Dodaj do ulubionych

Czy budynki fabryki materiałów wybuchowych będą...

08.05.13, 07:50
Podobna sytuacja jak w Krąpiewie.
Z jednej strony chcą promować exploseum, a z drugiej zniszczyć to co jeszcze zostało.
Na moje te budynki po pracach zabezpieczających mogą pozostać w formie ruiny. Atrakcja byłaby niezła, a poza tym oferta programowa muzeum byłaby bogatsza.
Dobrze, że te budynki są wpisane do rejestru zabytków, jakiś plus w tej sprawie i nadzieja.
Obserwuj wątek
    • fanfaroni Re: Czy budynki fabryki materiałów wybuchowych bę 08.05.13, 09:49
      Mnie zastanawia inna sprawa, skoro zachem zamknał produkcje chemiczną czy nie celowe było by rozszerzenie BPPT o teren części Zachemu. Infrastruktura wod-kan i energetyczna już tam jest, ewentualny rozwój wymagał by tylko wylesienia i wyremontowania dróg a tych poniemieckich budynkó po fabryce prochu szkoda, można by tam zrobic muzeum w stylu DAG, wyburzyc jedynie budynki kóre faktycznie są ruiną
    • milew25 Czy budynki fabryki materiałów wybuchowych będą... 08.05.13, 10:16
      Dziwię się niektórym ludziom. którzy bronią przed wyburzeniem wątpliwej jakości "cuda" architektury przemysłowej w postaci ruin betonowo-ceglanych budynków fabrycznych. Jestem ciekawy czy ci osobnicy byliby skłonni wziąć na własne utrzymanie tych ruin - czy nie wystarczy im
      dotychczasowe muzeum. Ja nie mam zamiaru i ochoty utrzymywać tego cuda architektury z podatków płaconych państwu i lokalnemu samorządowi. Likwidacja tego cuda techniki napewno przniesie wymierne efekty w postaci odzyskanego terenu przemysłowego, a i gruz i złom uzyskane z rozbiórki przyniesie mały, ale zawsze zysk.
      • arafat11 Re: Czy budynki fabryki materiałów wybuchowych bę 08.05.13, 10:58
        podobnie myśleli kiedyś spece którzy wyburzali sredniowieczne mury w maistach lub rozbierali rzysmskie budowle, w końcu pozbywali się ruin i jeszcze mieli kase za cegly...
    • panasonic08 Czy budynki fabryki materiałów wybuchowych będą... 08.05.13, 10:17
      Powiem krótko: znając nasze władze i prezydenta, który ma mieszkańców w 4 literach, nic tym listem otwartym nie wskóracie. Te obiekty nie powinny być tylko objęte ochrona konserwatorską. Powinny już dawno być wpisane do rejestru zabytków i nikt by ich nie tknął.
    • mr.by o co tyle hałasu... 08.05.13, 13:35
      Czego tu bronić ...ruina betonowa i nic ciekawego ...ZBURZYĆ i wykorzystac teren jak trzeba i tyle...To żadna atrakcja turystyczna !!!!!! paru chłopców bawi się w wojnę i nie ma terenu...
      • mimeq twoje IQ <50 08.05.13, 17:45
        Po wypowiedziach takie jak ta i podobnych od razu widać, że IQ tych osób jest <50 bowiem idąc tym śladem trzeba było po wojnie wyburzyć, zniszczyć, zaorać i zasypać wapnem np. obozy w Stutthofie czy Oświęcimiu albo skanseny jak Biskupin, a deski użyć na podkłady kolejowe. Więcej pożytku przecież niż oglądać puste baraki.

Z POL-betrieb należy bezwzględnie stworzyć muzeum ale takie z prawdziwego zdarzenia, na miarę XXIw. bo to co zrobiono z NGL byłoby dobre pod koniec lat '90 XXw.

Bydgoszcz nie ma wielu zabytków więc należy za wszelką ceną ocalić to co zostało, ożywić i udostępnić zwiedzającym.
    • speedybike Czy budynki fabryki materiałów wybuchowych będą... 08.05.13, 20:39
      A mnie zastanawia jeszcze co innego.
      Byłem pooglądać te budynki.
      Są one wybudowane wśród drzew, aby to zburzyć i wybudować nowe budynki (tfu! blaszane hale! ) trzeba będzie wyciąć olbrzymią ilość drzew!
      Dodam tylko, że rok temu ekolodzy zrobili dym rowerzystom bo przekopali ( za dużo powiedziane że przekopali bo to były 3 dziury w ziemi na głębokość 0,5 metra i o średnicy 1 metra) kawałek lasu i zrobili sobie przeszkody ziemne.A teraz jak zobaczyłem setki wyciętych drzew na terenie parku przemysłowego, zadaję sobie pytanie: gdzie tu byli ci ekolodzy?
    • e-mucha.info Zwiedzajcie - druga fabryka w lubuskim 17.07.13, 03:21
      DAG Alfred Nobel bo tak nazywa się jedna z kilku bliźniaczych fabryk mieści się w lubuskim. Jest to jedna z dwóch ruin fabryki na terenie RP. Nieopodal Nowogrodu jest jeszcze ruina obozu pracy w Brożku (Zasieki). Link do przewodnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka