Dodaj do ulubionych

Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami

29.04.11, 10:26
Czy dyrektor szpitala musi być lekarzem?
Otóż nie, musi dobrze zarządzać. Czy szef ZDMiKP powinien być fachowcem od asfaltu, czy może kierowcą autobusu? Wtedy byłoby lepiej? Jedyne co musi szef ZDMIKP, to dobrze kierować podległymi mu pracownikami. Czy tak zrobi, zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • bigcharles Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 10:33
      Zwykły człowiek czasem potrafi więcej niż profesjonalista z nazwy. Dobrze, że jest to osoba która nie działa według zasad tylko według potrzeby miasta. Zwykły człowiek inaczej patrzy na potrzeby remontu dróg niż wyszkolony zawodowiec przynajmniej tak mieliśmy za czasów dyrektorka Siudy.
      • zigzaur Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 29.04.11, 14:43
        W wojsku bywają specjalności związane z zarządzaniem parkiem maszynowym, utrzymywaniem dróg i transportem.
    • bydgoszcz_z_wyboru Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 10:37
      Mam nadzieję, że przypilnuje aby prace na Dworcowej (w związku z linią tramwajową) przebiegały znacznie sprawniej niż do tej pory.
    • kr88 Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 10:42
      Co to za zarzuty że nie jest znany? W mieście jest dość karierowiczów skaczących ze stołka na stołek.

Pożyjemy, zobaczymy.
    • jachta100 Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 10:57
      Wygrał konkurs,był najlepszy i utarł nosa "rzekomym zawodowcom"!!!Teraz już tylko może być lepiej i tego życzmy my mieszkańcy nowemu Prezesowi bydgoskich drogowców.
      • gandalf.czarny Nikodem Dyzma wkracza do akcji 29.04.11, 11:20
        Umiejętność zarządzania bardzo dużym przedsiębiorstwem jakim jest ZDMiKP to jednak nie to samo co dowodzenie jednostką wojskową. Gdyby tak było to na stanowiskach wszystkich poważnych firm (przede wszystkim giełdowych) zatrudniono by wojskowych.
        Nikt tego nie robi.
        Dlaczego? Bo to znacznie bardziej skomplikowane niż prymitywne "padnij!", "powstań!"

Brak znajomości zagadnień z zakresu drogownictwa i komunikacji miejskiej też jest ewidentną wadą. Możemy się spodziewać, że nowy dyrektor przez co najmniej pół roku będzie wgryzał się w problemy firmy, którą kieruje. A to oznacza paraliż decyzyjny i realizacyjny.

No i brak znajomości miasta, jego specyfiki, też nie pomaga.
        Ale to wszystko może mało istotne. Najważniejszy problem to ten poruszony na wstępie - całkowity brak doświadczenia w zarządzaniu dużą firmą.
        • frych47 Re: Nikodem Dyzma wkracza do akcji 29.04.11, 13:51
          gandalf.czarny napisał:

> Brak znajomości zagadnień z zakresu drogownictwa i komunikacji miejskiej też je
          > st ewidentną wadą. Możemy się spodziewać, że nowy dyrektor przez co najmniej pó
          > ł roku będzie wgryzał się w problemy firmy, którą kieruje. A to oznacza paraliż
          > decyzyjny i realizacyjny.
          >
          A od czego są etaty dla specjalistów zastępców, doradców oraz nawet tłumaczy jak się nie zna języków.
        • ordnung Re: Nikodem Dyzma wkracza do akcji 30.04.11, 21:33
          Jak to "Brak znajomości zagadnień z zakresu drogownictwa i komunikacji..." ???
          Człowieku, czytaj artykuł ze zrozumieniem!

Przecież wyraźnie napisane, że najlepiej zdał testy.

Skoro elektryk mógł być prezydentem, to dlaczego pułkownik w stanie spoczynku nie może być szefem drogowców?

O, Bydgoszczanie!
          Przestańcie na wszystko narzekać tylko weźcie się do roboty!
    • ababyd Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 11:12
      Spokojnie, dajmy szansę. Może wydawać się to dziwną decyzją, ale takie kompetencje decydujących, a co za tym idzie odpowiedzialność.
      Każdy szef jest silny kompetentną drużyną, a taka jest w ZDiKM. Oby znaleziono wzajemne zrozumienie, czego życzę.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      Andrzej Adamski
      • zigzaur Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 29.04.11, 14:42
        W bardzo wielu przypadkach, były zawodowy wojskowy - zwłaszcza podoficer - bardzo nadawałby się do dyscyplinowania i musztrowania pracowników.
        Bywają tacy pracownicy, którzy potrzebują brutalnego kaprala nad sobą.
    • clough Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 11:42

"Po pierwsze: nikt go nie zna. Po drugie: kandydat na dyrektora do tej pory nie miał w życiu zawodowym nic wspólnego ani z drogami, ani z komunikacją. Nie licząc przemieszczania się nimi. Po trzecie: drogowcy obawiają się, że zawodowy żołnierz wprowadzi wojskowy dryg i ostrą dyscyplinę."

Ten cytat z artykułu mówi wszystko.
      Dla pracowników byłoby najlepiej gdyby to był ktoś znajomy, nie mający pojęcia o stanie ulic w Bydgoszczy i do tego bardzo pobłażliwy, tolerujący brak dyscypliny.

• plac_wolnosci56 Rządzi nami Wojsko? Chmara, Zdmikp, Markowski 29.04.11, 12:34
        Dziwne to wszystko.
        Chmara b.wojskowy
        Szef Zdmikp b.wojskowy
        Wiceprezydent ds budowlanki b.wojskowy
      • zigzaur Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 29.04.11, 14:45
        Koniec ostatniego zdania wiele wyjaśnia. Widocznie w przedsiębiorstwie brakowało nadzorcy o duszy kaprala.
    • emeryt21 Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 12:41
      Nie jestem zachwycony wyborem szefa drogowcow.Oczywiscie spodziewam sie,ze potrafi zarzadzac,ale to nie wszystko na takim stanowisku.... Trzeba wiedziec czego sie chce.Trudno to wiedziec,gdy nie jest sie chociaz troche w temacie technicznym.....
      W czasach PRL dyrektorzy byli z awansu spolecznego a skutki byly czesto oplakane.....
      Nie chce obrazac tu pana pulkownika,ale wydaje mi sie,ze moje obawy sa uzasadnione....to jest biznes i technika drogowa....nic nie zrobi sie rozkazem....
      • tylko_fakty Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 29.04.11, 13:42
        emeryt21 napisał:

> Nie chce obrazac tu pana pulkownika,ale wydaje mi sie,ze moje obawy sa uzasadni
        > one....to jest biznes i technika drogowa....nic nie zrobi sie rozkazem....

ten test mnie załamał
        , czy w zarządzaniu takim odpowiedzialnym fragmentem infrastruktury miejskiej nie wymaga się też wielu innych cech?
        czy ważne jest tylko to ,żeby wiedzieć kogo trzeba słuchać i do kogo można lecieć na skargę?
        A gdzie wizja rozwoju, pomysły, rozwiązania drogowe i komunikacyjne?
        Znajomość miasta.
        Nie ujmując nic pułkownikowi ale czy ten test to było podstawowe kryterium ?

• gwanonimowy Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 29.04.11, 17:30
          Przede wszystkim na tym stanowisku spodziewałem się osoby młodszej i "w temacie".

Były (nalezy dodać) także emerytowany wojskowy ma już źródło dochodu - żeby te całe szefowanie ZDMIKP nie było tylko "dodatkiem do emerytury", bo niestety tak często bywa z byłymi wojskowymi (autopsja zawodowa).
    • alpchris Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 13:58
      a ja się cieszę! Podejrzewam, że niezadowolone głosy to pracownicy, którzy już mogą się martwić o swoje stołki.
      Nowa miotła to nowe porządki koniec z starymi ustalonymi ukladzikami - bo takie zawsze są nawet w korporacjach. ZDMiKP zaśniedział, zardzewiał - trzeba go oczyścić i rozruszać!
      Trzeba dać szanse przyszłemu dyrektorowi, jak już ktoś napisał on jest od zarządzania, logistyki i wierze że wyniki będą!
    • gwanonimowy Warto przeczytać 29.04.11, 17:17
      Myślę, że będzie jak było. Dodatkowo Pan wojskowy nie jest z przypadku - ma już zapewne wojskową emeryturę i tak zwane "znajomości" - wszędzie się upychają tacy, po uczelniach, spółkach komunalnych etc.

Ja jednak uważam, że szef takiej organizacji jaką jest ZDMIKP powinien mieć menadżerskie / ekonomiczne wykształcenie.

Nie lubiłem nigdy Nikodema Łady, ale pamiętam jak głośnym zarzutem wystawianym przez zwolenników bliskich Pana Rafała był brak kompetencji w zarządzaniu spółkami miejskimi/ jakimikolwiek. Czyżby w przypadku szefa ZDMIKP był robiony wyjątek?

Druga sprawa - pokażcie mi drodzy koledzy i koleżanki sytuację w której np. wojskowy z przypadku idzie startować do konkursu na menadżera w wodociągach, czy jakiejś dobrej spółce z.o.o, S.A? Cud! :)
      • gwanonimowy Re: Warto przeczytać 29.04.11, 17:20
        Jeszcze raz podkreślam - nie byłem zwolennikiem DOmbrowicza, tym bardziej "jego ludzi", ale zarzutem Pana Bruskiego w kierunku Łady był właśnie brak kompetencji do zarządzania ADM.

A tutaj proszę - ZDMIKP - robi się test pewnie na poziomie gimnazium (czyli, co byś zrobił, jakbyś został szefem drogowców) i przypadkowo wygrywa go wojak - normalnie, nic tylko chodzić na te konkursy! ;-)
        • dziwny22 Re: Warto przeczytać 30.04.11, 00:57
          gwanonimowy napisał:

> Jeszcze raz podkreślam -
          > e, nic tylko chodzić na te konkursy! ;-)

Zeznając przed komisja d/s prywatyzacji PKN Orlen jeden z jej wiceprezesów, na pytanie jak nim został, odpowiedział, że szedł ulicą, zobaczył ogłoszenie, zgłosił się do konkursu i wygrał. Pewnie tutaj /znaj proporcjum moćum panie/ mamy do czynienia z podobnym "przypadkiem". Ale kto w to wierzy?
          • volvo7000 Re: Warto przeczytać 30.04.11, 01:01
            Zamienił stryjek siekierkę na kijek?
    • lokator Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 29.04.11, 20:32
      Starsi to może jeszcze pamiętają jak przed wprowadzeniem stanu wojennego Jaruzelski powołał wojskowe komisje, które dokonywały inspekcji w całym kraju...

W Bydgoszczy prowadzone są prace pilotażowe nad przygotowaniem ostatecznego rozwiązania kwestii pisowskiej czyli tzw. dorzynanie watah...

Spokojnie, to tylko takie political s-f..
      ;-)
    • janekjankowski1958 Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 20:52
      Tyko żeby był mądrzejszy od gen. Blasika i bydgoskie ulice wyglądały lepiej od Tupolewa po katastrofie a w tym Mirosławcu to do katastrofy doszło z powodu jakiegoś bałaganu z systemem naprowadzania nie wiem tyko czy za jego dyrektorowania.
    • d4d_bydg Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 29.04.11, 21:48
      Mam nadzieję ze wreszcie coś ruszy się na ciągu ul. Saperów - Smukalska, na Nakielskiej, Glinki czy na Chodkiewicza
    • zawia Emeryt na emeryturę biegiem marsz 30.04.11, 00:20
      Emeryt w radzie sołectwa-proszę bardzo, w radzie miasta, powiatu-jak najbardziej, w sejmiku województwa, sejmie RP i senacie-owszem, ale, ale, nie na etat budżetowy. I to niezależnie od profesji. A to już jest nieodosobniony przypadek młodego wojskowego czy policyjnego ZUS-mena wyrywającego angaż cywilowi. vide Straż Miejska
      • dziwny22 Re: Emeryt na emeryturę biegiem marsz 30.04.11, 00:52
        Coś mi się wydaje, że to jednak kumoterstwo i, że wojskowi popierają się wzajemnie tak jak prawnicy, lekarze i inni. Obym się mylił. Po czynach ich poznamy, ale czy mamy czas na wieczne eksperymenty?
      • frych47 Re: Emeryt na emeryturę biegiem marsz 30.04.11, 05:51
        zawia napisał:

> A to już jest nieodosobniony przypadek mł
        > odego wojskowego czy policyjnego ZUS-mena wyrywającego angaż cywilowi. vide S
        > traż Miejska

O ile wiem to mundurowi nie pobierają emerytur z ZUS-u.
        • poganiacz_bydla Re: Emeryt na emeryturę biegiem marsz 30.04.11, 22:39
          Dla sensu wypowiedzi "zawia" skąd pochodzi emerytura wojskowego nie ma znaczenia. Czepianie się za słówka może wskazywać na małostkowość.
          ---
          POgonić POpaprańców!
        • zawia Re: Emeryt na emeryturę biegiem marsz 01.05.11, 14:58
          frych47 napisał:

> zawia napisał:
          >
          > > A to już jest nieodosobniony przypadek mł
          > > odego wojskowego czy policyjnego ZUS-mena wyrywającego angaż cywilowi.
          > vide S
          > > traż Miejska
          >
          > O ile wiem to mundurowi nie pobierają emerytur z ZUS-u.
          cieszę się , że meritum sprawy ci się zgodza
    • piehemoth Panie Witoldzie Antosik 30.04.11, 09:15
      - gratuluję objęcia stanowiska. Życzę owocnej pracy i sukcesów! Oby dobra, sprawna organizacja sprawiła, że spółka będzie funkcjonować jak należy!
    • zdrajca1 Miasto kolesiów KonDoma znika bezpowrotnie. 30.04.11, 12:22
      I tylko ten strach nadchodzi Panie Rzeczniku Prasowy ZDMiK.Brawo Rafale Bruski.Bez konkursów już było.Przez 8 lat.
    • friedmar Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowcami 01.05.11, 00:22
      Kolejny dowód na to że mundurowi pracują zbyt krótko, powinni przechodzić na emerytury tak jak my. Poza tym albo dobry wojak albo dobry wojskowy.
      • dziwny22 Re: Wojskowy będzie zarządzał bydgoskimi drogowca 01.05.11, 01:33
        friedmar napisał:

Poza tym albo dobry wojak albo dobry wojskowy.

Ja powiedziałbym: albo dobry wojskowy, albo dobry drogowiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka