Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz jest , torunia brak

20.06.13, 02:09
na liscie miast które by chcieli odwiedzić zagraniczńi turyśći....
co na to toruńskie pieski...... , nawet Koperńik nie pomógł..... i obsrane zabytki ....
www.sfora.pl/Zagraniczni-turysci-Oto-najciekawsze-miasta-w-Polsce-s56894-slide2
Obserwuj wątek
    • tupolej154 Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 20.06.13, 07:54
      To musi byc jakaś manipulacja trzeba pisać maile do gazety.
      • tylko_fakty Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 21.06.13, 08:28
        tupolej154 napisał:

> To musi byc jakaś manipulacja trzeba pisać maile do gazety

słuszna uwaga, widocznie tam nie dotarła jeszcze informacja o największej międzygalaktycznej atrakcji dla kuracjuszy z Ciechocinka, którzy robią statystykę jeżdżąc na jedyne oferowane im wycieczki do pępka świata. A świat się nie poznał na cudzie.
    • naubyd Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 20.06.13, 16:51
      to nie znaczy, że Toruń stracił na atrakcyjności. Znaczy dokładnie tyle, że większość turystów już widziała w innych miastach stare domy o kościoły. Ile można oglądac takich atrakcji?
      • facetzpomorza Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 08:18
        naubyd napisał:
        > Znaczy dokładnie tyle, że wię
        > kszość turystów już widziała w innych miastach stare domy o kościoły. Ile można
        > oglądac takich atrakcji?

Jureczku piszesz jak wsiowy prymityw. Co ty wiesz o starych domach i kościołach? Toruńskie Stare Miasto jest jedyne i niepowtarzalne , obok Starego miasta w Krakowie i Gdańsku jest to największy zespół zabytkowy w Polsce, z autentycznym ( nierekonstruowanym ) gotykiem.
        Proponuje ci matołku przyjechac do Torunia , własnie teraz , w sezonie turystycznym - spacer po Starym Mieście a potem porównaj to z tym co zobaczysz u siebie , w Bydgoszczy. Tak sie składa , ze byłem ostatnio na Rynku w Bydgoszczy - pusto, nijak , beznadzieja, mostki na wyspe młyńska -jakaś porażka ( kto to zaprojektował? ) a sama wyspa szału nie robi - piaskownica otoczona ruderami.
        • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 10:31
          Jak zwykle w swej ciasnocie umysłowej nie zrozumiałeś nic z tego co napisałem. Nie pisałem, że Totruń nie jest ładny, a wręcz ptrzeciwnie że niczego nie stracił na atrakcyjności. Nie opisywałem też ani urody ani wartości historycznej zabudowy toruńskiej starówki. Wszystko to sobie wymysliłes w chorej głowie.

Za to sens mojego wpisu, który pominąłes albo w matolstwie nie zrozumiałeś, jest prosty. większośc turystów była już w starych miastach. Choćby były tam najpiękniejsze domy i kościoły zaczyna go to nudzić, dlatego taka oferta jak nasza jest da niego atrakcyjna. No sam powiedz, ile można oglądac gotyckich kościołów i starówek w rożnych miastach? W Chorwacji takich Toruniów jest co najmniej kilka. Każdy to juz widział. Dzieciaki na wycieczki przyjeżdżają ale jak widac indywidualni turyści coraz częściej wybieraja miejsca oryginalne, takie których kopii już nie widzieli. Czy teraz zrozumiałeś?

Nie piszę nic tu o Toruniu. Piszę jak zachowuje się coraz większa ilość turystów. Ja także nie lubię oglądać miejsc które sa do siebie podobne.

Nie łudze się, że zrozumiesz. Ty i tak wszystko co piszę odbierasz jak antytoruńskie.
          • facetzpomorza Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 11:52
            naubyd napisał:
            > No sam powiedz, ile można oglądac gotyckich kościołów
            > i starówek w rożnych miastach? W Chorwacji takich Toruniów jest co najmniej kil
            > ka. Każdy to juz widział.

ha ha ha, a ile takich Bydgoszczy jest w Rumunii albo Rosji? Zamiast wypisywac głupoty jaki to Toruń jest przejrzany a Bydgoszcz niedoceniona , zastanów sie co , poza piachem wyspy młyńskiej i stateczkami na Brdzie może przyciągnąć turystów do Bydgoszczy. Toruń to nie tylko Stare i Nowe Miasto , nie tylko gotyk. Oczywiście o wyjatkowym w skali europejskiej pierscieniu fortów wokół miasta nie wspomnisz, o planetarium bijącym rekordy popularności, o Centrum Sztuki Współczesnej, o festiwalach przyciągajacych do Torunia tłumy nie tylko Polaków. Wyjdź poza forumowa propagande "ogromnej i atrakcyjnej bydgoszczy", zobacz na własne oczy jak zyje Toruń.
            PS/ Czy ja napisałem , ze Bydgoszcz jest nieładna?
            • ka_zet Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:01
              facetzpomorza napisał:

> O
              > czywiście o wyjatkowym w skali europejskiej pierscieniu fortów wokół miasta nie
              > wspomnisz, o planetarium bijącym rekordy popularności, o Centrum Sztuki Współc
              > zesnej, o festiwalach przyciągajacych do Torunia tłumy nie tylko Polaków.

A teraz wyłącz na chwilę trolla i zastanów się tak na poważnie, ile osób w skali roku przyjeżdża spoza województwa żeby oglądać forty albo zwiedzić CSW.

To tak jakby, nie wiem, jako atrakcję na skalę Europy traktować bydgoskie muzeum wodociągów.
              • facetzpomorza Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:15
                ka_zet napisał:
                > A teraz wyłącz na chwilę trolla i zastanów się tak na poważnie, ile osób w skal
                > i roku przyjeżdża spoza województwa żeby oglądać forty albo zwiedzić CSW.

Planetarium pominałeś wiec tu sie zgadzamy , ze to hit turystyczny województwa. Toruńskie forty to perła czekająca na odkrycie, za kilka lat sie zdziwisz. CSW - gdybys tam był chociaz raz ....
                • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:21
                  a ten znowu swoje pie...nie.
                • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 13:30
                  Planetarium pominałeś wiec tu sie zgadzamy , ze to hit turystyczny województwa.

tyle, ze taki Biskupi bije go na glowe kilka razy

Toruńskie forty to perła czekająca na odkrycie, za kilka lat sie zdziwisz

wiesz ile takich miejsc czekajacych na odkrycie jest w POlsce i Europie?
                  poki co to żadna atrakcja...takie miedzyrzecki rejon umocniony bije to na glowe wiele razy...nie mowic o dziesiątkach miast w Europie z zachownaym całym piercieniem murow... a znanych jest tylko kilka...

CSW
                  > - gdybys tam był chociaz raz ....

BWA dużo ciekawsze...zresztą sadzac po liczbie odwiedzin prawie nik w CSW nie by;)

a jzu pisanei o tym jako o atrakcji dla turystwo zakrawa na zart...moze jeszcze wymienisz skansen w kaszczorku?
                  • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 21:50
                    arafat11 napisał:

> tyle, ze taki Biskupi bije go na glowe kilka razy

A ile razy bije na głowę bydgoskie "atrakcje" turytyczne? Przybliż dane, to pośmiejemy się :)

> wiesz ile takich miejsc czekajacych na odkrycie jest w POlsce i Europie?

Mylisz się. Miejsca atrakcyjne turystycznie w Europie Zachodniej są już dawno odkryte. natomiast u nas jeszcze nie

> poki co to żadna atrakcja...

Dla ciebie może tak.... Wiesz, jeden lubi jak mu cyganie grają, a drugi jak mu.....

> .takie miedzyrzecki rejon umocniony bije to na glowe wiele razy...

Właśnie pokazałes, jakim jesteś ignorantem, porównując MRU do twierdzy pierścieniowej w Toruniu....

> ..nie mowic o dziesiątkach miast w Europie z zachownaym całym piercieniem murow...

"Pierścień murów" i twierdza pierścieniowa :) No fakt, można się pomylić :)
                    • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 22:34
                      A ile razy bije na głowę bydgoskie "atrakcje" turytyczne? Przybliż dane, to poś
                      > miejemy się :)

piszemy o Toruniu czy o Bydgoszczy? zresztą czy ja twierdze, ze mamy jakies wojewódzkie hity?

Mylisz się. Miejsca atrakcyjne turystycznie w Europie Zachodniej są już dawno o
                      > dkryte. natomiast u nas jeszcze nie

no tak bo Europa srodkowa czy wschodnia to nic...zresztą mało na zachadzie ciekawych rzeczy, ale nie odkrytych przez masowego turyste?
                      slyszales o takim Derry? pewnie nie, a to bardzo ciekawe miasto z zachowanym całym pierscieneim murow i bardzo bogata historia...

Dla ciebie może tak.... Wiesz, jeden lubi jak mu cyganie grają, a drugi jak mu.

akurat dla mnie to jest atrakcja ze względu na wyksztalcenie ale dla masowego turysty nie...zresztą możesz zwiedzić tylko jeden fort, reszta jest zarosnieta lub wynajeta wiec nie ma jak obejrzeć ani jak dojechać do niektórych...to ma być atrakcja dla przeciętnego turysty?

Właśnie pokazałes, jakim jesteś ignorantem, porównując MRU do twierdzy pierście
                      > niowej w Toruniu....

doskonale wiem o roznicach, probuje tylko pokazac jak to wygląda z perspektywy przeciętnego turysty...bo chyba nie mówimy o specjalistach ale o przeciętnym turyście, którego interesują takie obiekty jak fort Zolkiewskiego w Toruniu gdzie mzona wejść, obejzrec itp. a nie jakies kopce zarosneiete krzakami ...

Pierścień murów" i twierdza pierścieniowa :) No fakt, można się pomylić :)

nie niepomyliłem się...ale do kogo kierujesz swoja oferte?
                      tylko do osob zainteresowanych twierdza piercieniowa, zbudowana przez Prusakow na wschodzie...w 2 polowie xiX wieku? bo jeżeli do wszystkich to wlasnei musisz stanac w szranki z murami miejksimi, twierdzami itp. itd...bo to wszystko zaliczamy do fortyfikacji...
                      jeżeli kierujesz to tylko do znawcow interesuajcych się takimi konkretnymi obiektami to spoko, ale nie licz, ze będzie do wielka atrakcja znana wszystkim ...
                      • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 08:10
                        > zresztą czy ja twierdze, ze mamy jakies wojewódzkie hity?

Racja, Bydgoszcz ich nie ma....

> slyszales o takim Derry?

Tak tylko zapytam, więc się nie obraź.... często o tym Derry piszesz, i to w róznych wątkach i przy wielu różnych okazjach... Byłeś tam na zmywaku? Czy w jakowejś rzeźni? :)

> ...zresztą możesz zwiedzić tylko jeden fort, reszta jest zarosnieta l
                        > ub wynajeta wiec nie ma jak obejrzeć ani jak dojechać do niektórych...to ma być
                        > atrakcja dla przeciętnego turysty?

Zmieni się to, gdy ktos w nie zainwestuje (mam nadzieję, ze z nowej perspektywy budżetowej UE coś się na nie "wyszarpie")...... a może też i po trosze miasto, i biznes.... zobaczymy

> doskonale wiem o roznicach

mam wątpliwości :)

> jeżeli kierujesz to tylko do znawcow interesuajcych się takimi konkretnymi obie
                        > ktami to spoko, ale nie licz, ze będzie do wielka atrakcja znana wszystkim ...

możesz tak uważać.... A ja ci powiem, że za jakieś 10-20 lat twierdza będzie równie dobrze znana jak Stare Miasto. To tylko kwestia czasu i pieniędzy....
                        • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 18:14
                          Tak tylko zapytam, więc się nie obraź.... często o tym Derry piszesz, i to w ró
                          > znych wątkach i przy wielu różnych okazjach... Byłeś tam na zmywaku? Czy w jako
                          > wejś rzeźni? :)

brak argumentow i zaczynają się ataki ad persona? byłem w tym miescie typowo turystycznie, ale rozumiem, ze ty jako fan zzmywakow i rzezni nie rozumiesz czegos takiego bo bywales tylko w pracy;)
                          wiec przestan bredzić, ze zabytki w Europie sa juz odkryte...

Zmieni się to, gdy ktos w nie zainwestuje (mam nadzieję, ze z nowej perspektywy
                          > budżetowej UE coś się na nie "wyszarpie")...... a może też i po trosze miasto,
                          > i biznes.... zobaczymy

tylko, ze tak to można powiedzieć o dziesiątkach miejsc w Polsce i w naszym regionie...na razie forty żadna atrakcja nie sa i dobrze o tym wiesz...a czy będą za 20 lat to inna sprawa...

możesz tak uważać.... A ja ci powiem, że za jakieś 10-20 lat twierdza będzie ró
                          > wnie dobrze znana jak Stare Miasto. To tylko kwestia czasu i pieniędzy....

to samo mogę powiedzieć o Bydgoszczy i węźle wodnym...tylko co z tego dziś wynika?
                          • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 18:28
                            No dobra arafat, nie chcę się z toba kłócić. Wierzę ci na słowo, że w Derry nie byłeś na zmywaku... Natomiast to, czy toruńska twierdza stanie się atrakcją turystyczną- czas pokaże. Ja osobiście wierzę, że tak. Powiem więcej- wasz kanał ma także ogromny potencjał. Wystarczy tylko madrze go wypromować.
                            • johnyflaszka Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 18:33
                              znmpdn napisał(a):

. Powiem więcej- wasz kanał
                              > ma także ogromny potencjał. Wystarczy tylko madrze go wypromować.

Najpierw trzeba go wyremontować ale to dopiero się stanie jak marszałkiem nie będzie żaden toruńczyk.
                              • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 18:35
                                No tak.... nie wiedziałem :)
              • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 21:38
                ka_zet napisał:

> A teraz wyłącz na chwilę trolla i zastanów się tak na poważnie, ile osób w skal
                > i roku przyjeżdża spoza województwa żeby oglądać forty

Na razie niewiele, lecz nie oznacza to, że w przyszłości nie będą. Toruńska twierdza pierścieniowa jest unikatowa, i nie tylko na polską skalę. To tylko kwestia czasu....
                • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 22:36
                  a miedzyrzecki rejon umocniony nie jest unikatem? a kanal bydgoski nie jest? tylko co z tego...
                  na razie forty żadna atrakacja nie sa i nic nie wskazuje by miały być( dalsza dewastacja)
                  • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 08:13
                    na razie....
                    • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 18:15
                      no wlasnie...kanal bydgoski na razie tez nie jest wielka atrakcja...ale mówimy o tym co jest czy o tym co może być?
                    • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 24.06.13, 18:29
                      zgoda!
            • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:19
              pie...sz tak że nie chce mi sie z Tobą gadać. W swojej wypowiedzi na mój post odpowiadasz tak jakbyć odpowiadał na setki postów jakie się tu pokazały. Uważam, ze jesteś ciasny umysł i nie umiesz czytać ze zrozumieniem. no to do następnego idiotycznego wpisu
          • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 21:35
            naubyd napisał:

> W Chorwacji takich Toruniów jest co najmniej kilka.

Nie, w Chorwacji nie ma żadnego miasta, które by choć odrobinę przypominało Toruń.
            Po tym wpisie dowiodłeś, że albo nie byłeś nigdy w Chorwacji, albo w Toruniu :)
        • syn_biskupa Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:15
          facetzpomorza napisał:

Toruńskie Stare Miasto jest jedyne i niepowtarzalne ,

> Proponuje ci matołku przyjechac do Torunia , własnie teraz , w sezonie turystyc
          > znym - spacer po Starym Mieście

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130621/TORUN01/130629891
          • facetzpomorza Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:18
            syn_biskupa napisał:
            > rel="nofollow"...

oj matole, link o policjantach bydgoskich "odpoczywających" z tirówkami na obwodnicy Bydgoszczy byłby w tym miejscu jak najbardziej na miejscu.
            • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:25
              oba wpisy idiotyczne w tym temacie
          • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:24
            co to ma wspólnego ze SM w Toruniu? Ich SM jest piękne ale nie niepowtarzalne. Dla przeciętnego turysty to gwarne ulice, stare domy i dwa kościoły. Plus muzea i klimatyczne knajpki. Wszystko
            • buttheadslayer Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 13:24
              Po co żywicie trolluńskich debili i innych miłośników gęsi? Przecież oni poza swoją wioską niczego nie widzieli więc do usranej śmierci będą bronić swojej kałuży.

naubyd napisał:

> co to ma wspólnego ze SM w Toruniu? Ich SM jest piękne ale nie niepowtarzalne.
              > Dla przeciętnego turysty to gwarne ulice, stare domy i dwa kościoły. Plus muzea
              > i klimatyczne knajpki. Wszystko
      • joachimzwielkim Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 23.06.13, 15:43
        naubyd napisał:
        > to nie znaczy, że Toruń stracił na atrakcyjności. Znaczy dokładnie tyle, że wię
        > kszość turystów już widziała w innych miastach stare domy o kościoły. Ile można
        > oglądac takich atrakcji?

No właśnie, i dlatego nikt już od teraz nie będzie jeździł do Krakowa, do Pragi..., tylko teraz wszyscy do bydgoszczy :-)
        • arafat11 Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 23.06.13, 22:47
          nie chlopcze...to oznacza,ze takie maista jak Bydgoszcz maja szanse na nowych turystow i zwiekszenei zyskow z turystyki a takie skanseny jak torun zatrzymają się na określonym poziomie( 1,6 miliona turystow);)
          • znmpdn Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 07:58
            Synku, bądź powazny, proszę. To, że agroturystyka staje się obecnie coraz bardziej popularna, nie jest równoznaczne z tym, że twoja mieścina nagle zostanie obwołana turystyczną mekką... Zejdź na ziemie, bo osmieszasz się okrutnie :)
            • arafat11 Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:17
              agroturystyka miszczu to domena małych mieścin( czyli w tym przypadku w Toruniu bo Bydgoszcz jako miasto 1,75 razy większe trudno tak nazwac) wiec chyba pomyliles adresy;)
              • znmpdn Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:30
                nie, nie pomyliłem się :)
                • arafat11 Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 19:38
                  to w takim razie nie rozumiesz słowa agroturystyka;-)
          • joachimzwielkim Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 14:13
            arafat11 napisał:

> nie chlopcze...to oznacza,ze takie maista jak Bydgoszcz maja szanse na nowych t
            > urystow i zwiekszenei zyskow z turystyki a takie skanseny jak torun zatrzymają
            > się na określonym poziomie( 1,6 miliona turystow);)

No więc powtórzę moją poprzednią myśl, chociaż obawiam się, że tym razem też nie zrozumiesz: Toruń jest tej samej kategorii (rozumiesz znaczenie słowa "kategoria"?) ośrodkiem turystycznym co np. Kraków, więc idąc twoim tropem Kraków to też taki skansen skazany na wyginięcie, a teraz jedynie Bydgoszcz będzie "brylowac".

A po drugie: twój lekceważący zwrot "chłopcze" do mnie, świadczy wyłącznie o twoim aroganckim i niskim poziomie :-)
            • arafat11 Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:23
              No więc powtórzę moją poprzednią myśl, chociaż obawiam się, że tym razem też ni
              > e zrozumiesz: Toruń jest tej samej kategorii (rozumiesz znaczenie słowa "katego
              > ria"?) ośrodkiem turystycznym co np. Kraków, więc idąc twoim tropem Kraków to t
              > eż taki skansen skazany na wyginięcie, a teraz jedynie Bydgoszcz będzie "brylow
              > ac".

a skad wniosek, ze to ta sama kategoria? z tego co mi wiadomo to Krakow slynie nie tylko ze starego miasta jak Torun ale i wielu innych atrakcji(chociażby dzielnica zydowska czy sanktuarium na Lagiewnikach itp. itd.)
              wiec to nie jest ta sama kategoria..możesz porownywac Torun z Zamosciem, bo tam tez poza zespolem meijskim wpisanym na Unesco nic innego nie jest zbytnio znane...po drugie Krakow to uznana marka w swiecie wiec odpływ turystow mu nie grozi a nowi tez będą przybywać bo miasto jest silnie obecne w turystycznym swiecie...nie jak Torun...
              natomiast Bydgoszcz może zwiekszac swój potencjal bo jest czyms nowym na turystycznje mapie, jeszcze nie odkrytym, oferującym rzeczy ciekawe wiec ma szanse na spore wzrosty bo zaczyna z stosunkowo niskiego pułapu...Torun od lat nie zwieksza znaczaca o liczby turystow o czym swiadcza dane waszego PTTK...
            • johnyflaszka Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:28
              joachimzwielkim napisał:

> A po drugie: twój lekceważący zwrot "chłopcze" do mnie, świadczy wyłącznie o tw
              > oim aroganckim i niskim poziomie :-)

No tak bo ty jesteś wielki i wszystko masz wielkie nawet przyrodzenie a może chodzi, że z wielkim rozumem bo jesteś z Torunia.
              • znmpdn Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:32
                to niby miał być dowcip?
    • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:23
      W Krakowie jest wiele więcej atrakcji i znaczenie miasta tez inne. Nie uogólniaj. Nie ma sensu tak dyskutować. trendy współczesnej turystyki sa właśnie takie jak napisałem a

Kraków, Wiedeń, Warszawa itp. sa wielkimi miastami do których zawsze będą podążac turyści. Ich oferta nie ogranicza sie do muzeów i starych budowli. Czy teraz rozumiesz?
      • facetzpomorza Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 12:30
        naubyd napisał:

> W Krakowie jest wiele więcej atrakcji i znaczenie miasta tez inne. Nie uogólnia
        > j. Nie ma sensu tak dyskutować. trendy współczesnej turystyki sa właśnie takie
        > jak napisałem a
        >
        > Kraków, Wiedeń, Warszawa itp. sa wielkimi miastami do których zawsze będą podąż
        > ac turyści.

Ogarnij sie matołku, Kraków , Wiedeń, Warszawa - łączy te miasta z Toruniem wpis na Liste światowego dziedzictwa UNESCO. Zamiast leczyć swoje wsiowe, bydgoskie kompleksy pisz lepiej o znaczeniu swojej Bydgoszczy. Współczesna turystyka to raczej morze i góry a nie wielkie miasta , a juz napewno nie twoja zapóźniona Bydgoszcz.
        • naubyd Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 13:02
          że Ty tego nie rozumiesz, to w sumie się nie dziwię. Że przechodzisz na różne poziomy i tematy w kilku zdaniach tez się nie dziwię. Wszak masz wyuczone formułki przewodnika i pitolisz zawsze to samo codziennie. Łudziłem się, ze chociaż w temacie się utrzymasz. Niestety matolstwo jest nieuleczalne.
        • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 20:04
          Ogarnij sie matołku, Kraków , Wiedeń, Warszawa - łączy te miasta z Toruniem wp
          > is na Liste światowego dziedzictwa UNESCO.

a cala reszta dzieli, bo to innaliga turystycznych miast niż Torun...zgadza się mistrzu?

Współczesna turystyka t
          > o raczej morze i góry a nie wielkie miasta , a juz napewno nie twoja zapóźniona
          > Bydgoszcz.

tak tak,,, a o city breaks slyszales?
      • znmpdn Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 21:55
        naubyd napisał:

> trendy współczesnej turystyki sa właśnie takie jak napisałem a

Masz na myśli agroturystykę? :)
    • arafat11 Re: Bydgoszcz jest ...;) 21.06.13, 13:33
      Sorry ale turystyka g
      > lownie jest oparta na zabytkach, ktorej Bydgoszcz nie ma.

ale jak widać zabytki nie sa konieczne...zresztą jak wytłumaczysz fakt, ze w Bydgoszczy zabytkow nie ma a turystow tylko 3 razy mniej niż w Toruniu?
    • bydofan Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 21.06.13, 20:31
      Lista światowego dziedzictwa UNESCO - nie przesadzałbym z tym bo ludzie i tak nie wiedzą, że takie coś istnieje i co jest na tej liście. Czy wiesz, że bydgoskie śluzy też są na tej liście?
      A czy wiesz jakie miejsca są na tej liście we Francj, Chorwacji, Włoszech czy USA? Pewnie zaczniesz sprawdzać to googlach aby zabłysnąć ale zapewniam Cię, że niewielu wie o istnieniu takowej listy.
    • znmpdn cieszy fakt, że Bydgoszcz 21.06.13, 21:31
      została w końcu zauważona. Dziwne byłoby, gdyby 8 co do wielkości miasto w kraju było ciągle kojarzone z prowinjonalnym i nudnawym grajdołem :) Może, wobec tego, mieszkańcy kuj-pomu przestaną się wreszcie za Bydgoszcz wstydzić :)
      • arafat11 Re: cieszy fakt, że Bydgoszcz 21.06.13, 22:38
        faktycznie lepiej być 16 miastem w Polsce kojarzonym z ciemnogrodem i kupami na ulicy;)
      • facetzpomorza Re: cieszy fakt, że Bydgoszcz 21.06.13, 23:42
        znmpdn napisał(a):

> została w końcu zauważona. Dziwne byłoby, gdyby 8 co do wielkości miasto w kraj
        > u było ciągle kojarzone z prowinjonalnym i nudnawym grajdołem :)

www.sleepok.pl/pl/destinations/Europe/Poland/Bydgoszcz
        • semeon Re: cieszy fakt, że Bydgoszcz 22.06.13, 00:52
          Nazwa tyfus pochodzi od rejestracji samochodowej związanej z poprzednim podziałem administracyjnym naszego kraju. Wówczas rejestracje toruńskie rozpoczynały się na TYF co w oczywisty sposób znaczyło TYF-us.

Więcej "dobrych" wieści poniżej:

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2013/01/bydgoszcz-prawda-i-mity-czesc-4.html
          • znmpdn Re: cieszy fakt, że Bydgoszcz 24.06.13, 08:18
            Tiaaaa.... Wyjedź chociaż raz ze swojego grajdoła i przekonaj się sam, kogo tyfusami nazywają krakowianie, warszawiacy, zielonogórzanie, etc.....
      • naubyd Re: cieszy fakt, że Bydgoszcz 22.06.13, 13:01
        nie znam takich mieszkańców regionu. Bredzisz coś tam i bąkasz pod nosem sobie. Dowcip się nie udał chyba.
    • szczam.napis To rzeczywistość z was żartuje. 21.06.13, 23:09
      I tyle w temacie, moherogrodzianinie bez rodowodu.
    • arafat11 Re: cieszy fakt, że Bydgoszcz 22.06.13, 01:42
      dostosowałem się do poziomu kolegi z Torunia...co ja poradzę, ze tam slabo jest?;)
    • dziwny22 Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 22.06.13, 10:56
      Ty wstrętny toruński trutniu, przemalowany teraz z fryzjera bez głowy na idiotę trolla obrażającego lato, znowu swoje. Czy ta częsta zmiana nicka to element nowej terapii w Świeciu?

• trollletni Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 22.06.13, 11:47
        Nie widzę twoich odważnych wPiSów u kosmy lenia-złotowskiego na facebooku. Pokazujesz tam za to swoje martylologiczne zdjęcia. Pora byś przedstawił także swoją książkę Noc jak dzień. Zapowiadałeś ją przecież.
    • clough Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:51
      do znmpdn

Gościu, czy ty nie masz nic lepszego do roboty jak produkowanie się w każdym bydgoskim wątku? Pójdź lepiej na bulwary nad Wisłę wypić piwko, albo na drugą stronę podziwiać najpiękniejszy na globie widok na twoje miasto. Uwolnij nas od swojej zaciekłej twórczości na temat najładniejszego miasta w Polsce, i nie tylko, wszyscy już wiedzą, że Bydgoszcz leży pod Toruniem i nie musisz ciągle tego podkreślać.
      • znmpdn Re: Bydgoszcz jest , torunia brak 24.06.13, 18:53
        Dzięki za radę. Wezmę ją sobie głęboko do serducha :)
        pozdro!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka