Dodaj do ulubionych

ROTARIANIE

06.04.02, 21:46
Czy w Bydgoszczy rowniez istnieje ROTARY-CLUB ? Co to sa ROTARIANIE ?
Czym sie taki Club zajmuje ? Cos kiedys slyszalem o tym,lecz nie mam za duzo
na ten temat pojecia.Kojarzy mi sie,ze czlonkowie tego klubu pomagaja ludziom -
czyzby byla to organizacja charytatywna ?

pozdrawiam
radca
Obserwuj wątek
    • Gość: atomski Re: ROTARIANIE IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 22:26
      Zgadza się.Czytałem o nich gdzies kiedyś artykuł . Zdaje się ,ze w Toruniu
      mają silną "komórkę" .
      Mają też bardzo surową selekcję ,trzeba być fest bogatym, miec nieposzlakowaną
      opinię i różne takie . Troszke mi to masonerię przypomina w dobrym tego słowa
      znaczeniu.
    • reggie Re: ROTARIANIE 06.04.02, 22:53
      Prawda li to? Słyszałem różne opinie nt tej organizacji, część pozytywnych,
      część raczej nie. Sam byłbym ciekawy, co propagują rotarianie.
      • barnaba1 Re: ROTARIANIE 07.04.02, 00:23
        Siedzibe w Bydgoszczy maja w hotelu Orbis.Dzialalnosc charytatywna .Slyszalam o
        stypendialnej.
        • radca Re: ROTARIANIE 07.04.02, 00:29
          barnaba1 napisał(a):

> Siedzibe w Bydgoszczy maja w hotelu Orbis.Dzialalnosc charytatywna .Slyszalam o
          >
          > stypendialnej.

Chyba tak,stypendia dla mlodych talentow.Rowniez cos mi sie kojarzy o wymianie
          studenckiej na skale miedzynarodowa.

radca
      • radca Re: ROTARIANIE 07.04.02, 00:24
        Kiedys byl artykul w IKP -lecz nie pamietam obecnie szczegolow.
        Przypominam sobie,ze funkcja Prezesa jest tylko raz.Co roku sie chyba zmienia.
        Czyli jest przechodnia.Wydaje mi sie,ze podejmowane sa inicjatywy Charytatywne
        na wielka skale.Moze sie myle,ale tak mi sie wydaje.

radca
    • Gość: sinuhe Re: ROTARIANIE IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 00:31
      W Bydgoszczy sa dwa oddzialy Rotarian. Jeden powstał na początku lat 90-
      tych. Należy do niego wiele znanych bydgoskich Osób. Drugi powstaje
      obecnie. Siedzibę mają w Hotelu Pod Orłem. Jest tam przy wejściu taka ładna
      niewielka tablica, wisząca już conajmniej dziesięć lat.
      • reeeyo Re: ROTARIANIE 08.04.02, 09:29
        Jest to organizacja charytatywna, oczywiście też, ale po prostu pewni ludzie
        chcą się znać. Wtedy wszystko jest dużo prostsze.

ps. Radca dziwnie zagaja temat, niby nic nie wie, a w pytaniu tyle informacji :)
        • Gość: adek Re: ROTARIANIE IP: *.ic.net.pl 08.04.02, 10:31
          I sam sobie odpowiada ;-)))).
        • radca Re: ROTARIANIE 08.04.02, 17:37
          reeeyo napisał(a):

> Jest to organizacja charytatywna, oczywiście też, ale po prostu pewni ludzie
          > chcą się znać. Wtedy wszystko jest dużo prostsze.
          >
          > ps. Radca dziwnie zagaja temat, niby nic nie wie, a w pytaniu tyle informacji :
          > )

Cos mi sie kojarzylo z dawnego artykulu,ale to juz tak dawno...
          Napewno jest to ciekawe i bardzo interesujace.Mam NADZIEJE,ze czlonkowie
          ROTARY - CLUB nie beda mieli mi za zle ?
          :)))

pozdrawiam
          radca

• radca Re: ROTARIANIE 08.04.02, 22:56
        Gość portalu: sinuhe napisał(a):

> W Bydgoszczy sa dwa oddzialy Rotarian. Jeden powstał na początku lat 90-
        > tych. Należy do niego wiele znanych bydgoskich Osób. Drugi powstaje
        > obecnie. Siedzibę mają w Hotelu Pod Orłem. Jest tam przy wejściu taka ładna
        > niewielka tablica, wisząca już conajmniej dziesięć lat.

Powstaje juz nawet drugi odzial ? Oj to naprawde malo wiem.Tyle razy przechodzilem
        kolo Hotelu Pod Orlem i nie zauwazylem tej tablicy.Koniecznie musze ja obejrzec.

radca
    • arturek26 Re: ROTARIANIE 08.04.02, 10:30
      Rotarianie bydgoscy rzeczywiscie maja siedzibe w Hotelu pod Orlem. Naleza do
      tej organizacji sami bogaci ludzie, ktorzy poprawiaja w ten sposob swoja
      pozycje spoleczna.
      Nie wiem jak na swiecie, ale w POlsce zajmuja sie przede wszystkim pomaganiem
      samemu sobie. Owszem maja wyjazdy stypendialne, ale kto na nie jezdzi? synowie
      i corki czlonkow Rotary a nie faktycznie uzdolnione dzieci z biednych rodzin.
      • Gość: Dag Re: ROTARIANIE IP: *.lomac.net / 10.0.0.* 08.04.02, 11:52
        Celem Działalności Klubów Rotary jest wspieranie i umacnianie ideału służby,
        jako podstawy godnych i wartościowych przedsięwzieć, a w szczególności
        wspieranie i umacnianie:
        Rozwoju bezpośrednich kontaktów międzyludzkich jako niesienia pomocy;
        Wysokich standardów etycznych w działalności zawodowej i w ramach zawodów;
        uznania wszelkiej pracy użytecznej oraz nobilitowania zawodu wykonywanego
        przez każdego Rotarianina - jako możliwości służenia społeczeństwu;
        Stosowania ideału służby przez każdego Rotarianina w życiu osobistym, zawodowym
        i społecznym;
        Propagowanie zrozumienia międzynarodowego, dobrej woli i pokoju poprzez
        światową współnotę osób o różnych zawodach, połączonych ideałem służby.

Wszystkie inne informacje znajduja sie na stronie: www.rotary.org.pl.
        Przeczytajcie, zapoznajcie sie, a potem komentujcie...
        Cala moja rodzina jest od lat zwiazana z Rotary, bylam na wymianie studenckiej
        w Kanadzie, a obecnie jestem SEkretarzem klubu Rotaract (www.rotaract.org) w
        Bydgoszczy, wiec moge cos na ten temat wiedziec i powiedziec.
        • Gość: adek Re: ROTARIANIE IP: *.ic.net.pl 08.04.02, 12:01
          Czyli takie "kółko wspólnej adoracji i podtrzymywania na duchu". ;-))
          • ochman Re: ROTARIANIE 08.04.02, 12:22
            "Nie wiem jak na swiecie, ale w POlsce zajmuja sie przede wszystkim pomaganiem
            samemu sobie. Owszem maja wyjazdy stypendialne, ale kto na nie jezdzi? synowie
            i corki czlonkow Rotary a nie faktycznie uzdolnione dzieci z biednych rodzin."

a na to odpowiedz:
            "Cala moja rodzina jest od lat zwiazana z Rotary, bylam na wymianie studenckiej
            w Kanadzie, a obecnie jestem SEkretarzem klubu Rotaract (www.rotaract.org) w
            Bydgoszczy, wiec moge cos na ten temat wiedziec i powiedziec."

he, he :-)))
            (a tak naprawde w networkingu nie ma nic zlego) :-)
            • Gość: adek Re: ROTARIANIE IP: *.ic.net.pl 08.04.02, 12:36
              :-))
    • polynomial Re: ROTARIANIE to Masoneria 08.04.02, 13:17
      Normalne wolnomularstwo, tylko tak dla niepoznaki inaczej się nazywa. Bo
      wyobraźcie sobie legealnie działającą Masonerie w naszym mieście?! No jak to
      brzmi?! A tak "Rotary Club" nikomu się z niczym nie kojarzy.

Polynomial
      • reggie Re: ROTARIANIE to Masoneria 08.04.02, 19:54
        Masoneria? To jakiś ruch czy co? Dlaczego w Bydgoszczy jest nieprawdopodne jej
        działalność?
        • Gość: Dag Re: ROTARIANIE to Masoneria IP: *.lomac.net / 10.0.0.* 09.04.02, 11:19
          Sorry, Reggie, ale jezeli nie znasz powszechnie uzywanych pojec, to sprawdz w
          slowniku jezyka polskiego... Tym bardziej nie wypowiadaj sie na tematy na ktore
          nie masz pojecia.
          Artykul o tym, ze Rotary jest rzekomo masoneria ukazal sie w gazetach kilka
          dobrych lat temu, wiec po co dublujecie oraz propagujecie falszywe i nie
          sprawdzone samemu informacje. Swiadczy to tylko o zasciankowosci co po
          niektorych...
          Poza tym, drogi Reggie, chcialabym Cie oswiecic, ze dzialalnosc Rotary nie ma
          wcale swych korzeni w Bydgoszczy. Tylko w USA, a dokladniej w Chicago w 1905
          roku. Obecnie ruch ten zrzesza 1.2 milonow ludzi na swiecie w 160 krajach i 30
          000 tys klubach. Polecam literature fachowa... :-)
          • polynomial Re: ROTARIANIE to Masoneria 09.04.02, 12:27
            " Rotary Club powstał w 1905 r. w Chicago. Założył go niejaki Paul Harris. Z
            każdego praktycznie słownika masońskiego możemy się dowiedzieć, że był on
            amerykańskim masonem. Jego następcy i prekursorzy ruchu rotariańskiego w USA i
            Europie Homer W. Wood (założyciel drugiego Klubu Rotary) oraz Ulysses Fabre
            (jeden z najbardziej aktywnych rotarian francuskich) również byli znanymi
            masonami. W masońskim biuletynie “Roczniki Wielkiego Wschodu Francji” na liście
            bractw masońskich znajdujemy Rotary Club, itd., itp. (por. Jaromir Kwiatkowski,
            Rotarianie – przedszkola masonerii? Nowiny z dnia 25-27.02.1994 r.)

W Polsce Kluby Rotańańskie zostały reaktywowane w 1989 r. z inicjatywy doc.
            Marka Średniawy. Pierwsze posiedzenie Klubu Rotariańskiego w Polsce odbyło się
            27. 11. 89 r. na Zamku Królewskim w Warszawie. Polska prasa zwróciła uwagę, że
            na uroczystość tę przybyli, między innymi: Aleksander Gieysztor, Bronisław
            Geremek i Zofia Kuratowska. Pierwszym aktem polskiego Klubu Rotariańskiego było
            przyznanie Tadeuszowi Mazowieckiemu największej nagrody rotariańskiej – Nagrody
            im. Paula Harrisa (Mazowiecki przyjął tę nagrodę, choć nie osobiście - był
            wtedy w Moskwie)."

źródło: www.antyk.org.pl/ojczyzna/szkiceomasonerii.htm#rotarianie

Polynomial
            • reggie Re: ROTARIANIE to Masoneria 11.04.02, 11:10
              Ciekawe.
              • Gość: kuba Re: ROTARIANIE to Masoneria IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 16:52
                Dorzucę jeszcze,dla zainteresowanych, że:
                1. działalność RI (Rotary International)jest aprobowana przez Watykan, a
                przynajmniej przez Ojca Świętego, który wielokrotnie przyjmował delegacje
                Rotariańskie
                2. to, że Paul Harris był masonem ( a w końcu nikt z Rotarian tej informacji
                chyba nie zaprzecza?) nie świadczy jeszcze o masońskim charakterze całej
                organizacji. Czy gdyby był do tego np.Żydem, RI byłoby nazywane "przedszkolem
                syjonistów"?
                3. od masonerii RI różni się chociażby jawnością działania - każdy, kto tylko
                ma ochotę, może zasięgnąć informacji na temat działalności tej organizacji od
                jej członków, albo lepiej - po prostu przyjść na któreś spotkanie.Trzeba tylko
                wykazać minimum własnej inicjatywy.
                4. w najbliższym roku akademickim na wymianę kilkoro młodych ludzi nie
                związanych z członkami RI. Do rodzin członków Rotary nie zaliczają się także
                raczej dzieci z SP przy ulicy Gdańskiej, któym Rotarianie sponsorują obiady;nie
                sa z nimi także skoligaceni wychowankowie Pogotowia Opiekuńczego, którymi
                opiekują się młodzi ludzie z Rotaract-u.Networking? Nie sądzę. Nie przyszło Wam
                do głowy, że można po prostu polubić pomaganie innym?
                Jeżeli ktokolwiek jest zainteresowany informacjami na temat działalności RI i
                Rotaractu - zapraszam na priva
                szmytk@o2.pl
                (tylko bardzo proszę,merytorycznie- darujmy sobie hate-mail)
                Kuba
                członek Rotaract Klubu Bydgoszcz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka