Dodaj do ulubionych

Pytania do kandydata

IP: *.ckomp.com.pl 29.08.01, 12:15
Nazywam się Łukasz Wiśniewski. Kandyduję do Sejmu z listy PO. Zachęcam do
zadawania mi pytań.
Obserwuj wątek
    • th0mas Re: Pytania do kandydata 29.08.01, 13:10
      Hm, a skąd mamy wiedziec ze Ty t Ty?
      • Gość: Lucas Re: Pytania do kandydata IP: *.ckomp.com.pl 30.08.01, 10:24
        Może zbyt mało o sobie napisałem. Mam 20 lat. Jestem studentem stosunków
        międzynarodowych na UMK w Toruniu. Mieszkam w Bydgoszczy, w Fordonie. Pracuję
        jako sprzedawca w sklepie CUBUS w C.H. King Cross w Bydgoszczy i tam mnie można
        zobaczyć. Startując w wyborach mam nadzieję, że młodzi ludzie, tacy którzy nie
        pamietają już PRL-u ( sam w 1989 roku miałem 9 lat i pamietam tylko kolejki po
        kawę przed supersamem na Grunwaldzkiej ), bedą odgrywali w życiu publicznym
        coraz wiekszą rolę. Ci ludzie komunizm w Polsce znają tylko z lekcji historii.
        Dla tych ludzi to co kto robił przed 1989 rokiem nie jest tak bardzo ważne.
        Ważne jest natomiast jakie ma kwalifikacje, wykształcenie, czy w swoim
        działaniu jest profesjonalistą, któremu nie zależy na popularności i zrobieniu
        kasy, ale na dobrym wypełnianiu swoich obowiązków. Zwiekszenie znaczenia tych
        młodych ludzi w życiu publicznym, da Polsce szanse stabilnego rozwoju bez
        kłótni ideologicznych ( postkomuniści i postsolidarnościowcy ).Pozdrowienia i
        zachecam do dalszego zadawania mi pytań.
        • Gość: isiu Re: Pytania do kandydata IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 10:55
          Czy jest alternatywa dla UE?
          • th0mas Re: Pytania do kandydata 30.08.01, 12:54
            czesc,

pytanie bardziej o Tobie, niz o tym co chcesz zroboc: czy nie jestes troche za
            mlody jak na posła? czy masz jakies doswiadzczenie w polityce, nie wiem, moze
            byles radnym dzialales w jakiejs organizacji studenckiej (Mlodych
            Demokratach?). wiesz, nie wystarcza dobre checi do tego zeby zostac poslem,
            trzeba miec kwalifikacje. duzo sie mowi o tym, zeby parlamentarzysli
            podchodzili do swojej pracy powaznie i profesjonalnie, a czy w Twoim wypadku
            mozna mowic o profesjonalizmie, czy tez zamierzasz sie dopiero tego uczyc?
            Tylko wiesz, ja bym chcial takiego posla, ktory bedzie potrafil dzialac, bedzie
            umial sie znalezc na Wiejskiej, a nie bedzie sie całą kadencję dopiero uczył
            rzemiosła. Nie tak łatwo przeskoczyć ze sklepu (nic Ci nie ujmując, praca jak
            praca) do sejmu. Takie jest moje zdanie.
            • Gość: Lucas Re: Pytania do kandydata IP: *.ckomp.com.pl 31.08.01, 18:13
              Nie jestem całkowitym żółtodziobem w polityce ( choć wolę to nazwyać
              działalnością społeczną ). Jestem członkiem rady osiedla na którym mieszkam.
              Poza tym jestem również członkiem stowarzyszenia "Młodzi Demokraci". Jestem
              oczywiście młody i wielkiego dowiadczenia nie mam, ale sam start w wyborach
              jest dla mnie kolejną lekcją i doskonałą nauką. W działalności swojej
              szczególnie zajmuję się temetyką edukacji i spraw ludzi młodych. Bo to
              oczywiście znam najlepiej z własnego dowiadczenia. Dlaczego ma być tak, że tymi
              kwestiami w strukturach władzy mają zajmować się ludzie dorośli. Dlaczego o
              szkolnictwie ma decydowac tylko nauczyciel, dyrektor, czy wykładowaca
              akademicki. Trzeba przestać traktować szkoły i uczelnie jako zakłady
              zatrudniające tych którzy nauczają. Przecież nie mieliby oni pracy bez tych,
              którzy się uczą i to głównie o nich powinny dbać władze państwowe. Poza tym kto
              najlepiej wie jakie problemy mają ludzie młodzi, czego się obawiają, w jakim
              państwie chcieliby żyć. O tych problemach wiedzą najlepiej ludzie młodzi i
              dlatego uważam, żę i oni powinni mieć swoich reprezentantów we władzy.
          • Gość: Lucas Re: Pytania do kandydata IP: *.ckomp.com.pl 31.08.01, 18:03
            Moim zadniem w obecnej chwili nie ma alternatywy do UE. Nie Unii mogą
            powiedzieć kraje silne, o ustabilizowanej gospodarce, które niewiele dobrego
            mogą dostać od Unii. Np. Norwegia, która każdego roku odnotowuje nadwyżki
            budżetowe, ma sprawnie działające struktury państwowe itp. Dla tego państwa
            wejście do Unii to nałożenie na siebie dodatkowych ograniczeń, norm i ustaleń
            ogólnoeuropejskich. Dla Norwegii plusy z wejścia do Unii nie przeważają nad
            minusami. W Polsce jest odwrotnie. Nasza gospodarka potrzebuje pieniędzy na
            restrukturyzację, rolnictwo także. Nie mamy zbudowanego społeczeństwa
            obywatelskiego, odpowiedzialnego za swe własne sprawy. Pieniądze które
            otrzymamy z Unii ( znacznie przekraczające to co Polska bedzie wpłacać do
            unijnego budżetu ), wspomogą przemiany w Polsce, nie tylko w gospodarce i
            rolnictwie, także w oświacie, polityce bezpieczeństwa itp. Oczywiście nie
            należy dążyć do wstąpienia do Unii za wszelką cenę, choć też nie można odkładać
            tego o kolejne lata. Trzeba jednak dać czas Polakom, aby mogli należycie
            przygotować się do konkurencji na europejskim rynku, korzystając z wiedzy i
            pieniedzy unijnych.
        • Gość: zoe Re: Pytania do kandydata IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 12:19
          Jesteś bardzo młodym człowiekiem i napewno pełnym entuzjazmu i dlatego
          startujesz z listy PO. Twoja deklaracja świadczy o tym, że nie rozumiesz do
          końca w jakim towarzystwie się znalazłeś (poczytaj życiorysy swoich partyjnych
          kolegów). To włśnie m.in.oni odpowiedzialni sa za ostatnie skandale w rządzie i
          gospodarce.Życzę Ci pomyślych wyników w nauce i tego się chłopcze trzymaj a do
          polityki wróć, gdy troche dojrzejesz.
          P.S. Naprawdę myślisz,że dopuszczą Cię do koryta? Przecież napewno jesteś na
          jednym z dalszych miejsc.Młodzi są im potrzebni po to ,aby robić wrażenie , że
          mają tylu zwolenników.Niemniej życzę Ci powodzenia w zyciu osobistym ( nie
          politycznym)
          • radca Re: Pytania do kandydata 31.08.01, 16:26
            Ja osobiscie widze,ze jest to napewno wielkie nieporozumienie.
            Tutaj moze byc,ze sam autor tematu postawil prowokacyjny tekst dla zabawy.
            Druga wersja,ze jesli to moze byc prawdä-to swiadczylo by to o wielkiej
            nieodpowiedzialnosci samego ugrupowania politycznego PO.
            Co moze taki 20 latek wiedziec o zyciu ? To nie zadna dyskryminacja z mojeje
            strony -lecz fakt.Jeszcze nie dojrzal, a juz pragnie zasiadac w Parlamencie.
            Mozna tutaj wymienic jeszcze wiele spraw,ktöre przemawiajä tylko na niekorzysc.

Uwazam to za wielkie nieporozumienie.Moze ma byc do pilnowania starszach,aby
            nie podupadli.Jak bedzie wchodzil do BUFETU w Sejmie-to niech zawsze zabiera ze
            sobä DOWÖD OSOBISTY.

radca
            • Gość: Lucas Re: Pytania do kandydata IP: *.ckomp.com.pl 31.08.01, 18:31
              Jest to dyskryminowanie ludzi młodych. Skoro mam prawa wyborcze ( czynne od 18
              lat, bierne od 21, a ja świętuję 21 urodziny dzień przed wyborami ), to mam
              prawo startować w wyborach. Jednym z członów tworzącym PO jest
              stowarzyszenie "Młodzi demokraci", którego jednym z celów jest promocja ludzi
              młodych w życiu publicznym. Jest ona także jednym z wyrazicieli poglądów ludzi
              młodych. Jest nas w tym kraju zbyt wielu ( młodych ludzi ), aby o maszych
              sprawach mieli decydować tylko ludzie dorośli ( 40, 50, 60 latkowie ). W
              obecnym parlamencie jest niewielu posłów, którzy nie ukończyli jeszcze 30 roku
              życia, a przecież grupa wiekowa 21 - 30 jest jeszcze w Polsce bardzo liczna (
              roczniki 79 - 83 to roczniki wyżu demograficznego ). Wobec tego dlaczego
              odmawiasz nam prawa do posiadania swoejej reprezentacji w sejmie.
          • Gość: Lucas Re: Pytania do kandydata IP: *.ckomp.com.pl 31.08.01, 18:25
            Nie jestem wcale na tak odległym miejsce ( 14 ). Znam wielu lokalnych
            działaczy, obecnych radnych miejskich, którzy są na swoich listach na dlaszych
            miejscach.Poza tym od czegoś trzeba zaczynać. Jest oczywiste, że człowieka tak
            młodego jak ja nie wystawia się na pierwsze miejsca list. Uważam jednak, jak na
            fakt, że nie "biłem się" o miejsce na liście ( tak jak robiło to wielu nawet
            znanych polityków innych opcji ), że zajmuję wysokie miejsce.
            Poza tym nie mi osądzać tych którzy również kandydują z list PO. To czy są oni
            odpowiedzialni za skandale tego naprawdę nie wiem ani ja, ani ty. Większości z
            tych ludzi nie znam osobiście. A poza tym nie wiem który z kandydatów PO jest
            odpowiedzialny z wybuchy skandali politycznych. Jeśli takich znasz to podaj mi
            nazwiska i konkretne sprawy.
            • Gość: zoe Re: Pytania do kandydata IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:27
              Jeżeli naprawdę nie znasz odpowiedzi na ww. zarzuty, to tym bardziej świadczy
              to o tym,ze jeszcze nie dojrzałeś. Problem polega na tym, że nie dostrzegasz
              pewnej ciągłości, ani relacji przyczyna -skutek. Nie wystarczy "reprezentować",
              trzeba jeszcze umieć ogarniać problemy w skali makro.Parlament - to nie tylko
              diety, pogaduchy, znajomości, ale przede wszystkim ciężka praca, znajomość
              prawa, umiejętnośc czytania przepisów ( czego zapewne dopiero się uczysz na
              studiach )i odpowiedzialność za skutki ewentualnych ustaw. Twoja wypowiedż
              świadczy o tym, że po prostu chcesz zaistniec i się ustawić na przyszłość.
              Naturalnie, nie ma w końcu w tym nic zdrożnego; każdy chce być młody, zdrowy i
              bogaty, jednak zasiadanie w parlamencie nie może być prywatą. Skutki tego
              widzimy cały czas, posłowie nie wiedzą na co głosują, albo głosują , bo tak
              nakazuje im dyscyplina partyjna; przecież to jest chore. Naturalnie, nie mam
              zamiaru prawić Ci morałów, nie o to chodzi. Myślę tylko, że powinieneś jeszcze
              trochę poczekać z tym startowaniem i chyba trochę bardziej rozejrzeć się
              dookoła. Niemniej, nadal życzę wszelkiej pomyślności:-)))
              • radca Re: Pytania do kandydata 31.08.01, 21:38
                Podzielam tutaj w pelni pogläd Zoe.

Uwazam,ze bardziej moze byc 21 latek -np kierownikiem malego sklepu.
                Wtedy möglby poznac jak wygläda zycie.Krok,po kroku -jeszcze jest czas.
                Samo reprezentowanie -to za malo.

radca

ps. ja tutaj celowo nie pytam o wiele powaznych spraw.
              • Gość: zoe Re: Pytania do kandydata IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:48
                Jeszcze raz ja. Moich wypowiedzi nie traktuj tak b. personalnie. Nie mam nic
                przeciwko Tobie-tzn. Łukaszowi Wiśniewskiemu przecież nie znam Cię osobiście,
                chodzi mi raczej o szerszy kontekst. Nie mniej , nie startuj jeszcze w tych
                wyborach, baw się raczej i zakochaj w fajnej dziewczynie i jej poświęcaj
                czas ,no i ucz się ucz,pewnie macie dużo ciężkich egzaminów, czyż nie?:-)))
        • marie Re: Pytania do kandydata 31.08.01, 21:45
          Gość portalu: Lucas napisał(a):

> Ważne jest natomiast jakie ma kwalifikacje, wykształcenie, czy w swoim
          > działaniu jest profesjonalistą, któremu nie zależy na popularności i zrobieniu
          Bez obrazy. Ale na razie to masz wykształcenie "prezydenckie" i nie jesteś na
          pewno profesjonalistą. Kto ci napisał ten tekst?
          Pozdrowienia.
          • radca Re: Pytania do kandydata 31.08.01, 21:47
            Odnosnie wyksztalcenia.
            Nie wiem czy to prawda,ale slyszalem,ze WLADYSLAW GOMULKA ukonczyl tylko 4 klasy
            szkoly podstawowej.

radca
    • Gość: bezsensu Re: Pytania do kandydata IP: *.bydg.pdi.net 31.08.01, 12:27
      dlaczego nie czytales "Didache"?
    • Gość: bezsensu Re: Pytania do kandydata IP: *.bydg.pdi.net 31.08.01, 12:46
      zatkalo, czy szukasz w necie, co to takiego "Didache"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka