Dodaj do ulubionych

kredki dla Afryki

30.04.11, 13:59
Chciałabym Was zachęcić do uczestniczenia w zbiórce przedmiotów szkolno-rysunkowych dla dzieci z Afryki. Akcję tą zapoczątkowała fundacja Asante, która robi to nie po raz pierwszy. Znam relacje osób, które odwiedziły taką szkołę w Kenii i tam naprawdę dzieci cieszą się ze zwykłych kredek, farb czy pisaków. Zbieramy również przedmioty używane ale w dobrym stanie. Do akcji włączyła się także Miejska Biblioteka (Stary Rynek) oraz firma Tessa (Śniadeckich 39, Fordońska 135, Lisi Ogon ul. Spokojna 1). W tych miejscach znajdziecie plakaty akcji "kredki dla Afryki" i możecie zostawić kredki itp. Więcej informacji o tej akcji oraz o fundacji Asante znajdziecie tutaj: www.foundationasante.org/start.html
Obserwuj wątek
    • andzina Re: kredki dla Afryki 01.05.11, 22:27
      na pewno się dołączę - napisz Jusiu, gdzie można dostarczyć kredkowe przybory???
      • andzina Re: kredki dla Afryki 01.05.11, 22:28
        okej, gapa, moja wina, najpierw piszę, potem czytam :)
        podjadę na stary rowerkiem albo na fordońską z roboty jadąc.
    • hkama Re: kredki dla Afryki 01.05.11, 23:22
      To i my się dołączymy :) Andzina na rowerku a my zamotani w chustę się wybierzemy. Starszak czynnie uczestniczy w takich akcjach i jest zawsze podekscytowany jak Mu tłumaczę po co to robimy. Pozdrawiam.
    • hkama To się pochwalę ... 04.05.11, 17:59
      ... że dzieci z przedszkola nr 66 od jutra też biorą udział w akcji. Pozdrawiam.
      • jusiadyk Re: To się pochwalę ... 06.05.11, 14:27
        Super! Liczy się jak największy efekt. A też wiem, że takie przedszkolaki potrafią się dzielić :))
    • odsrodkowa Re: kredki dla Afryki 06.05.11, 20:54
      Podjadę do Lisiego w przyszłym tygodniu :)
      • jusiadyk Re: kredki dla Afryki 09.05.11, 13:11
        Ach zapraszam Cię serdecznie :))
        I z tej racji, że karton na kredki się wzbogaci i z tej racji, że miło mi Cię będzie gościć.
    • andzina Re: kredki dla Afryki 24.05.11, 17:29
      nasze "kredki" oddane - okazało się, że w akcji biorą udział również osiedlowe filie biblioteki miejskiej - było mi o wiele łatwiej i szybciej podrzucić kredki do naszej biblioteki niż jechać do centrum :)

jeśli macie na osiedlu bibliotekę (dla dzieci) i trochę zbędnych przyborów plastycznych to jeszcze zdążycie do końca tygodnia włączyć się do akcji.

ja zrobiłam przegląd w przyborach plastycznych młodego - wszak koniec roku szkolnego tuż tuż, więc założyłam że wszystkiego nie wykorzysta, a zapasik bloków i farb miał jeszcze dość spory i nie naruszony. zresztą przyjmują również rzeczy używane w dobrym stanie. oprócz tego dokupiłam kilka rzeczy, kierując się zasadą, że np. farb może używać kilkoro dzieci, jeśli mają kilka pędzli :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka