Dodaj do ulubionych

Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy

01.07.10, 11:53
czekam na ostatnia figure, a przy okazji dziekuje wszystkim, ktorzy
pomogli w odbudowie tego symbolu bydgoszczy!
Obserwuj wątek
    • ababyd Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy 01.07.10, 13:40
      To jedna z nielicznych, prawdziwie bydgoskich,radosnych chwil
      naszego miasta.Mozolnie przywracana jest dusza Bydgoszczy. Potop,
      figura NSPJ, budynek przy ul Królowej św Jadwigi, to piekne
      jaskółki. "Wino dojrzewa powoli". Trzeba mieć nadzieję, że doczekamy
      się wszystkiego, co o tożsamości Bydgoszczy stanowi, że Stary Rynek
      bedzie bydgoskim Starym Rynkiem, że herb Bydgoszczy będzie taki jak
      przez setki lat, że... .

ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ

Andrzej Adamski
      • coooler1 Re: Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy 01.07.10, 15:37
        Mam nadzieję, że żadne dzieciaki, które nie wiedzieć czemu kąpią się
        w Potopie, nie oderwą rzeźbie wystającej nogi!!!

Sama inicjatywa przywrócenia fontanny jest super!
        • ababyd Re: Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy 01.07.10, 15:57
          Nie koniecznie dzieciaki? Makieta średniowiecznej Bydgoszczy ma pourywane
          większość wież. Szkoda, ale to nasza "wolnościowa" rzeczywistość.
          A A
      • szczamnapis taki lokalny patriota nie wie, że w Bydgoszczy nie 04.07.10, 00:05
        ma ulicy Królowej św. Jadwigi, tylko Królowej Jadwigi? No ale czego się po
        moherze spodziewać.
        • ababyd Re: taki lokalny patriota nie wie, że w Bydgoszcz 04.07.10, 23:18
          Miły "kompleksiku". Dla mnie Królowa Jadwiga jest świętą, bo mój ŚWIĘTY KOŚCIÓŁ
          POWSZECHNY wyniósł Ją na ołtarze, czego i Tobie życzę, bo możliwe są cuda.
          Patrz, np św Paweł. Nie lękaj się. Każdy z nas ma szansę.
          A A
          • szczamnapis ja mam ją wynieść czy mnie mają wynieść 04.07.10, 23:34
            moherowy bełkocie? A póki co, w Bydgoszczy jest oficjalny spis ulic, a nie twoje
            skrzywione pragnienia.
            • ababyd Re: ja mam ją wynieść czy mnie mają wynieść 05.07.10, 07:43
              Co się ciągle męczysz?
              Ja i tak,bez przerwy, Tobie dobrze życzę.
              A A
              • szczamnapis może podciągnij interpunkcję? 06.07.10, 22:03
                P.S.
                masz jakąś obsesję na moim punkcie? tu kawka, tu spotkanie, tu dobre życzenia -
                widać, że twoje dzieciństwo spędzone na plebani odcisnęło piętno na psychice.
                • ababyd Re: może podciągnij interpunkcję? 06.07.10, 22:31
                  Nie przykładaj swej miary, po co się męczysz.I tak życzę Tobie dobrze, jak
                  wszystkim.Nawet Ty nie zabronisz mi tego.
                  I jeszcze jedno - wiatr, uważaj.
                  A A
                  • szczamnapis A jaki to ma związek z moim wpisem, 07.07.10, 10:01
                    kruchciany dziadku?
                    • terrek Re: A jaki to ma związek z moim wpisem, 07.07.10, 10:08
                      Żadnego. I o to właśnie chodzi! Bo celem nie jest wymiana myśli lub dyskusja, a
                      jedynie dowalenie z całych sił swojemu adwersarzowi.
    • friedmar brawo Lech! 04.07.10, 20:48
      największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo.

Mam nadzieję, że wokół fontanny jeszcze w te wakacje miasto
      zorganizuje kilka małych festynów, (może turniej szachów? - przecież
      z Bydgoszczy pochodzą świetni szachiści) gdzie będzie można zaprosić
      ciekawych gości i do skarbonki wrzucić grosik. Oby jak najwięcej
      bydgoszczan miało świadomość tego świetnego kawałka historii naszego
      miasta.
      • terrek Re: brawo Lech! 04.07.10, 21:39
        friedmar napisał:

> największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo.
        >

Może jaśniej? O kogo chodzi? Czy ten Lech to kolejny ojciec sukcesu co nagle
        wychodzi z ukrycia?
        • friedmar Re: brawo Lech! 05.07.10, 09:43

www.potop.bydgoszcz.pl/
          terrek napisał:

> friedmar napisał:
          >
          > > największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo.
          > >
          >
          >
          > Może jaśniej? O kogo chodzi? Czy ten Lech to kolejny ojciec
          sukcesu co nagle
          > wychodzi z ukrycia?
          • terrek Re: brawo Lech! 05.07.10, 10:52
            friedmar napisał:

>
            > www.potop.bydgoszcz.pl/
            > terrek napisał:
            >
            > > friedmar napisał:
            > >
            > > > największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo.
            > > >
            > >
            > >
            > > Może jaśniej? O kogo chodzi? Czy ten Lech to kolejny ojciec
            > sukcesu co nagle
            > > wychodzi z ukrycia?

Aha, to o to chodzi.
            Proszę mi więc wytłumaczyć, dlaczego ten Pasjonat reklamuje swoją własną
            prywatną firmę (tak myślę, bo jest tam jej logo) na OFICJALNEJ stronie
            Stowarzyszenia? Czy działalność na rzecz odbudowy Potopu jest społeczną czy nie?!
            • gerebus Brawo??? 05.07.10, 13:48
              > Aha, to o to chodzi.
              > Proszę mi więc wytłumaczyć, dlaczego ten Pasjonat reklamuje swoją
              własną
              > prywatną firmę (tak myślę, bo jest tam jej logo) na OFICJALNEJ
              stronie
              > Stowarzyszenia? Czy działalność na rzecz odbudowy Potopu jest
              społeczną czy nie
              > ?!

No własnie, cos tu nie gra. Dalem już na Potop dosc dużo kasy, a tu
              nagle mogę się spodziewać że ktoś się za moją forsę rekllamuje?
              Prowadzona jest zbiorka na odbudowe a przy okazji jakis niby
              spolecznik swoją własną firmę lansuje?
              Kurde, zadam wyjasnien!
              • tech80 Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 05.07.10, 14:33
                i proszę się nie przejmować uszczypliwymi uwagami forumowiczów
                bo oficjalna strona stowarzyszenia ( tylko chwilę szukałem) to
                www.potopbydgoski.pl/
                mniej gadania i złośliwych uwag więcej szacunku dla czyjeś społecznej pracy
                • terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 00:38
                  tech80 napisał:

> i proszę się nie przejmować uszczypliwymi uwagami forumowiczów
                  > bo oficjalna strona stowarzyszenia ( tylko chwilę szukałem) to
                  > www.potopbydgoski.pl/
                  > mniej gadania i złośliwych uwag więcej szacunku dla czyjeś społecznej pracy<

A niby skąd przeciętny bydgoszczanin ma wiedzieć, która strona jest oficjalna?
                  Na plakatach i ulotkach jest potop.bydgoszcz.pl Więc o co tu chodzi?
                  Przyznam, zgubiłem się.
                  • ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 08:15
                    To długa i bardzo pasjonująca opowieść. Pewne jest, że możesz być
                    spokojny.Chętnie opowiem, zachęcam, np w każdy poniedziałek /sporadycznie jestem
                    nieobecny-lato, ale są inni/,od 17.oo, przy zarezerwowanym, z symboliczną flagą
                    Bydgoszczy, stole w Karczmie Młyńskiej.Jest możliwość spotkania i podzielenia
                    się wiedzą o POTOPIE,także, przy ul Długiej 9/1.
                    Zachęcam, zapraszam, nie zobowiązujące, bez lęków.

ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ

Andrzej Adamski
                    • terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 13:11
                      ababyd napisał:

> To długa i bardzo pasjonująca opowieść.<

Długa i pasjonująca opowieść o... internetowej witrynie???!!! Czy to może jakieś żarty?

>Pewne jest, że możesz być spokojny.<

Spokojny o co?

A tak apropos; Komitet odbudowy Potopu miał niedawno taką super profesjonalną stronkę, z aktualiami, zdjęciami, itd. Co się stało, że teraz są aż dwie inne (a może jest nawet jeszcze i jakaś trzecia?), a tamta znikła? To może właśnie to się wiąże z tą "pasjonującą" opowieścią?

• ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 16:13
                        Spokojnie. Przeczytaj swoje wpisy i mój /propozycję/.Jak chcesz skorzystaj, jak
                        nie, Twoja wola, Twoja ciekawość.
                        A A
                        • terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 18:25
                          ababyd napisał:

> Spokojnie. Przeczytaj swoje wpisy i mój /propozycję/.Jak chcesz skorzystaj, jak nie, Twoja wola, Twoja ciekawość.<

Wygląda na to, że uciekasz "w krzaki". Ciągle zwodzisz i zapraszasz na jakieś spotkanie w Karczmie. Więc jeśli wiesz coś więcej na ten temat - co zresztą uporczywie sugerujesz - to odważnie się się ZE WSZYSTKIMI INTERNAUTAMI TYM PODZIEL!
                          Czyżbyś coś ukrywał? Z twoich wpisów właśnie to wynika.
                          • ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 21:09
                            Miły człowieku.Wiem, co wiedzieć mogą wszyscy.Nie mierz swoją miarą innych
                            /ucieczka w krzaki/. Zbyt dużo do pisania oraz emocji, bydgoskich emocji. Chcesz
                            to dowiaduj się jak lubisz. Chciałem podać Ci dłoń, tzn zaspokoić Twą ciekawość.
                            Rób co chcesz, nie uruchamiaj zbyt wybujałej wyobraźni, bo może być krzywdząca.
                            A A
                            • terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 23:05
                              ababyd napisał:

> Miły człowieku.Wiem, co wiedzieć mogą wszyscy.Nie mierz swoją miarą innych
                              /ucieczka w krzaki/. Zbyt dużo do pisania oraz emocji, bydgoskich emocji. Chcesz
                              to dowiaduj się jak lubisz. Chciałem podać Ci dłoń, tzn zaspokoić Twą ciekawość.
                              Rób co chcesz, nie uruchamiaj zbyt wybujałej wyobraźni, bo może być krzywdząca. A A<

Co za bełkot. Swojego języka nie znasz? Szkoda czasu na jakąkolwiek dyskusję z
                              tobą. Zadać ci konkretne pytanie, a ty od razu dryfujesz w stronę mistyki lub
                              kruchty. Wielokrotnie zresztą. Masz w ogóle tego świadomość? W lustro czasami
                              patrzysz?
                              Spadaj więc. Bez odbioru.
                              P.S. Ale skoro tak mącisz to albo coś z tobą osobiście jest nie tak, albo w tym
                              waszym komitecie coś nie gra. Może więc warto byłoby coś u was sprawdzić? Bo
                              brzmisz jak nawiedzony.
                              • ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 07.07.10, 08:14
                                Nie dosyć, że wstydzisz się siebie, to jeszcze obrażasz innych. Rób co chcesz.
                                Każdy zachowuje się jak umie i może być także durniem. Boję się o
                                Ciebie.Pytania, które mi zadajesz, zadaj sobie: o język,o świadomość, o lustro,o
                                mącenie, o sprawdzanie, o ... .
                                Nie marnuj czasu na zachwaszczanie siebie.Gdybyś chciał poznać trochę prawdy o
                                POTOPIE, możesz pamiętać o mej chęci zaspokojenia Twej ciekawości.
                                Jeszcze jedno.Pamiętaj, że każdy z nas ma prawo być DURNIEM i, że boję się o Ciebie.
                                Nie spadaj. Odbieraj jak chcesz.
                                A A
                                • terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 07.07.10, 09:39
                                  ababyd napisał:

> Nie dosyć, że wstydzisz się siebie, to jeszcze obrażasz innych. Rób co chcesz.
                                  > Każdy zachowuje się jak umie i może być także durniem. Boję się o
                                  > Ciebie.Pytania, które mi zadajesz, zadaj sobie: o język,o świadomość, o lustro,
                                  > o
                                  > mącenie, o sprawdzanie, o ... .
                                  > Nie marnuj czasu na zachwaszczanie siebie.Gdybyś chciał poznać trochę prawdy o
                                  > POTOPIE, możesz pamiętać o mej chęci zaspokojenia Twej ciekawości.
                                  > Jeszcze jedno.Pamiętaj, że każdy z nas ma prawo być DURNIEM i, że boję się o Ci
                                  > ebie.
                                  > Nie spadaj. Odbieraj jak chcesz.
                                  > A A

Człowieku, przejrzyj kilkanaście ostatnich wątków, w których się wpisywałeś, a wtedy odkryjesz, że ZA KAŻDYM razem wdawałeś się z kimś w ostrą wymianę zdań, czy wręcz w kłótnię. Co, to jest przypadek?
                                  Podobnie ze mną - zajrzyj sobie wstecz i zauważ wreszcie, że na żadne konkretne pytanie odpowiedzieć nie raczyłeś, lecz miast tego wdawałeś się w filozoficzne wywody lub pouczenia. Daruj sobie.
                                  Poza tym, ja nie posuwałem się do szermowania wyzwiskami, ale twoje "durnie" są już przedniej klasy, niezłe świadectwo sobie wystawiasz, a przy okazji Komitetowi potopu również.
                                  Pragnę ci więc jeszcze raz przypomnieć, że ja występuję tu teraz jako jeden z wielu przedstawicieli tzw. opinii publicznej, która z zaciekawieniem śledzi postępy przy odbudowie fontanny. Zrozumiałe więc, że każdy z nas, zadając jakieś pytanie oczekuje odpowiedzi, gdy tymczasem doczekujemy się obrazy.
                                  Ponawiam więc; co jest takiego zdrożnego w historii waszej internetowej witryny, że zamiast jasnej odpowiedzi wyraźnie coś mącisz i tej odpowiedzi wprost unikasz? Czy my, którzy przekazaliśmy już tyle pieniędzy na rzecz idei odbudowy NIE MAMY PRAWA niczego się dowiedzieć? A może po prostu macie coś do ukrycia? OK, w takim razie postaramy się tym zainteresować zadając to samo pytanie samemu Prezesowi Stowarzyszenia. Bo to chyba rzeczywiście jest dziwne, że SPOŁECZNA działalność waszej organizacji wiąże się przy okazji z reklamą jakiejś prywatnej kancelarii, prawda?
                                  • terrek Poczytaj sobie ababyb 07.07.10, 10:06
                                    Jeśli już swoich własnych słów z innych wątków nie pamiętasz, to pozwól, że ci kilka twoich złotych myśli przypomnę. Tak ku przestrodze innych dyskutantów z tobą.

>Gdybym nie był chrześcijaninem, zapewne byłbym terrorystą i poszukiwałbym takich jak Ty, we wiadomym celu. Zapewniam.To Pismo Święte uczy mnie bycia człowiekiem. Jestem przekonany, że "kto kocha PŚ, kocha mądrość" /św Hieronim/, a wtedy łatwiej umacniać wały, regulować życie bobrów,zalepiać dziury na ulicach,zmniejszać bezrobocie,zaspakajać dziecięcy głód i likwidować wiele
                                    niedogodności.
                                    "Wiara i rozum są jak dwa skrzydła.."/JPII/.
                                    Pomyśl. Ja jestem pewny.Poczytaj naszą Biblię. Ona jest także Twoja.
                                    Andrzej Adamski<

>Ku refleksji. PRAWDA JEST!To ONA po JEJ poznaniu nas wyzwoli.Proszę
                                    zgłębić pojęcia: fanatyzm,faszyzm,pluralizm,wielorakość,.., także
                                    relatywizm. "Różne są drogi, ale jeden PAN".
                                    Z powagą, A A.<

>Szukaj dalej, ciągle szukaj, każdego dnia, szczególnie uzasadnienia
                                    dla swoich czynów. Zapewne wiele potwierdzisz, ale sądzę, że niektóre swe czyny skorygujesz. Gdy będziemy robili to w dwójkę, świat będzie trochęlepszy, a jak będzie nas więcej- wyobraź sobie, a gdy dołączymy /lub oni dołączą do nas/do tych co mają być naszymi drogowskazami...
                                    Bądź dobrej myśli,tylko pokochaj PŚ, bo "Duch wieje kędy chce".
                                    A A<

>Anonimie wstydzący się siebie. Człowiek ma prawo być DURNIEM, ja, ale i Ty również /proszę, zapamiętaj/. BOJĘ SIĘ O CIEBIE, bez "he he he". To bardzo poważna sprawa.
                                    Andrzej Adamski<

>Anonimie, spokojnie.Dobrze,że korzystasz z podanych adresów,oby nie zemdliły Ciebie s-y,...
                                    "Wypłyń na głębię". Dobrem jest to,że NAJŚWIĘTSZE SERCE PANA JEZUSA porusza Ciebie i,że jest nadzieja.Nie odwracaj się od BOŻEJ MIŁOŚCI ku Tobie.
                                    Andrzej Adamski
                                    PS
                                    Zanim pukniesz "wyślij",zawsze czytaj i myśl co nastukałeś.Dobrze życzę, uwierz.<

>Szkoda, że nie rozumiesz. Twój wybór. Uszanuj innych, także w języku wpisów. Zachęcam. Różne są "oczy" zagranicznych gości i rodaków. Przyjmij to, proszę. Współczuję Twym dzieciom /jeśli jesteś rodzicem/, a przyszłość bez teraźniejszości i przeszłości nie istnieje. Przemyśl to.
                                    Pozdrawiam, Andrzej Adamski.<

Ja wynika wyraźnie z powyższych cytatów ty WCALE NIE JESTEŚ NASTAWIONY DO LUDZI KONFRONTACYJNIE. Ależ! Przeciwnie, jesteś super zgodliwy, tylko do rany przyłożyć.
                                    • ababyd Re: Poczytaj sobie ababyb 07.07.10, 13:38
                                      Dziękuję za lekturę i przytoczenie /choć wyrwanych z kontekstu/moich
                                      pogladów.Proszę uszanować owe poglądy, podobnie jak ja szanuję
                                      Poglady Szanownego Anonima.Szkoda, że nie wczytujesz się w moje
                                      intencje /np, nie nazwałem Ciebie durniem, Jakbym mógł?/. Biorę
                                      odpowiedzialność za swe wpisy /jak każdy z nas/, nie ukrywając
                                      się"pod kocem".
                                      Jeśli chodzi o POTOP, to powtarzam - SPOKONIE.Nie jestem rzecznikiem
                                      stowarzyszenia. Chciałem zaspokoić Twoją ciekawość, złozyłem
                                      propozycje, które odrzucasz. Twe prawo i przyczyny jakie to powodują.
                                      CZY TO COŚ ZŁEGO? Pytam, co Tobie złego uczyniłem? Jesli, to
                                      PRZEPRASZAM!
                                      Najlepszym rozwiazaniem jest zgłoszenie sie do Prezesa
                                      Stowarzyszenia, Pana prof Zygmunta Mackiewicza.
                                      Ciagle podtrzymujeę najlepsze intencje, dziekując za przeznaczanie
                                      czasu na czytanie moich forumowych refleksji. Proszę tylko o
                                      ewentualne zrozumienie ich. Ja bedę starał się o precyzyjnosć, bo
                                      widzę, że są kłopoty z właściwym przekazem z mojej strony. Cieszę
                                      się,że nie dotrzymałeś słowa /"spadaj","bez odbioru"/. Liczyłem na
                                      to. Dziekuję za wszystko.
                                      A A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka