Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s...

20.01.12, 11:01
Bardzo fajne porównanie. Widać jak wszechobecne samochody i asfalt pozbawiły klimatu ciekawe miejsca jak okolice placu Kościeleckich i Wełnianego rynku. Do tego dochodzi oszczędna "renowacja" elewacji pozbawiająca szczegółów i artystycznych dodatków. Na szczęście nie wszędzie wieje tandetą :-)
Obserwuj wątek
    • komix1 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 20.01.12, 11:39
      Po pierwsze szkoda że te zdjęcia takie małe.
      Po drugie doskonale widać jaka nastąpiła degeneracja tkanki miejskiej na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Praktycznie co zdjęcie to widać, że w mieście czegoś ubyło: Mostowa - brak spichrzy + balustrady, okolice Pl. Kościeleckich - kamienica po prawej stronie (teraz stoi tam budka z kebabami), na dachu niskiego budynku była restauracja, z Dworcowej ubył nam tramwaj. A, przepraszam - przybyło samochodów i szpetnych reklam (okolice hali targowej). Smutne te zdjęcia...
      • iwo-nx Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 21.01.12, 17:55
        No pięknie zestawione, czapki z głów! Pozostaje pod wielkim wrażeniem dla pracy autora. Smutek mnie ogarnął gdy zobaczyłam jaką piękną Bydgoszcz utraciliśmy...
    • ax222 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s... 20.01.12, 12:58
      Świetnie widać, jak samochód demoluje życie miasta, i jak bardzo wciska się w każdy wolny fragment powierzchni.
      • nniemczanin Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 21.01.12, 16:59
        Bo komunikacja lezy! Jak ja bym chcial doejezdzac do pracy albo na spacer do centrum tramwajem, autobusem, (metrem - zart :) ) ! zamiast przedzierac sie przez tabuny L-ek i dziadkow w kapeluszach z egzotycznymi rejestracjami - nie da sie! Mam wrazenie ze osoby, ktore planuja trasy, decyduja o komunikacji miejskiej - nie znaja tego miasta, nie czuja co jest wazne dla Bydgoszczan. Pozdrawiam
        • kr88 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 15:44
          Jakiś przykład tego 'nie da się'?
          • ax222 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 15:48
            > Jakiś przykład tego 'nie da się'?

proszę bardzo: przejazd Miedzyń - Białe Błota czy Miedzyń - Jachcice
            • ka_zet Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 16:17
              ax222 napisał:

> > Jakiś przykład tego 'nie da się'?
              >
              > proszę bardzo: przejazd Miedzyń - Białe Błota czy Miedzyń - Jachcice

Ta, codzienne trasy przejazdu potężnych potoków pasażerskich. Nigdy nie będzie tak że możesz zewsząd dowsząd dojechać...
              • ax222 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 23.01.12, 14:12
                >
                > > > Jakiś przykład tego 'nie da się'?
                > >
                > > proszę bardzo: przejazd Miedzyń - Białe Błota czy Miedzyń - Jachcice

>
                > Ta, codzienne trasy przejazdu potężnych potoków pasażerskich. Nigdy nie będzie
                > tak że możesz zewsząd dowsząd dojechać...
                >

Zamiast pisać dyrdymały zapraszam o 7 każdego dnia roboczego celem obejrzenia sobie ulic Bronikowskiego, Nasypowej czy obwodnicy miedzyńskiej.

Same zaś przykłady wzięte zostały jako pierwsze z brzegu. Podobnie wygląda kwestia komunikacji Miedzyń - Osowa Góra, Błonie - Osowa Góra, Białe Błota - Osowa Góra, Toruńska - Fordon. Relację Osielsko - Fordon obsługuje osielska efemeryda, zobaczymy jak długo...

Sorki, ale udawanie, że w porządku jest sytuacja, w której aby przejechać czymkolwiek z Prądów na Błota trzeba jechać aż do ścisłego centrum, to niewiele ma wspólnego ze zdrowym rozsądkiem...
                Notabene: w ten sposób "dobrowolnie" zrezygnowałem z możliwości pracy w Kruszynie. Codzienny przejazd tam z Nakielskiej MZK to była porażka - dziś (przy skróceniu 92) to byłby totalny absurd.
    • z.mariusz Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s... 20.01.12, 16:13
      Fajne porównanie. Naprawdę tak trudno było wykadrować współczesne zdjęcia w taki sam sposób jak historyczne? Dużo lepiej by się oglądało, gdyby fotograf pokusił się o zrobienie identycznych kadrów.
    • azazel66 ale kiszka praktycznie nic się nie zmieniło .. 21.01.12, 15:39
      ta sama bida i płacz.
    • michal_konieczka Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 21.01.12, 17:36
      Dla mnie rewelacja!
      • swiniopas6 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 00:06
        Klaryski trzymaja sie dobrze. Kiedy wreszcie muzeum wyniesie sie z pieknego
        palacyku obok i odda go spowrotem Naboznym Siostrom?
        No i ten tramwaj na Dlugiej- przywrocic koniecznie w swej dawnej formie.
        Jezdzilem takimi trupami po Lizbonie i Wiedniu, to duza turystyczna atrakcja.
        • szubinianin Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 12:14
          Obejrzałem z zapartym tchem. Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w tej niesamowitej podróży po Starej Bydgoszczy. Doskonały pomysł z tymi zestawieniami!
          • maciej_kulesza Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 13:44
            Porównania zawsze są interesujące. Wymagają wiele pracy. Pokazują nieubłagany upływ czasu. Jestem ciekaw jak będą wyglądały podobne porównania współczesnych zdjęć, z tymi wykonanymi za lat 40-50.
            Pierwsze zdjęcie z szybą samochodu marki Warszawy na ul. Długiej jest niesamowite!
            To najbardziej pomysłowe porównanie całej serii.
            • swiniopas6 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 16:52
              a, faktycznie- samochod m-ki W-wa, wczesny model dolnozaworowy, tzw Garbatka,
              mial szybe przednia dzielona- co widac na zdjeciu. Autor wstawil jako winiete ten sam
              widok z okna wozu ponizej, pewnie ku pobudzeniu nostalgii. Nie sadze jednak by dzis
              pozostal w Bydzi chociaz jeden taki dziwolag samochodu. Bywaly za to tzw Cytryny, czarne
              Citroeny francuskie wyrwane od Francuzow za skradzione polskie zloto rzadu londynskiego. Tych sie bano bo jezdzili nimi ubowcy. Czasem tez smigal z W-wy do rodziny mego przyjaciela Czesia, syna ubekow, piekny czeski samochod Tatra. Przyjezdzal nim pan ambasador W., pozniejszy zalozyciel muzeum kultury Indonezji i Wschodu, szkoda ze w stolicy a nie w Bydzi.
              Tramwaj jednak rewelacyjny. Dzis moglby jezdzic po Starym Miescie, naganiac turystow.
    • tassar Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s... 22.01.12, 18:03
      ..to jest kawał dobrej roboty.To jest moje dzieciństwo i dojrzewanie.To są miejsca które po blisko 60-ciu latach pamietam jak przez mgłę.To po prostu wspomnienia. Pan Piotr je znowu ożywił ,odkopał z niepamieci,sprawił że przy tych obrazach czas cofnął sie do tych lat,gdy biegałem z kolegami po Długiej i okolicach (a mieszkałem na Zbożowcu!).Bez wspomnien ...człowiek nie istnieje.
      Aliści ubolewam nad tym że znajdują się ludzie którzy cudze ,tak cenne wspomnienia mają za nic,zapewne są młodzi i jeszcze swoich nie mają.Cóż,czas zweryfikuje ich poglądy. Oby ich wspomnieniami nie stały się tylko dziury po kolczykach i rozlazłe tatuaże na starczym ciele.
      Surowo? Możliwe. Ale w niektórych wypowiedziach zauważam ,jak daleko nam do Europy ,krajów w których pamięć o własnej historii ma o niebo większą estymę ,gdzie dla jej zachowania ,nie burzy się lecz restauruje ,a ludzie starzy otaczani są należytym szacunkiem.
      Vide Skandynawia (gdzie jestem częstym gościem).Czego forumowym malkontentom i innej młodzieży życzę.ENTER.
      • fotoania40 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 20:36
        100 procent zgadzam się z przedmówcą. Zdjęcia zachwycają, dziękuję za odkrywanie uroków starej Bydzi. Pomysł wręcz genialny.
      • elementnaplywowy Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 20:45
        Ukłony dla autora,wszystkie docinki od innych wpisujących traktuj jak powietrze.
        Niech wezmą aparat i zrobią to lepiej (który pierwszy???).
        Podziwiam wkład pracy :
        Wielki SZACUN
        • marsellus75 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 22.01.12, 22:19
          Kawał dobrej roboty!!! Pokazywać jak najwięcej. Temat na czasie, który propaguje bardzo Bydgoszcz. Jestem za:)
          • semeon Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 23.01.12, 00:42
            Także bardzo lubię oglądać takie stare zdjęcia, a pomysł z ich zestawieniem jest świetny. Sam też trochę próbuję, ale daleko mi jeszcze do poprawności.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
      • bunkier.wyzyny rewelacja 30.01.12, 20:15
        tassar napisał:

> ..to jest kawał dobrej roboty.To jest moje dzieciństwo i dojrzewanie.To są miej
        > sca które po blisko 60-ciu latach pamietam jak przez mgłę.To po prostu wspomnie
        > nia. Pan Piotr je znowu ożywił ,odkopał z niepamieci,sprawił że przy tych obraz
        > ach czas cofnął sie do tych lat,gdy biegałem z kolegami po Długiej i okolicach
        > (a mieszkałem na Zbożowcu!).Bez wspomnien ...człowiek nie istnieje.
        > Aliści ubolewam nad tym że znajdują się ludzie którzy cudze ,tak cenne wspomnie
        > nia mają za nic,zapewne są młodzi i jeszcze swoich nie mają.Cóż,czas zweryfikuj
        > e ich poglądy. Oby ich wspomnieniami nie stały się tylko dziury po kolczykach i
        > rozlazłe tatuaże na starczym ciele.
        > Surowo? Możliwe. Ale w niektórych wypowiedziach zauważam ,jak daleko nam do Eur
        > opy ,krajów w których pamięć o własnej historii ma o niebo większą estymę ,gdzi
        > e dla jej zachowania ,nie burzy się lecz restauruje ,a ludzie starzy otaczani s
        > ą należytym szacunkiem.
        > Vide Skandynawia (gdzie jestem częstym gościem).Czego forumowym malkontentom i
        > innej młodzieży życzę.ENTER.
        Pięknie skomentowane, zgadzam się z Tobą w 100 procentach kolego bowiem materiał rewelacja.
    • corellon Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 24.01.12, 16:59
      Zapraszam na blog w podobnej konwencji:

starabydgoszcz.blogspot.com/
      • corellon Blog - Bydgoszcz we własnym odbiciu wczoraj i dziś 24.01.12, 17:29
        polecam ;)
        • dziwny22 Re: Blog - Bydgoszcz we własnym odbiciu wczoraj i 24.01.12, 18:49
          Bardzo ładne zestawienia, szkoda tylko, że tak mało.
          • paulonka Re: Blog - Bydgoszcz we własnym odbiciu wczoraj i 25.01.12, 18:53
            do kitu takie zestawienie.
            Pomieszanie z poplątaniem, tu PRL tam początek XX w. nie wiem, czemu mają teki slajdy służyć porównania, ani nie widać siermiężnej komuny i tego jak się Bydgoszcz zmieniła później, ani nie jest pokazane jakie piękne było to miasto w czasach, gdy faktycznie było ważne i cenione.

• piotr.kempa Re: Blog - Bydgoszcz we własnym odbiciu wczoraj i 30.01.12, 02:25
              @paulonka widać trudno Ciebie zadowolić. Jak widzisz porównania Starej Bydgoszczy są wstawione sprzed prawie pół wieku jak i ponad stu lat. Uwierz mi Bydgoszcz tak szybko się zmienia, że nawet te z czasów PRL zdjęcia odbiegają od obecnej rzeczywistości jak miasto wygląda. Niekiedy wystarczy zaledwie kilka lat aby zmieniły się pewne miejsca całkowicie nie do poznania.Najlepszym tego przykładem jest Wyspa Młyńska.
    • panna0 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s... 26.01.12, 19:11
      Wspaniala sprawa !!!!!
      Pamietam jak w 50 roku jezdzilem "bimba," z Welniannego Rynku , ul. Dluga,
      do przedszkola na ul. Grodzka, Pamietam wszystkie 5 spichrze. Lza sie kreci
      w oczach na te wspomnienia z dzieciecych lat przezytych w pieknej BYDGOSZCZY !!
      Choc mieszkam bardzo daleko to zawsze z przyjemnoscia powracam w wspomnieniach
      do tego ukochanego MIASTA !!!!!
      DZIEKUJE AUTOROWI TEGO POMYSLU .
      STAPOR.

• swiniopas6 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 27.01.12, 10:09
        Tez pamietam 5 spichrzow, byly one wraz z Luczniczka symbolem miasta.
        Pewnego razu dwa sie spalily i uboga komuna juz ich nie odbudowala. A szkoda.
        Idea jaka przenika z tego kapitalnego zestawu zdjec jest taka, ze my, ludzie, przemijamy
        a miasto zyje i pozostaje czesto w niewiele zmienionej formie. To czesto nastraja widza
        nostalgicznie i ja w pelni moge sie podpisac pod uwagami wyzej.
        Tyle tylko, ze ja bym wolal dodatkowo, wzorem Katona, ze: Ceterum censeo- ale Torun nalezy spalic bo brzydko od niego zajezdza germanska kapusta.
      • kornrt_izabela Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 08.02.12, 23:12
        panna0 napisał:

> Wspaniala sprawa !!!!!
        > Pamietam jak w 50 roku jezdzilem "bimba," z Welniannego Rynku , ul. Dluga,
        > do przedszkola na ul. Grodzka, Pamietam wszystkie 5 spichrze. Lza sie kreci
        > w oczach na te wspomnienia z dzieciecych lat przezytych w pieknej BYDGOSZCZY !!
        > Choc mieszkam bardzo daleko to zawsze z przyjemnoscia powracam w wspomnieniach
        > do tego ukochanego MIASTA !!!!!
        > DZIEKUJE AUTOROWI TEGO POMYSLU .
        > STAPOR.
        >
        Zgadzam się w 100 procentach. Cudowne zdjęcia przywołują młodość naszych dziadków.
    • kibic.zalogowany Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 26.01.12, 20:28
      już to poruszałem na fotoforum gazety, ale autor porównań nie odpowiedział mi na moją wątpliwość...
      chodzi mi o drugie porównanie, czyli narożnika Podgórnej i Wierzbickiego.
      czy to naprawde oby te same miejsca?
      bo zupełnie do siebie nie sa podobne, oprócz perspektywy spadku ulicy i dostosowanej do tego kamienicy.
      a żaden fragment kamienicy nie jest podobny, ta z 1900 miała pietro i spadzisty dach, a obecna na 2 piętra, chodnik innej szerokości i chociaz mam świadomość że przez ponad wiek mogło się wiele zmienić, to jednak jedna kamienica od drugiej różnią się praktycznie wszystkim.

czy to naprawdę oby te same miejsca???
      • piotr.kempa Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 30.01.12, 02:50
        kibic.zalogowany napisał:

> już to poruszałem na fotoforum gazety, ale autor porównań nie odpowiedział mi n
        > a moją wątpliwość...
        > chodzi mi o drugie porównanie, czyli narożnika Podgórnej i Wierzbickiego.
        > czy to naprawde oby te same miejsca?
        > bo zupełnie do siebie nie sa podobne, oprócz perspektywy spadku ulicy i dostoso
        > wanej do tego kamienicy.
        > a żaden fragment kamienicy nie jest podobny, ta z 1900 miała pietro i spadzisty
        > dach, a obecna na 2 piętra, chodnik innej szerokości i chociaz mam świadomość
        > że przez ponad wiek mogło się wiele zmienić, to jednak jedna kamienica od drugi
        > ej różnią się praktycznie wszystkim.
        >
        > czy to naprawdę oby te same miejsca???
        @kibic.zalogowany odpowiadam Tobie. Na wstępie przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale nie mam w zwyczaju śledzić komentarze tak tu czy na wspomnianym fotoforum.
        Cytując za Wikipedią: "Na rogu Wełnianego Rynku (ul. Podgórnej) i ul. M. Wierzbickiego znajdował się tzw. „Hotel pod Żółtym Krzyżem”, w którym 19 lipca 1843 r. w czasie pełnienia podróży inspekcyjnej zmarł książę pruski Fryderyk August Hohenzollern. Hotel został później przekształcony w „Moritz" i kolejno „Francuski” i „Pomorski”. Zlikwidowano go w 1934 r".
        Faktycznie część kamienicy uległa zniszczeniu, a także poddana drobnej przebudowie. Proszę zwrócić uwagę na zamurowane dwa okna na pierwszym piętrze od strony północnej. To bardzo charakterystyczny szczegół.
        Pozdr.
    • volvo7000 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 28.01.12, 13:06
      Na Długiej i Dworcowej powinien jeździć tramwaj!!
    • szymonbartodzieje Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s... 28.01.12, 16:42
      Świetna robota, rewelacja!!! Wielka szkoda utraconego wizerunku pięknej Bydgoszczy, która przed stu laty była naprawdę przepiękna. Panie Pawle gratulacje!
      • swiniopas6 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 09.02.12, 11:31
        Mam nadzieje, ze Autor tego sensacyjnego collage'u Bydzi w czasoprzestrzeni zorganizuje wystawe zdjec w Muzeum bo nawet zwyczajne stare zdjecia z blokowisk maja swoja wartosc.
        Tempora mutantur et nos mutamus in illis- uczono mnie w Jedynce. Czyli czas mija i my sami zmieniami sie w inna osobe, siwiejemy, dostajemy zmarszczek. Pozostaja tylko wspomnienia i te warto kultywowac tak jak to Autor zrobil. Bravissimo!
        • piotr.kempa :) 27.03.12, 17:36
          Molte grazie swinipas6:) Na wystawę z prawdziwego zdarzenia nie ma szans, ale wraz z filią biblioteki na Błoniu coś takiego przygotowujemy. Jeszcze nie jestem zdecydowany czy zrobić to pod kątem miasta sprzed lat stu, okres PRL'u, a może jedynie historia osiedla Błonie na przestrzeni 40 lat.
          Dziękuje za zainteresowanie.
    • konopa39 kuta balustrada na moście "teatralnym" 26.02.12, 12:46
      Bardzo efektownie prezentuje się balustrada na archiwalnej fotografii nr 8. Miejmy nadzieję, że po remoncie równie pięknego i stylowego wyglądu most nabierze.
    • marcopolo37 ul.Długa fantastycznie pokazana... 22.03.12, 18:01
      Piękna cała seria. Gratulację i szacunek za włożony wkład pracy.
      • tomasz_kujawa Re: ul.Długa fantastycznie pokazana... 27.11.12, 23:26
        Nic dodać nic ująć - rewelacyjna robota.
    • lucy-na29 Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły s... 03.06.12, 14:20
      Przepięknie, kocham takie stare fotografie. Pięknie podziwiać Bydgoszcz naszych rodziców i dziadków.
    • frych47 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 03.06.12, 18:42
      Żeby nie to, że nowsze zdjęcia są kolorowe to tak różnicy prawie nie widać.
    • a.s.26 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 07.06.12, 00:37
      Interesujesz się szeroko pojętą branżą nieruchomości? Jeśli tak - tutaj na pewno znajdziesz coś dla siebie: www.studioogloszen.pl/.
    • waldemar.dolinski Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 07.06.12, 16:10
      Doskonały pomysł, aż się prosi o kontynuacje tego ciekawego tematu...
    • cezary32 Re: Bydgoszcz wczoraj i dziś. Zobacz jak zmieniły 26.11.12, 22:41
      Przepięknie pokazane, kocham zdjęcia starej Bydzi. W zestawieniu ze współczesnymi to już poezja! Podziękowania wielkie dla autora materiału !!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka