28.08.01, 01:37
Co o tym sadzicie? Jak dla mnie, to bzdura. Armia powinna byc zawodowa, a nie
takie tam... Co to za bzdurny pomysl, zeby na sile pchac ludzi do wojska...
Obserwuj wątek
    • krotoss Re: wojswko 28.08.01, 09:54
      100% poparcia i wydaje sie ze kiedys do tego dojdzie(mam nadzieje).

KroTosS
      • .tomcio. Re: wojsko 28.08.01, 14:26
        Co do tego, że armia powinna być zawodowa to jestem cakłkowicie za. Tylko to
        nigdy nie zda egzaminu w naszej rzeczywistości. Po pierwsze to naszego państwa
        nie stać na w pełni zawodową armię. Zawodowemu żołnierzowi trzeba płacić wiele
        różnych dodatków które należą mu się zgodnie z różnymi ustawami. M.in
        mieszkanie. Poza tym, sama armia zawodowa nie starczy w przypadku wybuchu
        konfliku. Poztrzebne są wtedy rezerwy, które przecież gdzieś trzeba wyszkolić.
        Właśnie do tego służy armia z poboru. Faktem jest to, że nie powinno się to
        odbywać w przeciągu roku, wystarczyło by nawet pół, ale musiało by to być
        bardzo intensywne szkolenie, które wyrobyłoby określone nawyki, które by
        później procentowały. Historia wojen w których wzięliśmy udział wskazuje na to,
        że raczej na pomoc innych nie możemy liczyć i potrzebujemy swojej silnej armii,
        która w przypadku konfliku jest w stanie bronić naszych granic i suwerenności.

Tomcio
        • Gość: X Re: wojsko IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 19:44
          Imo jesli dojdzie do konfliktu i nato nie raczy ruszyc dupska na pomoc, ''polska
          armia'' (w obecnym stanie- przeszkolona glownie w piciu/paleniu i zbijaniu
          bakow) zostanie zmieciona w ciagu kilku dni/tygodni. Jedyna szansa na branie na
          powaznie polskiej sily obronnej przez inne panstwa to stworzenie dobrze
          wyposazongo i wyszkolonego wojska zawodowego.
          • chewie Re: wojsko 28.08.01, 20:23
            moi znajomi, ktorzy wlasnie odbebnili woja po studiach opowiadaja o polroczu nudy i nierobstwa,
            wojsko nie ma pomyslu co robic z takimi ludzmi, a tym bardziej pieniedzy... marnuja sie pieniadze,
            ktore exstudenci dostaja za siedzenie w koszarach, marnuje sie czas mlodych ludzi, ktory powinni
            spedzic na szukaniu pracy... w ramach oszczednosci zolnierze nocuja w domach (np. u znajomych),
            chodzac do wojska jak do pracy, tyle ze nie maja nic do roboty... bezsens...

jestem za armia zawodowa, a nie zmuszaniem ludzi, ktorzy tego nie chca, do poswiecania czasu na
            pozory, bo tylko tak mozna nazwac nasza armie...

ja jeszcze nie bylem, ale bede sie staral uniknac wojska ze wszystkich sil, te pol roku jest MI
            potrzebne, a panstwo nie potrzebuje kolejnego darmozjada na zoldzie

w ramach plany ratowania budzetu powinien pojawic sie pomysl ograniczenia poboru podstawowego
            (po szk. ponadpodst.) i rezygnacji z brania w trepy ludzi po studiach, przynajmniej przez jakis czas.
            • krotoss Re: wojsko 28.08.01, 21:30
              Skomentuje trzy powyzsze posty tu:

Tomcio nie masz calkowicie racji tu zgadzam sie z postem goscia X.Taka armia
              niewielka ma wartosc, a zdrugiej strony przy skalach konfliktow jakie teraz sa
              to tylu zolnierzy ilu teraz szkolimy nie stanowilo by zbyt duzej sily-nawet na
              pozadna dywizje by nie starczylo.

Co do "wakacji polrocznych" po studiach to tez mam takie zdanie ze to farsa-ale
              ja mam najwyzej taka perspektywe sluzby Polsce w wojsku wiec przestal mnie
              temat wojska az tak draznic.Choc pol roku wyjete z zyciorysu mnie nie bawi i
              dobrowolnie bym sie na to nie zgodzil nigdy.

KroTosS
    • radca Re: wojswko 28.08.01, 21:40
      .weronika. napisał(a):

> Co o tym sadzicie? Jak dla mnie, to bzdura. Armia powinna byc zawodowa, a nie
      > takie tam... Co to za bzdurny pomysl, zeby na sile pchac ludzi do wojska...

Oczywiscie,ze powinna byc ARMIA ZAWODOWA.
      Kazdy obywatel natomiast,z chwilä ukonczenia pelnoletnosci (nie musi byc do razu)
      powinien przejsc podstawowe szkolenia z zakresu obronnosci.
      Cos w rodzaju 3 miesiecy.

radca
      • chewie Re: wojswko 28.08.01, 21:43
        jestem przeciwny obowiazkowemu poborowi jak i szkoleniu - niech sie bawi w zolnierzy ten kto lubi
        • .weronika. Re: wojswko 28.08.01, 23:29
          Wlasnie moj kolega idzie do woja... Paranoja!!
          A szkolenie to mamy na PO. I co z tego zostaje w glowach, to juz kazdy sam po
          sobie widzi... Tak samo sprawa mialaby sie z innymi ogolnymi szkoleniami...
          A tak w ogole to jestem pacyfistka i kazda wojna jest dla mnie bez sensu...
          jednak niekiedy trzeba sie bonic... taki juz jest ten p******y swiat... I tyle
          ludzi ginie bez sensu... PARANOJA!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka