arafat11 01.07.10, 11:53 czekam na ostatnia figure, a przy okazji dziekuje wszystkim, ktorzy pomogli w odbudowie tego symbolu bydgoszczy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ababyd Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy 01.07.10, 13:40 To jedna z nielicznych, prawdziwie bydgoskich,radosnych chwil naszego miasta.Mozolnie przywracana jest dusza Bydgoszczy. Potop, figura NSPJ, budynek przy ul Królowej św Jadwigi, to piekne jaskółki. "Wino dojrzewa powoli". Trzeba mieć nadzieję, że doczekamy się wszystkiego, co o tożsamości Bydgoszczy stanowi, że Stary Rynek bedzie bydgoskim Starym Rynkiem, że herb Bydgoszczy będzie taki jak przez setki lat, że... . ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy 01.07.10, 15:37 Mam nadzieję, że żadne dzieciaki, które nie wiedzieć czemu kąpią się w Potopie, nie oderwą rzeźbie wystającej nogi!!! Sama inicjatywa przywrócenia fontanny jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Człowiek walczący z wężem obok niedźwiedzicy 01.07.10, 15:57 Nie koniecznie dzieciaki? Makieta średniowiecznej Bydgoszczy ma pourywane większość wież. Szkoda, ale to nasza "wolnościowa" rzeczywistość. A A Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis taki lokalny patriota nie wie, że w Bydgoszczy nie 04.07.10, 00:05 ma ulicy Królowej św. Jadwigi, tylko Królowej Jadwigi? No ale czego się po moherze spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: taki lokalny patriota nie wie, że w Bydgoszcz 04.07.10, 23:18 Miły "kompleksiku". Dla mnie Królowa Jadwiga jest świętą, bo mój ŚWIĘTY KOŚCIÓŁ POWSZECHNY wyniósł Ją na ołtarze, czego i Tobie życzę, bo możliwe są cuda. Patrz, np św Paweł. Nie lękaj się. Każdy z nas ma szansę. A A Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis ja mam ją wynieść czy mnie mają wynieść 04.07.10, 23:34 moherowy bełkocie? A póki co, w Bydgoszczy jest oficjalny spis ulic, a nie twoje skrzywione pragnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: ja mam ją wynieść czy mnie mają wynieść 05.07.10, 07:43 Co się ciągle męczysz? Ja i tak,bez przerwy, Tobie dobrze życzę. A A Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis może podciągnij interpunkcję? 06.07.10, 22:03 P.S. masz jakąś obsesję na moim punkcie? tu kawka, tu spotkanie, tu dobre życzenia - widać, że twoje dzieciństwo spędzone na plebani odcisnęło piętno na psychice. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: może podciągnij interpunkcję? 06.07.10, 22:31 Nie przykładaj swej miary, po co się męczysz.I tak życzę Tobie dobrze, jak wszystkim.Nawet Ty nie zabronisz mi tego. I jeszcze jedno - wiatr, uważaj. A A Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis A jaki to ma związek z moim wpisem, 07.07.10, 10:01 kruchciany dziadku? Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: A jaki to ma związek z moim wpisem, 07.07.10, 10:08 Żadnego. I o to właśnie chodzi! Bo celem nie jest wymiana myśli lub dyskusja, a jedynie dowalenie z całych sił swojemu adwersarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar brawo Lech! 04.07.10, 20:48 największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo. Mam nadzieję, że wokół fontanny jeszcze w te wakacje miasto zorganizuje kilka małych festynów, (może turniej szachów? - przecież z Bydgoszczy pochodzą świetni szachiści) gdzie będzie można zaprosić ciekawych gości i do skarbonki wrzucić grosik. Oby jak najwięcej bydgoszczan miało świadomość tego świetnego kawałka historii naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: brawo Lech! 04.07.10, 21:39 friedmar napisał: > największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo. > Może jaśniej? O kogo chodzi? Czy ten Lech to kolejny ojciec sukcesu co nagle wychodzi z ukrycia? Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: brawo Lech! 05.07.10, 09:43 www.potop.bydgoszcz.pl/ terrek napisał: > friedmar napisał: > > > największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo. > > > > > Może jaśniej? O kogo chodzi? Czy ten Lech to kolejny ojciec sukcesu co nagle > wychodzi z ukrycia? Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: brawo Lech! 05.07.10, 10:52 friedmar napisał: > > www.potop.bydgoszcz.pl/ > terrek napisał: > > > friedmar napisał: > > > > > największym znanym mi pasjonatem jest własnie ten Pan. Brawo. > > > > > > > > > Może jaśniej? O kogo chodzi? Czy ten Lech to kolejny ojciec > sukcesu co nagle > > wychodzi z ukrycia? Aha, to o to chodzi. Proszę mi więc wytłumaczyć, dlaczego ten Pasjonat reklamuje swoją własną prywatną firmę (tak myślę, bo jest tam jej logo) na OFICJALNEJ stronie Stowarzyszenia? Czy działalność na rzecz odbudowy Potopu jest społeczną czy nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
gerebus Brawo??? 05.07.10, 13:48 > Aha, to o to chodzi. > Proszę mi więc wytłumaczyć, dlaczego ten Pasjonat reklamuje swoją własną > prywatną firmę (tak myślę, bo jest tam jej logo) na OFICJALNEJ stronie > Stowarzyszenia? Czy działalność na rzecz odbudowy Potopu jest społeczną czy nie > ?! No własnie, cos tu nie gra. Dalem już na Potop dosc dużo kasy, a tu nagle mogę się spodziewać że ktoś się za moją forsę rekllamuje? Prowadzona jest zbiorka na odbudowe a przy okazji jakis niby spolecznik swoją własną firmę lansuje? Kurde, zadam wyjasnien! Odpowiedz Link Zgłoś
tech80 Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 05.07.10, 14:33 i proszę się nie przejmować uszczypliwymi uwagami forumowiczów bo oficjalna strona stowarzyszenia ( tylko chwilę szukałem) to www.potopbydgoski.pl/ mniej gadania i złośliwych uwag więcej szacunku dla czyjeś społecznej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 00:38 tech80 napisał: > i proszę się nie przejmować uszczypliwymi uwagami forumowiczów > bo oficjalna strona stowarzyszenia ( tylko chwilę szukałem) to > www.potopbydgoski.pl/ > mniej gadania i złośliwych uwag więcej szacunku dla czyjeś społecznej pracy< A niby skąd przeciętny bydgoszczanin ma wiedzieć, która strona jest oficjalna? Na plakatach i ulotkach jest potop.bydgoszcz.pl Więc o co tu chodzi? Przyznam, zgubiłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 08:15 To długa i bardzo pasjonująca opowieść. Pewne jest, że możesz być spokojny.Chętnie opowiem, zachęcam, np w każdy poniedziałek /sporadycznie jestem nieobecny-lato, ale są inni/,od 17.oo, przy zarezerwowanym, z symboliczną flagą Bydgoszczy, stole w Karczmie Młyńskiej.Jest możliwość spotkania i podzielenia się wiedzą o POTOPIE,także, przy ul Długiej 9/1. Zachęcam, zapraszam, nie zobowiązujące, bez lęków. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 13:11 ababyd napisał: > To długa i bardzo pasjonująca opowieść.< Długa i pasjonująca opowieść o... internetowej witrynie???!!! Czy to może jakieś żarty? >Pewne jest, że możesz być spokojny.< Spokojny o co? A tak apropos; Komitet odbudowy Potopu miał niedawno taką super profesjonalną stronkę, z aktualiami, zdjęciami, itd. Co się stało, że teraz są aż dwie inne (a może jest nawet jeszcze i jakaś trzecia?), a tamta znikła? To może właśnie to się wiąże z tą "pasjonującą" opowieścią? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 16:13 Spokojnie. Przeczytaj swoje wpisy i mój /propozycję/.Jak chcesz skorzystaj, jak nie, Twoja wola, Twoja ciekawość. A A Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 18:25 ababyd napisał: > Spokojnie. Przeczytaj swoje wpisy i mój /propozycję/.Jak chcesz skorzystaj, jak nie, Twoja wola, Twoja ciekawość.< Wygląda na to, że uciekasz "w krzaki". Ciągle zwodzisz i zapraszasz na jakieś spotkanie w Karczmie. Więc jeśli wiesz coś więcej na ten temat - co zresztą uporczywie sugerujesz - to odważnie się się ZE WSZYSTKIMI INTERNAUTAMI TYM PODZIEL! Czyżbyś coś ukrywał? Z twoich wpisów właśnie to wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 21:09 Miły człowieku.Wiem, co wiedzieć mogą wszyscy.Nie mierz swoją miarą innych /ucieczka w krzaki/. Zbyt dużo do pisania oraz emocji, bydgoskich emocji. Chcesz to dowiaduj się jak lubisz. Chciałem podać Ci dłoń, tzn zaspokoić Twą ciekawość. Rób co chcesz, nie uruchamiaj zbyt wybujałej wyobraźni, bo może być krzywdząca. A A Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 06.07.10, 23:05 ababyd napisał: > Miły człowieku.Wiem, co wiedzieć mogą wszyscy.Nie mierz swoją miarą innych /ucieczka w krzaki/. Zbyt dużo do pisania oraz emocji, bydgoskich emocji. Chcesz to dowiaduj się jak lubisz. Chciałem podać Ci dłoń, tzn zaspokoić Twą ciekawość. Rób co chcesz, nie uruchamiaj zbyt wybujałej wyobraźni, bo może być krzywdząca. A A< Co za bełkot. Swojego języka nie znasz? Szkoda czasu na jakąkolwiek dyskusję z tobą. Zadać ci konkretne pytanie, a ty od razu dryfujesz w stronę mistyki lub kruchty. Wielokrotnie zresztą. Masz w ogóle tego świadomość? W lustro czasami patrzysz? Spadaj więc. Bez odbioru. P.S. Ale skoro tak mącisz to albo coś z tobą osobiście jest nie tak, albo w tym waszym komitecie coś nie gra. Może więc warto byłoby coś u was sprawdzić? Bo brzmisz jak nawiedzony. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 07.07.10, 08:14 Nie dosyć, że wstydzisz się siebie, to jeszcze obrażasz innych. Rób co chcesz. Każdy zachowuje się jak umie i może być także durniem. Boję się o Ciebie.Pytania, które mi zadajesz, zadaj sobie: o język,o świadomość, o lustro,o mącenie, o sprawdzanie, o ... . Nie marnuj czasu na zachwaszczanie siebie.Gdybyś chciał poznać trochę prawdy o POTOPIE, możesz pamiętać o mej chęci zaspokojenia Twej ciekawości. Jeszcze jedno.Pamiętaj, że każdy z nas ma prawo być DURNIEM i, że boję się o Ciebie. Nie spadaj. Odbieraj jak chcesz. A A Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: Dziękuję i czekam na jeszcze więcej ! 07.07.10, 09:39 ababyd napisał: > Nie dosyć, że wstydzisz się siebie, to jeszcze obrażasz innych. Rób co chcesz. > Każdy zachowuje się jak umie i może być także durniem. Boję się o > Ciebie.Pytania, które mi zadajesz, zadaj sobie: o język,o świadomość, o lustro, > o > mącenie, o sprawdzanie, o ... . > Nie marnuj czasu na zachwaszczanie siebie.Gdybyś chciał poznać trochę prawdy o > POTOPIE, możesz pamiętać o mej chęci zaspokojenia Twej ciekawości. > Jeszcze jedno.Pamiętaj, że każdy z nas ma prawo być DURNIEM i, że boję się o Ci > ebie. > Nie spadaj. Odbieraj jak chcesz. > A A Człowieku, przejrzyj kilkanaście ostatnich wątków, w których się wpisywałeś, a wtedy odkryjesz, że ZA KAŻDYM razem wdawałeś się z kimś w ostrą wymianę zdań, czy wręcz w kłótnię. Co, to jest przypadek? Podobnie ze mną - zajrzyj sobie wstecz i zauważ wreszcie, że na żadne konkretne pytanie odpowiedzieć nie raczyłeś, lecz miast tego wdawałeś się w filozoficzne wywody lub pouczenia. Daruj sobie. Poza tym, ja nie posuwałem się do szermowania wyzwiskami, ale twoje "durnie" są już przedniej klasy, niezłe świadectwo sobie wystawiasz, a przy okazji Komitetowi potopu również. Pragnę ci więc jeszcze raz przypomnieć, że ja występuję tu teraz jako jeden z wielu przedstawicieli tzw. opinii publicznej, która z zaciekawieniem śledzi postępy przy odbudowie fontanny. Zrozumiałe więc, że każdy z nas, zadając jakieś pytanie oczekuje odpowiedzi, gdy tymczasem doczekujemy się obrazy. Ponawiam więc; co jest takiego zdrożnego w historii waszej internetowej witryny, że zamiast jasnej odpowiedzi wyraźnie coś mącisz i tej odpowiedzi wprost unikasz? Czy my, którzy przekazaliśmy już tyle pieniędzy na rzecz idei odbudowy NIE MAMY PRAWA niczego się dowiedzieć? A może po prostu macie coś do ukrycia? OK, w takim razie postaramy się tym zainteresować zadając to samo pytanie samemu Prezesowi Stowarzyszenia. Bo to chyba rzeczywiście jest dziwne, że SPOŁECZNA działalność waszej organizacji wiąże się przy okazji z reklamą jakiejś prywatnej kancelarii, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Poczytaj sobie ababyb 07.07.10, 10:06 Jeśli już swoich własnych słów z innych wątków nie pamiętasz, to pozwól, że ci kilka twoich złotych myśli przypomnę. Tak ku przestrodze innych dyskutantów z tobą. >Gdybym nie był chrześcijaninem, zapewne byłbym terrorystą i poszukiwałbym takich jak Ty, we wiadomym celu. Zapewniam.To Pismo Święte uczy mnie bycia człowiekiem. Jestem przekonany, że "kto kocha PŚ, kocha mądrość" /św Hieronim/, a wtedy łatwiej umacniać wały, regulować życie bobrów,zalepiać dziury na ulicach,zmniejszać bezrobocie,zaspakajać dziecięcy głód i likwidować wiele niedogodności. "Wiara i rozum są jak dwa skrzydła.."/JPII/. Pomyśl. Ja jestem pewny.Poczytaj naszą Biblię. Ona jest także Twoja. Andrzej Adamski< >Ku refleksji. PRAWDA JEST!To ONA po JEJ poznaniu nas wyzwoli.Proszę zgłębić pojęcia: fanatyzm,faszyzm,pluralizm,wielorakość,.., także relatywizm. "Różne są drogi, ale jeden PAN". Z powagą, A A.< >Szukaj dalej, ciągle szukaj, każdego dnia, szczególnie uzasadnienia dla swoich czynów. Zapewne wiele potwierdzisz, ale sądzę, że niektóre swe czyny skorygujesz. Gdy będziemy robili to w dwójkę, świat będzie trochęlepszy, a jak będzie nas więcej- wyobraź sobie, a gdy dołączymy /lub oni dołączą do nas/do tych co mają być naszymi drogowskazami... Bądź dobrej myśli,tylko pokochaj PŚ, bo "Duch wieje kędy chce". A A< >Anonimie wstydzący się siebie. Człowiek ma prawo być DURNIEM, ja, ale i Ty również /proszę, zapamiętaj/. BOJĘ SIĘ O CIEBIE, bez "he he he". To bardzo poważna sprawa. Andrzej Adamski< >Anonimie, spokojnie.Dobrze,że korzystasz z podanych adresów,oby nie zemdliły Ciebie s-y,... "Wypłyń na głębię". Dobrem jest to,że NAJŚWIĘTSZE SERCE PANA JEZUSA porusza Ciebie i,że jest nadzieja.Nie odwracaj się od BOŻEJ MIŁOŚCI ku Tobie. Andrzej Adamski PS Zanim pukniesz "wyślij",zawsze czytaj i myśl co nastukałeś.Dobrze życzę, uwierz.< >Szkoda, że nie rozumiesz. Twój wybór. Uszanuj innych, także w języku wpisów. Zachęcam. Różne są "oczy" zagranicznych gości i rodaków. Przyjmij to, proszę. Współczuję Twym dzieciom /jeśli jesteś rodzicem/, a przyszłość bez teraźniejszości i przeszłości nie istnieje. Przemyśl to. Pozdrawiam, Andrzej Adamski.< Ja wynika wyraźnie z powyższych cytatów ty WCALE NIE JESTEŚ NASTAWIONY DO LUDZI KONFRONTACYJNIE. Ależ! Przeciwnie, jesteś super zgodliwy, tylko do rany przyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Poczytaj sobie ababyb 07.07.10, 13:38 Dziękuję za lekturę i przytoczenie /choć wyrwanych z kontekstu/moich pogladów.Proszę uszanować owe poglądy, podobnie jak ja szanuję Poglady Szanownego Anonima.Szkoda, że nie wczytujesz się w moje intencje /np, nie nazwałem Ciebie durniem, Jakbym mógł?/. Biorę odpowiedzialność za swe wpisy /jak każdy z nas/, nie ukrywając się"pod kocem". Jeśli chodzi o POTOP, to powtarzam - SPOKONIE.Nie jestem rzecznikiem stowarzyszenia. Chciałem zaspokoić Twoją ciekawość, złozyłem propozycje, które odrzucasz. Twe prawo i przyczyny jakie to powodują. CZY TO COŚ ZŁEGO? Pytam, co Tobie złego uczyniłem? Jesli, to PRZEPRASZAM! Najlepszym rozwiazaniem jest zgłoszenie sie do Prezesa Stowarzyszenia, Pana prof Zygmunta Mackiewicza. Ciagle podtrzymujeę najlepsze intencje, dziekując za przeznaczanie czasu na czytanie moich forumowych refleksji. Proszę tylko o ewentualne zrozumienie ich. Ja bedę starał się o precyzyjnosć, bo widzę, że są kłopoty z właściwym przekazem z mojej strony. Cieszę się,że nie dotrzymałeś słowa /"spadaj","bez odbioru"/. Liczyłem na to. Dziekuję za wszystko. A A Odpowiedz Link Zgłoś