Dodaj do ulubionych

Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje

20.03.11, 08:43
Czyli mamy prawie rok opóźnienia. Ciekawe co tak długo trwało?
W ogóle coś tu jest nie tak. Dziś piszą, że już latem będzie wszystko gotowe, a jeszcze w zeszłym roku twierdzili, że prace będą trwały ponad rok. Czyżby okroili projekt..?
Obserwuj wątek
    • karun Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 09:14
      kolejny plac zabaw za 1 mln zl? zastanawia mnie etz kiedy zaczna robic te efektowne przystanki tramwaju wodnego.
    • postnihilism Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 09:30
      Fajnie by było gdyby powstały ścieżki rowerowe oddzielone od chodników dla pieszych i by pomyślano o rolkarzach. Kanał to niesamowite miejsce, wiele miast może pozazdrościć tak dużego terenu rekreacyjnego niemal w samym centrum.
    • johny-1 piwo w dłoń 20.03.11, 09:57
      Hihihi... przynajmniej miejscowe żule będą miały gdzie browara obalić. A tak szczerze to jestem ciekaw po jakiego grzyba to. Jak sobie przypominam to trójkąt bermudzki, gdzie nikt normalny po zmroku się nie zapuszcza. Zatem można pogratulować poczucia humoru... najpierw oczyścić teren z szumowin- potem inwestować w takie place zabaw. W przeciwnym wypadku stworzy się tylko ludziom złudne poczucie bezpieczeństwa - a jak wiadomo kłusownik będzie polował przy paśniku ;)
      • heniekstar Re: piwo w dłoń 20.03.11, 12:12
        Widac dawno tam nie byłeś. Piekne nowe bloki, kamienice wróciły do prywatnych właścicieli. Nieszkania do wynajęcia, idź kiedyś na spacer. Jeśli się boisz wieczorem to w dzień. A to o czym piszesz jest w każdym parku. Więc co? Może lepiej nie dziczeje dalej stuletni park co?
        • johny-1 Re: piwo w dłoń 20.03.11, 19:37
          Hihihi... naprawdę wierzysz w to co napisałeś Heniu???!!! Dla mnie jesteś gwiazda PR-u. Wiem jak to wygląda kawałek dalej, przy Staroszkolnej i Czarnej Drodze - katastrofa (a ludzie z nowych mieszkań chcą uciekać, bo towarzystwo... strach się bać). Nie boję się chodzić po parku w centrum miasta (np. Witosa), ale tam nie przyjdę. Szkoda kasy na to miejsce - przykro mi że ranię Twoje uczucia. Jest wiele innych stuletnich i dwustuletnich miejsc godnych odbudowania.
          PS. Bardzo ładne motto sobie wybrałeś... może nawet skierowane do mnie. No i nie wiem co zrobić. Ale na mój gust: jeśli chcesz- możesz sobie prychać. Nie zależy mi żebyś połykał :) Tym bardziej, że oprócz tego motta nie zachowywałeś się niekulturalnie.
          • heniekstar Re: piwo w dłoń 20.03.11, 20:39
            24 lata mieszkałem niedaleko parku. jeździliśmy tam rowerami z chłopakami, graliśmy z Okolem w piłę, potem spacerowałem tam z dziewczyną. Nigdy nic złego się nie stało, a żuliki są właściwie po drugiej stronie kanału. Uważam, ze temu miejscu można przywrócić piękny wygląd. Jest tam piękny drzewostan, niespotykany w większości miast, woda, alejki i place zabaw dla dzieci. Strumyk do chlapania się latem przez dzieciarnię. Brakuje kawiarenki z parasolkami, no ale tej nei będzie bo natychmiast wprowadziłaby piwsko i po parasolkach. Do tego może i masz rację, trzeba wysłać tam co jakiś czas patrole. Wiadomo, że w miejscach w których straż utrudnia życie np. w parku sztywnych żuliki nie siedzą. Nie jesteś chamem, to przecież jasne. Nie do Ciebie więc motto pana Hrabiego. Prawdziwego szlachcica ;)
      • alfred_prawdomowny Gdyby większośc w radzie myslała tak idiotycznie 20.03.11, 21:34
        jak ty, to wszędzie byłoby jedno zadupie. Weż w łapę piwo i nie pitol trzy po trzy. To samo idioci mówili o wyspie młyńskiej. Po co, po jaki diabeł, Zrobi się park dla żulerii. Jak jest dzisiaj to wiemy. tak więc kup sobie łopatkę i zakop się.
    • ababyd Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 10:41
      Świetnie.
      Tyle było prób porządkowania tych terenów, a zawsze pozostawał jeden problem. Jest to kwestia stałej konserwacji, troski o porządek i bezpieczeństwo.
      Jak będzie tym razem? Jeśli podobnie, to...., szkoda?
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      Andrzej Adamski
    • kojak007 Żeby nie było 20.03.11, 11:45
      oczywiście cieszę się ze zmian , z upiększania miasta itd. Niestety wyrażam swoje obawy przed tym, że strefa ta stanie się miejscem "degustacji" wszelakich trunków, a także swoistym "wybiegiem dla prezentacji najnowszych trendów w dresiarskiej modzie". Bezpieczeństwo panowie, bezpieczeństwo, a do tego dbanie o sprzęt, bo szybko trzeba będzie go wymieniać.
    • panasonic08 Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 13:33
      Po 1 to miało być zrobione już w zeszłym roku.Po 2 żule,osiłki i gó...arze rządzą na całej długości Starego Kanału,a Straż Miejska w tym czasie zakłada blokady na kola w Centrum.Jak wyglądają alejki nad kanałem? Z jednej strony asfalt z dziurami,z drugiej błoto na trzech pseudo chodnikach.Dlaczego nie ma starych stylowych latarni?A po za tym kto będzie chciał siedzieć w pobliżu Ronda i ruchliwej Nakielskiej?Mam siedzieć i raczyć się spalinami?Niech się miasto weźmie za odcinek od Czarnej Drogi do Bronikowskiego bo ten jest zaniedbany najbardziej,a wieczorami strach tam chodzić,bo rządzą małolaty i menele.PO trzecie założyć nad kanałem monitoring!
      • ax222 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 21.03.11, 06:50
        > Mam siedzieć i raczyć się spalinami?Niech się miasto weźmie za
        > odcinek od Czarnej Drogi do Bronikowskiego bo ten jest zaniedbany najbardziej

Błąd percepcji: jego stan pod względem przyrodniczym jest najbardziej zbliżony do naturalnego i nikt w UE kasy na "cywilizowanie" lasu dawać nie będzie.
    • marek610.0 kwiatek do kożucha 20.03.11, 15:55
      Kanał bydgoski i Brda w Bydgoszczy w obecnym stanie to klęska. Martwe pseudo-spacerowe tereny. Gdzie sa statki wycieczkowe, tramwaje wodne, berlinki, wioslarze i kajakarze. Nawet jednego parowca nie ma a w latach 60 bylo ich jeszcze bardzo duzo. Zapyział Bromberg i w Niemczech nie moga sie nadziwic co zrobiliscie z tym miastem. Po 90 roku nastapiła calkowita degrengolada miasta spowodowana upadkiem jego przemysłu, rzemiosła i rodzimego handlu. Teraz to miasto wydmuszka, słynace w Polsce z dresiarstwa i złodziejstwa. W całym kraju mowi sie o biedzie, bezrobociu i bandytyźmie bydzi. Parki zamieniły sie w lokale dla pijusów i dresiarzy, ale co sie dziwic jak młodzi zostali bez perspektyw. Nawet sport zdechł w tym mieście.
      • ax222 Re: kwiatek do kożucha 21.03.11, 06:52
        E tam... Kraj to samo mówi o Łodzi, Wrocławiu na pd wsch od miasta, Gdańsku-Wrzeszczu, Szczecinie, Radomiu, Częstochowie, Górnym Śląsku... Po co tu wylewasz swoje bydgoskie kompleksy?
      • newsnews Re: kwiatek do kożucha 21.03.11, 09:15
        marek610.0 napisał:

> Kanał bydgoski i Brda w Bydgoszczy w obecnym stanie to klęska. Martwe pseudo-sp
        > acerowe tereny. Gdzie sa statki wycieczkowe, tramwaje wodne, berlinki, wioslar
        > ze i kajakarze.

Widać, chłopie, że ta Warszawa mózg Ci zlasowała... Siedź może tam i zajmuj się tamtejszymi problemami, co? Widać, że w Bydgoszczy lata nie byłeś, pieprzysz jak potłuczony.
    • atibalo Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 17:43
      Atrakcją dla dorosłych będzie plenerowy kącik dla szachistów....
      I to by było na tyle .
    • bigcharles Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 18:19
      Mnie też interesuje rewitalizacja w centrum przystanku wodnego.
      • volvo7000 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 18:30
        bigcharles napisał:
        > Mnie też interesuje rewitalizacja w centrum przystanku wodnego.

Pan Prezydent na rewitalizację nabrzeży nie chciał dać kasy, a wy łudzicie się, że nowe przystanki będą. Dobre czasy K.D. minęły, teraz będzie zastó....yyy przepraszam, oszczędności i naprawa budżetu miasta :)
        • newsnews Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 21.03.11, 09:17
          volvo7000 napisał:

> Dobre czasy K.D. minęły...

"Dobre czasy KD"? Są dwie opcje: albo po przegranej Gwiazdy Ludowic ty też odpadłeś od koryta, i teraz nostalgia cię zżera, albo masz pamięć jak kura - pokręcisz głową i nie pamiętasz, co było jeszcze chwilę temu... Albo łączysz obie te opcje...
    • justanotherguy Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 21:18
      Fajnie, że coś się zmieni na lepsze. Jeżdżę często tamtędy rowerem do centrum i widze ludzi z dziećmi chodzących na spacery, patrole policji i Straży Miejskiej. Żule koegzystują, wiadomo, zło konieczne, ale nie jest tak strasznie jak niektórzy przedmówcy to malują. Od krytyki i opluwania się nawzajem nic się nie polepszy.
    • dziwny22 Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 20.03.11, 22:22
      Każda inwestycja cieszy, ale ta to prawdziwa "inwestycja" na miarę wielkości miasta i jego znaczenia w "regionie". Jeden rewitalizuje zabytki za dziesiątki milionów złotych, a drugi buduje alejkę i plac zabaw za 1 mln. zł. Smutne to bardzo. Oto cały obraz relacji w ramach tzw. "dwu-miasta".
      • ax222 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 21.03.11, 06:53
        Kolejny zakopmpleksiony.
        Ludzie, idźcie nad ten kanał pobiegać albo butelki pozbierać, bo jak się czyta wasze bydgoskie smęcenie, to się żygać chce...
        • panasonic08 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 21.03.11, 17:56
          ax222 napisał:

> Kolejny zakopmpleksiony.
          > Ludzie, idźcie nad ten kanał pobiegać albo butelki pozbierać, bo jak się czyta
          > wasze bydgoskie smęcenie, to się żygać chce...
          To idź się tam wyrzygaj(najpierw sprawdź pisownię twojego ŻYGAĆ) najlepiej przy V śluzie.Z Torunia jesteś,że robisz docinki.Sam chodzę nad kanał z dzieciakami na spacery i nie mam nic do przyrody ale o to jak się o nią dba i po czym się chodzi i obok kogo aby ja podziwiać.Więc lej wodę u siebie a nie na forum gdzie wypowiadają się mieszkańcy tego miasta!
          • ax222 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 22.03.11, 07:24
            W parku nad kanałem przeszedłem setki kilometrów, a z Toruniem mam pewnie mniej wspólnego niż ty.

Natomiast intensywna reakcja dowodzi, że rzeczywiście kompleksów masz wiele.
          • ax222 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 22.03.11, 07:31
            Dzieciaczku, ja po śluzach narobiłem setki kilometrów, a z Toruniem mam pewnie mniej wspólnego niż ty, skoro to miasto tak ciebie boli.

Natomiast siła reakcji wskazuje na to, że istotnie masz silne kompleksy...
            • panasonic08 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 22.03.11, 17:23
              ax222 nie nazywaj mnie dzieciaczkiem bo nim nie jestem ,kompleksów też nie mam i po prostu chcę aby stary kanal wyglądal tak jak wyspa mlyńska z porządnymi alejkami, oświetleniem ,nowymi trawnikami,itp.Jeśli zrobileś setki kilometrów w tym miejscu,to najwidoczniej masz problemy ze wzrokiem albo tak Ci się podoba.Zrób tam nawet 2000km(pewniwe na rowerze)w blocie.Mieszkańcy chcą aby tu też coś się zaczęlo zmieniać ,a nie tylko Wyspa.Trudno zrozumieć i pojąć co nie?
    • ksenka4 Re: Zielona oaza nad Kanałem już w te wakacje 21.03.11, 20:49
      super, że są pieniądze na kolejne remonty. Chciałabym tylko zauważyć, że rejon Kanału jest rzadziej uczęszczanym, a np ul Dworcowa, którą wiele osób widzi zaraz po zjawieniu się w mieście, po zmroku straszy - mizerne oświetlenie, krzywe chodniki, aż strach.
      A tak z innej beczki - w starej Bydzi , tej nie-zrewitalizowanej, tej BEZ funduszy UE, było coś rozczulającego - dawna Wyspa miała nieopisany klimat, którego nie znalazłam w żadnym innym miejscu na ziemi. Podobnie z Kanałem i wieloma innymi miejscami. Lubiłam tę deszczową ponurą Bydzię z nieokrzesanymi chaszczami w centrum miasta ;) Teraz tylko szkło i równiutko przystrzyżone trawniki - do tego zmierzamy, a tymczasem bezdomni aż kłują w oczy (zwłaszcza w okolicach Śniadeckich i Dworcowej ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka