Gość: TK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:32 Mogę płacić administratorowi nieruchomości za nieczystości pozostawione przez mojego psa.Ale dlaczego mam płacić podatek za posiadanie psa TZW."Samorządowi". Tego ku..a nie rozumiem. Pozdrawiam TK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Emeryt Re: Administrowanie DonoseM IP: *.telsten.com / *.telsten.com 11.05.05, 20:58 To jest "troche" kuriozalne zyczenie administracji.Od tego wlasnie jest straz miejska zeby znalezc tych wlascicieli psow i ich ukarac.W moim bloku i w sasiednim co drugi mieszkaniec ma psa,ale nie widzialem sprzatajacych.Nie widzialem rowniez strazy miejskiej.Ludzie w innych krajach placa podatki od psow i sprzataja,bo to niema nic ze soba wspolnego.Pieniadze z podatkow przeznaczone sa na opieke nad bezdomnymi zwierzetami itp cele.Nikomu nie przychodzi do glowy zeby kwestionowac taki system.U nas ludzie nie moga nauczyc sie porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Administrowanie DonoseM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:27 Jakie to donoszenie znajome,swojeskie,bydgoskie...........ech ,łezka się w oczku kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROMOSLAW PROPONUJE ZAJAC SIE ADM-em-co na to PREZYDENT IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.05.05, 21:50 ZALATWIANIE MIESZKAN ZA PIENIADZE,MOWI SIE ZE TO KOSZTUJE 5000ZL-DO 15000ZL W ZALEZNOSCI OD MIESZKANIA!W TYCH MIESZKANIACH OD RAZU ROBI SIE REMONTY I WYMIENIA OKNA ZEBY BYLO WSZYSTKO OK.ZLECANIE SWOIM FIRMA REMONTOW ITP. PRZEZ PANA WEB.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: PROPONUJE ZAJAC SIE ADM-em-co na to PREZYDENT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:07 a ci od roznoszacych choroby kotow (m.in. ta wplywajaca na plod zenski kobiet w ciazy) i nie placacy podatkow to co luzik? Jestem ciekaw jak mi udowodnia ze to kal mojego psa (na podstawie donosu?) zazadam ekspertyzy znalezionego gowna! Banda lbow razem z prezydentem tego wsiunowa! najpierw pozamykal ulice dojazdowe lub porobil jednokierunkowe dojazdowek do arterii Kamienna a teraz jakis schemat z psimi gownami! Moze cofniemy sie do drezyn wiesniaki? Zafundujemy wam wycieczke do cywilizowanych krajow na zach od Laby zebyscie zobaczyli jak rozwiazuje sie ten problem w XXI wieku tam! Polanki dla psow gdzie ekipy sprzataja to co one tam zrobia zasciankowa wiocho komuchow zwana brzydgoszcz!!!pozdro dla normalnych, czyli nie trepow i komuchow ktorych od zajeb w tej wsi! Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: PROPONUJE ZAJAC SIE ADM-em-co na to PREZYDENT 11.05.05, 22:24 psa osobiście nie mam.jednak widzę pewną lukę w organizacji.będąc ostatnio w Bydgoszczy(a bywam nieczęsto),miałem okazję przejść się przez park w pobliżu filharmonii.zauważyłem tam podajniki z woreczkami do sprzątania zwierzęcych odchodów wraz z ikonami instruktażowymi jak korzystać z podajników.ponumerowane obrazki kolejno wskazywały miejsce poboru worka na odchody(stosowny otwór w podajniku),sposób napełnienia worka odchodami,sposób zawiązania worka na pętęlkę.na tym kończy się instrukcja.nie ma ciągu dalszego-gdzie się z tym woreczkiem(zapełnionym)udać.bo przecież nie wrzucać go skąd się pobrało,jak sądzę.jest to hetka pętelka.warto sprawę dograć do końca wstawiając obok podajników poborniki.z jednego się woreczek weźmie,do drugiego wrzuci.tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PROPONUJE ZAJAC SIE ADM-em-co na to PREZYDENT IP: 130.60.44.* 12.05.05, 18:00 podejrzewam, ze nalezaloby zabrac ze soba do domu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Administrowanie DonoseM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 08:39 Nie mogę się śmiać bo mam zajady. Już widzę sprzątaczkę jak na mnie donosi. Ogłoszenia przez nikogo nie podpisane można sobie powiesić w WC. Jak będę miał co kawałek kosz do wyrzucania odchodów to będę to robił bez straszenia, ale w mojej okolicy w Fordonie kosza nie uświadczysz i ktoś myśli, że będę z psim gównem latał przez pół osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kynolog Re: Administrowanie DonoseM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:10 uważam że to dobry pomysł! Jak sprzątaczka nie posprząta psich kupek to ją wyleją z roboty bo ma być czysto. Pokażcie mi taką ktora będzie to robiła bez szemrania zamiast lepiej wskazać gościa który nie sprzątnął g... Ja bym tak zrobiła. koniec z pobłażaniem dla właścicieli psów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Administrowanie DonoseM IP: 130.60.44.* 12.05.05, 17:57 Swiete slowa... tu nie chodzi o psy tylko o ich wlsacicieli.. i tu nie chodzi o to zeby straz miejska miala tyle roboty jeszcze z psami tylko o to zeby bylo w miare czysto, zeby ludzie byli mili w Polsce i zeby nie sr...li gdzie popadnie bo to juz jest zwykle chamstwo. Potem sie dziwimy, ze nas zle postrezgaja np. na zachodzie... A fajnie wyglada g...wno na ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK Re: Administrowanie DonoseM IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 11.05.05, 22:36 A ja dzisiaj wlazłem w wielkie gowno na parkingu... Niestety niechlujni wlasciciele psow nie dbaja sami o trawniki,ale ciagna psa jak swinie na postronku wlazac na trawnik zeby zwalila psina wielka kupe. Zwracaja Tobie uwage: nielaz bo zadepczesz trawe... A pozniej sami mowia: w Anglii maja piekne trawniki,a u nas sa strasznie zaniedbane...[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Administrowanie DonoseM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:11 Zastanawia mnie ta troska o czystość ulic i trawników i uwolnienie ich od kup. W tym mieście kupka psia na trawniku jest be, natomiast jak ten sam trawnik zajeżdżą do cna kulturalni właściciele samochodów to wszystko jest cacy i nikt się nie śmie czepiać, ot zaścianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart A was szlag nie trafia?!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:05 Czy ja, 24 letni facet, musze upominac w parkach, przez ktore notorycznie przechodze, co drugiego wlasciciela psa, zeby raczyl posprzatac psie g..no? Nie po to miasto wystawilo woreczki! Ale to trzeba wziac woreczek i chcywic co kochany piesek narobil... Piesek kochany, a g.wienko jest be...? Ale ja nie mam zamiaru uprawiac slalomu parkowego! Na slalom mam gory, no i nieobsrane stoki... Czy wasze psy robia wam na dywan?! A nawet jesli im sie zdarzy, to co zostawiacie na dluzej? Tak w ogole jestem przeciwnikiem psów w miescie? Te zwierzaki nie pasuja do standardowego polskiego m- z plyty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: A was szlag nie trafia?!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:13 święte słowa! skoro nie wolno trzymać w blokach np. świnki czy kurki to dlaczego pozwalać na trzymanie psa. niech ten wątpliwy "luksus" mają tylko mieszkancy domków. to nie jest żart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Re: Administrowanie DonoseM IP: *.w80-9.abo.wanadoo.fr 12.05.05, 09:22 To bardzo dobrze, ze nareszcie cos sie dzieje w sprawie paskudzacych psow (wlascicieli?). Ja mieszkam w prywatnym domu i nikt mi nie placi za usuwanie nieczystosci. Ciekawe, ze zaden z milosnikow psow nie zgodzilby sie, zeby ulubieniec zalatwial sie na jego wycieraczce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Administrowanie DonoseM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:16 A ja mam pytanie, na co idzie podatek za psa? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Administrowanie DonoseM 12.05.05, 10:28 > A ja mam pytanie, na co idzie podatek za psa? Na utrzymanie schronisk, pomoc ludziom pogryzionym, pewnie łapanie bezpańskich psów (znaczy pozostawionych przez tych właścicieli)... Resztę dopłacają wszyscy, bo podatek na psa jest ciągle za mały. Ja też sądzę, że należy psy usypiać, zamiast utrzymywać przepełnione schroniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Administrowanie DonoseM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:36 to dlaczego obowiazek placenia podatku za psa spoczywa tylko na wlascicielach psow? jesli ktos bierze psa ze schroniska juz pomaga zwierzeciu, czy pomoc bezdomnym zwierzakom nie powinna byc dobrowolna i w dowolnej formie a nie w postaci obowiazkowego podatku dla konkretnych osob? Z tego co mi wiadomo sa miasta w ktorych sprawa podatku wyglada zupelnie inaczej Nie musza go placic rencisci, emeryci, osoby ktore wzieli zwierzatko ze schroniska Jakie moge poniesc konsekwencje jesli podatku nie zaplace? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Administrowanie DonoseM 12.05.05, 10:50 > Jakie moge poniesc konsekwencje jesli podatku nie zaplace? Ja bym zabierał psa i usypiał... ;) A tak poważnie, to pewnie jest jakaś kara za to. Chociaż w naszym kraju, to z tego typu karami jest ciężko. Mafia właścicieli psów jest na to zbyt silna - latają bez smyczy, bez kagańca, srają, sikają i nawet podatku nie płacą... Może kiedyś będzie u nas normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Administrowanie DonoseM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:00 Pies jest wyprowadzany na smyczy, w kagancu, szczepiony, odchody sa sprzatane po piesku, jednak nie wiem do teraz jakie sa konsekwencje nie zaplacenia podatku przez wlasciciela psa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart dzien swira!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:03 Pamietacie scenke z pieskiem w "Dniu Świra" z Kondratem? Moze narobimy na wycieraczki tym wlascicielom, których psy robia wszedzie gdzie popadnie...Moze wtedy ich cos ruszy, hehehehehe... Tak poza tym - latajace bydle bez kaganca i smyczy... o zgrozo!!! Gdzie wyobraznia?! Glupota ludzka nie zna granic! I nie tlumaczcie sie, ze wasz piesek jest lagodny i nie gryzie! zwierze to zwierze! Odpowiedz Link Zgłoś
carton Głupie tłumaczenia właścicieli psów 12.05.05, 11:04 Denerwują mnie głupie tłumaczenia właścicieli psów z cyklu: - nie będę sprzątał po moim psie, bo płacę podatek, więc niech jakieś tam służby posprzątają, - mój pies będzie szczał/srał na chodnik, bo w okolicy nie ma lepszego miejsca, - mój pies będzie srał na trawnik, bo przecież od psiej kupy jeszcze nikt nie umarł, - są większe problemy niż psie kupy, więc dajmy temu spokój i pozwólmy właścicielom psów wyprowadzać ich piseki gdzie im się tylko podoba. Nie ma to jak oszczane klatki schodowe, osrane chodniki, trawniki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Głupie tłumaczenia właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:25 Kodeks wykroczen. Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Art. 145. Kto zanieczyszcza lub zaśmieca miejsca dostępne dla publiczności, a w szczególności drogę, ulicę, plac, ogród, trawnik lub zieleniec, podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany. Art. 166. (164) Kto w lesie puszcza luzem psa, poza czynnościami związanymi z polowaniem, podlega karze grzywny albo karze nagany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Głupie tłumaczenia właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:42 taaa... ale nadal nie wiadomo jakie sa konsekwencje nie placenia podatku za psa :/ Nawet pan z urzedu miasta nie potrafil mi na to pytanie odpowiedziec Nic wicej jak "podatek placic trzeba w lutym kazdego roku" A jak zapytalam co mam zrobic jesli zaplace za caly rok z gory bo tak sie przeciez placi, a pies mi zdechnie lub ucieknie po 2 miesiacach to co sie dzieje z nadplacona kasa pan odpowiedzial mi ze "wtedy mam problem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart sluze pomoca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:57 karne odsetki skarbowe, sciagane w drodze egzekucji administracyjnej. zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: sluze pomoca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:56 A czy moze mi Pan powiedziec jakie akty prawne narzucaja taki obowiazek na kazdego wlasciciela psa? Wydaje mi sie, ze powinno to chyba byc gdzies w rozporzadzeniu miasta. I jaka jest dokladnie procedura w razie nieuregulowania podatku? Tzn kto moze tak naprawde rzadac ode mnie dowodu zaplaty i w jakich sytuacjach? Caly czas mnie nurtuje fakt, iz podatek kaza placic na rok do przodu gdzie zaden wlasciciel tak naprawde nie potrafi powiedziec czy przez te najblizsze 12 miesiecy bedzie mial jeszcze tego psa. pan z urzedu miasta poinformowal mnie, ze jesli nie zaplacilam w lutym podatku ( bo np nie mialam wtedy jeszcze psa) to ewentualnie moge to zrobic powiedzmy w maju placac pelna kwote 40 zl i nie jest to juz w tym momencie podatek na najblizsze 12 miesiecy tylko do lutego kolejnego roku Wydaje mi sie ze w takim wypadku w/w kwota powinna byc chyba jednak mniejsza eh I tak do konca nie rozumiem na co tak naprawde ida te pieniazki Jestem jak najbardziej za sprzataniem po swoich psach i pilnowaniu porzadku Biorac pod swoja opieke takiego czworonoga trzeba sie liczyc z pewnymi konsekwencjami i obowiazkami Nasz pies jest szczepiony i zawsze wyprowadzany na smyczy. W srodkach komunikacji miejskiej zawsze zakladamy kaganiec mimo ze z tego co mi powiedzial ostatnio pan ze stazy miejskiej nie jest to obowiazkowe Jednak sprawy podatku nie bardzo rozumiem, niestety Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: sluze pomoca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:25 Kujaw.03.161.2128 Uchwała Nr XVI/384/2003 Rady Miasta Bydgoszczy z dnia 26 listopada 2003 r. w sprawie ustalenia wysokości stawek podatku od posiadania psów. (Bydgoszcz, dnia 12 grudnia 2003 r.) Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 8 i art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591, oraz z 2002 r. Nr 23, poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271, Nr 214, poz. 1806 oraz z 2003 r. Nr.80, poz. 717, Nr 162, poz. 1568), art. 14 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz.U. z 2002 r. Nr 9, poz. 84, Nr 200, poz. 1683 i z 2003 r. Nr 96, poz. 874, Nr 110, poz. 1039) oraz Obwieszczenia Ministra Finansów z dnia 31 października 2003 r. w sprawie wysokości górnych granic stawek kwotowych w podatkach i opłatach lokalnych (M.P. Nr 51, poz. 804) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: sluze pomoca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:43 Dzieki :)) Czyli Pan w urzedzie miasta wprowadzil mnie w blad mowiac ze tak czy siak niezaleznie od terminu zakupu czy przygarniecia psa musze placic pelna stawke 40zl Jednak nadal nie wiem na co idzie ta kasa i i jaka jest procedura jak nie zaplace..:))Jakos nie moge uwierzyc ze jak ktos wczesniej tutaj wspomnial pieniadze z podatku ida na schroniska:/ A szkoda. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Głupie tłumaczenia właścicieli psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:19 Lecz się!Módl się o zdrowie bo na rozumek za późno!Oszczane klatki są często przez "obszczaj-murów!Za ciebie pewnie ptaszki odnoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: Głupie tłumaczenia właścicieli psów 12.05.05, 13:43 Gość portalu: prawnik napisał(a): > Lecz się!Módl się o zdrowie bo na rozumek za późno!Oszczane klatki są często > przez "obszczaj-murów!Za ciebie pewnie ptaszki odnoszą. Nie, za mnie nie "odnnoszą" - ja leję przez okno na dach klatki schodowej... A tak poważnie, to po co bredzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Administrowanie DonoseM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:16 Czy zastanawialiście się włąściciele zwierząt-na co idzie podatek za posiadanie psa??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Administrowanie DonoseM IP: *.man.bydgoszcz.pl 12.05.05, 15:15 Juz dawno powinno tak być!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc PSY I ICH KUPKI.... IP: 130.60.44.* 12.05.05, 17:54 Tak w 100% to tu nie chodzi o to g.... psie tylko o ludzi. Pan Jan Gatz sobie jakos z tym radzi. BRAWO. Tu chodzi o to, zeby kazdy po swoim czworonogu sprzatal a nie o to zeby placic. No ale w Polsce jeszcze pokutuje zdania" skoro moj sasiad nie sprzata to ja tez nie bede".. to cos podobnego do "MOJ DZIAD WYPALAL TRAWE NA LAKACH, MOJ OJCIEC TEZ I JA TAK BEDE ROBIC" i jest nieistotne czy to jest dobre czy zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też mam psa Re: Administrowanie DonoseM IP: *.man.bydgoszcz.pl 12.05.05, 23:46 Dobrze że wszyscy interesuja się psimi odchodami .Szkoda tylko ze nikt nie widzi wyrzucanych smieci , niedopalków, ulotek itd. Panie Prezesie ADM jest Pan prestawicielem spólki miasta i zacznijcie Państwo od ustawienia i oprózniania pojemników do smieci .Chetnie posprzatam po swoim psie ale do domu tej kupy nie przyniose .A moze rzucic na klatke ????? Panowie bez donosów sie obejdzie , ustawcie pojemniki i zaufajcie ludziom.Kulturalnych ludzi utrzymanie czystosci nie trudzi !!!!! A moze tak osoby publiczne pokaża przyklad !!! Odpowiedz Link Zgłoś