Dodaj do ulubionych

Zalew Koronowski

01.11.10, 18:16
W ciągu minionych dwóch dni przewędrowałem ponad 20 kilometrów wzdłuż brzegów Zalewu Koronowskiego i podzielić się chciałem kilkoma refleksjami, które naszły mnie w trakcie tych wędrówek. Po pierwsze coraz czystsza woda w Zalewie, co bardzo cieszy, ale to co martwi to kompletny brak ryb. Jeszcze rok temu można było patrząc w wodę zauważyć ławice drobnych, czy większych rybek, teraz przyglądając się godzinami wodzie nie zauważyłem żadnej, nawet najmniejszej rybki. Po drugie ogromne, coraz większe, zniszczenia czynione przez bobry. Potężne dęby, buki, brzozy, olchy, graby ścięte ich zębami leżą w wodzie i gniją lub leżą nad brzegiem uniemożliwiając swobodną wędrówkę wzdłuż Zalewu. Po trzecie coraz większe ilości wszelkiego rodzaju śmieci, zalegające w najróżniejszych miejscach. Takie są, moim zdaniem, skutki oddania Zalewu pod opiekę torunian. Co oni robią z naszym Zalewem? Może ktoś się zainteresuję tymi problemami? A tak przy okazji piękną, symetryczną, dwucyfrową /0 i 1/ mamy dzisiaj datę.
Obserwuj wątek
    • odziadek Re: Zalew Koronowski 01.11.10, 20:52
      o tym, że nad Zalewem nie dzieje się dobrze słychać od czasu do czasu... a przecież jest tyle instytucji i organizacji które mogłyby zainteresować się tematem.
    • semeon Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 01:22
      Ten temat wyciągam do góry bo warto. Nie ważne co się mówi, ważne kto mówi. Może ktoś z ważnych zauważy?
      • semeon Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 01:23
        "Nieważne".
      • ababyd Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 09:53
        "semeon", masz rację, to bardzo ważny temat.
        Nieraz myślę, że niektóre wątki wyciszają, lub rozkręcają "zawodowcy". Zalew to skarb Koronowa, Bydgoszczy, wręcz Polski. Jestem związany z nim, bo grabię igliwie na kawałeczku Sosnowego Ogrodu i widzę wiele.
        Czy rozbuchasz wątek? Oby.
        Andrzej Adamski
    • pyszczerealnie a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 05.11.10, 08:26
      wieści chodzą nad Zalewem, że jedynym dzierżawcą jest ojciec założyciel (jakaś tam jego kolejna spółka chyba). No to zgadnijcie czy dba o zarybianie? Łowią ile wejdzie. Zanim się ryba odrodzi zdążą ją całkowicie wybić. Nikt nie zarybia choć dzierżawca jest do tego zobowiązany. Czy nie ma jakiejść władzy zwierzchniej, by to skontrolowała. I może byśmy się na 100% dowiedzieli kto tak eksploatuje Zalew.
      • ababyd Re: a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 05.11.10, 09:56
        Sprawdź i podaj fakty, lub przeproś. Nie jątrz. Proszę, weź odpowiedzialność za to, co piszesz, mimo, że anonimowo. Pyszcz realnie, to dobra dewiza.
        Andrzej Adamski
        • heniekstar Re: a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 05.11.10, 16:06
          tu dzierżawca reszte to juz musisz sam odgadnąć albo dojść choć to nie łatwe. Takich firm jest 100 milionów :)
          • heniekstar Re: a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 05.11.10, 16:10
            radzę dokladnie przestudiować tę dyskusję:
            dyskusja o zarybianiu Zalewu
            Szczególnie ostatni wpis fajny, ale czytaj wszystkie
        • heniekstar Re: a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 05.11.10, 16:12
          własnie.
          tu dzierżawca

a tu dyskusja o zarybianiu i tym kto stoi za tym panem
          przeczytaj koniecznie panie ababyd
          • ababyd Re: a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 05.11.10, 20:46
            Przeczytałem bez entuzjazmu. Życzę wszystkiego dobrego, w zgodzie z wszelkimi stronami.
            Podtrzymuję wcześniejszą wypowiedź. Liczą się fakty, nie oczernianie, kogokolwiek.
            A A
        • ethanak Re: a zgadnijcie, kto dzierżawi akwen? 09.11.10, 19:36
          Ależ to o czym piszą wcześniej to po prostu fakty. Poczytaj zanim kogoś zaczniesz atakować - marszałek oddał Zalew kolegom którzy go pustoszą.

www.zalewkoronowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=46
    • yogibaboo104 Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 08:30
      dziwny22 napisał:

> W ciągu minionych dwóch dni przewędrowałem ponad 20 kilometrów wzdłuż brzegów Z
      > alewu Koronowskiego i podzielić się chciałem kilkoma refleksjami, które naszły
      > mnie w trakcie tych wędrówek. Po pierwsze coraz czystsza woda w Zalewie, co ba
      > rdzo cieszy, ale to co martwi to kompletny brak ryb. Jeszcze rok temu można by
      > ło patrząc w wodę zauważyć ławice drobnych, czy większych rybek, teraz przygląd
      > ając się godzinami wodzie nie zauważyłem żadnej, nawet najmniejszej rybki. Po
      > drugie ogromne, coraz większe, zniszczenia czynione przez bobry. Potężne dęby,
      > buki, brzozy, olchy, graby ścięte ich zębami leżą w wodzie i gniją lub leżą na
      > d brzegiem uniemożliwiając swobodną wędrówkę wzdłuż Zalewu. Po trzecie coraz w
      > iększe ilości wszelkiego rodzaju śmieci, zalegające w najróżniejszych miejscach
      > . Takie są, moim zdaniem, skutki oddania Zalewu pod opiekę torunian. Co oni r
      > obią z naszym Zalewem? Może ktoś się zainteresuję tymi problemami? A tak prz
      > y okazji piękną, symetryczną, dwucyfrową /0 i 1/ mamy dzisiaj datę.

Mamy zaawansowaną jesień dlatego nie widzisz małych rybek przy brzegu co nie oznacza że ich w wodzie niema.
      Z wnioskami dotyczącymi bobrów zgadzam się, strasznie koszą okazałe drzewa.
      Śmieci? Przecież zalew to miejsce wypoczynku głównie bydgoszczan i my je tam zostawiamy a nie dzierżawca wody.
      Co do dziwnej sytuacji gdzie dzierżawcą jest jakiś pionek to zajeżdża to solidnym wałkiem.
      • irizar Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 10:50
        Czy w kontekście lepszego wykorzystania potencjału Zalewu Koronowskiego istnieją jakieś plany ułatwienia przeprawy turystom przez stopnie wodne na elektrowniach w Samociążku i Bożenkowie? W tym roku miałem okazję przenosić kajak przez stopień koło elektrowni w Bożenkowie i wiązało się to z brodzeniem w jakimś bagnie. A są jeszcze ślady w postaci podkładów kolejowych i fragmentów torów kolejowych, które wskazują, że kiedyś można było tamtędy przeprawić się nawet dużą jednostką. Takie miejsca mogłyby być ogromną atrakcją turystyczną, ożywić całą turystykę w dolnym odcinku Brdy, a obecnie tylko straszą. A nasi bydgoscy politycy zapatrzeni w Toruń nie dostrzegają nic czego nie da się połączyć z Toruniem...
    • violavip Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 17:38
      Znam Zalew Koronowski od bez mała trzydziestu lat. Uważam to miejsce za jedno z najpiękniejszych na świecie ,choć byłam w wielu krajach. Szczególnym sentymentem darzę okolice Sokole Kuźnicy od strony stanicy wodnej. Stara stanica , zabytkowa- dawniej dawała schronienie żeglarzom, uczestnikom spływów, wędkarzom . Do tego miejsca (ośrodek PTTK) lgnęli ludzie, przyjeżdżali z całej polski, potem ich dzieci ze swoimi dziećmi. Wszystkie domki zajęte choć standard w nich był marny, a sanitariaty –zgroza, pole namiotowe „nabite” lecz wtedy to miejsce miało atmosferę ,urok, klimat i człowiek przymykał oko na niewygody . Małe stawiki przycupnięte w lesie . Mówiło się „ a gdzie te gąski nazbierałeś –a na kasztanówce ,a te grzyby gdzie –te na zalanej drodze” Działał mały sklepik na terenie ośrodka ,różnie bywało z zaopatrzeniem przez te lata ale świeży chlebek z Klonowa ,bułeczki na śniadanie ,twarożek, piwko i inne potrzebne turyście do szczęścia rzeczy zawsze były. Dziś kolejny ajent pogrąża to miejsce ,domki zamiast zmodernizować wyburzono ( PTTK z ajentem nie dogadali się co do kasy podobno), stanica jeszcze działa ale miejsce jest martwe- byłam w tym roku zobaczyć co się dzieje- to co zobaczyłam złamało mi serce : ) ), a czy to miejsce nie mogłoby przynosić dochód przy prowadzeniu jakiejś mądrej polityki? Chyba ,że nie o to chodzi !! Co do bobrów ,to odkąd pamiętam zawsze były. Zdarzały się okresy ich mniejszej lub większej aktywności. Co do ryb, jak sięgnę pamięcią akwen obfitował w ryby ,był zarybiany. W 2002 lub 2003 r. kolega wyciągnął suma ale wypuścił bo jak powiedział było to „dziecko”. Pamiętam ,że od zawsze okoliczni rybacy (mam nadzieję ,że nie wszyscy) „cięli” ryby prądem(chyba przy cichej zgodzie bo nigdy nie słyszałam by były jakieś konsekwencje), mimo to kto chciał złowić –złowił. Śmieci ,no cóż ,nie jest to syndrom dzisiejszych czasów, po weekendowych wędkarzach i żeglarzach przeważnie zostawał syf, w najlepszym razie zakopywali swoje śmieci w płytkim piachu. Tylko, że kiedyś stali bywalcy tego urokliwego miejsca potrafili zabrać reklamówkę i to zebrać –dla siebie, dla przyrody. Mogłabym tu długo pisać o zalewie… ,ale faktycznie źle się dzieje obecnie ,nie tylko w Sokolej ,o Rydzyku od lat krążą różne opowieści. Nie wiem czy to prawda, ale choć nie mam wiedzy na ten temat ,skłaniam się do tej wersji.

• semeon Re: Zalew Koronowski 05.11.10, 23:24
        Fakt trudno o ładniejsze widoki i klimaty niż, na przyklad, kilku kilometrowy spacer wzdłuż brzegu od stanicy w Sokole Zacisza /piękne widoki ze skarp, mieniąca się woda, różnorodność roślinna, zwierzęta i ten spokój, sczególnie we wrześniu, stara, opuszczona linia kolejowa z oryginalnym, niestety mocno zniszczonym mostem kolejowym/. Tras takich na Zalewem setki, ale ta wyjątkowa. A co do dzierżawcy Sokole to najlepiej o nim świadczy stan ogrodzenia ośrodka - tragedia. I niestety ci "rybacy" z łodziami i sieciami, a wędkarzy coraz mniej. Jak to możliwe, że jednemu gościowi wypuszczono na 20 lat dzierżawę naszego wspólnego dobra, a ten niszczy i korzysta do imentu? Kto to opanuje? Kto to zmieni? Przecież to jest nasze wspólne, a nie jego.
    • niemcz44 Re: Zalew Koronowski 09.11.10, 01:32
      Od 35 lat bywam regularnie nad Zalewem Koronowskim i do tej pory nie zastanawiałem się nigdy nad tym kto zajmuje się gospodarką Zalewu, co z bobrami /nie pamiętam, aby tyle było powalonych przez bobry drzew, a właściwie to nie zauważałem dotąd żadnych śladów bobrów i chyba dopiero od kilku lat zaczęły sie one pojawiać/, nie zauważałem też nadmiernej ilości śmieci, ale teraz jak się nad tym zastanawiam to faktycznie wędkarzy radykalnie ubyło, a bobrów i śmieci przybyło. Ktoś odpowiedzialny za taki stan rzeczy powinien się nad tym zastanowić. i rozpocząć stosowne działania.
    • yuuu11 Re: Zalew Koronowski 09.11.10, 11:36
      Zalew Koronowski faktycznie wymaga wiekszej uwagi instytucji odpowiedzialnych za jego istnienie. Jest szereg problemów wymagających rozwiązania i naprawy. Zaliczyłbym do nich:
      -Brak ryb, potwierdzam, wędkuję tam od lat
      -Nadwyżka bobrów
      -Czterokołowce rozjeżdżające las, szczególnie w okolicach Tuszyn
      -Brud nad wodą, gmina nie sprząta, a przecież płacimy potężne podatki, przykładem może być "promenada" w Tuszynach
      -Nieuregulowana sprawa śmieci działkowych i porzucanie ich w lasach, podpowiadam, np.: samochody objeżdżajace działki i odbierające śmieci lub w dogodnych punktach kontenery do składania śmieci
      -Motorówki dewastujące brzegi i naruszające spokój
      Może faktycznie opinii publicznej warto byłoby wyjaśnić, kto dzierżawi Zalew, czy wywiązuje się z obowiązków, a jeśli takich nie ma, to kto do tego dopuścił.
      Piękny temat na duży cykl artykułów w gazecie, a może kandydaci w wyborach sie choc teraz nim zainteresują i coś obiecają
    • t.king Re: Zalew Koronowski 09.11.10, 13:55
      pogonić te wszystkie motorówki,skutery niestety też się już pojawiają !!!
      najbardziej mnie irytuje milicja ,która patrolując zalew też ma w dupie przepisy !!!
    • dziwny22 Re: Zalew Koronowski 09.11.10, 23:24
      Rozwiązanie problemów Zalewu Koronowskiego szczególnie polecam wszystkim kandydatom /i jak juz zostaną radnymi także/ do toruńskiego sejmiku, a zwłaszcza radnym z okręgu bydgoskiego. Zadbajcie właściwie o ten jeden z najpiękniejszych zakątków przyrodniczych Polski. Następcy nie wybaczą Wam zaniedbań. Zróbcie to póki czas.
    • model.testowy Re: Zalew Koronowski 10.11.10, 19:32
      Bobry są problemem nie tylko nad zalewem. Latem często jeżdżę nad jedno z okolicznych jeziorek i często widzę kolejne dorodne drzewa powalone przez te zwierzęta. Bobry są nadal chronione choć już jakiś czas temu stały się pospolite.

Co do zaśmiecania, to akurat wina przygłupów, którzy przyjeżdżają nad jeziora.

Rabunkowej gospodarki zalewu jak widać nikt z decydentów ukrócić nie chce. Może ma w tym jakiś interes, a może po prostu zlew na zalew...
      • dziwny22 Re: Zalew Koronowski 11.11.10, 00:37
        ma w tym jakiś interes, a może po prostu zlew na zalew...
        Szkoda, że wszelkiej maści kandydaci na radnych róznych szczebli /np Rady Gminy Koronowo, toruńskiego sejmiku, Rady Gminy Lubiewo/ nie zainteresują się tym ważnym i rzeczywistym dla nich problemem, a zadowalają się tylko próżnymi hasłami. Chociaż tak naprawdę to winny jest wyborca, który się na te hasła nabiera, a potem narzeka, że niczego knkretnego nie zrobili.
    • dziwny22 Re: Zalew Koronowski 14.11.10, 00:28
      Kolejny raz, w ten gorący, przedwyborczy okres, podciągam wątek do góry i polecam szanownej uwadze koandydatom na radnych zainteresowanych Rad, a szczególnie kandydatom na radnych do toruńskiego sejmiku.
    • dziwny22 Re: Zalew Koronowski 17.11.10, 01:04
      Szkoda naszego Zalewu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka