-
Tak się zastanawiam, jakie ma to uzasadnienie. Czy bez bułki namoczonej i
odciśniętej kotlety by nie wyszły? A może to relikt z PRL-u, kiedy mięsa było
mało i trzeba go było "czymś" uzupełnić, żeby go było więcej?
-
Hej,
jak w temacie. Następnego dnia, mimo iż bułki były w naczyniu zamnkniętym, twarde są.
Co robicie w taki mwypadku? Co robią piekarze zawodowcy?
Z góry dzięki za dpowiedź
-
Witam wszystkich po małej przerwie;)
Poszukuję przepisu na bułki drożdżowe, ale nie słodkie. Jednak szukam takiego ciasta, które będzie sobie rosło przez noc w lodówce albo w kuchni. Generalnie chodzi o to, że chcę zrobić bułki na wielkanocne śniadanie, ale nie będę miała czasu na czekanie aż ciasto urośnie rano, więc szukam czegoś co urośnie sobie przez noc przed śniadaniem, a potem tylko formowanie i pieczenie, no chyba że znacie jakieś przepisy na bułki które upieczone dzień wcześniej, na...
-
tak z kechupem. Pewnie
-
Wyjdą??
Czy można dodać coś w zamian, żeby nie były zbite??
Rozmroziłam pół kilo mielonego mięsa na kilka kotletów, a dziś stwierdziłam,
że nie mam żadnej suchej bułki do namoczenia w rozciapania z mięsem...
Bez bułki nie będą za twarde??? Może dodać np. bułki tartej? Ale ile? Macie
jakiś pomysł i poratujecie???:)
-
I bardzo dobrze zrobili. Tez bym nie chcial zatrudniac u siebie zlodzieja. Jak
zobaczy, ze kradziez bulki uszla mu na sucho to nastepnym razem ukradnie dwie
a jeszcze nastepnym opowie o tym koledze i ten tez zacznie krasc. Tu nie
chodzi o wartosc towaru ale o zasady. Albo ktos jest w stosunku do mnie i
innych w porzadku albo niech sie wynosi. Nie mozna byc tylko troche
zlodziejem. Bardzo mnie smuci, ze Gazeta robi z niego w tym artykule
nieszczesnika i ofiare.
-
Witam,
Babcia mojego męża zawsze robiła na Wielkanoc bułkę zwaną "bułka paska"(może pascha?) , bułka była zdobiona znakiem krzyża usypanym z ziaren, a przepis pochodzi z dawnych ziem polskich (obecna Rumunia/Ukraina). To wszystko co wiem, ponieważ nigdy nie poznałam babci, a ta przepis zabrała ze sobą do grobu. Chciałabym zrobić rodzinie niespodziankę i upiec taką bułę, ale nie wiem jak, jeśli ktoś wie o jaką bułę chodzi i podzieli się ze mną przepisem będę szalenie wdzięczna!
-
Prosze o pomoc, bo wyszukiwarka się nie sprawdza.
Kiedyś na foto forum ktoś podał przepis na takie własnie drożdzowe
bułki i nie moge teraz tego odszukac.
Ciasto drożdzowe do któego dodawało się wszyskie składniki jak na
pizze i piekło.
Przypomina sobie może ktoś ten przepis?
Dzięki za pomoc.
-
Witajcie,
czy może zna ktoś przepis na bułki o nazwie "fitness", z ziarnami soi w środku, siemieniem lnianym..., które można kupić w Lidlu? Chętnie bym sama takie upiekła, ale niestety jestem początkująca kucharką i nie mam pojęcia co tam w nich jest. Z góry dziękuję za wszystkie życzliwe rady.
-
Błagam o pilną pomoc, chcę upiec szarlotkę na kruchym spodzie na przyjazd
teściowej, a okazało się że nie mam w domu tartej bułki. Nie mogę wyjść bo
dziecko śpi, a jak się obudzi będzie już za późno...
Co mogę dać pod jabłka zamiast bułki???
Z góry dzięki.
-
Eksperymentuję z wypiekaczem i o ile chleb wychodzi fajny (ale jeszcze mało
eksperymentowalam) to z bułkami jest porazka. Nie wyrastaja i za bardzo się
przypiekaja. Ogólnie sama mocno przypieczona skorka. Macie moze radę na taki
problem ?
-
żona kazała opanierowac rybę, nie ma w domu tartej bułki, czym ją
zastąpić? Nie wydam paru złotych przeznaczonych na piwo na jakiś
tarty chleb.Poradźcie coś!
-
Robię kotlety mielone, a nie mam czerstwej bułki. Co mogę dodać zamiast niej?
-
no mam wciąż ogromne ilości
panieruję co się da
ale może są jakieś inne zastosowania? bo mi szkod awyrzucać, a nie daje się
przejeśc (czytaj wypanierować) wszystkiego.
jakieś pomysły?
SzeLLka
-
Jak mam zrobić pulpety jak nie mam bułki? Dodać tartą? Ale twarde wtedy mi
wychodzą, ktoś może coś poradzić?
-
Witam, proszę o pomoc. Robię rybę w galarecie, taką właściwie roladę rybną.
Miałam gdzieś taki przepis, że do zmielonej ryby dodawało się kaszy manny.
Podawał go Maciej Kuroń, w Moim Gotowaniu. Ale ile mam dać tej kaszy? Nie
pamiętam, a było naprawdę pyszne. pomóżcie proszę.
-
Niech mi ktoś wytłumaczy, bo ja sama tego fenomenu pojąć nie mogę.
W przepisach na ciasta co raz to pojawia się "ciasto wlać do natłuszczonej i
wysypanej TARTĄ BUŁKĄ blachy". No na cholerę ta bułka? Bo to tylko smak psuje
i nic więcej nie daje. Argument o łatwiejszym wychodzeniu z blachy odpada, bo
dobrze upieczone, nie przypalone ciasto, wychodzi bez większych problemów, a
zresztą w dzisiejszych czasach papier do pieczenia to coś normalnego, a nie
ekstrawagancja, więc można sobie...
-
..zamiast w mleku?Albo bułkę tartą zamiast zwykłej bułki?Też w wodzie,oczywiście..
Dzięki z góry za odpowiedzi.
-
mam już 6. Czy można z nich coś zrobić oprócz bułki tartej?
Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę.
-
no właśnie takie ciasto robiła moja zmarła babcia, czy ktoś może wie o jakie chodzi i zna przepis?
pozdrawiam i dzięki:)