michalc13 17.06.13, 10:21 25 zł za nieposegregowane? Przecież miało być taniej, bo firmy na przetargu zażądały mniej niż się spodziewano. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziedekl Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 17.06.13, 10:30 Mieszkając w wieżowcu ja jeden chcę płacić więcej to znaczy nie będę segregował bo mam takie prawo i co ,przez tę głupią ustawę więcej będą płacić też wszyscy inni z tego bloku.HiHi znowu bubel ustawowy w wykonaniu przez POpaprańców. Odpowiedz Link Zgłoś
l93 Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 17.06.13, 10:49 Niech najpierw wezmą sie za siebie a nie za mieszkańców ! Jedna wielka Inwigilacja ! Tak remondis segreguje nasze posegregowane smieci !!!!! www.youtube.com/watch?v=YvUCp3ldOGM ( youtube - segregacja smieci bydgoszcz ) Odpowiedz Link Zgłoś
kosskoss Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 17.06.13, 11:57 a kto bedzie nagrywal, jak firmy sprzatajace dorzucaja niesegregowane smieci do blokowych smietnikow w celu wyludzenia wyzszej oplaty? bedzie trzeba urlop brac i stac w krzakach z aparatem Odpowiedz Link Zgłoś
kondorx Szykuje się lokalny Armagedon. 17.06.13, 14:08 Siły "dobra" czyli wdrażająco - inwigilujące, zjednoczone w interesie i działaniu, dążące m.in. do "ustalenia", ze śmieci/odpady nie są prawidłowo segregowane i osiągnięcia w ten sposób jak najszerszej skali płatności stawki za śmieci nieposegregowane. Wsparciem dla sił "dobra" są i będą "przeszukiwacze" pojemników potrafiący narobić niezłego bałaganu. Siły "zła" czyli pozostała szara obywatelska masa niezdolna do przyswojenia sobie zasad segregacji i wymagająca stałego nadzoru, ostrzegania, pouczania, karania i innego bodźcowania (bodziec = zaostrzony pręt służący do kierowania bydłem), totalnie osaczona nieżyczliwymi przepisami i wielością służb niosących obywatelowi zamiast wsparcia poczucie zagrożenia. I śmiesznie i strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigcharles Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 17.06.13, 14:39 Choć by mi płacili to bym nie donosił jeszcze jakąś kulturę mam ! A zomowców co żyją komunistycznymi systemami powinno się wydalać z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
m_j_1977_byd Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 17.06.13, 14:56 - Namawia pan ludzi, by donosili? - pytam prezesa Jedności. Co to za martyrologiczna nomenklatura? Co oznacza donosili? Jak zobaczę, jak ktoś kradnie samochód i powiem o tym policji to też będę donosicielem? Polacy to barany. Odpowiedz Link Zgłoś
bulbinek7 Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 17.06.13, 16:37 Przeciez to kpina.W Warszawie za smieci beda placic wiele mniej niz my,tu link do artykulu tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,taniej-za-smieci-a-w-praktyce-br-ile-beda-brali-nic-nam-do-tego,90579.html Moze w Bydgoszczy tez czas na referendum i odwolanie prezydenta.Edwidentnie ktos chce na mieszkancach sie oblowic Odpowiedz Link Zgłoś
korki67 Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 17.06.13, 18:40 A może czas porzucić demagogię i skupić się na faktach? Przjrzyj tę tabelę (ze zrozumieniem): www.tvn24.pl/wiadomosci-wroclaw,44/wywoz-smieci-wroclawian-najdrozszy-w-kraju,333047.html Zwróć też uwagę, że Bydgoszcz nie przedstawiła jeszcze cen poprzetargowych, a praktyka z innych miast (m.in. z Warszawy, którą cytujesz) wskazuje, że cena spada o 2-4zł. Zaznaczam też, że uwagę należy zwrócić przede wszystkim na cenę śmieci posortowanych. Jeżeli ktoś nie chce sortować to ma problem i niech płaci - w Bydgoszczy śmieci nieposortowane rzeczywiście należą do najdroższych w Polsce. Dla osób sortujących będziemy w drugiej dziesiątce największych polskich miast pod względem ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Twoje śmieci, twój problem 17.06.13, 19:55 Przetargi były, ale tylko na transport, na przetwarzanie odpadów nie było, bo wisienkę dostała ProNatura bez przetargu, pomimo iż nie są do tego przygotowani. Więc śmieci nie mogą być tańsze, bo ProNatura musi mieć pieniądze na rozwój i budowę spalarni. Odpowiedz Link Zgłoś
rewski56 Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 17.06.13, 22:32 Bzdury piszesz bo zapłacę sortując 3 razy tyle ile teraz nie sortując.Nie obchodzi mnie w której dziesiątce najlepiej okradanych ludzi w Polsce znajduje się nasze miasto.Jak koniecznie lubisz wydawać niepotrzebnie kasę to może lepiej z pożytkiem np. na chore dzieci.Widzę,że dałeś się ogłupić skoro dla ciebie mniejsza podwyżka to to samo co obniżka. Odpowiedz Link Zgłoś
korki67 Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 18.06.13, 07:45 @marek - czyli twierdzisz , że nie będzie obniżki? Ciemniakowa (jaka by nie była, pomińmy jej kartę historyczną), mówi co innego i potwierdzają to wszelkie inne źródła. bydgoszcz.gazeta.pl/fordon/1,112631,14120197,Ratusz_zapewnia__Za_smieci_jednak_zaplacimy_mniej.html?bo=1#LokBydTxt @rewski56 - rozumiem rozgorycznie. kto lubi podwyżki? ale tę pojmuję jako jeden z efektów ubocznych przystąpienia Polski do UE. w zamian mamy np. inwestycje. niestety, tak jest świat skonstruowany, że obniżki nas nie dotykają. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 18.06.13, 08:51 korki67 napisał: > @marek - czyli twierdzisz , że nie będzie obniżki? Będą, ale "symboliczne". A system nie powinien być droższy niż teraz. To że jedna firma będzie miała cały sektor, spowoduje że zamiast "kluczyć" po mieście szukając swoich pojemników, biorą wszystko w swoim rejonie. Zaoszczędzą ropę i czas, sprzęt będą mniej eksploatować(potrzeba go mniej). A ile kosztuje specjalistyczny samochód, można zobaczyć na stronie ProNatury. (Kto za niego zapłaci?) Odpowiedz Link Zgłoś
ma_we Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 00:27 Informować? Więc informuję: Fordońska Spółdzielnia Mieszkaniowa od 10 lat zabudowuje śmietniki i co? I nic – od 5-tej rano pod śmietnik podjeżdżają wypasione fury i auta firmowe i wszyscy pchają w kontener co się tylko da, tak że 24 h od opróżnienia potrafi „kipieć”. A spółdzielnia ma to w d… Głupi lokatorzy zapłacą… Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 02:15 Cała ta ustawa śmieciowa zaczyna się przeobrażać w jakiś wielki zbiorowy koszmar. Ceny za wywóz śmieci kilkakrotnie wyższa niż obecnie. Limity śmieci i pseudosegregacja. Faworyzowanie kumpli z pro-natury, niepotrzebna i rujnująca środowisko i finanse miejskie, spalarnia, a teraz jeszcze powszechna inwigilacja. Doprawdy trudno to zrozumieć i pogodzić to z zasadami demokracji, logiki i zdrowego rozsądku. Quo vadis rządzący? Czynicie nasz kraj coraz bardziej opresyjnym, coraz bardziej rządzący nie ufają obywatelom, którzy ich wybierają. To jakaś zbiorowa paranoja. Ale kto tym kieruje i kto odpowiada za taki stan rzeczy i spraw? Zaprawdę śmiesznym wydaje się fakt, iż ludzie wybierają od 24 lat tych samych przedstawicieli, ktorzy bez przerwy zapewniaja ich o zmianach na lepsze, po czym nic nie robią, a przed wyborami znowu zapewniaja i ludzie ich wybierają. Trudno to pojąć. Ale tak jest. dziwnabydgoszcz.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 10:50 Jestem ciekaw jak UM i firmy śmieciowe wyobrażaja sobei sytuację gdy w bloku jeden z sąsiadów uprze sie że nie bezie sortował i chce płacić więcej. Ciekawe czy postawią dla niego oddzielny śmietnik. Jak wtakeij sytuacji bedą trakltowani pozostali lokatorzy segregujący śmieci. No i druga sprawa - pojemniki na śieci sortowane stoją na zewnątrz i nie są zamykane. Co będzie gdy ktoś podrzuci tam śmieci niesegregowane? Odpowiedz Link Zgłoś
koperchytla Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 18.06.13, 16:25 A gdzie mam wyrzucić stare buty, ubrania, pościele, jedną puszkę po farbie, zepsutą żarówkę, wczorajszy kotlet, chusteczki po katarze, suchy chleb, zgniłe ziemniaki, tornister córki, teczki, walizki, worki z odkurzacza, brud po sprzątaniu, kilo zaschniętego gipsu, itd itp. Coś czuję, że nasze lasy, rzeki i jeziora utoną w śmieciach i brudzie. Płacąc za wywóz śmieci, chcę mieć wywiezione wszystkie powstające w gospodarstwie domowym. Teraz płacę tylko za śmieci w pojemniku, 1 pojemnik miesięcznie - 22 zł i staram się segregować śmieci do worków, żeby tych w pojemniku było jak najmniej. Worki z segregantami odbierane są za darmo. Był mój zysk i zysk ekologii. Dlaczego chce się to zniszczyć? Aparaciki i kamerki nic nie pomogą, bo Polak potrafi dbać tylko o swój interes. Odpowiedz Link Zgłoś
spitek6 Re: Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do pod 18.06.13, 11:24 Wkrótce powstanie nowy zawód: detektyw śmietnikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 Detektyw śmieciowy już jest. W Niemczech! 18.06.13, 12:01 W Niemczech większość gmin zatrudnia detektywów śmieciowych! Nie kontrolują oni wprawdzie śmieci pod blokiem ale zajmują się dochodzeniem osób, które nielegalnie utylizują śmieci, np. w lesie lub na ulicy! Ich skuteczność leży powyżej 50 %! Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 11:26 Na jakiej podstawie firmy będą oceniały czy smieci są segregowane czy nie. Czy jedna puszka w papierach to jeszcze smieci segregowane czy nie, a może potrzeba dwóch puszek. Nie róbcie z ludzi kretynów a prezesi sp-ni niech nie szczują ludzi na siebie tylko oddają sprawę do sądów. Z tego co ja widziałem to smieci segregowane są sypane na pake razem więc o co tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Co to znaczy sa zmieszane ? 18.06.13, 11:42 Jakie są warunki oceny ? Z tego co mówi ustawa jeden z pojemników zawiera włesnie smieci zmieszane , czyli to czego się nie sortuje - w tym np brudny papier, plastik. Nic nie wiem o żadnej ziemi ani gałeziach jako elementach sortowanych- to jakis lokalny wymysł. Sortuje sie szkło osobno - bo może pokaleczyć i śmieci sortowane osobno. Reszta nie jest sortowana i może tam być wszystko prócz niebezpiecznych typu baterie, elektrosmieci, leki. Poniewaz nie ma nagrody za sortowanie lecz kara za złe sortowanie to nalezy wszystko wywalac do zmieszanych i jest wszystko lege artis. Odpowiedz Link Zgłoś
postnihilism Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 11:53 Cokolwiek ktokolwiek próbuje w tym kraju zmienić to zaraz jak robale po zmroku wypełzają narzekacze i zaczynają swój koncert "a mi się nie chce", "a to bez sensu", "a po co", "a ja mam prawo", "a ja się nie zgadzam", "a to kosztuje". Nie dziwcie się potem, że jak wy czegoś potrzebujecie, wam na czymś zależy to tacy sami jak wy torpedują wasz pomysł. I w ten sposób nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
dextromethorphan Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 11:54 Mnie spółdzielnia nie raczyła zapytać, czy chcę segregować. A nie chcę. I nie miałbym najmniejszego problemu z płaceniem więcej za ten "przywilej". Nie mam więc zamiaru segregować. I co mi zrobią? Zidentyfikują i "ukarzą" wyższą stawką? Ależ proszę bardzo. Z największą chęcią. Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 W razie czego coś podrzucą... 18.06.13, 12:04 A jeśli cały blok będzie sumiennie segregował śmieci i nie będzie podstaw do podniesienia opłat, to w razie czego coś podrzucą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lese_majeste kilka dni temu mądrala od "ochrony" środowiska 18.06.13, 13:59 tłumaczyła, że nie należy czyścić czy płukać pojemników np. po napojach, mleku itp. nie wiem jak taka mądrala wyobraża sobie przechowywanie takich śmieci przy 1- lub 2-tygodniowym cyklu odbioru, chyba że ochrona środowiska polega na tworzeniu zagrożenia epidemicznego, ale dziennikarz tokefmu nawet nie zareagował Odpowiedz Link Zgłoś
lilmartha1997 Twoje śmieci na zdjęciu. Będą podstawą do podwy... 18.06.13, 14:13 forum.gazeta.pl/forum/w,54,145212576,145212576,Profil_biol_chem_liceum_I_LO_czy_II_LO_.html Odpowiedz Link Zgłoś