Gość: MMM IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.12.04, 21:05 Dowiedzialem sie ze w przedszkolach publicznych uprawia sie religje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: torunianka Re: SZOKUJACE ??? IP: *.petrus.com.pl 30.12.04, 21:50 uprawia się kukurydzę. religii można nauczać. Co widzisz coś szokującego w nauczaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE ??? IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.12.04, 21:56 Lub sport. Katechizm nalezy do kosciola. Przedszkola PUBLICZNE nie powinny marnowac czasu na religijne edukacje. Kto finasuje PUBLICZNE przedszkola lub szkoly ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka uprawy IP: *.petrus.com.pl 30.12.04, 22:03 sport też można uprawiać:) > Katechizm nalezy do kosciola. tak? a kościół to my. >Przedszkola PUBLICZNE nie powinny marnowac czasu a czemu nie? To jedyne miejsce w którym nie należy mierzyć i liczyć czasu. Dzieciaki i tak 4 razy szybciej biegają więc czas nadrobią, jakby rzeczywiście został zmarnowany > Kto finasuje PUBLICZNE przedszkola lub szkoly ? MY PODATNICY. Czyli ja też. Ale Ty naszych przedszkoli już nie finansujesz, tylko francuskie. Pozdrowienia jeszcze staroroczne i wszystkiego dobrego w NOwym Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: uprawy IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 24.01.05, 20:47 Skad taka pewnosc o moich podatkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: SZOKUJACE ??? IP: 64.213.237.* 31.12.04, 15:15 To co uwazasz, ze jak niedlugi, jak w niektorzych szkolach w Stanach ,zaczna nauczac, ze teoria stworzenia przez Boga jest tak samo wazna naukowo jak teoria Darwina, to bedzie wspaniale? To nauczanie i to nauczanie-tak? Co do nazwy naszego kraju to oficjalna w Stanach nazwa ambasady brzmi: Embassy od Republic of Poland!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaman Re: SZOKUJACE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:48 Nic, zupełnie nic,no chyba że zacofanie, ciemnotę, brak tolerancji, wsteczniactwo, indokrynację młodego umysłu, lekceważenie osiągnięc nauki (ludzkiego rozumu), itd. A w zasadzie to jednak jest n i c w a ż n e g o! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamanowi Re: SZOKUJACE ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:56 Gadała d..a z Panem , na wieki wieków Amen mmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: SZOKUJACE ??? IP: 195.117.253.* 04.01.05, 12:45 no tak panie kamman. Normy morealne i miłośc to rzeczywiście ciemnogród wsteczniactwo a nieprzyzwalanie na związki oficjalne pedziów to brak tolerancji? Brak taki to np. gdy nie godze sie na to by moje dzieci bawiły sie z Murzynami itp. To byłby brak tolerancji. Tolerancji dla zboków i rozwiązłości sexualnej nie ma. To nie istnieje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazda Re: SZOKUJACE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 12:51 nie masz racji twoje dzieci bedą się bawic z murzynami jestes nienormalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www nie o to chodzi IP: 195.117.253.* 05.01.05, 17:49 chodziło o to że można być tolerancyjny do innych narodów, ras, religii itp, ale nie ma tolerancji dla zboczeńców. Takie pojęcie nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: SZOKUJACE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 12:56 I bardzo dobrze tak powinno być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joy Re: SZOKUJACE ??? IP: 81.15.221.* 06.01.05, 13:08 dlaczego maluchów nie uczyć etyki i zapoznawać z wszystkimi religiami przez postronnych i obiektywnych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c szokujace jest cos innego IP: 195.215.5.* 11.01.05, 09:14 nasz narod mieni sie byc bardzo religijny, etyczny, pobozny a jednoczesnie jest najbardziej zacofany, ciemny, nietolerancyjny, skorumpowany i mamy najwyzszy poziom przestepczosci w EU. Cos chyba nie tutaj nie pasuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: SZOKUJACE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:19 Pare lat temu w całej Polsce zostały zmienione wzory świadectw szkolnych tylko dlatego , żeby przedmiot religia był na pierwszym miejscu, a nie na ostatnim. Ile myśmy tych czystych świadectw w całym kraju wyrzucili to nikt nie wie , podobnie jak to ile ta zmiana kosztowała podatnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:03 Poczytaj sobie Biblię to może poznasz ,czego uczy religia.A jeśli ci nauczanie religii przeszkadza,to informuję,że ja także płacę podatki.I oponuję przeciw indokrynacji dzieci bolszewizmem,tolerancją zboczeń seksualnych,chamstwem i tp.Żadna religia mi natomiast nie przeszkadza!Szokująca jest ta pełna nienawiści wypowiedż o jej nauczaniu1Zena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: SZOKUJACE !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:05 zabojad komunista naucza o religii i poucza gloszac Biblie. hehe bo padne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.12.04, 22:17 Dlaczego komunista ???? poniewaz ateista ??? to nie to samo. Nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZABOJAD czyli MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 31.12.04, 20:03 Nie nauczam o religji ! Pisze tylko ze religja znajduje sie nie zawsze na swoim miejscu np w pszedszkolu publicznym. A co do przezwiska zabojad, czemu nie, nie drazni mnie to, chociaz wiem ze tak bys chcial. Zrobie Ci pszyjemnosc ! Zmieniam moj pseudo MMM na ZABOJAD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 02.01.05, 21:44 Padaj padaj, czy to ty ivica ? jak tak to padaj szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.12.04, 22:22 Czytalem ta ksiazke, chodzilem na katechizm, do kosciola na msze na placu Piastowskim na pszyklad. Ale to juz za mna, uwolnilem sie od tego. W publicznych miejscach trzeba zabronic UPRAWIANIA religji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zabranianie IP: *.petrus.com.pl 30.12.04, 22:29 > W publicznych miejscach trzeba zabronic UPRAWIANIA religji. zabraniam zabraniać! Dość długo nam zabraniano. A poza tym, w Polsce zabranianie odnosi wprost odwrotny skutek. Nie masz innego tematu zamiast zabraniania upraw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoMMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:32 uprawiać ,jak ci już poprzednicy napisali możesz m.inn.onanizm.Bo już tylko wódka i onanizm wzmocni słaby twój wyzwolony organizm.A Pl.Piastowski to jest rynkiem !Natomiast kościół jest pod wezwaniem św.Serca Jezusowego.Nie dziwota,że te nauki na rynku tak ci pomieszały w głowie,bo cóż dobrego może nauczyć ulica?tylko tego "uprawiania!!!Zena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 31.12.04, 19:27 Ciekawe czy Ty pamietal bys wszystke ulice lub place "rynki" po 30 latach. WIDISZ JAKI JESTES, JAK MNIE NIENAWIDZISZ PONIEWAZ NIEZGADZAM SIE Z TWOJM POGLADEM. I TO TY JESTES TYM WIEZACYM ??? DZIWNI JESTESCIE, TYLE SAMO AMOZE I WIECEJ JEST NIENAWISCI W TOBIE NIZ U BYLE JAKEGO CZLOWIEKA. Odpowiedz Link Zgłoś
m-classic Re: SZOKUJACE !!! 30.12.04, 23:56 I chyba tylko jedną książkę przeczytałeś. Gdybyś tak jeszcze czasami zajrzał do szkoły to byś wiedział, że "na przykład" pisze się przez "rz", a nie przez "sz". Zaraz po Nowym Roku proponuję zakupić słownik ortograficzny. Tego typu błędy nie powstają przez przypadek czy na skutek zwykłej literówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka do purystów języków IP: *.petrus.com.pl 31.12.04, 00:13 co się tak popisujecie znajomością ortografii przed Polonusem? A znacie jakiś język obcy bezbłędnie w mowie i piśmie? Odpowiedz Link Zgłoś
m-classic Re: do purystów języków 31.12.04, 14:58 Dobrze, że Ty nie zwracałaś wcześniej uwagi na dobór słownictwa. Twój brak konsekwencji widać nie tylko na tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: do purystów języków IP: *.petrus.com.pl 03.01.05, 19:55 > Dobrze, że Ty nie zwracałaś wcześniej uwagi na dobór słownictwa. Zwracałam uwagę tym, którzy powinni pisać dobrze. Nie robię problemu, jak wiem że kogoś nie stać na nic lepszego z różnych powodów. MM, mieszkającego poza krajem 30 lat (jak pisze) nie strofowałabym za błędy gramatyczne. Mogę się z nim natomiast spierać ostro o poglądy, których nie podzielam. >Twój brak > konsekwencji widać nie tylko na tym wątku. la donna e mobile i tyle. Ale ciekawa jestem, gdzie widzisz te moje niekonsekwencje? Może tylko tak Ci się zdaje bo nie znasz filozofii za tym stojącej;) Pozdrowienia Noworoczne dla Konsekwentnych i Niekonsekwentnych (o ile mają powody) Odpowiedz Link Zgłoś
o_0 Re: do purystów języków 03.01.05, 22:03 > la donna e mobile tylko krowa nie zmienia pogladow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 31.12.04, 19:31 Ty myslisz ze bede uzywal slownika ? przy klawiszu ! Nie mam na to czasu. Najwazniejsze zrozumiales, a ze sa bledy, sam wiem ze ich mnostwo robie, tak juz zostanie. Czy Ci sie podoba czy nie to nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 03.01.05, 19:13 Ty mi dac pieniadze, jo kupic slownik i ci ladnie pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: SZOKUJACE !!! IP: *.petrus.com.pl 03.01.05, 19:56 może jeszcze coś Ci kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 24.01.05, 21:19 Nie, dziekuje, Twoje texty sa wystarczajace. Lubie twoje odpowiedzi i rowniez te od U6. Ucze sie polskiego czytajac was. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 a jak wyglądają skutki uporawiania religii ? 31.12.04, 12:06 Gość portalu: do MMM napisał(a): > Poczytaj sobie Biblię to może poznasz ,czego uczy religia.A jeśli ci nauczanie > religii przeszkadza,to informuję,że ja także płacę podatki.I oponuję przeciw > indokrynacji dzieci bolszewizmem,tolerancją zboczeń seksualnych,chamstwem i > tp.Żadna religia mi natomiast nie przeszkadza!Szokująca jest ta pełna > nienawiści wypowiedż o jej nauczaniu1Zena jak praktyki nauczania ( uprawiania ) religii mają się do kultury w społeczeństwie ? miewam wrażnie , że im więcej tej religii , to wcale nie znaczy mniej chamstwa . jakoś w praktyce spotykam ludzi kulturalnych i wrażliwych , którzy nie uprawiają religii . z drugiej strony spotykam ludzi nieuczciwych , kłamliwych , niewrażliwych na los innych , którzy siadają w pierwszych rzędach w kościele . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaman Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:42 Głupota ludzka nie zna granic, chyba że są to granice katolandu?! Ja tak sobie myślę, że własny mały stosik byłby dla Ciebie praktycznym rozwiązaniem (pełnią szczęscia byłoby, ze heretyckie duszyczki, jeszcze by załaciły za materiał palny). Zena, życzę zdrowia, ................! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cziw Pokryję koszty leczenia MMM-a IP: *.tvgawex.pl 30.12.04, 22:27 Rozeznaj o co chodzi w tym wszystkim. Trochę historii, skąd nazwa POLSKA, rok początku naszej NAJJAŚNIEJSZEJ OJCZYZNY - 966 !!! Wszystko co było - było w imię wezwania "BÓG, HONOR i OJCZYZNA" !!! Chcesz teraz to unicestwić? Świeta BOŻEGO NARODZENIA zmienić w świeta zimowe, a ŚWIĘTO ZMARTWYCHWSTANIA PAŃSKIEGO w tradycyjne święto wiosny, tak jak to robili komuchy??? Gdyby uznawane byłyby i przestrzegane reguły "DZIESIĘCIU PRZYKAZAŃ" świat byłby idealny !!! To próbuje nauczać religia w przedszkolach, szkołach i w kościołach szczególnie. Zastanów się MMM-ie - czy jest coś złego w nauce KOŚCIOŁA? W "DZIESIĘCIU PRZYKAZANIACH"? Życze dobrego NOWEGO 2005 ROKU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cziw Re: Pokryję koszty leczenia MMM-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:35 Dokładam swoją złotówkę na pokrycie kosztów leczenia MMM.Zena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Pokryję koszty leczenia MMM-a IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.12.04, 22:36 Zgadzam sie ! ale nie w publicznych przedszkolach, niema co tam myc mozgi 5 lub 6cio latkow. Rodzice chca zeby ich dzieci mialy edukacje religjna, niema problemu sa do tego struktury koscielne. Podczas komunizmu istnialy te struktury koscielne i za tamtych czasow bardzo sprawnie dzzialaly. Dzisaj to staje sie monopol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Pokryję koszty leczenia MMM-a IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.12.04, 22:39 Nie jesetm komunista ! $$$ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 ciekawa koncepcja 31.12.04, 12:10 Gość portalu: cziw napisał(a): > Rozeznaj o co chodzi w tym wszystkim. Trochę historii, skąd nazwa POLSKA, rok > początku naszej NAJJAŚNIEJSZEJ OJCZYZNY - 966 !!! Wszystko co było - było w > imię wezwania "BÓG, HONOR i OJCZYZNA" !!! Chcesz teraz to unicestwić? Świeta > BOŻEGO NARODZENIA zmienić w świeta zimowe, a ŚWIĘTO ZMARTWYCHWSTANIA PAŃSKIEGO > w tradycyjne święto wiosny, tak jak to robili komuchy??? > Gdyby uznawane byłyby i przestrzegane reguły "DZIESIĘCIU PRZYKAZAŃ" świat byłby > > idealny !!! > To próbuje nauczać religia w przedszkolach, szkołach i w kościołach szczególnie > . > Zastanów się MMM-ie - czy jest coś złego w nauce KOŚCIOŁA? W "DZIESIĘCIU > PRZYKAZANIACH"? > Życze dobrego NOWEGO 2005 ROKU !!! proponujesz by cofnąc się do 996 roku - ciekawa koncepcja . zwróć uwagę , że społeczeństwa i religie ulegają reformom . te mniej zreformowane społeczenstwa zostają w tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Pokryję koszty leczenia MMM-a IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 03.01.05, 21:00 A wiec Ty uwzasz ze to tylko relgja umie prowadzic takie nauki zycia ? Otworz oczy ! itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka rzucanie forsą IP: *.petrus.com.pl 30.12.04, 22:44 a co Wy tak się tu przerzucacie to złotówkami to dolarami? A tak przy okazji, to Francja nie używa €uro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: rzucanie forsą IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 03.01.05, 21:10 Prawda, w Francji uzywa sie euro, ale na klawiszu mam tylko $$$ lub £££. A wiec ... Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 ot i problem 03.01.05, 21:39 Gość portalu: MMM napisał(a): > Prawda, w Francji uzywa sie euro, ale na klawiszu mam tylko $$$ lub £ > 3;£. A > wiec ... widzisz - problem . podobny problem jest z dyskusją zasadności uprawainia na koszt publiczny religii w szkole . w twoim środowisku jest to zapewne prawda oczywista - wynikająca z tradycji , obyczaju i doświadczeń innego kraju . w stanach taka dyskusja mogłaby się toczyć tylko między ortodoksami , większość niewątpliwie uzna twoje słuszne uwagi za zbędne do dyskusji jako zbyt oczywiste - wracając do porównania , inne narody mają inną klawiturę , zasób słów , argumentację i zbiór prawd oczywistych . dla nich wystaczy wcisnąć klawisz , a ty musisz w tym środowisku to wytłumaczyć , bo tego klawisza na naszej klawiaturze brak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sprostowanie IP: *.petrus.com.pl 03.01.05, 22:50 > klawisz , a ty musisz w tym środowisku to wytłumaczyć , bo tego > klawisza na naszej klawiaturze brak . to na francuskiej klawiaturze brak €uro. U nas jest i €uro i $$$, choć posługujemy się zł. A co do tłumaczenia... Jak ktoś chce przeforsować swój punkt widzenia musi się zdrowo napracować, aby to uzasadnić. Nie ma powodu przyjmować cokolwiek "na wiarę" (to zgodnie z linią tego wątku). Wy możecie mieć taki pogląd, a ja chcę mieć prawo do innego poglądu. Tylko wtedy jest pluralizm. Dyskusja, która tu widzę i z której się wyłączyłam, jest zaprzeczeniem dyskusji. Jest to wyłącznie forsowanie swojego punktu widzenia. Za i przeciw. I tyle. Argumentów brak. Pojawiło się zaledwie kilka w miarę rozsądnych propozycji. Nie podzielam poglądu MMM, choć nie byłabym też wśród grupy naciskającej na wprowadzanie religii do szkół. Religia w szkole to jak obowiązkowa lektura. Czytamy je niechętnie. Podobnie chyba jest z religią. Ponieważ nauczana rutynowo - nie jest przyswajana przez katalików, tylko używana na zasadzie jakiegoś zwyczajowo zakładanego odzienia. Uważam jednak, że znajomość religii nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Wręcz przeciwnie, wzbogaca człowieka o ile ją faktycznie pozna. Najważniejszym przecież przykazaniem jest przykazanie Miłości Boga i Bliźniego. Cóż trzeba więcej, jak stosować się do tego? Ale wtedy świat byłby rajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: sprostowanie IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 24.01.05, 21:03 A wiec inaczej! Jestem muzulmanem, mieszkam, pracuje i place podatki w PL, czy istnieje jakes nauczanie religijne dla mojego synka muzulmanka w PUBLICZNYM PSZEDSZKOLU ? Bo jesli nie to znaczy ze mniejszosci sa krzywdzone ale i tak placa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Prośba do MMM!!!!! IP: *.petrus.com.pl 30.12.04, 22:48 Masz dużo $$$? Chcesz zrobić coś trudnego a pożytecznego? Zajrzyj tu i zrób coś. Ale jak chcesz coś zrobić to musisz to zrobić natychmiast. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=18965898 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cziw OJ ! Ortografia i Składnia sie kłania !!! IP: *.tvgawex.pl 30.12.04, 22:56 Chyba jesteś tym prymitywnym dyskutantem, który strzela ślepakami. Żadnych rzeczowych, przekonujących argumentów nie przedstawiasz. Poczytaj choć trochę literatury na temat, na który tak nieudolnie próbujesz podjąć dyskusję! Pomimo wszystko życzę dobrego, bardziej roztropnego NOWEGO 2005 ROKU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: OJ ! Ortografia i Składnia sie kłania !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 24.01.05, 21:21 Dziekuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: SZOKUJACE !!! IP: 64.213.237.* 30.12.04, 23:18 Ale Wam mozgi w tym kraju wyprali!! Zgadzam sie, ze religii nalezy nauczac w Kosciele. Po to dawalismy tyle pieniedzy na sale do nauki religii. Cale lata 80- te zbierali od nas te pieniadze. Ciekawe,co sie teraz z tymi salami robi? Moze jak u ksiedza w Gdynu, mlodziez zapraszana jest na rozrywke? Jezeli dobrze wiem , nie jestesmy krajem wyznaniowym( jeszcze!!). Ciagle nazywamy sie Republika Polska-tak? Jestesmy wiec krajemn swieckim, jak chcecie religii w szkolach czy przedszkolu-niech Kosciol zaklada swoje szkoly, jak na calycm siwiecie, i ludize bede mieli wybor, czy chce laickich szkol czy katolickich dla swoich dzieci. Teraz narzuca sie wszystkim to sila, a duzo osob boi sie protestowac. Gdzie wolnoisc w tym kraju, gdy wierzacy szantazuja reszte!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przepraszam, Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:21 ale gdzie szantaż? dyskutujmy, ale bez kłamliwych chwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: SZOKUJACE !!! IP: 64.213.237.* 30.12.04, 23:34 To dlaczego nikt sie nie wychyla i smialo nie mowi co mysli? Wielu woli milczec, bo to teraz nie popularne krytykowac , ze Kosciol wtraca sie w kazdy aspekt zycia tego kraju. Wolnosc nie tylko dla katolikow, ale i dla ateistow lub ludzi innego wyznania.!! Wiem ,dla wielu rodzicow to bardzo wygodnie, aby religia byla w przedszkolu czy szkole, ale panstwowe instytucje powinny byc a religijne. .A co do szantazu-poczekaj chwile, zaraz mnie nazwa komuchem czy czym podobnym lub gorszym. Bo u Was krytyka Kosciola zawsze sie kojarzy z komunizmem, nie moga niektorzy zrozumiec, ze ja jestem katolikiem, ale wyobrazalam sobie inny kraj, ktory powstanie po 90-tym roku, niz jaki powstal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydgoszczance Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:55 Tobie się chyba coś pomyliło!Od kiedy to Polska jest Republiką?republika to jest Francuska,która to kiedyś swojej arystokracji i królom głowy gilotyną ku uciesze gawiedzi ścinała.Polską jest Rzeczypospolitą.Dokładnie o tym jest napisane w Konstytucji 3 Majowej.Zen Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: SZOKUJACE !!! 02.01.05, 17:28 Gość portalu: Bydgoszczanka napisał(a): > To dlaczego nikt sie nie wychyla i smialo nie mowi co mysli? Wielu woli > milczec, bo to teraz nie popularne krytykowac , ze Kosciol wtraca sie w kazdy > aspekt zycia tego kraju. Wolnosc nie tylko dla katolikow, ale i dla ateistow > lub ludzi innego wyznania.!! Wiem ,dla wielu rodzicow to bardzo wygodnie, aby > religia byla w przedszkolu czy szkole, ale panstwowe instytucje powinny byc a > religijne. .A co do szantazu-poczekaj chwile, zaraz mnie nazwa komuchem czy > czym podobnym lub gorszym. Bo u Was krytyka Kosciola zawsze sie kojarzy z > komunizmem, nie moga niektorzy zrozumiec, ze ja jestem katolikiem, ale > wyobrazalam sobie inny kraj, ktory powstanie po 90-tym roku, niz jaki powstal. no coz. prawda jest taka, ze p. sroda za powiedzenie paru slow prawdy dostala po nosie. prawda jest taka, ze banda swietojebliwych dupkow stara sie dyktowac innym sposob spedzania czasu (np. niedziele) itp. kazdy niech sobie wierzy w co chce, a nie w to, co mu inni kaza. nauczanie religii jest ok - z ym, ze jak ktoras mama ne chce dac dziecka na zajecia, to niech pozniej inne mamy nie dysktyminuja jej z tego powodu sama jestem swiadkiem, ze dzieci chodza na religie, zeby sie 'nie wychylac i zeby nie byc dyskryminowanym przez zindokrynowane inne dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 jak nie partia to kosciół 31.12.04, 12:13 Gość portalu: Bydgoszczanka napisał(a): > Ale Wam mozgi w tym kraju wyprali!! Zgadzam sie, ze religii nalezy nauczac w > Kosciele. Po to dawalismy tyle pieniedzy na sale do nauki religii. Cale lata 80 > - > te zbierali od nas te pieniadze. Ciekawe,co sie teraz z tymi salami robi? Moze > jak u ksiedza w Gdynu, mlodziez zapraszana jest na rozrywke? > Jezeli dobrze wiem , nie jestesmy krajem wyznaniowym( jeszcze!!). Ciagle > nazywamy sie Republika Polska-tak? Jestesmy wiec krajemn swieckim, jak chcecie > religii w szkolach czy przedszkolu-niech Kosciol zaklada swoje szkoly, jak na > calycm siwiecie, i ludize bede mieli wybor, czy chce laickich szkol czy > katolickich dla swoich dzieci. Teraz narzuca sie wszystkim to sila, a duzo osob > > boi sie protestowac. Gdzie wolnoisc w tym kraju, gdy wierzacy szantazuja > reszte!? zgadza się - wyprali im mózgi . jak nie komuchy to kler . sami nie potrafią myśleć - głosują na tych co im partia albo kosciół wskaże . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:24 > Ale Wam mozgi w tym kraju wyprali!! Coś więcej na ten temat? > Cale lata 80 - te zbierali od nas te pieniadze. Na salki do religii zbierali tyle lat? Trzeba było nie dawać. > Ciekawe,co sie teraz z tymi salami robi? Myślę, że różnie. W niektórych ktoś mieszka, w innych są świetlice, w jeszcze innych jakieś sekty się zbierają. Jeśli rzeczywiście ciebie to interesuje, to przejdź się po kościołach i popytaj. Ja mam w życiu ważniejsze problemy, więc ciebie nie wyręczę w pytaniu. > Moze jak u ksiedza w Gdynu, mlodziez zapraszana jest na rozrywke? Może. Ja tego nie wiem. Mnie nikt nie zaprasza. > Jezeli dobrze wiem , nie jestesmy krajem wyznaniowym( jeszcze!!). Raczej też nie zostaniemy takim krajem w przewidywalnej przyszłości. > Ciagle nazywamy sie Republika Polska-tak? Nie. Nigdy się tak nie nazywaliśmy. Nigdy nie było kraju, który się tak nazywał. > Jestesmy wiec krajemn swieckim, Z nazwy nieistniejącego kraju to wnioskujesz? Ciekawe... > jak chcecie > religii w szkolach czy przedszkolu-niech Kosciol zaklada swoje szkoly, Też tak robią. Jednak nasze państwo podpisało umowę z Watykanem, w której zobowiązuje się też udostępnić sale w szkołach na potrzeby prowadzenia lekcji religii. Mi to jakoś nie przeszkadza, a wydaje się wygodne dla tych dzieci, które chodzą. > jak na calycm siwiecie, Poważnie? > i ludize bede mieli wybor, czy chce laickich szkol czy > katolickich dla swoich dzieci. Oczywiście, jeśli komuś przeszkadza, że jego dziecko chodzi do szkoły, w której budynku naucza się religię, to może zrobić swoją, do której księdza nie wpuści. Może być tylko problem z pominięciem Biblii w trakcie nauczania, bo to pewnie program (czy jakieś minimum) nakazuje. > Teraz narzuca sie wszystkim to sila, Ktoś ciebie zmusza do chodzenia na religię? Idź z tym do sądu. Nie wolno tak robić. Za moich czasów nikt nikogo nie zmuszał. > a duzo osob boi sie protestowac. Dużo kobiet jest bitych przez swoich mężów. Zabronisz z tego powodu mieszkać rodzinom razem? Bo niektóre boją się protestować? Ciekawe... > Gdzie wolnoisc w tym kraju, Trochę jej jest, a ty proponujesz jakiś terror. > gdy wierzacy szantazuja reszte!? Ja nie jestem wierzący, a nikt mnie nie szantażuje. Trzymam kciuki, żeby z tobą przestali. Na czym ten szantaż polega? Może razem zastanowimy się, jak ci pomóc? Może trzeba z tym iść na policję? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 nie wystarczy ? 31.12.04, 12:29 Gość portalu: korek napisał(a): > > Ale Wam mozgi w tym kraju wyprali!! > > Coś więcej na ten temat? a co mozna więcej ? szkoły zamykają , bo brak pieniedzy , a na uprawianie religii musi starczyć ? czy to nie wystarczjący objaw prania mózgu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: nie wystarczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:43 > a co mozna więcej ? szkoły zamykają , bo brak pieniedzy , a na uprawianie > religii musi starczyć ? czy to nie wystarczjący objaw prania mózgu ? Koszt uprawiania religii jest znikomy i nijak się ma do kosztu funkcjonowania całej szkoły (ogrzewania zimą i tak nie wyłączą, jak tam lekcji nie będzie, zostaje koszt prądu na oświetlenie sali). Prędzej możemy mówić, że to kolejarze wyprali mózgi, bo tam jest topionych dużo pieniędzy, które lepiej można wydać na naukę. Proponujesz zerwać umowę międzynarodową i utrudnić życie większości uczniów, bo komuś to przeszkadza? Krzyże zlikwidować w państwowych szkołach - to rozumiem, ale co komu ta nieszczęsna religia przeszkasza, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 nijaki koszt pomnozony przez dużą liczbę 31.12.04, 13:43 Gość portalu: korek napisał(a): > > a co mozna więcej ? szkoły zamykają , bo brak pieniedzy , a na uprawianie > > religii musi starczyć ? czy to nie wystarczjący objaw prania mózgu ? > > Koszt uprawiania religii jest znikomy i nijak się ma do kosztu funkcjonowania > całej szkoły (ogrzewania zimą i tak nie wyłączą, jak tam lekcji nie będzie, > zostaje koszt prądu na oświetlenie sali). Prędzej możemy mówić, że to kolejarze > wyprali mózgi, bo tam jest topionych dużo pieniędzy, które lepiej można wydać n > a > naukę. Proponujesz zerwać umowę międzynarodową i utrudnić życie większości > uczniów, bo komuś to przeszkadza? Krzyże zlikwidować w państwowych szkołach - t > o > rozumiem, ale co komu ta nieszczęsna religia przeszkasza, to nie wiem. ten nijaki koszt ( jak twierdzisz ) pomnożony przez ilość szkół stanowi liczbę , którę nie da się nie zauważyć ( nijaką ) . ponadto , podaj mi konkretne benefity z uprawiania religii - ja widzę to jak walka o władzę , walka o "owieczki" i "baranki" . bez tego uprawiania religii od najmłodzych lat , kościół zdcydowanie straicłby swoją władzę . co do innych korzysci , polemizowałbym nad zasadnością uprawiania demagogii w szkole , gdy porównamy szpołeczeństwa gdzie się takich nie uprawia ze społeczeństwami , w których się uprawia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka To jeszcz Was zaszokuje!! IP: 64.213.237.* 31.12.04, 15:10 A czy wiecie jaka jest oficjalna nazwa naszego kraju, widniejaca na Konsulatach w Stanach---Embassy of Republic of Poland!! I co Wy na to ? Tak tlumacza Rzeczpospolita!! Co do podpatrzenie co sie stalo z salkami-nie ma mnie w kraju, bedzie troche trudno. Jezelimsa switlicami dla pozytku mlodych-wspaniale, ale dlaczego noe mpgly byc nadal uzywana dla nauki religii....Kosciol chcial wejsc do szkol , a teraz-i do przedszkoli. Dyskusja, dyskusja,ale zbliza sie Nowy Roki. Zycze Wam mniej doktrynalizacjii!! Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: SZOKUJACE !!! 31.12.04, 10:29 Popieram to co napisal MMM. Dekatolizacja Polski powinna dadejść prędzej czy później. Mit o chrystianizacji Polski w 966 roku jest tak samo fałszywy jak cała nauka Kościoła Katolickiego. Chrzest wzięło tylko najbliższe otoczenie księcia. Warto pamietać, iż w 1410 roku polsko-litewskie wojsko spuściło niezłe "bęcki" katolickim Krzyżakom, a proces nawracania (a raczej politycznego podpożądkowania) pogan na ziemiach polskich trwał do XVI wieku. Polynomial-C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polynomii Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:54 Pie..się sam ze swoimi bzdurami wypisywanymi na temat katolicyzmu i Krzyżakach MMM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polynomii Re: SZOKUJACE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:59 A do tego kup sobie słownik ortograficzny i podporządkuj się jego zasadom./twoje podpożądkuj cuhnie bolszewizmem i antykatolickim jadem!!!/MMM Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: SZOKUJACE !!! 31.12.04, 12:24 Gość portalu: polynomii napisał(a): > A do tego kup sobie słownik ortograficzny i podporządkuj się jego > zasadom./twoje podpożądkuj cuhnie bolszewizmem i antykatolickim jadem!!!/MMM kompletny brak logiki ( o kulturze poprzedniego wpisu nie wspomnę ) . stawiasz bracie ( bo nie towarzyszu , przypuszczam ) znak równości między nie katolikiem a bolszewikiem - to bardzo poważny błąd . twórcami współecznej demokracji są głównie nie katolicy . w krajach katolickich spotyka się inną demokraję i dużą korupcję - to drugie bliższe jest praktykom bolszewików niż np luteranów . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: SZOKUJACE !!! 31.12.04, 12:17 polynomial napisał: > Popieram to co napisal MMM. Dekatolizacja Polski powinna dadejść prędzej czy > później. > Mit o chrystianizacji Polski w 966 roku jest tak samo fałszywy jak cała nauka > Kościoła Katolickiego. Chrzest wzięło tylko najbliższe otoczenie księcia. > Warto pamietać, iż w 1410 roku polsko-litewskie wojsko spuściło niezłe "bęcki" > katolickim Krzyżakom, a proces nawracania (a raczej politycznego > podpożądkowania) pogan na ziemiach polskich trwał do XVI wieku. > > Polynomial-C historii tak dobrze jak ty nie znam , lecz dziwi mnie to dziwne przekonanie "oswieconych" , że raptownie "naród" przyjął innąreligię w 996 . może oni nie oświeceni a oświecowani ? oczywistym jest to , że preces katolizacji kraju musiał trwać wieki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZABOJAD Re: SZOKUJACE !!! IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 31.12.04, 20:39 Tak proces byl dlugi, a jaki jest rezultat ? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Re: SZOKUJACE !!! 01.01.05, 12:16 Gość portalu: ZABOJAD napisał(a): > Tak proces byl dlugi, a jaki jest rezultat ? w wielu krajach ludzie szukający prawdy zreformowali poglądy chrześcijańskie , mając nadzieję powrotu do pierwotnego przesłania Jezusa . w tych krajach żyje się lepiej i z wiekszym poszanowaniem bliźniego . w krajach katolickich , bliźni przyjął jakąś abstrakcyjną formę kogoś nieistniejącego . miłość do człowieka , to główny cel Jezusa . będąc w różnych kosciałach chrześcijańskich odnoszę wrażenie , że człowiek jest najmniej ważny w religii katolickiej . pretestantom moim zdaniem żyje się lepiej , bo mają większy szacunek do drugiego człowieka . żadnego katolika nie interesuje dyskomfort bliźniego choćby z powodu hałasu dzwonów koscielnych . kościół protestancki stanowią ludzie , którzy mają chociaż intencje pomocy bliźniemu niezależnie od jego wiary ( emigranci w stanach to wiedzą i mimo wyznania katolickiego szukają pomocy w pierwszych krokach na nowym lądzie u protestantów , oczywiście nie zmieniając swojej wiary) głodny w kraju o różnych religiach chrześcijańskich nie zawita do kościoła katolickeigo , lecz skieruje się do protestantów . Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: SZOKUJACE !!! 01.01.05, 10:45 "Jak wiele dla nas i naszych ludzi uczyniła bajeczka o Jezusie Chrystusie" Leon X, Papież Polynomial-C Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 Jezus nie jest bajeczką 01.01.05, 11:52 polynomial napisał: > "Jak wiele dla nas i naszych ludzi uczyniła bajeczka o Jezusie Chrystusie" > Leon X, Papież > > Polynomial-C tak - władzy nie w smak był Chrystus , więc go zabili . wśród ludzi pamięć o Nim pozostała , więc dorobili historyjki na własny użytek , dla wlasnego pożądku . główne przesłanie Jezusa w praktyce nie istnieje . władza oparta na kłamstwie , "dyplomacji" , eksploatacji nie przyjmie prawdy o Jezusie . przykazanie miłosci zastąpiono kłamliwym w "imię czegoś innego" by dokonywać grabieży i podbojów innych narodów , by bogacić się kosztem biedy , by kształcić społeczeństwa dla potrzeb utrzymania władzy i porządku wbrew głownemu przesłaniu Jezusa . Jezus nie jest bajeczką - to władza stworzyła bajeczki omijając prawdę o Jezusie . Jezus jest tym , co tli się w sercu każdego człowieka . to coś jest przeciw kłamstwu , obłudzie , grabieży i nienawisci do bliźniego . to coś jest przeciwieństwem tego , co w praktyce stanowi nasz porządek Odpowiedz Link Zgłoś
incognitto Re: Jezus nie jest bajeczką 01.01.05, 23:56 unsatisfied6 napisał: Jezus jest tym , co tli się w sercu każdego człowieka . to > coś jest przeciw kłamstwu , obłudzie , grabieży i nienawisci do bliźniego . > to coś jest przeciwieństwem tego , co w praktyce stanowi nasz porządek Łał, jak ladnie to napisałeś, piękne przesłanie na Nowy Rok. a wracając do rzeczy - też uważam, ze lekcje religii powinny sie odbywac w (przy)kościele. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: Jezus nie jest bajeczką 02.01.05, 00:29 Co za idiotyzmy wypisujecie widze ze nie macie co robic z wolnym czasem,co boicie sie nauczania religi nawet w przedszkolach wstyd mi za was Nie myslalem ze jeszcze tacy tumani mieszkaja w Bydgoszczy widac to po waszych wypowiedziach mozna was zaliczyc do poziomu Bronxsu w New York city. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 czego się obawiam? 02.01.05, 10:47 grom3 napisał: > Co za idiotyzmy wypisujecie widze ze nie macie co robic z wolnym czasem,co > boicie sie nauczania religi nawet w przedszkolach wstyd mi za was Nie myslalem > ze jeszcze tacy tumani mieszkaja w Bydgoszczy widac to po waszych wypowiedziach > > mozna was zaliczyc do poziomu Bronxsu w New York city. obawiam się , że nauczanie religii jak i wysiłki katolizaji kraju nie wpływają na poziom naszej kultury i etyki . nie widzę relacji między zwyczajną uczciwością a poziomem katolizacji kraju . gołym okiem mozna dostrzec brak tolerancji i miłosci bliźniego na spacerze , na ulicy i w pracy . a wszystko to się dzieje wśród narodu katolickiego . większa tolerancja i poszanowanie drugiego to podstwa bytu państwa . miałem przyjemność rozmawiania z różnymmi księżmi i mnichami . niesamowite wrażenie zrobiła na mnie pani głosząca kazania w kościele luterańskim - z zawodu prawnik , a w niedziele pastor , żona i matka , która miała swoim wiernym wiele do powiedzenia jak i wiele do zaoferowania . w małym kosciółku nie brakowało atmosfery wspólnoty . po mszy spotkaliśmy się wszyscy na grilu . ciekawym jest to , że wileu katolików korzysta z pomocy innych kościołów chrześcijańskich zostając jednakże przy katolicyźmie . podobnie rzecz się ma z obywatelstwem - dla mnie jest to nie do zaakceptowania fałsz . jak można pozostać obywatelem Polski gdy zrzeka się pod przysięgą lojalności wobec Polski przy przyjmowaniu obywatelstwa amerykańskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: czego się obawiam? IP: 64.213.237.* 02.01.05, 16:40 O to z sentementalnych wzgladow. Inaczej jak Ci zmusza do zrezygnowania, a inczej-jak sam piszesz do ambsady to podanie.Ja tego nie zrobilam, dlaczedo nie mozna byc obywatelem dwoch krajow-mozna byc lojalnym dla obu. Oczywiscie do czasu, az Polska bedzie walczyc z USA, ale to nam nie grozi na razie,prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 twórcy słów przysiegi są innego zdania 02.01.05, 19:02 Gość portalu: Bydgoszczanka napisał(a): > O to z sentementalnych wzgladow. Inaczej jak Ci zmusza do zrezygnowania, a > inczej-jak sam piszesz do ambsady to podanie.Ja tego nie zrobilam, dlaczedo nie > > mozna byc obywatelem dwoch krajow-mozna byc lojalnym dla obu. Oczywiscie do > czasu, az Polska bedzie walczyc z USA, ale to nam nie grozi na razie,prawa? nie można być lojalnym dwóm krajom - jest zbyt wiele sprzecznych interesów by pogodzić lojalność wobec dwóch krajów . można być obywatelem tylko jednego kraju i tylko jednemu kraju służyć - z tego fakty zdają sobie sprawę twórcy przysięgi składanej podczas przyjmowania obywatelstwa amerykańskiego . nie można go przyjąć nie zrzekając się pod przysięgą z lojanosci wobec swojej byłej ojczyzny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: twórcy słów przysiegi są innego zdania IP: 64.213.237.* 03.01.05, 21:40 Co rozumiesz pod slowami "lojalnsc do swego kraju"? Ja nie mowie zle o zadnym , polskie obywatelstwo mi dano automatycznie, przez urodzenie. Amerykanskie- zyciowa koniecznosc. Dlaczego nie mozna miec dwoch ojczyzn? Szczegolnie w moim przypadku, gdy nie mam zwiazku z wladzami, czy silami zbrojnymi oby z nich? Nie tylko Polska dopuszcza dwa obywatelstwa .Amerykanie tez toleruja dual citizenship. Czy jestes za tym ,aby odbierac obywatelstwo polskim Amerykanom?Czy to ma byc forma kary? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 czy szukam kary ? nie . 03.01.05, 22:05 Gość portalu: Bydgoszczanka napisał(a): > Co rozumiesz pod slowami "lojalnsc do swego kraju"? Ja nie mowie zle o zadnym , > > polskie obywatelstwo mi dano automatycznie, przez urodzenie. Amerykanskie- > zyciowa koniecznosc. Dlaczego nie mozna miec dwoch ojczyzn? Szczegolnie w moim > przypadku, gdy nie mam zwiazku z wladzami, czy silami zbrojnymi oby z nich? Nie > > tylko Polska dopuszcza dwa obywatelstwa .Amerykanie tez toleruja dual > citizenship. > Czy jestes za tym ,aby odbierac obywatelstwo polskim Amerykanom?Czy to ma byc > forma kary? nie słyszłem nic o dual citizenship ? nikt nie jest prawnie ścigany w stanach za posiadanie podwójnego obywatelstwa , co wcale nie znaczy że takie jest tolerowane . ja osobiście miałem opory zrzec się pod przysięgą obywatelstwa polskiego . w stanach oczywiście nie oznacza to oddanie paszportu bo słowo tam cenią pewnie więcej niż papier . nie pamiętam dokładnie słów przysięgi . wiem natomiast , że wyraźnie przyjmujący obywatelstwo amerykańskie osobnik zrzeka się praw i obowiązków wobec kraju z którego pochodzi . sprawa natomiast posiadania podwójnego obywatelstwa to dla mnie bardziej własnego sumienia , niż oragnów ścigania - nie szukam zatem kary . zresztą wielu składjących tę przysięgę nie za bardzo wie co faktycznie przysięga . mieszkasz w Chicago ? na prawdę nic nie słyszałem o dual citizenship . może w Chicago mają taką "tolerancję" podwójnego obywatelstwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: czy szukam kary ? nie . IP: 64.213.237.* 04.01.05, 03:16 Taka fraza jest w paszporcie amerykanskim, jutro poszukam i Ci przytocze. Nie, nie jestem na kontynencie amerykanskim, ale nie daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Do unsatisfied6.................. IP: 64.213.237.* 05.01.05, 21:19 strona 5 paszposru amerykanskiego, punkt 9. Dual Citizens: A person who has the citizenship of more than one country at the same time is considered a dual citizen. A dual citizen may be subject to the laws of the other country that considers that person its citizen while in that country jurisdiction, including conscription for the military service. Dual nationality may hamper efforts to provide U.S. consular protection to dual citizen in the foreign country of their other nationality. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 to interesujące 14.01.05, 17:35 Gość portalu: Bydgoszczanka napisał(a): > strona 5 paszposru amerykanskiego, punkt 9. > > Dual Citizens: A person who has the citizenship of more than one country at the > > same time is considered a dual citizen. A dual citizen may be subject to the > laws of the other country that considers that person its citizen while in that > country jurisdiction, including conscription for the military service. nie zaprzeczysz , że kilknascie lat temu to byłby zapis sprzeczny dla interesów Ameryki - można się zastanowić , jaki mają interes ( bo wiesz , że nie ma sentymentów w biznesie ) w tym zapisie wobec podejrzewam nie wszystkich obywateli . wg tego zapisu mogą liczyć ewnetalnie na darmowego żołnierza - sprzymierzeńca w naszych nowych warunkach politycznych - jaki w tym nasz interes ? >Dual > nationality may hamper efforts to provide U.S. consular protection to dual > citizen in the foreign country of their other nationality. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: twórcy słów przysiegi są innego zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:45 Co tu szokuje, czarni są wszędzie. Religii dzieci przedszkolne uczą sie od 3 go roku życia. Potem w podstawówce 2 godz. tygodniowo, tak samo w gimnazjum i liceum.bywa tak , że religii jest 2 godz. tygodniowo i, historii 1 godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanka Re: twórcy słów przysiegi są innego zdania IP: 64.213.237.* 11.01.05, 12:39 Nina-to juz jest rzeczywistosc w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: twórcy słów przysiegi są innego zdania IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 11.01.05, 20:52 Niemyslalem ze jest az tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: twórcy słów przysiegi są innego zdania IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 24.01.05, 20:49 Az tak zle z ta religja w PL. Odpowiedz Link Zgłoś