clough 27.05.11, 10:57 Od Dworcowej odchodzi ul. Marcinkowskiego, nie Marcinkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bydgoszcz_z_wyboru Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 11:02 Czy Dworcowa nie jest jednokierunkowa w obecnej chwili?? Odpowiedz Link Zgłoś
bigcharles Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 11:13 Racja Dworcowa już jest jednokierunkowa więc komuś się pomyliło. Mam nadzieję, że kostka będzie identyczna jak ta co kłaść mają przy budowie tramwaju bo inaczej śmiesznie ulica będzie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
przechodzacy_przez_rzeke Przetarg? Czyli po taniości. 27.05.11, 11:56 Wygląda na to, że ulicę, która kiedyś była jednym z najważniejszych ciągów handlowych, miasto chce potraktować jak zwykłą uliczkę osiedlową. Boję się, że jeśli tylko od ZDMiKP zależy, jak będzie wyglądać ta ulica, to skończy się sztampą z polbrukiem i "stylowymi" lampami i ławkami. Dodajmy do tego zasady, którymi się rządzi ustawa o zamówieniach publicznych, która promuje taniość a nie jakość i to mamy gotową klęskę i ostateczny upadek Dworcowej. Czy w sprawie przebudowy tak ważnej ulicy nie można by przeprowadzić jakichś szerszych konsultacji społecznych? Przedstawić paru wersji? Wizualizacji, jak miała by ona wyglądać? Zorganizować konkurs? Tak naprawdę, to nie wiemy, jak ma wyglądać Dworcowa po przebudowie. Gdzie są plany, wizualizacje? Z samego tekstu się tego nie wywnioskuje, a każdy ma własną wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: Przetarg? Czyli po taniości. 27.05.11, 12:16 przechodzacy_przez_rzeke napisał: > Czy w sprawie przebudowy tak ważnej ulicy nie można by przeprowadzić jakichś sz > erszych konsultacji społecznych? Przedstawić paru wersji? Konsultacje były, nie cieszyły się zainteresowaniem. Kupcy z Dworcowej i tak wywalczyli już ruch kołowy. Szkoda, że nie będzie linii tramwajowej, choćby jednotorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
przechodzacy_przez_rzeke Re: Przetarg? Czyli po taniości. 27.05.11, 20:43 Wiem, właśnie rzecz polega na tym, że zostały przeprowadzone w sposób, który zachęcał tylko "desperatów", którym się chciało i mieli czas. Problem polega na tym, że odbyły się one, zanim pojawiły się konkrety na temat tego, jakie są możliwości: deptak/ulica z jezdnią/z miejscami postojowymi dla dostawców/parkingami tramwaj kursujący normalnie /wahadłowy zabytek - tylko jako atrakcja turystyczna/Dworcowa bez tramwaju stylizacja a'la belle epoque/stylizacja współczesna bez fajerwerków/stylizacja nowoczesna W trakcie mojego pobytu w Barcelonie odbywały konsultacje społeczne nt. jednej z głównych alei (Gran Via dels Cortes Catalanes). Miasto przedstawiło 4 propozycje przebudowy pewnego jej odcinka. W każdym centrum osiedlowym były punkty, w których można było głosować, w wielu miejscach miasta wisiały plakaty z wizualizacjami tych 4 propozycji. Nie chodzi mi o to, by miasto wydawało wielkie pieniądze na promocję konsultacji społecznych, ale by były łatwiej dostępne. Np. stoiska informacyjne na Dworcowej/ pl. Teatralnym/ Starym Rynku/ pod Rondem. A przynajmniej by można było się opowiedzieć za którąś z opcji na stronie UM. To nie kosztuje tak wiele, a dzięki temu mieszkańcy mogą się poczuć odpowiedzialni za miasto i poczuć że mają wpływ na jego wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Przetarg? Czyli po taniości. 29.05.11, 11:26 przechodzacy_przez_rzeke napisał: > Wiem, właśnie rzecz polega na tym, że zostały przeprowadzone w sposób, który za > chęcał tylko "desperatów", którym się chciało i mieli czas. Nieprawda. > Problem polega na tym, że odbyły się one, zanim pojawiły się konkrety na temat > tego, jakie są możliwości: > deptak/ulica z jezdnią/z miejscami postojowymi dla dostawców/parkingami > tramwaj kursujący normalnie /wahadłowy zabytek - tylko jako atrakcja turystyczn > a/Dworcowa bez tramwaju > stylizacja a'la belle epoque/stylizacja współczesna bez fajerwerków/stylizacja > nowoczesna Nieprawda. No OK, o stylizacji nie było mowy. > Nie chodzi mi o to, by miasto wydawało wielkie pieniądze na promocję konsultacj > i społecznych, ale by były łatwiej dostępne. Np. stoiska informacyjne na Dworco > wej/ pl. Teatralnym/ Starym Rynku/ pod Rondem. A przynajmniej by można było się > opowiedzieć za którąś z opcji na stronie UM. > To nie kosztuje tak wiele, a dzięki temu mieszkańcy mogą się poczuć odpowiedzia > lni za miasto i poczuć że mają wpływ na jego wygląd. Ankiety internetowe są najczęściej pozbawione większej wartości, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 12:14 Czego się czepiasz wszechmądrych redachtórów z upadającej gazetki. Oni zawsze wiedzą najlepiej, a słowo "przepraszam" czy "pomyliłem się" dla nich nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
selica Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 14:11 Patrząc na Wyspę Młyńską można mieć nadzieję, ale przykłąd Długiej z kolei studzi entuzjazm. Wniosek taki - chcieć to móc, ale trzeba mieć też dobry pomysł i dobry projekt i dopiero z takim kapitałem można brać się za powazne przedsięwzięcie, takie jak remot dużej ulicy w centrum miasta. Póki co - jest tak: pół ulicy remontujemy, jedzie tramwaj, ale jeszcze nie wiadomo, czy ten tramwaj pojedzie do końca tej ulicy czy tylko przez część, chyba zrobimy deptak, ale to jeszcze nie wiadomo, najlepiej zacznijmy a w trakcie zobaczymy jak wyjdzie i na co starczy pieniędzy... Dlaczego remont i przebudowa w Dworcowej nie została dokładnie zaplanowana w czasie, zaprojektowana skorelowana z posiadanymi funduszami? Mieszkam na Dworcowej i za cholerę nie wiem, czy będzie ten tramwaj do mnie dojeżdżał, czy nie, czy będę mogła do domu dojechać z zakupami autem, czy nie i jak to w ogóle ma finalnie wyglądać. Po remoncie nawierzchni ulica będzie sprawiała wrażenie dość eklektycznej, nowy bruk (wiadomo, że wszystkie kobiety chodzace na obcasach kochają brukowane chodniki, nie można by zrobić takich fajnych dużych szerokich płyt, jak w Toruniu?) i stare, obskurne, obdrapane elewacje kamienic i popisane z sprayami bramy, w których oddają mocz królowie ulicy. Jak ci kloszardzi wpasują się w klimat brand new Dworcowej, dostaną od miasta odświętne kubraki i karnety na solarium, żeby nie szpecili tego ekskluziwu? Mieszkający w Bydgoszczy dłużej niż ja, proszę, odpowiedzcie mi na pytanie - dlaczego w tym mieście non stop coś jest remontowane, a nie widać żeby cokolwiek było wyremontowane? Casus Wyspy Młyńskiej stanowi chlubny wyjątek, reszta jest do d. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 14:57 > Póki co - jest tak: pół uli > cy remontujemy, jedzie tramwaj, ale jeszcze nie wiadomo, czy ten tramwaj pojedz > ie do końca tej ulicy czy tylko przez część TY NIE WIESZ. Ogół wie, ze tramwaj będzie między Matejki a dworcem. > Dlaczego remont i przebudowa w Dworcowej nie została dokładnie zaplanowana w cz > asie, zaprojektowana skorelowana z posiadanymi funduszami? Została. Realizowane są 2 projekty: budowa tramwaju i rewitalizacja odcinka Matejki-Gdańska. > stare, obskurne, obdrapane elewacje kamienic i popisane z sprayami bramy, podziękowania złóż kamienicznikom i mieszkańcom. > dlaczego w tym mieście non stop coś jest remontowane, a nie widać żeby cokolwiek > było wyremontowane? Słaby masz wzrok: Gdańska zaczyna rwać wzrok elewacjami; do stanu nawierzchni Grunwaldzkiej koło Węzła Zachodniego, Artyleryjskiej czy Kruszwickiej też ciężko się przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 15:20 A od Matejki do Gdańskiej będzie co? bruk, ulica, deptak, tramwaj czy ziejąca dziura? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 16:20 selica napisała: > A od Matejki do Gdańskiej będzie co? bruk, ulica, deptak, tramwaj czy ziejąca d > ziura? Znaczy, czego nie potrafisz sobie zwizualizować na podstawie akapitu zaczynającego się od: ,, "Gazeta" ustaliła szczegóły kolejnych etapów planowanej inwestycji. '' ? > Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 28.05.11, 20:13 sąsiadka, która się spala w tym ruchu rozwoju dworcowej mówi że jeszcze nie wiadomo, ale mówi też że ich - czyli dworcowskich kupców - głosy są postponowane. selica napisała: > A od Matejki do Gdańskiej będzie co? bruk, ulica, deptak, tramwaj czy ziejąca d > ziura? > Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar axa agresywny kolego 28.05.11, 20:07 jako stały czytelnik w GW nie przeczytałem i nie zobaczyłem żadnych wiażących planów rewitalizacji dworcowej. kobieta, z którą zimą odśnieżam podwórko w kamienicy chodziła na spotkania najpierw z kimś od dombrowicza a teraz z kimś od bruskiego - i ona jako członek jakiejś rady jakichś kuców dworcowskich - też nie zna szczegółów - np. nie było wiadomo jaka będzie nawierzchnia, jakie parkowanie i jaki kalendarz. czyli generalnie mieszkańcy dworcowej wiedzą że będzie rozpierducha i nie wiadomo w jakim tonie. Proszę zwróć uwagę - nawet nie możemy sobie jako rada mieszkańców wymienić bramy wjazdowej do kamienicy bo nie wiadomo czy praktyczna brama będzie "po linii" bo nikt nie wie jak ma przebiegać owa "linia stylistyczna". W zakresie twoich uwag co do wzroku adwersarza i kamienic i nawierzchni - niestety również wydaje mi się że nie masz racji. Otóż jadąc z kamiennej na dworcową trasa gdańska w całej swej przejezdnej długości jest totalnie do niczego, a już straszną rzeczą dla podwozia jest jazda na sróty koło nomi bo ta dojazdówka do gdańskiej to tortura dodatkowa. Z kolei wyjeżdzając z dworocowej gdańską jedzie się zaledwie 500 metrów i rzeczywiście ten którtki odcinek jest jak cię mogę - czyli dla kogoś, ktor codziennie dojeżdza do swojego domu na dworcowej - cała droga jest do niczego. Wszystkie kamienice są obdrapane i rozpadające się. W większości ich stanem zarządza ekipa synekuranta dyzmy. Przebrnięcie przez stado pań inwestycyjnych w adeemie wymaga wielkiego samozaparcia - np. na zgodę zmiany ogrzewania na gazowe czekałem 6 miesięcy - najdłuzej trwało przemieszczenie pisma od pani inwestycyjnej z adm na leśnym do pana na gdańskiej i jak ten pan już to pismo dostał to poszedł na urlop. Nie ukrywam że Twoja obcesowość mnie zmierziła - ale w temacie polityki zarządzania kamienicami i ich obsadą bardzo mądrze napisał Pan Głuchowski w swoim epitafium dedykowanym Dombrowiczowi po ostatnich wyborach. nie wiem czy mieszkasz na dworcowej - tutaj dominuje siermięga i zły klimat komunistycznego śródmieścia urządzonego dla i przez umiastowionych prowincjuszy; niejedna międzyosiedlowa ulica w poznaniu przyprawia o rumieńce, ba nawet biedny relatywnie olsztyn może być świetnym przykładem jak schludnie mogą wyglądać ulice śródmieścia ax222 napisał: > > Póki co - jest tak: pół uli > > cy remontujemy, jedzie tramwaj, ale jeszcze nie wiadomo, czy ten tramwaj > pojedz > > ie do końca tej ulicy czy tylko przez część > > TY NIE WIESZ. Ogół wie, ze tramwaj będzie między Matejki a dworcem. > > > Dlaczego remont i przebudowa w Dworcowej nie została dokładnie zaplanowan > a w cz > > asie, zaprojektowana skorelowana z posiadanymi funduszami? > > Została. Realizowane są 2 projekty: budowa tramwaju i rewitalizacja odcinka Mat > ejki-Gdańska. > > > stare, obskurne, obdrapane elewacje kamienic i popisane z sprayami bramy, > > > podziękowania złóż kamienicznikom i mieszkańcom. > > > dlaczego w tym mieście non stop coś jest remontowane, a nie widać żeby co > kolwiek > > było wyremontowane? > > Słaby masz wzrok: Gdańska zaczyna rwać wzrok elewacjami; do stanu nawierzchni G > runwaldzkiej koło Węzła Zachodniego, Artyleryjskiej czy Kruszwickiej też ciężko > się przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar życiowa prawda o kamienicznika dla axy 28.05.11, 20:16 a i jeszcze posłowie do tych twoich uwag dotyczących kamieniczników. jeden z tychże na dworcowej powiedział że głównym dochodem kamienicy są czynsze z wynajmu powierzchni handlowej - i że handel tu umiera a w związku z czym dochody z tych kamienic uniemożliwiają aktywne inwestowanie ale raczej na proste i niezbędne remonty. ax222 napisał: > > stare, obskurne, obdrapane elewacje kamienic i popisane z sprayami bramy, > > > podziękowania złóż kamienicznikom i mieszkańcom. > > > dlaczego w tym mieście non stop coś jest remontowane, a nie widać żeby co > kolwiek > > było wyremontowane? > > Słaby masz wzrok: Gdańska zaczyna rwać wzrok elewacjami; do stanu nawierzchni G > runwaldzkiej koło Węzła Zachodniego, Artyleryjskiej czy Kruszwickiej też ciężko > się przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.byd Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 14:58 ..mieszkasz na Dworcowej i pytasz jakie będą płyty??? ... hihihihi takie jak układają ..hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 15:16 Tam gdzie hihihihi mieszkam nic hihihi nie układają. Może jeszcze jedno hihihi żeby było trochę zabawniej. Nie pytam jaki będzie bruk, komentuję, że ciężko będzie się po nim chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 28.05.11, 20:10 jako żywo też tam mieszkam i pojęcia nie mam. dzisiaj się przejdę i Ci odpiszę. mark.byd napisał: > ..mieszkasz na Dworcowej i pytasz jakie będą płyty??? ... hihihihi takie jak uk > ładają ..hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 29.05.11, 22:24 torowisko jest wyniesione i obłożone brukiem. płyty są wielkie i kwadratowe - odchodzi się od nich bo ze wzgledu na swoją kwadratowość właśnie utrudniają dobre ich ułozenie i rozłażą się z czasem tracąc poziom - ludzie potykają się wówczas o wystające krawędzie lub naroża pokrzywionych płytek. Dlatego np. w toruniu użyto na szerokiej długich prostokątnych prostopadle do traktu.... friedmar napisał: > jako żywo też tam mieszkam i pojęcia nie mam. dzisiaj się przejdę i Ci odpiszę. > > > mark.byd napisał: > > > ..mieszkasz na Dworcowej i pytasz jakie będą płyty??? ... hihihihi takie > jak uk > > ładają ..hihihi > > Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszcz_z_wyboru Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 15:11 Czy ktoś się orientuje czy będą miejsca parkingowe na odcinku między Królowej Jadwigi a Matejki? Słyszałem sprzeczne informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 16:18 bydgoszcz_z_wyboru napisał: > Czy ktoś się orientuje czy będą miejsca parkingowe na odcinku między Królowej J > adwigi a Matejki? Będzie w przekroju patrząc: chodnik, torowisko bez wstępu samochodów, jednokierunkowa jezdnia o szerokości jednego pasa, chodnik. Więc nie bardzo widzę opcję na jakiekolwiek miejsca parkingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszcz_z_wyboru Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 16:44 ka_zet napisał: > bydgoszcz_z_wyboru napisał: > > > Czy ktoś się orientuje czy będą miejsca parkingowe na odcinku między Król > owej J > > adwigi a Matejki? > > Będzie w przekroju patrząc: chodnik, torowisko bez wstępu samochodów, jednokier > unkowa jezdnia o szerokości jednego pasa, chodnik. Więc nie bardzo widzę opcję > na jakiekolwiek miejsca parkingowe. > > No to świetnie ktoś to wymyślił. Żenada. Najszersze miejsce Dworcowej i brak miejsc parkingowych! Torowisko wykluczone dla samochodów?? Jakiś totalny absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 17:38 A tam absurd. Normalna rzecz w cywilizowanymm świecie: preferowanie tego, co służy wielu; a nie pojedynczym jednostkom. Jakoś bowiem tak zawsze przestrzeni w mieście jest mało i dużo ona w związku z tym kosztuje; szkoda więc jej marnować na darmowe prezenty dla tych, którzy chcą ją zapchać swoimi kupami złomu... Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszcz_z_wyboru Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 17:58 W cywilizowanym świecie w centrach miast są parkingi i nie ma konieczności "wbijania" się w uliczki. Poza tym nie musi być darmowe. Są przecież tzw. strefy płatnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 29.05.11, 11:30 bydgoszcz_z_wyboru napisał: > No to świetnie ktoś to wymyślił. Żenada. Najszersze miejsce Dworcowej i brak mi > ejsc parkingowych! Najszersze to jest pomiędzy dworcem a Królowej Jadwigi. > Torowisko wykluczone dla samochodów?? Jakiś totalny absurd! Nie, normalność. Nie po to się buduje magistralną linię tramwajową, żeby byle głupi kierowca mógł ją zatkać. Odpowiedz Link Zgłoś
znakomix Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 19:01 Szkoda ze nie będzie na odcinku od Matejki do Gdańskiej łącznika tramwajowego, a zrekonstruować powielając rozwiązanie z Gdańskiej (od Jagielońskiej do Dworcowej), które moim zdaniem bardzo się sprawdza. Taki łącznik wykorzystałbym jako świetną trasę tramwajową turystyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 27.05.11, 19:09 znakomix napisał: > Szkoda ze nie będzie na odcinku od Matejki do Gdańskiej łącznika tramwajowego, Nad tym najbardziej ubolewam. W dni powszednie mógłby tamtędy kursować normalnie jakiś tramwaj np z Rycerskiej do Babiej Wsi. A w dni wolne zabytkowy za free woziłby turystów i ludzi do restauracji i pubów :) Odpowiedz Link Zgłoś
moby_pp Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 29.05.11, 00:50 Najbardziej w tym całym projekcie cieszy fakt, iż nie pomyślano kompletnie o miejscach parkingowych dla mieszkańców Dworcowej, właścicieli firm i sklepów jak i klientów z nich korzystających. W chwili obecnej na odcinku od Kr.Jadwigi do Matejki już większość firm się wyniosła lub jest w trakcie likwidacji. Osoby decyzyjne bardzo dobrze przemyślały projekt. Z 83 miejsc parkingowych, licząc tylko od Matejki do Gdańskiej, zostanie 18 "na czas dostawy". Od Królówki do Matejki nie będzie żadnego. Pracuję w jednej z firm, właśnie z ul. Dworcowej. I za parkowanie dwóch firmowych aut wnosiliśmy do budżetu miasta 1800 zł/rok, opłacając abonamenty. To tylko dwa auta. Przy większej ilości miejsc daje to wymierne korzyści, które niebawem się skończą, jak przedsiębiorcy się z ul. Dworcowej hurtem wyniosą. Ulica podzieli losy Długiej. Czyli całkowita śmierć handlu. Może restauratorzy to wykorzystają, ale komu będzie się chciało iść kilometr do restauracji, biorąc pod uwagę brak możliwości zaparkowania auta w pobliskich uliczkach i tak skrzętnie pozastawianych przez mieszkańców w związku z remontem. I na koniec - jakie konkretne korzyści da to połączenie tramwajowe z PKP ? Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Dworcowa będzie jak nowa. Jak się zmieni? 29.05.11, 22:32 też mnie to cieszy. na przykład w niemczech w ogóle sobie z problemem nie radzą i w takich miejscach mieszkańcy i przedsiębiorcy dostają specjalną kartę uprawniającą do bezpłatnego parkowania. był dombrowicz ze swoim dyzmą - i ich nieudolność zastępiliśmy biernym nowicjuszem z nomenklaturowym starzem, który jak mantrę powtarza frazesy, których ni jak nie wie jak wprowadzić w życie. moby_pp napisał: > Najbardziej w tym całym projekcie cieszy fakt, iż nie pomyślano kompletnie o mi > ejscach parkingowych dla mieszkańców Dworcowej, właścicieli firm i sklepów jak > i klientów z nich korzystających. W chwili obecnej na odcinku od Kr.Jadwigi do > Matejki już większość firm się wyniosła lub jest w trakcie likwidacji. Osoby de > cyzyjne bardzo dobrze przemyślały projekt. Z 83 miejsc parkingowych, licząc tyl > ko od Matejki do Gdańskiej, zostanie 18 "na czas dostawy". Od Królówki do Matej > ki nie będzie żadnego. Pracuję w jednej z firm, właśnie z ul. Dworcowej. I za p > arkowanie dwóch firmowych aut wnosiliśmy do budżetu miasta 1800 zł/rok, opłacaj > ąc abonamenty. To tylko dwa auta. Przy większej ilości miejsc daje to wymierne > korzyści, które niebawem się skończą, jak przedsiębiorcy się z ul. Dworcowej hu > rtem wyniosą. Ulica podzieli losy Długiej. Czyli całkowita śmierć handlu. Może > restauratorzy to wykorzystają, ale komu będzie się chciało iść kilometr do rest > auracji, biorąc pod uwagę brak możliwości zaparkowania auta w pobliskich uliczk > ach i tak skrzętnie pozastawianych przez mieszkańców w związku z remontem. I na > koniec - jakie konkretne korzyści da to połączenie tramwajowe z PKP ? Odpowiedz Link Zgłoś