Gość: ARTUR IP: 212.244.184.* 26.03.01, 15:30 Nie lubię was i waszego miasta bydgoszczanie. Strasznie mnie mierzi jego eseldowski charakter. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karwi Re: Nie lubię Bydgoszczy 02.04.01, 18:55 mieszkam w Bydgoszczy i lubie to miasto, bo ono to nie tylko ludzie ktorzy nim wladaja, ale niektorzy przez swoja krotkowzrocznosc widza tylko to czego nie lubia, przykre ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heather Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 10.1.5.86, 209.174.172.* 02.04.01, 19:53 Mieszkalam w Bydgoszcz na rok i bardzo lubilam! Teras mieszkam w USA, ale zawsze pomietam jak dobra czas miala w ten miasto. Bydgoszcz jest pienke i zawsze bedzi. Ludzi sa milego tez. Kocham Bydgoszcz (i Zawisza!!) Wiem ze moje jezyka polska jest bardzo slabo... moze nikt rozumiaja..... In english I lived in Bydgoszcz for a year and I enjoyed my stay there very much. I am now living in the states, but I always remember what a fabulous time I had in that city. Bydgoszcz is beautiful and always will be. The people are extremely friendsly as well. I love Bydgoszcz, and Zawisza too!! (I know that my polish is awful and I apologize. I didn't know any until last year. I'm trying! :) ~Heather Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Nie lubię Bydgoszczy 02.04.01, 21:38 Bydgosz jest jednak fajna.SPOTYKAM W NIEJ SYMPATYCZNYCH I POMOCNYCH LUDZI. Za to IM WSZYSTKIM - SERDECZNIE DZIEKUJE. DZIEKUJE ZA WSPARCIE MNIE W TRUDNYCH I BOLESNYCH CHWILACH. Pozdrawiam serdecznie mieszkancow BYDGOSZCZY. ANDRZEJ KANIECKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bellglobal.com 06.04.01, 21:15 Twój polski jest znacznie lepszy niż niejednego z gości szacownego portalu Gazety. A i zrozumiec jest łatwiej, niż np. szanownego Artura. Keep trying. During your next visit to Bydgoszcz, email me, maybe I can show you something new in Bydgoszcz. Ooops, i forget: I apologize for my english. Jasio > ~Heather Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szo Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 16:35 Jestem mieszkańcem Poznania,ale Bydgoszcz uważam za fajne miasto.Okolice też.Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Lubię Bydgoszcz IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 02.07.01, 15:56 Lubię doprawdy Bydgoszcz- ładne stare miasto. Jak nie lubisz SLD to napisz że SLD a nie miasta, które nieszczęśliwie znalazło się w ich rękach. Popierajcie Wrocław- Expo 2010! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOLF Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.04.01, 22:39 Facet a kogo obchodzi twój pogląd na moje miasto. Mnie nie. Dla mnie jesteś bardzo prostym i ograniczonym. Czyżbyś aż tak się bał , że nie podałeś gdzie ty mieszkasz!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.mtl.pl 04.04.01, 08:39 To nie musisz opuszczać sojej wsi (niezależnie od tego gdzie jest)i zjawiać się u nas... Wtedy nie będzie Cię mierził bydgoski eseldelowski charakter tylko pełną piersią odetchniesz świeżym Samoobronowo-lepperowskim powietrzem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 216.129.192.* 06.04.01, 14:36 Bydgoszcz jest wspanialym miastem. Urodzilem sie tam, spedzialem mlode lata i milo to wspominam. Wiec ten kto tego miasta nie lubi to pewnie z Torunia pochodzi bo oni nigdy nas nie lubili a tym bardziej jesli o zuzel chodzi he he pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michup Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 158.75.5.* 12.04.01, 12:32 jestem z Torunia, zaś urodziłem się w Bydgoszczy. W Bydgoszczy mam bardzo wielu przyjaciół a co najważniejsze większą część rodziny. W mieście nad Brdą nie ma co prawda jakiś pięknych budowli czy wspaniały zabytków, ale jest to bardzo zadbane miasto. Ale odwarcie piszę że nie lubię tych "debli" z władz miejskich i wysypiska (WSP, teraz AB), którzy torpedują każdą próbuję jednania się obu miast. Prawda jest taka że oba miasta są potrzebne sobie. Pozdrawiam wszystkich którzy tak myślą. Wesolych Świąt. michu Odpowiedz Link Zgłoś
slawcio30 Re: Nie lubię Bydgoszczy 18.04.01, 12:35 Gość portalu: michal napisał(a): > Bydgoszcz jest wspanialym miastem. Urodzilem sie tam, spedzialem mlode lata i > milo to wspominam. Wiec ten kto tego miasta nie lubi to pewnie z Torunia > pochodzi bo oni nigdy nas nie lubili a tym bardziej jesli o zuzel chodzi he he > pozdrawiam. Pozdrowienia z Torunia dla Bydgoszczy nawet jeśli są tam też kibice półgłówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 10.10.65.* 17.04.01, 16:03 A ja mieszkam, urodzilem sie w Bydgoszczy i nie lubie tego miasta. Bo i za co? W moim odczuciu jest szare, brudne i nudne. Bardzo nudne. Mamy niby filharmonie z jedna z lepszych akustyk w Europie, Opere, w której planach chyba napisali ze jej najwieksza atrakcja bedzie wiecznie surowy stan, kilka nedznych, ciasnych pubow i dyskotek... ale czym mozemy sie pochwalic przed innymi? Gdzie dobrze czasem zabawic. Czy to bedzie SLD, czy PSL nic tutaj nie ulegnie zmianie na lepsze. A moze porozmawiamy o bezrobociu w naszym pieknym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.05.01, 17:56 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydg.gazeta.pl 17.04.01, 16:32 Ja urodziłem sie w Toruniu, a moja żona pochodzi z Bydgoszczy i właśnie tu mieszkamy. Miasta nie można oceniać tylko przez pryzmat sprawujących tu władzę. Większość moich znajomych nie cierpi komuchów, a mimo tego nie uważa, że Bydgoszcz jest koszmarna. Owszem są tu miejsca koszmarne, ale są też piękne. Jak wszędzie. Najważniejsze, że ludzie życzliwie odnoszą się do innych. Nawet do Torunczykow ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulek Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.dostep.pl 17.04.01, 23:36 Gość portalu: ARTUR napisał(a): > Nie lubię was i waszego miasta bydgoszczanie. Strasznie mnie mierzi jego > eseldowski charakter. To co napiasał(a?) Artur to straszne oczywiście nie potępiam tego masz prawo do własnego zdania ale właśnie takie poglądy (uogólnienia) prowadzą do zdarzeń, których potem trzeba się wstydzić ( vide: Jedwabne) jeden taki wystarczy a potem wszystkim jest przykro, jeśli myślisz że w Bydgoszczy jest jedna partia, to się mylisz zastanów się trochę zanim coś napiszesz nie pielegnuj w sobie nienawiści bo może to prznieść kiedyś kłopoty twoim bliźnim no i tobie. Wbrew pozorom nie jestem ani z kółka różańcowego ani z SLD, po prostu przerażają mnie tak radykalne poglądy, nawet jeśli to tylko żart to raczej w złym guście. Pozdrawiam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 212.244.184.* 18.04.01, 09:09 Przeczytałem wasze żałosne probydgoskie komentarze. Przytaczanie jakiś wątków związanych z Jedwabnem w kontekście mojej poprzedniej opinii przez jednego z moich adwersarzy jest poprostu żenujace. Podejrzewam, iż to właśnie na takim ciemnym zadupiu jak Bydgoszcz scenariusz z Jedwabnego byłby możliwy do powtórki. Dziwi mnie, że nie macie wstydu i odwagi, by przyznać, że bydgoszcz jest czerwona niczym przedwojenna Łodź. Robicie obciach całej północnej Polsce. Całe szczęście, że w trakcie reformy samorządowej nie włączono waszego eseldowskiego regionu i miasta do pomorskiego. Zafajdalibyście tylko statystyki wyborcze mojemu miastu Gdańskowi i całemu województwu pomorskiemu. A propos tej reformy, to Toruń zasługiwał i zasługuje na stolicę kujawsko-pomorskiego. Aż dziw bierze, że taka Bydgoszcz, która nic sobą nie reprezentuje i nie ma żadnej tradycji, żadnego dorobku kulturalnego, naukowego itd, jest stolicą województwa. Wasze miasto kojarzy mi się przede wszystkim z V kolumną i antypolską prowokacją volksdeutchów. Również i dziś te tradycje znajdują kontynuację. Można powiedzieć, że jesteście V kolumną eseldowską w północnej Polsce. Nie oceniam tak wszystkich Bydgoszczan, są przecież w waszym mieście także ludzie przyzwoici, prawdziwi Polacy-patrioci. Dla mnie osobiście wszystko co dobre i co się z Bydgoszczą kojarzy to 2 postacie: Tomasz Gollob i Zbigniew Boniek. Pozdrawiam ze stolicy północnej Polski i moralnej stolicy całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulek Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.dostep.pl 18.04.01, 21:43 Ależ się gosciu przejechał więcej nawet nie zajrzę do tych twoich dyrdymałów szkoda tylko że mieszkasz w moim rodzinnym mieście ale to duża mieścina i nawet tacy jak Tu znajdą tu swój rynsztok. Mam nadzieję że nie spotykam cię na codzień niestety barany są wszędzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.01, 23:27 Do Artura ! Tyle nienawisci . Przerazajace. Ty nie lubisz siebie dlatego tyle nienawisci do innych ludzi miedzy innymi mieszkancow Bydgoszczy. Moze jeszcze zdazysz sie zmienic ! Tego Ci zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.telia.com 23.04.01, 14:39 Gość portalu: ARTUR napisał(a): Wasze miasto kojarzy mi się przede wszystkim z V kolumną i > antypolską prowokacją volksdeutchów. Również i dziś te tradycje znajdują > kontynuację. Pozdrawiam ze stolicy północnej Polski i moralnej stolicy całego kraju. Gosciu! Kto Ci dal prawo do tej "moralnosci"? Czy to nie jest przypadkiem moralnosc z typu ks. Jankowskiego? Rozejrzyj sie w swoim miescie - mafijne i koscielne mercedesy ryją koleiny wśród rozpadającej się starówki (czy ta starówka jest aż taka polska???). A to wszystko w atmosferze solidarnościowego wyzwolenia. Otwórz oczy - łatwo jest krytykować... innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 212.244.184.* 24.04.01, 15:40 Jesteś obrzydliwym komuchem. O stan techniczny ulic w Gdańsku nie musisz się martwić. Twoich kolesi eseldowskich nieświerze, cuchnące alkoholem oddechy, zatruwają środowisko naturalne w Bydgoszczy i całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PK Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.01, 22:42 Gość portalu: ARTUR napisał(a): > Przeczytałem wasze żałosne probydgoskie komentarze. Przytaczanie jakiś wątków > związanych z Jedwabnem w kontekście mojej poprzedniej opinii przez jednego z > moich adwersarzy jest poprostu żenujace. Podejrzewam, iż to właśnie na takim > ciemnym zadupiu jak Bydgoszcz scenariusz z Jedwabnego byłby możliwy do > powtórki. Dziwi mnie, że nie macie wstydu i odwagi, by przyznać, że bydgoszcz > jest czerwona niczym przedwojenna Łodź. Robicie obciach całej północnej Polsce. > > Całe szczęście, że w trakcie reformy samorządowej nie włączono waszego > eseldowskiego regionu i miasta do pomorskiego. Zafajdalibyście tylko statystyki > > wyborcze mojemu miastu Gdańskowi i całemu województwu pomorskiemu. A propos tej > > reformy, to Toruń zasługiwał i zasługuje na stolicę kujawsko-pomorskiego. Aż > dziw bierze, że taka Bydgoszcz, która nic sobą nie reprezentuje i nie ma żadnej > > tradycji, żadnego dorobku kulturalnego, naukowego itd, jest stolicą > województwa. Wasze miasto kojarzy mi się przede wszystkim z V kolumną i > antypolską prowokacją volksdeutchów. Również i dziś te tradycje znajdują > kontynuację. Można powiedzieć, że jesteście V kolumną eseldowską w północnej > Polsce. Nie oceniam tak wszystkich Bydgoszczan, są przecież w waszym mieście > także ludzie przyzwoici, prawdziwi Polacy-patrioci. Dla mnie osobiście wszystko > > co dobre i co się z Bydgoszczą kojarzy to 2 postacie: Tomasz Gollob i Zbigniew > Boniek. Pozdrawiam ze stolicy północnej Polski i moralnej stolicy całego kraju. STARY!! TY MASZ CHYBA COŚ Z GŁÓWKĄ!! CO TY W OGÓLE WIESZ O BYDGOSZCZY, JEJ POTENCJALE GOSPODARCZYM, ITP??!! TAK SIĘ WŁAŚNIE SKŁADA, ŻE JESTEM STUDENTEM UG (UNIWEREK GDAŃSKI - GDYBYŚ NIE WIEDZIAŁ)- A URODZIŁEM SIĘ, MIESZKAM I PRACUJĘ W BYDGOSZCZY. JAK TY W OGÓLE MOŻESZ COŚ TAKIEGO PISAĆ?? ZAPOZNAJ SIĘ Z NAJNOWSZYMI DANYMI STATYSTYCZNYMI GDAŃSKA I BYDGOSZCZY, PORÓWNAJ, A POTEM ZABIERAJ GŁOS. NIE WIEM, CZY WIESZ, ALE ZABYTKI GOSPODARKI NIE BUDUJĄ. A TO ŻE JESTEŚ JAKĄŚ PRAWICOWĄ DEWOTKĄ, TO JUŻ TWÓJ PROBLEM! POSŁUCHAJ SOBIE RADJA MARYJA - ZNAJDZIESZ TAM PODOBNYCH DO SIEBIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszl Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 10.0.0.* / *.lomac.com.pl 25.05.01, 12:26 za duzo czlowieku sluchasz radia maryja, ale z ta stolica to sie zgadzam, tez bym chcial zeby byl torun, jestem torunczykiem, torun rzeczywiscie jest starszy, i jako miasto z tradycjami i wazny osrodek w przeszlosci lepiej by sie nadawal na stolice, ale wyluzuj troche czlowieku z tymi obelgami! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.01, 16:32 A kogo to obchodzi??? Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killer Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.04.01, 21:05 Słuchaj gdański śledziu, nudzisz się i piszesz po wszystkich mutacjach Gazety. Pisz dalej ,może w ten sposób rozładujesz swoje frustracje i kompleksy! Teraz już wiem , dlaczego nazywa się Was oszołomami (z Gdańska- Lechu W. Jankowski, ty i wielu tobie podobnych). Cóż tak się zawsze zachowuje element napływowy do miasta (oczywiście ze wsi). Chciałem ci jeszcze napisać o historii ale stwierdzam, że jesteś za głupi i na naukę już jest za poźno!! Pisz dalej,frustracie!!!!!!!! Dajesz "dobre" świadectwo o swoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcoos Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.04.01, 15:50 Witam Panstwa serdecznie! Czytam Wasza korespondencje z tym Arturem i jestem szczerze przyznam zazenowany poziomem dyskusji ... Najlepiej by bylo po prostu ZIGNOROWAC faceta i niech wyzywa sie na innych, OK? Jak Panstwo wiedza jestem torunczykiem i szczerze przyznam jestem mocno rozczarowany dotychczasowa wspolpraca wladz Bydgoszczy i Torunia, przeciez w wojewodztwie sa dwie stolice (DWUSTOLECZNOSC) a nie jedna jak twierdzi Szanowny Prezydent Miasta Bydgoszczy podczas rywalizacji obu miast o IPN oraz NSA. Jak Panstwo wiedza, IPN macie u siebie. Okazali sie bydgoszczanie sprytniejsi i lepiej zorganizowani, prawica oraz lewica mowia jednym GLOSEM jesli chodzi o inicjatywy majace sluzyc pobudzeniu rozwoju miasta! Macie niesamowite silne lobby w sferach rzadowych. Zas torunczycy skrewili robote niesamowicie, komuchy nie chcieli wspolpracowac z prawiczkami stad taki a nie inny wynik rywalizacji czyli Bydgoszcz-Torun 1:0, ale wkrotce bedzie i 2:0 bo macie NSA jak w banku czyli w Bydgoszczy! W Waszym miescie nie bylem od dwoch lat - nie jest specjalnie pociagajace turystycznie w przeciwienstwie do Torunia, ktorym wielu moich znajomkow jest zauroczonych szczegolnie zabytkami oraz krajobrazem. Ale ja Bydgoszcz podziwiam za jego gospodarczy potencjal oraz niesamowicie sprytnych i cwanych bydgoszczan - urodzonych biznesmenow, rozwija sie Wasze miasto aczkolwiek nie w pelni wykorzystuje mozliwosci rozwoju ... Lubie ludzi zaradnych i pomyslowych czy kreatywnych, sporo moich znajomkow z grodu nad Brda posiada takie cechy. Gdyby tylko Bydgoszcz i Torun zyly w zgodzie niezaleznie od opcji politycznej! To naprawde wstyd zeby miasta te ze soba darly koty! Zawsze pamietamy ze "ZGODA BUDUJE, NIEZGODA RUJNUJE" Ostatnie wydarzenia na linii Bydgoszcz-Torun nie rokuja najlepiej wspolpracy! Jak pogodzic Bydgoszczan i Torunian, zyjmy przyszloscia a nie przeszloscia! Pozdrawiam serdecznie i grabula z Torunia! MARCOOS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.telia.com 25.04.01, 22:16 Brawo!!! Tak trzymac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulek Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.dostep.pl 25.04.01, 22:35 Zgadzam sie z Tobą , trzebaby zignorować oszołoma, ale jesteśmy tylko ludźmi i w chwili słabości cłowiek wystukał w klawiaturę, bo nie wytrzymał. Ja jestem z Trójmiasta, ale rownocześnie jestem związany z Bydgoszczą firmą w której pracuję podobnie jak z Toruniem. Oczywiście wszelkie animozje to wymysły "wielkich" tego regionu podchwytywane przez szalikowców i oszołomów, myślę tak jak Pawlak z filmu: "Nie ma mocnych" - uważam że ludzie dzielą sie tylko i wyłącznie na mądrych i głupich wszystkie inne podziały sa nieistotne. Wobec powyższego masz rację odpisywanie na takie prowokacje to tylko poniżanie samego siebie. Choć jest też i pozytywny aspekt całej sprawy oprócz jednego wariata poznałem poglądy ludzi, którzy wydają sie całkiem wartościowymi,właściwie już nie pamiętam tego tam Artura może dlatego, że niejest on w ogóle godny jakiejkolwiek uwagi... no chyba że stanie się cud i wyzdrowieje. Poniosło mnie i przepraszam wszystkich adwersarzy ja moje ostre słowa ale na usprawiedliwienie ma to, że facet miesza z błotem trzy moje ulubione miasta. Pozdrawiam wszystkich a Arturowi życzę powrotu do zdrowia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: 212.244.184.* 08.05.01, 14:41 Lulek już wyzdrowiałem, ale o Bydgoszczy zdania nie zmieniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulek Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.dostep.pl 08.05.01, 20:40 Gość portalu: ARTUR napisał(a): > Lulek już wyzdrowiałem, ale o Bydgoszczy zdania nie zmieniłem. To już lepiej oczywiście masz prawo do własnego zdania, to nie twoje zdanie budzi kontrowesje, ale ten napastliwy ton, ostatecznie co nam szkodzi odrobina toleracji Pozdrawiam trzymaj się! Nie depcz nigdy cudzej godności przcież to nie daje nawet satyfakcji. Sądze że wszędzie są wartościowi ludzie, a uogólnienia są bardzo krzywdzące. Przepraszm jeśli Cię uraziłem, ale przyznaj że trochę sam sprowokowałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: 212.244.184.* 09.05.01, 11:13 Przeczytaj mój komentarz z 18.04 (końcówka), to zorientujesz się, iż napisałem wtedy, że wiem, że i w Bydgoszczy są z pewnością przyzwoici ludzie. Ale nie da się zmienic faktu, iż generalnie Bydgoszcz jest eseldowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.bellglobal.com 26.04.01, 02:18 > Gdyby tylko Bydgoszcz i Torun zyly w zgodzie niezaleznie od opcji politycznej! > To naprawde wstyd zeby miasta te ze soba darly koty! > Zawsze pamietamy ze "ZGODA BUDUJE, NIEZGODA RUJNUJE" > Ostatnie wydarzenia na linii Bydgoszcz-Torun nie rokuja najlepiej wspolpracy! > Jak pogodzic Bydgoszczan i Torunian, zyjmy przyszloscia a nie przeszloscia! Bydgoszcz - 400 tysieczne miasto, z paroma raczej kiepskimi uczelniami, niezla gospodarka i ...? Torun - 200 tysieczne miasto z uniwersytetem, sliczna starowka i ...? Bydgoszcz+Torun to 600 tysieczne "dwumiasto" o potencjale porownywalnym do najwiekszych polskich miast. Niestety nasi wlodarze zdaje sie liczyc nie potrafia i zamiast usiasc i zastanowic sie co zrobic aby obu bylo dobrze, zabawiaja sie tak samo jak szalikowcy i zaden garnitur tu im nie pomoze. bydgoszczanin, ciagle jeszcze z cicha nadzieja, ze moze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.05.01, 13:05 Wreszcie głos rozsądku, popieram Ciebie całkowicie, zawsze mi się marzyło takie Dwumiasto na wzór Trójmiasta (mniej więcej oczywiście), wrteszcie jakaś konstruktywna propozycja.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: 10.10.70.* 09.05.01, 16:42 Obawiam się, że stworzenie Dwumiasta jest niemożliwe nie tylko ze względu na ambicje lokalnych polityków. Jestem rdzennym bydgoszczaninem związanym dość mocno z Toruniem przez koligacje rodzinne. Wiem, że torunianie mają do nas jakiś uraz. Pewnie 80 proc. mocno oponowałaby przeciw tworzeniu Dwumiasta, a w najlepszym razie mówiliby: - OK, niech będzie Dwumiasto, ale my chcemy rządzić! Z jednej strony rozumiem ich obawy. Bydgoszcz jest dwukrotnie większym miastem, więc strach przed wchłonięciem jest jakoś uzasadniony. Myślę jednak, że połączenie byłoby korzystne. Stworzylibyśmy silny region z zapleczem akademickim i sporym potencjałem gospodarczym. Pozdrawiam wszystkich PS Dyskusja na temat połączenia jest na tyle ciekawa, że proponuję utworzenie nowego wątku - może przy okazji zastanowimy się nad nazwą dla Dwumiasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.astro.uni.torun.pl 06.06.01, 09:46 Gość portalu: Kamil napisał(a): > Obawiam się, że stworzenie Dwumiasta jest niemożliwe nie tylko ze względu na am > bicje lokalnych polityków. Myślę, że stworzenie "dwumiasta" jest niemożliwe ze względu na ... Puszczę Bydgoską, która oba Szanowne Miasta oddziela. :-) Kto pozwoli ją wyciąć? ;-) No właśnie, bo co rozumiecie przez "dwumiasto". Ale tak konkretnie, proszę, aż do bólu! Więc co? Stawiać zabudowę miejską w Toporzysku, Czarnowie, Złej Wsi Wielkiej, Przysieku, Górsku i Rozgartach (chyba nie pomyliłem kolejności). Słowem, chcecie sprawić, żeby Fordońska kończyła sie przy Towimorze, tzn. na rogatkach Torunia? No chyba nie o to chodzi, prawda? Czyli to ma być jakieś "dwumiasto wirtualne", tak? No i co tam ma być wspólne? Władze? Bez sensu! Nawet w Trójmieście są osobne samorządy i Prezydenci miast (kiedyś w Gdańsku Płażyński i śp. Franciszka Cegielska w Gdyni). A "czapa" na obojgiem miast już istnieje, no bo przecież powstało wspólne województwo. Cóż zatem można "uwspólnić"? Zacznijmy może od rynku pracy. Byłoby bardzo dobrze, żeby oferty pracy z obu miast były dostępne w obu miastach. (Zresztą może już są. Na szczęście nie muszę szukać pracy, więc nie wiem.) Tylko tu znowu jest problem z komunikacją. Bez autostrady ludzie nie będą masowo dojeżdżać do pracy 50km do drugiego miasta. > Myślę jednak, że połączenie byłoby korzystne. Stworzylibyśmy silny region z zap > leczem akademickim i sporym > potencjałem gospodarczym. Ale to już jest!!! Co trzeba jeszcze "łączyć", żeby np. UMK był najlepszą uczelnią nie tylko w regionie, ale w całej Polsce północej - patrz wszelkie rankingi. Już jest i to bez "dwumiasta". Natomiast, owszem, ma (chyba) sens tworzenie miedzyuczelnianych wydziałów jak np. farmacja pod auspicjami AMB i UMK. I to jest własnie coś konkretnego, gdzie można łączyć potencjały obu miast. Kto poda następny przykład? Morał (i prośba zarazem): odczarujmy, proszę, hasła "połączenie", "dwumiasto" itp., bo to są tylko puste zaklęcia, od których niczego nie przybywa. KONKRETY, proszę!!! Pozdrawiam forumowiczów z obu Wspaniałych Miast Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: *.bellglobal.com 11.05.01, 02:27 Wiesz, w tym nie ma nic odkrywczego. Sama odleglosc obu miast sprawia, ze dazenie do zintegrowania ich w jeden organizm miejski narzuca sie sama. Te bajki o nienawisci pomiedzy Bydgoszcza a Toruniem to bredzenie paru oszolomow w garniturach i dresiarzy z obu miast. Ale do cholery nie oni powinni decydowac o przyszlosci. Torun jest sliczny, a Bydgoszcz lepsza niz ogolna opinia o niej. Dlaczego bydgoszczanie nie maja jezdzic do Torunia chocby po to aby pochodzic po starowce albo odwrotnie torunianie maja mozliwosc odwiedzenia coraz lepszej Opery Nova. Coz, glupota rodzi sie w umyslach ludzi a nie na bruku torunskiej starowki czy chodnikach Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek Re: Ja Torunczyk lubie Bydgoszcz! IP: 213.77.40.* 05.07.01, 23:24 Pochodzę z Ostromecka. Jak wielu bydgoskich studentów miałem możliwość mieszkac w Toruniu i na co dzień przebywać wiele czasu w towarzystwie moich toruńskich kolegow i koleżanek.I wiecie co Wam powiem: ZERO ANIMOZJI!!!. Jeśli coś sobie zarzucaliśmy mając na względzie geografię, to były to jedynie przyjacielskie żarty. Razem chodzilismy na imprezy, ludzie z Torunia zapraszali nas do siebie, my ich do nas i żylismy wszyscy w zgodzie i bez kłótni. Nadal jesteśmy przyjaciółmi i utrzymujemy kontakt. Proponuję zastanowić sie nad tym głęboko zanim zdecydujecie się cokolwiek napisać. (go down) Poza tym dodam: Toruń jest piękny i nie na darmo mówi się o nim "Kraków północy", myślę tu oczywiscie o starówce którą uzupełnia akademicki klimat miasta,reszta to muzyka na ulicach i poczucie że wystarczy iść Szeroką, a człowiek ociera się o kawał historii i kultury polskiej, tej zamierzchłej jak i tej współczesnej. Jak w każdym mieście jednak, ludzie na co dzień tworzący jego historię muszą gdzieś w nocy spać i tak jak Bydgoszcz ma swoją sypialnię w postaci ogromniastego Fordonu, tak Toruń ma Rubinkowo 1 i 2 a może już 3 i 4 (żart). Nasze miasto nad Brdą też ma swoje fajne miejsca i pozytywne strony, należy tylko chcieć je znależć. A tak na koniec coś Wam powiem skrycie. My w Ostromecku mamy na 4.000 mieszkańców (coś około) dwa pałace po 4.000 m2 i przylegający piękny park krajobrazowy 10ha i wcale sie tak nie chełpimy chociaż jest naprawdę z czego być dumnym a zapraszamy do siebie wszystkich; i Was z Bydgoszczy i Was z Torunia i z każdego innego miasta Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sieciech Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 217.96.13.* 08.05.01, 14:42 Kolejny toruński patafian, który nigdy nie był w Bydgoszczy i nie lubi jej wyłącznie dla zasady. Poza tym lepszy Leszek niż Alicja(taka kretynka może być tylko z torunia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydg.gazeta.pl 08.05.01, 16:33 Od Alicji lepszy jest Gulczas ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sin Re: Kto nie lubi? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.01, 21:48 Kto nie lubi czego lub kogo? Bydgoszcz to tylko zbiór budynków może trochę większy od innych lub mniejszy. Chodzi chyba o to , że są w tych budynkach bydgoszczanie. ci mają dziwnie w narodzie przechlapane. Taki torunianin to się nosi chociaż czasem kiep, ale za nim stoją skojarzenia i wydaje się sobie chociaż trochę mądrzejszy dzięki Kopernikowi i słodszy od pierników. A my co? W sobotę lub w niedziele w Trójce słyszałem idiotę profesora ( nie pamiętam jego nicka) co walnął tekst jak to w miastach na północy nie rozwija się kultura i za przykład po chwili namysłu podał Bydgoszcz!!! Pewnie ma tak silne stereotypy w ocenianiu naszego miasta, że nawet nie połapał się jakie głupstwo powiedział. Niechęć do nas w toruniu wzięła się też z tego że po wojnie do Torunia zjechali ludzie z Wileńszczyzny nie mający żadnego pojęcia o tutejszych warunkach , kojarząca Bydgoszcz z folksdojczami i krzyżakami. A że byli to ludzie opiniotwórczy to nasączali swoimi teoriami otoczenie . To oczywiście jedna z wielu przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadir Re: Kto nie lubi? IP: 10.10.70.* 10.05.01, 11:53 Sin: to co piszesz, to fragment wikeszej calosci. Masa opiniotworczych ludzi w Wawie ma korzenie na Lubelszczyznie, Podlasiu, albo i dalej na Wschod. Do tej pory mysla kategoriami ?Polska Polnocna? - jakby to byly dalekie kresy, takie pol-niemieckie i niepolskie. Centrum Polski to dla nich Kazimierz Dolny i Lancut :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Kto nie lubi? IP: *.bydg.gazeta.pl 10.05.01, 12:40 Bydgoszcz dla ludzi z zewnatrz to szare miasto, w ktorym mozna umrzec z nudow. Nietety sami sobie zapracowalismy na taka opinie. I nie ma co odwolywac sie do poszukiwan korzeni tych, ktorzy nas nie lubia. Bo nie chodzi nawet o to, ze ONI maja cos przeciwko NAM. Chodzi o to, ze nie maja za co nas lubic :((( Odpowiedz Link Zgłoś
bengondek Re: Kto nie lubi? 20.05.01, 05:34 bydgoszcz moze byc dumna jej kwiat mieszka w toronto canadzie dla nas bydgoszczzawsze bedzie najwspanialszym miescem na ziemi moze brudna moze ciasna ale zawsze wlasna pozdrawiamy was w bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszl Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 10.0.0.* / *.lomac.com.pl 25.05.01, 12:16 gosciu po cos Ty to napisal! jak Cie sie nie podoba to co ci sie nie podoba, czyli eseldowski charakter (cokolwiek rozumiesz pod tym pojeciem)to sie wyprowadz. ja jestem z torunia, bydgoszcz pod pewnymi wzgledami mi sie nie podoba, inaczej torun jest pod pewnymi wzgledami lepszy np (apator/adriana):-) w toruniu jest lepszy klimat studencki (stwierdzam to jako student). ale coz, studiuje w bydgoszczy, pracuje w bydgoszczy i jakos mi sie krzywda nie dzieje. A jesli chodzi o SLD to mysle ze lepiej beda rzadzic niz vereina buzka lobuzka (aws) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.sympatico.ca 27.05.01, 18:24 A kogo obchodzi kogo lubisz? > Nie lubię was i waszego miasta bydgoszczanie. Strasznie mnie mierzi jego > eseldowski charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 10.10.65.* 06.06.01, 10:42 Mieszkam w Bydgoszczy odkad siegam pamiecia. Miato pomimo iz male i ostatnimi czasy podupadajace gospodarczo jest ok. Jedyna rzecz, ktora mnie denerwuje (ale tak jest w calej Polsce) to kolesie uprawiajacy ”kult grubosci karku”. Nie moze byc takiej sytuacji gdzie wyrosnieci bezmozgowcy rzadza miastem i jego nocnym zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 213.77.18.* 08.06.01, 19:03 kto nie lubi bydgoszczy ten jest głupi fordon rządzi!!!! ha ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurt Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 213.76.48.* 09.06.01, 00:05 Musimy pokazać że w Bydgoszczy są też normalni ludzie czyli prawicowcy.Należy pogonić czerwoną bandę z naszego pięknego miasta. Myślę że czas czerwonych już się kończy po ich wszystkich przekrętach. Ludzie nie dajcie się nabrać jeszcze raz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsel Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 195.205.73.* 09.06.01, 16:14 Człowieku (chyba) czytając Twoje skrajnie prawicowe wypociny krew zalewa. Twoje prawicowo-kościelne poglądy, jak przypuszczam, powinny mówić Ci o poszanowaniu dla bliźniego i jego "eseldeowskich" poglądów. Poza tym mieszkając na przedmieściu BYDGOSZCZY zwanym gdańsk, powinieneś wiedzieć o jego pomijalnym znaczeniu w skali kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 195.150.133.* 10.06.01, 14:47 A ja zmieniłem zdanie ! Kiedyś Bydgoszcz wydawała mi się ponurym, dziurawym i nudnym miastem. Od kilku zaś lat częto u Was bywam służbowo. Każde miasto ma swoje dobre i złe strony. Mnie prawie każdy zazdrości, że jestem Krakusem - to fajne, jestem z tego dumny, ale też widzę dużo złych rzeczy w Krakowie. Poznałem fajnych ludzi z samej Bydgoszczy i okolic, poznałem ciekawe miejsca w Waszym mieście i zdecydowanie zmieniłem zdanie. Chyba lepiej jest jeśli zmienia się wrażenia z negatywnych na pozytywne, w przypadku Krakowa niestety często bywa odwrotnie ! Poza tym Bydgoszczanki biją na głowę Krakowianki swobodą i bezpretensjonalnością i także urodą- uwielbiam Was za to!!!! Pozdrawiam - Krakus !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruniak podsumowanie IP: *.torun.dialup.inetia.pl 13.06.01, 12:47 pomijawszy komentarze niejakiego artura(nie ma czego komentowac)chcialbym zwrocic uwage na inne rownie durne na ktore nikt nie zwrocil wiekszej uwagi. kurt - przeciez ty piszesz takie same idiotyzmy jak zalozyciel tego watka, co ma znaczyc nie dajmy sie jeszcze raz nabrac itp. a moze wybory powinien wygrac znowu aws z kretynem buzkiem sterowanym przez krzaklewskiego. a moze platforma w ktorej juz prawie 50% to wlasnie byli AWS-owcy. a tak w ogole to co ma polityka do tego czy lubimy bydgoszcz??! jezeli chodzi o konflikt bydgoszcz- torun to dla mnie takowego nie ma, jest tylko rywalizacja w sferze politycznej, sportowej. a ludzie ktorzy deklaruja jaka kolwiek nienawisc to sa to albo jacys pseudokibice albo niedorozwinieci podstarzali ludzie, ktorzy uwazaja ze im sie jakas krzywda stala(tak samo jak i wielka krzywde zrobili im zydzi-oczywiscie wszyscy). na koniec powiem tylko jedno powinnismy sie szanowac wzajemnie, a i piwo smakuje tak samo na rynku torunskim jak i bydgoskim :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRIOTA Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 00:08 Czytaj "PATRIOTĘ" - Bydgoski głos lokalny. Mocna rzecz na "farbowane lisy" i zużytych polityków. Kontakt: samiswoi@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: *.outland.lucent.com 02.07.01, 15:24 A ja się bardzo cieszę z SLD-owskiego charakteru Bydgoszczy. I mam nadzieję że takim pozostanie na zawsze, bo nie zdzierżyłbym dominacji bucowatych Solidaruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
khyj Re: Nie lubię Bydgoszczy 03.07.01, 12:51 Witam Ludzie kochani , co za roznica czy mieszkasz w Toruniu , Bydgoszczy czy Gdansku ?? Przeciez my chcemy byc w UNII , mysle jednak , ze maja racje , ze nas nie chca. Wstyd mi , ze jestem Polakiem. Pozdrawiam KH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek Re: Nie lubię Bydgoszczy IP: 213.77.40.* 07.07.01, 00:57 Gość portalu: ARTUR napisał(a): > Nie lubię was i waszego miasta bydgoszczanie. Strasznie mnie mierzi jego > eseldowski charakter. To co napisałes na samym początku brzmi mniej więcej tak: "nie mam nic ciebie ale i tak ci dam w morde" co prawda probowales pokazac "NAM wszystkim" swoimi pozniejszymi wypowiedziami, ze jestes inteligentny, poza tym "rzuconej na wyzwanie raz rekawicy z powrotem sie nie podnosi", prawda? pozostales wiec w kazdej nastepnej wypowiedzi konsekwentny wobec swojego poczatkowego "aktu nieuzasadnionej nietolerancji", jak pozowlilem sobie nazwac te twoje bazgroły,ktore wyslales w swiat. wszystko to czym epatujesz ogranicza się do "dresiarstwa" jezykowego i zboczenia umyslowego. to co mnie martwi najbardziej to twoja "nienawisc do wszystkich", w tym takze lub przede wszystkim do kobiet. normalny facet kocha kobiety, ty jednak nienawidzisz wszystkich,JEJ-Bydgoszczy też. chlopie! jak dla mnie masz naprawde powazny problem ze swoim fiutem i powinienes czym predzej rozpoczac terapie u psychologa. "eseldowski charakter" o ktorym mowisz tak naprawde gowno cie obchodzi, bo wcale nie interesujesz sie polityka (albo tak ci sie tylko wydaje). napisales tak, bo musiales po prostu podac jakis powod,co uczyniles dla zmylki. na co dzien (w prawdziwym zyciu, a nie w sieci) jestes tak slaby i malo widoczny, a przeciez ty zawsze tak bardzo chciales zaistniec. no... i musze ci pogratulowac szczerze bo wlasnie ci sie udalo "blysnac". jednakze wiedz, ze kazda twoja wypowiedz wzbudza u nas-bydgoszczan (i nie tylko)odruchy wymiotne i zalosne wpolczucie dla chorego umyslu. PS. mam prosbe, kup sobie lale dmuchana, OK? Odpowiedz Link Zgłoś