06.09.04, 17:14
dokładnie za kilka dni rozpocznie się wielkie, piękne święto.pomódlmy się za
wszystkich,którzy go nie doczekali.szczególnie za tych,którzy w tym dniu
zginęli.rozważmy w swoim sercu życzenia dla nich.zaczynam odliczanie już
dziś, w obliczu wielkości święta i w obliczu ofiar z dnia 11.o9.Panie!
wysłuchaj nas.
Obserwuj wątek
    • l_jane Re: Jom Kipur 06.09.04, 17:41
      U Ciebie wszystko dobrze, Trond?
      Pytam z troski.
      • trond Re: Jom Kipur 06.09.04, 17:50
        l_jane napisała:

> U Ciebie wszystko dobrze, Trond?
        > Pytam z troski.
        naturalnie.za troskę ukłony. wzajemnie.
    • Gość: MMM Re: Jom Kipur IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 06.09.04, 19:16
      Cos ten twoj pan was niewyslchuje.
      • trond Re: Jom Kipur 06.09.04, 20:55
        Gość portalu: MMM napisał(a):

> Cos ten twoj pan was niewyslchuje.
        jestem odmiennego zdania na ten temat.szanuję jednak Twoje zdanie.p.s.dodam, że
        zawsze modlę się za zmarłych. z wielkim szacunkiem.wyrażam to publicznie. może
        inni czytając- też westchną za ich dusze.
      • trond Re: Jom Kipur 06.09.04, 21:12
        Gość portalu: MMM napisał(a):

> Cos ten twoj pan was niewyslchuje.
        nie lubię publicznie wynurzać swoich prywatnych uczuć.jednak zrobię dla Ciebie
        wyjątek : zrobiłeś mi przykrość.
        • Gość: miły do tronda IP: 202.91.93.* 06.09.04, 22:00
          bądź tak "miły"(a) i swoją judaizację zachowaj dla siebie:(
          • trond Re: do tronda 06.09.04, 22:44
            Gość portalu: miły napisał(a):

> bądź tak "miły"(a) i swoją judaizację zachowaj dla siebie:(
            rozmijają się ścieżki naszych ekumenicznych myśli.inaczej bym tego nie
            ujął.p.s.cóż chcesz zobaczyć?to i ujrzysz.tek.post swój podtrzymuję.nie sądzę
            aby poprzez Twoją wypowiedź jego sens został odczytany w sposób jaki Ty
            zamierzasz mu nadać.
            • Gość: miły Re: do tronda IP: *.kccshatin.edu.hk / 210.0.180.* 06.09.04, 22:55
              mój post nie był ekumeniczny;
              WYPAD Z TAKIMI TEKSTAMI !!!

p.s. bez odbioru !!!

• l_jane Ekumenizm inaczej 06.09.04, 22:58
                "Prawda jest tam gdzie jest JAH
                i nie daleko szukać nam
                Miłość jest tam gdzie jest Pan
                i niedaleko szukać nam

JEDEN nas wszystkich różnymi drogami
                prowadzi Duch
                Jesteś gotowy możemy iść
                Skąd możesz wiedzieś gdzie zaprowadzi Cię
                ludzi tłum
                Może na końcu tam nie będzie nic
                (...)"
                • trond Re: Ekumenizm inaczej 06.09.04, 23:18
                  l_jane napisała:

> "Prawda jest tam gdzie jest JAH
                  > i nie daleko szukać nam
                  > Miłość jest tam gdzie jest Pan
                  > i niedaleko szukać nam
                  >
                  > JEDEN nas wszystkich różnymi drogami
                  > prowadzi Duch
                  > Jesteś gotowy możemy iść
                  > Skąd możesz wiedzieś gdzie zaprowadzi Cię
                  > ludzi tłum
                  > Może na końcu tam nie będzie nic

> (...)"
                  piękne słowa.p.s.wzruszyły mnie też Twoje słowa w innym poście.Twój smutek po
                  śmierci ....dzieci.pozwól,że Cię pozdrowię.
              • trond Re: do tronda 06.09.04, 23:14

> mój post nie był ekumeniczny;
                > WYPAD Z TAKIMI TEKSTAMI !!!
                >
                > p.s. bez odbioru !!!

wolna wola zabobonem nie jest.postaram się ją uszanować.liczę na wzajemność.nie
                musimy się rozumieć aby się szanować.
                • Gość: miły a teraz post ekumeniczny. IP: *.kccshatin.edu.hk / 210.0.180.* 06.09.04, 23:23
                  Na opuszczających judaizm czekały kary w postaci klątwy[cherem]rabina:’...mocą
                  całego świata i najświętszych słów,w imię kahału,boga i 613 przykazań jego w
                  testamencie zawartych klątwą Jozue Jericho,a Elizejusz chłopców przeklinał i
                  wszystkimi przekleństwami,które użyte były od czasów Mojżesza aż do obecnej
                  chwili,my tu zebrani[rabin z członkami kahału]przeklinamy,niszczymy
                  depczemy,łamiemy,hańbimy każdego syna i córkę izraelską,którzy gwałcą nasze
                  postanowienia.Niechaj NN przeklęty będzie przez Boga,niechaj będzie przeklęty
                  przez niebo,ziemię i najwyższą siłę niechaj nań spadnie przekleństwo wielkiego
                  księcia niebios,niechaj go przeklną wszyscy Serafini i niechaj bóg go otoczy
                  wszelkim nieszczęściem.Boże stworzycielu,zniszcz go,zetrzyj
                  podetnij.Zapalczywość gniewu twego niech nad nim zawiśnie i nad
                  wszystkimi,którzy go wspomagają.Siła szatańska niech go posiądzie nędzna dusza
                  jego niechaj wyjdzie w jednej chwili,a śmierć plugawa nie czekając końca
                  miesiąca niechaj go porwie.Niechaj go bóg dotknie
                  gorączką ,zapaleniem,gruźlicą ,obłędem,trądem,żółtaczką i mieczem
                  własnym.Niechaj pierś jego zostanie przeszyta ,niechaj owładnie nim ostatecznie
                  rozpacz,aby był wyrzucony z królestwa światłości do ciemnej otchłani na wieczne
                  zginienie.Niechaj przekleństwo przykrywa go zamiast ubrań,a bóg niech mu nigdy
                  nie daruje,niech zawiśnie nad nim gniew boży i wszystkie przekleństwa zapisane
                  w Zakonie,a imię jego niech zginie na wieki...”Na zakończenie rabin
                  dodawał:”...Synowie Jehowy!Klątwa na NN została rzucona,odtąd nie ma on
                  duszy,ciała,ani majątku,ani opiekunów.On jest wyklęty!Ogołocić go z
                  mienia,wtrącić do więzienia,oczernić,nie tylko nie jest grzechem,lecz czynem ze
                  wszech miar godnym polecenia.Niechaj spadnie przekleństwo na każdego ,kto mu
                  okaże współczucie,przemówi doń,lub poda choć kroplę wody...”
                  • trond Re: a teraz post ekumeniczny. 06.09.04, 23:36

> Na opuszczających judaizm czekały kary w postaci klątwy[cherem]rabina:’..
                    > .mocą
                    > całego świata i najświętszych słów,w imię kahału,boga i 613 przykazań jego w
                    > testamencie zawartych klątwą Jozue Jericho,a Elizejusz chłopców przeklinał i
                    > wszystkimi przekleństwami,które użyte były od czasów Mojżesza aż do obecnej
                    > chwili,my tu zebrani[rabin z członkami kahału]przeklinamy,niszczymy
                    > depczemy,łamiemy,hańbimy każdego syna i córkę izraelską,którzy gwałcą nasze
                    > postanowienia.Niechaj NN przeklęty będzie przez Boga,niechaj będzie przeklęty
                    > przez niebo,ziemię i najwyższą siłę niechaj nań spadnie przekleństwo
                    wielkiego
                    > księcia niebios,niechaj go przeklną wszyscy Serafini i niechaj bóg go otoczy
                    > wszelkim nieszczęściem.Boże stworzycielu,zniszcz go,zetrzyj
                    > podetnij.Zapalczywość gniewu twego niech nad nim zawiśnie i nad
                    > wszystkimi,którzy go wspomagają.Siła szatańska niech go posiądzie nędzna
                    dusza
                    > jego niechaj wyjdzie w jednej chwili,a śmierć plugawa nie czekając końca
                    > miesiąca niechaj go porwie.Niechaj go bóg dotknie
                    > gorączką ,zapaleniem,gruźlicą ,obłędem,trądem,żółtaczką i mieczem
                    > własnym.Niechaj pierś jego zostanie przeszyta ,niechaj owładnie nim
                    ostatecznie
                    >
                    > rozpacz,aby był wyrzucony z królestwa światłości do ciemnej otchłani na
                    wieczne
                    >
                    > zginienie.Niechaj przekleństwo przykrywa go zamiast ubrań,a bóg niech mu
                    nigdy
                    > nie daruje,niech zawiśnie nad nim gniew boży i wszystkie przekleństwa
                    > w Zakonie,a imię jego niech zginie na wieki...”Na zakończenie rabin
                    > dodawał:”...Synowie Jehowy!Klątwa na NN została rzucona,odtąd nie ma on
                    > duszy,ciała,ani majątku,ani opiekunów.On jest wyklęty!Ogołocić go z
                    > mienia,wtrącić do więzienia,oczernić,nie tylko nie jest grzechem,lecz czynem
                    ze
                    >
                    > wszech miar godnym polecenia.Niechaj spadnie przekleństwo na każdego ,kto mu
                    > okaże współczucie,przemówi doń,lub poda choć kroplę wody...”
                    miły!jestem osobiście katolickiego wyznania.nie mogę jednak pominąć milczeniem
                    nieszczęść wrześniowych.może z okazji wielkiego święta Jom Kipur od tego
                    września pogromy zaczną omijać przynajmniej dzieci.stukam do "każdych duchowych
                    drzwi".tak bym to ujął.za co mnie wyrzucasz z forum? nie pytam Ciebie-Ty mnie
                    już stąd wygnałeś.pytam sam siebie.i nie znajduję odpowiedzi.
                    • Gość: miły Re: a teraz post ekumeniczny. IP: *.kccshatin.edu.hk / 210.0.180.* 06.09.04, 23:47
                      błazen
                      • trond Re: a teraz post ekumeniczny. 07.09.04, 00:55

> błazen
                        nie odwdzięczę Ci się ani dobrym ani złym słowem.nie mam zupełnie takiej
                        potrzeby.natomiast dziękuję,że nawiązałeś ze mną dialog.jeśli rozumiesz,co mam
                        na myśli.
                • santiago78 Re: do tronda 06.09.04, 23:23
                  trond napisał:

> Gość portalu: miły napisał(a):
                  >
                  > > mój post nie był ekumeniczny;
                  > > WYPAD Z TAKIMI TEKSTAMI !!!
                  > >
                  > > p.s. bez odbioru !!!
                  >
                  > wolna wola zabobonem nie jest.postaram się ją uszanować.liczę na
                  wzajemność.nie
                  >
                  > musimy się rozumieć aby się szanować.
                  >
                  >
                  szacunek i zrozumienie dla tradycji judaistycznej OK
                  ale ekumenizm?
                  Jezus nie był i nie jest ekumenistą
                  mówił, że jedyna droga do Ojca prowadzi przez Niego...a Żydzi odrzucili
                  Jego...oni dalej trwają w swej zatrwardzialosci...należy się modlić o ich
                  nawrócenie (o własne też oczywiście, każdego dnia, nieustannie musimy się
                  nawracać) o przyjęcie proroka, którego odrzucili...ich wiara w Boga Jedynego
                  jest niepełna.....

• trond Re: do tronda 06.09.04, 23:30
                    santiago78 napisał:

> trond napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: miły napisał(a):
                    > >
                    > > > mój post nie był ekumeniczny;
                    > > > WYPAD Z TAKIMI TEKSTAMI !!!
                    > > >
                    > > > p.s. bez odbioru !!!
                    > >
                    > > wolna wola zabobonem nie jest.postaram się ją uszanować.liczę na
                    > wzajemność.nie
                    > >
                    > > musimy się rozumieć aby się szanować.
                    > >
                    > >
                    > szacunek i zrozumienie dla tradycji judaistycznej OK
                    > ale ekumenizm?
                    > Jezus nie był i nie jest ekumenistą
                    > mówił, że jedyna droga do Ojca prowadzi przez Niego...a Żydzi odrzucili
                    > Jego...oni dalej trwają w swej zatrwardzialosci...należy się modlić o ich
                    > nawrócenie (o własne też oczywiście, każdego dnia, nieustannie musimy się
                    > nawracać) o przyjęcie proroka, którego odrzucili...ich wiara w Boga Jedynego
                    > jest niepełna.....
                    mój post dotyczy zbliżającej się anniversary hekatomby 11.09. która zbiega się
                    z wielkim świętem. uważam, że można poświęcić chwilę modlitwy i zadumy duszom
                    tych, którzy odeszli .krwawe wrześnie.1 września.11 września.teraz dzieci w
                    roli załadników.ponad religią i jej dogmatem moja dusza potrzebuje wyrażenia
                    rozpaczy.uważam,że wielu z nas wystarczy czytać.inni muszą napisać.tak się
                    dopełniamy.sam wiesz,że ja Ciebie wiernie czytam.nigdy bym się nie ośmielił
                    komuś powiedzieć : out !

• santiago78 Re: do tronda 06.09.04, 23:36
                      trond napisał:

> santiago78 napisał:
                      >
                      > > trond napisał:
                      > >
                      > > > Gość portalu: miły napisał(a):
                      > > >
                      > > > > mój post nie był ekumeniczny;
                      > > > > WYPAD Z TAKIMI TEKSTAMI !!!
                      > > > >
                      > > > > p.s. bez odbioru !!!
                      > > >
                      > > > wolna wola zabobonem nie jest.postaram się ją uszanować.liczę na
                      > > wzajemność.nie
                      > > >
                      > > > musimy się rozumieć aby się szanować.
                      > > >
                      > > >
                      > > szacunek i zrozumienie dla tradycji judaistycznej OK
                      > > ale ekumenizm?
                      > > Jezus nie był i nie jest ekumenistą
                      > > mówił, że jedyna droga do Ojca prowadzi przez Niego...a Żydzi odrzucili
                      > > Jego...oni dalej trwają w swej zatrwardzialosci...należy się modlić o ich
                      >
                      > > nawrócenie (o własne też oczywiście, każdego dnia, nieustannie musimy się
                      >
                      > > nawracać) o przyjęcie proroka, którego odrzucili...ich wiara w Boga Jedyn
                      > ego
                      > > jest niepełna.....
                      > mój post dotyczy zbliżającej się anniversary hekatomby 11.09. która zbiega
                      się
                      >
                      > z wielkim świętem. uważam, że można poświęcić chwilę modlitwy i zadumy duszom
                      > tych, którzy odeszli .krwawe wrześnie.1 września.11 września.teraz dzieci w
                      > roli załadników.ponad religią i jej dogmatem moja dusza potrzebuje wyrażenia
                      > rozpaczy.uważam,że wielu z nas wystarczy czytać.inni muszą napisać.tak się
                      > dopełniamy.sam wiesz,że ja Ciebie wiernie czytam.nigdy bym się nie ośmielił
                      > komuś powiedzieć : out !
                      >

zawsze pozostaje jednak ta niepewność...cóż ja mogę? ile ode mnie zależy?ale
                      czyż to nie jest właśnie wiara? ten brak pewności wypełniony wiarą? z niej
                      jednak płynie pewnosć...trudne
                      bądźmy jak dzieci, jak te ufne na kolnach Jezusa, jak te niewinne w Osetii...
                      • trond Jak to ujął Sting... 06.09.04, 23:44
                        bądźmy przynajmniej łzami z nieba, które zmyją krew
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka