Dodaj do ulubionych

Program wycieczki

IP: *.idzap.com 09.04.02, 09:39
W sobotę pryjeżdżają do mnie ludzie z Litwy (zaprosiłem polską rodzinkę z Wilna, którą poznałem podczas
wypadu na Litwę). Mam problem. Co im pokazać w Bydgoszczy, żeby zrobić na nich wrażenie, dobre
wrażenie :-) Dodam, że nie są to ludzie z zaścianka, którzy zapiszczą na widok pierwszego lepszego
hipermarketu. Pomóżcie mi przygotować plan wycieczki, pls!

Demek-Przewodnik
Obserwuj wątek
    • Gość: Fore Re: Program wycieczki IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 11:49
      Gość portalu: Demio napisał(a):

> W sobotę pryjeżdżają do mnie ludzie z Litwy (zaprosiłem polską rodzinkę z Wilna
      > , którą poznałem podczas
      > wypadu na Litwę). Mam problem. Co im pokazać w Bydgoszczy, żeby zrobić na nich
      > wrażenie, dobre
      > wrażenie :-) Dodam, że nie są to ludzie z zaścianka, którzy zapiszczą na widok
      > pierwszego lepszego
      > hipermarketu. Pomóżcie mi przygotować plan wycieczki, pls!
      >
      > Demek-Przewodnik

Litwinów i tak nie zadowolisz:))
      Oprowadzałam kiedyś po Bydgoszczy mała dziewczynke z Litwy - patrzyła się na mnie
      z politopwaniem - wszystko było "male"- drzewo- male, Brda - mala, ptaki - male,
      nie to co u nich na Litwie - ptaszyska :))))
      Domu - ladne, ale u nich ladniejsze:)))
      A serio: Wenecja, Stary Rynek no i do Myslęcinka pospacerować.
      Nie znam Twojej Rodzinmy, nie wiem co ich może zaintersować _ typ historyczny,
      rozrywkowy - czy reflkesyjno - przyrodniczy? :)))
      pzdr

• Gość: Demio Re: Program wycieczki IP: 206.55.157.* 10.04.02, 09:16
        Gość portalu: Fore napisał(a):

> Nie znam Twojej Rodzinmy, nie wiem co ich może zaintersować _ typ historyczny,
        > rozrywkowy - czy reflkesyjno - przyrodniczy? :)))

Gwoli ścisłości: to nie moja rodzina, a Polacy z Litwy, których poznałem podczas wyprawy do Wilna.

• lokator Re: Program wycieczki 09.04.02, 12:03
      Aleś się wpakował...
      Może pokażesz im Toruń?
    • lokator Re: Program wycieczki 09.04.02, 12:07
      A może pokażesz im jakieś pamiątki po generale Żeligowskim? ;-)
      (Łoł! Ależ jestem złośliwy. Sam się sobie nie mogę nadziwić...)
      • ewka2001 Re: Program wycieczki 09.04.02, 12:45
        Toruń na pewno ! Zwłaszcza niezapomniany widok Starówki toruńskiej z mostu. No
        i oczywiście Stare Miasto z Kopernikiem na czele. W drodze do Torunia można
        pospacerować w Ostromecku.
        A bydgoskie Stare Miasto chyba lepiej wieczorem, przy świetle latarni.
        • adek. Re: Program wycieczki 09.04.02, 14:19
          Proponuję ul.Długą , Stary Rynek , Fara , Bulwar nad Brdą przy Poczcie , Gdańską
          (do Śniadeckich) Wenecję , Bazylijkę a dla relaksu Myślęcinek.
          Możesz też pokazać największą śluzę śródlądową w Europie , która znajduje się w
          Brdyujściu.
          Pzdr.
    • Gość: LilSnake Re: Program wycieczki IP: *.i4.auc.dk 09.04.02, 15:13
      Musisz ich koniecznie zabrac na Wyspe Mlynska- nogi sie im rozjada z zachwytu,
      jak zobacza to piekne miejsce (o ile nie ma tam zbyt duzego balaganu w zwiazku
      w budowa hotelu w Mlynach Rothera). Wez ich tez do Rynkowa i przejdzcie od
      stacji kolejowej przez las do zrodelka, tam, gdzie jest Centrum Edukacji
      Ekologicznej, potem mozecie jeszcze pochodzic po ogrodzie botanicznym, jest tam
      pieknie, choc same rosliny nie sa zbyt ciekawe i oryginalne, ale polozenie i
      jeziorka fantastyczne.
    • de_long Re: Program wycieczki 09.04.02, 16:17
      Nigdzie ich nie oprowadzaj, tylko pokaż nasze Forum. Dla Ciebie kłopotów mniej, dla nich - atrakcja większa ;-)

A serio: zaprowadziłbym ich na Wyspę Młyńską, zarzałbym na moment do herbaciarni lub restauracji położonych
      nad Brdą (ciasteczko i kawka), potem spacerek na Stary Rynek, przejście obok Kaskady (koniecznie z uwagą: �A
      tego to już wkrotce nie będzie widać�) do Starego Portu. Wizyta na poczcie głównej (w celu wysłania pocztówek
      do rodziny w kraju). Następnie spacer ul. Gdańską - na wysokości BWA koniec pieszej wędrówki i podróż
      tramwajem do Myślęcinka.

Ate (co po litewsku znaczy podobno: �na razie�)
      Del

• Gość: basia! Re: Program wycieczki IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.02, 19:23
        dodam jeszcze ,ze po litewsku :
        kirpykla to fryzjer
        baras to bar
        kałus to piwo

(pisownia fonetyczna)
        • Gość: Fore Re: Program wycieczki IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 09:21
          A bejszios braszkies to straszne truskawki:)))))))
    • Gość: Visenna_ Re: Program wycieczki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.04.02, 16:57
      Ja znajomych Francuzów oprowadziłam trasą: Sądy-Długa-Stary Rynek-Stary Port-
      Gdańska-Libelta-Filharmonia-Ogród Botaniczny.
      Poza tym-byliśmy w Myślęcinku, co im sie bardzo podobało.
      I , ku mojej konsternacji, powiedzieli, że bydgoszcz bardziej im sie podobała,
      niz Kraków!!
      Pozdrawiam
      • blondynka Re: Program wycieczki 09.04.02, 21:50
        Park Kochanowskiego i okolice (wszystko pomiędzy Teatrem a Filharmonią) - i
        oczywiście pięknie odnowiona Bazylika. To mój ulubiony zakątek Bydgoszczy.

P.S Miłej wycieczki!
        • Gość: lokator Re: Program wycieczki IP: *.bsb.com.pl 10.04.02, 09:06
          Cieszkowskiego ma ciekawą architekturę, ale stan ogólny ulicy jest żałosny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka