Gość: jan IP: 83.175.85.* 18.09.04, 13:36 Pomysl wspanialy!!! Bydgoszcz potrzebuje takich inicjatyw. Gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uchavk Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.rambler.com.pl 19.09.04, 00:25 przy psychologii z Poznania to jesteście ,,Malutkie". zastawie to co jest .... i dajcie sobie spokój panie Romanie. Macie problem by zebrać grupkę na studia podyplomowe a tu takie sławy w Bydgoszczy! To Centrum zostawcie na sprawy społeczne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A bedzie centrum p Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 09:38 A bedzie centrum psychatryczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 10:19 Nie od razu Kraków zbudowano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 16:02 oczywiście, że przy Poznaniu oraz W-wie bydgoska psychologia jest "malutka", ale - co pewnie wyda Ci sie dziwne - i tak większa od kilku "mikroskopijnych" (używając Twojej terminologii) psychologii z "olbrzymich" uniwersytetów (patrz UMCS, UŁ, UO, UKSW). Polecam aktualny ranking psychologii opracowany przez Politykę. "Macie problem by zebrać grupkę na studia > podyplomowe a tu takie sławy w Bydgoszczy" - studia psychologiczne odbywają się jedynie w systemie pięcioletnim magisterskim (także w Poznaniu); w br. na 1 miejsce na "malutką" bydgoską psychologię zdawało ponad 11 kandydatów (oczywiście w Poznaniu więcej,ale 11/1 to chyba nie jest brak chętnych?...).Podyplomówki w Bydgoszczy dotyczyły przede wszystkim logopedii (zapewniam Cię, że nie jest to samo co psychologia) "sławy w Bydgoszczy" - już mieliśmy okazję gościć w trakcie konferencji lewinowskiej (no chyba, że nazwiska Raven, Wright, Pepitone, Zaleski, A. Nowak, Strelau, Wojciszke i wiele innych) nic Ci nie mówią:)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 01:59 No tak, fajnie, że bydgoska psychologia się rozwija, ale nie wiem, czy we wlasciwym kierunku. Ani nie ma Bydgoszczy specjalistow z zakresu historii psychologii, ani specjalistow z zakresu psychologii spolecznej. Podkupcie prof. Stachowskiego (historyczna) albo kogos dobrego ze spolecznej (np. Wojciszkego czy Dolinskiego) to wtedy bedzie to mialo sens. A w obecnej sytucaji to bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:37 rzeczywiście Alek masz rację, że z samodzielnymi pracownikami naukowymi z zakresu psychologii to jest straszny problem w Polsce. Niestety, źródłem większości problemów kadrowych są szkoły prywatne (w Warszawie, Sopocie i Wrocławiu), które kuszą przyzwoitym wynagrodzeniem. W tej sytuacji, pewnie się zgodzisz,że ściągnięcie prof.z psychologii do Bydgoszczy staje się problemem raczej nie do rozwiązania. Poza tym, renomowanych psychologów społecznych w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. Jeśli chodzi o dobrych historyków psychologii to mamy ich w Polsce jeszcze mniej. W tej chwili można mówić jedynie o wspomnianym przez Ciebie Prof. Stachowskim (rzeczywiście świetnym "fachowcu") i prof.Rzepie. Zauważ, że w wielu ośrodkach mających psychologię te specjalności, o których wspomniałeś są "problemem" ze względu na brak dobrze przygotowanej kadry.pzodro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 19:37 No tak, oczywiscie masz racje. Ale wez pod uwage, że w Bydgoszczy udalo Wam sie stworzyc psychologie wlasciwie z niczego, bo na miejscu chyba nie mieliscie zadnego profesora. (Jesli sie myle, to mnie popraw). Moze wiec udaloby wam sie jednak kogos ze spolecznej sciagnac. Sam chyba wiesz, ze jesli na swiecie sie mowi "polska psychologia" to mysli sie albo o spolecznej albo o roznicach indywidualnych. Moim zdaniem swietnych polskich psychologow spolecznych wcale nie jest tak malo jak sugerujesz - liczacych sie w swiecie (tj. publikujacych obecnie w najlepszych swiatowych pismach) jest z dziesieciu (Wojciszke, Dolinski, Nowak, Sedek, Kofta, Lewicka, Wieczorkowska, Karyłowski i pewnie ktos, kogo teraz nie pamietam). Poza tym jest spore grono mniej znanych, ale bardzo dobrych. Moze wiec kogos z nich udaloby wam sie sciagnac. Mi jednak chodzilo o to, ze jesli nie macie ani historyka psychologii, ani nikogo znanego (znanego nawet, a nie wybitnego) z psychologii spolecznej, to Centrum Lewina nie jest dobrym pomyslem. Zrobcie lepiej w Bydgoszczy centrum czego, w czym jestescie mocni (np. psychologii rozwoju z prof. Trempałą czy psychologii rehablitacji z prof. Kowalikiem). To, ze Lewin urodzil sie w poblizu Bydgoszczy to na prawde za malo... Pozdrawiam. Alek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 20:17 no cóż, po części nie sposób się z Tobą nie zgodzić, chociaż... Mogę się mylić, ale wydaję mi się, że jeśli chodzi o początki psychologii, to prof. J. Trempała i prof.B. Kaja byli ludźmi związanymi od samego startu z bydgoską psychologią. Aczkolwiek masz rację, że stworzenie psychologii w Bydgoszczy, w dodatku na ówczesnej WSP, było faktem niecodziennym (powiedziałbym, że precedensowym:-)) Jeśli chodzi o kadrę psychologów społecznych, to mogę się zgodzić jedynie częściowo jeśli chodzi o wymienionych przez Ciebie samodzielnych z psych.społecznej. Problem polega jednak w moim odczuciu na tym, czy jest w ogóle możliwe dla władz AB ściągnięcie kogoś z VIPów? Wątpię, żeby Prof. Wojciszke zrezygnował z stanowiska dyr. Instytutu Psychologii PAN a reszta zrezygnowała z dobrze płatnych etatów "na miejscu" na SWPSie czy też WSFiZ. Jedyna nadzieja w tych mniej znanych, którzy dobrze rokują naukowo - tutaj masz w pełni rację. Ponadto wydaję mi się, że prof. Kowalik zalicza się do grona tych prof. psychologii, którzy niekoniecznie są tak medialni, jak Czapiński i reszta, ale dobrze orientują się w zagadnieniach z psychologii społecznej. Poza tym, jest jedna - najistotniejsza w moim odczuciu - kwestia. Otóż działalność naukowa K. Lewina to zagadnienia społeczne przede wszystkim, ale nie tylko. To pewien punkt widzenia na psychologię i naukę jako taką. Nie przeszkadza to w tym, aby podwaliny pod centrum lewinowskie kładli specjaliści niekoniecznie kojarzeni ze społeczną. Zapewne dobrze orientujesz się, że wśród kontynuatorów myśli lewina są nie tylko psycholodzy społeczni, ale specjaliści z psychologii rehabilitacji, osobowości, rozwoju itp. Warto chodziaż wspomnież w tym miejscu o B. Wright, która brała udział w konferencji lewinowskiej. Tak więc, fakt, że Lewin urodził się w Mogilnie mógł równiez wykorzystać UAM (mniej więcej taka sama odległość do Mogilna). Zrobił to Instytut Psychologii AB i uważam, że bardzo dobrze, że wykorzystał w ten sposób okazję do rozwoju. Oby stała sie ona faktem, chociaż na pewno nie będzie łatwo. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:39 No jasne, że masz racje z prof. Trempałą (choc nie wiem, czy w momencie powstawania bydgoskiej psychologii był juz dr hab). Prof. Kaja nie jest mi znaną postacią - przepraszam, ale nie wiem, czy to problem mojej niewiedzy, czy tez niewielkiej aktywnosci naukowej tej osoby... Przeszukałem w wyszukiwarce publikacje prof. Kowalika. Tu nie chodzi o medialność (zauważ, że w 10-ce psychologów społecznych nie wymieniłem prof. Czapińskiego), ale prof. Kowalik nie może byc traktowany jako psycholog społeczny. Co do Lewina masz rację podwójną. Po pierwsze: brawo dla Bydgoszczy, że "zagospodarowała" Lewina wyprzedzając Poznań. Po drugie, to nie musi być psychologia społeczna. (Ale trzeba to jasno powiedziec, zamiast udawac, że będzie!) Faktem jest jednak, że Lewin to przede wszystkim psychologia społeczna a Bydgoszcz w tym elemencie jest chyba (obok Łodzi i UKSW) w Polsce najsłabsza. (Nie gniewaj się za tę opinię; ogólnie mam o Waszej psychologii zupełnie niezłe zdanie). Tak więc, powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:45 PS Piszesz, że możesz się zgodzić "jedynie częsciowo" w kwestii listy wymienionych przeze mnie psychologów społecznych. Czy uważasz, że ktoś na tej liście nie powinien się znaleźć, czy też, że kogoś pominąłem. Jako początkujący psycholog społeczny ciekaw jestem Twojej opinii w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:00 Cóż... to jest tak, że absolutnie nie podważam profesjonalizmu naukowego żadnej z tych osób. Zgadzam sie z Tobą, że są to dobrzy naukowcy. RZecz w tym, nie zawsze zgadzam się z ich podejściem do nauki i zagadnień społecznych (a właściwie zagadnień z zakresu psychologii społecznej). JAk zapewne się orientujesz wielu z nich preferuje "amerykański styl uprawiania psychologii społecznej" nie do końca przeze mnie akceptowany, czy też lepiej sie wyrażając "doceniany". Za mało w nim humanistyki a za wiele statystyki. Aczkolwiek chciałbym podkreślić, że w zasadzie każda z tych osób byłaby istotnym wzmocnieniem każdego Instytutu Psychologii w Polsce.pzodro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:35 A jesli tak, to rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:08 Prof. Kaja zajmuję się psychologią wychowawczą i być może jest stosunkowo mało znana dla Ciebie ze względu na silny związek z pedagogiką. Trudno mi powiedzieć, czy Prof. Trempała był juz samodzielnym w owych czasach powstania IP AB - wydaję mi się, że tak. Co do Prof. Kowalika, to mogę się zgodzić z Tobą tylko częściowo. Rzeczywiście popularność Prof. Kowalikowi przyniosły przede wszystkim publikacje z obszaru psychologii rehabilitacji, aczkolwiek pamiętaj, że prof. Kowalik ma na swoim koncie szereg ciekawych publikacji właśnie z zakresu społecznej (dotyczących rozwiazywania problemów społecznych, patologii społecznych, komunikacji interpersonalnej itp., czy też społecznej psychologii klinicznej). Poza tym, przez szereg lat, jeśli dobrze się orientuję, pracując na UAM prowadził właśnie tamtejszą psychologię społeczną. Co do kondycji psychologii społecznej w Bydgoszczy... no cóż, masz rację, że nie jest w tej chwili najlepiej i że daleko nam do UW, czy też SWPS w tym obszarze. Mam nadzieję, że z czasem się to jakoś wykrystalizuje i ruszy do przodu. Może pomoże w tym "duch lewina":-)))pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:31 Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że na UAMie społeczną wykładał (i nadal wykłada) prof. Domachowski. Prof. Kowalik zajmował się tam psychologią rehabilitacji i takim właśnie zakładem kierował. (Jest zresztą w tym znakomity!). Zgadzam się, ze mozna mówić, że jest fachowcem w społecznej psychologii klinicznej (ale jednak nie w "klasycznej" psychologii). Zreszta to detal. Co do prof. Kaji - no cóż, nie moje "rejony" funkcjonowania intelektualnego. Pozdrawiam Alek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: 141.83.25.* 19.09.04, 11:19 Co to sa "badania psychologiczne poswiecone Kurtowi Lewinowi"? Chodzi o zbadanie psychiki Lewina? Troche za pozno, bo juz nie zyje. Czy tez chodzi o utworzenie nowego muzeum? Muzeow w AB jest juz dosyc. Moze by zrobic cos na miare czasu a nie grzebac w starych papierach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 15:51 gdybyś chociaż ogólnie orientował się w dorobku psychologii, to z pewnością wiedziałbyś, że badania psychologiczne poświęcone K. Lewinowi, to badania przede wszystkim poświęcone "psychologicznej teorii pola" - opisywanej w niemal każdym podręczniku dotyczącym psychologii (nawet dla niepsychologów). Gdyby nie brak zorientowania w temacie wiedziałbyć z pewnością, że teoria pola wykorzystywana jest w wielu współczesnych badaniach psychologicznych na świecie (o dziwo niedoceniana cały czas w środowisku polskich psychologów);mógłbym jeszcze długo wymieniać przykłady Twojej niekompetencji, ale wydaję mi się, że tylko te wystarczą, żebyś powstrzymał się przed zabieraniem głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acha! Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 16:16 acha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 12:11 Nie złośc sie pomidor, niestety dla większości ludzi psychologia to Freud, a prawdziwi naukowcy, prekursorzy prawdziwej (naukowej) psychologii, jak Lewin, Wundt, Heider czy Piaget znani sa tylko psychologom... Może nadajcie imię Kurta Lewina Instytutowi Psychologii w Bydgoszczy? To tez jest sposób na edukację społeczeństwa. Może wtedy mniej będziesz miał tu debilnych postów w rodzaju: "Lewin, czy Rywin?", albo świadczących o całkowitej ignorancji: "Kurt Lewin?" Pozdrawiam z Wrocławia, trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:55 witaj; zgadzam się z Tobą w kwestii znajomości K. LEwina w środowisku pozapsychologicznym. Rzeczywiście czymś dziwnym byłoby oczekiwać, że osoby nie zajmujące się psychologią będą orientowały się w niezbyt popularnym "Lewinie". Mają do tego w pełni prawo. Z tym, że jeśli ja nie znam się na ekonomii to staram się nie tworzyć złudnego i fałszywego wrażenia, że jestem specjalistą w tej dziedzinie. Stąd moja reakcja na niektóre posty. Pozdrawiam serdecznie. I jeszcze jedno pytanko, jak w chwili obecnej "funkcjonuje" psychologia wrocławska - słyszałem, że ostatnio całkiem nieźle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:26 Masz racje, żaden z nas nie zna się na ekonomii i o tym po prostu wiemy. Z psychologią niestety jest jak z piłką nożną - wszyscy myślą, że się na niej znają. Wrocławska psychologia ma sie bardzo dobrze, dlatego, że jako wrocławską psychologię mozna traktować łącznie Instytut Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego i Wydział Zamiejscowy Szkoły Wyzszej Psychologii Społecznej. Chyba w obu miejscach najsilniejsza jest właśnie psychologia społeczna (na uniwersytecie prof. Andrzej Szmajke, w swpsie profesorowie Doliński i Dymkowski). We wrocławskim swpsie naucza też prof. Łukaszewski, ale "przypisany" jest do wydziału zamiejscowego w Sopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:45 KURT LEWIN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgosia Gratulacje IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.09.04, 02:35 W koncu moze sie rusza nasze uczelnie z tradycjami (badz co badz). A moze tak otworzyc TURYSTYKE, HOTELARSTWO i dzienne i zaoczne - po co ja i moi koledzy mamy placic haracz prywatne juczelni - wole te kase dac AB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 07:58 fajnie ale byłoby mi również miło, by obok zbiorów dzieł Lewina były zeszłoroczne i aktualne naukowe pisma psychologiczne no, ale to prestiżu instytutowi nie przyniesie... i w gazetach też nie bedzie się czym pochwalić... bo to powinna być oczywistość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:48 a moze to nie Lewin, lecz Rywin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 26.09.04, 22:10 Niektorzy czytaja tylko brukowce stad takie skojarzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leszek21 Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho 26.09.04, 19:05 Ciekawe kiedy ktoś z Torunia stwierdzi że "Bydgoszcz ukradła nam centrum badań psychologicznych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 19:38 ostrzegam przed Leszkiem - oszołomem! Wszystko, co pisze jest kłamstwem. Proponowałem zawieszenie broni, ale widze, ze uwielbia wprost pławić sie w złośliwościach, oszczerstwach... Teraz ten leszek-alfa-ja-leon zmienił taktykę - pisze prymitywne tematy ośmieszając Torunian: - że Torun ma sie starac o studio TV katolickiej - że Torun ma miec wystrzelonego satelitę... Podszywa sie nawet pode mnie na forum Wyborczej. Dyskusja z nim staje sie pasmem jakichś sado-masochistycznych zachowań, w których gustuje. Koncze wymianę korespondencji z leszkiem-leonem-ja-alfą. Odpowiedz Link Zgłoś