IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 00:05
Mam pytanie czy w Bydzi odbywa się lub odbywał jakiś festiwal teatralny?
Doszły mnie słuchy że coś takiego się odbywało pod nazwą Bydgoskie spotkania
tetralne.Czy ktoś wie na pewno o czymś takim.
Obserwuj wątek
    • Gość: serwal Re: festiwal IP: *.cps.pl 04.03.02, 01:58
      Gość portalu: woodpeck napisał(a):

> Mam pytanie czy w Bydzi odbywa się lub odbywał jakiś festiwal teatralny?
      > Doszły mnie słuchy że coś takiego się odbywało pod nazwą Bydgoskie spotkania
      > tetralne.Czy ktoś wie na pewno o czymś takim.

O ile wiem,to nowy(od roku) dyrektor Teatru Polskiego w B. nosi się z zamiarem
      zorganizowania u siebie "festiwalu premier" to ma być podobno kilka premier
      zagranych u nas w Bydgoszczy.Pomysł ryzykowny, bo premiera premierze nie równa,
      nie ma żadnej gwarancji co do poziomu artystycznego tych prezentacji, w ten
      sposób cenne pieniądze na kulturę znowu mogą pójść w błoto.Nie wiem,może ktoś z
      Bydgoszczy pojedzie do tych teatrów aby zakwalifikować te prezentacje,tylko kto?
      Sam dyrektor ma wątpliwy smak artystyczny,bo od kiedy nastał co premiera to
      raczej ponura plama.
    • .sonia. Re: festiwal 04.03.02, 12:56
      Rzeczywiście coś w tym rodzaju się kiedyś odbywało w Bydgoszczy, gdzieś przy
      ul. Warmińskiego, ale ktoś może wie coś więcej? Pamiętam, że sprawa upadła bo
      zdaje się były jakieś problemy lokalowe... czyli znowu poszło o kasę:(
      • .sonia. Re: festiwal 05.03.02, 07:20
        to chyba były bydgoskie konfrontacje teatralne...
        • trist Re: festiwal 05.03.02, 09:01
          Na Warminskiego byl teatr ale to juz historua teraz jest tam bydgoska
          eanargertyka, ze swoimi marmurowymi biurkami:-(
          Pozdrawiam od wielkiego milosnika TEATRU Kapitana Zbika.
          Pozdrawiam
    • Gość: Kotes Re: festiwal IP: 192.168.20.* 05.03.02, 09:49
      To ma być festiwal prapremier, gdybyście słuchali Śniadania z Muzami w
      niedziele o 10.00 w PiK-u lub czytali Wyborczą "kultura" to byście wszystko
      wiedzieli, a tak pozostaje Wam błądzenie w krainie domysłów.
      • Gość: serwal Re: festiwal IP: *.cps.pl 08.03.02, 22:59
        Wyczytany aforyzm w marcowym BIK-u:"Tonący festiwalu się chwyta"(Zdisław Pruss)
        • Gość: Kotes Re: festiwal IP: 192.168.20.* 12.03.02, 11:33
          Moim zdaniem Orzechowski wreszcie pokazał, że teatr jest w mieście. Wcześniej
          nawet niektórzy tego nie wiedzieli. Ta uwaga Prussa, to moim zdeniem wynik
          jakiegoś konfliktu i po prostu złośliwość. Orzech pofrafi oprócz tego, że jest
          reżyserem być menedżerem i na przykład wyciągać teatr z długów czy znaleźć
          sponsora. Poza tym, gdyby, nie Orzech ciekawe kiedy mieszkańcy mogliby obejrzeć
          taką sztukę jak Skórzna Maska na której prawie zawsze był komplet i to młodych
          ludzi. Czekam na festiwal Prapremier ponieważ to bedzie okazja by o Bydgoszczy
          sie mówiło. Gdyby to były kolejne Offy - to nic nowego, a tak prapremierę będą
          chcieli obejrzeć krytycy z całego kraju, a by mogli tu przyjechać będą po
          powrocie musieli sie czymś wykazać czyli coś napisać itd. To wersja
          optymistyczna, mam nadzieję, żę rzeczywistość okaże się bliska mojej prognozy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka