Dodaj do ulubionych

Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej

06.01.12, 12:20
cyt "- Te wszystkie zakazy powodują, że odchodzą od nas klienci. Żyjemy w takich czasach, że albo ktoś ma możliwość podjechania pod sam sklep, albo rezygnuje z zakupów i jedzie tam, gdzie to możliwe - wyjaśnia pracująca w jednym z butików Katarzyna Wesołowska."

W 100% popieram
Obserwuj wątek
    • haial Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 06.01.12, 12:21
      Stala obecnosc samochodow na tym odcinkow to skandal i jawna obraza prawa. GW powinna regularnie pisac artyluy na ten temat by straz miejska byla tam nieustannie.

Jesli sa tam kamery to je mozna wykorzystac by pilnowac stanu ulicy i patrole przyjezdzalyby jesli ktos by bezczelnie zaparkowal, jesli nie ma - zainstalowac.
      • naubyd Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 12:24
        zamknąć dla samochodów i tyle. Pasaże handlowe istnieją na całym świecie i dają radę. I wcale nie żyją z bambrów przyjeżdżających z wiosek swoimi beemkami. Tam sie idzie na spacer, kawe i zakupy
        • arafat11 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 12:48
          zamknac dworcowa dla aut ale wczesneij zapewnic altrrnatywe dla parkowania...tak sie robi na zachodzie...tylko u nas rewitalizacja polega na polozeniu nowej kostki i zamknieciu ulicy dla ruchu...to nic nie daje...
          • naubyd Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 13:47
            mi tam się podobał pomysł z zabytkowym tramwajem za darmo (znaczy utrzymywanym przez restauratorów i handlowców z Dworcowej. Parkin przy dworcu i dalej na zakupy bimbą.
            • arafat11 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 07.01.12, 00:13
              pomysl moze i fajny ale czysto utopijny...kto ialby dac na utrzymanie tego tramwaju? przeciez to olbrzymie pieniadze...
    • neronek1 Jak najbardziej nie pasują auta w tak odnowionej 06.01.12, 12:52
      tu nie ma co sie zastanawiać zrobić deptak !!
    • neronek1 Marzy mi się tam małe Chinatown !! 06.01.12, 12:54
      i mówię serio kto był kiedyś w takim miejscu wie o czym myślę .

Pozdrawiam
      neronek
      • owca_kierowca_bombowca Re: Marzy mi się tam małe Chinatown !! 06.01.12, 13:37
        Jeżeli sklep będzie atrakcyjny dla klienta, to i na piechotę tam będzie przychodził.
        Na Dworcowej nie ma nic szczególnego, co może przyciągnąć ludzi. Dopóki sami handlowcy tego nie zrozumieją, to nic z tego nie będzie.
        • naubyd Re: Marzy mi się tam małe Chinatown !! 06.01.12, 13:49
          tak jest. Kawiarnie na ulicach, ciekawe sklepy a nie tylko z tureckimi materiałami i ciuchami China. I koniecznie wieczorem pozbyć się żulerii. Ja bym dla ochlapusów zbudował getto za miastem :)
        • piotrulek31 Re: Marzy mi się tam małe Chinatown !! 06.01.12, 13:57
          Masz świętą rację i mam nadzieję że włodarze naszego miasta też szybko dojdą do takich wniosków.
          Co do handlowców to p.Wesołowska niech otworzy sklep po którym będą mogły jeździć samochody a kierowcy ni będą musieli wysiadać z nich czyli McDonald car.
    • anna39 Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 06.01.12, 13:50
      Mieszkam na Dworcowej i watpie ze to sa samochody mieszkanców ,gdyz po 18 i w swieta samochodow brak ! Z obserwacji wnioskuje ze to sa samochody kupców(co dziennie te same auta!) i klientów .Kupujący niektórzy jak by mogli to samochodem by wjechali do sklepu!Mieszkancy parkują na swoich posesjach! Na docinku od Marcinkowskiego do Warminskiego nie ma miejsc wyznaczonych do parkowania sprawa powinna zajac sie Straz Miejska ktora patroluje w swita jak sklepy sa zamkniete,bo w tygodniu ich nie widac!!
    • ayacocos Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 06.01.12, 14:05
      Skoro są tam samochody to znaczy że są jeszcze dzięki Bogu ludzie którzy chcą spędzać czas w mieście zamiast w marketach. Nie umiem ocenić co by się stało gdyby zabronić tam wjeżdzać samochodom, może ulica by umarła... Ale dziwi mnie fakt że nasyła się na ludzi straż miejską, nakłada kary zamiast zaradzić tej sytuacji i np. pomyśleć o jakimś parkingu wielopoziomowym. Bo wlepianie ludziom mandatów za to ze chca być w centrum miasta (a przecież trwa o to walka) to parodia z najwyższej półki. W końcu to miasto ma być dla ludzi. Nie od dziś jest problem z parkingiem w centrum, przykład Gdańska, Pomorska, śniadeckich. Patrząc na straż mniejska w centrum nazego miasta mam wrażenie że powinno się nazdać jej nazwę straż parkingowa :) Taka to wysublimowana żartobliwa zagwostka dla ludzi: parkować czy nie parkować? No i pozostają markety.... ktore przecież mają bezpłatne parkingi ;) I jeszcze jedno śmieszy mnie rozwodzenie się nad faktem że samochody parkują na pieknym nowym chodniku dworcowej... no bez przesady chodnik jak chodnik, po to jest zeby po nim chodzic i z niego korzystać a nie zachwycac sie nim. Skoro mamy sie nim zachwycac to trzeba go bylo klasc w muzeum.
      • kr88 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 18:07
        ayacocos napisała:

> atne parkingi ;) I jeszcze jedno śmieszy mnie rozwodzenie się nad faktem że sam
        > ochody parkują na pieknym nowym chodniku dworcowej... no bez przesady chodnik j
        > ak chodnik, po to jest zeby po nim chodzic i z niego korzystać a nie zachwycac
        > sie nim. Skoro mamy sie nim zachwycac to trzeba go bylo klasc w muzeum.

1. Chodnik nie jest przystosowany do takich ciężarów jak jezdnia. Jak myślisz, dlaczego technologia budowania jezdni różni się od tej stosowanej w przypadku chodnika?

2. Olej kapiący z samochodów nie wygląda zbyt estetycznie na granitowych płytach.
        • ayacocos Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 19:18
          takie to polskie :) rozumiem ze chodnik to nie jezdnia, ale to mi przywodzi na myśl obrazek polskich trawników z tabliczką "nie deptać zieleni". No cóż gumy do rzucia też niszczą marmur;) Chodziło mi o sam fakt ze taka ulica jak Dworcowa ma być dla ludzi a nie dla ideii. Pozdrawiam
          • volvo7000 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 19:26
            A mógł być deptak z tramwajem... Niestety kupcy byli mądrzejsi i teraz stoją swoimi autami na Dworcowej, a klientów jak było mało tak zostało...
          • a_creep Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 07.01.12, 00:48
            > No cóż gumy do rzucia też niszczą marmur;)

Dlatego rzucenie gumy do żucia na marmur skutkuje w wielu miejscach mandatem. Chciałbym, żeby również w Bydgoszczy zakaz śmiecenia był respektowany.

> Chodziło mi o sam fakt ze taka ulica jak Dworcowa ma być dla ludzi a nie dla ideii.

Ja bym chciał, żeby była dla ludzi, a nie dla samochodów.
    • a_creep Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 14:09
      > Żyjemy w takich czasach, że albo ktoś ma możliwość podjechania pod sam sklep,
      > albo rezygnuje z zakupów i jedzie tam, gdzie to możliwe

Czego doskonałym przykładem są centra handlowe, gdzie nie ma możliwości podjechania pod sam sklep nawet z towarem. Ile jeszcze będą powtarzać te brednie?
      • speedybike Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 14:32
        Owszem, ale tam klient nai płaci za 2 h parkowania swojego samochodu, gdy jest na zakupach.
        To raz.
        A dwa, to to że porównując liczbę sklepów na Dworcowej, z ilościa sklepów w jakiejkolwiek galerii handlowej, i dodając do tego miejsca parkingowe, tzn ich ilość, mamy jasny kontrast...
        Przykładowo:
        galeria handlowa ilosc sklepów 100 ilosc miesc parkingowych 200-300
        Dworcowa, ilość sklepów 100 ilość miejsc parkingowych 100 i na dodatek odpłatne.
        Mało?
        Spójrzcie na ul.Długą.Ile tam się zamknęło sklepów w ciągu 2 lat? 50-70% ?
        • a_creep Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 14:50
          > Owszem,

No właśnie, więc niech przestaną opowiadać bzdury, bo to tylko denerwuje, a skupią się na rzeczywistych problemach.

> ale tam klient nai płaci za 2 h parkowania swojego samochodu, gdy jest na zakupach.

Są też takie, gdzie płaci. Jak już to problemem jest gwarancja znalezienia miejsca parkingowego w promieniu kilkuset metrów (może nawet więcej) od sklepu w dość krótkim czasie. Chciałbym, żeby handlowcy z Dworcowej zaczęli zabiegać o dwa duże parkingi w okolicy, a nie bredzili o konieczności zaparkowania pod samym sklepem.

> Spójrzcie na ul.Długą.Ile tam się zamknęło sklepów w ciągu 2 lat? 50-70% ?

W okolicy Długiej jest sporo miejsc parkingowych, a problemem sklepów, które zamknęli, było raczej to, że nie potrafili mnie przekonać bym w ogóle pomyślał o ich odwiedzeniu. Problemem lokali za to jest to, że na Długiej nie można kawiarenek robić, bo ktoś wymyślił, że samochody są ważniejsze niż ludzie. Dodatkowo na Długiej mamy trochę absurdalnie wysokich czynszów.

• arafat11 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 07.01.12, 00:19
            Są też takie, gdzie płaci

tylko akurat tam gdzie sie placi( w bydgoszczy) w centrum handlowym pustawo...

Jak już to problemem jest gwarancja znalezienia miej
            > sca parkingowego w promieniu kilkuset metrów (może nawet więcej) od sklepu w do
            > ść krótkim czasie. Chciałbym, żeby handlowcy z Dworcowej zaczęli zabiegać o dwa
            > duże parkingi w okolicy, a nie bredzili o konieczności zaparkowania pod samym
            > sklepem.

miejsca parkongowe to jedno a odplatnosc za nie to druga kwestia...
            inna sparwa w okolicach dworcowej nie ma a bardzo miejsca na duze parkingi( blisko niej)

W okolicy Długiej jest sporo miejsc parkingowych, a problemem sklepów, które za
            > mknęli, było raczej to, że nie potrafili mnie przekonać bym w ogóle pomyślał o
            > ich odwiedzeniu.

a moze tez powodem bylo to, ze nei kazdy chcial placic kilka zlotych zeby pjsc do kilku sklepow?

Problemem lokali za to jest to, że na Długiej nie można kawiar
            > enek robić, bo ktoś wymyślił, że samochody są ważniejsze niż ludzie. Dodatkowo
            > na Długiej mamy trochę absurdalnie wysokich czynszów.

ciekawe skad Ty tyle tych kawaiarenek wezmiesz? sa na welnianym rynku, sa na starym rynku, sa na wyspie mlynskiej..i ile jeszcze ich powstanie na dlugiej?
            • a_creep Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 07.01.12, 00:43
              > miejsca parkongowe to jedno a odplatnosc za nie to druga kwestia...

Ale tylko w Bydgoszczy to jest problem?

> a moze tez powodem bylo to, ze nei kazdy chcial placic kilka zlotych zeby pjsc
              > do kilku sklepow?

Raczej brakuje sklepów do których można chcieć pójść.

> ciekawe skad Ty tyle tych kawaiarenek wezmiesz? sa na welnianym rynku, sa na st
              > arym rynku, sa na wyspie mlynskiej..i ile jeszcze ich powstanie na dlugiej?

Na Wyspie Młyńskiej nie ma. Na Rynku z okazji remontu nawierzchni nie będzie. Na Długiej być nie może, bo samochody ważniejsze od ludzi. No to jest jak jest.
              • arafat11 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 08.01.12, 19:34
                > Ale tylko w Bydgoszczy to jest problem?

ale w bydgoszczy nie masz turystow...a to wiele zmienia...

Raczej brakuje sklepów do których można chcieć pójść.

na pewno masz racje, ale mysle, ze tych powodow jest kilka, a platny parking moze byc dla wielu decydujacy...

Na Wyspie Młyńskiej nie ma.

nie ma parasoli kolo restauracji?

Na Rynku z okazji remontu nawierzchni nie będzie.

ale tylko w tym roku...w zeszlym kawairenki byly i jakos na nadmiar ludzi nie narzekaly...
                myslisz,z ezrobienie kolejnej 50 metrow obok polepszy ich sytuacje>

• a_creep Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 08.01.12, 20:41
                  > > Ale tylko w Bydgoszczy to jest problem?
                  > ale w bydgoszczy nie masz turystow...a to wiele zmienia...

Nie sądzę, by to turyści utrzymywali sklepy z żarówkami i garnkami w centrach miast.

> platny parking moze byc dla wielu decydujacy...

Jestem przekonany, że przeceniasz rolę parkingu. Jeśli dla kogoś 3 zł to problem, to tym bardziej nie zdecyduje się wydać 10 zł na paliwo, by kupić żarówkę, skoro tańszą ma w pobliskiej Biedronce (analogicznie pewnie połowa sklepów w okolicy). Co więcej, trzeba uwierzyć, że klienci najbardziej wrażliwi cenowo nigdy nie utrzymają centrum, bo tam czynsze będą wyższe niż poza. Jeśli komuś żal 3 zł na parking, to też nie kupi kawy z ciastkiem za 20 zł, skoro w domu ma taniej.

>> Na Wyspie Młyńskiej nie ma.
                  > nie ma parasoli kolo restauracji?

Rzeczywiście. O tym zupełnie zapomniałem. Strasznie mi u nich nie smakowało i wyparłem ich z umysłu. ;)

> w zeszlym kawairenki byly i jakos na nadmiar ludzi nie narzekaly...

Gdyby im się to nie opłacało, to by zrezygnowali już lata temu, a jednak nie rezygnują.

> myslisz,z ezrobienie kolejnej 50 metrow obok polepszy ich sytuacje>

Nie tylko ich, ale klientów. Konkurencja ma szanse spowodować, że ktoś otworzy kawiarenkę, do której ja zamiast raz na 3 tygodnie będę chodził 2 razy w tygodniu.
    • dziedekl Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 14:30
      A ja bym sprawdził te parkujące samochody.jak znam żucie są to auta należące do sklepikarzy którzy tak krzyczą ze klienci nie mają gdzie podjechać
      • speedybike Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 14:38
        dziedekl napisał:

> A ja bym sprawdził te parkujące samochody.jak znam żucie są to auta należące do
        > sklepikarzy którzy tak krzyczą ze klienci nie mają gdzie podjechać
        Niekoniecznie, pracuje na Dworcowej i mam podgląd na 2 najlbiższe parkingi.
        I co chwilę stoją tam inne samochody.
        • anna39 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 14:45
          A ja mieszkam i widze przed domem ciagle te same samochody kupcow ! Dlatego nie mam miejsca dla klientów !Nawet tak parkują ,że nie można wjechac na posesje!
          • speedybike Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 15:14
            Dobra, zamknijcie Dworcową dla samochodów,będę pierwszym kóry nakłoni szefa na zmianę lokalizacji, zresztą nie będę musiał się zbytnio starać,mamy drugi sklep na Długiej, i porównanie jest.
    • friedmar Straż miejska to cieniasy. Trójkąt bermudzki. 06.01.12, 15:11
      Straż miejska to cieniasy.
      Biały Bór potrafi kupić fotoradar i zatrudnić jednego strażnika miejskiego, co daje im przychód ok. 6mln. rocznie. Bydgoszczanie wystawili zaledwie 16 mandatów (mniej więcej tyle aut codziennie stoi w rzędzie w miejscu zakazanym) i właściwie potrafią jedynie biadolić na Torunian. Jak rozpadły PiS na Tuska. Smutne. Warto spytać pana z El Kajo ile razy podczas remontu Dworcowej bydgoska inteligentna młodzież połamała żerdzie zabezpieczające, ile razy pozrywała taśmę bezpieczeństwa wokół wykopów.

Dworcowa jest zablokowana, zapuszczona i zaszczana.

Parkują tu głównie mieszkańcy i właściciele biedasklepów z podróbkami. Ciągle stoi bezkarnie ten sam avensis, signum czy vektra, niby sportowa ruinka pana z zegarkami, czarny pasek pana z latryna-baru.

Dodatkowo uroku tej ulicy dodaje latryna-bar z tanim piwem dla małolatów, i monopolowy dla żulików - przez co idąc do sklepu Fresh albo do przeciwległego Warzywniaka w święto Trzech Mędców można się zachłysnąć świeżym aromatem ludzkiego łajna.

Fajnie jest na Dworcowej - można tu, wzorem Policji i Straży Miejskiej poćwiczyć zabawę w niewidomego omijając zaczepki pijaczków siedzących na parapecie sklepu naprzeciwko wspomnianego monopolu, lub omijać ich w wejściu do biedronki gdy zbierają fundusze lub udawać że się ich nie widzi gdy oddają mocz koło bankomatu w drodze do monopolu.

Nie tak dawno cały Będzin obszedłem z kapcia za piwem i w każdym nocnym mnie informowano, że tu jest robotniczo-górniczy Śląsk i że walczy się tu z alkoholizmem dlatego w okolicach biednych dzielnic i czynszówek alkoholu nie sprzedaje się w nocy. A jak jest w Bydgoszczy?

Trójkąt Bermudzki to: Biedronka - Monopolowy - Bar.
      Nie wiem po co ten nocny skoro jest elegancki Freh z alkoholem, Biedronka z alkoholem, Warzywniak z alkoholem i Obskurny bar z alkoholem.

Nie wiem po co remont ulicy i wyszukana mała architektura, skoro miasto z pozwala na budowę szkaradnej latryny,w której odbywają się imprezy nastolatków i gdzie trwa wieczna promocja taniego pijactwa.

Mam pretensje do BWA.
      Ludzie kultury powinni wystawiać więcej Dudy Gracza i dać darmowe karnety naszym Włodarzom by ci ostatni sobie uświadomili jaki pastisz tą Dworcową za publiczne pieniądze zmalowali.
    • emeryt21 Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 06.01.12, 15:15
      Na Dworcowej podobnie jak i na Sniadeckich,Gdanskiej itp parkuja wylacznie wlasciciele sklepow . Klienci nie maja szans . Niedlugo centrum umrze smiercia naturalna podobnie jak Dluga i stare miasto......
      Przeciez nie pojade tam na zakupy wiedzac,ze mam szans na parking.....A potem dziwia sie,ze stoi przed nimi wizja bankructwa.......
      Popatrzcie jak to wyglada np.pod Galeria Pomorska.Ile miejsca zajmuja tam zaparkowane samochody personelu wzdluz ul.Fabrycznej i Towarowej.Dobrze,ze niezaleznie od tych bocznych parkingow jest jeszcze ogromny parking dla klientow.
      Porownajcie teraz to z ul.Dworcowa i powiedzcie czy nie mam racji......
      • speedybike Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 15:45
        emeryt21 napisał:

> Na Dworcowej podobnie jak i na Sniadeckich,Gdanskiej itp parkuja wylacznie wlas
        > ciciele sklepow . Klienci nie maja szans . Niedlugo centrum umrze smiercia natu
        > ralna podobnie jak Dluga i stare miasto......
        > Przeciez nie pojade tam na zakupy wiedzac,ze mam szans na parking.....A potem d
        > ziwia sie,ze stoi przed nimi wizja bankructwa.......
        > Popatrzcie jak to wyglada np.pod Galeria Pomorska.Ile miejsca zajmuja tam zapar
        > kowane samochody personelu wzdluz ul.Fabrycznej i Towarowej.Dobrze,ze niezalezn
        > ie od tych bocznych parkingow jest jeszcze ogromny parking dla klientow.
        > Porownajcie teraz to z ul.Dworcowa i powiedzcie czy nie mam racji......

Masz.
        Tylko problemem nie są parkujący kupcy ( i powtarzam, oni zajmuja może 40% miejsc )
        a brak miejsc parkingowych.
        Zamknięce Dworcowej dla ruchu tylko pogorszy sprawę, bo gdzie klienci mieli by zaparkować?Gdańska?NIE
        Pomorska? NIE
        To ja sie pytam : GDZIE?
        • anna39 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 17:35
          ZA RYWALEM JEST PARKING DWUPOZIOMOWY ,A SPACEREK NIKOMU NIE ZASZKODZI !ODCINEK MIEDZY MARCINKOWSKIEGO A WARMINSKIEGO POWINIEN BYC DEPTAKIEM Z KAWIARENKA ,A DOJAZD TYLKO DLA MIESZKANCOW I DOSTAWCZYCH !
          • speedybike Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 17:56

Płatny.

Chcemy konkurować z galeriami? Zróbmy bezpłatny.....
        • frych47 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 06.01.12, 18:17
          A dlaczego TIRy nie mogą parkować na Dworcowej tylko osobowe.
          Wszędzie w Europie po starym mieście jeździ się albo rowerem albo tramwajem.
          • friedmar Na rękę Pawła Olewskeiego 06.01.12, 18:35
            Na rękę Pawła Olewskeiego, tę którą obiecał sobie uciąć jak nie ruszy budowa piątki do Gniezna - Dworcowa to śródmieście nie Stare Misto i nie Centrum.

Jeżeli Dworcowa to stare miasto to:
            - co tam robi z epoki kaskady komunistyczny magazyn ze sklepami i fryzjerem po schódkach, a monopolem i sex-shopem na dole a po przeciwnej stronie takaż
            -zatoczka z pierogarią, sklepem z niby Christian Louboutin i używanymi książkami.
            -co wreszcie na starym mieście robi plastykowa kamienica pod numerem 13.

Czy tylko je mam wrażenie że Dworcowa to niczym turecki bazar eklektyczna mieszanina kształtów i kolorów bez żadnej logiki?

Dlaczego słynne stowarzyszenie Dworcowa czy coś tam nie wpadło na pomysł by na całej ulicy wykluczyć te tanie wyświetlacze LED i by geszefty miały np. oldskoolowe szyldy -neony?

frych47 napisał:

> A dlaczego TIRy nie mogą parkować na Dworcowej tylko osobowe.
            > Wszędzie w Europie po starym mieście jeździ się albo rowerem albo tramwajem.
      • friedmar Copland 06.01.12, 16:25
        Masz rację, na gdańskiej kwiaciarze stosują taboreciki, którymi tarasują parking dla swoich. Na dworcowej jest analogicznie.

Pomijając tę dyskusję - przepisy są po to by je przestrzegać, tymczasem na Dworcowej utworzył się grajdoł-copland; taka cicha zmowa policji/straży miejskiej i kupców. Ktoś staje na zakazie a straż zamiast wystawić mandat poucza wciąż te same osoby, czego dowodem jest zaledwie 16 mandatów, czyli mniej więcej tyle ile permanentnie na zakazie mieści się aut każdego dnia. To pachnie dymisją - czyż nie?

Straż udaje że pilnuje porządku a kupcy udają że go przestrzegają.

emeryt21 napisał:

> Na Dworcowej podobnie jak i na Sniadeckich,Gdanskiej itp parkuja wylacznie wlas
        > ciciele sklepow . Klienci nie maja szans . Niedlugo centrum umrze smiercia natu
        > ralna podobnie jak Dluga i stare miasto......
        > Przeciez nie pojade tam na zakupy wiedzac,ze mam szans na parking.....A potem d
        > ziwia sie,ze stoi przed nimi wizja bankructwa.......
        > Popatrzcie jak to wyglada np.pod Galeria Pomorska.Ile miejsca zajmuja tam zapar
        > kowane samochody personelu wzdluz ul.Fabrycznej i Towarowej.Dobrze,ze niezalezn
        > ie od tych bocznych parkingow jest jeszcze ogromny parking dla klientow.
        > Porownajcie teraz to z ul.Dworcowa i powiedzcie czy nie mam racji......
        • leszbor Re: Copland 06.01.12, 16:55
          Nie chcę być mądry,ale jeżdzę po Polsce i widze jak Straz Miejska lepi mandaty, a jak jak działa robi zdjecia i przysyła do domu wcale nie musi byc 24h.Jesli nie wiedzą Panowie jak to się robi proponuje kontakt z innymi Miastami np: Poznan zapłaciłem za przedłuzny czas postoju o 10 min 50 zl kary Gdansk to samo itd , to są pracownicy U M.W dyskusji 106 wypowiedzi na ten temat widze że się nic nie zmieniło. Panowie Straży Miejskiej nie zakładajcie blokad są inne metody skuteczniejsze i przynoszą lepszy efekty. A co do kupców nie będzie ten będzie drugi który sie postara o swój wizerunek i budynku,nie rozumię UM ,ze toleruje to przeciez to są kolosalne pieniądze dla bużetu MIASTA.Wiem,że odzew będzie różny byle merytoryczny.
          • friedmar Kiedy dymisja szefa straży? 06.01.12, 17:09
            Skoro straż miejska wystawiła zaledwie 16 mandatów przy permanentnym łamaniu zakazu zatrzymywania i postoju wzdłuż ulicy Dworcowej oczekuję, że Gazeta Wyborcza spyta Pana Bruskiego jak długo bydgoszczanie mają tolerować dziadostwo wśród służb porządkowych.

leszbor napisał:

> Nie chcę być mądry,ale jeżdzę po Polsce i widze jak Straz Miejska lepi mandaty,
            > a jak jak działa robi zdjecia i przysyła do domu wcale nie musi byc 24h.Jesli
            > nie wiedzą Panowie jak to się robi proponuje kontakt z innymi Miastami np: Pozn
            > an zapłaciłem za przedłuzny czas postoju o 10 min 50 zl kary Gdansk to samo it
            > d , to są pracownicy U M.W dyskusji 106 wypowiedzi na ten temat widze że się ni
            > c nie zmieniło. Panowie Straży Miejskiej nie zakładajcie blokad są inne metody
            > skuteczniejsze i przynoszą lepszy efekty. A co do kupców nie będzie ten będzie
            > drugi który sie postara o swój wizerunek i budynku,nie rozumię UM ,ze toleruje
            > to przeciez to są kolosalne pieniądze dla bużetu MIASTA.Wiem,że odzew będzie ró
            > żny byle merytoryczny.
    • farcry555 Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 06.01.12, 18:25
      Nowobogackie buraki żałuja kilku złotych na parking; a koło mnie są delikatesy gdzie jak by mogli, to by wjechali do sklepu; ruszyć tłuste d...py, pieszo, rower, zostawić samochód i dojść z buta; a póżniej: otylość, wysoki cholesterol, zawały, nowotowory. obleśne cielska na plaży.
      • friedmar Nowobogackie buraki? Na Dworcowej? 06.01.12, 18:42
        Przykro mi stary ale żaden bogacki tu nie zagląda, podobnie jak Straż Miejska.

Bogackich starych i nowych masz w firmowych sklepach od taniego H&M po droższe, z daleka od podróbek. Czyli Focus i Galeria Pomorska. Pomijając Pure i Tesco - naprawdę bogaccy odwiedzają Drukarnię.

Owszem zdarzają się tu, czyli na Dworcowej auta młodsze niż 10 letnie, czyli bogackie ale tylko przejazdem i na tym dramat Dworcowskich geszeftsmanów polega - podróbkami i tandetą nie przyciągnie się "głębokich portfeli".

Oczywiście nic nie mam do sklepu Wirnik z jego piękną witryną czyteż bliżej Gdańskiej sklepu metalowego "Przy Dworcowej z kłódkami, śrubunkami i ozdobnymi szyldami na drzwi toalety, które są tak piękne i wprawiające w zadumę jak wyprzedzany Polonez na płatnej autostradzie.

farcry555 napisał:

> Nowobogackie buraki żałuja kilku złotych na parking; a koło mnie są delikatesy
        > gdzie jak by mogli, to by wjechali do sklepu; ruszyć tłuste d...py, pieszo, row
        > er, zostawić samochód i dojść z buta; a póżniej: otylość, wysoki cholesterol,
        > zawały, nowotowory. obleśne cielska na plaży.
        • farcry555 Re: Nowobogackie buraki? Na Dworcowej? 06.01.12, 18:56
          Ok. ale nie zmienia to faktu, że mogli by Polacy się więcej ruszać :-) zrobić deptak i już
        • speedybike Re: Nowobogackie buraki? Na Dworcowej? 06.01.12, 20:43
          Przepraszam bardzo, ale na Dworcowej nie ma samych podóbek.U mnie w sklepie tylko oryginały, jak i w kilku innych na 100%.
          • friedmar :)) 06.01.12, 20:51
            podaj adres - jak działacie w czymś detalicznym to wpadnę na zakupy w imię lokalnego patriotyzmu:)

Po nicku stawiam jednoślady!? - myślę o Aprilce jakby co.

speedybike napisał:

> Przepraszam bardzo, ale na Dworcowej nie ma samych podóbek.U mnie w sklepie tyl
            > ko oryginały, jak i w kilku innych na 100%.
            • kr88 Re: :)) 07.01.12, 15:46
              friedmar napisał:

> podaj adres - jak działacie w czymś detalicznym to wpadnę na zakupy w imię loka
              > lnego patriotyzmu:)
              >
              > Po nicku stawiam jednoślady!? - myślę o Aprilce jakby co.
              >
              > speedybike napisał:
              >
              > > Przepraszam bardzo, ale na Dworcowej nie ma samych podóbek.U mnie w sklep
              > ie tyl
              > > ko oryginały, jak i w kilku innych na 100%.
              >

Bardziej pasuje mi komis gsm ;)
    • friedmar Są miłe akcenty. Szkoda że bez wsparcia. 06.01.12, 19:10
      Masz rację, ale tak po Wałęsowsku, czyli tak ale nie.

Rzeczywiście deptak buduje świetny klimat ulicy - patrz toruńska Szeroka. Na Dworcowej pojawił się fajny trzystolikowy bar z ciekawym menu w sam raz dla kogoś kto przechodzi deptakiem, nieźle klimatem radzi sobie Soprano. Niestety od Warmińskiego jest już tylko Da Grasso i na samym końcu absolutnie kultowy Bar Mleczny z fajnie wygadanymi bufetowymi w wieku mojej mamy i choćby dlatego lubię tam wpadać na kopytka z cukrem i cynamonem. No i jest jeszcze kawa we Freshu i Ambar z pizzą na kilogramy (oby nie byle co byle dużo) za to od lat.

Przeciwko argumentowi za deptakiem przemawia nasza martwa Długa.
      Deptak jest fajnym pomysłem choć równie dobrze można ocenić to odwrócenie ruchu na Dworcowej przez co złamano jej kierunkowość i już nie jest ulicą tranzytową.

Być może zanim zaczniemy kolejne zmiany po prostu Pan Bruski kimś wstrząśnie by straż i policja zaczęły najnormalniej w świecie egzekwować prawo i karać za niedozwolone parkowanie?
      • barbarossa4k Re: Są miłe akcenty. Szkoda że bez wsparcia. 06.01.12, 21:34
        Pomiędzy De Grasso a przewspaniałym Barem Mlecznym jest jeszcze Canapa tuż przed ul.Matejki.
    • hens Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 07.01.12, 00:58
      Już jedną ulicę w Bydgoszczy wybrukowano, postawiono na niej drzewka w kamiennych donicach,
      i zlikwidowano przejazd przez nią samochodami. Mowa tu o ul. Długiej.
      Jeżeli magistrat w podobny sposób chce uśmiercić handel na ul Dworcowej,
      to zakaz ruchu samochodowego na niej, przyczyni się do tego bardzo szybko.
      Kiedyś na ul. Długiej bywałem ok 4 razy w tygodniu, a teraz ze względu na brak możliwości wjazdu na nią............raz do roku i to przez przypadek. Ulica Długa stała się skansenem.
      • a_creep Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 07.01.12, 01:10
        > Kiedyś na ul. Długiej bywałem ok 4 razy w tygodniu, a teraz ze względu na brak
        > możliwości wjazdu na nią............raz do roku i to przez przypadek.

Czy do centrów handlowych też nie jeździsz ze względu na brak możliwości jeżdżenia samochodem między sklepami?
        • anna39 Re: Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dwor 07.01.12, 09:18
          Dworcowa nie umrze tak jak Długa gdyz to jest ulica ktora prowadzi od Dworca do Gdanskiej i mozna przejsc sie spacerkiem na zakupy! Z Długa tak sie stało bo niema tam nic ciekawego!
    • friedmar Sobota 11.30. 9 pouczeń. 07.01.12, 11:32
      Jest 9 aut w tym 3 mieszkańców na zakazie od środy. Na pewno dostali pouczenie, które przeżywają w ciszu swoich domostw.

Zamiast ciągle zmieniać reguły zacznijmy je przestrzegać i korygujmy odchylenia schematu dopiero gdy coś działa zgodnie ze schematem a nie zgodnie z zamierzonym celem. Inaczej wciąż będziemy biegać za swoim ogonem.
    • pedritto_brux Samochody psują wizerunek odnowionej ul. Dworcowej 07.01.12, 19:23
      Dobrze że ta ulica przeszła remont ale na tym nie można poprzestać. Trzeba zadbać o spójność zabudowy, odnowienie elewacji i ciekawą, nową architekturę, a nie baraki. Na tę chwilę dworcowa to istny koszmar. Ulica ta jest niewiarygodnie prowincjonalna. Bydgoszcz ma aspiracje metropolitalne a dworcowa jest co najwyżej ulicą na miarę Nakła. Przyjezdnych tylko trzymać z daleka bo to istny wstyd!!!
      • friedmar podatek katastralny 08.01.12, 12:26
        Jeżeli chcemy pięknych starówek wprowadźmy nowoczesny podatek od nieruchomości.

Alternatywą jest system kar za brzydkie obejście, który tworzyłby fundusz refundacyjny dla tych kamieniczników, którzy udokumentują remont zewnętrznej fasady. Ten ostatni system poznałem we Włoszech. Jak mi pokazywał tamtejszy kolega podniosły się ceny na usługi budowlane i budowlaniec po refundacji pod stołem wypłaca działkę refundowanemu zleceniodawcy.

Czyli podatek katastralny:)

Szkoda, że w ramach badań ankietowych nie ustalono jaki koszt społeczny Bydgoszczanie byliby skłonni ponieść w imię ładnych ulic w centrum/śródmieściu.

pedritto_brux napisał:

> Dobrze że ta ulica przeszła remont ale na tym nie można poprzestać. Trzeba zadb
        > ać o spójność zabudowy, odnowienie elewacji i ciekawą, nową architekturę, a nie
        > baraki. Na tę chwilę dworcowa to istny koszmar. Ulica ta jest niewiarygodnie p
        > rowincjonalna. Bydgoszcz ma aspiracje metropolitalne a dworcowa jest co najwyże
        > j ulicą na miarę Nakła. Przyjezdnych tylko trzymać z daleka bo to istny wstyd!!
        > !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka