Dodaj do ulubionych

Mamy uniwersytet!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:34
Jestem studentką 2.roku UAM w Poznaniu. Powiem tyle: na mój kierunek podczas
egzaminów na AB dostały się osoby "spod kreski", czyli ci, dla których zrobiło
się miejsce, po tym jak kandydaci najlepsi udali sie na PRAWDZIWE uczelenie.
Maturzysto, jeżeli ci życie miłe, nie studiuj w Bydgoszczy !
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Mamy uniwersytet! IP: *.man.bydgoszcz.pl 21.04.05, 21:36
      Hm a co z osobami, które kończą teraz studia? Załapią się na dyplom uniwersytetu?
      • Gość: kpiarz Re: Mamy uniwersytet! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:40
        nie bądź śmieszny, z czym do ludzi?? z papierem z ab??? !!!
        • Gość: nieznajomy troche generalizujecie i to jest bardzo zle IP: 130.60.44.* 28.04.05, 10:28
          Jakby papier byl taki wazny. CHyba w Polsce licza sie jeszcze bardziej niz
          papier uklady i ukladziki. Wiec nie gadajcie mi tu ze z papierem z Poznania jest
          tak duzo latwiej niz z papierem z Bydgoszczy. Sam studiowalem w Bydgoszczy, tam
          pracuje a obecnie (mam nadzieje) odnosze sukcesy w Szwajcarii. Pewnie, ze AB to
          nie jest najwyszych lotow uczelnia, z tym sie zgadzam (sam studiowalem na ATR w
          Bydgoszczy). Jednak nie bijmy tych, ktorzy chca cos zrobic dla miasta. W Toruniu
          tez nie byloby silnego uniwerka gdyby w swoin czasie nie przybyli tam uczeni ze
          Lwowa. Czy mam racje?
      • Gość: wisia Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 18:10
        nie.
      • Gość: studentka jaki to uniwersytet IP: *.unige.it / *.csita.unige.it 27.04.05, 10:38
        jestem bydgoszczanka, uniwersytet dla miasta to moze i prestiz ale badzmy
        realistami, jaki poziom przedstawia soba ab? toz to smiech na sali, udaja sie
        tam tylko ci dla ktorych zabraklo miejsca na prawdziwych uczelniach, wykladowcy
        to w wiekszosci doktorzy z UMK ktorzy chca dorobic, nie taki uniwersytet bym
        chciala dla mojego miasta.
        • Gość: torunianka Re: jaki to uniwersytet IP: *.petrus.com.pl 27.04.05, 14:44
          Może masz szanse po skończeniu studiów we Włoszech na zatrudnienie się na tym
          uniwersytecie i podniesienie poziomu? Zastanów się jak wesprzeć swoje miasto.
    • Gość: Alfa Dla prestiżu miasta liczy się TABLICA "UNIWERSYTET IP: *.tvgawex.pl 21.04.05, 21:46
      poziom nauczania nie ma znaczenia - na pewno nie będzie gorszy niż teraz
      • Gość: bleee Re: Dla prestiżu miasta liczy się TABLICA "UNIWER IP: 83.238.70.* 22.04.05, 21:37
        Tak jest popieram i sie cieszę.
    • Gość: bydgoszczanin Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 21:56
      Niestety ale mimo że osła nazwiemy koniem nigdy nie będzie wierzchowcem.
      To tyle komentarza na temat kolejnego słabiutkiego uniwersytetu w Polsce.
      • Gość: maciej Re: Mamy uniwersytet! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.04.05, 22:05
        Dziękujemy za życzenia!
      • Gość: Bydgoszczanka Re: Mamy uniwersytet! IP: 66.231.167.* 21.04.05, 22:07
        Kto wie, moze teraz uda sie zatrudnic lepsza kadre i poprawic poziom. Tytul
        Uniwersytetu zobowiazuje.Tylko na to i studenci musza pracowac,sami
        profesorowie nie dadza rady. Jak wiec beda lepiej studiowac i beda zatrudniani
        przez dobre formy-prestiz uczelnie sie podniesie.
        • qla_pl Re: Mamy uniwersytet! 22.04.05, 16:06
          Gość portalu: Bydgoszczanka napisał(a):

> Kto wie, moze teraz uda sie zatrudnic lepsza kadre i poprawic poziom. Tytul
          > Uniwersytetu zobowiazuje.Tylko na to i studenci musza pracowac,sami
          > profesorowie nie dadza rady. Jak wiec beda lepiej studiowac i beda
          zatrudniani
          >
          > przez dobre formy-prestiz uczelnie sie podniesie.

zoobowiazuje zeby go otrzymac ! to powina byc nagroda dla NAJLEPSZYCH uczelni w
          POLSCE a jest zupelnie inaczej, najpierw tytul a potem zmiany. To tak jakbys
          dostawal tytul magistra na poczatku studiow a potem mozesz uczyc sie przez 5
          lat :)
      • Gość: torunianka Gratulacje IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 22:08
        nie rozumiem skąd tu tyle krytycznych głosów. Pewnie ci, którzy walczyli o
        uniwersytet w Bydgoszczy świętują zwycięstwo, zostali tylko malkontenci;).

Pracownicy Akademii Bydgoskiej, a także mieszkańcy i forumowicze wykazali się
        nieprawdopodobną determinacją w osiągnięciu wyznaczonego sobie celu.
        Cel osiągnęli spełniając WSZYSTKIE warunki zapisane w Ustawie. Czy powinni
        przebić od razu Uniwersytet Jagielloński, aby uznać to dokonanie?

Raz jeszcze gratuluję Bydgoszczy.
        • Gość: maciej Re: Gratulacje IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.04.05, 22:11
          Zawsze mówiłem, że rozsądnych nie brakuje w Toruniu. Pozdrawiam miłą toruniankę!
        • Gość: stef Re: Gratulacje IP: *.tvgawex.pl 21.04.05, 22:14
          Uniwerek stał sie faktem I 400tysięczne miasto na pewno wesprze uniwerek
          silnym zapleczem finansowym o czym już mówił Dombrowicz!!! a TO DA NASZEJ
          UCZELNI MOCNY "ZASTRZYK" PIENIĘDZY KTÓRY PRZYCIĄGNIE KADRE !!!!!!! koniec z
          nagonkami na już byłe AB!!!!!
        • michutor Re: Gratulacje 21.04.05, 22:15
          torunianko, dziwna masz filozofie
          niektorzy patrza krytykuja
          ale czy krytyka musi byc odbiera w Polsce
          jako cos zlego?
          polecam ta mysl, krytyka jest wyrazem
          troski i wiary w lepsze, a nie ponizaniem
          czyis ambicji czy marzen,jak Ty to zwyklas
          odbierac...
          • Gość: torunianka Re: Gratulacje IP: *.petrus.com.pl 21.04.05, 22:22
            michu, czy krytykowanie Małysza, kiedy zajmie trzecie miejsce, w momencie
            ogłaszania wyników uznasz za stosowne?

Ja wiem, że prawdziwa cnota krytyk się nie boi, ale nie można nikomu mówić, że
            jest niedoskonały jak on się tak bardzo stara i dąży do doskonałości.
            To takie typowo polskie.
            Dlaczego Amerykanie osiągają sukcesy? Bo mówią wszystkim od początku "możesz,
            potrafisz, robisz postępy, udało Ci się".
            I wolę taką filozofię niż prezentowaną tu w trosce o...

Jeżeli krytyka, to konstruktywna i nie na okrągło.

pozdrowienia,
            • michutor Re: Gratulacje 21.04.05, 22:30
              no wlasnie a co rozumiesz pod pojecie krytyki...

czy jak Malysz zajmie 3 miejsce i komentator powiem:
              "moze jakby lepiej wybral moment podmuchu wiatru to byloby lepiej"
              dla mnie to jest krytyka i uwazam ze jest ona stosowna
              ba, nawet jak ktos zwraca mi uwage w pracy traktuje to jako cos
              dobrego i normalnego

a roznica miedzy Polakami i cywilizacja zachodnia jest taka, ze
              nasi ziomkowie biore sobie to do serca, mowiac:"jestem najgorszy,nic
              nie potrafie," a na tego co krytykuje: "co za gnoj, ze tak do mnie
              powiedzial", zreszta masz tego dobre przyklady na forum

pozdrawiam

ps. a Twoje imie, jesli mozna:-)
              • Gość: torunianka Re: Gratulacje IP: *.petrus.com.pl 22.04.05, 18:23
                michutor napisał:

> czy jak Malysz zajmie 3 miejsce i komentator powiem:
                > "moze jakby lepiej wybral moment podmuchu wiatru to byloby lepiej"
                > dla mnie to jest krytyka i uwazam ze jest ona stosowna

michutor, spieszyłam się wczoraj i zapomniałam dodać, że sytuacja z Małyszem
                miała dotyczyć czasu 'zaprzeszłego";) czyli takiego, w którym nikt o nim nie
                mówił bo zajmował 50-te miejsca i jedynym jego osiągnięciem był UDZIAŁ w
                skakaniu i trzymanie się środka. Ale praca nad sobą dała mu nagle awans i
                wcześniejsza krytyka stała się bezprzedmiota bo wejście na ostatni stopień
                podium był OGROMNYM sukcesem;)

Natomiast sugestie co do wyboru "podmuchu wiatru" są świetne!!!! Bardzo a
                propos!!! Myślę, że AB świetnie wybrała "podmuch wiatru" do skoku w górę.
                Trudno wymarzyć sobie lepszy podmuch;))))

> ba, nawet jak ktos zwraca mi uwage w pracy traktuje to jako cos
                > dobrego i normalnego
                ba, to jest oczywiście normalne. I nawet jak już będziesz kiedyś samodzielny,
                to nie zapomnij o tym, żeby przyjmować uwagi w pracy jako coś dobrego i
                normalnego;) Ale to inna bajka.

> ps. a Twoje imie, jesli mozna:-)
                zawsze przedstawiam się, ale jak chcesz jakieś zdrobnienie, to ostatecznie
                możesz pisać ninka:-))

pzdr
          • Gość: maciej Re: Gratulacje IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.04.05, 22:22
            Jest krytyka i krytykanctwo. Raczej to drugie dominuje w ustach kolegów z
            Torunia!
            • michutor Re: Gratulacje 21.04.05, 22:30
              Gość portalu: maciej napisał(a):

> Jest krytyka i krytykanctwo. Raczej to drugie dominuje w ustach kolegów z
              > Torunia!

post wyzej, badz otwarty Maciejku
              • Gość: maciej Re: Gratulacje IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 21.04.05, 22:40
                Cały czas jestem otwarty.Jak pieknie do mnie powiedziałeś, Maciejku!
          • Gość: Karol Re: Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 08:38
            Ty to nazywasz krytyką michutor? Przecież większość "krytyków" puszcza takie
            teksty jakby głowa i laptop wystawały im z szamba.
        • Gość: Bydgoszczanka Re: Gratulacje IP: *.ppcor.org.pl / *.ppcor.org.pl 22.04.05, 08:38
          Mimo smętnych głosów malkontentów i Emili o kosmicznym ego (sama skończyłam UAM-
          wydział prawa) cieszę się ogromnie, że Bydgoszczy udało się utworzyć
          Uniwersytet.
          Jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że Toruń cieszy się z nami. Przecież
          jesteśmy najbliższymi sąsiadami, a razem jesteśmy silniejsi niż w pojedynkę.
          Poza tym uwielbiam toruńską starówkę... i bulwar Filadelfijski.... i moją
          siostrę, któa od paru lat mieszka w Toruniu :-)
          Super, że się zaczynamy dogadywać.
          Pozdrowienia dla wszystkich Toruniaków, Bydgoszczaków oraz wesołych, dobrych
          ludzi
        • Gość: nieznajomy Re: Gratulacje IP: 130.60.44.* 28.04.05, 10:31
          No nareszcie jakis rozsadny glos.
    • Gość: Johny Re: Mamy uniwersytet! IP: *.tvgawex.pl 21.04.05, 22:37
      Nie będzie aż źle - zobaczycie www.ab-byd.edu.pl/informacje/info.php?
      id=98
      • Gość: cogito Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:47
        Do licha - niech nikt nie mowi slaby uniwersytet ! To smieszne bo przeciez
        uniwersytety sa nawet w rzeszowie czy nawet zielonej gorze - my w Bydgoszczy
        mamy tylko sredniej klasy szkole- to nie powod zeby uniwersytetu nie powolywac-
        gdzie indziej nie dosc ze poziom nizszy to nawet miasto 3 razy mniejsze a tego
        typu uczelnia istnieje juz kilka ladnych lat.
        Wiec- spokojnie,to tylko...uniwersytet, a to miano nigdy nie bylo zarezerwowane
        dla tylko najlepszych uczelni
        • Gość: basik Re: Mamy uniwersytet! IP: *.geofizyka.torun.pl 22.04.05, 14:01
          Dlaczego obrażasz Rzeszów i Zieloną Górę ?
        • qla_pl Re: Mamy uniwersytet! 22.04.05, 16:10
          Gość portalu: cogito napisał(a):

> Do licha - niech nikt nie mowi slaby uniwersytet ! To smieszne bo przeciez
          > uniwersytety sa nawet w rzeszowie czy nawet zielonej gorze - my w Bydgoszczy
          > mamy tylko sredniej klasy szkole- to nie powod zeby uniwersytetu nie
          powolywac-
          >
          > gdzie indziej nie dosc ze poziom nizszy to nawet miasto 3 razy mniejsze a
          tego
          > typu uczelnia istnieje juz kilka ladnych lat.
          > Wiec- spokojnie,to tylko...uniwersytet, a to miano nigdy nie bylo
          zarezerwowane
          >
          > dla tylko najlepszych uczelni

bylo i powino byc ! a jest inaczej i to jest prykre !

co do poziomu ab... napewno nie jest on sredni, jest bardzo niski ! przez
          wlasnie ta uczelnie poziom szkolnictwa w Bydgoszczy jest zanizony, uczelnie
          koncza przyszli nauczyciele itd. oni juz ksztalca mlodziez ... i im po prostu
          nie wychodzi. to jest reakcja lancuchowa
          • ethanak Re: Mamy uniwersytet! 22.04.05, 16:17
            Cóż - pedagogika jedna z lepszych w kraju , jedyna w regionie psychologia...Coś
            kłamczuszek z ciebie..
            • qla_pl Re: Mamy uniwersytet! 22.04.05, 16:19
              ethanak napisał:

> Cóż - pedagogika jedna z lepszych w kraju , jedyna w regionie
              psychologia...Coś
              >
              > kłamczuszek z ciebie..

najlepsza w kraju ... chyba nie wiesz co mowisz.. wypluj to z ust !
              • Gość: Dadam Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:51
                Ethanak ma rację, pedagogika jest na 4-tym miejscu w kraju, więc raczej nie ma
                czego się wstydzić...
    • Gość: asd haha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:48
      zmiana nazwy nic nie zmieni, może tylko obniży wartość dyplomów prawdziwych
      uniwersytetow. To tak jakby nazwać malucha Jaguarem 126p. wstyd i żenada,
      korupcję i miernotę nazywać uniwerkiem...
      • Gość: bydgoszczanin Re: haha IP: 212.122.214.* 21.04.05, 23:30
        przeglądając posty wyżej sie znjadujące sie znalazłem słowa euforii jak i
        postawy z góry przekreślające sens powołania uniwerku w bydzi. zarowno jedna
        jak i druga postawa nie jest właściwa.
        ustawa o powołaniu uniwesytetu to taki kredyt dany przez Panstwo. A teraz od
        władz uczelni pomocy miasta a przede wszystkim od wytworzenia swoistej
        atmosfery okaże się czy udzielony kredyt zostanie właściwie skonsumowany.
        Uniwersytetu nie tworzy się z dnia na dzien - jest to proces. Długi proces
        podkreslam. Właściwa i rzetelna ocena tego co się dzieje bedzie mozliwa dopiero
        za kilka kilkanście lat kiedy mozna będzie ocenic w jakim kierunku poszedł
        proces rozwoju. Dlatego optymizm jest wskazany ale nalezy brac się ostro do
        roboty! Przede wszystkim stworzyć trzeba wizje rozwoju - kierunki które w
        najbliższym czasie bedą nadawał ton uczelni. Dalszą sprawa jest WŁAŚCIWY DOBÓR
        kadry naukowej poprze odpowiednią selekcje a wreszcie wytworzenie tzw klimatu,
        otoczki towarzyszącej istnieniu takiej instytucji. Uniwersytet to zasada
        autonomiczności czyli niedopuszczalnym są z góry jakiekolwiek interwencje
        parlamentarzystów dotyczace zasad i sposobu rekrutacji! Takie postępowanie jest
        po prostu karygodne i moralnie naganne! Aby uczelnia była dobrą placówką
        akademicka musi dbac o swój prestiz czyli nie można tolerować i nalezy
        pietnować wszelkie nadużycia ze strony kadry nauczającej jak i studentów! To
        dla optymistów.
        A dla pesymistów nie od razu Kraków zbudowano. Spójrzcie na historie
        Jagiellonki - w jakich warunkach ta uczelnia powstawała i jaki poziom
        prezentowała - całę wieki pracowała na swó prestiz i uznanie! Tak samo mozna
        mówic o innych uniwerytetach - czy to był UAM czy UMK wszystkie startowały w
        trudnych warunkach borykając się od początku z roznymi problemami!
        Prośba do władz uczelni jest bardzo wyraźna i prosta - nie roztrwońcie kredytu
        jaki Wam udzielono no i ostro ruszcie do pracy!
    • Gość: Azjargal Spojrzenie zyczliwego obcokrajowca na U.B. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.05, 01:26
      Gratuluje Bydgoszczowi Uniwersytetu!!!
      Obecnie jestem studentem III roku Wydzialu Prawa i Administracji Uniwersytetu
      Warszawskiego, pochodze z Mongolii i mieszkam w Warszawie od 12lat.
      Niemniej jednek 1rok mojego pobytu w Polsce mieszkalem w Bydgoszczy i dobrze
      wspominam to miasto. Podstawowka nr 3, w ktorej chodzilem jest wdzieczny za
      pomoc nauce jezyka polskiego, a szczegolnie Pani Pedagog Urszulii(jesli kots
      znajomi to przeczyta prosze ja pozdrowic bardzo serdecznie).
      Dlatego tez z sentymentem wspominam miasto Bydgoszcz.
      Widze juz na samym wstepie krytyczne uwagi na temat U.B. A przeciez od
      powstania U.B. nie minelo 24godzin. Ludzie! Dajcie jej rozwinac sie.
      Nie od razu zbudowano Krakow.
      Czy Wy(do pesymistow i krytykantow) od razu depczecie rosnacy kwiat?
      Albo widzac kilkuletnie dziecko porownujecie ja do kobiety?
      To przeciez charakter tego Uniwersytetu wyjdzie w trakcie rozwoju.
      I tak jak ktos wczesniej napisal trzeba jeszcze duzo zrobic.
      A poki jeszcze nie zawiodla nie mamy podstaw krytykowac i zyczmy Uniwersytetowi
      Bydgoskiemu wszystkiego najlepszego na nowej drodze!!!
      Zycze U.B. wiecej niz sto lat:-) i pomyslnosci.
      Nie myslcie, iz widze wszystko w rozowych okularach, choc optymista to ja
      jestem. Jestem przygotowany na to, iz w przyszlosci na pewna zdarza sie pewne
      niepowodzenia, ale...
      Nic nie jest doskonale.
      P.S. Maciek, nie znamy sie przypadkiem?;-)Skrypty Ci jutro podrzuce. Zdzwonimy
      sie.
      • Gość: Azjargal P.S. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.05, 01:41
        Przepraszam za pomylke.
        To U.K.W. a nie U.B.(choc to tez nie jest calkowita nieprada:-)
        • qla_pl Re: P.S. 22.04.05, 16:13
          Gość portalu: Azjargal napisał(a):

> Przepraszam za pomylke.
          > To U.K.W. a nie U.B.(choc to tez nie jest calkowita nieprada:-)
          dokladnie ... ja bym ta uczelnie po prostu zburzyl, wszystkich pozwalnial i
          zrobilmbyum dopiero nowy uniwersytet
      • Gość: Arte Re: Spojrzenie zyczliwego obcokrajowca na U.B. IP: 217.97.147.* 22.04.05, 06:31
        Cześć Tobie miły gościu,

Gościu, choć pewnie mieszkając już tyle lat w Polsce, zdążyłeś przesiąknąć w
        części Polskością. Miałem okazję odwiedzić Twoją ojczyznę i poznać kilku Twoich
        rodaków. Kraj wielki i miesiąc pobytu pozwolił mi być w zaledwie kilku
        miejscach. Wyprawę tę jednak wspominam niezwykle miło, to pewnie dlatego, że
        kocham przestrzenie, którymi Mongolia stoi, bezkresne, pagórkowate stepy pełne
        zwierząt, godziny i dni spędzone w twardym mongolskim siodle, w którym się nie
        da anglezować, i poobcierane w nim pośladki i łydki, oraz rzecz jasna,
        życzliwość spotykanych ludzi.

Dzięki, za gratulacje i rozsądną opinie.

Pozdrawiam,
        Krzysztof W.
    • Gość: Maria Konopnicka Re: Mamy uniwersytet! IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 22.04.05, 03:00
      Zjadłabym sobie pizze i frytki na pakmana.
    • geograf102 Re: Mamy uniwersytet! 22.04.05, 07:53
      I tacy ludzie studiują na UAM.Żenujące. Myślałem, że to wypowiedź jakiejś
      przekupy!
    • Gość: kkkkk Wspaniała jest ta "uczelenia" UAM no naprawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 08:04
      powodzenia życzę, no bo przecież to tylko uczelenia świadczy o człowieku... A
      na UB to same odpady idą. Pozdrawiam innych odpadów jeszcze z czasów WSP.
      • Gość: maciej Re: Wspaniała jest ta "uczelenia" UAM no naprawdę IP: 62.244.137.* 22.04.05, 12:04
        Z taką erudycją to chyba nawet odpadem nie jesteś!
        "Pozdrawiam innych odpadów jeszcze z czasów WSP." Mistrzostwo świata!!!
    • Gość: Centy [...] IP: 195.85.209.* 22.04.05, 08:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Englishman Re: Mamy uniwersytet! IP: *.host.ab.edu.pl 22.04.05, 08:43
      Nie przecze,ze UAM jest uczelnia o swiatowej renomie,na wysokim poziomie,jednak
      nie mozesz obrazac ludzi,ktorzy studiuja na AB (UKW). Zapewne uwazasz,ze jestes
      w lepszej sytuacji,ale porownaj sie do studentow z prawdziwych swiatowych
      uniwersytetow,przy nich rowiniez i Ty wypadasz blado, Emilio, troche pokory...
      niewiadomo,kto Ci jeszcze utrze nosa w zyciu,moze jakis bardzo dobry student z
      Bydgoszczy... pozdrawiam
    • Gość: go-go Droga Emilio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:08
      Przeziera przez Ciebie z trudem ukrywany triumfalizm podszyty chyba jakimis kompleksami. Ja skonczylem z 2-3x bardziej prestizowa i oblegana uczelnie od Ciebie a sie tym nie chwale ani nie uwazam ze to automatycznie oznacza "kto to nie ja" czy ktokolwiek z mojej uczelni. Mialem niemal codzienny kontakt ze studentami (a zwlaszcza studentkami (Viva Jagienka, Akumulatory, Cicibor... :-)) Twojego zacnego Uniwersytetu i moge stwierdzic ze poziom kultury, inteligencja itp byla... rozna.
      To prawda ze poziom ludzi z WSP to juz porazka (brak zycia towarzyskiego, po szkole powrot do swoich wiosek wokolbydgoskich lub domow. W sobote dyskoteka Bravo w niedziele zakupy na Chemiku lub mecz Zawiszy/Polonii, teatr znaja z telewizji, ulubioe wakacje - rąbanka w Pieczyskach...) ale nie oznacza to automatycznie ze jestes taka super wspaniala. Sa pewnie i lepsi od Ciebie, od nas. Ja to wiem, Ty nie i pewnie nalezysz do tej grupy snobow "co to nie my" ktorych i na mojej uczelni nie braklo.
      Polowa z nich byla zenujaco slaba i dostanei sie na uczelnie bylo ich najwiekszym sukcesem (a nie tylko jakas droga do celu, etapem) i ryla okropnie by przetrwac. Z zazenowaniem (ale i podziewem dla pracy) obserwowalismy np wypowiedzi takicho osob na zajeciach - nie wypowiedzi na podstawie wiedzy z ksiazek, swojej itp ale cycaty - slowo w slowo, razem z przecinkami. Bylo to - przznam godne podziwu (mi by sie w zyicu nie chcialo wykuwac na pamiec) ale i zenujace ze nie mysla tylko cytuja. Czujecie sie dowartosciowani majac indeks jakiejs tam uczelni w kieszeni.
      Po studiach okazalo sie ze czesc tych "orlow piątkowych" jest nieprzystosowana do zycia i nie potrafi sobie znaleźc miejsca na ziemi, pracy itp. Miotaja sie z lepszym lub gorszym skutkiem juz od 3 lat (koniec studiow). Czego Ci nie zycze.

P.S. Ciekawe co bys pisala gdybys nie dostala sie na PRAWDZIWA uczelnie i studiowala na WSP. Inna sprawa - po co tam skladalas papiery skoro to takie g...?
      Trzeba byc konsekwentnym w swoim pogladach i dzialaniach. Relatywizm girlsie jest moze i dobry ale nie w tym wieku. Lepiej nic nie pisz bo szkoda czasu na czytanie, droga wspanialo studentko UAM
    • Gość: wambrez Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:09
      emilio studiuj w pyrlandii,tam ziemniakow mają sporo,bo ci nad kreską pochodzą
      od czerwonej purżuazji i stać ich na lepsze uczelnię a Polska to dla nich żaden
      kraj,dla takich ważna kasa, aby była pełna.
      Jadaj ziemniaki , powodzenia w pyrlandii.
    • Gość: glomar Re: Mamy uniwersytet! ALE...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:20
      ...czytając wypowiedzi wielu, powstanie UJK w Bydgoszczy utarło nosa a widać
      to po czytaniu wypowiedzi na tym forum.Żal mi was internauci,że 10 przykazanie
      dekalogu tak was mocno boli.
    • Gość: Malgosia To juz drugi w Bydgoszczy IP: *.man.bydgoszcz.pl 22.04.05, 09:38
      Pierwszy to "The University of Economy (WSG)" a drugi to ten na AB. Widze ze
      Internet jest tak samo cierpliwy jak papier.
      • Gość: rzesie Re: To juz drugi w Bydgoszczy IP: 217.96.13.* 22.04.05, 14:23
        Droga Malgosiu jestem widze niedoinformowane, gdyz University of to standardowe
        tlumaczenie nazwy kazdej polskiej szkoly wyzszej, University of Technology and
        Agriculture to zwyczajny ATR, University of Mining and Metalurgy to AGH, tak
        wiec WSG to ciagle szkola wyzsza a nie uniwerek
        • qla_pl Re: To juz drugi w Bydgoszczy 22.04.05, 16:18
          Gość portalu: rzesie napisał(a):

> Droga Malgosiu jestem widze niedoinformowane, gdyz University of to
          standardowe
          > tlumaczenie nazwy kazdej polskiej szkoly wyzszej, University of Technology and
          > Agriculture to zwyczajny ATR, University of Mining and Metalurgy to AGH, tak
          > wiec WSG to ciagle szkola wyzsza a nie uniwerek

dokladnie... nazwa AKADEMIA jest nieprzetlumaczalna na jezyki obce. to po
          prostu wymysl komunizmu
    • Gość: M. No to mamy szkolke IP: *.law.uni.torun.pl 22.04.05, 10:27
      Po jaka cholere dwa uniwersytety w malym wojewodztwie. Chyba tylko po to zeby
      bydgoszczanie sie dowartosciowali. Bylismy zasciankiem, jestesmy zasciankiem i
      bedziemy zasciankiem. Zalosne
      • Gość: cool Re: No to mamy szkolke IP: *.law.uni.torun.pl 22.04.05, 10:35
        Spadam Krzyzaku.
      • Gość: DOG Re: No to mamy szkolke IP: *.law.uni.torun.pl 22.04.05, 10:37
        A co Ci przeszkadza. Zawsze mozna powiedziec: takie male wojewodztwo, a dwa
        uniwersyty... no no
        • Gość: M. Re: No to mamy szkolke IP: *.law.uni.torun.pl 22.04.05, 10:39
          Byloby lepiej gdyby byl jeden ale na europejskim poziomie. Na pierwszym miejscu
          w kraju.
          • ethanak Re: No to mamy szkolke 22.04.05, 14:44
            I będzie - w Bydgoszczy...
        • qla_pl Re: No to mamy szkolke 22.04.05, 16:23
          Gość portalu: DOG napisał(a):

> A co Ci przeszkadza. Zawsze mozna powiedziec: takie male wojewodztwo, a dwa
          > uniwersyty... no no
          dwa jeden duzy drugi maly... haha :) co za zwala. moze jeszcze zrobimy w
          grudziadzu i inowroclawiu jakies :) hehe beda 4
    • Gość: etammm Ale cenzura - ale Onet !!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 22.04.05, 11:03
      Czemu moja wypowiedź została usunięta?
      Nikogo nie obraziłe, napisałem tylko prawdę - co to za onetowska cenzura?!

Tak samo jak ocenzurowano mnie na forum Bydg-Tor - gdzie napisałem że nie
      zasługujecie na województwo i tez podałem argumenty - tez wycieto.

Ludzie boją sie PRAWDY zazwyczaj - i to jest wycinane. Jak ktoś napisze za to
      głupotę - to takie coś się zostawia.

więc zostają głupoty, a prawde nieygodna się wycina.
      Co za leninowskie forum :((((
      • Gość: kavar UJK w Bydgoszczy... IP: 195.205.190.* 22.04.05, 11:43
        Witam Państwa!!
        Jeśli chodzi o to czy stara Wylegarnia Starych Panien powinna byc uniwersytetem
        czy pozostać Akademią Bydgoską, to chyba dobrze, że tak sie stało. Moim skromnym
        zdaniem, na każdej uczelni jest podobnie. Wszędzie znajdziecie wykładowców,
        którzy waszym zdaniem nie powinni uczyć, czy nawet skończyć szkoły sredniej,
        gdyż ich mądrości są miej więcej na takim poziomie. Niestety studenci nie są
        lepsi. Ja studiuję na dwóch uczelniach, które zostały juz wyżej wymienione, tj.
        UAM I UZ. W środowisku akademickim obracam się juz od paru ładnych lat i wnioski
        moje sa takie, że 70-95% studentów nie powinno się na jakiekolwiek studia
        dostać(matura??). Poziom uczelni w duzej mierze zależy od wykładowców - zgoda.
        Ale prawda jest taka, że na studiach i tak się zbyt duzo nie nauczycie. Cała
        Wasza wiedza to wynik samodzielnej pracy! Jeśli bedziecie mieli troszkę
        szczęście to znajdziecie coś co Was interesuje juz na studiach to przy pomocy
        kompetentnego wykładowcy zaczniecie sie rozwijać.
        Z poprzednich postów wynika, ze od UJK wymaga sie nie wiadomo czego, co moim
        zdaniem jest ... nie na miejscu! Jak widać wszyscy wiedza jak stoi UJK pod
        względem kadry itp. Teraz powstają dla uczelni nowe możliwości (czyt.
        pieniądze), które (może ) spowodują przypływ nowej kadry. Osobiście uważam, że
        taki obrót spraw jest korzystny nie tylko dla Bydgoszczy, ale i Torunia, który
        czuje się zagrożony! Teraz, gdy w Bydzi jest też uniwerek, to nie maci się co
        martwić o studentów, którzy kradną wam miejsca tylko dlatego, zeby miec świstek
        z pieczątką, na której jest napisane uniwersytet, a nie akademia.
        A tak nawiasem mówiąc rynek pracy sie zmienia i to z jakiej uczelni jesteś, nie
        jest tak ważne jak to ile tak naprwdę potrafisz!
        Powodzenia dla UJK i ... studenci przestańcie patrzeć n aprestże uczelniane ale
        na poziom swojej wiedzy. Przestańcie żyć w przekonaniu, że " tam by mnie czegoś
        nauczyli", bo to nie prawda. " MOże tam się czegoś nauczycie" UJK do boju!!
        • Gość: KOŁO Re: UJK w Bydgoszczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 11:59
          Nie UJK - chyba Jana Kazimierza tylko UKW Kazia Wielkiego
          • Gość: kavar Re: UJK w Bydgoszczy... IP: 195.205.190.* 22.04.05, 12:06
            przepraszam za literówkę ...
            obiecuję sie poprawić
            KOŁO dziękuje za zwrócenie uwagi
            Pozdrawiam ...
    • mozilla.org wstrzymali się od głosu: 22.04.05, 12:30
      Andrzej Celiński - SDPL
      Jan Łopuszański - Porozumienie Polskie
      • Gość: Centy Re: wstrzymali się od głosu: IP: 195.85.209.* 22.04.05, 12:58
        To te dwa dziwolągi. Ale dygali wora zagłosować przeciw, he, he, he...
    • Gość: Saul NIECH ŻYJE TEN, KTO ZWYCIĘŻA! IP: *.sfcn.org / *.237.84.20.ptr.us.xo.net 22.04.05, 13:25
      "Viva quien vence" - niech żyje ten, kto zwycięża!
      To dzień tryumfu dla Bydgoszczy i jej mieszkańców. Możemy pozwolić sobie na
      chwilę radości i satysfakcji. Miasto osiągnęło to do czego dążyło przez lata.
      Powołanie uniwersytetu to zwieńczenie starań pokoleń bydgoszczan. Dopieliśmy
      swego i bądźmy dumni z siebie.
      Bydgoszcz jesteś Wielka - od wielu lat!
      • mozilla.org Re: NIECH ŻYJE TEN, KTO ZWYCIĘŻA! 22.04.05, 13:28
        Gość portalu: Saul napisał(a):

> "Viva quien vence" - niech żyje ten, kto zwycięża!
        > To dzień tryumfu dla Bydgoszczy i jej mieszkańców. Możemy pozwolić sobie na
        > chwilę radości i satysfakcji. Miasto osiągnęło to do czego dążyło przez lata.

ja widzę uniwerek nie jako cel a jako środek. na razie dostaliśmy "narzedzie".
        pozostaje praca na lata i pokolenie.
        • Gość: maciej Re: NIECH ŻYJE TEN, KTO ZWYCIĘŻA! IP: 62.244.137.* 22.04.05, 14:53
          Słuszna uwaga!!!!
        • qla_pl Re: NIECH ŻYJE TEN, KTO ZWYCIĘŻA! 22.04.05, 16:24
          mozilla.org napisał:

> Gość portalu: Saul napisał(a):
          >
          > > "Viva quien vence" - niech żyje ten, kto zwycięża!
          > > To dzień tryumfu dla Bydgoszczy i jej mieszkańców. Możemy pozwolić sobie
          > na
          > > chwilę radości i satysfakcji. Miasto osiągnęło to do czego dążyło przez l
          > ata.
          >
          > ja widzę uniwerek nie jako cel a jako środek. na razie dostaliśmy "narzedzie".
          > pozostaje praca na lata i pokolenie.
          dostalismy nazwe ktora dysponuja skorumpowaniu anachroniczni ludzie kierujacy
          sie glownie wlasnym interesem to przykre
      • Gość: ola Re: NIECH ŻYJE TEN, KTO ZWYCIĘŻA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 15:09
        I co dalej???Bydgoszcz zawsze była paskudnie do tyłu!Bydgoskie też!Papierek
        będzie ale nie te insygnia i pieczątki.
    • Gość: ola Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 15:07
      No pewnie!Nazwa i nic więcej! A gdzie tradycje i kadra naukowa ażeby wlewać do
      głów co trzeba?No i potem ma się "papier" i nic więcej!Przykre ale prawdziwe!To
      jest deprecjacja uniwersytetów.
      • mozilla.org do Oli 22.04.05, 15:24
        twoje "argumenty" są smieszne. gdyby twoje poglady byly prawdziwe to...nigdy nie
        powstalby zaden uniwersytet. oczywistym jest, ze nawet te najbardziej szanowane,
        pretizowe i najlepsze uczelnie byly slabe, jesli nie bardzo slabe.
        po prostu od czegos trzeba zaczac. bez tego zaczynu nic sie nie stworzy!
        kto dzisiaj pamieta kiedy powstal Uniwersytet Gdanski?
        kto pamieta dlaczego utworzono UMCS w Lublinie?
        a kto twierdzi, ze bydgoski UKW bedzie wybitna uczelnia juz w pierwszych latach
        funkcjonowania?
        nikt
        wszyscy sa swiadomi ogromu pracy jaka jest do wykonania.
        • qla_pl Re: do Oli 22.04.05, 16:16
          mozilla.org napisał:

> twoje "argumenty" są smieszne. gdyby twoje poglady byly prawdziwe to...nigdy
          ni
          > e
          > powstalby zaden uniwersytet. oczywistym jest, ze nawet te najbardziej
          szanowane
          > ,
          > pretizowe i najlepsze uczelnie byly slabe, jesli nie bardzo slabe.
          > po prostu od czegos trzeba zaczac. bez tego zaczynu nic sie nie stworzy!
          > kto dzisiaj pamieta kiedy powstal Uniwersytet Gdanski?
          > kto pamieta dlaczego utworzono UMCS w Lublinie?
          > a kto twierdzi, ze bydgoski UKW bedzie wybitna uczelnia juz w pierwszych
          latach
          > funkcjonowania?
          > nikt
          > wszyscy sa swiadomi ogromu pracy jaka jest do wykonania.

co to za herezje! wiesz kiedy te uczelnie powstawaly ? ... w dzisiejszych
          czasach jak ma powstac uniwersytet to tylko z jakiejs dobrej uczelni! a co jest
          podstawa musi posiadac kadre i KIERUNKI ! ktorych u nas nie ma !
          • mozilla.org Re: do Oli 22.04.05, 16:21
            qla_pl napisał:
            > co to za herezje! wiesz kiedy te uczelnie powstawaly ? ... w dzisiejszych
            > czasach jak ma powstac uniwersytet to tylko z jakiejs dobrej uczelni! a co jest
            >
            > podstawa musi posiadac kadre i KIERUNKI ! ktorych u nas nie ma !

otoz wiem kiedy te uczelnie powstaly. Uniwersytet Gdanski 35 lat temu. niecale
            pokolenie. wiesz ile to jest 35 lat? to jest bardzo malo.
            a jesli chodzi o kryteria jakie musi spelnic dana uczelnia, zeby stac sie
            uniwersytetem to poczytaj sobie odpowienia ustawe - dowiesz sie ciekawych rzeczy.
            nudna juz ta mantra w stylu "AB jest slaba, do dupy". nudna i niekoniecznie
            prawdziwa!
            • qla_pl Re: do Oli 22.04.05, 16:25
              mozilla.org napisał:

> qla_pl napisał:
              > > co to za herezje! wiesz kiedy te uczelnie powstawaly ? ... w dzisiejszych
              > > czasach jak ma powstac uniwersytet to tylko z jakiejs dobrej uczelni! a c
              > o jest
              > >
              > > podstawa musi posiadac kadre i KIERUNKI ! ktorych u nas nie ma !
              >
              > otoz wiem kiedy te uczelnie powstaly. Uniwersytet Gdanski 35 lat temu. niecale
              > pokolenie. wiesz ile to jest 35 lat? to jest bardzo malo.
              > a jesli chodzi o kryteria jakie musi spelnic dana uczelnia, zeby stac sie
              > uniwersytetem to poczytaj sobie odpowienia ustawe - dowiesz sie ciekawych
              rzecz
              > y.
              > nudna juz ta mantra w stylu "AB jest slaba, do dupy". nudna i niekoniecznie
              > prawdziwa!

a czy ja powiedzialem ze ustawa jest dobra? jest beznadziejna bo pozwala na
              powstawanie uniwerkow ktore nic nie znacza
        • Gość: Robert/Lublin Re: do Oli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 17:57
          Ja pamiętam dlaczego powstał UMCS. W 1944 aby utworzyć przeciwagę dla KULu,
          czerwony PKWN przyjął dekret o uczelni. Początki niechlubne, potem przez 20 lat
          uczelnia balansowała na krawędzi upadku, znienawidzona przez wszystkich i
          wszystko. Mimo, że była z nadania partyjnego!!!. W siedemdziesiatych latach
          znów ją próbowano zamknąć - przyczyniały się do tego głównie środowiska
          warszawsko-krakowskie, zawistne o to, że tylko w Lublinie były dwa
          uniwersytety. Dopiero po 50 latach!!!!!!!!!! umocniła się, i rozwinęła, i
          obecnie na wielu kierunkach ma bardzo silną pozycję.
          Jednak wciąż ma spory dystans do UJ i UW.
          Po co to piszę, po to, żeby każdy, kto wypisuje niemądrości na forum, wziął
          ksiązkę i poczytał sobie w jakich potwornych bólach rodzą się Uniwersytety, ile
          czasu POKOLENIA pracują na ich sukces.
          Myślę, że w Bydgoszczy nie trzeba będzie aż 50 lat na osiągnięcie poziomu i
          nastąpi to za 15-20 lat najpóżniej.
          Więcej optymizmu i pozdro z Lublina.
          PS
          Naprawdę nie chwaląc się, obecnie już 4 rok trwają wielkie boje i bóle związane
          z powołaniem w Lublinie trzeciego Uniwersytetu Polsko-Ukraińskiego.....
          I kiedy to nastąpi, nie wiadomo....
          I też nie brak ludzi opluwających to, co inni w pocie czoła wypracowują, no ale
          chyba najłatwiej jest siedzieć przy kompie i zbawiać świat poprzez swoje
          wirtualne opinie, w prawdziwym zyciu będąc nikim...
          • mozilla.org Re: do Oli 22.04.05, 18:09
            Gość portalu: Robert/Lublin napisał(a):

> Ja pamiętam dlaczego powstał UMCS. W 1944 aby utworzyć przeciwagę dla KULu,
            > czerwony PKWN przyjął dekret o uczelni. Początki niechlubne, potem przez 20 lat
            >
            > uczelnia balansowała na krawędzi upadku, znienawidzona przez wszystkich i
            > wszystko. Mimo, że była z nadania partyjnego!!!. W siedemdziesiatych latach
            > znów ją próbowano zamknąć - przyczyniały się do tego głównie środowiska
            > warszawsko-krakowskie, zawistne o to, że tylko w Lublinie były dwa
            > uniwersytety. Dopiero po 50 latach!!!!!!!!!! umocniła się, i rozwinęła, i
            > obecnie na wielu kierunkach ma bardzo silną pozycję.
            > Jednak wciąż ma spory dystans do UJ i UW.
            > Po co to piszę, po to, żeby każdy, kto wypisuje niemądrości na forum, wziął
            > ksiązkę i poczytał sobie w jakich potwornych bólach rodzą się Uniwersytety, ile
            >
            > czasu POKOLENIA pracują na ich sukces.
            > Myślę, że w Bydgoszczy nie trzeba będzie aż 50 lat na osiągnięcie poziomu i
            > nastąpi to za 15-20 lat najpóżniej.
            > Więcej optymizmu i pozdro z Lublina.
            > PS
            > Naprawdę nie chwaląc się, obecnie już 4 rok trwają wielkie boje i bóle związane
            >
            > z powołaniem w Lublinie trzeciego Uniwersytetu Polsko-Ukraińskiego.....
            > I kiedy to nastąpi, nie wiadomo....
            > I też nie brak ludzi opluwających to, co inni w pocie czoła wypracowują, no ale
            >
            > chyba najłatwiej jest siedzieć przy kompie i zbawiać świat poprzez swoje
            > wirtualne opinie, w prawdziwym zyciu będąc nikim...

dzięki za wyważona opinię człowieka spoza naszego bydgosko-toruńskiego grajdoła!
            a odnosnie do 3 uniwersytetu w Lublinie to według mnie powstanie w tym roku.
            tam były problemy z finansowaniem doktorantów, ale po pomarańczowej rewolucji
            nasza strona szybko pojechała na Ukraine i dogadała się w tej sprawie. Olek dał
            poparcie, piękna Julia przyklasnęła i wszystko jest na dobrej drodze. pozostaje
            kwestia lokalizacji, ale to już temat na inna bajkę (chodzi o "teatr w budowie"
            - najdłużej realizowaną inwestycję w Polsce! dłużej od naszej opery hehe)
    • qla_pl Re: Mamy uniwersytet! 22.04.05, 16:05
      Gość portalu: Emilia napisał(a):

> Jestem studentką 2.roku UAM w Poznaniu. Powiem tyle: na mój kierunek podczas
      > egzaminów na AB dostały się osoby "spod kreski", czyli ci, dla których zrobiło
      > się miejsce, po tym jak kandydaci najlepsi udali sie na PRAWDZIWE uczelenie.
      > Maturzysto, jeżeli ci życie miłe, nie studiuj w Bydgoszczy !
      zgadzam sie w 100 % :) nalezy uciekac z tego wojewodztwa. UMK tez nie jest az
      takie super..
    • Gość: Bydgoszczanin Re: Mamy uniwersytet! IP: *.tvgawex.pl 22.04.05, 17:12
      Kondolencje z powodu śmierci ostatniej szansy wspólpracy T i B
    • Gość: mateusz145@op.pl Re: Mamy uniwersytet! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 17:13
      Gratuluje wladza miasta i AB kroku w "dobra strone". Pamietajmy jednak, ze o
      sile uczelni tak naprawde decyduja studenci. UKW w obecnym ksztalcie AB nie
      jest w stanie przyciagnac zdolnych studentow z Polski, nawet nie jest w stanie
      zatrzymac najzdolniejsze bydgoskiej mlodziezy. Zatem Panowie decydenci "do
      roboty" jak to mowi premier Belka. Szanujacy sie uniwersytet chyba powinnien
      posiadac kierunki takie jak prawo, ekonomia, podobno rowniez teologie(choc od
      tego juz sie odchodzi)?! Odnoszac sie do wzrostu prestizu miasta dzieki
      powolaniu UKW to oczywiscie w dluzszej perspektywie czasu istnienie
      uniwersytetu daje, podkreslam daje takie szanse, jednak w krotkiej nie ma to
      zadnego znaczenia. Jedynym pozytywnym skutkiem powolania UKW, bez dynamicznych
      inwestycji, bedzie jedynie to, ze sama uczelnia pozostanie na mapie Polski. Nie
      miejmy watpliwosci, ze w przeciagu najblizszych lat boom na edukacje na
      studiach dajacych zyc uczleniom, czyli piecioletnich, sie skonczy i to z bardzo
      prozacznego wzgledu, po prostu zabraknie mlodziezy (niz demograficznych).
      Wracajac do wzrostu prestizu miasta to rowniez obecnie nalezy to ocenic jako
      mzonke i zyczenie. Dowodem na taki stan rzeczy jest chocby brak informacji o
      przyjeciu ustawy powolujacej UKW w dziennikach informacyjnych ogolonodostepnych
      stacji telewizyjnych. Podkreslam jednak ze powolanie UKW to krok do przodu,
      ktego nie nalezy zaprzepascic i pozostac w mizernosci.
      bygdoszczanin, absolwent VI LO, obecnie student II roku dziennych stosunkow
      miedzynarodowych na Uniwersytecie Warszawskim
    • Gość: flis Re: Mamy uniwersytet! IP: 64.212.164.* 22.04.05, 19:28
      tych ktorzy narzekaja na bydg jeszcze Akademie odsylam do info z piatkowej
      Gazety Wyborczej-trojmiasto nt profesora Uniwersytetu Gdanskiego, ktory
      przyznal sie do plagiatu. Prosze przeczytac komentarze studentow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka