Dodaj do ulubionych

Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce

22.04.11, 16:27
Któryś za nas cierpiał rany...Jezu Chryste, zmiłuj się nad nami...
Obserwuj wątek
    • postnihilism Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 18:06
      Naukowiec a opowiada bzdury o całunie turyńskim, znanej fałszywce, i jeszcze powołuje to jako dowód. Dyskwalifikacja.
      • wwredny Powołuje sie na całun - jaki całun? ta podróba? 23.04.11, 11:46
        Czy chodzi o całun co do ktorego sa najrozniejsze zdania ile ma lat? i on go przyjmuje jako dowód ran?
      • 7kozyr Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 25.04.11, 02:51
        @postnihilizm

Czy nie zastanowilo ciebie, (jezeli chodzi o calun turynski) dlaczego rzad Tuska nie domaga sie od Rosjan oddania plandeki na ktorej zhanbiono najwiekszego i najukochanszego Wielkiego Prezydenta IVRP?
        Ta relikwia powinna byc rozerwana na dwie czesci: jedna powinna wisiec przy krypcie na Wawelu, zas ta druga na maszcie Palacu Prezydenckiego im. Lacha Kaczkaczynskiego.

Ps. Na plandece powinny byly pozostac odciski ciala w blocie smolenskim. Do rekonstrukcji
        odciskow powinno sie uzyc odpowiedniego ciala, najlepiej brata. Bylaby to forma ekshumacji trupa, o ktora sie tak wielu upomina. Taka gra trupami... ktora by jakis naukowiec mogl skomentowac i przy okazji zarobic pare groszy.
    • laleczka9 Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 19:28
      Obraza rozumu w formie pseudonaukowego bełkotu...Naukowiec z bożej łaski...
    • gwamoniak Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 19:29
      Nie ma zadnych dowodow ze Jezus istanila moze to byc tylko idea filozoficzno-religijna a on robi badania o jakiejs legendzie, czy innej bajce...
      • poganiacz_bydla Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 23:04
        Osiąganie sukcesów w nauce wymaga wąskiej specjalizacji. Odbywa się to kosztem spłycenia pozostałej wiedzy.Wybitny naukowiec z percepcją świata na poziomie dziecka to nader częste zjawisko.
        • ababyd Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 09:00
          Nader częstym zjawiskiem jest upodobnianie się człowieka do stworzeń poganianych, np pana do swego pieska. Rzadziej odwrotnie. Trzeba być bardzo ostrożnym.
          Wypełnionych radością Świąt Zmartwychwstania Pańskiego, Andrzej Adamski.
      • m4t Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 12:16
        Doug Stanhope "You make your own christianity"
        youtu.be/uS5DaTIF1a0
      • steq1 Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 13:24
        i właśnie o to chodzi aby nie było dowodów. Nie ma dowodów a wierni wierzą w to co kleszki im powiedzą. Dowody zmieniłyby wielu z wierzących, dowody na coś co nie istniało nie mogą wystąpić, czyli fałsz od samego początku, ale mamona na kleszki leci a oni wypasione tłuściutkie samce zyją sobie używając za pieniądze naiwbnych.
    • ababyd Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 21:38
      Wielkie uszanowanie, nie tylko z powodu gazetowej rozmowy, dla prof. Władysława Sinkiewicza.
      Andrzej Adamski
    • obi-1 Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 22:46
      Jezusowi pękło serce, bo przed śmiercią miał wizje jaki syf stworzył.
      • lactum Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 12:52
        Jezusowi pękło serce, bo przed śmiercią miał wizje jaki syf stworzył.

Przeciez to nie on tylko jego ojciec nas stworzyl
    • emeryt21 Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 22.04.11, 23:23
      Oj,nie chcialbym zeby taki lekarz stawial diagnoze w przypadku mojej choroby....
      Jaki on zdolny inaczej ? Po dwoch tysiacach lat i wie co mu sie stalo.....
      A tak miedzy nami to nie mam przekonania czy wogole taki Jezus istnial.Wowczas prorokow bylo wielu a glosicieli ich religii jeszcze wiecej....taka moda panowala wowczas w cesarstwie,ktore bylo calym swiatem.....
      Musieli byc tacy,bo kto chcialby byc nawracanym przez Zydow,ktorzy nie cieszyli sie specjalna estyma w cesarstwie.Zapanowala moda na jednego boga,tez niezbyt nowa.Chodzilo o przeciwstawienie sie Rzymianom a przy okazji ich wielu bogom....
      • ababyd Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 09:08
        A ja słyszałem, że z wiekiem człowiek staje się mądrzejszym?
        Wolnomyślicielstwo do wyboru, a PRAWDA jest tylko jedna, która, dzięki Zmartwychwstaniu Chrystusa, daje nam szansę, szczególnie emerytom - czasu coraz mniej.
        Lekarza można wybrać, co i tak bardzo wysoko stawia wiedzę i człowieczeństwo prof. Władysława Sinkiewicza.
        Szczęśliwych, czyli błogosławionych Świąt, Andrzej Adamski.
        • semeon Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 11:32
          ababyd napisał:

> A ja słyszałem, że z wiekiem człowiek staje się mądrzejszym?

Właśnie. A co za różnica w jaki sposób, z punktu widzenia współczesnej medycyny, Jezus na parę godzin opuścił ten padł łez, wszak powrócił i zmartychwstał. Takie rozważania są śmieszne.
      • archivario Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 13:36
        Rozmowa z kardiologiem, prof. Władysławem Sinkiewiczem*

Aleksandra Lewińska: Można po dwóch tysiącach lat, bez oględzin zwłok i wypisów szpitalnych ustalić, co się działo z umierającym Chrystusem?

Prof. Władysław Sinkiewicz: Mając dzisiejszą wiedzę medyczną, historyczną, znając przebieg wydarzeń - można. Jako kardiologa interesują mnie aspekty medyczne męki Jezusa. To biczowane, upodlone, poddane okrutnym cierpieniom ciało.

Tak bredzi Profesor.......
    • culebre Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 11:48
      To teraz może niech pan "naukowiec" zajmie się dogłębną analizą palącej kwestii niebieskiego koloru skóry Smurfów...
    • pomaranczowoczarny Ja z kolei nie wierze ,że aż tylku idiotów może si 23.04.11, 11:57
      Jakos nie przychodzi mi do glowy skąd tylu palantow na raz skomle
      nie pasuje wam nie czytajcie a swoje madrosci szerzcie w domu o ile was jeszcze ktos słucha
      bynajmniej dupny ze mnie wierzacy ale nie mam zamiaru kogos jak wy opluwac od razu
      • asocial oto prpawdziwy pro-pisowski katolik! 23.04.11, 12:17
        ktory zieje jadem w kieunku wszystkich, ktorzy maja inne zdanie! Tyle nienawisci, ktora zawarles w tych kilku zdaniach nie ma w zadnym z powyzszych postow!
        A pseudonaukowy wywiad jest zenujacy. Pomijajac fakt, ze ukrzyzowanie bylo tak popularna forma zabijania, ze kazdy prawy katolik powinien plakac nad kazdym nieznannym ukrzyzowanym, albo chocby nad Barabaszem.
        Jezus byl jednym z wielu, ale oczywiscie wiedza o nim obrosla w legende na przestrzeni wiekow. Za tysiac lat, bogiem bedzie fb lub twitter;)
        Bo chyba nie faszysta kaczynski
        pomaranczowoczarny napisał:

> Jakos nie przychodzi mi do glowy skąd tylu palantow na raz skomle
        > nie pasuje wam nie czytajcie a swoje madrosci szerzcie w domu o ile was jeszcze
        > ktos słucha
        > bynajmniej dupny ze mnie wierzacy ale nie mam zamiaru kogos jak wy opluwac od r
        > azu
        • orson_lol Re: oto prpawdziwy pro-pisowski katolik! 23.04.11, 12:38
          Przynajmniej zanim odpowie to czyta komentarze. Ty nie przeczytałeś komentarza i nie wiesz że jest niewierzący a przylepiasz mu łatke katolika. I do tego pisowca (WTF??)
          • r1111111 Re: oto prpawdziwy pro-pisowski katolik! 24.04.11, 11:35
            orson_lol napisał:
            > Przynajmniej zanim odpowie to czyta komentarze. Ty nie przeczytałeś komentarza
            > i nie wiesz że jest niewierzący a przylepiasz mu łatke katolika. I do tego piso
            > wca (WTF??)

:) Kontrkomentarz (riposta :) ) super, na dodatek bez inwektyw. Przykład dla nas wszystkich, że można, że warto :)
            Sz.P. "orson_lol" : Wszystkiego Najlepszego życzę.
        • dyngos Re: oto prpawdziwy pro-pisowski katolik! 23.04.11, 13:57

@asocial

Jesteś typowym oszołomem z gazeta.pl
          • patthecatredux Cicho katolu... 24.04.11, 19:55
            ...idź sobie wielkanocne swoje małe jajeczka lizać...
    • dio62 zamiast tego pseudonaukowego wywiadu z tym 23.04.11, 12:18
      profesorkiem lepszy byłby wywiad z seksuologiem na temat relacji sado - masochicznych łączących ojca i syna wyraźnie sprawiających im przyjemność a przy założeniu ,że jest to wymyślona bajka,to o stanie ludzi którym ta bajka wyraźnie sprawia przyjemność
    • kucyk_trojanski Skąd "naukowiec" to wszystko wie? 23.04.11, 12:21
      Z jakich żródeł naukowych czerpie wiedzę?
      Zwykłą szubienicę rzymską (narzędzie zbrodni) na której wieszano przestępców "naukowiec" uczynił przedmiotem teologicznych,boć nie historycznych,rozważań...
      • asocial jak mozna wierzyc w jezusowe bajki 23.04.11, 12:29
        Facet wie jak to jest, bo pewnie sam myszki krzyzowal.
        Krzyzowanie jako forma tortury to fakt i wszelkie medyczne opisy maja na pewno pokrycie.

nie rozumiem jak ludziom, zwlaszcza szanowanym naukowcom, nie wstyd wierzyc w zwykle bajki. Nie jestem w stanie zrozumiec, jak moga kierowac sie bajdami pisanymi przez setki lat, przez roznych ludzi, ktorzy opieraja sie na opowiesci dziwnej tresci.

Nie rozumiem, jak dorosly i inteligentny czlowiek jest w stanie stworzyc taki belkot na publicznym forum (gazeta dostepna w calym kraju). o ile samo roztrzasanie tego co sie dzieje z ukrzyzowanym jest interesujace, o tyle czytanie tego w kontekscie jezusa, jest po prostu zalosne.

Mam kilka pytan do katolikow.

rozumiem, ze gdyby jezus zmarl na krzesle elektrycznym to tez byscie nosili mala figurke elektrycznego krzesla na szyji? nie wydaje Wam sie cokolwiek smutne noszenie symbolu narzedzia tortur na szyi/ wieszania go nad drzwiami?

Katolicki bog jest zlosliwy i okrutny. I pytanie dnia dla katolikow: skoro bog byl wszechwiedzacy i tak inteligentny,a wszystko szlo zgodnie z boskim planem, bo przeciez jezus mial i chcial umrzec z ludzi (po kij sie pytam???), to dlaczego nie zniosicie pod niebiosa biednego Judasza??? Przeciez judasz byl tylko czescia boskiego planu, mial zdradzic, bo gdyby nie jego zdrada, to jezus by sobie spokojnie zyl i wino pil. Nalezy wiec byc wdziecznym za to, ze zrobil cos, co wcale mu nie bylo na reke. I co?! minelo tysiace lat, a biedny koles wciaz jest traktowany jak zlo najgorsze. To dopiero katolicka zenada.
        • ragol Re: jak mozna wierzyc w jezusowe bajki 23.04.11, 12:34
          A ty w jakie bajki wierzysz? wierzysz że Twój partner jest Ci wierny? Nie, tak naiwny nie jesteś...

btw. jeśli uważasz że Boga nie ma, udowodnij to. Bo na razie to jakies bajki opowiadasz.
          • pereiro Re: jak mozna wierzyc w jezusowe bajki 23.04.11, 14:09
            ragol napisał:

> A ty w jakie bajki wierzysz? wierzysz że Twój partner jest Ci wierny? Nie, tak
            > naiwny nie jesteś...
            >
            >
            > btw. jeśli uważasz że Boga nie ma, udowodnij to. Bo na razie to jakies bajki op
            > owiadasz.

A udowodnij, że twoja żona nie robi mi w czwartki laseczki? Nie umiesz? To nie opowiadaj bajek, że nie robi. To właśnie twoja "logika".
          • asocial kilka dowodow na to, ze boga nie ma. 23.04.11, 19:19
            Przede wszystkim ciezar dowodu powinien spoczywac na wyznawcy, a nie na tym, kto nie wierzy, ale niech ci bedzie, choc nie sadze, zeby cokolwiek do ciebie trafilo.

Fakt, ze nie sposob dowiesc nieistnienia boga, jest zadziwiajaco prosty: nie mozna ze stuprocentowa pewnoscia udowodnic nieistnienia czegokolwiek. Logika z pierwszej klasy liceum sie klania. to tyle odnosnie Twojej prosby. Inna sprawa jest pytanie, czy istnienie boga jest prawdopodobne.

Wiara w to, ze bog istnieje jest taka sama jak wiara w to, ze wokol naszej orbity krazy niebianski Czajniczek (tak, sa ludzie, ktorzy wyznaja wiare w czajniczek, ktory wiruje w kosmosie), albo, zebys zrozumial, wiara w to, ze Twoja matka nie uprawiala seksu z ksiedzem, podczas ciazy z toba. Istnieje kosciol latajacego potwora spagetti nawet. Jakikolwiek nie sposob udowodnic, ze ktorykolwiek z tych bytow naprawde NIE istnieje, to nikt nie uzna, ze ich istnienie i nieisttnienie to hipotezy rownie prawdopodobne.

Argumenty za istnieniem niebianskiego czajniczka, czy katolickiego boga nie sa rownie mocne, jak te ktore przemawiaja przeciw.

Zaden rozsadny czlowiek nie czuje sie w obowiazku, by negowac istnienie ktoregokolwiek z milionow wydumanych bytow wymyslonych prpzez czlowieka na przestrzeni wiekow. Ty rowniez jestes ateista, poniewaz nie wierzysz w Zeusa, Amona Ra, Thora, itp

Bog realnie istniejacy nie jest bytem, od którego nie sposób sobie wyobrazic bytu większego, bo bog który nie istnieje, bylby stworca jeszze bardziej wspaniałym –wlasnie z racji nieistnienia. Co tylko potwierdza, ze chociaż nieistnienia boga nie da się udowodnic (podobnie jak jego istnienia), to jego istnienie jest bardzo, ale to bardzo nieprawdopodobne.

Ludzie wierzacy w boga, wierza, ze swiat powstal po faktycznym udomowieniu psa: i do tego absolutnie nikt mnie nie przekona, tak jak niemozliwe jest, zeby jakikolwiek realny byt stwarzal sobie´np. lasiczke albo chociazby ludzkie genitalia. Wszystko to powstalo na drodze naturlnej selekcji, potrzeby i EWOLUCJI: czyli czegos , w co zaden prawdziwy katolik nie wierzy. Poza tym: jesli bog stworzyl swiat, a nie mamy zadnych realnych dowodow na istnienie boga, to oznacza, ze sam ´projektant´swiata jest rownie nierealny.

ragol napisał:
            > A ty w jakie bajki wierzysz? wierzysz że Twój partner jest Ci wierny? Nie, tak
            > naiwny nie jesteś...
            >
            >
            > btw. jeśli uważasz że Boga nie ma, udowodnij to. Bo na razie to jakies bajki op
            > owiadasz.
        • kucyk_trojanski Czczenie narzędzia zbrodni 23.04.11, 12:36
          jest pogaństwem
          • lodzermensz1 Re: Czczenie narzędzia zbrodni 23.04.11, 12:56
            Bo nie krzyż powinien być czczony tylko Chrystus.
            Krzyż jest tylko symbolem Jego śmierci.
          • 0721x Re: Czczenie narzędzia zbrodni 24.04.11, 08:19
            krzyż jest ewidentnym przekłamaniem rzymska szubienica miała wszak formę litery T
      • lodzermensz1 Re: Skąd "naukowiec" to wszystko wie? 23.04.11, 13:11
        Nie teologicznych. Ani słowem nie wspomniał o ofierze, odkupieniu, nic z soteriologii, nic o eschatologii, ani nawet słowa o antropologii teologicznej.
        Uczynił to przedmiotem rozważań medycznych. Przyjął kilka założeń: za podstawę rozważań przyjął ewangeliczne opisy śmierci krzyżowej (jedne z najdokładniejszych w literaturze starożytnej) oraz założył prawdziwość Całunu Turyńskiego (z tym ostatnim trudno mi się pogodzić - moim zdaniem to fałszerstwo).
        Skoro naukowcy zajmują się obecnie np pobudkami, które skłoniły Mieszka I do przyjęcia chrztu, nie widzę powodów, by nie mogli zajmować się ukrzyżowaniem Chrystusa.
        A skoro już określasz go naukowcem ujmując w "", to pytanie do Ciebie: jakie Ty masz przygotowanie naukowe/wykształcenie? Jaki zdobyłeś tytuł/stopień naukowy? Z jakiej dziedziny? Masz kompetencje by odmawiać naukowości komukolwiek? Czy po prostu uważasz, że ktoś kto odwołuje się w jakikolwiek sposób do religii nie może być już naukowcem?
        • kucyk_trojanski Re: Skąd "naukowiec" to wszystko wie? 23.04.11, 14:02
          lodzermensz1 napisał:
          > jakie Ty
          > masz przygotowanie naukowe/wykształcenie? Jaki zdobyłeś tytuł/stopień naukowy?
          > Z jakiej dziedziny?
          A widziałeś Ty konia ze stopniem naukowym?
          Albo wykształconego kucyk?
          Koń ma tylko łeb na karku;)
    • strasznypyknik Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 12:28
      A przed wojną w reklamach
      "Prędzej Ci serce pęknie, niż prezerwatywa firmy STOMIL"
    • krzynia.c Zmarł 3 kwietnia 33 roku,pękło mu serce -ale..... 23.04.11, 12:40
      Nikt nie jest w stanie uwiarygodnić czy istniał? i w tym cały problem kościoła ,który wiele spraw woli przemilczać i zasłaniać się tzw."cudami"
      • kucyk_trojanski Raczej rozum pękł... 23.04.11, 12:50
        Chrześcijanie sami sobie zaprzeczają:potępiają Judasza za zdradę oraz Rzymian i Żydów za zamordowanie Jezusa,a przecież,gdyby Jezus nie został zamordowany,to nie było by zbawienia,czyli chrześcijaństwa...
        Czyli jak to było?Dobrze się stało?
    • marberlin calun turynski 23.04.11, 12:44
      " to wszystko, udokumentowane na całunie turyńskim"
      Calun Turynski zostal przebadany przez 3 uniwersytety i wszystkie doszly do takiego samego wniosku ze calun nie pochodzi z epoki Chrystusa a jest o wiele mlodszy tak wiec cala reszte mozna wlozyc pomiedzy inne bajki.
    • drakaina Naukowiec... 23.04.11, 12:46
      Jako naukowiec powinien pan doktor przede wszystkim wiedzieć, że Jezus znany z Ewangelii jest kompilacją kilku proroków działających w tym czasie z dodatkiem mitologii znanej na Bliskim Wschodzie od tysiącleci. I że Rzymianie nie znęcaliby się tak nad skazańcem, bo nie było to w ich stylu. Wesołych świąt.
    • wawak1 Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 12:54
      Ciekawe sie czyta do momentu, kiedy gościu zaczyna bredzić o Całunie Turyńskim. Od lat wiadomo,że to falsyfikat, nawet kościół nie uznaje go oficjalnie za autentyk.
    • wojtello2 to dobry temat na snucie dyskusji "naukowej" 23.04.11, 12:55
      Proponuję rozwinąć ten wątek i zrobić konkurs na najlepszą propozycję przyczyny zgonu Jezusa...
      Propozycja nr 2:
      Jezus zmarł na lęk wysokości.
      Wszystko to potwierdza.
    • naprawdetrzezwy Przyjmijmy na chwilę, że to wszystko prawda 23.04.11, 13:02
      " duża ilość wypływającej krwi pochodziła raczej z wypełnionych jam prawego serca,"

A co z lewym sercem?
      (i nie zajmujmy się - pamiętacie o założeniu? - tym, jak tatuś bawił się z synkiem, czyli ze sobą)
    • lodzermensz1 Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 13:04
      Istnienie Jezusa raczej nie jest obecnie podważane przez historyków.
      Oczywiście sam fakt istnienia nie oznacza nie oznacza od razu, że był Synem Bożym, to już kwestia wiary. Podkreślę słowo "wiara". Bo zaraz jacyś mądrale odkrywczo zauważą, że nie da się dowieść istnienia Boga, ani boskości Chrystusa. Panowie - no na tym właśnie polega religia. Gdyby można było dowieść, to byłoby naukowe twierdzenie. Istotą religii jest to, że nie opiera się na naukowych stwierdzeniach.
      Nie wierzysz? Twoja sprawa. Dlaczego odmawiasz inteligencji tym, którzy wierzą? Dlaczego apriorycznie zakładasz, że są idiotami ogłupionymi przez kler? Hę?
      Nie uważam się za specjalnego idiotę. Mam iloraz inteligencji grubo poniżej średniej. Zrobiłem doktorat (bynajmniej nie z teologii), przygotowuję habilitację. I wierzę.
      • vidi12 Re: Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 13:16
        Kaszpirowski... też ma doktorat, Bender jest profesorem... Na uniwersytecie przekonałem się,że można byc profesorem i... GŁUPCEM. Fakt, że profesorowie WIERZĄ... w zaden sposób nie sprawia, że istnienie boga staje się bardziej prawdopodobne. To,że polscy historycy nie kwestionują chrześcijańskich legend o życiu Jezusa z Nazaretu - WCALE MNIE NIE DZIWI...
      • kucyk_trojanski Re: Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 13:16
        lodzermensz1 napisał:
        > Nie uważam się za specjalnego idiotę. Mam iloraz inteligencji grubo poniżej śre
        > dniej
        ;)?!
        A możesz podać choć jedno zródło historyczne o istnieniu Jezusa?
        • pereiro Re: Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 14:14
          > lodzermensz1 napisał:
          > > Nie uważam się za specjalnego idiotę. Mam iloraz inteligencji grubo poniżej śre
          > > dniej

Według mnie, skoro masz iloraz "grubo poniżej średniej", to jesteś idiotą. Nie wiem, czy specjalnym, czy niespecjalnym.
      • drakaina Re: Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 14:36
        lodzermensz1 napisał:

> Istnienie Jezusa raczej nie jest obecnie podważane przez historyków.

Zależy co rozumiesz przez istnienie. Najnowsze trendy w historii epoki oraz nieideologicznej biblistyce są takie, że nie było jednej postaci, z którą można by utożsamiać ewangelicznego Jezusa. A zatem - taki, jaki jest znany ze świętej księgi chrześcijaństwa - nie istniał. Ta postać jest kompilacją kilku istniejących - stąd np. niekonsekwencje w nauczaniu. Był np. taki Homi, który rysował koła - zdaniem hebraistów niezwykle popularny w swoim czasie (czyli wtedy, kiedy chrześcijaństwo lokuje Jezusa), ukrzyżowany przez Rzymian. Też miał uczniów i wyznawców, podobnie jak tłum innych proroków - takie to były czasy na Bliskim Wschodzie, który właśnie się przekonywał, że sprowadzenie sobie na głowę Rzymian nie było dobrym pomysłem. Inna sprawa, że prędzej czy później i tak by przyleźli, ale sprowadzili ich tam Machabeusze w ramach swojego nacjonalistycznego powstania, zorganizowanego przez radykalną grupkę.
        • mar1984 Re: Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 20:52
          Mogłabyś podać jakieś nazwiska albo wskazówki bibliograficzne? Chciałbym pogłębić wiedzę na ten temat.
      • snowbird1 lodzermensch 23.04.11, 15:34
        Historycznosc Jezusa jest jak najbardziej kwestionowana.
        15 lat szukam historycznego Jezusa i wszystko co
        znalazlem to dowody na jego nieistnienie. Wszystko
        co ma swiadczyc o jego istnieniu to mniej lub
        bardziej udane falszerstwa. Mam na ten temat
        cala biblioteke.
      • the_rapist Gratuluje odwagi 23.04.11, 15:44
        Niewielu ludzi potrafi sie publicznie przyznac, ze ich IQ jest grubo ponizej sredniej. Co prawda nie podpisales sie nazwiskiem, ale takie wyznanie nawet anonimowo jest niezmiernie rzadkie. To do reszty, niestety ilosc literek przed nazwiskiem nie jest wyznacznikiem wartosci czlowieka, czasem moze byc nawet bardzo mylaca.
      • poganiacz_bydla Re: Zebrali się racjonaliści 23.04.11, 18:25
        A można wiedzieć w jakiej dziedzinie naukowej Pan się specjalizuje? Nauka polska szczególnie nie błyszczy, ale żeby tak upadła, że idiota ( iloraz inteligencji grubo poniżej średniej) zrobił doktorat i kończył habilitację ?!
    • vidi12 Najpierw udowodnijci,że żył !!! 23.04.11, 13:06
      Dopiero potem można zastanawiać się jak umarł
      • volvo7000 Re: Najpierw udowodnijci,że żył !!! 23.04.11, 16:09
        >>Błogosławieni jesteście, gdy wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali proroków, którzy byli przed wami.<<

Jakież to ponadczasowe...
        • ababyd Re: Najpierw udowodnijci,że żył !!! 23.04.11, 16:36
          "volvo.." - szacunek.
          Andrzej Adamski
    • vidi12 Anioł Pański zmajstrował Pannie Maryi i zwalił na 23.04.11, 13:19
      Ducha Świętego... a Józkowi wmówili że to dzieworództwo
    • gupek-wioskowy Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 13:26
      niektorzy uwazaja, ze dostal w nasaczonej gabce z octem i "zolcia" opium. Ze zyl, jak mu przebijali bok, bo inaczej krew by nie wyplynela, nie polamali mu goleni, jak innym.
      Nie wiem jak bylo, ale jesli byl czlowiekiem, ktory to przezyl, to mam do niego o wiele wiecej szacunku, niz gdyby byl synem boga.
      A bardziej od jego umierania interesuja mnieu jego nauki:
      Nie bedziesz sluzyl Bogu i mamonie..... np.
      I wiele innych. Polecam Ewnagelie Mateusza
      • archivario Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 13:56
        Natychmiast powolac komisje sejmowa w sprawie "zdradzenia o swicie i ukrzyzowania" !
      • dyngos Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 14:07
        Na reszcie jakieś mądre słowa. Na dodatek z nimi się zgadzam.

Mnie tez dziwi czemu większy nacisk kładzie się na śmierć i męczeństwo niż na nauki.

Nie powiem, męczeństwo jest też symboliczne, ale o naukach u nas prawie w ogóle się zapomina. Więcej, taka np. historia o Samarytaninie - historia o tolerancji, o nie poddawaniu się stereotypom albo historie o rzucaniu kamieniem, nadstawianiu policzka, wybaczaniu - to są historie, do których środowiska podające się za kościelne nastawione są "anty"!
    • jezdziec_apokalipsy Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 13:52
      Jak wiele osób słusznie zauważyło, całun turyński nie ma 2000 lat i powoływanie się na coś co tam, być może jest przedstawione, to wyraz głębokiej ignorancji. Ten kawałek materiału został przebadany wiele razy. Najbardziej chyba wiarygodne wyniki z badań przeprowadzonych w 1988 r niezależnie przez trzy grupy naukowców z Arizony, Oxfordu i Zurychu jednoznacznie pokazują, że całun turyński pochodzi ze średniowiecza: Arizona - 1304, Oxford - 1200 i Zurych - 1274. Oczywiście zawsze się znajdo malkontenci próbujący udowodnić, że to jakieś zanieczyszczenia itp, itd. Ale dziwnym trafem wszystkie trzy instytuty otrzymały ten sam fragment zanieczyszczony w tym samym stopniu :) Moim zdaniem tego typu badania, jak te z artykułu, oparte na takich "dowodach" to wróżenie z fusów i kompromitacja.
      • pol_icek Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 14:39
        "Oczywiście że zawsze się ZNAJDO malkontenci próbujący udowodnić"

ZNAJDO sie, albo sie nie ZNAJDO wiem jedno ze nie powinienes jeszcze pisac na forach. Wracaj do szkoly i nie wypowiadaj sie na tematay ktorych nie rozumiesz.
        • jezdziec_apokalipsy Re: Naukowiec o śmierci Chrystusa: Pękło serce 23.04.11, 15:00
          Z niecierpliwością czekam aż ty się wypowiesz i pomożesz mi zrozumieć te tematy :)
    • ekumeniczny Jezus Chrystus zostal ukrzyzowany i zmartwychwstal 23.04.11, 13:56
      Co roku folklor nienawisci, usiluje umilic swieta Chrzescijanom nowymi "rewelacjami" o Jezusie Chrystusie. Ten ziejacy nienawiscia i bzydota folklor, usilowal oglosic Judasza "ewangelista". Innym razem folklor usilowal zrobic z Calunu Turynskiego "falsyfikat". Byly tez "kody biblijne" i inne "naukowe" opracowania ich "uconych" w pismie. Najwiecej Chrzescijanie wycierpieli z rak folkloru nienawisci w pierwszych wiekach po Zamrtwychwstaniu Chrystusa. Neron (pochodzenie i religie tego szatana nalezy samemu sprawdzic) dawal Chrzescijan na pozarcie lwom. Oblewal ich tez latwopalna ciecza, podpalal i wolal w swojej NIEpolskiej nienawisci: "teraz jestes swiatloscia swiata". Obecnie wchodzimy w ere nowych przesladowan. Trwa przygotowanie propagandowe majace na celu skompromitowanie Chrzescijan i wywolanie do nich nienawisci. Po tym okresie, folklor nienawisci zacznie przesladowania gorsze niz za czasow Nerona.

SYSTEMOWE przesladowanie Katolikow na forum gazety przez cenzure folkloru nienawisci trwa. Folklor zablokowal profile Katolikow (ekumenicznego zablokowali na jeden rok !!!!!) "za lamanie nietykiety" ale pozostawil np. takie posty zwyrodnialcow z folkloru nienawisci:
      CYTAT:
      ojciecniebieski
      A ja zesralem sie na krucyfiks

atropos27
      w kosmos wyslac te cala czarna pojebana sekte

kaczy_czubek123
      Czarne stonki maja swoja gwardie (podobno sami geje ze Szwajcu)

Te posty prosze panstwa nie lamia zydowskiej nietykiety.

Zycze wszystkim Chrzescijanom Wesolych Swiat Wielkanocnych.
      Niech Wam Chrystus Zmartwychwstaly blogoslawi.
      • ekumeniczny Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:01
        Ogladnij Polaku jak zydzi traktuja Chrzescijan w swoim kraju.

www.youtube.com/watch?v=IX9Tk2TMA6Q&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=h4dPskzlqZ4&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=OlT3ARuUSGc&feature=related
        co zrobi cenzura? Ukrzyzuje moje posty? Wlasnie przed chwila wyslano mi pisemne ostrzezenie i to jeszcze zanim wyslalem post !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Jak dlugo zydowska cenzura bedzie bezkarnie lamac prawa czlowieka? Jak dlugo policja monitorujaca internet bedzie patrzec na przestepstwa cenzury w milczeniu?
        Zydowskie deklaracje o wolnosci slowa sa tyle samo warte co deklaracje zyda lenina o dawaniu kazdemu wedlug potrzeb.
        • jezdziec_apokalipsy Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:05
          Ty, prześladowany antysemita... a wiesz, że Jezus był żydem? :D
          To jest oczywiście jeśli faktycznie istniał bo okazuje się, że to raczej wątpliwe. A jeśli chodzi o całun turyński to, gdybyś czytał zanim napiszesz, zauważyłbyś w moim poprzednim poście, że są dowody na wiek tego kawałka materiału.
          • ekumeniczny Krotki traktat o 'antysemityzmie" 23.04.11, 14:21
            Prosze panstwa, te NIEpolskie niedojdy intelektualne zawsze posluguja sie 'antysemityzmem" i cenzura gdy z powodu uposledzenia intelektualnego zabraknie im argumentow.

Expertyzy Calunu Turynskiego, zrobione w kontrolowanych przez folklor nienawisci laboratoriach, sa tyle samo warte co
            1/ obiecanki zyda lenina o dawaniu kazdemu wg. potrzeb
            2/ obiecanki zyda Madoffa o 10% zarobkach na "inwestycjach"
            3/ obiecanki Lehmanow, Goldmanow, shapiro, filderhofa, bagsika, gasiorowskiego, drabinskiego, oligarchow "rosyjskich".
            • jezdziec_apokalipsy Re: Krotki traktat o 'antysemityzmie" 23.04.11, 14:42
              Widzę, że internet rzeczywiście dotarł pod strzechy ;) Chociaż... Czy ty się ekumeniczny czasem nie wyrwałeś na przepustkę z jakiegoś szpitala? A, no tak. W takich placówkach nie puszczają na przepustki.
              • ekumeniczny Krotki traktat o szpitalach psychiatrycznych 23.04.11, 14:50
                Drogi starszy "bracie",
                W szpitalu psychiatrycznym to umarl syn einsteina, Edward.
                Takze wasza "noblistka" jelinek chodzi do psychiatry w celach nietowarzyskich.
                A ostatnio Zeta Jones zostala zdiagnozowana na bipolar.
                ;-)

OSWIEC niepolskie niedojdy intelektualne blaskiem FAKTOW
                • buzz11 Re: Jeśli katol lub pisowiec powołują się na fakty 23.04.11, 19:38
                  Jeśli katol lub pisowiec powołują się na fakty to rzeczywistość jest dokładnie odwrotna !
          • pereiro Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:29
            jezdziec_apokalipsy napisał:

> a wiesz, że Jezus był żydem? :D

Jezus był Żydem, ale nie był wcale żydem. Warto sprawdzić, zanim napisze się bzdurę.
            • jezdziec_apokalipsy Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:44
              Chcesz powiedzieć, że urodził się w rodzinie wyznającej religię, którą sam "wynalazł" kilkadziesiąt lat później?
              • pereiro Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 15:02
                Chcę tylko powiedzieć, że nie wyznawał religii judaistycznej, czyli religii nie uznającej go za syna Boga i Mesjasza.
                • jezdziec_apokalipsy Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 15:16
                  Nie wyznawał? A kiedy mu się odmieniło? Przed czy po obrzezaniu? Jeśli wierzyć legendom, to urodził się w żydowskiej rodzinie, która wychowywała go w tej wierze. Potem ponoć rozwinął własny światopogląd, którego nauczał. Dlatego wszystkie obraźliwe teksty na temat żydów czy Żydów uwłaczają jemu i jego rodzinie. Każdy, niespełna rozumu, pseudo-badacz próbujący udowodnić, że żydzi, (czy Żydzi) są z natury chorzy psychicznie, chciwi czy co tam jeszcze ludzie wymyślają, wystawiają jak najgorszą opinie założycielowi ich własnej religii i samym sobie.
          • aatomekzz Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:43
            jezdziec_apokalipsy napisał:

> A jeśli chodzi o całun turyński to, gdybyś czytał zanim napiszesz, zauważył
            > byś w moim poprzednim poście, że są dowody na wiek tego kawałka materiału.

A wiesz co to jest manipulacja, półprawdy, a ostatecznie kłamstwo?
            Sprytnie podałeś dane, które potwierdzają twoją tezę, a przemilczałeś to co nie pasuje do twojego obrazu. Nie jest to ani obiektywne, anie uczciwe. Ja oczywiście nie mogę potwierdzić, ani zaprzeczyć autentyczności całunu - jestem zwykłym czytelnikiem, a nie autonomicznym naukowcem, który miał w ręku całun i miał wiedzę jak go zbadać. Jako zwykły czytelnik, mogę tylko zadbać o to, żeby czerpać wiedzę ze wszystkich możliwych źródeł i dokonywać analizy różnych punktów widzenia. Ty jako zwykły czytelnik od razu jak widzę stajesz się wszechwiedzącym naukowcem... A prawda jest taka, że wokół całunu toczy się naukowy spór, jedne zespoły datują go na średniowiecze, inne twierdzą, że powstał w czasach Jezusa. Ale po co o tym wspominać, lepiej uciąć część rzeczywistości - oczywiście tę niewygodną dla swojego światopoglądu.

• jezdziec_apokalipsy Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:49
              Które wiarygodne badania datują go na, tak zwane czasy Chrystusa"? I jakie to czasy Chrystusa? Kiedy on tak naprawdę żył, czy naprawdę żył i jakie są na to dowody? Manipulacją jest wysnuwanie wniosków, i budowanie wielowarstwowych teorii na podstawie domysłów i niesprawdzonych (czasem "niesprawdzalnych") informacji.
        • pereiro Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:30
          ekumeniczny napisał:

> Wlasnie przed chwila wyslano mi pisem
          > ne ostrzezenie i to jeszcze zanim wyslalem post !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To Bóg ci wysłał. Tylko on wie, co zrobisz za chwilę.
        • augustianin Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:39
          pokój i dobro :)

dzięki za linki i za pojawienie się. To nic dziwnego, skoro Żydzi uważają się za bogów ( "uderzenie żyda równa się obrazie majestatu Boskiego") a chrześcijan uważają za bydlęta. Tylko pewna gazeta i niektórzy forumowicze "nożykiem ochrzczeni" starają się nam wmówić, że jest inaczej :) nasi bracia w wierze dostali delirium tremens kiedy Pasja Mela Gibsona odniosła sukces. Ale jest nadzieja np. w kibicach Legii :)

ps. nie martw się, na forum gazety trafia jakieś 50% moich postów
          • ekumeniczny Krotki traktat o kobicach Legii ;-)))))))))))))))) 23.04.11, 14:55
            www.youtube.com/watch?v=l9tnyiTLP2k
            istotnie chlopaki maja odwage i poczucie humoru
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            • pereiro Re: Krotki traktat o kobicach Legii ;-))))))))))) 23.04.11, 15:07
              Znaleźliście sobie wspaniałą kompanię :-D

www.youtube.com/watch?v=76w4sLwSWTw
              • ekumeniczny Ciesze sie ze ci sie podoba. Zobacz wiecej ;-) 23.04.11, 15:12
                www.youtube.com/watch?v=sjejxVitQMc&feature=player_embedded
                www.youtube.com/watch?v=VcfeavOn3FA&feature=related
                Napisz jeszcze cos a podam wiecej linkow
                ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
        • augustianin Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:54
          W pracy pt. Mental Illness: The Jewish Disease [Choroba umysłowa: żydowska przypadłość] dr Hutschnecker powiedział, że choć wszyscy Żydzi nie są chorzy umysłowo, to choroba umysłowa jest wysoce zaraźliwa i Żydzi są głównym źródłem tej infekcji. Dr Hutschnecker powiedział, że każdy Żyd rodzi się z zarodkiem schizofrenii i to ten fakt jest przyczyną prześladowań Żydów na całym świecie.
          • jezdziec_apokalipsy Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:58
            :D
            Ciekawych rzeczy się dowiaduje na tym forum. Na przykład, nie miałem pojęcia, że w dzisiejszych czasach można wierzyć w i rozpowszechniać taki rewelacje :) Ale jak widać "niezbadane są wyroki boskie" :D
            • ekumeniczny Krotki traktat o chorobach psychicznych. 23.04.11, 15:10
              Moj ojciec zalecal zeby nie rzucac perel przed ...... "jezdzcow apokalipsy" ;-))))))
              ale pro publico bono postanowilem zrobic wyjatek.
              wasz folklor, ZAWSZE z powodu uposledzenia umyslowego, zamiast argumentow, rzuca w dyskusji "antysemityzmem" i "choroba umyslowa". Skoro wiec nalegasz aby podjac ten temat, prosze bardzo

Wystarczy popatrzec na zydow Ashkenazi zeby zauwazyc to o czym mowa tutaj:
              www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Health/genetics.html
              A atakujac mojego obronce, potwierdzasz tylko w calej rozciaglosci swoja glupote i brak jakiejkolwiek kultury dyskusji. Idz do rabina niech ci przetlumaczy
              www.globalfire.tv/nj/03en/jews/schizo.htm
              • jezdziec_apokalipsy Re: Krotki traktat o chorobach psychicznych. 23.04.11, 15:27
                Zabawnie to wygląda kiedy ty zarzucasz komuś brak kultury.
                Co ma wynikać z tego linka? Nie bardzo rozumiem.
                • ekumeniczny Re: Krotki traktat o chorobach psychicznych. 23.04.11, 15:46
                  Nie rozumiesz?
                  ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
                  TO UCZ SIE ANGIELSKIEGO a zrozumiesz
                  ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
                  ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
                  rehmat2.wordpress.com/2010/07/08/study-is-mental-illness-a-jewish-disease/
                  Kto sieje wiatr tez zbiera burze.
                  • jezdziec_apokalipsy Re: Krotki traktat o chorobach psychicznych. 23.04.11, 15:54
                    :)
                    Ale to chyba ty masz problemy z Angielskim skoro twierdzisz, że w tych linkach jest coś wartościowego i godnego uwagi. Wyjaśnij mi czego i w jaki sposób dowodzą informacje o charakterystycznych dla, często izolowanych grup etnicznych i społeczności, chorobach genetycznych z pierwszego linka? Nie jestem w stanie w 5 minut sprawdzić wiarygodności tych źródeł ale drugi link to chyba jakiś żart więc się do niego nie odnoszę.
          • ekumeniczny Bardzo dziekuje. Wesolych Swiat ;-) 23.04.11, 15:00
            Dziekuje Koledze za pomoc.
            Zycze Wesolych Swiat.
            • pereiro Re: Bardzo dziekuje. Wesolych Swiat ;-) 23.04.11, 15:13
              ekumeniczny napisał:

> Dziekuje Koledze za pomoc.
              > Zycze Wesolych Swiat.

To ty masz kolegów?
              • ekumeniczny Re: ty masz kolegow? 23.04.11, 15:19
                Oczywiscie, zobacz sam

ttp://www.youtube.com/watch?v=VcfeavOn3FA&feature=related

www.youtube.com/watch?v=sjejxVitQMc&feature=player_embedded
              • augustianin Re: Bardzo dziekuje. Wesolych Swiat ;-) 23.04.11, 15:37
                ja też mam kolegów, ba, nawet mam przyjaciół, tutaj jest mój największy:

www.youtube.com/watch?v=Lj5MXe5m0W0
                tylko angielskie napisy są, jeśli Cie nie przerośnie :)
                • jezdziec_apokalipsy Re: Bardzo dziekuje. Wesolych Swiat ;-) 23.04.11, 16:15
                  Jaki ty jesteś wykształcony... po angielsku mówisz? No popatrz, kto by pomyślał? :) A tak na poważnie, to co ten pan mówił? Bo napisy to sobie można podłożyć do wszystkiego jakie się chce. Chcesz, to ci mogę z Chińskiego takie tłumaczenie zrobić :) Od tego trzeba by zacząć zanim się przystąpi do dyskusji nad treścią.
                  Naprawdę was nie rozumiem. Staracie się za wszelką cenę udowodnić, że ci ludzie są od nas gorsi, genetycznie chorzy psychicznie (lol) i w ogóle "fe" a boicie się ich jak diabeł święconej wody. To kogo się tak boicie? Bandy niedorobów, jak ich przedstawiacie? To wysoką macie samoocenę :D
          • jezdziec_apokalipsy Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 16:28
            W takim razie albo ten profesor albo tłumacz cierpiał na jakąś "schizofrenię" skoro twierdzi, że chorobą psychiczną można się zarazić. No i do tego, że można się urodzić z "zarodkiem schizofrenii" :) Inna sprawa, że ta książka ma ze 40 lat a naukowcy do tej pory nie poznali w pełni prawdziwych przyczyn tej choroby. Taka wasza wiedza jakie jej źródła.
        • m4t Re: Jak zydzi traktuja Chrzescijan - video 23.04.11, 14:58
          Analogiczny do każdego z powyższych filmów mógłby być nakręcony w Polsce (np. pod Pałacem Prezydenckim), gdzie osoby wierzące stają się agresywne broniąc swoich 'wierzeń'.

Judaizm, Chrześcijaństwo, czy Muzułmanizm mają ten sam rdzeń i każda wywodzi się z poprzedniej... W Polsce jesteśmy organicznie Chrześcijanami jako, że innowiercy byli wielokrotnie i sukcesywnie wymordowywani poczynając od chrztu Polski (a na II WŚ kończąc?) - taka 'nienaturalna' selekcja Darwina.
          • ekumeniczny Nawet Hitler tego nie robil - zobacz 23.04.11, 15:17
            Istotnie masz racje bracie. Takie filmy sa juz nagrane. Zobacz
            hej-kto-polak.pl/wp/?p=7204
            Nawet hitler tego nie zabranial
    • palikotek Podli i glupi i tak nic z tego nie pojma 23.04.11, 14:23
      im sie to poprostu w glowie nie miesci ze ktos za darma, dla innych...
      i chyba to jest cala tajemica
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka