
              zabaw mają pojawić się wzdłuż kanału bydgoskiego: jeden z nich w
              okolicach Reala. Idziemy na spotkanie do UM, żeby więcej się
              dowiedzieć. Jesteście chętne?
              • niussia82 Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 02.05.10, 10:47
                Kiedy to spotkanie?

Ja jestem przerażona stanem placów zabaw w Bydgoszczy. Tylko do gruntownej
                zmiany potrzebna jest wola miasta, a o tą chyba trudno. Mieszkałam przez kilka
                lat w Warszawie. Tam przy każdym skupisku bloków są place zabaw - nowe i
                bezpieczne. I coraz więcej powstaje takich dużych w parkach, gdzie dzieci
                naprawdę mogą się wyszaleć i nie są to tylko nudne zjeżdżalnie czy zwykłe
                huśtawki. W Bydgoszczy widziałam tylko jeden w miarę sensowny plac - w Parku
                Kochanowskiego - jednak daleka jestem od zachwytów. Nie wiem jak jest na innych
                osiedlach, ale jeżdżę sporo po Bydgoszczy i nic takiego super nie widziałam.
                Poza tym to nie chodzi o jeden czy dwa place, bo te powinny być dostępne dla
                wszystkich dzieci, a nie że ja muszę jechać na drugi koniec miasta, by moje
                dzieci mogły się pobawić. Paranoja. Mieszkam w Fordonie i jedyne co tu widzę to
                odmalowane na kolorowo place z czasów PRLu. Zgadzam się, że na Wyspie Młyńskiej
                fajnie by wyglądał taki pokazowy plac. Tylko błagam niech to nie będzie tylko
                pokazowy. Ja jednak jestem za budowaniem placy w miejscach największych skupisk
                ludzi, by wyjście na plac zabaw mogło być codziennością, a nie wycieczką na
                szczególne okazje.

Może przygotować jakąś prezentację dla urzędników? Pokazać jak wyglądają
                miejskie place zabaw, jak powinny wyglądać te osiedlowe. Na pewno poza Warszawą
                są takie miejsca, gdzie to się udało. I gdyby pokazać, że inne miasta mogą i
                jednocześnie uzmysłowić jakie to ważne dla dzieci to może ktoś by ruszył głową.
                Czy są jakieś projekty unijne na takie cele?
                • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 02.05.10, 11:31
                  co do powiedzmy wypasionych placow zabaw - znam powiedzmy tylko 1 na
                  granicznej, na terenie ośrodka szkolno wychowawczego, z tego co wiem
                  powstał również na ternie ośrodka na kcyńskiej.
                  www.eog.gov.pl/wyszukiwarka/opieka_zdrowotna_opieka_dziecko/Strony/Utworzenie_integracyjnych_ogolnodostepnych_stref_rekreacji_0509.
                  aspx

tu znajdziesz krótki opis i 2... zdjęcia. Niestety na Granicznej
                  plac jest zaniedbany; piasek brudny, z petami, a dzieci i zdrowe i
                  chore klną tak, że pobyt nie należy do przyjemności.

Te place zabaw zostały sfinansowane ze środków unijnych. Słyszałam
                  też o placach zabaw przy przedszkolach - o dofinansowaniach, tyle że
                  muszą być otwarte dla społeczności. Z rozmów z dyrektorkami niestety
                  wionie niechęcią dla takich pomysłów. A znam inowrocławskie
                  przedszkole Tęcza, którego plac jest otwarty (ma ogrodzenie, ale
                  furtka nie jest zamykana) i wszystkie elementy są zadbane, nic nie
                  zdewastowane. Na pewno można skądś wziąć kasę: tylko trzeba stworzyć
                  atmosferę współpracy, odpowiedzialności za dzieci i dobro wspólne.

Spotkanie z Panią Prezydent Szwedową będzie w 10 maja o 12.00
                  • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 02.05.10, 11:59
                    a i jeszcze jedno - mieszkam na starym mieście i tu też jest bardzo
                    dużo dzieci, nie tylko na osiedlach:-)

Znalazłam takie źródła finansowania;
                    www.radosnaszkola.pl/index.php/place-zabaw/informacje-i-porady/84-dofinansowanie-na-szkolny-plac-zabaw.html
                    www.dziennikzachodni.pl/aktualnosci/237537,101-szkol-dostanie-pieniadze-na-budowe-placow-zabaw,id,t.html

szkolne place zabaw

www.intermarche.pl/serwis,aktualnosci,101,9.html
                    intermarche buduje place zabaw

może inni też będą chcieli?
    • melamelania Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 06.05.10, 13:19
      Temat placów zabaw w Polsce, to faktycznie masakra. Bywam czasem w Warszawce i
      tam jest ciut lepiej, ale do ideału też im daleko. 3 lata temu byłam z synkiem
      parę tygodni w Stanach i widziałam jak mogą wyglądać fajne place zabaw i jak
      dużo może ich być. Jedne bardziej, inne mniej skomplikowane, ale wszystkie
      bezpieczne i przemyślane. Z tego, co słyszałam w zachodniej Europie też jest
      podobnie, a my ciągle nie nadążamy.
      Ja osobiście jestem zdecydowanie za takim wyjątkowym placem zabaw na Wyspie
      Młyńskiej, do którego w ramach atrakcji można by się wybrać od czasu do czasu.Z
      powyższych propozycji moim zdecydowanym faworytem jet ten w Montpellier we
      Francji, są tam zjeżdżanie, huśtawki, ale też takie oryginalne, ciekawie
      wyglądające obiekty.
      Ja zwróciłam też uwagę na jedną rzecz, która moim zdaniem jest bardzo ważna, ale
      często pomijana, podejrzewam, że głównie z powodu dużych kosztów. Chodzi mi o
      podłoże na placu zabaw. Zauważcie, że tam dzieci nie biegają po piasku ani po
      korze, ale (przynajmniej tak mi się wydaje, bo widziałam coś takiego w Stanach)
      po takim miękkim tworzywie, które jest antypoślizgowe, ale nie tak twarde jak
      beton. Jestem zdecydowanie za naturalnymi materiałami, ale w przypadku podłoża
      na placu zabaw coś takiego, to rewelacja. Dzieciom łatwo się po takim czymś
      poruszać, szczególnie tym młodszym, a jak się przewrócą, to urazy są mniejsze.
      Myślę, że taki plac zabaw musiałby być nadzorowany i zamykany na noc, bo
      niestety w naszych warunkach wandale mogliby go szybko zniszczyć.
      Gdyby coś takiego postało w Bydgoszczy, byłabym naprawdę szczęśliwa, nie
      wspominając o niewątpliwej radości mojego dziecka.
      • niussia82 Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 06.05.10, 21:48
        Takie podłoże jest owszem super, ale w Warszawie juz się ekolodzy przyczepili,
        że jest szkodliwe dla środowiska. Ale jest kilka takich w Wawie i sprawdzają się
        świetnie.
    • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 09.05.10, 00:54
      www.inowroclaw.pl/index.php?news_id=2027
      jeden z rodziców powiedział mi o tym placu - z tego co wiem, jest
      monitorowany. Stwierdził, ze za taki plac zabaw moglby nawet
      zaplacic kilka zlotych: byleby byla toaleta, zero palenia, alkoholu
      i czysto. Co wy na to? Sadze, ze pieniadze mieli wlasnie z programu
      radosna szkola.
      • magda-lenka-w Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 10.05.10, 09:55
        Osobiście też byłabym za płatnym placem zabaw, w centrum miasta, jeżeli miałby
        to być teren zamknięty i monitorowany, z toaletą.
        (strona z Inowrocławia nie otwiera mi się..)
        • jusiadyk Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 10.05.10, 11:53
          Mi się otworzyła ta strona z Inowrocławia. Fajny ten plac zabaw.
          Trochę podobne powstały jakiś czas temu (może ze 3 lata) ze środków
          unijnych. Wiem, że powstały wtedy 4 takie place. Jeden z nich jest
          na Błoniu, drugi na Miedzyniu, reszta nie wiem. Te cztery są podobne
          ale nie aż tak wypasione jak ten w Inowrocławiu.
          Jednak oczywiście te cztery place i może jescze ze cztery następne
          które byśmy dodały do listy to i tak nie dość.
          Mi się podoba idea, żeby oprócz normalnych atrakcji pojawiły się na
          placach zabaw pewne nowości eksperymentalno-odkryciowe. Może pomogła
          by tu współpraca z UTP(stworzyli akademię prof.Ciekawskiego w Family
          Parku) i z UKW (pedagogika)?
          • jusiadyk nawierzchnia placów zabaw 10.05.10, 12:11
    • a.agaczaj Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 11.05.10, 14:43
      Ponizej link, o kotrym mowilam wczoraj - dla mnie rewelacja, co wy
      na to???
      artefakty.org/pl/place_zabaw?page=2
    • a.agaczaj Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 12.05.10, 08:57
      Polecam gorąco ten link, zobaczcie koniecznie!!!! www.rheber-
      holz-design.de/
      • a.agaczaj Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 12.05.10, 09:42
        ... albo ten link.... brak słów, gdzie my zyjemy...
        www.richter-spielgeraete.de/bildgalerie/01.html#
        • jolanta_gawrylkiewicz Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 16.05.10, 00:00
          agata - wlasnie takie place zabaw widzialam w gdansku. tlum
          dzieciakow, wszystkie piszczace nie gdy je sie chcialo stamtad
          zabrac. no i ... dostep do wody, no ale niektorych rzeczy nie
          przeskoczymy. Bylam dzis w CSW w Toruniu! Ratunku - bylo genialnie i
          nawet w centrum sztuki wspolczesnje nie boja sie kleju, nozyczek,
          farb, balaganu, naszegi grania na pokrywkach. Organizujemy Dzien
          Rodziny w przyszlym roku - koniecznie!
    • melamelania Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 17.05.10, 22:32
      Wrzucam kilka fajnych placów zabaw, większość to niestety duże inwestycje,
      przekraczające zapewne bydgoskie możliwości, ale można się czymś zainspirować.
      1. Niesamowite muzeum dla dzieci, które jest w USA w mieście w którym mieszka
      moja mama. Większość atrakcji jest pod dachem, ale podobno dzieciaki mają wielką
      frajdę:
      www.steppingstonesmuseum.org/visit/virtual_tour.shtml
      mają tam fajne atrakcje wodne:
      www.steppingstonesmuseum.org/exhibits/waterscape.shtml
      i niesamowite kolorowe cuś:
      www.steppingstonesmuseum.org/exhibits/color_coaster.shtml
      2.Owocowy park w Szwecji:
      mentalfloss.cachefly.net/blogs/wp-content/uploads/2009/09/df-pears-440.jpg
      mentalfloss.cachefly.net/blogs/wp-content/uploads/2009/09/df-watermelon.jpg
      mentalfloss.cachefly.net/blogs/wp-content/uploads/2009/09/df-banana-slide.jpg
      3. Jeden z moich zdecydowanych faworytów, plac zabaw inspirowany naturą, jest w
      Japonii, po przejściu na następne strony można zobaczyć kolejne zdjęcia:
      www.architecture-page.com/go/projects/childrens-playground-takino-hillside-park
      4. Ciekawostka, plac z całości zrobiony z opon, też Japonia:
      http://www.photoshelter.com/c/nipponnews/gallery-img-show/Tokyo-Tire-Park/G00006V6tGwo6TWU/?P_ID=P0000A9P.H4ujOtI&_bqG=1&_bqH=eJzLN_avyEq28KjwCikoNCsyKkwt9jKrqgoM9M.2MjGxMjQwsLJyj_d0sXU3AAKzMLMS9_J8s5DwULUAkGgASNTRMkDPw6Q0y7_EU83dM97d0cfHNSgSmyYAQNwgjg--&I_ID=I00007GTgF1AiZSM
      5. Bardzo kolorowy:
      www.fairfaxcounty.gov/parks/clemyjontri/playground.htm
      6. Ten ma bardzo oryginalną architekturę:
      www.dailytonic.com/playground-by-eduardo-navadijos-y-csaba-tarsoly-arquitectos-boadilla-del-monte-spain/
      Taką nawierzchnię widziałam w Stanach, wygląda jak posklejane kawałki kory, ale
      jest miękka:
      www.miamiplaygrounds.com/images/products/surfacing/large/001.jpg
      • melamelania Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 17.05.10, 22:35
        Coś mi nie wyszło z tym oponowym parkiem:
        http://www.photoshelter.com/c/nipponnews/gallery/Tokyo-Tire-Park/G00006V6tGwo6TWU/?_bqH=eJzLN_avyEq28KjwCikoNCsyKkwt9jKrqgoM9M.2MjGxMjQwsLJyj_d0sXU3AAKzMLMS9_J8s5DwULUAkGgASNTRMkDPw6Q0y7_EU83dM97d0cfHNSgSmyYAQNwgjg--&_bqO=21&P_ID=P0000A9P.H4ujOtI
    • joannaz8 Artykuł w Wysokich obcasach 06.06.10, 22:27
      "Kto powiedział, że na placu zabaw trzeba się bujać, wspinać i zjeżdżać? Może fajniej jest się turlać, coś podnosić i przesuwać? A może dzieci mogłyby same zbudować plac zabaw z ruchomych elementów, potem złożyć go i schować do wielkiego pudła, a następnym razem zbudować coś zupełnie innego? Przecież plac zabaw jest po to, żeby się na nim bawić."

Czytaj więcej: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53581,7944258,Rewolucja_na_placu.html
    • gasteko Re: Pomysły na place zabaw dla najmłodszych 26.11.14, 09:18
      Może coś takiego kogoś zainspiruje: gast-eko.pl/oferta/urzadzenia-na-place-zabaw/1016-2.html. Dosyć ciekawie to wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka