Dodaj do ulubionych

Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej

01.07.02, 11:04
Potężne centrum handlowe za 50 mln euro powstaje między Bartodziejami a Fordonem. Czy jest nam
potrzebny kolejny hipermarket? W kogo uderzy? A może upadnie krótko po otwarciu? Czekamy na
Wasze opinie.

Pozdrowienia
Redakcja
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktosiek Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: 217.97.236.* 01.07.02, 11:13
      redakcja napisał(a):

> Potężne centrum handlowe za 50 mln euro powstaje między Bartodziejami a Fordone
      > m. Czy jest nam
      > potrzebny kolejny hipermarket? W kogo uderzy? A może upadnie krótko po otwarciu
      > ? Czekamy na
      > Wasze opinie.
      >
      > Pozdrowienia
      > Redakcja

Pewnie że jest potrzebny !!! Przecież urzedasy muszą z czegoś żyć !!!
      Ktoś musi dać łapówe !!! A kto da jak nie zagraniczny inwestor kiedy w kraju taka
      lipa, kiedy nawet Miler mówi za kulisami że to wszystko niebawem pierdo..ie
      i ludzie wyjdą na ulice. Niech żyją śmierdziele !!!
      • bator1 Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 01.07.02, 11:42
        Nikt przy zdrowych zmysłach nie wywali takiej kasy bez sprawdzenia czy to się
        uda. A jeśli będzie plajta to przecież nie nasz problem tylko właściciela. Kto
        upadnie? Kto miał upaść to już poleciał na bruk a kolejny hipermarket niewiele
        już zmieni. Jak dotąd wszystkie są potrzebne: decydują o tym nie domorośli
        marketingowcy z ulicznych sond ale klienci głosujący nogami. To taka polska
        specjalność: do sitka trzeba wybrzydzać, ze duże jest be, a potem siateczki w
        ręke i naprzód do żana czy innej plastikowej tandety. Wekszośc narodu ma raczej
        ograniczone horyzonty i takim plastik, zwłaszcza kolorowy, zawsze będzie się
        kojarzył z luksuem. Czemu więc się dziwić, ze oferta dużych jest taka a nie
        inna?
        • Gość: MONK Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.tsq.stores.easyeverything.com 01.07.02, 16:20
          Zgadzam sie - popyt musi byc duzy bo inaczej nikt przy zdrowych zmyslach nie
          wydalby takiej kasy. Dobrze, ze cos sie dzieje - kazda inwestycja w miescie to
          duzy plus. Ciekawe czy tym razem powstanie kregielnia???
          • Gość: Zenon Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 01:36
            Tak, tak!!
            Można będzie w kolejne miejsce na spacery po kościele się udać.
            Kiedyś to tylko giełda na "chemiku" była, a teraz - hoho jaki wybór!

Z radością odwiedze ow przybytek, by poddać się cudownej fali rozbrykanych pań
            w ortalionowych skafanderkach, żracych pizze i lody, wjeżdzajacych koszykami w
            dupsko.
    • Gość: Malina Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.pl / 10.0.1.* 01.07.02, 19:37
      Ja się cieszę. Nawet najgorszy hipermarket bedzie wyglądał ne tej Fordońskiej
      lepiej, niż te rudery, które tam stały - to po pierwsze. Po drugie jest
      szansa, że może będzie jeszcze taniej, choć jak nasz czerwony rząd Towarzyszy
      zabroni promocji, to nie wiem jak to będzie, ale pewnie handlowcy coś wymyślą.
      Po trzecie to kolejna inwestycja w Bydgoszczy, a z każdej kolejnej trzeba się
      cieszyć. Po czwarte - nie ma co się przejmować protestami małych kupców -
      mieli 12 lat, żeby się skonsolidować i stworzyć zwartą i silną drużynę, ale im
      się pewnie za bardzo nie chciało to niech teraz nie narzekają. Czyli same
      plusy. Tak to już też jest, że w kapitaliźmie silniejszy i lepszy wygrywa a
      słabszy przegrywa. Nie sądzę, żeby hipermarket po wybudowaniu miał paść - nikt
      o zdrowych zmysłach nie wydałby kupe kasy tylko, gdyby miał świadomość, że mu
      się nie opłaci. Chociaż jakieś tam ryzyko pewnie jest, ale chyba nie wielkie.
    • Gość: PIT Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: 213.77.40.* 01.07.02, 22:31
      W Poznaniu, który jest tylko 1.5 raza ludniejszym od Bydgoszczy miastem działa
      co najmniej 2x więcej hipermarketów niż w B. - żaden z nich jakoś nie upada, a
      i drobny handel jakoś również funkcjonuje. Jęśli mamy już 3 duże hipermarkety,
      to nic nie zmieni jeśli będzie ich np 5 - ci co do nich chodzą będą chodzić,
      zaś zwolennicy małych sklepików się od nich nie odwrócą.
    • Gość: bartas Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: 158.75.20.* 02.07.02, 11:06
      Rozpocznie sie wielka konkurencja miedzy bydgoskimi marketami.
    • radex3 Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 22.07.02, 12:53
      Bydgoszcz nie ma jeszcze hipermarketu z prawdziwego zdarzenia. Takie sklepy są
      już w Poznaniu, Gdańsku, Krakowie i innych większych miastach w Polsce. Są to
      miejsca gdzie można kupić dosłownie wszystko. Można też spotkać się ze
      znajomymi. W takich centrach jest wiele restauracji i kafejek. Jednak takie
      sklepy powstają na przedmieściach. U nas natomiast niewiadomo dlaczego buduje
      się supermarkety w centrum miasta. Niedługo ktoś wpadnie na pomysł, żeby
      postawić hipermarket na środku Starego Rynku. A gdyby zbudować hipermarket poza
      miastem nie było by problemu konkurencji. Mieszkam ok. 500 m od Geant. Często
      chodzę tam na przykład po chleb. Gdybym natomiast miał iść po chleb albo do
      osiedlowego sklepu (200 m) albo do hipermarketu na przedmieściach (dajmy na to
      10 000 m) to nie zastanawiałbym się długo. Co innego duże zakupy. Raz w
      tygodniu mógłbym pojechać do wielkiego hipermarketu kupić wszystko co jest mi
      potrzebne, zjeść obiad, obejżeć film w kinie. Każdy kto był w M1 w Poznaniu,
      Geant w Gdańsku zrozumie o co mi chodzi. Hipermarket powinien powstać, ale na
      pewno nie przy ulicy Kamiennej! Powinno się wprowadzić "strefę ochronną", która
      zapobiegłaby powstawaniu wielkich w centrum miasta i w promieniu kilku
      kilometrów od niego.
      • Gość: LilSnake Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 22.07.02, 13:39
        radex3 napisał:

> Bydgoszcz nie ma jeszcze hipermarketu z prawdziwego zdarzenia. Takie sklepy

> już w Poznaniu, Gdańsku, Krakowie i innych większych miastach w Polsce. Są to
        > miejsca gdzie można kupić dosłownie wszystko. Można też spotkać się ze
        > znajomymi. W takich centrach jest wiele restauracji i kafejek.

I co, nie ma u nas takich miejsc?

Jednak takie
        > sklepy powstają na przedmieściach. U nas natomiast niewiadomo dlaczego buduje
        > się supermarkety w centrum miasta. Niedługo ktoś wpadnie na pomysł, żeby
        > postawić hipermarket na środku Starego Rynku. A gdyby zbudować hipermarket
        poza
        >
        > miastem nie było by problemu konkurencji. Mieszkam ok. 500 m od Geant. Często
        > chodzę tam na przykład po chleb. Gdybym natomiast miał iść po chleb albo do
        > osiedlowego sklepu (200 m) albo do hipermarketu na przedmieściach (dajmy na
        to
        > 10 000 m) to nie zastanawiałbym się długo.

Wiec jednak mamy hipermarkety z prawdziwego zdarzenia, bo wszystkie 3 nasze
        maja kazdy powyzej 10,000 m2 (centra handlowe oczywiscie duzo wiecej), a to
        nowe centrum handlowe ma byc przy okazji centrum rozrywkowo-sportowym.

Co innego duże zakupy. Raz w
        > tygodniu mógłbym pojechać do wielkiego hipermarketu kupić wszystko co jest mi
        > potrzebne, zjeść obiad, obejżeć film w kinie. Każdy kto był w M1 w Poznaniu,
        > Geant w Gdańsku zrozumie o co mi chodzi. Hipermarket powinien powstać, ale na
        > pewno nie przy ulicy Kamiennej! Powinno się wprowadzić "strefę ochronną",
        która
        >
        > zapobiegłaby powstawaniu wielkich w centrum miasta i w promieniu kilku
        > kilometrów od niego.

Nie zapominaj, ze nasze miasto otoczone jest lasami- czy chcialbys je wyciac
        pod hipermarket? Poza tym do hipermarketow musi byc dobry dojazd nie tylko
        samochodem, ale i komunikacja miejska- w miastach, o ktorych wspomniales
        funkcjonuja bezplatne linie autobusowe dowozace klientow, a markety usytuowane
        sa najczescie przy trasach przelotowych. U nas nie ma takiej obwodnicy, jaka ma
        np. Trojmiasto, wiec markety lokuja sie przy drogach wylotowych z miasta i
        bardziej w centralnych punktach, necac przebudowa ukladu drogowego.
        • radex3 Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 29.07.02, 12:52
          Po pierwsze hipermarkety o powierzchni 10 000 m2 może wydawały się ogromne 10
          lat temu.
          Po drugie oczywiście że Bydgoszcz ma obwodnicę. Krótką bo krótką ale ma .
          Po trzecie mówienie że nie można zbudować hipermarketu poza miastem, gdyż
          jesteśmy otoczeni lasami jest idiotyczne .Mówi się że miasto otoczone jest
          lasem, i tak też wygląda to na mapie, ale nie popadajmy w skrajności. Lasy nie
          przylegają do miasta aż tak ściśle. I jestem pewien że znalazłoby się miejsce
          na postawienie kilku całkiem sporych hipermarketów.
          Natomiast budowanie takich sklepów w mieście oznacza niezdrową konkurencję i
          utrudnienia w ruchu drogowym !
          • Gość: LilSnæke Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 29.07.02, 13:04
            Tylko, ze ta nasza obwodnica to nie jest zadna autostrada, a nigdzie na swiecie
            nie widzialem centrow handlowych (to nie to samo, co hipermarket- ten ma ok.
            10000-20000 m2 powierzchni) na odludziu poza miastem, bez dojazdu komunikacja
            miejska (chyba, ze w Ameryce), przy podrzednej drodze- zawsze sa na
            przedmiesciach i najczesciej przu drodze szybkiego ruchu lub autostradzie.
            Poniewaz w Bydgoszcz nie ma takich warunkow, a panstwo nie kwapi sie do budowy
            drog, miasto buduje przy przelotowkach miejskich, a przy okazji za pieniadze
            iwestora przebudowuje uklad drogowy. Cos za cos- albo ma sie nic nie dziac,
            albo wiekszy ruch, ale za to lepsze drogi w miescie.
    • zoe_bydg Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 22.07.02, 17:32
      Kolejny supermarket to w końcu chyba normalka w dobie wolnego rynku.Inwestor
      napewno przeprowadził badania marketingowe i skoro sie decyduje, aby zbudować
      nowy market, to pewnie wie co robi. Generalnie nie mam nic przeciwko kolejnemu
      marketowi-zwłaszcza, że ma to być HIPERMARKET! Takiego w B.jeszcze nie ma ;
      może zwiększona konkurencja zmusi istniejące juz supermarkety do większej
      troski o klienta, Wszyscy wiemy, że różnie z tą troską bywa.Ponadto za każdym
      razem miasto zyskuje - a to przebudowa układu komunikacyjnego, amto nowe
      miejsca pracy itd. Myślę, że nie należy tematu demonizować.
      Na marginesie chcę dodać, że lokalizacja marketów poza miastem wiąże się z
      dojazdem do nich. Właściciele powinni zapewniać dojazd-np.bezplatny; nie
      wszyscy maja samochody!!
      • carton Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 23.07.02, 06:46
        zoe_bydg napisała:

[...] zwłaszcza, że ma to być HIPERMARKET! Takiego w B.jeszcze nie ma [...]

Twierdzisz, że w Bydzi nie ma hipermaketów?! Przecież są.
        A może chodziło Ci o to, że takiego jak ten budowany jeszcze nie ma ;-)

/CarTon
        • Gość: LilSnæke Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.plan.auc.dk / *.i4.auc.dk 23.07.02, 14:41
          carton napisał:

> zoe_bydg napisała:
          >
          > [...] zwłaszcza, że ma to być HIPERMARKET! Takiego w B.jeszcze nie ma [...]
          >
          > Twierdzisz, że w Bydzi nie ma hipermaketów?! Przecież są.
          > A może chodziło Ci o to, że takiego jak ten budowany jeszcze nie ma ;-)
          >
          > /CarTon

Wlasnie. Zoe chyba chodzilo o to, ze u nas nie ma "malli", jak w Stanach, ale w
          Polsce jeszcze nigdzie ich nie ma- chyba, ze w Wa-wie.
          • Gość: Visenna_ Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.tele2.pl 23.07.02, 15:47
            W Warszawce są różne "Galerie" - nie wiem, skąd ta nazwa, ale można się wyżyć
            tam konsumpcyjnie chyba w każdej sferze, jeśli ktoś lubi.
            Myślę sobie, że miasta są tak zagęszczane, wszystko b ędzie pod dachem i może w
            przyszłości będzie trzeba mieszkać pod miejskim dachem - w budynku,
            mieszczaćego całe miasto w jednej gigamarketowej bryle, implikującej
            koegzystencję domów (apartamentów?), centrów pracy i rozrywki, parków pod
            dachem.. A tlen - w barach tlenowych. A na zakupy - do galerii.
            ;-))
            Pzd
            Visenna_
            • zoe_bydg Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 23.07.02, 20:35
              No , dobrze, pisząc HIPERMARKET mialam na myśli market większy i bardziej
              uniwersalny niż Geant, Tesco, Auchan itd. wiem , że w Polsce nie ma malli ,
              czyli centrów handlowych ,a zwlaszcza w naszym regionie, Ciekawe jaka sieć tym
              razem zafunduje nam kolejne pieniądze do kasy miejskiej? czy ktoś wie?
              • Gość: Maciej___ Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.nat.tvknet.pl 23.07.02, 21:49
                Ahold, czyli Hypernova.
                • atomski Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 24.07.02, 00:50
                  Ja w sprawie formalnej . Ten hipermarket to on średnio przy Kamiennej .chyba
                  raczej przy Fabrycznej ?
                  I w 25 % przy Fordońskiej :))))))))))

• kicikoci Kto to wybuduje 25.07.02, 21:58
                  No, niezupelnie Ahold.

To nie bedzie tak, jak w innych marketach, ze np. glowna czesc obiektu to market Geant, wiec reszta (galeria) to tez
                  firma z rodziny Geanta.

Tutaj ''dodatek� czyli galeria z butikami bedzie wieksza od marketu (choc sam ma miec wielkosc Geanta). Istotnie
                  market ''Hypernova'' bedzie wlasnoscia Aholda, ale Ahold (siec holenderska) tylko wynajmie sobie powierzchnie od
                  wlasciciela calego obiektu, ktorym na razie jest budujaca calosc dunska firma TK Development.
                  Jest wlascicielem ''na razie'' bo zaraz po wybudowaniu sprzeda calosc firmom finansowym, ktore moga poczekac
                  10-15 lat na zwrot nakladow.
                  Wiec Ahold to ok. 1/3 calego gmachu i jedynie podnajemca sali.
                  Zas owe granty na przebudowe drog dookola, na zuzel w Polonii itp. - to sprawka Dunczykow z TK.

Pozdrawiam

---------------------------------
                  Co masz zrobic dzisiaj, zrob pojutrze - masz w ten sposob dwa dni wolnego
                  • zoe_bydg Re: Kto to wybuduje 26.07.02, 10:45
                    kicikoci napisał:
                    "co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze-masz w ten sposób dwa dni wolnego"
                    sluszne hasło- zwlaszcza w porze letniej!:-)

• Gość: , Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.ic.net.pl 26.07.02, 07:54
      ,
    • Gość: Macias Bydgoszcz == KOSOWO itp. miasta IP: *.telsten.com / 10.20.4.* 27.07.02, 20:25
      Tylko w krajach 3 swiata .. gdzie w niedawnym czasie byly wojny i zalamania
      stawai sie Hipermarkety w Centrum miasta ..

BYL KTOS Z WAS W Krajach UNI ???!!!

tam hipermarkety znaduja sie kilka kilometrow poz miastami .. ale w Bydgoszczy
      musi byc inaczej , bo jakis wiesniak dal zgode i kupil sobie BMW by podrywac
      laski .. (zona mu nie wystarcza , labo nie daje :)))) )

Obrazli text ale coz ...
      Tak jest ;)
      • jasio4 Re: Bydgoszcz == KOSOWO itp. miasta 27.07.02, 20:28
        Odpuść Waść. Fabryczna to centrum miasta??
        • Gość: back off Re: Bydgoszcz == KOSOWO itp. miasta IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 28.07.02, 20:05
          Jasio z wielkim szacunkiem, ale co z Geant'em?
          Powiedz mi kto wydał zgodę na to co jest teraz w Fordon City?
          Dokładnie Tatrzańskie osiedle. Tam w odległości 1 km od siebie na max masz :
          Jumbo, miniMal, Lidl, Biedronka. Od miniMala masz do Jumbo 200 metrów, z Jumbo
          i minimala do Lidla masz około 150 metrów.

A rozpędź sie samochodem i już jestes w Auchan. Teraz kolejne 3 min samochodem
          i bedzie kolejny moloch. Obok Obi.

Jedno stanowwisko pracy w markecie zabiera 10 miejsc pracy w handlu prywatnym.

Powiesz mi, że miejsca pracy?
          Makro 1998 rok - zatrudnienie 400 osob. Dzis okolo 100.
          miniMal 1997 rok 100 osob. Dziś 27.

To wszystko teraz jest tylko grą dla tych u góry. Oni tylko zarobia , raz i
          teraz. Potem wszystko ma sie samo kręcić i tak naprawde nikt juz nie zarobi. To
          wlasnie teraz beda pieniadze robione. Teraz ludzie zrobia kariery i gory
          pieniedzy, jeszcze przed wybudowaniem. Potem to bedzie poczatek konca, powolnej
          smierci.

Wierz mi, mam doskonale źródła.:)

Miłego dnia.

Stasiu
          • Gość: macias Masz RACIE ^^^ IP: *.telsten.com / 10.20.4.* 28.07.02, 20:31
            Tu chodzi o kase tylko dla tych z gory .. ;)

kazdy o tym wie , no chyba .
            JA to bym takich na latarniach powiesil : )

NIe wazne czy hipermarket jest na Fabrycznej czy na Starym Rynku
            WAzne ze ma wlpyw na nas czyli Bydgoszczan ...
            Ja tam nie cche tego hipermarketu .. no chcoc moze trafimy wtedy do ksiegi
            GInesa .. moze :)

3majcie sie
            NArazIE
          • carton Re: Bydgoszcz == KOSOWO itp. miasta 29.07.02, 07:16
            Też uważam, że centrum miasta to nie miejsce dla hipermarketów ale jak czytam
            część wypowiedzi, to mam wrażenie, że niektórzy są przeciwko hipermarketom w
            ogóle - gdzie by nie były i tak będzie źle!

Gość portalu: back off napisał(a):

[...]
            > Powiedz mi kto wydał zgodę na to co jest teraz w Fordon City?
            > Dokładnie Tatrzańskie osiedle. Tam w odległości 1 km od siebie na max masz :
            > Jumbo, miniMal, Lidl, Biedronka. Od miniMala masz do Jumbo 200 metrów, z
            Jumbo
            > i minimala do Lidla masz około 150 metrów.
            >
            > A rozpędź sie samochodem i już jestes w Auchan. Teraz kolejne 3 min
            samochodem
            > i bedzie kolejny moloch. Obok Obi.
            Mi osobiście to pasuje - jest bardzo wygodne. No i konkurencja większa.
            (zapomniełeś jeszcze o Championie ;-))

> Jedno stanowwisko pracy w markecie zabiera 10 miejsc pracy w handlu
            prywatnym.
            Skąd to wiesz? Były prowadzone jakieś badania w tym temacie i stąd ten wynik
            czy jest to po prostu jeden z koronnych "argumentów" zagorzałych przeciwników
            dużych sklepów?

[...]
            >Potem to bedzie poczatek konca, powolnej
            >
            > smierci.
            Początek końca, powolna śmierć czego!? Hipermarketów? Całego handlu?
            Apokalipsa...? ;-)

> Wierz mi, mam doskonale źródła.:)
            Tak, a jakie to źródła?

Pozdrawiam
            /CarTon
    • apokalipssa Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 29.07.02, 10:53
      witam!wydaje mi się, że to już przegiecie, nie wiem po co kolejna blaszana
      puszka do tracenia pieniędzy dla i tak już zubożałego społeczeństwa Bydgoszczy.
      Jak tak dalej pójdzie upadną nasze osiedlowe sklepiki.Z drugiej strony
      kręgielnia, która też ma tam powstać może być ciekawą atrakcją.Tego właśnie w
      Bydgoszczy brakowało.Ale może zamiast budowy kolejnego hipermarketu przydałoby
      się centrum rozrywki.A wiecie może co z myślęcińskim Aqaparkiem????

pozdrawiam

Apokalipssa:)))
      • carton Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 29.07.02, 13:28
        apokalipssa napisała:

[...]A wiecie może co z myślęcińskim Aqaparkiem???? [...]

Nic, bo niczego takiego w Myślęcinku nie ma i nie będzie ;-)

/CarTon
        • bator1 Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 29.07.02, 13:53
          Problem: hipermarkety a sprawa polska wrócił tymczasem na poziom absurdalnych
          argumentów o molochach niszczących pana Ziutka handlującego w bramie. Aż dziw,
          ze nie powstał na forum wątek zwolenników ubrań szytych na miarę zamiast
          kupowanych z importu, takichże butów od prawdziwych szewców czy chociażby
          taksówkarzy domagających się, aby uznać ich za jedynie słusznych...
          • Gość: freeride Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoski.pl / 192.168.1.* 29.07.02, 20:17
            "Ja się cieszę. Nawet najgorszy hipermarket bedzie wyglądał ne tej Fordońskiej
            lepiej, niż te rudery, które tam stały - to po pierwsze. Po drugie jest szansa,
            że może będzie jeszcze taniej, choć jak nasz czerwony rząd Towarzyszy zabroni
            promocji, to nie wiem jak to będzie, ale pewnie handlowcy coś wymyślą. Po
            trzecie to kolejna inwestycja w Bydgoszczy, a z każdej kolejnej trzeba się
            cieszyć. Po czwarte - nie ma co się przejmować protestami małych kupców - mieli
            12 lat, żeby się skonsolidować i stworzyć zwartą i silną drużynę, ale im się
            pewnie za bardzo nie chciało to niech teraz nie narzekają. Czyli same plusy.
            Tak to już też jest, że w kapitaliźmie silniejszy i lepszy wygrywa a słabszy
            przegrywa. Nie sądzę, żeby hipermarket po wybudowaniu miał paść - nikt o
            zdrowych zmysłach nie wydałby kupe kasy tylko, gdyby miał świadomość, że mu się
            nie opłaci. Chociaż jakieś tam ryzyko pewnie jest, ale chyba nie wielkie."

Przyznam, że szczęka mi opadła jak przeczytałem olśniewający traktat
            ekonomiczny Maliny.

"Tak to już też jest, że w kapitaliźmie silniejszy i lepszy wygrywa a słabszy
            przegrywa..." - być może w dzikim kapitalizmie przełomu XIX i XX wieku tak, ale
            było nie było żyjemy jakieś 100 lat później i ten kto bywał w krajach o
            większej kulturze handlowej i przemysłowej i chociaz troche orientuje się w
            polityce ekonomicznej wie, że gdyby koncerny handlowe postępowały z drobnymi
            handlowcami tak jak postępują u nas przy cichej zgodzie każdego z następujących
            po sobie rządów utonęłyby w długach, które musiałyby zaciągnąc na spłatę
            odszkodowań.

Wspaniały jest również fragment o CAŁYCH 12 latach na skonsolidowanie drobnego
            handlu w 40-milionowym państwie. Wygląda na to że Malina ma jakieś 20 lat z
            czego 12 wydaje jej się sporym kawałem historii. Kupcy na zachodzie Europy
            mieli bagatela tylko jakieś 200 - 300 lat więcej, ale nie czepiajmy się
            szczegółów! Handlowcy, kupcy i producenci! Dlaczego nie chciało się wam
            stworzyć przez CAŁE 12 lat hiperkonsorcjum ze bilionowym kapitałem dzięki
            któremu złoty stałby się pierwszą walutą na świecie!?? Albo chociaż drugą...:(((

"Po drugie jest szansa, że może będzie jeszcze taniej" - Droga Malino!
            Oczywiście że będzie jeszcze taniej! Tylko nie wiem czy zdajesz sobie sprawę
            dzięki komu. Ano na przykład dzieki producentom którzy zgodzą się na
            najbardziej zaniżoną cenę i najcięższe dla nich warunki dostawy. A czy wiesz że
            sklepik który ma ok 1000 złotych dziennie obrotu płaci taką samą opłatę
            handlową za sprzedawany alkohol jak hipermarket? Bywa że w stosunku rocznym
            sama opłata stanowi 10% całorocznego obrotu (w małym sklepie)!

"jak nasz czerwony rząd Towarzyszy zabroni promocji, to nie wiem jak to będzie"
            Ja również drżę z obawy! Podejrzewam że będzie to pierwszy ze zwiastunów
            nadchodzącej Apokalipsy! Apeluję o niepozbawianie nas Konsumentów jednego z
            pierwiastków śladowych niezbędnych do życia jakim jest Przecena!

"Nie sądzę, żeby hipermarket po wybudowaniu miał paść" - ja też nie sadzę,
            przecież w końcu takich jak Malina jes dużo więcej.

Z jednym się zgodzę, blaszany świecący klocek wygląda schludniej niż stare i
            zniszczone zakłady. Chociaz w tym przypadku jest szansa że będzie to miało w
            sobie coś z architektury uzytkowej.

Wszystkim, którzy najpierw napiszą a potem pomyślą dedykuję piosenkę
            Kultu "Konsument" oraz raz na jakis czas przeczytanie czegos innego
            niz "Cosmopolitan".

pozdr
            maciej

ps.
            Nie jestem drobnym kupcem:)
            • Gość: back off Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 00:09
              Carton :) Witaj
              Już wyjaśniam, ale pozwól, że będę kończył raczej naszą dyskusję niż podawał
              kolejne wątki.

Mi chodzi o kradzież. Pozwolenia na markety to sa miliardy. Jak byś w tym
              siedział,wiedziałbyś doskonale o czym mówię. Pieniądze na budowę to jedna
              sprawa, miliardy na inne cele to inna bajka.

Champion przyzjanę zapomniałem:)

Tobie odpowiada bliskośc, cieszę się. Konkurencja powiadasz?
              Otóż jest sprawą miesięcy zamknięcie kolejnych 2 marketów w Bydgoszczy. W tym
              prawdopodobnie własnie miniMal - Fordon. To wynik "konkurencji" :))))))))

Bo widzisz tu wcalnie nie chodzi o społeczeństwo. Tu chodzi o pozwolenia,
              zamówienia i upadłość. Kolejne korporacje wymieniają, sprzedają sobie sieci
              marketów, robią wałki na vacie, zezwoleniach, zamowieniach, czynszach,
              gratisach i pracownikach. Potem znikają, sprzedają, ogłaszają upadłość.

To temat rzeka.

Pytasz o dane? Powiem Ci ogólnie, ponieważ nie jestem upoważniony i nie moge
              wymieniac nazwiskami, poza tym to nic nie zmieni.
              Dane =
              Dyrektor Makro - obecnie Pani dykrektor
              Kierownik miniMal Fordon, asystentka
              Dyrektor Jumbo, Dykrektor departamentu świeżego Jumbo
              Kierownik miniMal - bartodzieje
              zastępca kierownika - Leroy Merlin
              -pracownicy wyżej wspomnianych marketów na różnych stanowiskach-

inspektorzy R.K., M.U. - jeśli wiesz kim są inspektorzy :)

Na tym zakończę swoją wypowiedź. I wierz mi, że to wszystko nie jest dla
              społeczeństwa, to wszystko jest dla wybranych. Ty i społeczeństwo tylko za to
              płaci.
              A dane o 10 osobach sektora prywatnego to wynik badań NIK z 2001 (czerwiec),
              przedstawionyych również w programie 1 TVP i roczniku statystycznym.

Mówisz jeszcze, że prywaciarze mieli czas, po częsci prawda. Aczkolwiek czy
              wiesz, że Bydgoszcz i Kuj - Pom ma 3 miejsce pod względem bezrobocia?
              Wiesz co jest jeśli zamiast 1000 prywaciarzy jest 100 osob w markecie, a po pół
              roku od otworzenia marketu tradycyjnie zwalnia się około 30% , a po max dwóch
              latach 50% personelu? To oznacza, że zamiast 1000 pracującch masz 50. I
              przeważnie połowa z nich pracuje za około 600zł i nie ma komputerów i
              możliwości wypowiedzieć się tutaj.

Miłego dnia.

