Dodaj do ulubionych

po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ???

07.02.05, 22:15
po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ???
Czy nie lepiej albo rozwiązać to tałatajstwo, albo wywieźć gdzieś do
zaprzyjaźnionego miasta? Może do Grudziadza, Świecia, Inowrocławia???

Najpierw był spis ok. 20 afer - pół roku temu:
Spis afer i przekrętów na Akademii Bydgoskiej
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=18218795
Teraz krąży już kolejne kilkanaście:
nowa "niewielka" garstka afer na AB (z 6 tygodni)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=20351412
popieram NIE DLA WSP !!! juz dosc afer, dosc tych brudow !!!!!!!!
i niech mi tylko nikt nie zarzuca, ze jestem z torunia!
Brudów trzeba w końcu się pozbyć !!!
Jestem dumna z Bydgoszczy, ale nie z Akademii Byyyyy.......
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.02.05, 22:19
      Oj coraz gorzej chyba znosisz te siedem dni!!!
      ps. co konczylas?Jakas zawodówkę?Rozumiem nie rozumiesz istoty problemu!!!!
    • obcy34 Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? 07.02.05, 22:21
      no cudowna nie jest. to fakt. syfu sie tam nazbieralo dosyc zeby obdzielic pol
      Polski.ale....zamknac, zlikwidowac,rozwalic...?to chyba zly pomysl. moze jednak
      czyscic, naprawiac itd??nie wiem. takie moje prywatne zdanie
      • mylady1 Wstyd i hańba. 07.02.05, 22:28
        Ja po prostu nie lubie brudactwa i prymitywizmu!!!!!!!!
        Nie lubie tez Torunia, ale akurat te ich uczelnie to niebo a ziemia!
        Uwazam, ze moje miasto, ktore kocham i ktorym opowiadam zawsze - kompromituje
        sie, utrzymujac takie Akademię z WSP!!!
        Oni moga co najwyzej uczyc zamiatania ulic.
        A jeszcze Dąbrowicz bierze kasę na jakieś komitety podtrzymywania AB !!!!
        Wstyd i hańba.
        • Gość: maciej Re: Wstyd i hańba. IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.02.05, 22:46
          Wstyd i hańba to pisać takie bzdury nie majac pojecia jakie znaczenie ma
          uniwersytet. A Dombrowicz to przez OM piszemy!!!
          ps. głupiaś, ze nie lucbisz torunia. Przeciez to piękne miasto ma wiele
          walorów. A te ich uczelnie to jedna UMK i stad prosty wniosek wynika, ze
          zawodówka to chyba szczyt twoich osiagniec intelektualnych.
          • obcy34 Re: Wstyd i hańba. 07.02.05, 23:52
            oooops! widzisz mylady jaka ty faktycznie glupia jestes! Ci prof.maciej
            powiedzial. skul sie, podwin ogon i szybciuchno do dziury. tak to jest jak sie
            z intelektualistOM zadziera:)) i sie w koncu babo naucz jak piszemy DOMBROWICZ!
            ale juz:)))
      • Gość: doll smutne albo raczej przerazajace. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:51
        smutne albo raczej przerazajace.
    • obcy34 Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? 07.02.05, 22:31
      a co tu ma torun do tego wszystkiego? kwestia AB to kwestia wyczyszczenia tego
      gnoju i juz. nie ma co rozpieprzac struktur. trzeba je jedynie naprawic
      • calcaan myslisz, ze naprawa jest jeszcze możliwa? 07.02.05, 22:43
        myslisz, ze naprawa jest jeszcze możliwa?
        nie prosciej zamknąc i zbudowac od nowa?
      • Gość: daria kwestia AB to kwestia wyczyszczenia tego gnoju i j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:17
        obcy34 napisał:
        > kwestia AB to kwestia wyczyszczenia tego gnoju i juz.

tylko jak to zrobic?
        Wedlug moich znajomych powiazanych z AB, de Tchorzewski chcial to zrobic i
        wlasnie za to go wypieprzono.
    • Gość: zbych chciałem napisać coś o AB=WSP, ale klawiatura ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 22:45
      chciałem napisać coś o AB=WSP, ale klawiatura mi się przegrzała....
      • obcy34 Re: chciałem napisać coś o AB=WSP, ale klawiatura 07.02.05, 22:51
        zalez co masz na mysli zamknac i budowac od nowa. ja sadze, ze sa ludzie,
        ktorych stac na to zeby AB odzyskala dobre imie. nie sami zlodzieje i
        lapowkarze tam pracuja. a i studenci sa w wiekszosci dobrej wiary
        • mylady1 de Tchorzewski - chcial, to go klika wywaliła. 07.02.05, 23:08
          taki był profesor de Tchorzewski - chcial, to go klika wywaliła.
          • obcy34 do mylady1 07.02.05, 23:10
            komune tez ktos obalil.... TRZEBA probowac. na kazdej uczelni jest jakis
            problem. ATR, WSHE, UMK, AB- wszedzie
          • Gość: maciej Re: de Tchorzewski - chcial, to go klika wywaliła IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.02.05, 23:15
            Jak nie wiesz i nie masz pojecia w czym mial problem prof DE, to nie pisz
            bzdur!!!
    • Gość: magda kasa idzie na ten Komitet Utrzymywania WSP/AB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:09
      kasa idzie na ten Komitet Utrzymywania WSP/AB, a np. na tramwaj czy inne
      inwestycje nie ma.
      • Gość: ann2 z tym tramwajem akurat sie zgadzam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:14
        z tym tramwajem akurat sie zgadzam.
    • Gość: magda Zróbcie tramwaj do Fordonu, zróbcie POTOP, wesprzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:11
      Zróbcie tramwaj do Fordonu, zróbcie POTOP, wesprzyjcie cokolwiek, ale żadnej
      złotówki więcej na AB !!!!!
      • Gość: TALON Re: Zróbcie tramwaj do Fordonu, zróbcie POTOP, we IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.02.05, 02:09
        Madziu -dziecko chyba nie masz pojęcia o jakich kwotach piszesz. To jak by
        napisać "rozwiązać Zawisze i zrobić Real"
    • brathless Fakt - chluby miastu nie przynosi. 07.02.05, 23:13
      Fakt - chluby miastu nie przynosi.
      Ale to nie wina tych co dzisiaj uczą w AB, lecz poprzedników. Oni nic nie
      robili, a ci dzisiejsi obrywają.
      • Gość: bydgoszczanin Re: Fakt - chluby miastu nie przynosi. IP: 212.122.214.* 07.02.05, 23:42
        zlikwidowanie to zbyt dratsyczne rozwiązanie ponieważ państwo by juz nie dało
        zielonego światła na powstanie państwowej uczelni - no chyba żeby tworzyc od
        podstaw na bazie ATR. Po prostu trzeba tworzyć nowa kadrę a przede wszystkim
        wychować sobie młódzież a to potrwa lata.
        Smutna konstatacja całej sytuacji jest to żę w wszelkich aferach wpkół AB biorą
        udział obokk kadry takżę studenci a czasami lokalni politycy
        • Gość: zbieg Z tej AB to musi być bardzo prężny ośrodek akademi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:17
          Z tej AB to musi być bardzo prężny ośrodek akademicki, o wielkim
          potencjale….tyle inicjatyw!!!!Zabawny jest zbieg okoliczności dr Kazimierz W. z
          AB im. Kazimierza Wielkiego?
    • mylady1 Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do AB ?? 08.02.05, 09:20
      Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do AB ??
      Ja nigdy.
      Musimy założyc, ze w Bydgoszczy mamy teraz tylko dwie uczelnie państwowe - Ak.
      Muzyczną i ATR. Akademii Medycznej juz nie ma, a AB - dla mnie też nie istnieje!
      • Gość: ann2 ja tez raczej (chyba) nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:26
        ja tez raczej (chyba) nie.
      • Gość: sceptyk Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:08
        Mówisz jak o oddaniu ciuchów do pralni.No ale kto wie może twoje "dziecko" musi
        być prowadzone za rączkę. Biedactwo. Niezłą ochronkę mu stwarzasz. Lepiej
        zainwestuj już dziś w pampersy na starość.
    • Gość: daria ostre słowa, ale kto wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:22
      ostre słowa, ale kto wie?
      Na szczescie moje dzieci maja tylko 10 lat!
      • lecterr4 Re: ostre słowa, ale kto wie? 09.02.05, 20:28
        jak dorosna to pewnie juz nie beda pamietac co to byla AB
    • brathless Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB. 08.02.05, 10:10
      Postuluję:
      Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB.
    • Gość: ann2 Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:12
      brathless napisał:

> Postuluję:
      > Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB.

aż tak drastycznie ????
      • brathless Muzyka stanowi przyszłosc Bydgoszczy, a AB - nie. 08.02.05, 10:28
        Muzyka stanowi przyszłosc Bydgoszczy, a jak widac AB - raczej nie.
        • Gość: TORUNIANIN Re: Muzyka stanowi przyszłosc Bydgoszczy, a AB - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 15:34
          Dobre. Jeszcze niedawno krzyczeliście że jeśli w Bydgoszczy nie powstanie
          uniwerek to będzie ogólnoświatowy skandal (AB wspaniała uczelnia-wasze opinie).
          Co z wami się dzieje, szybko zmieniacie zdanie.
          Pozdrawiam
    • Gość: czech moze warto reformowac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 11:03
      moze warto reformowac?
    • Gość: basik to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:53
      to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu.
      • Gość: gosc Re: to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:09
        nowa "niewielka" garstka afer na Akademii Bydgoskiej z ostatnich 6 tygodni:

Wyrok na doktora z Akademii Bydgoskiej
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=20347573
        Akademia Bydgoska będzie skontrolowana
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=20347757
        Kolejna rezygnacja na Akademii Bydgoskiej
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19599538
        Molestowanie seksualne w AB
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19755692
        Władze AB komentują sprawę przyjęć na anglistykę...
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19470271
        AB = wybór złej uczelni do promowania Bydgoszczy
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19468862
        AKCJA: "NIE NIE NIE dla Uniwerku z WSP !!!"
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=18687036
        Pełnomocnik Prezydenta ds. Powołania Uniwersytetu
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19699275&a=19699275
        Dziwny argument przeciwko Uniwersytetowi K.W.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19828953
        dr Irena K. z AB oskarżona o łapówki i wyłudzenia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=18849119
        pułkowniku Marcinkowski - WYSTĄP !
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19593059
        Afera na Akademii Bydgoskiej
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19398639
        afery w AB = brak uniwerka + kontrola Ministerstwa
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19650675
        Pytania do prof Szwedka!!!!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=19438605

• Gość: Arte Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: 217.97.147.* 08.02.05, 16:20
      Jejuś, żygać się chce, gdy wypowiadają się osoby, które niewiele wiedzą na temat
      AB oraz żyją stereotypami i nienawiścią. Ludzie, którzy zamiast budować, chca
      wszystko niszczyć. Jestem zniesmaczony.

Arte
      • Gość: darek Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:56
        a jaki poziom prezentuje AB???
        w czym jest najlepsza w kraju, czy chocby w Polsce polnocnej ????
        • Gość: maciej Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 08.02.05, 20:24
          Radze przejrzec notowania kierunków. Bardzo wysoko plasuja sie: psychologia,
          pedagogika. No coz na UMK nie ma psychologii, a to przeciez taki prestizowy
          kierunek!!!
      • Gość: ala Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:21
        Rozumiem że jesteś murarzem, stąd kłopoty z ortografia i miłość do AB
        • Gość: zbych Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:56
          co wy tak bronicie AB???
          naukowcy zniej?
        • Gość: Arte Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: 217.97.147.* 08.02.05, 21:01
          Alu, każdemu zdarza się pomylić, mnie zaś to "ż", wyskoczyło przypadkiem. Błąd,
          że przed wysłaniem nie przeczytałem co napisałem i choć raczej zwykle to robię,
          to tym razem dzwoniący telefon, nie pozwolił tego dokonać. Ty, rozumiem,
          należysz do tej wcale nie małej grupy ludzi, dla których forma jest
          najważniejsza, zaś błąd dyskwalifikuje człowieka. Otóż spróbuję Cię wyprowadzić
          z tego stereotypowego myślenia. Mimo iż sam uważam, że należy pisać w miarę
          możliwości bez błędów, to jednak tak się składa, że znam osobiście ludzi o
          nieprzeciętnej inteligencji, którym to czasem zdarza się popełnić, ten karygodny
          według Ciebie czyn. Muszę Ci też napisach, że wśród ludzi na poziomie, wytykanie
          tak nieistotnych potknięć, jest co najmniej uważane za faux pas.

Jeśli chodzi o Akademie Bydgoską, to znam trochę ludzi tam pracujących, ludzi
          pochodzących nie tylko z naszego kraju, którzy to zdecydowali się związać z tą
          uczelnią, by tu kontynuować swoja pracę naukową, gdyż zapewniono im ciekawe
          warunki na jej realizację. Jak myślisz, świadczy to o zaniżaniu, czy też o
          podwyższaniu poziomu przez AB? Owszem, trzeba jeszcze wiele zrobić, ale teksty
          jakie pojawiają się na forum, nie mają z rzeczywistym stanem rzeczy nic wspólnego!

Pozdrawiam
          Krzysztof "Arte"

PS. Czy myślisz, że bycie murarzem przekłada się na bycie głupim? Odpowiedź na
          to pytanie, być może wykaże, czy rozumujesz prostolinijnie - mam nadzieję, że nie.
          • Gość: litościwy Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:53
            > Jeśli chodzi o Akademie Bydgoską, to znam trochę ludzi tam pracujących, ludzi
            > pochodzących nie tylko z naszego kraju, którzy to zdecydowali się związać z tą
            > uczelnią, by tu kontynuować swoja pracę naukową, gdyż zapewniono im ciekawe
            > warunki na jej realizację. Jak myślisz, świadczy to o zaniżaniu, czy też o
            > podwyższaniu poziomu przez AB?

Wybacz im, Panie, bo nie wiedzą, co czynią
    • Gość: nie wiem po co. nie wiem po co. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:46
      nie wiem po co.
    • calcaan Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? 09.02.05, 12:18
      nie jest chba az tak zle
      • Gość: ala Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.3.pl 17.02.05, 18:18
        > nie jest chba az tak zle

Nie jest żle. Jest fatalnie
    • Gość: AB=Akademia Brania AB = Akademia Brania (łapówek) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 18:45
      AB = Akademia Brania (łapówek)
    • brathless Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? 09.02.05, 19:15
      zamiast zamykac - warto naprawic strukture.
    • Gość: dada w przyszly piatek powstaje w Expresie caly artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 15:53
      w przyszly piatek powstaje w Expresie caly artykul o aferach na AB - z
      wyliczeniem i opisami skutków.
      Mozna dzwonic do Expresu i podawac przyklady.

> powstaje artykuł - "Afery na bydgoskich uczelniach."
      > Dziś w Expresie i Nowościach jest szeroki dwustronicowy opis afer na Akademii
      > Bydgoskiej ostatniego czasu.
      >
      > Za tydzień w piątek pojawi się zbiorcze zestawienie głośnych afer na
      > bydgoskich uczelniach, głównie na AB.
      > W poniedziałek szeroka dyskusja w obu gazetach o konieczności ujawnienia
      > wszelkich oszustw i ukarania sprawców na AB.
      >
      > Jednocześnie wszelkie osoby mogące pomóc w ujawnieniu kolejnych afer
      > bydgoskich uczelni proszone są o tel. 52/ 322 82 39 - obie gazety czekają na
      > sygnały w poniedziałek od 9.30 do 11.30.
    • Gość: gosia Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:41
      czemu boimy sie tego tematu AB?
    • Gość: dzidzia Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 08:48
      ja sie wyprowadzam, wszystko mi wisi
      • Gość: jaś Re: po co Bydgoszczy coś takiego jak AB ??? IP: *.3.pl 17.02.05, 18:20
        ja sie wyprowadzam, wszystko mi wisi

Cycki też?
    • Gość: i jak tam wynik ko i jak tam wynik kontroli ministerstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 14:11
      i jak tam wynik kontroli ministerstwa?
      • Gość: ala Re: i jak tam wynik kontroli ministerstwa? IP: *.3.pl 17.02.05, 18:21
        stwierdzili niezły burdel
    • Gość: darek dzis pisza w Expresie o najwiekszych aferach na AB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:54
      dzis pisza w Expresie o najwiekszych aferach na AB - te znane to tylko czesc
      góy lodowej
      • Gość: maciej I jakie jeszcze??? IP: 193.26.211.* 18.02.05, 09:06
        Proszę wymień inne oprócz tych wymienionych przez express!!!
        1. podpis Blejwasa.
        2. wykorzystanie artykułów kolezanek z instytutu.
        3. Zeno G. nie prowadzi zajec, robia to asysteci.
        4. Nabor na anglistyke ( Szwedek z UMK odszedł bo wykrył autoplagiat i przez7
        lat nie ukarano winnego)
        5. prof geografii zrobil test studentom z kultury osobistej.
        6 Kaziu W łapówka.
        7. Dr W.W molestowanie studentki.
        to afery od roku 1999 do 2005!
        ps. kolego jak wiesz o innych do do prokuratury!!!!
        • mylady1 a czy to jest malo ????? 18.02.05, 09:13
          a czy to jest malo ?????
          • Gość: maciej Re: a czy to jest malo ????? IP: 62.244.137.* 18.02.05, 10:26
            Oczywistym jest, ze sa to negatywne zjawiska. Pytanie jest nastepujace. Czy
            wszystko jest aferalne?Czy na innych uczelniach nie ma tego typu przypadków. Sa
            tylko skrzetnie skrywane. Sam prof. Szwedek odszedl z UMK bo rowniez przez 7
            lat nie doczekal sie ukarania sprawcy autoplagiatu.
            ps. a post byl do darka z zapytaniem jakie zna jeszcze przypadki, bo pisze o
            jakiejs gorze lodowej!
          • Gość: maciej Re: a czy to jest malo ????? IP: 62.244.137.* 18.02.05, 10:28
            Napisz co, dziewczyno, konczyłaś!!!
    • Gość: student Wyzywa nas od imbecyli i idiotów na AB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:04
      Wyzywa nas od imbecyli i idiotów na AB - skarżą się na swojego wykładowcę
      studenci Akademii Bydgoskiej. Doktor się broni: - Nie mam takich słów w swoim
      słowniku.

Na początku lutego do dziekanatu Wydziału Pedagogiki i Psychologii wpłynęło
      anonimowe pismo od zaocznych studentów kształcenia zintegrowanego. Skarżą się,
      że jeden z ich wykładowców ubliża im, sugeruje że są mało inteligentni,
      dlatego „zamiast zarabiać pieniądze bulą za studia” - cytują wypowiedź doktora
      studenci. - Takie zachowanie nie przystoi nauczycielowi akademickiemu. Prosimy
      o przeprowadzenie profilaktycznych rozmów z wykładowcami, aby podobne sytuacje
      nie miały miejsca w przyszłości - kończą swój list studenci.

Express Bydgoski, 11.02.2005
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka