Gość: Ted® IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 15:34 F-16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fin Re: nie za stary? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 25.05.02, 10:16 de_long napisał(a): > Za stary Stary ale jary ;))))) A moim zdaniem to najlepsze wyjscie. Skoro już musimy (czy na pewno musimy??) wyrzucać w błoto te setki milionów dolarów, to wyrzucajmy jak najmniej i z jak największą korzyscią dla krajowego przemysłu lotniczego. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: nie za stary? 27.05.02, 14:03 Cały czas byłem fanem Grippena. Podobno ma czadową elektronikę. Mój zapał osłabł gdy przeczytałem jakie parametry lotu mają trzy, brane pod uwagę, samoloty. Teraz jestem nieszczęśliwy. Gdyby moja córka była pilotem Grippena byłaby kimś, a na F-16 to wszyscy latają, żadna rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: Za stary! 27.05.02, 14:19 To stary samolot. Oblatany w latach siedemdziesiątych. Wymagający skomplikowanej infrastruktury naziemnej, odpowiednich lotnisk. Lepszy jest Grippen. Wystartuje z kawałka płaskiego terenu, praktycznie w każdych warunkach pogodowych. No i Grippen to myśliwiec III generacji. Jak kupować, to dobrze kupować, bo za dziesięć lat znowu będziemy szukać samolotu dla polskiego lotnictwa wojskowego. Polynomial-C p.s. No, a SU-27? To jest dopiero samolot! Czary z mleka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Za stary! IP: *.ic.net.pl 27.05.02, 15:29 A mnie się wydaje , że on jest jak np. Toyota Corolla - stale madernizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empucy Za stary, jasne IP: 10.10.70.* 27.05.02, 16:36 F-16 sucks, Gripen rulez! F-16 - nawet po wszystkich modernizacjach nie jest w stanie zapewnic skutecznego wsparcia dla dzialan naziemnych. Dobrze nadaje sie dla panstw natowskiego zaplecza, gdzie ew. trzeba wymiatac intruzow z nieba - i dlatego lata w Holandii, Belgii, Danii czy w Gwardii Narodowej USA. Dla panstwa frontowego lepsza (choc oczywiscie drozsza) jest maszyna lepiej wyposazona do atakowania celow naziemnych: prawdziwy samolot wielozadaniowy. W przeciwnym razie F-16 moze i zastapia nam nasze MiG-i 21 oraz MiG-i 29, ale za dwa-trzy lata staniemy przed koniecznoscia wypelnienia czyms dziury po zlomowanych samolotach bombardujacych Su22. Gripena Szwedzi projektowali dla potrzeb podobnego pola walki jak u nas: kaprysny klimat, malo doskonalych lotnisk, dluga linia wybrzeza. Na Gripenach szwedzkie lotnictwo cwiczy regularnie starty i ladowania an lotniskach gruntowych, w tym na pasach startowych wykonanych ad hoc z ubitego sniegu w przecinkach lesnych. Dlatego jestem i bylem fanem Gripena. Jesli jednak ze wzgledow polit. musimy wybrac maszyne amerykanska, to przypomne, ze 2-3 lata temu mowa byla o czterech ofertach dla Polski: czwartym byl tez amerykanski F/A-18 Hornet. Fakt, bardzo drogi, ale jak wskazuje literka �A� w symbolu (''assault'')- doskonaly dla wsparcia dzialan naziemnych. I prosze mi nie wysuwac dyletanckiego argumentu, ze to mysliwiec morski, bo jest od polowy lat. 90. podstawowym samolotem Szwajcarii, a o szwajcarskich lotniskowcach wciaz jakos nic nie slychac. Co do Su-27 - nie podniecalbym sie tak. Rozumiem, ze ludzie nabieraja jakiegos irracjonalnego podziwu dla ruskiej techniki pod wplywem niecheci do Amerykanow, ale cudow nie ma: Kwoczur piekne manewry robi tym samolotem na pokazach, ale z ruską awioniką, cofnieta o 15-20 lat wobec zachodniej ten samolot jest ''slepy'' w boju - zachodni przeciwnik widzi go i straca, zanim pilot Su polapie sie, ze jest namierzony. Fachowcy nie maja zludzen co do klasy wschodnich systemow nawigacyjnych, rozpoznania itd. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Stary , brzydki, opatrzony...(F 16) 27.05.02, 19:08 A taki Grippen to jest ptak! Wszystkie estetyczne względy przemawiają za Szwedem. Pionierzy lotnictwa twierdzili, że piękny samolot musi dobrze latać. Ja by kupił Grippena! O technice zmilczę bo nieświadomy jestem niuansów, żeby dyskutować. Zdecyduje pewnie cena i to gdzie ( w czyich spółkach) ulokuje producent offset. Wczoraj w "Ale plama" chłopaki lały ze śmiechu przewidując kto zbierze frukta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Stary , brzydki, opatrzony...(F 16) IP: *.ic.net.pl 28.05.02, 07:56 Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i oczywiście nie podjąłbym decyczji jaki wybrać samolot . I F-16 i Grippen i Mirage spewnością mają swoje plusy i minusy. Chciałbym jednak zaznaczyć , że pozostaje jeszcze kwestia zakupu następnych w przyszłości samolotów bo przecierz na 48 maszynach się nie skończy. I tu F-16 otwierałby drogę polskiemu lotnictwu i zakładom zbrojeniowym do technologi samolotu 21 wieku. A jak wiadomo w Ameryce taki projekt już wybrano i wiadomo , że super samolot będzie produkować ten sam koncern , który produkuje F-16. A względy polityczne o których ktoś tu wspomniał ........ Europejczycy (UE) naciskają aby była to maszyna europejska a amerykanie wiadomo .......lobby zbrojeniowe w Waszyngtonie itd.... Twardy orzech do zgryzienia..... Odpowiedz Link Zgłoś