Stasiu
              • carton Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej 30.07.02, 07:02
                Gość portalu: back off napisał(a):

[...]
                > Otóż jest sprawą miesięcy zamknięcie kolejnych 2 marketów w Bydgoszczy. W tym
                > prawdopodobnie własnie miniMal - Fordon. To wynik "konkurencji" :))))))))

Od kiedy parę kroków dalej otwarto Jumbo klienci wybrali nowy sklep a miniMal
                świeci pustkami. Jeżeli ten drugi padnie, to właśnie ze względu na odpływ
                klientów a nie z powodu, jak piszesz, "konkurencji"... (co ten cudzysłów miał
                konkretnie sugerować?).

> Bo widzisz tu wcalnie nie chodzi o społeczeństwo. Tu chodzi o pozwolenia,
                > zamówienia i upadłość. Kolejne korporacje wymieniają, sprzedają sobie sieci
                > marketów, robią wałki na vacie, zezwoleniach, zamowieniach, czynszach,
                > gratisach i pracownikach.

Racja, zdarza się, ale to nie powód żeby być przeciwko takim sklepom w ogóle.
                Należy raczej mieć pretensje do tych co uchwalają takie prawo i przepisy, które
                pozwalają potem na różne przewały, popatrzeć na ręce politykom i urzędasom, do
                których należy podejmowanie decyzji w konkretnych sprawach.

> Mówisz jeszcze, że prywaciarze mieli czas, po częsci prawda. [...]

Akurat to nie ja powiedziałem :-)
                Pozdrawiam
                /CarTon
    • Gość: r1 Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.02, 07:41
      Może jakiś sens to ma z tym że nie podoba mi się organizacja pracy drogowców w
      tym terenie którzy to zatruwają życie każdemu kto chce się tam przedostać !!!
      Ktoś powinien za to beknąć !!! Koparki , spychacze , wywrotki i nikt nie
      przejmuje się tym że nie można przejść lub przejechać (a niektórzy tak właśnie
      pracują ) SKANDAL !!!!
    • Gość: Luksus Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.studioplus.com.pl / 192.168.1.* 30.07.02, 13:45
      Może jest potrzebny a może nie, wydaje się jednak że głównie ceną walczą obecne
      hipermarkety. Pytanie jednak pozostaje - co z tego ma miasto? I wolałbym mówić
      o konkretach niż o "zagospodarowywaniu terenu" i tym podobnych duperelach. Tak
      duży sklep to musi płacić giiiiiiiiiiigantyczne podatki do kasy miasta (sam nie
      wierzę w to co napisałem).
      • Gość: back off Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 23:18
        Cuż my malutcy możemy?:)

Carton przepraszam, masz rację, to nie Ty powiedziałeś o czasie dla
        prywaciarzy:) Przepraszam:) Zwracam honor:):):):)

Miłego dnia.

Stasiu
        • Gość: xkowal Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.nash01.tn.comcast.net 01.08.02, 04:35
          A tu gdzie teraz jestem sa hipeeeermarkety jak 10 "naszych" Auchanow.
          Nazywaja sie Mole. :)
          • Gość: back off Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 23:28
            xkowalu:)

W Szwecji zaraz za granicą z Norwegią jest hipermarket miasto:)
            Kto tam był, widział TO. :)
            Parking jest na 35.000 samochodów:) To jest coś jak miasto pod dachem. Jest TO
            na terenie dawnych pól golfowych. Na terenie TEGO są 4 Mc Donaldy:) Są tam
            boiska do kosza, dyskoteki, wszystko co możesz wymyśleć. Kópisz tam wszystko co
            można kópić. I nikt wcale nie mówi, że to jest złe, aczkolwiek jest to na
            granicy krajów, jest To jedno na jakieś 300 km i znajduje się pod miastem.
            Ehhh to jest zopełnie inny świat. Nie można tego porownywać.

Miłego dnia.

Stasiu
            • Gość: xkowal Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.nash01.tn.comcast.net 03.08.02, 04:47
              Tu sa wiecej niz 4 McDonaldy, w jednym z nich pracuje :)
    • Gość: devon Re: Gigantyczny hipermarket przy Kamiennej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.08.02, 17:20
      Jestem za
      z jednym malutkim zastrzeżeniem.
      Mam nadzieję(pewnie złudną),że tym razem jakieś podatki z tego marketu będą
      wpływać do kasy miasta.Bo jak na razie to chyba specjalnie nie wychodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka