Dodaj do ulubionych

Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego

17.09.12, 08:32
W końcu poszli po rozum do głowy! Przypomnijmy, że ś.p. Lech Kaczyński tak umiłował Bydgoszcz, że nazwał ją PARSZYWĄ!
Obserwuj wątek
    • stanczyk1511 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 08:55
      Dopisuję się do listy zwolenników tej nowej inicjatywy. Prezydent Lech Kaczyński nawet nie wiedział co to jest ta bydgoszcza. Jest wielu bardziej zasłużonych patronów.
      W ogóle mamy kłopot z nazwami mostów. Lada chwila zostanie oddany do użytku nowy most tramwajowy. I nie wiedzieć czemu, ma mieć za patrona króla Władysława Jagiełłę. Co ma piernik do wiatraka - przepraszam - przeprawa tramwajowa do starego króla ? Czy tylko to, że leży obok (mostu) królowej Jadwigi ? Prostactwo myślowe !
      • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 09:14
        Zwróć uwagę, że to nie prostactwo, a rzadki przykład logiki nazewniczej w naszym mieście. Jakoś nie protestujesz przeciwko faktowi, że troje wielkich wieszczów jest patronami kolejnych przecznic Gdańskiej, z których ten najwiekszy posiada patronat najbardziej okazałej alei...
        • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 09:27
          Podpisuję się pod Twym poglądem skierowanym do, skądinąd cenionego przeze mnie, "stańczyka".
          AA
        • cinel Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 19:41
          zwróć uwagę, iż wieszczowie, których przywołujesz zasłużyli się dla Polski, czego nie mozna powiedzieć o L. Kaczyńskim
    • piehemoth ufffff.... 17.09.12, 08:59
      ale byłby wstyd.
    • ababyd Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 09:23
      Nie ma co mówić, most już na zawsze zostanie mostem Lecha Kaczyńskiego. Wszyscy przeminiemy, Mikołajczak /krewniak/, Bukowski /ze swoimi "mądrościami"/, my wszyscy bydgoszczanie, a pamięć o największej katastrofie świata zostanie - w Bydgoszczy będzie to w nadaniu imienia Prezydenta RP.
      Nie bójcie się tej pamiątki po tym nieszczęściu, nawet jak przegłosujecie, bydgoszczanie będą mówili most Lecha Kaczyńskiego, podobnie jak wielu mówiło przez wszystkie lata: ul Gdańska, Focha,.. .
      Szanowni Radni nie ośmieszajcie się, zachowajcie resztę godności Polaka.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      Andrzej Adamski
      • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 09:36
        hahahaha.
        Żaden ze znanych mi bydgoszczan nie mówi "most Kaczyńskiego".

A gadki o godności to sobie daruj. Bucząc i gwiżdżąc na Powązkach twoi pobratymcy polityczni udowodnili ostatecznie, że obce są im normy cywilizowanego świata, a co dopiero godność.

Poza tym: po jaką cholerę trzeba było 2 lata temu głosować na gwałt nazwę tego mostu? Bo akurat był odpowiedni klimacik gwarantujący określone zachowania radnych? Bo ciężko było poczekać z forsowaniem nazwy zgodnej z linią partyjną?

Przypominam, że na nazwę tego mostu ogłoszony był konkurs, którego wyniki zlano dla politycznej fantazji Dombrowicza.
        • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 09:58
          Obstaję przy swoim. Mogę?
          AA
          P.S.
          Rozumiem wyklaskujących Lityńskiego. Nie nazwałbym ich moimi pobratymcami politycznymi. Widzę, że masz kłopot we wepchnięciu mnie do szuflady.
          Cywilizowany świat, godność - chętnie pogadam przy stole. Zachęcam.
          Z sympatią dla rozbawionego Forumowicza, AA.
          • arafat11 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 12:15
            Obstaję przy swoim. Mogę?

oczywiscie,ze Pan moze tylko dlaczgeo twierdzi Pan, ze ten most bedzie sie tak nazywal dla mieszkancow miasta? chyba lepiej sie wypowiadac w swoim imieniu, ewentualnie osob, ktore sie zna a nei w imieniu wszystkich...bo jak wiemy( nawet po tych wypowiedziach) nie ma w tej sparwie jednomyslnosci...
            • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:00
              Chciałem powiedzieć, że np obecny most na stare miasto wielu bydgoszczan nazywa mostem Staromiejskim, że całe życie wielu bydgoszczan mówiło ul Gdańska,... .
              To co się stało w 2010r też będzie żyło, a decyzja RM wypływająca z głosu serca /może nieraz nieświadomie/ będzie zawsze obecna.
              AA
              • arafat11 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:33
                wszystko sie zgadza...tylko tam mielismy inna sytuacje: dany obiekt nazywal sie tak czesto kilkaset lata potem nagle zmieniano jego nazwe...w przypadku mostu sprawa jest inna: most jeszcze nie ma nazwy, ba jeszcze go nawet fizycznei nie ma w calosci...wiec dlaczego maja go ludzie nazywac akurat mostem kaczynskiego?
      • pir-ret Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 09:42
        "a pamięć o największej katastrofie świata "
        Największej katastrofie świata ??? hahaha chyba raczej najglupszej!!!
        Katastrofa spowodowana buta i zawzieciem, glupota po prostu!

Nie osmieszaj sie czlowieku, zachowaj godnosc.
        • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 10:01
          To była ogromna polska tragedia! Odrzućmy sympatie i antypatie polityczne.
          Andrzej Adamski
          • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 10:13
            Nasz naród (a co dopiero świat) zna tragedie o wiele większe. Jedną z nich dzisiaj upamiętniamy. Zachowaj więc waszeć proporcje.
            • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 10:41
              Nie porównuj bułek z chlebem, choć to wszystko pieczywo.
              Pokaż przykład gdzie zginęło, w jednym momencie, tylu najważniejszych w kraju. Oświeć mnie - proszę.
              Z powagą, szczególnie w dniu 17 IX.
              AA
              • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 11:12
                1241 Legnica
                1444 Warna
                1864 cytadela warszawska
                1943 Gibraltar

Poza tym: widocznie dla ciebie historia to dzieje wielkich. A co z narodem? Już mniej istotne jego milionowe ofiary?
                • tadek56 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 12:20
                  Ten AA wypowiada sie jak anonimowy alkoholik.
                  • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:04
                    Może jak Tadek alkoholik?
                    AA
                • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:03
                  "ax..", porównujmy wydarzenia porównywalne.
                  Masz rację z "wyliczanką" - można uzupełniać.
                  Spokojnie, AA.
              • von_bromberg Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 15:53
                ababyd napisał:

> Nie porównuj bułek z chlebem, choć to wszystko pieczywo.
                > Pokaż przykład gdzie zginęło, w jednym momencie, tylu najważniejszych w kraju.
                > Oświeć mnie - proszę.
                > Z powagą, szczególnie w dniu 17 IX.
                > AA

Uważa pan napaść bolszewików i zaplanowaną eksterminację inteligencji polskiej przez owych za bułki, a katastrofę smoleńską z pożal się Boże polskimi elitami politycznymi za chleb? Gratuluję poczucia humoru...
                • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:07
                  Spróbuj zrozumieć.
                  Jak upamiętniłeś dzisiejsze wspomnienie?
                  Nie widziałem Ciebie na bydgoskich uroczystościach. Hm, może naciągnąłeś w tłumie kominiarkę?
                  Sprawy, o których mowa nie mają nic wspólnego z humorem.
                  Z powagą /17IX/, AA.
                  • von_bromberg Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:54
                    ababyd napisał:

> Spróbuj zrozumieć.
                    > Jak upamiętniłeś dzisiejsze wspomnienie?
                    > Nie widziałem Ciebie na bydgoskich uroczystościach. Hm, może naciągnąłeś w tłum
                    > ie kominiarkę?
                    > Sprawy, o których mowa nie mają nic wspólnego z humorem.
                    > Z powagą /17IX/, AA.

A może byłem w pracy...?
                    • friedmar AA! Co pis ma do Papieża? Zięć Dubieniecki? 17.09.12, 17:06
                      Proszę odpowiedz mi - czy Wasza opcja protestowałaby gdyby miasto zaproponowało na patrona mostu Jana Pawła II?

Jak wiesz Prezydent Kaczyński był wspaniałym mężem i ojcem, był też teściem Marcina Dubienieckiego. Ale oprócz tych wartościowych zalet miał też wiele przywar.

Nawet tragiczna śmierć nie powoduje, że kasują się nasze plusy i minusy, że przestają się liczyć nasze wady i zalety.

Może więc poszukajmy wspólnie kandydata bezdyskusyjnie wolnego od wad, które wielu z nas pamięta u Kaczyńskiego?

Dlaczego nie mielibysmy mieć mostu Jana Pawła II?
                      Jego zasługi są niezaprzeczalne dla wszystkich polaków i modlił się on też za nas wszystkich - dlaczego nie uczcić tego wspaniałego człowieka, który łączył nas wszystkich. Wierzył w Boga ale kochał też tych niewierzących?

Po co dzielić ludzi tragicznie zmarłym Prezydentem Kaczyńskim skoro możemy się łączyć pięknem szacunku i miłości do bliźniego JPII?

Czy nie lepiej odpuścić i pomysleć o wartościach nadrzędnych takich jak miłość i tolerancja wobec bliźnich co do której nikt nie ma wątpliwości, jeżeli chodzi o naszego Papieża Polaka?
                      von_bromberg napisał:

> ababyd napisał:
                      >
                      > > Spróbuj zrozumieć.
                      > > Jak upamiętniłeś dzisiejsze wspomnienie?
                      > > Nie widziałem Ciebie na bydgoskich uroczystościach. Hm, może naciągnąłeś
                      > w tłum
                      > > ie kominiarkę?
                      > > Sprawy, o których mowa nie mają nic wspólnego z humorem.
                      > > Z powagą /17IX/, AA.
                      >
                      > A może byłem w pracy...?
                      • ababyd Re: AA! Co pis ma do Papieża? Zięć Dubieniecki? 17.09.12, 20:07
                        Próbuję powiedzieć, że sprawa poszła daleko, RM podjęła, emocjonalną, zrozumiałą wtedy uchwałę intencyjną. Uszanujmy to.
                        Prezydent Lech Kaczyński nie był moim idolem, był Prezydentem mej Ojczyzny, zginął - z wieloma przedstawicielami mojego Narodu - w czasie służenia krajowi, w drodze na "nieludzką ziemię". Nikomu tego nie życzę, ale gdyby coś takiego stało się innej grupie, też byłbym za tym, aby to uszanować.
                        JPII, oczywiście brakuje mi w moim mieście pomnika Jana Pawła II, ale to jest Bydgoszcz, z wieloma dziwnościami.
                        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
                        AA
                        • ax222 Re: AA! Co pis ma do Papieża? Zięć Dubieniecki? 17.09.12, 22:25
                          jaką tam intencyjną? Co to za bzdury?

Uchwała LXIII/978/10 z 14.04.2010 jest jak najbardziej prawem lokalnym i niczym się nie różni od pozostałych.

Co oczywiście nie oznacza, że tego gałgaństwa nie można uchylić.
                          • ababyd Re: AA! Co pis ma do Papieża? Zięć Dubieniecki? 18.09.12, 08:46
                            Oczy na wątek otworzył mi "irizar".
                            Z poważaniem, AA.
                      • ax222 Re: AA! Co pis ma do Papieża? Zięć Dubieniecki? 17.09.12, 22:23
                        Dlaczego nie mielibysmy mieć mostu Jana Pawła II?

Za Michalików, Głódziów, Rydzyków, za Legion Chrystusa i za najwyższą odpowiedzialność za bezeceństwa ukrywane przed światem, o których ostatnio głośno?

Nawet najwięksi apologeci JP II przyznają, że rękę do kadr miał wyjątkowo słabą...
      • arafat11 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 12:12
        nie wiem dla kogo bedize to most kaczynskeigo...dla mnie nie...niczym sie bydgoszcyz nei zsluzyl wiec nie widz epowodu by nazywac jego imieniem najwieksza inwestycje drogowa w meiscie...
        osmieszono sie gdy nadano zaczeto kombinowanie przy nadaniu imienia mostu, ktorego jeszcze nie bylo tylko po to zeby sie wpisac w nastroj tamtych dni...
      • kibic.zalogowany Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 14:10
        ababyd napisał:

> pamięć o największej katastrofie świata zostanie

ty naprawdę jesteś kolejnym forumowym jełopem, zaraz obok radcy!

> Szanowni Radni nie ośmieszajcie się, zachowajcie resztę godności Polaka.

lepiej się ośmieszać, niż się błażnić tak jak ty to potrafisz!

p.s.
        już nie mogę się doczekać, aż powalisz mnie swoim tradycyjnym argumentem, że ja ukrywam się pod anonimowym nickiem (jak tutaj 99,9% ludzi) a ty bohatersko wypinasz pierś pod imieniem i nazwiskiem... buchachacha :))
        • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:13
          Anonimowość to przyjęta forma na forach - ja to rozumiem /piszę o tym nie raz/.
          Powtarzam, także kolejny raz, że wolę wiedzieć z kim mam przyjemność, a że wielu się siebie wstydzi - to ich kłopot.
          Oceniaj mnie jak chcesz. Ciekawe jak siebie lokujesz na liście?
          AA
      • marsianin Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 19:00
        moherowy berećik ućiska ........ p. adamski , co do kaczora .... , wiewiórki mówią że na Wawelu to siwek Piłsudskiego powinien leżeć , miał większe zasługi dla kraju ..... niż zimny leszek.
    • martinus_24 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 10:08
      POPIERAM W 1000% ... z niecierpliwieniem czekałem kidy skończy się ta "żenada" ...
    • obi-1 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 10:36
      Mamy most imienia zdrajcy, czemu do kompletu nie dorzucić wiaduktu im.kartofla.
      • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 10:40
        Ano, też miałem zawsze ochotę stracić te tabliczki z nazwiskiem Kuklińskiego z wiaduktu na Jachcicach.

Co za pop...ny kraj, który fetuje podwójnych agentów, pławiących się całe życie w luksusach...
        • nemomo Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 10:43
          ax222 napisał:

> Ano, też miałem zawsze ochotę stracić te tabliczki z nazwiskiem Kuklińskiego z
          > wiaduktu na Jachcicach.
          >
          > Co za pop...ny kraj, który fetuje podwójnych agentów, pławiących się całe życie
          > w luksusach...

Polecam szybki powrót na Kubę , chociaż tam może być już za późno. Pozostała już tylko Korea. Tam znajdziesz swoich braci w wierze
          • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 11:17
            No cóż, skoro miarą Twojej moralności jest czczenie ludzi, którzy dobrowolnie wstępowali w szeregi LWP ślubując wierność Polsce Ludowej, a potem dobrowolnie przysięgę tą łamali - no to nie znajdziemy wspólnego mianownika.

• xax Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 16:12
              Co to za przysięga skoro w rocie przysięgi przysięgało się na związek radziecki. To taka przysięga nie jest ważna. A żołnierze z tamtych czasów z tego co pamiętam trzymając się przysięgi strzelali do ludzi w gdańsku 1970 r. No i czy żołnierze w LWP mieli honor z tego co widzę to stare pryki do dzisiaj nie wiedza co to jest. Zapewne czcisz swoich z pod czerwonej gwiazdy i brakuje tobie tamtych lat i nienawidzisz demokracji. A demokracja jest dla ludzi inteligentnych i zaradnych bo tylko oni nie krzyczą.
              • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 22:28
                O Twoim poziomie świadczy Twoja ortografia. Jeśli patriotyzm jest jej równy, to nie mam przyjemności...
      • amoll2005 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 14:13
        kartoflem jesteś Ty mało wykształcony, nienawistny człowieku. Widzę, że chciałbyś aby po twojej śmierci również ktoś oczerniał Twoje imię.
    • tutejszy80 "Most Noblistów" 17.09.12, 10:43
      Skoro Trasa Uniwersytecka to dlaczego nie Most Noblistów, albo Most Polskich Noblistów ?

Będzie nazwa neutralna politycznie i światopoglądowo... :-)
      • fanfaroni Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 11:04
        a może prościej - Trasa Uniwersytecka to i Most Uniwersytecki
        • ababyd Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 11:09
          Można znaleźć kompromis szanujący tragiczną śmierć Prezydenta i szacunek dla nauki, ale w takiej atmosferze?
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ z metropolitalnymi ambicjami.
          Z powagą, AA.
          • arafat11 Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 15:14
            Można znaleźć kompromis szanujący tragiczną śmierć Prezydenta i szacunek dla na
            > uki, ale w takiej atmosferze?

ale dlaczego? w atmosferze skandalu pzreforsowano wstepna uchwale nadanai mostowi imienia prezydenta i stad problemy...
            nic z maistem prezydent nie maila wiec dlaczgeo mam byc most jego imienia? jets tylu ludzi ktorzy sie czyms temu miastu przysluzyli...
          • dibis Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 16:18
            Most Anonimowych Alkoholików, w skrócie AA - co wy na to? Wreszcie kruchtowy będzie zadowolony i przestanie wypisywac idiotyzmy na forum.
        • von_bromberg Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 12:13
          fanfaroni napisał:

> a może prościej - Trasa Uniwersytecka to i Most Uniwersytecki

Popieram jak najbardziej nazwanie nowej przeprawy Mostem Uniwersyteckim. Neutralność tej nazwy jest nam potrzebna, przede wszystkim dla naszego zdrowia!
      • ababyd Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 11:06
        Mleko rozlało się po tragedii narodowej. Uszanujmy to.
        Twój pomysł jest niezły - nawet świetny, ale uszanowałbym głos serca wyrażony po tragedii.
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        AA
        • ax222 Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 11:19
          Powtarzam, Panie Adamski: wściekła prawica nie uznaje kompromisów. Zawłaszcza przestrzeń publiczną przy każdej nadarzającej się okazji i słowa kompromis przy tym nie używa.
          Przypomina sobie o nim dopiero, gdy układ sił politycznych staje się niekorzystny i nagle trzeba bronić swoich ideologicznych przewałów.

Tak było ze sprawą aborcji, religii w szkole i konkordatu.
        • buttheadslayer Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 12:32
          ababyd napisał:

> Mleko rozlało się po tragedii narodowej. Uszanujmy to.
          > Twój pomysł jest niezły - nawet świetny, ale uszanowałbym głos serca wyrażony p
          > o tragedii.
          > ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          > AA

No i znowu truchło ababyd wysunął swoją twarzoczaszkę z zatęchłej kruchty mrużąc śkepia bo światełko na zewnątrz nieco jaśniejsze od tego dawanego przez knoty płonące przy zmurszałych trumienkach. Nie da rady nazwać mostu bezpośrednio nazwiskiem szkodnika to może się podczepi pod nazę mostu uniwersyteckiego. Wszak śp. Lech był profesorem, wprawdzie opiewał wyższość socjalistycznego prawa pracy nad kapitalistyczną zgnilizną ale zawsze. A przecież nikt nie zauważył, że jest tak "piękna" nazwa do zagospodarowania, most im. ojca Inkasenta, albo ojca Rydzyka. To ci dopiero byłby splendor, i Adamski szczęśliwy i pielgrzymki wiekowych babć zapewnione. Można będzie postawić budki i pobierać myto od chętnych pragnących przejść drogą Lecha, to i inwestycja się szybko zwróci i będzie może na coś nowego w mieście.
          • buttheadslayer Proponuję nazwać most im. Ojca Inkasenta z Torunia 17.09.12, 20:55
            Nikt nie zauważył, że jest tak "piękna" nazwa do zagospodarowania, most im. ojca Inkasenta, albo Midasa z Rydzykowa. To ci dopiero byłby splendor, i Adamski szczęśliwy i pielgrzymki wiekowych babć i dziadków zapewnione. Można będzie postawić budki i pobierać myto od chętnych pragnących przejść przeprawą sukienkowego biznesmena kpiącego ze zdrowego rozsądku i Państwa Polskiego. W ten sposób ta inwestycja szybko się zwróci i będzie można zbudować coś nowego w mieście. Zresztą, żeby przyspieszyć zwrot z kapitału proponuję nieopodal mostu zbudować hotel, tak jak w Licheniu. Pielgrzymki zapewnione, kasa też. Ooo, mam jeszcze inny pomysł (szkoda że kalka mistrza z Targu Drzewnego ) - proponuję emisję ceiełek, z których nigdy się nie rozliczymy, z tym że tym razem nie na ratowanie stoczni ale co tam. A jak agenci Watykanu w dziwnych sukienkach będą zadowoleni! Może nawet nakażą platformie przelać jakąś dodatkwoą kasiorkę do Bydzi?
        • fanfaroni Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 13:45
          W żadnym wypadku Most noblistów bo się to będzie źle kojarzyło . Mi np z .... Wałesą
          • cinel Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 20:23
            Prezydent Wałęsa był prezydentem WSZYSTKICH POLAKÓW w przeciwieństwie do prezia Kaczyńskiego, który pierwszego dnia się MNIE wyrzekł!
        • von_bromberg Re: "Most Noblistów" 17.09.12, 15:58
          ababyd napisał:

> Twój pomysł jest niezły - nawet świetny, ale uszanowałbym głos serca wyrażony p
          > o tragedii.
          > ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          > AA

Skoro się mleko rozlało, to czas najwyższy je posprzątać, bo wiemy wszyscy, że rozlane mleko i niesprzątnięte zaczyna śmierdzieć.
        • friedmar AA. Czy śmierć legitymizuje nienawiść i nietoler? 17.09.12, 17:13
          Czy śmierć legitymizuje nienawiść i nietolerancję? Partyjną uległość wobec brata? Spójże na cytat przytoczony przez założyciela wątku: "Rozmowa Kaczyńskiego z Sikorskim: Ale czy architektoniczna brzydota – nie bójmy się tego słowa –
          Bydgoszczy nie uszkodziła pańskiego ośrodka estetycznego?

– Pan prezydent Kaczyński powiedział mi kiedyś: „Pochodzisz z tej
          parszywej Bydgoszczy i żaden Oksford tego nie zmaże”. I ja się z
          panem oraz panem prezydentem w tej sprawie nie zgadzam.
          przekroj.pl/ludzie_rozmowy_artykul,6425,1.html "

Po co nam Patron, który nie słynął z miłosci do Wszystkich Polaków?
          Po co dzielić ludzi?
          Może jednak pogódźmy się, dajmy naszemu miastu Patrona bez skazy?
          Czyż tobie Katolikowi nie jest bliski Prawdziwy Wzór, Wielki Polak Jan Paweł II?
          O ileż mniej kontrowersji! Po co dzielić ludzi, jak pisał Irizar "szczurem medialnym - Kaczyńskim"?

ababyd napisał:

> o tragedii.
          > ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          > AA
    • buraczyk Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 11:23
      Z tego wynika że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia a palec w dupie należy zawsze trzymać obecnie rządzącemu prezydentowi zawsze coś łatwiej będzie można załatwić.
    • cichwoda Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 11:59
      prawda, mamy tylu wibitnych "polakow" n.p. gieremek, wiszeslawa, milosz...a oni chcieli jakiegos Kaczynskiego, jaja
      • friedmar Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 12:29
        św. p. Profesor Geremek a nie gieremek młocie. Czy katolickie zasady szacunku do zmarłych dotyczą tylko ofiar z pisu?

cichwoda napisał:

> prawda, mamy tylu wibitnych "polakow" n.p. gieremek, wiszeslawa, milosz...a oni
        > chcieli jakiegos Kaczynskiego, jaja
        • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 12:33
          to są zapewne te promowane przez PiS wartości chrześcijańskie. Co się dziwić młodym, że dostają na ten zwrot odruchu wymiotnego...
      • cinel Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 20:19
        Dlaczego obrażasz wielkoch Polaków?
    • bdg_student Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 12:06
      Po 1: kłótnie POPiSu nad trumnami ofiar smoleńskich wywołują u mnie wymioty. Za to jak Tusk dał się ******* Putinowi i wypiął się na polską rację stanu (tylko po to, by dokopać Kaczyńskiemu) powinno się mu napluć w twarz i zamknąć za kratami, by zgnił w więzieniu. To że Jarosław zbaw Polskę Kaczyński zachowuje się jak psychicznie chory jestem jeszcze w stanie zrozumieć - stracił najbliższą rodzinę, ukochanego brata. Została mu tylko schorowana matka i (do niedawna) kot.

Po 2: Lech Kaczyński, jakkolwiek go nie popieram i nie popierałem, był prezydentem RP i zginął na służbie. Wylewając na niego pomyje, wylewa się pomyje na urząd prezydenta RP, a w ten sposób na instytucję Państwa Polskiego. Jaki by ten drugi kaczor nie był zły, należy mu się szacunek, bo był prezydentem. Krytyka tak, ale obecny teatrzyk jest na poziomie rynsztoku.

Po 3: Skoro radni już podjęli taką decyzję, to godność i szacunek dla swojego przyrzeczenia i dla urzędu prezydenta RP wymaga, by zacisnąć zęby i przeboleć Kaczyńskiego w nazwie. A nie teraz robić teatrzyk z zmienianiem nazwy. Nie przenośmy katastroficzno-POPiSowskiego burdelu na samorządowy grunt.

Po 4: Jeśli już jesteśmy w takiej sytuacji, to trzeba dobrze się zastanowić, kogo upamiętnić. Nie musi być to ktoś związany z miastem. Np. w Toruniu mają manię, by wszystkie ulice/place/skwery etc nazywać wielkimi nazwami (najlepiej obcobrzmiącymi)), by wydawać się bardziej wielkomiejskimi. Oczywiście to przegięcie. Ale taka wielka inwestycja powinna dostać wielkiego patrona. A dla mnie osobiście powinien to być jeszcze bohater wojenny (niedoceniamy w Polsce naszych bohaterów z czasów IIWŚ walczących w kraju). Np. Rotmistrza Witolda Pileckiego, Żegoty, bohaterów AK, żołnierzy wyklętych
      • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 12:31
        1. Od szacunku do instytucji prezydenta RP do upamiętniania konkretnych osób sprawujących tą funkcję droga bardzo daleka.
        2. Mamy już zarówno ulice Pileckiego (od niedawna), jak i AK (od dosyć dawna). Z tymi przeklętymi - mieszaniną lekkoduchów i pospolitych bandytów w różnych stężeniach w zależności od położenia geograficznego - to już zupełnie popłynałeś. Sam apelujesz o niekontrowersyjne nazwy, a sam taką rzucasz.
        3.Ktoś tu zaproponował: Most Noblistów. Niezłe moim zdaniem.
        • bdg_student Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 13:57
          ax222 napisał:

> 1. Od szacunku do instytucji prezydenta RP do upamiętniania konkretnych osób sp
          > rawujących tą funkcję droga bardzo daleka.

To z łaski swojej powstrzymaj się od bluzgów na śp parę prezydencką, ok? To był prezydent wolnego kraju wybrany w wolnych wyborach. Nikt nie każe go uwielbiać, ale obrażanie go świadczy przeciętnie o Tobie, jako Polaku...

Swoją drogą powiedz mi co takiego zrobił Narutowicz i w czym był lepszy od Kaczyńskiego, że ma ulicę w każdej mieścinie? Jakoś nikt się nie burzy, że to słaby prezydent był, to nie wolno go upamiętniać?

> 2. Mamy już zarówno ulice Pileckiego (od niedawna), jak i AK (od dosyć dawna).

I co z tego, skoro i tak 90% bydgoszczan nie ma pojęcia kim był rotmistrz Pilecki, czy jak działała Żegota?
          > Z tymi przeklętymi - mieszaniną lekkoduchów i pospolitych bandytów w różnych st
          > ężeniach w zależności od położenia geograficznego - to już zupełnie popłynałeś.

Tak, tak, a dzielna NKWD chwalebnie zwalczała ten parszywy element reakcyjny...

> Sam apelujesz o niekontrowersyjne nazwy, a sam taką rzucasz.

Nie. Apeluję o mądre nazwy z przesłaniem. To nie jest to samo.
          • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 14:20
            > To z łaski swojej powstrzymaj się od bluzgów na śp parę prezydencką, ok? To był
            > prezydent wolnego kraju wybrany w wolnych wyborach. Nikt nie każe go uwielbiać
            > , ale obrażanie go świadczy przeciętnie o Tobie, jako Polaku...

Raczysz mi przytoczyć jakiś cytat, bo nie przypominam sobie żadnego bluzgania?

O wyklętych pisac nie będę - wystarczająco nasłuchałem się w Borach o tych grabieżcach kur nalazłych z Kresów, których tutejszy ludek miał dosyć. Nazwa z przesłaniem?

Jeszcze ktoś by wziął ją dosłownie, zaczął partyzantkę, grabienie przypadkowych ludzi i likwidację konfidentów amerykańskich i watykańskich. Poziom legalności będzie równy tym "żołnierzom wykletym", którzy w myśl konwencji haskiej żadnymi żołnierzami nie byli...
    • frozentime "jak dalej przedłużyć tę trasę do al. Jana Pawła " 17.09.12, 12:21
      przecież do ul.Jana Pawła można dojechać, tak samo do lotniska. Chcecie puścić kolejną wielopasmową drogę między blokami? A gdzie względny komfort dla ludzi? Jeszcze trochę i każdą ulicę zrobicie wielopasmową. Miasta są dla ludzi, a nie dla samochodów.
    • nika-65 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 12:38
      Nareszcie przychodzi otrzeżwienie z głupoty. Wycofać się i to szybko.
    • emeryt21 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 13:03
      Czym zasluzyl sie Kaczynski dla naszego miasta ???? Czy kazdy most w naszym miescie musi sie jakos nazywac ?.....
      Rozumiem nazwy pisarzy,poetow,krolow itp postaci ogolnie znanych i szanowanych,ale Kaczynski ??? Byl,przeminal i Bog z nim.Widze tylko jedna zasluge,ale nie napisze tego,bo zaraz jego zwolennicy obraziliby sie na mnie na caly swiat i okolice.....
    • kosskoss Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 13:47
      ten most będzie się nazywał 'podkowa' jakbyście nie zaklinali rzeczywistości. po oddaniu trasy ta ksywka będzie pierwsza na CB, tak jak poczciwy 'łysy z kudłatym'. ludzie nie będą sobie łamali języka nad jakimiś nazwami, nie mówiąc już o tym, że wielu jak ma wymówić nazwisko na K to dostaje szczękościsku albo tak samo wychodzi z gardła 'kartofel'

NA SZACUNEK TO TRZEBA SOBIE ZASŁUŻYĆ, nie tylko przypadkiem zostać prezydentem, bo ludzie mieli w d* głosowanie i tylko głosy fanatyków przeważyły szalę
    • observer1975 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 14:10
      Nie jestem wielbicielem ś.p. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego ale jeżeli dojdzie do podjęcia uchwały o zmianie nazwy mostu to będzie ona równie żenująca jak pospieszne nadawanie mu patrona po katastrofie smoleńskiej. A bydgoską Platformę zachęcam do zajęcia się realnymi problemami miasta w którym powoli w gospodarczy niebyt odchodzą dwa duże zakłady, a nowych inwestorów w branży produkcyjnej nie widać...
    • amoll2005 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 14:16
      To tylko przedstawia dwulicowość obecnej władzy, nie tylko w Bydgoszczy, ale też w całej Polsce. Pamiętajcie, że historia was rozliczy. Będziecie na równi traktowani z targowiczanami hańbiącymi pamięć przodków.
    • friedmar Most Jana Pawła II 17.09.12, 16:09
      Most Jana Pawła to większe dobro niż most Prezydenta Kaczyńskiego.
      Papież nie dzielił ludzi, jego dorobek i zasługi są niezaprzeczalne.

Zapomnijmy o moście Kaczyńskiego czym prędzej, apeluję do wszystkich forumowiczów którzy sami przyznają że nie są fanami Kaczyńskich ale na fali żałoby ktoś coś obiecał. Odetnijmy się od oczywistej głupoty, jaką byłoby stygmatyzowanie mostu pisem.

www.youtube.com/watch?v=r2Z5MnpUIfs&feature=player_embedded
      Polska Joanna d'Arc

Autorytetem, który łączy jest Papież. Nawet najbardziej zaczadzeni pisem nie będą siać nienawiści i swoich herezji wokół Jana Pawła II. Niech most nosi imię osoby, która nie dzieliła ludzi. Przecież Ten Papież nawet Aleksandra Kwaśniewskiego zaprosił do swojego auta - był człowiekiem dialogu a nie podziału. Po cóż dzielić Polskę na agentów i prawdziwych patriotów z pisu?
      • bdg_student Re: Most Jana Pawła II 17.09.12, 18:44
        Ale w ten sposób zagarniasz nazwę dla katolików. A nie wszyscy Polacy to katolicy. Zresztą abstrahując od tego, JP II jest już upamiętniony na każdy możliwy chyba sposób.
    • wentyl77 Proponuję most im. J.D.Salingera.. 17.09.12, 16:14
      ... a zamiast "wiechy" - czerwoną czapeczkę do polo;)
    • friedmar Parszywa Bydgoszcz w ustach Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 16:17
      Czy możesz mi dać linka do tej wypowiedzi Kaczyńskiego?
      Czy na pewno nazwał nas parszywcami? Nie chce mi się wierzyć; był słabym prezydentem, wykonawcą poleceń swojego brata,20% poparcia bez szans na reelekcję, itp. itd. Ale nie wierzę że mógł publicznie nazwać nas parszywcami. Proszę o linka.

von_bromberg napisał:

> W końcu poszli po rozum do głowy! Przypomnijmy, że ś.p. Lech Kaczyński tak umił
      > ował Bydgoszcz, że nazwał ją PARSZYWĄ!
      • von_bromberg Re: Parszywa Bydgoszcz w ustach Lecha Kaczyńskieg 17.09.12, 17:00
        friedmar napisał:

> Czy możesz mi dać linka do tej wypowiedzi Kaczyńskiego?
        > Czy na pewno nazwał nas parszywcami? Nie chce mi się wierzyć; był słabym prezyd
        > entem, wykonawcą poleceń swojego brata,20% poparcia bez szans na reelekcję, itp
        > . itd. Ale nie wierzę że mógł publicznie nazwać nas parszywcami. Proszę o linka
        > .
        >
        >
        > von_bromberg napisał:
        >
        > > W końcu poszli po rozum do głowy! Przypomnijmy, że ś.p. Lech Kaczyński ta
        > k umił
        > > ował Bydgoszcz, że nazwał ją PARSZYWĄ!
        >
        >

Rozmowa Kaczyńskiego z Sikorskim: Ale czy architektoniczna brzydota – nie bójmy się tego słowa –
        Bydgoszczy nie uszkodziła pańskiego ośrodka estetycznego?

– Pan prezydent Kaczyński powiedział mi kiedyś: „Pochodzisz z tej
        parszywej Bydgoszczy i żaden Oksford tego nie zmaże”. I ja się z
        panem oraz panem prezydentem w tej sprawie nie zgadzam.
        przekroj.pl/ludzie_rozmowy_artykul,6425,1.html
      • tupolej154 Re: Parszywa Bydgoszcz w ustach Lecha Kaczyńskieg 17.09.12, 17:59
        friedmar napisał:

> Czy na pewno nazwał nas parszywcami? Nie chce mi się wierzyć; był słabym prezyd
        > entem, wykonawcą poleceń swojego brata,20% poparcia bez szans na reelekcję, itp
        > . itd. Ale nie wierzę że mógł publicznie nazwać nas parszywcami. Proszę o linka
        > .
        >
        > Mogł tak powiedzieć przeciez on nigdy nie odwiedził naszego miasta, nawet w kampanii wyborczej więc z jakiej racji takie wyróżnienie.
        > von_bromberg napisał:
        >
        > k umił
        >
        >
        • ax222 Re: Parszywa Bydgoszcz w ustach Lecha Kaczyńskieg 17.09.12, 22:31
          > > Mogł tak powiedzieć przeciez on nigdy nie odwiedził naszego miasta

A jednak! Na ATR podpisywał ustawę o przekształceniu jej w UTP.
      • johnyflaszka Re: Parszywa Bydgoszcz w ustach Lecha Kaczyńskieg 17.09.12, 18:02
        friedmar napisał:

> .
        >
        > Tak chyba powiedział o min. Sikorskim czy do ministra.
        > von_bromberg napisał:
        >
        > k umił
        >
        >
    • irizar gazeta dotarła..., nie grajmy w tą grę 17.09.12, 16:23
      gazeta dotarła ...
      Część osób w komentarzach wyżej pisze, że nie powinno się podnosić tematu nazwy mostu, którego nie ma, że nie powinno się na fali emocji decydować itd.

A o co innego chodzi obecnie, jak o wywołanie kolejnej fali emocji? Czy temat jest potrzebny dzisiaj, żeby skłócić wszystkich na najbliższe kilka lat? Czy most ma być gotowy za rok, czy może coś się zmieniło i sprawa jego nazwy jest bardziej palącą sprawą niż brak S5, brak północno-zachodniej obwodnicy Bydgoszczy, bezrobocie, tworzenie z gminami wspólnych projektów, tworzenie wraz z gminami bydgoskiego obszaru funkcjonalnego?

Czy radni, którzy podobno zamierzają obecnie rozpętać ponownie całą batalię na temat nazwy mostu na pewno wiedzą co robią? Proponuję przemyśleć tą sprawę i spokojnie budować ten most. Do przecinania wstęg jest jeszcze wiele sesji. Można i trzeba w tym czasie zrealizować zgodnie wiele projektów służących miastu, podjąć zgodnie wiele mądrych decyzji.

Na temat nazwy mostu mam swoje zdanie, ale dzisiaj nie jest dobry czas na dyskusje, które w konsekwencji muszą podzielić bydgoskie środowiska.

Prośba z mojej strony. Niech mostem jeszcze przez rok zajmują się budowlańcy. My zdążymy jeszcze się pokłócić np miesiąc przed otwarciem mostu. Mam nadzieję, ze budowa S5 , lotniska czy sprawa budowy obszaru funkcjonalnego z gminami będzie już wtedy na dobrej drodze.

Nie gońcie , także na forum, za szczurami medialnymi, które ktoś podrzuca. Nie grajmy , bydgoszczanie w tą grę. My mamy swoje cele i dzisiaj musimy być razem jak nigdy.
      • friedmar Kaczyński dla 80% Polaków jak Dudajew dla Rosjan 17.09.12, 16:42
        Myślę, że wręcz przeciwnie.
        Wrzód trzeba przeciąć.
        Kaczyński dzielił i dzieli. Czy gdyby most mianowano imieniem Jana Pawła II albo Szwalbego forumowicze obrażaliby się wzajemnie? NIE? To znak że most nie powinien nosić imienia osoby, która dzieli.

Zaręczam Ci że nie każdy patron mostu może być jak piszesz "szczurem medialnym", dflatego Lecha Kaczyńskiego nie powinno się niepotrzebnie wyciągać niczym płachty na byka dla reszty Polaków, która nie głosowała na PIS i nie głosowała na Lecha Kaczyńskiego i nie doświadczyła dobrodziejstw jego prezydentury.
        I tyle.

irizar napisał:

> gazeta dotarła ...
        > Część osób w komentarzach wyżej pisze, że nie powinno się podnosić tematu nazwy
        > mostu, którego nie ma, że nie powinno się na fali emocji decydować itd.
        >
        > A o co innego chodzi obecnie, jak o wywołanie kolejnej fali emocji?
        > Czy radni, którzy podobno zamierzają obecnie rozpętać ponownie całą batalię
        > na temat nazwy mostu na pewno wiedzą co robią?

> Na temat nazwy mostu mam swoje zdanie, ale dzisiaj nie jest dobry czas na dysku
        > sje, które w konsekwencji muszą podzielić bydgoskie środowiska.
        >
        >
        > Nie gońcie , także na forum, za szczurami medialnymi, które ktoś podrzuca. Nie
        > grajmy , bydgoszczanie w tą grę. My mamy swoje cele i dzisiaj musimy być razem
        > jak nigdy.
        >
        >
        >
        • ababyd Re: Kaczyński dla 80% Polaków jak Dudajew dla Ros 17.09.12, 20:51
          Zgadzam się z "irizarem", a Ciebie "friedmar" - przy okazji - informuję /innych także/, że zawiązuje się w Bydgoszczy Klub Andrzeja Szwalbego - zachęcam do wsparcia idei.
          AA
      • ababyd Re: gazeta dotarła..., nie grajmy w tą grę 17.09.12, 20:47
        To prawda, kolejny raz poddaliśmy się prowokacji.
        Szacunek, AA.
    • walburga Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 17:37
      a może nazwać odezwą do Polaka którą wygłosił tenże prezydent w 2002 roku - most o nazwie "Spieprzaj dziadu " i patriotycznie i cytujemy Ś.P. Prezydenta - a tak na poważnie ,może jednak mieszkańcy się wypowiedzą o nazwie a nie politycy (partia jak zwykle wie lepiej czego chce naród) nie będzie podobnych przypadków jak nazwa uznawanego przez wielu jako zdrajcy Kuklińskiego itp itd
      • 12komar Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 18:59
        > może jednak mieszkańcy się wypowiedzą o nazwie a nie polityc
        > y (partia jak zwykle wie lepiej czego chce naród) nie będzie podobnych przypad
        > ków jak nazwa uznawanego przez wielu jako zdrajcy Kuklińskiego itp itd

No tak, a co będzie jak padnie 100 000 propozycji? Podobno 3 Polaków to 5 zdań. Jeśli garstka polityków nie może dojść do zgody, to co dopiero 350 000 ludzi. Powiedzmy, że wygra propozycja która uzyska największą liczbę głosów, np. 5 000. Czy reszta bez szemrania i kwestionowania uzna ją? Wątpię. Nadal pozostanie przy zdaniu, że ich propozycja była najlepsza.
        Summa summarum: w tym przypadku chyba najlepiej nadawać nazwy nie budzące większych kontrowersji. Współcześni "bohaterowie" (w odróżnieniu od dawno żyjących) mają to do siebie, że gdy jedni ich czczą - drudzy kwestionują. Albo w ogóle się dezaktualizują.
        • walburga Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 19:48
          politycy są dla nas -zapomniałeś o tym -wiec pieprzyć ich -pora na jednomandatowe wolne wybory- nie jednostki a ogół decyduje - proste
          • 12komar Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 22:07
            > politycy są dla nas -zapomniałeś o tym -wiec pieprzyć ich

Politycy są dla nas. Zgoda. Ale co w tym przypadku to oznacza? Kto to są MY? MY, to i Pan AA, który jest ZA mostem im. Kaczyńskiego i "von...", a także paru innych, którzy są PRZECIW. MY to też "friedmar" który proponuje Jana Pawła i "student" który twierdzi, że "JP II jest już upamiętniony na każdy możliwy chyba sposób". Są jeszcze inne propozycje, ale INNI są przeciw. To może jednak tak "obojętna" nazwa, jak "Most noblistów"? A skądże! Nie zgodzi się na niego "fanfaroni", bo nobliści to też Wałęsa, a tego nie ścierpi.
            Jak widać, w tej sprawie niełatwo być politykiem DLA NAS?
    • tobol30 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 18:45
      Temat zakładałem w sobotę, gdy w internecie nie było jeszcze tego artukułu, który trafił również na główną stronę gazeta.pl. Dzisiaj czytam poniższe wypowiedzi i przeraża mnie ton większosci z nich - dotyczy to głównie tych ze strony głównej. Naprawdę uważacie ś.p. Lecha Kaczynskiego za tak złego prezydenta, porównajcie Go do innych ,,wybrańców" narodu pełniacych tę funkcję. Ciekawe co maja do powiedzenia ci nasi lokalni ,,wybrancy" ktorzy dwa lata temu głosowali za a dzisiaj sa przeciw. Odwaga bardzo staniała.
      Natomiast słowom p.Sikorskiego nie wierzyłbym bezgranicznie. Szkoda, że nie dowiedzieliśmy się jednoznacznie jakie zastrzeżenia do Niego prezydent Kaczyński przed nominacją na ministra spraw zagranicznych.
    • malgorzata-4 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 19:00
      Znów będziemy pośmiewiskiem całej Polski!!!

Wstyd - niezależnie od tego czy się lubiło Prezydenta czy nie.
      • walburga Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 19:47
        czyli wstydem jest podjąć decyzję słuszna - lub zmienić ją - jakże polskie -co powiedzą inni :DD
    • buttheadslayer Most im. Ojca Inkasenta z Torunia to kompromis!!! 17.09.12, 21:02
      Nikt nie zauważył, że jest tak "piękna" nazwa do zagospodarowania, most im. ojca Inkasenta, albo Midasa z Rydzykowa. To ci dopiero byłby splendor, i Adamski szczęśliwy i pielgrzymki wiekowych babć i dziadków zapewnione. Można będzie postawić budki i pobierać myto od chętnych pragnących przejść przeprawą sukienkowego biznesmena kpiącego ze zdrowego rozsądku i Państwa Polskiego. W ten sposób ta inwestycja szybko się zwróci i będzie można zbudować coś nowego w mieście. Zresztą, żeby przyspieszyć zwrot z kapitału proponuję nieopodal mostu zbudować hotel, tak jak w Licheniu. Pielgrzymki zapewnione, kasa też. Ooo, mam jeszcze inny pomysł (szkoda że kalka mistrza z Targu Drzewnego ) - proponuję emisję ceiełek, z których nigdy się nie rozliczymy, z tym że tym razem nie na ratowanie stoczni ale co tam. A jak agenci Watykanu w dziwnych sukienkach będą zadowoleni! Może nawet nakażą platformie przelać jakąś dodatkwoą kasiorkę do Bydzi?
    • tortor5 Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskiego 17.09.12, 22:55
      No trudno. Skoro tak wybraliście (zdaje się, że i radnych SB-ków też wybieraliście).
      A jeśli trasa jest uniwersytecka to i most powinien być im. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
      • ax222 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 23:32
        Są godniejsze uniwersytety. Starsze, dostojniejsze...
        • tortor5 Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 17.09.12, 23:59
          Wiem, co masz na myśli. Uniwesytet Trzeciego Wieku.
          • buttheadslayer Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 18.09.12, 00:10
            tortor5 napisała:

> Wiem, co masz na myśli. Uniwesytet Trzeciego Wieku.

Tak, tak. Adres Targ Drzewny, Rydzykowo koło Przysieka.
        • ababyd Re: Radni już nie chcą mostu im. Lecha Kaczyńskie 18.09.12, 08:51
          "ax..", spokojnie - jeszcze trochę o przekreślimy Mikołaja Kopernika, bo urodził się w Toruniu.
          Posłuchaj refleksji "irizara".
          AA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka