Dodaj do ulubionych

NIE BĘDZIE IKEI w Bydgoszczy!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 21:24
Według planu inwestycji IKEI w Polsce na kolejne 3 lata, nowe sklepy
powstana tylko w Łodzi + 4 będą rozbudowane. Oznacza to, że IKEA w Bydgoszczy
nie będzie na pewno planowana do poczatku 2008, a jeśli nawet wówczas wróci
do planu inwestycyjnego, to po uwzględnieniu czasu realizacji takiej
inwestycji, pierwszy termin to być może (?) dopiero 2009.

Ikea kupiła teren w Bydgoszczy koło upadłego Rometu już w 2002 roku. Oznacza
to, że teren stać będzie pusty na pewno conajmniej 7 lat (lub dłużej). Na
brak pozytywnych dla Bydgoszczy decyzji wpłynęły:
- zbyt duże zobowiązania wobec miasta (wiadukt pod Fordońska)
- recesja na rynku budowlanym,
- niewielki rynek - Bydgoszcz to 1100, a Torun 1080 mieszkan rocznie, podczas
gdy Łódź to 4500 mieszkan.

Dlaczego władze Bydgoszczy ze "wspaniałym" Jasiakiewiczem na czele, nie
zabezpieczyły sie karą zerwania transakcji lub karami za ewentualne
opóźnienie lub odstąpienie od inwestycji?
Teraz Ikea może dowolnie spekulować bydgoskim terenem, sprzedając go innym
podmiotom bez kar za niedotrzymanie przyrzeczeń.

A może odzyje idea usytuowania IKEI miedzy Bydgoszcza a Toruniem, w Złej Wsi
Wielkiej? Wiekszy rynek przyspieszyłby chęć uzyskania wyższych zysków.
Obserwuj wątek
    • Gość: gasso Re: NIE BĘDZIE IKEI w Bydgoszczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 21:42
      jesli inwestor kupił teren, a teraz nic na nim nie robi conajmniej przez 7 lat,
      to znaczy, ze zrezygnował z inwestycji i mozemy w regionie w ogóle nie miec
      IKEI.
      • Gość: monika Re: NIE BĘDZIE IKEI w Bydgoszczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 21:52
        kuurcze szkoda , znam sporo osob ktore jezdza do ikei a mamy tak daleko, sama
        conajmniej kilka razy w roku jade do gdanska
    • coooler1 Będzie Ikea w Bydgoszczy 04.10.04, 22:15
      Bzdury piszesz!
      Ikea w Bydgoszczy powstanie prędzej, niż ci się wydaje.
      • czwarty.wymiar Re: Będzie Ikea w Bydgoszczy 04.10.04, 22:17
        coooler1, przytoczyłeś tyle argumentów na poparcie swej tezy, że nie mam pytań.
        behehehe...e
        • coooler1 Re: Będzie Ikea w Bydgoszczy 04.10.04, 22:23
          Argumenty były wypisane ostatnio w Pomorskiej ( dodatek lokalny , chyba w
          ubiegły poniedziałek)
          Tam rzecznik IKEI mówi, że nie mają narazie koncepcji jak sklep w Bydgoszczy
          ma wyglądać,ponieważ chcą wprowadzić jakieś nowatorskie rozwiązania, ale
          absolutnie nie rezygnują oni z budowy IKEI w Bydzi. Dlatego koleś który założył
          ten temat jest w błędzie
          • radca " pic na wode......." 04.10.04, 22:30
            coooler1 napisał:

> Argumenty były wypisane ostatnio w Pomorskiej ( dodatek lokalny , chyba w
            > ubiegły poniedziałek)
            > Tam rzecznik IKEI mówi, że nie mają narazie koncepcji jak sklep w Bydgoszczy
            > ma wyglądać,ponieważ chcą wprowadzić jakieś nowatorskie rozwiązania, ale
            > absolutnie nie rezygnują oni z budowy IKEI w Bydzi.

- ale pic na wode :)

dyplomatyczne wyjasnienie rzecznika - przeciez to na odleglosc widac,ze to
            zwykle " lanie wody"

jak to powiedzial ? ze ?

" że nie mają narazie koncepcji jak sklep w Bydgoszczy
            ma wyglądać,ponieważ chcą wprowadzić jakieś nowatorskie rozwiązania " ???

ha,ha,ha - wesole :)))

" pic na wode - fotomontaz" :)))

radca
            • Gość: bydgoszczanin Re: " pic na wode......." IP: 212.122.214.* 05.10.04, 00:00
              no cóż wiem że kolegom z torunia marzy się przeniesienie iei do złejwsie
              wielkiej...a najlepiej do torunia! no ale nie teraz nie w tej rzeczywistosci!
              przykro mi bardzo ale miasto bydgoszcz nie ma żadnego interesu w tym aby
              szarpać się i pozbywać tych nielicznych posiadanych inwestycji na rzecz złejwsi
              wielkiej!
              a co do tego czy zostanie zbudowana! nie wiem czy były jakieś zabezpieczenia w
              umowie - to raz. po drugie teren nie sprzedawało miasto tylko bodajże syndyk
              masy upadłościowej MTPiK bądź też rometu. miasto tylko pilnowało wydając zgode
              na budowę aby został zbudowany drugi slimak pod fordonską - inaczej nie mozna
              tego było wykonać! wreszcie po trzecie jeżeli ktoś w terminie okreslonym w
              prawie budowlanym nie rozpocznie inwestycji może miec potem duże problemy.
              jestem pewiem że ten termin jest krótszy niż siedem lat. a jak będzie czas
              pokaże!
              • Gość: kolega z torunia Re: " pic na wode......." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 03:16
                bzdety piszesz bydgoszczanin. gdyby ikea miala powstac w osowej to bylby dla
                nas problem, ale przy romecie jest OK. i niech ja szybko buduja. problem w
                tym , ze jak napisal koles powyzej - rynek jest maly. w bdg oddaje sie tyle
                samo nowych mieszkan co w toruniu - jak byscie budowali 2x wiecej,
                proporcjonalnie do liczby ludnosci, to z ikea sprawa by sie ruszyla..ale
                niestety, potencjal gospodarczy bydgoszczy najlepiej wyglada na patriotycznej
                stronie internetowej - szwedow to chyba nie przekonuje , pewno to jacys szwedzi
                z torunia ..
                • grom3 Buble Buble jeszcze raz buble 05.10.04, 03:35
                  Nie rozumiem waszego krzyku o IKA,mam ten sklep blisko domu bylem nawet w
                  niedziele ,kupilem tylko swieczki i 2 hot dogi.Reszta to buble made in
                  China,asortyment okropny nie nadajacy sie do uzytku.Zauwazylem ze te buble
                  kupowali Polacy,widocznie na lepsze wyroby ich nie bylo stac.
                  • Gość: zibi potrzebuje na to 7 lat??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:52
                    no tak, sa w innych sklepach świeczki i hotdogi - wniosek: ikea niepotrzebna!
                    Tak naprawde to mi tez szkoda ikei, ale nie uwierze w kłamstwa typu "Ikea musi
                    przygotowac inna koncepcje budowy..." - potrzebuje na to 7 lat???

szczególowe plany koncernu IKEA przedstawił rzcecznik IKEI w Rzeczpospolitej
                    1.10.2004 - w planach na najbliższe 5 lat o Bydgoszczy ani słowa!
                  • carton Zgadzam się: to SZAJS! (n/t) 05.10.04, 11:26
          • Gość: maciej Re: Będzie Ikea w Bydgoszczy IP: 62.244.137.* 05.10.04, 09:27
            Koles ktory zalozyl ten watek oczekuje na reakcje bydgoszczan, ze beda sie
            pluli za jakims tam marketem. Dla mnie nawet nich stanie w Zlej Wsi Wielkiej, i
            tak mnie nie interesuje. Znakomita wiekszosc towarow tam sprzedawanych jest
            produkowana w Polsce. Mozna je kupic w innych sklepach. Wolalbym aby na tym
            miejscu powstal AquaPark!
            • Gość: >:O Po co wam ten niebieski blaszak??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:36
              Handlują chłamembyle jakim i byle jak wykończonym,dwa razy zwracałem
              kanapę,która rozpadła się w ciągu tygodnia.Design też mają taki jakiś przaśny i
              byle jaki,większośc towarów produkowanych w Wietnamie,Chinach,Bułgarii i innych
              tego typu rozwiniętych krajach.Dajcie sobie moi mili spokój,nie będzie Ikei
              będzie ktoś inny.
              • carton Wreszcie normalne wypowiedzi... 05.10.04, 11:15
                Też nie rozumiem tych wszystkich, którzy podniecają się tą zafajdaną IKEA.
                Większość sprzedawanych tam towarów to zwykłe badziewie. Kiedyś kupiłem u nich
                kanape i fotele - jakość wykończenia cokolwiek dyskusyjna. Poza tym wyłowić tam
                coś ciekawego, to też niezła sztuka - chyba, że komuś pasuja takie dziwactwa w
                stylu... No właśnie, co to za styl?!
                • Gość: magda wszyscy krzycza "olac IKEE!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:05
                  wszyscy krzycza "olac IKEE!"
                  a ja załuję, ze jej nie bedzie, w koncu to paredziesiat miejsc pracy, no nie?
                • Gość: Marian Re: Wreszcie normalne wypowiedzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:40
                  >jakość wykończenia cokolwiek dyskusyjna.

-jak sie kupuje kanape za 300 zl to rzeczywiscie.

>chyba, że komuś pasuja takie

pasuja,nawet bardzo.

>No właśnie, co to za styl?!

-modernizm skandynawski?

• carton Re: Wreszcie normalne wypowiedzi... 06.10.04, 07:07
                    Gość portalu: Marian napisał(a):

> >jakość wykończenia cokolwiek dyskusyjna.
                    >
                    > -jak sie kupuje kanape za 300 zl to rzeczywiscie.
                    >
                    Jak się pisze głupoty... Zwyczajnie nie wyszło Ci tym razem - normalna cena
                    wspomnianej kanapy była prawie dwukrotnie wyższa.
                    • Gość: Marian Re: Wreszcie normalne wypowiedzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:34
                      "... Zwyczajnie nie wyszło Ci tym razem"

-hy hy hy.to mowisz,ze zwykle mi wychodzi?

a tak powaznie to tez wiem jak wygladaja i jak sie zachowuja kanapy za 600
                      z IKEI. co zabawne sa czesto w dodatku biale :-)

zadaj jednak sobie trud i wczuj sie w role europejczyka,powiedzmy wlocha :-)
                      jak myslisz, do czego i po co włoch kupuje taka kanape za pare euro?
                      podpowiem: nie mysli tak jak polak co uciulal 600 zl i mysli ze ma mebel do
                      konca zycia.

podpowiem tez,ze trwalsze modele zaczynaja sie tak od 2,5 tysiaca zlotych.

• carton Re: Wreszcie normalne wypowiedzi... 06.10.04, 10:51
                        Gość portalu: Marian napisał(a):

> zadaj jednak sobie trud i wczuj sie w role europejczyka,powiedzmy wlocha :-)
                        > jak myslisz, do czego i po co włoch kupuje taka kanape za pare euro?
                        > podpowiem: nie mysli tak jak polak co uciulal 600 zl i mysli ze ma mebel do
                        > konca zycia.
                        >
                        > podpowiem tez,ze trwalsze modele zaczynaja sie tak od 2,5 tysiaca zlotych.
                        >

Tylko że ja nic nie wspominałem o trwałości (to był inny forumowicz), a o
                        jakośc wykończenia.
              • Gość: Marian Re: Po co wam ten niebieski blaszak??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:48
                Design też mają taki jakiś przaśny i
                >
                > byle jaki

-no to pozostaje juz tylko wypasik na gieldzie na chemiku :-)
                w niedziele.
                spory wybór,nowoczesna,atrakcyjna stylistyka.
                • grom3 Re: Po co wam ten niebieski blaszak??? 05.10.04, 22:18
                  Nie wiem ile placa na godzine w Polsce tutaj w Toronto dla studentow od
                  8dolarow do 12 dolarow i jeszcze kaza za te marne zarobki wciskac ludzia
                  kit.Gorszym pracodawca jest WALMART tam to juz traktuja pracownikow jak w
                  obozie koncentracyjnym.Pozdrawiam z Toronto.
    • kiss_my_ass Re: NIE BĘDZIE IKEI w Bydgoszczy! 06.10.04, 01:05

> Design też mają taki jakiś przaśny i byle jaki

> Większośc towarów produkowanych
      > w Wietnamie, Chinach, Bułgarii i innych tego typu rozwiniętych krajach

Masz absolutną rację, Miszczu Arytmetyki.

Tyle, że
      najwięksi dostawcy IKEI pod względem wartości zakupów to:

2. Polska
      3. Szwecja
      4. Włochy
      5. Niemcy

> dwa razy zwracałem kanapę, która
      > rozpadła się w ciągu tygodnia

Wyroby o dużej objętości (np. meble tapicerowane, sofy, fotele):

1. Polska (31%)
      2. Chiny (13%)

• Gość: Gall doniesienia prasowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 09:58
      IKEA rozwinie biznes w Polsce
      01 października 2004, Puls Biznesu (str. 8)
      PAP

Koncern IKEA zamierza zainwestować w Polsce około 1,5 mld zł w ciągu trzech
      lat. Wyda je na budowę nowego domu meblowego w Łodzi, rozbudowę centrów w
      Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie oraz inwestycje w zakładach
      produkujących dla IKEA. W planach są nowe centra handlowe w Bydgoszczy i
      Szczecinie. Koncern chce też w przyszłym roku zwiększyć zakupy u polskich
      producentów o 10-20 proc. Przez swoją sieć koncern eksportuje z Polski towary
      za ponad 3 mld zł. Polska jest drugim po Chinach globalnym dostawcą do sieci
      IKEA.

IKEA zainwestuje w Polsce około 1,5 mld zł w ciągu 3 lat
      15:26, 30 września 2004, PB.Net
      Inwestycje wartości ok. 1,5 mld złotych planuje w Polsce w ciągu trzech
      najbliższych lat koncern IKEA - poinformował w czwartek PAP generalny dyrektor
      Grupy IKEA w Polsce Jan Musiolik.
      Inwestycje związane będą z budową nowego sklepu w Łodzi oraz rozbudową centrów
      w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie oraz inwestycjami w zakładach
      produkujących dla IKEA.
      W roku finansowym 2004 (rok finansowy w IKEA trwa od września do sierpnia) IKEA
      zakupiła od polskich producentów towary o wartości 3,2 mld złotych, w przyszłym
      roku koncern planuje zwiększenie koszyka zakupów o 10 -20 proc. "Zależeć to
      będzie od sytuacji rynkowej, ale takie mamy plany" - powiedział PAP dyrektor
      ds. zakupów Grupy IKEA w Polsce Thomas Czernin-Morzin.
      IKEA zatrudnia w Polsce ok. 8 tys. osób, w tym przy produkcji ponad 6 tys.
      Poprzez swoją sieć handlową koncern eksportuje z Polski produkty o wartości
      ponad 3 mld złotych, a importuje towary wartości ok. 0,5 mld złotych. Polska z
      12-proc. udziałem jest drugim po Chinach (19 proc.) globalnym dostawcą do sieci
      IKEA.
      W Polsce IKEA współpracuje z 86 przedsiębiorstwami głownie z branży meblowej,
      swoje towary sprzedaje w siedmiu domach meblowych: w Warszawie, w Jankach koło
      Warszawy, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Krakowie i Katowicach. W
      najbliższym czasie powstanie nowe centrum w Łodzi, a w planach są dwa kolejne -
      w Bydgoszczy i Szczecinie.
      Grupa IKEA w roku finansowym 2004 roku zanotowała obroty wartości 12,8 mld
      euro, o 13 proc. więcej niż w roku 2003. Na całym świecie koncern zatrudnia 84
      tys. pracowników w 44 krajach.
      W czwartek w Poznaniu wybrano najlepszego dostawcę IKEA w 2004 roku - została
      nim firma Korona z Wielunia (woj. łódzkie) - producent ozdobnych świec.

• Gość: magda sa inne sklepy, nie ma co płakac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:36
        dajcie juz spokoj tej IKEI, sa inne sklepy, nie ma co płakac!
        • Gość: Marian Re: sa inne sklepy, nie ma co płakac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:52
          no i giełda na Chemiku :-)
          • Gość: Marian Re: sa inne sklepy, nie ma co płakac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:57
            szukam dla dzieci czegos takiego-w ktorym z bydgoskich sklepow moge dostac?

10636_PE087507_S3.jpg
            www.ikea.pl/PIAimages/10652_PE087519_S3.jpg
            www.ikea.pl/PIAimages/10656_PE087522_S3.jpg
    • Gość: manitOu Re: NIE BĘDZIE IKEI w Bydgoszczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:06
      do ikei to sie chodzi podpatrywac a nie na zakupy. lubie patrzec na wiadra,
      ktore robia za abazury:)
    • Gość: Ja Bedzie IKEA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 17:40
      Widze ze torunczycy znalezli sobie watek.Komentujcie przynajmiej forum
      Bydgoszcz przegoni inne wielkie miasta:)
    • Gość: a ja żaluje ikei, a ja żaluje ikei, szkoda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:20
      a ja żaluje ikei, szkoda.
      • Gość: zibi Re: a ja żaluje ikei, szkoda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 07:54
        Kiedys mój znajomy, prowadzacy kilka statków-restauracji na Bulwarze w Toruniu
        wpadł na "genialny" pomysł - przeciez wieksza niby Bydgoszcz nie ma żadnego
        statku w centrum na Brdzie!

Kupił kolejny, zrobił remont, postał pół roku, po czym... uciekł z Bydgoszczy.
    • Gość: iz Re: NIE BĘDZIE IKEI w Bydgoszczy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 15:25
      nie pewne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka