Dodaj do ulubionych

Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie..

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 09:33
było fatalnie bo:
1. jakiś łoś robił nagłośnienie - zapomniał, że może być "trochę" ludzi i
nawet "może się zdarzyć", że staną na Mostowej - tam właśnie stałem i raczej
domyślałem się niż słyszałem (dobrze że za mną stał jakiś facet, który wraz z
księżmi liturgię odprawiał;)
2. ks Tyrawa napisał słowa na "odwal"... albo jestem za "gupi" żeby zrozumieć
jego przesłanie - powaliło mnie słowo "transcendentny" - już widzę te 85%
bydgoszcan sięgających po słownik;-((((
3. dwóch beznadziejnych kolesiów gadało przez komórki w tłumie przede mną;
4. ludzie z zapalonymi świeczkami przepychali się przez tłum - gratuluję
inteligencji.

nie było fatalnie, bo:
- byłem tam dla spokoju swojej skołatanej.. duszy(?), z potrzeby serca, i dla
pamięcie OŚJPII;
- spotkałem bliskiego znajomego, z którym przegadaliśmy potem pół nocy - a to
było b. ważne.

Ma ktoś swoje przemyślenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 09.04.05, 13:01
      Niektórym Msza pomyliła się z festynem. Organizacja zbiórki pieniędzy na
      katolika to wstyd!!!
      • krotoss Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie 09.04.05, 13:28
        pomijam znoje i niewygody, stałem od prawie 19 wcześniej idąc w mocnym deszczu, potem nieraz padało, ale staliśmy, wiadomo było. Potem msza, nie oceniam wpadek, zachować ich itp. łączyło nas jedno i każdy oddał sie tak jak umie. Kto komórkował lub podpalał włosy innym.. no nie będe komentował lub sie złościł w takiej chwili.

Jedno co mnie zniesmaczyło, to nie sam fakt zbiórki pieniędzy tylko w czasie mszy jeszcze (przed błogosławieństwem) podpisywanie tych listow intencyjnych - dziwne to jakieś było. 3minuty później po zakończeniu mszy moim zdaniem było by bardziej na miejscu. A sama zbiórka.. stwierdzuiłem juz wczoraj 'zaczyna sie ciągnięcie kasy od ludu dla JPII' Czyli jak śpiewal Paweł Kukiz:

"rząd kupuje Lancie a babcia karetki"

Przykłąd chyba powinien iść z góry od rzadu kościoła itd. a nie zaczynać od nas, niech sami dadzą to sie osobiście dorzucę, a nie odwrotnie.
    • Gość: maniek Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie IP: *.brda.net 09.04.05, 18:06
      dziwne tez bylo wspominanie o big brotherze w takiej chwili...
    • surykattka Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie 09.04.05, 18:40
      W polakach jest duży potencjał i potrafią wykorzystać każdą okazję. A taka
      nadażyła się podczas piątkowej mszy na Starym Rynku. Zapowiedziano zbiórkę
      pieniędzy na katolicką szkołę podstawową im. św.Wojciech. Zwrócono się do
      wiernych z prośbą o wpłaty i wystawiono "skarbonkę" na rynku. Ktoś żeruje na
      ludzkich uczuciach i emocjach związanych ze śmiercią Papieża. Zapomniano tylko
      dodać, że ta szkoła (jak każda katolicka) będzie tylko dla tych dzieci, którzy
      mają bogatych rodziców.
      • Gość: Phoca sprawa szkoły podstawowej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 21:55
        Masz rację w 150%!!!
        o tym aspekcie zapomniałem - i nie dam ZŁOTÓWKI!!!
        No chyba, że Wszystkie dzieci (np najbiedniejsze) z CAŁEJ BYDGOSZCZY i okolic
        będą mogły uczyć się w tej szkole... a z tego co widzę zapowiada się
        kolejna "szkoła dla wybranych" - czyli niekoniecznie najzdolniejszych...
        Na nowe hospicjum.. lub na dom dla samotnych staruszków - dam.
        • Gość: McBride Re: sprawa szkoły podstawowej IP: 212.122.214.* 09.04.05, 22:03
          niestety masz dużo racji...
          i ja również nie zamierzam wspierać tej szkoły, szkoły, która kształci dzieci
          lokalnych bandziorów (sic!), byznesmenów i elyty politykierów

no...przy odrobinie życzliwości powinniśmy się cieszyć że potomostwo takich
          nieciekawych person ma szansę nie tyle na porządne wykształcenie co szansę na
          obcowanie z etyką katolicką czy nauczaniem społecznym Kościoła...

• Gość: Phoca Re: sprawa szkoły podstawowej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.05, 22:10
            chyba nie stać mnie na taką życzliwość...
            może zabrzmi to jak banał, ale wolę nachylić się nad cierpiącymi...
            • Gość: McBride Re: sprawa szkoły podstawowej IP: 212.122.214.* 09.04.05, 22:15
              czy ktoś wie ,czy szkoły katolickie w Bydzi (ta na Leszczyńskiego czy
              salezjanów w Fordonie) ma w swym programie działania jakiś fundusz
              stypedndialny, socjalny dla zdolnej dziatwy? refundujący koszta nauki?
              • Gość: :-( Re: sprawa szkoły podstawowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 10:08
                ZAPOMNIJ
    • Gość: abiturient Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.04.05, 21:54
      Miałem wrażenie że nie jestem na mszy a na akademii. Księże Biskupie,
      rozpoczęcie kazania od "drodzy księża" a nie "drodzy wierni" trudno zrozumiec.
      To była msza żałobna, prominenci nie obraziliby sie gdy by Wasza Wielebność nie
      rozpoczął mszy od powitań z imienia i nazwiska. Przecież nie zrobił tego nawet
      kardynał Ratzinger w Rzymie, a miał kogo witać. Księże Biskupie! Wierni, wierni
      i jeszcze raz wierni. To oni są esencją Kościoła. Amen.
      • Gość: homileta Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 00:01
        Trudno wszystkich zadowolić... Homilię trzeba teraz przemyśleć... Ja też bym
        pominął powitanie lokalnych notabli...
        A tak w ogóle powinno być to kazanie bardziej płomienne, do ludu, ku
        pokrzepieniu serc....
    • Gość: kruzejder Re: Byłem na mszy na ST -było fatalnie-a może nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:27
      okazuje się że w kosciele zabrakło doskonałego oratora - ciekawe czy kscioł to
      wytrzyma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka