Dodaj do ulubionych

templariusze w Toruniu

IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 21:54
Zapraszamy. 23 października o 17:00 w Ratuszu się pojawią
Obserwuj wątek
    • radca Re: templariusze w Toruniu 20.10.04, 22:10
      Gość portalu: torunianka napisał(a):

> Zapraszamy. 23 października o 17:00 w Ratuszu się pojawią

- nie wiem - czy to jakas telepatia :)

ale od kilku dni - chodzil mi ten temat po glowie :)

radca
      • Gość: krzyzaczkaa Re: templariusze w Toruniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:13
        radca napisał:

> Gość portalu: torunianka napisał(a):
        >
        > > Zapraszamy. 23 października o 17:00 w Ratuszu się pojawią
        >
        > - nie wiem - czy to jakas telepatia :)
        >
        > ale od kilku dni - chodzil mi ten temat po glowie :)
        >
        > radca

znudziło mu sie i sie przeniósl do głowy torunianki:))
        • Gość: torunianka Re: templariusze w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 22:17
          krzyżaczko, Ty ze mną czy przeciw?
          Między Bydgoszczą a Toruniem same ukłony, więc już nic nie wiadomo...
          • Gość: krzyzaczkaa Re: templariusze w Toruniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:20

> krzyżaczko, Ty ze mną czy przeciw?
            > Między Bydgoszczą a Toruniem same ukłony, więc już nic nie wiadomo...

no jak to, jasne, że z Toba, na dobre i na złe
            toć ja tez torunianka:)

• radca Re: templariusze w Toruniu 20.10.04, 22:37
              Gość portalu: krzyzaczkaa napisał(a):

> Gość portalu: torunianka napisał(a):
              >
              > > krzyżaczko, Ty ze mną czy przeciw?
              > > Między Bydgoszczą a Toruniem same ukłony, więc już nic nie wiadomo...
              >
              > no jak to, jasne, że z Toba, na dobre i na złe
              > toć ja tez torunianka:)

- a moi przodkowie z powiatu Torunskiego :)

spod " CHAMZY " :)))
              jak, jak ktos kiedys napisal ..." w chamzy ziamia pankla " :)))

a scislej mowiac.... to pochowani sa na cmentarzu w NAWRZE , mieszkali we
              wsi BOGUSLAWKI , gdzie byl dziedzic - Pan SZCZANIECKI :)

tak to plynie w moich zylach, po czesci - " krew torunska "

radca
              • radca Re: templariusze w Toruniu 20.10.04, 22:45
                oczywiscie " chamza" - to chelmza :)

radca
              • Gość: torunianka Re: templariusze w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 23:16
                skoro już przyznalam sie do mojego 300-letniego zycia to przyznam sie takze do
                owego dziedzica Nawry. Pamiętam go dobrze; było mu Sczaniecki raczej niż
                Szczaniecki;)
                • radca Re: templariusze w Toruniu 21.10.04, 21:59

> skoro już przyznalam sie do mojego 300-letniego zycia to przyznam sie takze
                  do
                  > owego dziedzica Nawry. Pamiętam go dobrze; było mu Sczaniecki raczej niż
                  > Szczaniecki;)

- byc moze SCZANIECKI :)

Ja slyszalem tylko opowiesci jednych z najstarszych mieszkancow - tych okolic.
                  Byc moze wypowiadali - wymawiajac..." szczaniecki" -a moze w pisowni i
                  rzeczywistosci chodzilo o SZCZANIECKICH ?

Rowniez slyszalem o rodzinie SZCZANIECKICH ( SCZANIECKICH ? ) od miejscowego
                  proboszcza.

Nie bylem juz tam dawno,ale chetnie obejrzalbym - te strony.Ciekawe jak wyglada
                  obecnie PALAC i tereny wokol niego ?

radca
            • Gość: torunianka Re: templariusze w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 22:46
              ach, krzyżaczko-torunianko, toś mnie uspokoiła:)
              może jak przeliczymy te bloki w Toruniu to za Bydgoszcz się weźmiemy razem,
              skoro już tu się spotykamy? Zobaczymy ile więcej mają od nas;)
              • Gość: banan Re: templariusze w Toruniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 23:01
                Tylko nie róbcie im czasem tam procesu - mało ich już zostało.
                • Gość: torunianka Re: templariusze w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 20.10.04, 23:10
                  > Tylko nie róbcie im czasem tam procesu - mało ich już zostało.

MY??? w TORUNIU??? Toż to oaza tolerancji.
                  Przeciez to u nas odbyło sie w Ratuszu właśnie, juz ponad 300 lat temu
                  (pamietam to jak dzis;) Colloquium Charitativum, co bylo nie do pomyslenia w
                  owczesnej Europie.
                  I my mielibysmy cokolwiek templariuszom zrobic???
                  • Gość: banan Re: templariusze w Toruniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 00:18
                    Toć wydatki w magistracie duże, a takiego templariusza łańcucha pozbawić można,
                    ze zbroi obedrzeć, konia na inne dobra wymienić, a na sam koniec ku uciesze
                    gawiedzi i turystów spalić go na rynku lub włóczyć końmi. Zaiste templariusz
                    zdatny jest do wielu celów.
                    Po za tym jak to wszem wiadome w Thorn Zakon Najświętszej Marii Panny stoi i
                    żadnych tam nam psiajuchów, odszczepieńców nie trza.
                    Nie będzie Francuz pluł nam w kaszę i dziewek nam francuził.
                    Hej, hej tamdaradei..........
                    • Gość: caca Re: templariusze w Toruniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:23
                      To miłe, ze Templariusze robia swe spotkania w Polsce - a super, ze w Toruniu!
    • Gość: ad ostatnio nasze miasta lepiej i milej sie dogaduja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:26
      w ogóle ostatnio nasze miasta lepiej i milej sie dogaduja, co cieszy...
      gdyby nie Jan M.=geniune44=oko=jątrzacy leszek - byłoby idealnie nawet na tym
      forum
      • radca NAWRA i Michal Sczaniecki 21.10.04, 23:47
        " Nawra -zabytkowy pałac z przeł. XVIII i XIXw. usytuowany w rozległym parku i
        XIV wieczny kościółek
        Wieś ta, to znaczący ośrodek kultury polskiej na Pomorzu w czasach zaboru
        pruskiego.
        Od 1635r do poł. XIXw właścicielami tej wsi była rodzina Kruszyńskich,
        dbających nie tylko o wieś, ale poważnie traktujących sprawy publiczne i
        narodowe. Tutaj zgromadzony został pokaźny i cenny księgozbiór, zaliczany do
        największych prywatnych bibliotek na obszarze dawnych Prus Królewskich.
        Od 1865r właścicielem Nawry został Michał Sczaniecki, poślubiając Bogumiłę
        Kryszyńską.W ówczesnych czasach w Nawrze gościło wielu wybitnych Polaków m.in.
        Oskar Kolberg, Julian Niemcewicz, Kornel Ujejski, Wojciech Kętrzyński
        Barokowy kościół parafialny pw. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej wybudowany
        został przez Jana Kruszyńskiego. Na głównym ołtarzu umieszczony jest obraz
        Matki Boskiej z Dzieciątkiem, który został przywieziony do Nawry przez Bernarda
        Kruszyńskiego, wracającego z niewoli moskiewskiej. Uwagę także warto zwrócić na
        umieszczone w kościele epitafium poświęcone słynnej rodzinie Kruszyńskich."

- wokol tego kosciola znajduje sie cmentarz , a na nim znajduje sie grobowiec
        mojej prababci i pradziadka.

Moja prababcia i moj dziadek przebywali czesto na terenie palacowym.
        Dziadek wspominal o niezwykle dobrym i szlachetnym sercu " Pani "

radca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka