Gość: piti IP: 212.122.214.* 19.04.05, 13:21 zajebiscie zdalem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krzys Re: Ruszyły nowe matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:38 no ja tez zdalem piotrus to ty?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann2 Re: Ruszyły nowe matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 08:27 oby sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 dogadać się w każdej sytuacji..... 20.04.05, 08:47 "Gorzej oceniają pierwszy dzień ci, którzy zdawali wczoraj języki obce. Młodzi ludzie musieli udowodnić komisji, że "dogadają się" w każdej sytuacji" młody człowiek po maturze siądzie sobie w kawiarni , przysiądzie się do niego dziewczyna i ma temat do pogadania w każdej sytuacji jak znalazł : "musiałem opowiedzieć o śmieciach i zanieczyszczeniu środowiska - przyznaje Wieńczysław Bykowski z I LO. - Byłem zdenerwowany i nie potrafiłem przypomnieć sobie słownictwa. " innym ciekawym tematem , którym może oczarować przyjacieli z Europy może być tamat dotyczący stanu polskich dróg , ekonomię Polską , metody zwalczania klęsk żywiołowych - anglojęzyczni rozmówcy będą naprwdę oczarowani . faktycznie , na każdy temat - trzeba wyryć jak zwykle z gotowca bo w piętnaście minut można mieć nawet kłopot w języku ojczystym by przygotować prezentacje na takie tematy . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 i jak zwykle decyduje przypadkowość 20.04.05, 08:58 unsatisfied6 napisał: > "Gorzej oceniają pierwszy dzień ci, którzy zdawali wczoraj języki obce. > Młodzi ludzie musieli udowodnić komisji, że "dogadają się" w każdej sytuacji" > > młody człowiek po maturze siądzie sobie w kawiarni , przysiądzie się > do niego dziewczyna i ma temat do pogadania w każdej sytuacji jak > znalazł : > > "musiałem opowiedzieć o śmieciach i zanieczyszczeniu środowiska - przyznaje > Wieńczysław Bykowski z I LO. - Byłem zdenerwowany i nie potrafiłem przypomnieć > sobie słownictwa. " > > innym ciekawym tematem , którym może oczarować przyjacieli z Europy może > być tamat dotyczący stanu polskich dróg , ekonomię Polską , metody zwalczania > klęsk żywiołowych - anglojęzyczni rozmówcy będą naprwdę oczarowani . > > faktycznie , na każdy temat - trzeba wyryć jak zwykle z gotowca bo > w piętnaście minut można mieć nawet kłopot w języku ojczystym by przygotować > prezentacje na takie tematy . > > i jak zwykle decyduje przypadkowość lub przychylność egzaminatora . czy trafi się na temat ? - nie sposób mówić na każdy temat , a każdy może się pojawić . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 czego oni uczą ? 20.04.05, 08:52 tematy w języku polskim dla osoby po skończonej już kilka latemu edukacji mogły brzmieć jak chińszczyzna - tylko słowa i akcent brzmią po polsku . udało mi się zrozumieć i zapamiętać jeden z przykładów - " o rdzennych spółgłoskach w dialekcie kujawsko- pomorskim" - nie jestem pewien , czy tak to brzmiało . Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 czego oni NIE uczą ? 20.04.05, 22:42 sprawdź sam na wyszukiwarce hasło "polish edacational system" porównaj z wpisami stron znalezionych pod hasłem "american educational system" krytyczne myślenie w młodych polskich umysłach zdaje się być niewykształcone - czytając strony o "polish educational system" ma się wrażenie , że mamy najlepszy w świecie - żaden z autorów nie znajduje żadnych wad naszego systemu . nic dziwnego , że w dyskusji społecznej brak nam wyksztalconego argumentu krytyki - czynnik krytycznego myślenia jest słabo wykształcony . czy mając temat na maturze powiedzmy "ekonomia Polski" uczeń odważy się powiedzieć po angielsku coś negatywnego ? - uważam , że w świadomości ucznia kształcone jest negatywny stosunek do krytyki jako czegoś poza edukacją , czegoś gorszego , czegoś co może go wyeliminować w procesie awansu gospodarczo- społecznego jak i stworzyć zagrożenie dla pozytywnej oceny na maturze jak i w życiu dorosłym . Odpowiedz Link Zgłoś