redix68 Być może Pan Jezus budził polityczne emocje, 15.02.11, 18:13 może nawet głosił kazania polityczne. I to może nawet w świątyni. Ale z pewnością nie był obłudny żeby brać pieniądze od ludzi, których krytykował. Nie kąsa się ręki, która karmi. Dawniej modlono się za miłościwie panujących (wspomagali), a teraz w modzie jest karcenie, bo budzi uznanie. Obłuda i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kurelski Re: Być może Pan Jezus budził polityczne emocje, 15.02.11, 18:32 redix68 napisał: > może nawet głosił kazania polityczne. I to może nawet w świątyni. Ale z pewnośc > ią nie był obłudny żeby brać pieniądze od ludzi, których krytykował. Nie kąsa s > ię ręki, która karmi. Dawniej modlono się za miłościwie panujących (wspomagali) > , a teraz w modzie jest karcenie, bo budzi uznanie. Obłuda i tyle. W stanie wojennym koscioly (obludnie )wystepowaly przeciw WRONIE.Czy ty masz glowe czlowieku, czy poprostu Ci sie POpier....... . Odpowiedz Link Zgłoś
pukasz117 Re: Być może Pan Jezus budził polityczne emocje, 16.02.11, 01:00 Kurelski i trajkotek, Jestescie zwyklymi durniami. Klecha moze mowic cokolwiek ale nie z ambony. Wtedy reprezentuje Watykan i jego nauczanie czyli tzw "slowo boze". Prywatne opinie nie sa do gloszenia w kosciele chyba ze zalozy swoj kosciol pod wezwaniem swietego lecha lub innego oszoloma badz ta sekte nazwie swoim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ladychapel Protestantyzm jest wyjsciem 15.02.11, 18:20 Mam dosc katolickich afer, pedofilii wsrod ksiezy, mieszania sie do polityki, itp. Wierni kosciolowi katolickiemu powinni SAMI utrzymywac swoj kosciol placac 10-ta czesc od swych dochodow na tenze kosciol a nie: sypna na tace 2pln i zadowoleni. Dlaczego panstwo utrzymuje kosciol katolicki, dlaczego kosciol katolicki nie placi podatku dochodowego itp. rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: A wiesz, że myślę o tym samym? 15.02.11, 21:46 A wiesz, że myślę o tym samym? Na święta byłem w górach na mszy u ewangelików. Było bardziej ludzko, bez katolickiego zadęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
fordysta Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:20 A dlaczego zaraz oburzyło ? Jak wszyscy wyżywali sie na Kaczyńskich - a brylował w tym Palikot, Tusk i TVN-y to nikt nie miał prawa się oburzać. A za kilka słów prawdy o Tusku - to zaraz takie oburzenie ? Spoko. Należy się. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin "Nie robię nic oryginalnego" - rzeczywiście, 15.02.11, 18:20 niezbyt oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-2 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:22 "Od początku istnienia chrześcijaństwa Kościół krytykował działania świeckiej władzy, jeśli sprzeniewierzała się wartościom ogólnoludzkim - mówi jezuita. " "quius regio eius religio"-coś tu nie pasuje -ktoś kłamie w żywe oczy!! Odpowiedz Link Zgłoś
juesej2 Re: Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 17.02.11, 07:12 zbud2,pomyliles sie,bo ma byc:cuius regio eius religio! Odpowiedz Link Zgłoś
kurelski Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:27 GW postanowilo ustalic co bedzie robil kosciol i co mowil -kto szmatlawcowi dal takie prawo -gazeta -tuba PO ,klamiaca prawie codziennie - probujaca sterowac polityka, prawie kieruje klamstwami Tuska,teraz kwestionuje podstawy nowego Panstwa wywodzacego sie z Solidarnosci. Kiedy bylo zle wszyscy byli wpatrzeni w kosciol.To nie Tusk-klamczuch ale Popieluszko jest wzorcem dla wielu ,to nie Dupowaty a Papiez polak jest wzorcem dla przecietnego Polaka. Michnik jest krecielem i manipulantem okraglego stolu a nie redaktorem odpowiedzialnym za to co pisze i co w swojej gazecie prezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-2 Re: Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:32 poczytaj coś napisał /parę razy/-może coś z tego zrozumiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 16.02.11, 00:37 Towarzysz ku...ki (kurelski) jasno i dobitnie wyczuł żyda na odległość, podobnie to tylko może uczynić jego papież-wolski rydzolo. Brawo patrioto polski nic do tematu nie wnosisz a wszędzie węszysz i szczujesz. Co za wesz i szczur prawdziwy- kamiński II. Odpowiedz Link Zgłoś
kresowiak22 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:29 Im słabszy rząd, im słabsze państwo , tym łatwiej jest je wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
zwf Boże! Czemu nie grzmisz? 15.02.11, 18:29 PiSsie! Coś Wolskę przez lata ciemnoty Otaczał blaskiem sromoty i smuty I tarczą swojej osłaniał miernoty Od Tuska, który sączył jad zatruty Przed twe Prezydium zanosim błaganie Niech Królem Wolski Prezes nam zostanie! Tyś, co już potem, tknięty swym upadkiem, Walczył wyłącznie o swą własną sprawę, I chcąc świat cały mieć głupoty świadkiem Kartofla w Unii chciał pomnożyć sławę Przed twe Prezydium zanosim błaganie Niech Królem Wolski Prezes nam zostanie! Tyś co na koniec nie bez swojej winy Rozbił samolot na Smoleńskiej glebie Skłócił ze sobą wsze polskie rodziny I wkurzasz chyba nawet Boga w niebie Przed twe Prezydium zanosim błaganie Niech Królem Wolski Prezes nam zostanie! Wróć nowej Wolsce świetność eRPe czwartej I spraw, niech z Wodzem szczęśliwą zostanie Niech Komoruski w piekle bawi z czartem A Prezes długie święci panowanie Przed twe Prezydium zanosim błaganie Niech Królem Wolski Prezes nam zostanie! Odpowiedz Link Zgłoś
kurelski Re: Boże! Czemu nie grzmisz? 15.02.11, 18:37 Fajne rozwazanie -glupszy autor? -czy wierszyk? -lubie to. Odpowiedz Link Zgłoś
zwf PiSsiaczek Durniaczek 16.02.11, 06:12 W PiSsiakowie PiSsem leczą Więc PiSsiaczek, durna głowa, Błąka się po całej Polsce Aby dojść do PiSsiakowa. Kto do PiSsiakowa trafi, Komu PiSsem skropią głowę, Będzie zdrowy i bogaty, Życie przed nim stanie nowe. Nowicjuszy sam Szef kropi, PiSsiak to jest co się zowie. A stażem starsi PiSsiacy Nosy mają już brązowe. Myśli PiSsiak: „Coś mi świta! Ta zabawa nie jest zdrowa, Im psychiatra jest potrzebny, Spieprzam z tego PiSsiakowa”. Potem westchnął nasz PiSsiaczek: „Lecz bez PiSsu Odpowiedz Link Zgłoś
zwf Autor! Autor! 16.02.11, 06:51 Służę danymi nt autora i pochodzenia oryginału: pol. pieśń rel.-patriotyczna; pierwotna jej wersja, jako Pieśń narodowa za pomyślność króla do słów A. Felińskiego (1816) z muzyką J.N. Kaszewskiego, miała charakter wiernopoddańczy wobec cara Aleksandra I Romanowa, króla Polski; z tekstem zmienionym i uzupełnionym (A. Gorecki), śpiewana od 1830 gł. w kościołach, podczas świąt nar. lub manifestacji patriotycznych, od 1860 do melodii pieśni maryjnej Serdeczna Matko; w zaborze ros. zakazana od 1862; w XX w. szczególną popularnością cieszyła się w latach 80. Alojzy Feliński (1771-1820), dramatopisarz i poeta; podczas powstania kościuszkowskiego jeden z sekretarzy T. Kościuszki; od 1818 prof. literatury pol. w Liceum Krzemienieckim (od 1819 jego dyr.); od 1809 czł. TPN; czołowy reprezentant klasycyzmu postanisławowskiego, autor głośnej tragedii Barbara Radziwiłłówna (wyst. 1817, wyd. 1820) oraz Hymnu na rocznicę ogłoszenia Królestwa Polskiego (1816, Boże, co Polskę...), listów poet. (m.in. Do Stanisława Trembeckiego 1805), naśladowań i przekładów (m.in. utworów J. Delille'a, V. Alfieriego); Pisma... (t. 1-2 1816-1821). Pieśń narodowa za pomyślność króla przez Alojzego Felińskiego napisana Boże! coś Polskę przez tak liczne wieki Otaczał blaskiem potęgi i chwały, I tarczą swojej zasłaniał opieki Od nieszczęść, które przywalić ją miały; Chór: Przed twe ołtarze zanosim błaganie. Naszego Króla zachowaj nam Panie! Ty, coś ją potem, tknięty jej upadkiem. Wspierał walczącą za najświętszą sprawę, I chcąc świat cały mieć jej męstwa świadkiem, Wśród samych nieszczęść pomnożył jej sławę: Przed twe ołtarze... Ty, coś na koniec nowymi ją cudy Wskrzesił, i sławne z klęsk wzajemnych w boju Połączył z sobą dwa braterskie ludy, Pod jedno bedno berło Anioła pokoju; Przed twe ołtarze... Wróć nowej Polsce świetność starożytną I spraw, niech pod Nim szczęśliwą zostanie; Niecił sprzyjaźnione dwa narody kwitną, I błogosławią Jego panowanie; Przed twe ołtarze.... "Gazeta Warszawska" nr 58, Warszawa 20 VII 1816 Odpowiedz Link Zgłoś
rafalzbulika Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:31 ojciec się naćpał i pieprzył od rzeczy jak by się szmat nażarł wstyd ksiądz wzór chyba następca ojca dyrektora kolejnego mózgu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
djenn Wszyscy 15.02.11, 18:38 płacimy na klechów którzy z nas kpią z ambony. Kradną, piją, kłamią i jeszcze nas próbują umoralniać. Ja nie chcę płacić podatków na tych złych ludzi. Wara im od państwa i rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolanoslonia Czy JE Kard Dziwisz powinien trafić do więzienia? 15.02.11, 18:38 www.youtube.com/watch?v=N8_1ddPOTOo kosciol-kat.ucoz.ru/publ/archiwum/crimen_sollicitationis/4-1-0-138 Odpowiedz Link Zgłoś
wiebro7 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:39 Dzisiaj ksiądz to nie służba, ale biznes - jak w banku: im więcej klientów zwerbujesz, tym lepiej bedziesz żył. Mało tego, wszystkich dłużników bedziesz krótko trzymał za twarz i potęgował ich strach. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:40 Udało się! Zgadnijcie co? Gratuluję. Przebrnąłem przez bardzo pouczającą dyskusję Osób, zapewne, w większości ochrzczonych. Przy takich okazjach zawsze utwierdzam się, że "dla Polaków można uczynić wiele, ale z Polakami nic" /ktoś mądry?/. Anonimowo /rozumiem formę forum/ można wszystko, nawet zgwałcić w bramie. Serdeczności dla wszystkich, uszanowanie dla niektórych, a dla ojca Mieczysława Łusiaka wdzięczność za konsekwencję w głoszeniu EWANGELII oraz życzenia BOŻYCH SIŁ. Jana Pawła II pytano o najważniejsze słowa z Pisma Świętego, a On rzekł "poznacie PRAWDĘ, a PRAWDA was wyzwoli". Spokojnie anonimowi bohaterowie. Bóg wie co robi, "Położył przed tobą ogień i wodę, co zechcesz, po to wyciągniesz rękę"- poczytajcie Syracha. Nie słyszałem tego kazania, wiem do czego zdolni są dziennikarze GW. Jestem z o Łusiakiem. Z powagą, Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
ljkoziol2 Re: Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 16.02.11, 01:47 A czy zastanowiłeś sie kiedyś matołku ilu z tych "w większości ochrzczonych" zostało ochrzczonymi z własnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
zupa775 Re: Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 16.02.11, 08:57 Dla badyg: jest prawda tyź prawda i g....prawda wg. ks. Tysznera Jest wielu wspaniałych księży którzy swoje duszpasterstwo nie opierają na polityce. Niektórzy maja racje jak rząd jest be to nie bierzemy od nich dotacja czyli nasza kasa podatników np. na remont i konserwacje kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt35 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:41 Kolejny, żałosny przykład jątrzenia i wtracania się w nieswoje sprawy. Kazanie ma być religijne a nie polityczno-wiecowe. Szkoda, że wielu księżom nie starcza inteligencji na zrozumienie tego. Trzeba łagodzić nastroje a nie z ambony wygłaszać polityczne pretensje pisowskiej proweniencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mustafa_0 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:42 Polegan na swoim rozumie i godzę się na wszystkie tego faktu konsekwencje. Jestem wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
zapora10 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:47 Ciekawe co robił ten "ksiądz" jak władzę w Polsce sprawowali kur...rz i gwałciciel Lepper, do spółki Jarosławem "niepokalanym" Kaczyńskim.. Odpowiedz Link Zgłoś
andrjufree Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:50 dobrze wam robią niech wam piorą mózgi aż będziecie bezwolnym motłochem niosącym każdy zarobiony grosz i słuchający każdego rozkazu Odpowiedz Link Zgłoś
nex_us Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:50 Oby tak dalej... W ten sposób dzięki takim kłamcom którzy udają księży i porównują się do Chrystusa od tej obłudnej bandy będzie odchodzić coraz więcej przyzwoitych ludzi zniesmaczonych faktem że kler staje się przybudówką PiSu. Gdzie był ten błazen gdy PiS gnoił opozycję, z TV urządził PRLowską gadzinówkę, wyprowadzał ludzi w kajdankach łączył się z bandytami z Samooobrony i LPRu? Ten facet jest tak daleko od katolicyzmu, że już dalej być nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
m1r4640 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 18:53 oto skutki codziennego naduzywania mozgojeba. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa W Polsce potrzeba lat by kościół zrozumiał że polityka to nie sprawa k 15.02.11, 18:56 Ale już temu i innemu jest to w drodze, to już dziś jest bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
malvina52 sredniowiecze 15.02.11, 19:00 Zalosny spektakl.Polska potrzebuje rozwodu od kosciola,raz i na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pupina-1 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 19:02 Jednego nie potrafie zrozumiec skoro ten rząd jest tak zły to dlaczego kościól przyjmuje od niego pieniądze i to nie małe. Mam 66 lat i ostatnio jestem tak oburzona kazaniami politycznymi,że nie wchodze głeboko do kościoła tylko blisko drzwi i gdy zaczyna sie "zebranie partyjne" zwane kazaniem poprostu wychodzę.Gdy sie kończy wchodzę ponownie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ljkoziol2 Re: Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 16.02.11, 01:57 Po co kobieto wogóle chodzić do kościoła?Przecież widząc takie sługi boże, trzeba mocno zwątpić,czy wogóle jest jakiś bóg.JA DAŁEM SIĘ NABJAĆ W TĘ KATOLICKĄ MITOLOGIE przez ostatnie 25lat i już od prawie roku nie mogę zrozumieć jak to było mozliwe.Kiedys przeczytałem od dechy do dechy 3 razy tę słynną ksiegę,i nic nie mogłem w niej znaleźć na temat tego boga,który okazuje się być tworem wyobraźni tych klechów,no i oczywiście "dorym strachem" dla niepokornych. Odpowiedz Link Zgłoś
01zefka Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 19:05 zaproś swoich słuchaczy na piwo , tam możesz mówić nawet po mszalnym.nie lubię zakłamanych klechów. rozwiązać NATYCHMIAST konkordat.niech czarni utrzymują swoje sprawy za pieniądze z podatków wiernych.zobaczymy te 99% wierzących w ich kłamstwa Odpowiedz Link Zgłoś
malvina52 sredniowiecze 15.02.11, 19:05 Zalosny spektakl.Polska potrzebuje rozwodu od kosciola,raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
noel1 Kazanie o złym premierze oburzyło wiernych 15.02.11, 19:09 Takim jak ten Jezuita i wielu podobnym jemu, potrzeba tylko roboty. Gdyby żyli tylko z pracy swoich własnych rąk z tego co potrafią zrobić lub z pracy twórczej np. wyżywić rodzinę to nie pie...liby byle co, co im ślina na język przyniesie ,tylko myśleliby jak tu przetrwać do jutra. - Nie odpowiadają nawet przed Bogiem ani historią, przynajmniej im się tak wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś