Dodaj do ulubionych

Tak wyglądał Marian Rejewski

IP: *.icpnet.pl 16.11.04, 13:28
Cos mi sie zdaje, ze skoro kryptolog jeszcze przed wojna zajmowal sie
mechanizmem dzialania cyklometru 26 razy 26 razy 26 policzyl jakies 50 lat
przed wywiadem. Stad zanl wynik na pamiec, co oczywiscie nie znaczy, ze nie
byl genialnym matematykiem.
Tak przynajmniej wynika z tekstu red. Kunacha.
Obserwuj wątek
    • Gość: smerek Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:37
      A mnie się wydaje że Czwarta władza może teraz wszystko. Czyli wynieść albo
      obalić człowieka z piedestału. Ale wyjątkiem jest Maciej O.
    • Gość: bydgoszczanka Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.interecho.com / *.interecho.com 26.11.04, 10:51
      dawna,teraz sopocianka.A mnie uczyla goegrafii rodzona siostra pana
      Rejewskiego,b.wymagajaca i konkretna osoba,zaczynala 1-sza lekcje geografii od
      sakramentalnej formulki "szkola nasza lezy na wysokim brzegu pradoliny
      torunsko-eberswaldzkiej zwanej inaczej pradolina Noteci,ktora powstala na
      skutek erozyjnej dzialalnosci lodowca skandynawskiego,ktory przyszedl do nas z
      polnocy".Czy ktos to pamieta?Wpisujcie sie!!!!
      • Gość: kinia Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.ip.van.radiant.net 03.12.04, 06:33
        bydgoszczanie szlachetni ludzie
        dziadek kulczyka z bydgoszczy byl, ten od enigmy, ten z telewizji z Nowego
        Yorku,a swoja droga to byl kiedys bromberg, wiecie ze bydzia miala nawet zamek,
        tam jest teraz przedzkole nawet tam chodzilam, kolo pzu, kolo starowki
      • Gość: bydgoszczanin Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 16.12.04, 13:29
        też dawny.
        A dokładniej - formułka ta padała po pytaniu: "kto wie gdzie leży nasza
        szkoła?".
        Na marginesie: nie spotkałem absolwenta Kopernika, który by nie potrafił jej
        wyrecytować - niezależnie od tego ile lat upłynęło od jego szkolnych lat.
        • Gość: Jak miło ;-) Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 16.01.05, 15:47
          Fajnie, że tak piszecie! Jestem też byłą uczennica Pani Anieli (matura 1956) i
          też to pamietam doskonale.Pozdrawiam!!!
    • Gość: Krzysztof Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 16.04.05, 11:22
      Wlasnie chcialem uczynic podobna uwage, co Jedrek. To samo oczywiscie odnosi
      sie do wyniku mnozenia 26 do 3-iej potegi przez 6. To wszystko pomijajac wydaje
      mi sie, ze Rejewski byl rzeczywiscie wybitna jednostka.
    • Gość: al Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:16
      byc moze
      • Gość: iv Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: 193.19.104.* 07.07.05, 14:37
        16 sierpnia mija 100 lecie urodzin Mariana Rejewskiego
        • ethanak Rejewski otrzymał brytyjski Medal Wojenny 07.07.05, 15:42
          tuż po wojnie - nie mógł go jednak odebrać - wrócił do Polski.25 lat po śmierci
          Mariana Rejewskiego medal odebrała w Londynie jego córka Janina...
          • Gość: maciej Re: Rejewski otrzymał brytyjski Medal Wojenny IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 14.07.05, 12:19
            Tylko po wojnie niestety nie wykorzystano jego talentu!
    • Gość: iv Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 00:04
      juz 14 wrzesnia konferencja poswiecona Marianowi Rejewskiem organizowana tak jak
      w zeszlym roku przez Urzad Miasta Bydgoszczy.
      Dodatkowo odsloniety zostanie pierwszy w Polsce pomnik Mariana Rejewskiego,
      wyświetlony zostanie film o MR oraz zaprezentowana zostanie ksiazka o wybitnym
      kryptologu

• Gość: maciej Re: Tak wyglądał Marian Rejewski IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 12.09.05, 22:29
        Juz w srode!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka