Gość: starszy Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.05.05, 20:41 Wydaje mi się, że decyzja o odbudowie zachodniej pierzeji Starego Rynku ułatwi przeniesienie pomnika w inne miejsce poza Rynek. Monumentalny pomnik o wiele bardziej byłby wyeksponowany gdzieś przy skarpie Wzgórza Wolności w okolicach Kujawskiej. Dziwić się należy też, że dotychczas nie odbudowano dwóch spalonych spichrzy. Od kiedy pamiętam, a urodziłem się w Bydgoszczy dość dawno, Bydgoszcz zawsze była rozpoznawana po spichrzach. Pożar zabrał jeden z głównych symboli miasta, trzeba było widzieć twarze bydgoszczan oglądających skute lodem pogorzelisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mel Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:04 CZY MIESZKAŃCY W KOŃCU ZROZUMIEJĄ, ŻE MIASTO NIE WYDA NA ODBUDOWĘ ANI ZŁOTÓWKI? PRYWATNI INWETORZY ZROBIĄ TO ZA WŁASNE PIENIADZE. A co do stra(sznego )żaka (:)) powiem tylko tyle: Ostatni post dał mi w końcu pewność, że gość jest z Torunia i specjalnie psuje atmosferę wobec tak potrzebnego przedsięwzięcia. On nawet nie wie, że w Bydgoszczy nie ma firmy pod nazwą MPO... A uwaga o braku środowiska intelektualistów jest wybitnym brakiem szacunku dla naszych uczelni. Czas wilmana stąd wykurzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik strazak Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:15 >CZY MIESZKAŃCY W KOŃCU ZROZUMIEJĄ, ŻE MIASTO NIE WYDA NA ODBUDOWĘ ANI ZŁOTÓWKI? > PRYWATNI INWETORZY ZROBIĄ TO ZA WŁASNE PIENIADZE. -czy w koncu dowiem sie jakiego rodzaju to maja byc ci inwestorzy prywatni? i dlaczego mieliby wykladac pieniadze na twoj kosciol? czy jestes zdania ze wszystko jedno co bedzie w srodku,byle kosciol odbudowac? obojetnie:dyskoteka,biedronka,pasmanteria,cyrk? > Bydgoszczy nie ma firmy pod nazwą MPO -MPU, miejska pracownia urbanistyczna z ekipa bez ktorej nic sie nie dzieje,na wszystko maja wplyw, pomimo ze to juz dawno poruszaja sie poza zakresem swoich obowiazkow i kompetencji,wszedzie sie wpieprzaja ,a sa ignorantami.szczegolnie mam tu na mysli pewna pania wiceprezydent.pracownia urbanistyczna kreujaca wyglad architektury w miescie. o zalosci,to jak tu ma byc pieknie? > A uwaga o braku środowiska intelektualistów jest wybitnym brakiem szacunku dla > naszych uczelni. Czas wilmana stąd wykurzyć... -a moze czas spojrzec prawdzie w oczy? nie czujesz stechlizny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gong Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.05.05, 21:30 Coś ty dziki strażak taki jakiś chaotyczny, nawiedzony cokolwiek czy zdegustowany. Wyluzuj bracie a najlepiej odpocznij od klawiatury. Pójdź stary na piwo. Wyraźnie zaśmiecasz wątek bo nic nowego nie wnosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:32 zdegustowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:02 ciagle brak odpowiedzi w sprawie powiazania ewentualnego prywatnego inwestora z funkcja religijna kosciola. czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hello Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:54 Nie wiem - pewnie u Was w Toruniu nie wsyępuje coś takiego jak grant dla miasta przy okazji inwestycji... Otóż nawet sprzedaż działek przynosi pieniądze. Po za tym pierzeja bez kościoła nie powstanie - więc jeżeli inwestorom zależy do się zrzucą na ten budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik strazacki Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 17:53 Gość portalu: Hello napisał(a): > Nie wiem - pewnie u Was w Toruniu nie wsyępuje coś takiego jak grant dla miasta > > przy okazji inwestycji... Otóż nawet sprzedaż działek przynosi pieniądze. Po za > > tym pierzeja bez kościoła nie powstanie - więc jeżeli inwestorom zależy do się > zrzucą na ten budynek. -10-15 mln grantu za hale typu auchan.to max. 17 mln -o ile pamietam-kosztowala 1 faza renowacji ratusza.no ale gdzies tam pod koniec lat 90-tych dostala ta renowacja nagrode. sprzedaz dzialek? komu? ktorych? w jakim celu? bo chyba nie tych pod pierzeje? a jesli tych to komu one sie moga nadac jak dojazd zerowy? nic sie kupy nie trzyma. i przestan pieprzyc o toruniu,bo zal czytac. chcesz zebym cie zaszufladkowal do porabancow typu babbik czy wilman i ich bydgoskich odpowiednikow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon strazacki dzik;-) IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 16:52 Ciagle brak odpowiedzi w sprawie proponowanego przez Ciebie konkursu. Zalezy mi zwlaszcza na przewidywanych rostrzygnieciach. Czy konkurs sprawi ze pojawi sie inwestor? Poza tym chyba bedzie troche kosztowal... Ja uwazam ze rynek to sprawa pilna w porownaniu z teatrem! Piszesz, ze na pierzeje nie mam inwestorow, ale sprawa teatru wyglada chyba podobnie (o czym juz nie wspominasz) Chociaz pisales, ze przystaniesz nawet na market ... i tu pojawia sie maglowana przez Ciebie mityczna wizja "biedronki":-) Moim zdaniem kosciol powinien powstac z pieniedzy zdobytch przy sprzedazy dzialek pod kamienice, grantow itp- sam kosciol nie jest zreszta zbyt okazaly, wiec nie ma codemonizowac kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon Re: strazacki dzik;-) IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 16:56 Troche nie kumam tej nagonki na Ciebie i nie planuje sie przyłączyc;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strazacki dzik Re: strazacki dzik;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 17:44 > Ja uwazam ze rynek to sprawa pilna w porownaniu z teatrem! -poniewaz mam watpliwosci czy odbudowa pierzei to najlepsze wyjscie,wolalbym sie zajac teatrem co do ktorego bryly zadnych watpliwosci nie ma :) prawda,ze nie ma? > Piszesz, ze na pierzeje nie mam inwestorow, ale sprawa teatru wyglada chyba > podobnie (o czym juz nie wspominasz) Chociaz pisales, ze przystaniesz nawet na > market ... i tu pojawia sie maglowana przez Ciebie mityczna wizja "biedronki":- -zgadza sie. nie jestem specjalnie bogobojny ale jakos market w kosciele wywoluja u mnie gesia skorke. z religii nie nalezy sie nabijac.obojetnie czy ktos wierzy w voo doo,kriszne,czy jahwe. co innego dawny teatr.no chyba przyznasz,ze ewentualna biedronka w dawnym budynku teatru miejskiego bedzie mniej bolesna? oczywiscie biedronka i tak nie bylaby szczytem marzen :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Wizerunek Starego Miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:34 Gość portalu: strazacki dzik napisał(a): > poniewaz mam watpliwosci czy odbudowa pierzei to najlepsze wyjscie,wolalbym > sie zajac teatrem co do ktorego bryly zadnych watpliwosci nie ma :) > prawda,ze nie ma? To, że dzik strażak ma wątpliwości, nie znaczy, że inwestycję można zablokować. Jest tylko jednym z 370 tyś. ludzi mieszkających w tym mieście, a wg różnych badań i sondaży wynika, że większość jest za. Co więcej tzw znawcy tematu są za bardziej niż inni. Wiele znanych postaci ściśle związanych z Bydgoszczą i załużonych było zwolennikami odbudowy. Jednak przeciwnicy są głośni (Dzakanowski i s-ka) ze względu na problem pomnika. W ogóle przy każdej inwestycji, przeciwników jest zwykle wielu, czasami nawet na przekór oczywistym korzyściom. Nie wierzę, dopóki rządzi Dombrowicz, że coś się ruszy z zachodnią pierzeją. Prezydent nawet nie zajął wyrazistego stanowiska w tej sprawie. To nie ten format postaci, nie ta odwaga, nie to zdecydowanie. Oby następny prezydent był "facetem z jajami", to coś się może ruszy. Tak naprawdę potrzeba odważnej decyzji, ponieważ malkontentów nigdy w Bydzi nie brakowało. Przykład Jasiakiewicza pokazuje, że za postawę "budowniczego" można spodziewać sie raczej batów, niż uznania (typowe polskie piekiełko, oskarżenia, że buduje pomniki wyborcze itp). Odtwórzmy najpierw Mostową, a w razie sukcesu jej odbudowy liczba zwolenników odbudowy zachodniej pierzei wzrośnie. Jednak już teraz trzeba nagłaśniać ten temat, aby stał sie ogólnie znany. Odbudowa teatru to również jest temat godny podniesienia. Obok zachodniej pierzei jest jednym z najbardziej nieodżałowanych obiektów przedwojennej Bydgoszczy. W ogóle zdajmy sobie sprawę, że inwestycje w wizerunek Starego Miasta sa ważniejsze, niż kolejny kilometr drogi, czy następny basen. Czytałem sondaże, że bydgoszczanom najbardziej ciążą: odrapane elewacje, pokrzywione chodniki, skandalicznie zaniedbane reprezentacyjne miejsca, zastawione samochodami, zniszczone staromiejskie ulice (Dworcowa). Warto poczytać również komentarze ludzi w gazetach. Jak długo mamy się jeszcze wstydzić za Starówkę ? Czy tak trudno zrozumieć, że dla tożsamości, dumy mieszkańców oraz wizerunku miasta w Polsce, Starówka jest najważniejsza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Wizerunek Starego Miasta IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 31.05.05, 18:40 zgadzam się z tobą w 100% odbudowa starówki powinna być dla bydg priorytetem! tak jak tv dla torunia ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak PIT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:47 cy wziales juz udzial w quizie na pierwsza dzisiatke bydgoskich kosciolow? no na ktorym miejscu bys ulokowal piekny,wazny, kosciol pojezuicki? mam nadzieje ze nie stawiasz mnie w szeregu z panem dzakanowskim. to dopiero bylaby dla mnie potwarz. no i na koniec ja wlasnie uwazam ze powinnismy sie trzymac jak najdalej od tutejszych "uczonych" w sprawie wiarygodnosci koniecznosci odtworzenia pierzei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Pierzeja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:16 Związek między rankingiem kościołów, a odbudową pierzei to tylko gra myślowa. Kościół jezuicki powstał w okresie staropolskim (XVII w.), należał więc do elity bydgoskich kościołów obok fary, bernardyńskiego i klarysek. Wg mojej opinii wygląd frontu kościoła był najefektowniejszy ze wszystkich. Dwie strzeliste wieże było wdzięcznym akcentem starówki. Tego teraz brakuje. Zawsze można dywagować, że w miejscu zburzonego zabytku można odbudować coś lepszego od orginału. Jednak w tym miejscu trudno eksperymetować. Zawsze będą w pamięci obrazy rozstrzeliwania patriotów pod kamienicami oraz liczne fotografie historyczne, które przedstawiały efektowny kościół. Mimo twoich argumentów, jestem za odbudową pierzei, a w niej przede wszystkim kościoła pojezuickiego. Pomysły na jego zagospodarowanie podawał jeszcze kilka lat temu arcbp Muszyński, co przytoczyłem na początku wątku. Kościół akademicki, muzeum martyrologii w podziemiach, wieże udostępnione na punkt widokowy przemawia do mnie. Będą nowe atrakcje turystyczne, rynek zyska na urodzie, a przestrzeń w niewielkim stopniu będzie ograniczona. Oczywiście będzie to temat kontrowersyjny i spodziewam się, że kontestatorów będzie wyjątkowo dużo. Jeśli nie ze względu na zasłonięcie ratusza, to na kościół, który będzie co niektórym "chrześcijanom z metryką" przeszkadzał. Dlatego beż odważnych decyzji władz się nie obędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik strazak Re: Pierzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:41 > Kościół jezuicki powstał w okresie staropolskim (XVII w.), należał więc do > elity bydgoskich kościołów obok fary, bernardyńskiego i klarysek. Wg mojej > opinii wygląd frontu kościoła był najefektowniejszy ze wszystkich. Dwie > strzeliste wieże było wdzięcznym akcentem starówki. Tego teraz brakuje. -maslo maslane. opisujesz wiec pod wzgledem urody i waznosci wersje barokowa czy neogotycka? bo mam wrazenie ze barokowa a chcesz odbudowywac XIX wieczna:) >Jednak w tym miejscu trudno eksperymetować. Zawsze będą w > > pamięci obrazy rozstrzeliwania patriotów pod kamienicami oraz liczne fotografie > > historyczne, które przedstawiały efektowny kościół. -o tym kosciele w stylu neo mozna powiedziec rozne rzeczy,ale ze byl efektowny? to juz ponizej pasa. no chyba ze efektownie miazdzyl swoimi proporcjami stary rynek,nie dajac w zamian ratusza? w WTC zginelo kilka tysiecy ludzi,ale malo kto i tylko przez moment pomyslal ze trzeba odbudowac dokladnie to co bylo! WTC bylo 5000 razy bardziej wazkim symbole-obiektem w dziejach architektury,inzynierii,bardziej sie wyrylo w swiadomosci ludzi niz kosciol pojezuicki na bydgoskim starym rynku!!!! zapomniales juz tylko dodac o krwawym sladzie ksiedza i ze to dlatego ze niemcy nie mogli go zmazac postanowili zburzyc cala pierzeje. >Pomysły na jego zagospodarowanie podawał jeszcze kilka > lat temu arcbp Muszyński, co przytoczyłem na początku wątku. -za czyje pieniadze,tez podales? >Dlatego beż > odważnych decyzji władz się nie obędzie. -fascynujace. w moim odczuciu ta odbudowa to wyraz ograniczenia a nie odwagi. to naprawde fascynujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Pierzeja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:03 > maslo maslane. opisujesz wiec pod wzgledem urody i waznosci wersje barokowa czy neogotycka? bo mam wrazenie ze barokowa a chcesz odbudowywac XIX wieczna:) Nie jest istotna nazwa stylu. Chodzi o kościół jako całość. Odbudowa polegała na zamienia hełmów wież, ale sylwetka pozostała taką jaka była. > o tym kosciele w stylu neo mozna powiedziec rozne rzeczy,ale ze byl efektowny? to juz ponizej pasa. no chyba ze efektownie miazdzyl swoimi proporcjami stary rynek,nie dajac w zamian ratusza?> O tym, że był efektowny, świadczą liczne fotografie przedwojenne. Nie zamieszczanoby na reprezentacyjnych pocztówkach "brzydkiego, miażdzącego rynek swymi proporcjami gmachu". Właśnie owe "miażdżące" swymi proporcjami wieże były najefektowniejsze. To jak przyprawa do potrawy. Dopiero wtedy nabiera smaku. >w WTC zginelo kilka tysiecy ludzi,ale malo kto i tylko przez moment pomyslal ze trzeba odbudowac dokladnie to co bylo! WTC bylo 5000 razy bardziej wazkim symbole-obiektem w dziejach architektury,inzynierii,bardziej sie wyrylo w swiadomosci ludzi niz kosciol pojezuicki na bydgoskim starym rynku!!!!> Nie mieszajmy WTC do Bydgoszczy. Tu ma znaczenie polska tradycja, a nie kosmopolityczny Nowy Jork. Przykładów na odbudowanie z pietyzmem zabytków można podać mnóstwo. Nie tylko w Polsce. Jeśli zbudowałbyś przed ratuszem jakiś nowoczesny dziwoląg, to by była dopiero poruta. >zapomniales juz tylko dodac o krwawym sladzie ksiedza i ze to dlatego ze niemcy nie mogli go zmazac postanowili zburzyc cala pierzeje.> Nie chodzi o legendy, tylko odbudowę czegoś, na czym zyskałby Stary Rynek, a Starówka zyskała dawny zabytek. >-za czyje pieniadze,tez podales? Prywatne, lub partnerstwo publiczno-prywatne. Najpierw potrzeba decyzji. Znalezienie inwestora to etap następny. Obecnie rozmawiamy: budować, nie budować. >-fascynujace. w moim odczuciu ta odbudowa to wyraz ograniczenia a nie odwagi. to naprawde fascynujace.> Odbudowa to wyraz odwagi stawienia czoła wiecznym malkontentom, albo zwolennikom wyrafinowanych teorii. Najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem, a on podpowiada, aby pierzeję odbudować z bardzo wielu powodów, nie tylko estetycznych. Dalej nie mam czasu dyskutować, bo rodzina czeka. W tym wątku powiedziano już tyle rzeczy, że dalsze rozdrabnianie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak PIT-cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:05 "To, że dzik strażak ma wątpliwości, nie znaczy, że inwestycję można zablokować. Jest tylko jednym z 370 tyś." -wrong.w tym watku kilka osob sie wypowiedzialo jednak przeciw. malo tego,mam wrazenie ze proporcje oscyluja w granicach 50/50% :) mam nadzieje ze nie zakladasz ze to wszystko pan dzakanowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strazacki dzik Re: strazacki dzik;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:06 > Ciagle brak odpowiedzi w sprawie proponowanego przez Ciebie konkursu. Zalezy mi > zwlaszcza na przewidywanych rostrzygnieciach. Czy konkurs sprawi ze pojawi >sie inwestor? Poza tym chyba bedzie troche kosztowal... -zakladam ze jestesmy ambitnym,rozwijajacym sie miastem,zakladam ze podane przez ciebie 100 tys nagrody to pikus dla 400 tysiecznego miasta z ambicjami,a powinno wystarczyc by przyciagnac troche lepszych architektow. trzeba sie tylko wyzbyc prowincjonalnego myslenia i miec swiadomosc ze lepiej zeby pomyslal o pierzei ktos z zewnatrz.raz ze umysl lotny-nie przykiszony tutaj przy napieprzaniu domkow,dwa ze wolny od tutejszych powiazan,czy nawet dziwnych oczekiwan co niektorych hello :) ustalasz budzet na inwetestycje,konkursowicze przygotowuja razem z pracami wstepne kosztorysy ze sie mieszcza w budzecie i heja. konkurs nie sprawi ze sie pojawi inwestor,konkurs moze sprawic ze bedziemy na 100% przekonani czy odbudowa pierzei ma sens. im wiecej kasy sie na konkurs wylozy,im lepsze zespoly uda zaprosic,tym pewnosc bedzie wieksza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon Re: strazacki dzik;-) IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 19:05 > ustalasz budzet na inwetestycje,konkursowicze przygotowuja razem z pracami > wstepne kosztorysy ze sie mieszcza w budzecie i heja. 1. Nie ma inwestora wiec ustalanie budzetu to taki slepy strzal:-) konkurs to takie dzialanie obronne urzednikow "ze niby cos robia" 2. Awangarda kosztuje wiecej, chyba ze zrobimy tam sobie cos wielkosci mojej altanki na dzialce (nie jest duża:-) 3. Łatwiej znalezc kilku mniejszych inwestorow 4. Mamy juz BRE- nie mamy klimatu starowki, a szklo i stal nawet najlepszego sortu tego nie stworzą. 5. Teren srednio nadaje sie na cos innego niz kamienice, - zły dojazd, parkingi??, pod ziemia sa zachowane fundamenty itp 6. Miejsc na awangarde nam nie brakuje, a rynek to jednak historia: "krwawa niedziela"... Trudno usunąć pomnik i zrobic tam "Twoja biedronke' nawet ze szkla i stali... No i najważniesze: 7. Czysto teoretycznie: Foster mowi "odbudowac" Ieoh Ming Pei mówi "zrobcie szkło" Co wtedy?Zadecyduje architekt miejski? :-) > konkurs nie sprawi ze sie pojawi inwestor,konkurs moze sprawic ze bedziemy na > 100% przekonani czy odbudowa pierzei ma sens. Zbyt daleko posuniety wniosek:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hello Re: strazacki dzik;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:09 Tak jakbys strazaku nie wiedział, że konkurs na zagospodarowanie Zachodniej Pierzeji już był. Rozumiem, że Twoim argumnetem są słowa: są ważniejsze rzeczy. Gratuluje małomiasteczkowego myślenia, którego podobno to my powinniśmy się wyzbyć. W takich miastach jak Bydgoszcz dziać się może wiele rzeczy na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strazacki dzik Re: strazacki dzik;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:21 > Tak jakbys strazaku nie wiedział, że konkurs na zagospodarowanie Zachodniej > Pierzeji już był. -no wiem. ale taki konkurs moge przeprowadzic na osiedlu. wnioski beda rownie pouczajace. takie konkursy moge robic raz w tygodniu. > Rozumiem, że Twoim argumnetem są słowa: są ważniejsze rzeczy. -rowniez. > W takich miastach jak Bydgoszcz dziać się może wiele rzeczy na raz. -to dlatego buduje sie metro,trzy drapacze chmur,tunel pod brda,pierwsza w polsce linia tramwaju na poduszkach magnetycznych. a wszystko z budzetu miasta, ze sprzedazy dzialek i grantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strazacki dzik Re: strazacki dzik;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:17 > 1. Nie ma inwestora wiec ustalanie budzetu to taki slepy strzal:-) konkurs to > takie dzialanie obronne urzednikow "ze niby cos robia" -i tak sie sklaniacie ku temu ze miasto musi wycyganic te pieniadze od jakiegos hipermarketu w formie grantu. wiec wrecz przeciwnie-bardzo dokladnie da sie okreslic ramy fiannsowe.czyli mozliwosci miasta. > 2. Awangarda kosztuje wiecej, chyba ze zrobimy tam sobie cos wielkosci mojej > altanki na dzialce (nie jest duża:-) -mylisz sie. a w kazdym razie to nie jet tak prosto. > 4. Mamy juz BRE- nie mamy klimatu starowki, a szklo i stal nawet najlepszego > sortu tego nie stworzą. -to nie jest wina BRE.tam po prostu bylo pusto.nadal jest. sam palacyk lloyda i bre nie uratuja sprawy. oblesne przedszkole,pozostalosci teatru.fuj.dziury w pierzei i takie same w ulicy. sam wyglad ulicy grodzkiej mowi-jestes turysto na zadupiu-wracaj. 5. Teren srednio nadaje sie na cos innego niz kamienice, - zły dojazd, > parkingi??, pod ziemia sa zachowane fundamenty itp -te fundamenty to wiesz... poza tym nie rozumiem.kamienice maja byc miejskie? czyli tez z grantu? :) > 7. Czysto teoretycznie: Foster mowi "odbudowac" Ieoh Ming Pei mówi "zrobcie > szkło" Co wtedy?Zadecyduje architekt miejski? -komisja konkursowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon dzik jest dziki dzik jest zły,dzik ma bardzo...;-) IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 19:35 > -i tak sie sklaniacie ku temu ze miasto musi wycyganic te pieniadze od jakiegos > > hipermarketu w formie grantu. wiec wrecz przeciwnie-bardzo dokladnie da sie > okreslic ramy fiannsowe.czyli mozliwosci miasta. Chyba rozumiesz ze grant to bedzie najwyzej dokladka > > 2. Awangarda kosztuje wiecej, chyba ze zrobimy tam sobie cos wielkosci mo > jej > > altanki na dzialce (nie jest duża:-) > > -mylisz sie. a w kazdym razie to nie jet tak prosto. Tez moge po prostu napisac :"mylisz sie", ale to troche takie niepoparte rzeczywistoscia > > 4. Mamy juz BRE- nie mamy klimatu starowki, a szklo i stal nawet najlepsz > ego > > sortu tego nie stworzą. > > -to nie jest wina BRE.tam po prostu bylo pusto.nadal jest. sam palacyk lloyda > i bre nie uratuja sprawy. oblesne przedszkole,pozostalosci teatru.fuj.dziury w > pierzei i takie same w ulicy. sam wyglad ulicy grodzkiej mowi-jestes turysto na > > zadupiu-wracaj. Nie wiem co chciales przekazac. Wiem jak wygladaja te rejony. Wizytowka wiekszosci miast jest rynek i do niego wypada zaczac. > 5. Teren srednio nadaje sie na cos innego niz kamienice, - zły dojazd, > > parkingi??, pod ziemia sa zachowane fundamenty itp > > -te fundamenty to wiesz... > poza tym nie rozumiem.kamienice maja byc miejskie? czyli tez z grantu? > :) Nie wiem czego nie rozumiesz. Kaminice maja byc prywatne. Grant ma pomoc w budowie kosciola. > > 7. Czysto teoretycznie: Foster mowi "odbudowac" Ieoh Ming Pei mówi "zrobc > ie > > szkło" Co wtedy?Zadecyduje architekt miejski? > > -komisja konkursowa Czyli kto? Architekt miejski byl jej czlonkiem w ostatnim konkursie. Ogolnie oceniac projekty bedzie -taka "Twoja skisla lokalna" ekipa;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: dzik jest dziki dzik jest zły,dzik ma bardzo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:55 > Chyba rozumiesz ze grant to bedzie najwyzej dokladka -no.czyli wiekszosc miasto.dramat. > Tez moge po prostu napisac :"mylisz sie", ale to troche takie niepoparte > rzeczywistoscia dlugo by tlumaczyc.no,ale prosze-jak juz wspominalem o WTC to dalej: staly sobie dwa wiezowce ze szkla i aluminium.WTC je zwali.gdzies tam z lat 70- tych bodajze byly.. ich awangarda polegala na tym ze byly przez pewien moment najwyzsze na swiecie. tymczasem w ich miejscu swieca sie ku niebu dwa snopy swiatla. awangarda czy nie awangarda? wieksza jak postawienie dwoch wiezowcow- przynajmniej ja to tak czuje.to co zaprojektowal libeskind tez jest awangardowe,ale jakby mniej,a ile drozsze :) sam widzisz jakie to metne i mylne powiedziec,ze awangarda musi wiecej kosztowac. gdybym byl zlosliwy to bym napisal ze jak sie nie oplaca budowac awangardy to oryginal musial byc naprawde tani :) patrz luwr.jaka awangarda sprowokowalaby koszty podobne do odbudowy luwru? brak porownania? to znaczy ze ten kosciol to kicha byla i tyle i nie ma do czego w linii prostej wracac. ale nie jestem zlosliwy i nic takiego nie napisalem:) > Czyli kto? Architekt miejski byl jej czlonkiem w ostatnim konkursie. Ogolnie > oceniac projekty bedzie -taka "Twoja skisla lokalna" ekipa;-) -zalozmy ze bylby jednym z czlonkow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon Jak wojtek został strażakiem IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 20:01 > Czyli kto? Architekt miejski byl jej czlonkiem w ostatnim konkursie. Ogolnie > oceniac projekty bedzie -taka "Twoja skisla lokalna" ekipa;-) -zalozmy ze bylby jednym z czlonkow:) Czyli cały twoj pomysł z konkursem "odcinajacym sie" ma gliniane nogi i jest "skisły" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon jak wojtek zostal strazakim IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 20:03 > > Chyba rozumiesz ze grant to bedzie najwyzej dokladka > > -no.czyli wiekszosc miasto.dramat. "400 tysieczne miasto z ambicjami" chyba stać na taki dramat, zwłaszcza ze dojda pieniadze ze sprzedazy terenu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon Re: dzik jest dziki dzik jest zły,dzik ma bardzo. IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 20:06 tymczasem w ich miejscu swieca sie ku niebu dwa snopy swiatla. awangarda czy nie awangarda? wieksza jak postawienie dwoch wiezowcow- przynajmniej ja to tak czuje.to co zaprojektowal libeskind tez jest awangardowe,ale jakby mniej,a ile drozsze :) Tak na marginesie to ktory projekt został wybrany;-) ? Poza tym jezeli awangarda nie zasloni tandetnego zaplecza ratusza to nie widze dla nie racji bytu, a taka awangarda ma swoja cenę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: dzik jest dziki dzik jest zły,dzik ma bardzo. IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.05.05, 20:09 patrz luwr.jaka awangarda sprowokowalaby koszty podobne do odbudowy luwru? Chyba sam widzisz ze mylisz kubatury:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: dzik jest dziki dzik jest zły,dzik ma bardzo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:31 Gość portalu: T napisał(a): > patrz luwr.jaka awangarda sprowokowalaby koszty podobne do odbudowy luwru? > > > Chyba sam widzisz ze mylisz kubatury:-) -kubatury maja byc te same,a w kazdym razie pracowac na tym samym obszarze,prawda? przeciez nie twierdze ze to nowe musi byc 5 razy wieksze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:55 Strażak nie jest oburzony faktem bezprawnego zniszczenia pierzei przez Niemców,dlatego dyskusja z Nim jest tak trudna.On po prostu przyjmuje do wiadomości fakt rozbiórki pierzei i nie wzbudza to w nim żadnych emocji.Skoro tak się stało, to dla Strażaka jest to w sumie korzystne rozwiązanie, bo On po prostu pierzei nie lubi i nie ceni.Powinien być w takim razie zadowolony z decyzji Wernera Kampe o rozbiórce i codziennie nam udowadnia, że tak właśnie jest.Jednocześnie jednak twierdzi,że gdyby pierzeja stała do dzisiaj, to pal ją licho, niechby sobie stała.Szczerze mówiąc to nie rozumiem tej Jego ambiwalencji postaw.Mam nadzieję, że pierzeja zostanie odbudowana i w takim razie proponuję Ci abyś przy okazji pobytu Na Starym Rynku po prostu na nią nie patrzył,skoro aż tak będzie drażnił Cię jej wygląd. Pisanie przez Ciebie o zbijaniu jakiegoś kapitału politycznego przez zwolenników odbudowy pierzei to zwykłe brednie i świadczą o Twoim interesownym podejściu do świata i rzeczywistości.Nic nie chcę otrzymać od Bydgoszczy, zależy mi aby ze swojej strony dać mojemu ukochanemu miastu jak najwięcej ( przypomnij sobie słowa Kennedy'ego).W czym wyraża sie moja antybydgoskość, w tym, że zależy mi na odzyskaniu przez Bydgoszcz przedwojennego blasku? Co wg Ciebie chcę sobie ugotowć na temacie ( to Twoje określenie)? Chcę tylko tego, aby pierzeja powróciła tam gdzie jej miejsce, abym mógł z płyty Starego Rynku popatrzeć na wyniosłe wieże kościoła, na odbudowane kamieniczki, abym mógł wreszcie wejść do wnętrza świątyni( która wbrew Twoim obawom będzie spełniała funkcje sakralne)i przez chociaż parę minut oderwę się od chaosu panującego na zewnątrz. Nie dowiedziałem się od Ciebie Strażaku niczego ( nawiasem mówiąc niezły megaloman z Ciebie), moją wiedzę o Bydgoszczy czerpię z książek, opowieści rodzinnych, rozmów z ludźmi o wiele mądrzejszymi ode mnie. Nie uzurpuję sobie miana osoby wszystkowiedzącej i mądrej, wprost przeciwnie, wciąż brakuje mi bardzo, bardzo dużo informacji chociażby o historii i architekturze Bydgoszczy.Jestem za odbudową teatru i pierzei, Potopu i spichlerzy i chciałbym, aby nastąpiło to jak najszybciej, bo minęło już 60 lat od wojny ( i ponad 40 od spalenia 2 spichlerzy) i wciąż NIC! JAK DŁUGO JESZCZE MAMY CZEKAĆ? CZY JESTEŚMY GORSZYM MIASTEM NIŻ GDAŃSK, WROCŁAW, SZCZECIN, POZNAŃ, ELBLĄG CZY KOŁOBRZEG? Też zasługujemy na piękne Stare Miasto, bo to powód do dumy i chwały mieszkańców.O percepcji danego miasta przez jego mieszkańców i przyjezdnych przeważnie decyduje wygląd centrum i starówki.Bydgoszcz też zasługuje na to aby być postrzegana jako miasto atrakcyjne, m.in.ze względu na unikatowe budynki i obiekty. Do takich należy też pierzeja.Kościół z dwiema wieżami ( pokaż mi Strażaku inny taki kościół na starówce i w centrum)był symbolem Bydgoszczy i jej rozpoznawalnym znakiem, czy Ci się to podoba czy nie. Pozdrawiam.E,W&F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:27 > Strażak nie jest oburzony faktem bezprawnego zniszczenia pierzei przez > Niemców,dlatego dyskusja z Nim jest tak trudna.On po prostu przyjmuje do > wiadomości fakt rozbiórki pierzei i nie wzbudza to w nim żadnych emocji. -czyli tak samo mozna powiedziec o niu jorczykach ze nie byli oburzeni masakra w WTC (no jak juz jestesmy przy WTC)? Skoro > tak się stało, to dla Strażaka jest to w sumie korzystne rozwiązanie, bo On po > prostu pierzei nie lubi i nie ceni.Powinien być w takim razie zadowolony z > decyzji Wernera Kampe o rozbiórce i codziennie nam udowadnia, że tak właśnie > jest -wytrazilem juz w tej kwestii swoja opinie.gdyby stala to by mie przeszkadzala. ale nie stoi,a jest chyba zbyt kiepska,przecietna by mogla sprostac ambitnemu miastu,by stac sie jego wizytowka.malo tego w okresie gdy pierzei nie bylo miasto wypracowalo sobie ratusz,ktory teraz zostanie zdegradowany do roli oficyny. wszystko to wydaje mi sie metne i watpliwe wiec chcialbym zaczerpnac porady madrzejszych glow. >Jednocześnie jednak twierdzi,że gdyby pierzeja stała do dzisiaj, to pal ją > > licho, niechby sobie stała -dokladnie tak.jak nic nie kosztuje to juz niech sobie stoi.pal ja licho. W czym wyraża sie moja antybydgoskość, w > tym, że zależy mi na odzyskaniu przez Bydgoszcz przedwojennego blasku? -wazniejszy od przedwojennego,wiec niemieckiego blasku,powienien byc dla polaka polski blask.miasto mialo pare obiektow- POLSKICH.do tego starszych. > Też zasługujemy na piękne Stare Miasto, bo to powód do dumy i chwały > mieszkańców -stare miasto z XIX w. to polsrodek.moim skromnym zdaniem.szczegolnie gdy mowa o przecietnej architekturze z tego okresu.przedwojennego. > być postrzegana jako miasto atrakcyjne, m.in.ze względu na unikatowe budynki i > obiekty -shock. to ktore sa te unikatowe? unikatowych to juz dawno niema w tym miescie! i wcale nie mama na mysli pierzei. Do takich należy też pierzeja.Kościół z dwiema wieżami ( pokaż mi > Strażaku inny taki kościół na starówce i w centrum)był symbolem Bydgoszczy i > jej rozpoznawalnym znakiem, czy Ci się to podoba czy nie. > Pozdrawiam.E,W&F -na to odpowiedz tez juz padla. w centrum jest przeciez piekny inaczej pomnik koszykarzy. dam sobie jajka obciac ze za 200 lat odezwa sie glosy podobne twojemu,ze trzeba go przywrocic (jak juz-mam nadzieje-poleci)bo byl prawie na kazdej pocztowce wiec dzielo to musialo byc wybitne. i historia sie powtorzy. tutejszym,niedouczonym aktywistom nikt nie wytlumaczy ze to byl chlam.ich zdaniem to byl symbol i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:13 Jeszcze jedno pytanie do Strażaka.Wiem, ze jesteś pasywny jeżeli chodzi o jakąkolwiek działalność, ale może jednak byś się trochę przełamał i powołał Społeczny Komitet Rekonstrukcji Teatru Miejskiego w Bydgoszczy?. Gwarantuję Ci, że będziesz miał wielu zwolenników ( na mnie też możesz liczyć).To nic nie kosztuje, wystarczą chęci i zaangażowanie.Co o tym sądzisz? Dzisiaj już nie mam czasu, ale wkrótce przedstawię potencjalne ( pewne i bardzo prawdopodobne) źródła finansowania odbudowy kościoła pojezuickiego i jeszcze raz podkreślam, że nawet jedna złotówka nie będzie pochodziła od miasta. Do Bogny. Zgadzam sie z Tobą, że szybkiej rewitalizacji wymaga zabytkowa substancja Bydgoszczy, w tym i kamienice. Są ich dziesiątki, jeśli nie setki.Miasto powinno wyasygnować jak najwięcej środków na ten cel, bo w końcu może być za późno.Dlatego na odbudowę zachodniej pierzei NIE MOŻNA PRZEZNACZYĆ ANI GROSZA Z BUDŻETU MIASTA! Pozdrawiam. E,W&F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 23:01 ktos musi strzelic dwusetny wpis.niech bedzie ze ja :) i to tyle w kwestii mojej aktywnosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talon jak wojtek został strażakiem IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.06.05, 00:33 To ja trzasne 201. Tak ogolnie do strazaka. Bydzia raczej nie posiada szczegolnie efektownej zabytkowej zabudowy, ale tego sie nie zmieni. Mozesz tu pisac o wartosci murow miejskich itp, ale przy jakichkolwiek porownaniach wygladaja blado!Taka byla historia. Jednak po odpowiedniem uporzadkowaniu centrum moze nabrac charakteru i licze, ze tak sie stanie. Jedank obecnie starowka nie przypomina starowki: rynek, po bokach dwie ulice i koniec. Gdzie te ciasne uliczki o klimacie starego miasta. Trudno znależć. Dlatego chcialbym pewnego zageszczenia architektury. Mostowa, Place Teatralny, Spichrze,ul. Pod Blanakmi itp. -tam powinny powstac budynki. Osobiscie wydaje mi sie, ze najlepszym wyjsciem jest rekonstrukcja dawnych budynkow. W wiekszosci przypadkow sam tak uwazasz:-) Ocena ich to rzecz gustu. Mi neogotyk sie podoba bo jest dosc nietypowy. Tobie nie musi i tego nikt nie zmieni. Wszystko jest jednak kwestia gustu. Umieszczasz kościół Garnizownowy wyzej od niego ok, ale w czym on jest ciekawszy? Mały, prosty, ubogie wnetrze i dobudowana wieża w Twoim "ulubionym" stylu. Im dluzej przygladam sie starym widokowkom tym bardziej podoba mi sie kosciol-dwie strzeliste wieze, skromne wzornictwo... Zatanawiam sie dlaczego tak sie na niego uwziales:-) No i jest bardzo charakterystyczny! Wracajac do kubatury luwru: 1 Zmieniasz poglady dlatego nie wiem czy chcesz zasłonic tak wielbiony przez Ciebie ratusz. Teraz wychodzi ze chcesz tam zbudowe awangarde:-) zblizoną wielkoscia do pierzei. 2 Twoj konkurs - jury bedzie lokalne wiec wynik bedzie i tak "skisły" bo to ono zadecuduje. Tworzy sie bledne kolo:-) 3 Realnie patrzac na mozliwosci finasowe -trudno liczyc na "mitycznego" inwestora ktory by tę awangarde sfinasował... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak jeszcze troszke dla PIT-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:33 watek zaczyna sie tymi slowy: "Tak widze ankiete na stronie i widze, ze jakies 30% jest przeciw." -wiec dziki strazak nie jest tylko jeden z 370 tys-jak to okresliles-jest nas pare osob :) najgorsze co mozna zrobic to niedocenic przeciwnika :) ja jestem najmadrzejszy(mysli sobie PIT) a tamten strazak to glab co baboli cos bez sensu pod nosem.Ja PIT sobie wszystko przemyslalem,jestem swietnym architektem i historykiem (w skali bloku), a reszte nieukow nalezy zignorowac :) to mozliwe ze da sie w bydgoszczy tak ujechac.bylo juz wiele w ten sposob przepychanych pomyslow: "bydgoszcz-odkryj mnie" z czterema spichrzami BRE, pomnik kazimierza wielkiego z ktorym nie wiadomo co teraz zrobic i czy w ogole go konczyc itd,itp. bo jeden wiejski madrala doszedl do wniosku ze jest najmadrzejszy i postanowil poprzepychac pomysl z pomoca poplecznikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: jeszcze troszke dla PIT-a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:29 Ojej, ale wredny jestem i czyżby najmądrzejszy na świecie ? Nie nazywam ciebie "głąbem co baboli coś bez sensu pod nosem". Szanuję twoje zdanie. Możesz mieć własne. Dostrzegam, że większość osób wypowiada się za odbudową i głosuje w ten spoósb w sondażach internetowych. Wyraziłem tylko moje skromne zdanie na ten temat i kropka. Pierzeja powinna powstać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki strazak Re: jak wojtek został strażakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:58 > Bydzia raczej nie posiada szczegolnie efektownej zabytkowej zabudowy, ale tego > sie nie zmieni. Mozesz tu pisac o wartosci murow miejskich itp, ale przy > jakichkolwiek porownaniach wygladaja blado!Taka byla historia. -bez wzgledu na to jakby nie wygladaly blado ich wiek bylby swiadczyl ze to miasto nie spadlo wczoraj z kosmosu. ta podnieta architektura XIW wieczna jest zalosna.szczegolnie w aspekcie ze krzyczy sie iz niemcy ja nam zburzyli :) no zbudowali to i zburzyli,takie ich ku..ewskie prawo :) by latwiej zrozumiec o co mi chodzi powiem ze skamieniala kupa praczlowieka,brakujacego ogniwa w ewolucji, bedzie warta wiecej jak kompletne gospodarstwo z epoki brazu,kompletne gospodarstwo z epoki brazu bedzie wiecej warte jak eklektyczna kamienica. >Jedank obecnie starowka nie przypomina starowki: rynek, po > bokach dwie ulice i koniec -racja,ale szybciej w okolicach placu teatralnego,po odbudowie teatru,stworzysz wielkomiejska,stara klime niz budujac cala jedna pierzeje :) po prostu przesuniemy srodek ciezkosci w kierunku rzeki. i tu bedzie naprawde pieknie. > 2 Twoj konkurs - jury bedzie lokalne wiec wynik bedzie i tak "skisły" bo to ono > > zadecuduje. Tworzy sie bledne kolo:-) -jestem spokojny o umysl obecnego architekta miejskiego :) troche swiata zwiedzil,gnije w tym miasteczku stosunkowo niedlugo. jesli tylko w komisji beda madrzy ludzie z pewnoscia bedzie dobrze. > 3 Realnie patrzac na mozliwosci finasowe -trudno liczyc na "mitycznego" > inwestora ktory by tę awangarde sfinasował... -wieksze jak przy odbudowie kosciola, bo nie trzeba bedzie robic prezentu.uciekac do grantow. kubature ktora zajmowal kosciol bedzie mozna spozytkowac w sposob dajacy satysfakcje inwestorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talon wóz strażacki z matchboxu:-) IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.06.05, 19:58 > niemcy ja nam zburzyli :) > no zbudowali to i zburzyli,takie ich ku..ewskie prawo :) Historia to labirynt bez wyjscia. Zgodnie z tym co napisałes mogą nam teraz zburzyć Szczecin, "takie ich ku..ewskie prawo :)" Ja chociaż nie zapominam o historii to jednak traktuje pierzeje bardziej jako problem architektoniczny. > by latwiej zrozumiec o co mi chodzi powiem ze skamieniala kupa > praczlowieka,brakujacego ogniwa w ewolucji, bedzie warta wiecej jak kompletne > gospodarstwo z epoki brazu,kompletne gospodarstwo z epoki brazu bedzie wiecej > warte jak eklektyczna kamienica. Rozumiem o co Ci chodzi... ...o wyciaganie błednych wniosków! Tak zrobiłeś w Twoim przykładzie. Tu nie chodzi o wiek, a o wyjątkowość! Pomyśl: Na świecie mamy tyle odchodów zaginionego ogniwa ile teraz eklektycznych kamienic-i odwrotnie. Skarbem staje sie kamienica! Jakie zamki, kościoły w Polsce sa najbardziej znane i cenione - najstarsze? ;-) Sam widzisz, że jesli chodzi o architekture to nie ma prostego 2+2=4 Chyba, że cenisz bardziej nasze mury obronne niz Luwr:-) Zreszta to w Polsce panuje taki prowincjonalny kult wieku. Pare sredniowiecznych cegiel i juz wielkie ahhh. Na zachodzie tak nie jest. Przynajmniej jesli chodzi o architekture nowożytną. Ile turystów zwiedzi londyński parlament, paryski Luwr a ilu obecne w obu miastach rzymskie łażnie? Bardziej liczy sie artyzm i niepowtarzalność. > -racja,ale szybciej w okolicach placu teatralnego,po odbudowie teatru,stworzysz wielkomiejska,stara klime niz budujac cala jedna pierzeje :) To Twoje osobiste zdanie bez argumentow, wiec i ja napisze: Nie masz racji, szybciej stworzysz wielkomiejska, stara klime tworząc rynek po odbudowie pierzei niz w okolicach placu teatralnego, po dobudowie teatru :) > -jestem spokojny o umysl obecnego architekta miejskiego :) > troche swiata zwiedzil,gnije w tym miasteczku stosunkowo niedlugo. > jesli tylko w komisji beda madrzy ludzie z pewnoscia bedzie dobrze. Ja też:-) Nasz architekt przychylnie patrzy na odbudowe pierzei. Jednak z drugiej strony bym go nie przeceniał. Projekty "Astorii", którymi sie tak zachwyca, że niby "drugi BRE" przynajmniej obecnie wydają mi się średenie... > -wieksze jak przy odbudowie kosciola, bo nie trzeba bedzie robic > prezentu.uciekac do grantow. > kubature ktora zajmowal kosciol bedzie mozna spozytkowac w sposob dajacy > satysfakcje inwestorowi Ja mam odmienne zdanie: łatwiej znależć kilku inwestorów dających mniejsze sumy niz jedneago z wieksza. Nawet jesli ogólna suma w pierwszym wypadku ma być większa. Poza tym wciąz nie napisałes nic o funkcji jaką ma pelnic ta "awangarda" :-) Może biedronka:-) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: wóz strażacki z matchboxu:-) IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.06.05, 17:08 ? Odpowiedz Link Zgłoś
eme123 Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier 02.06.05, 18:46 www.targisko.pl/?rid=91 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 09:09 Strażak w jednym z postów przypomniał,że 30% mieszkańców Bydgoszczy jest przeciwnikiem odbudowy, chociaż szczerze mówiąc to nie wiem czy były już robione badania za lub przeciw odbudowie.Wiem jednak, że wśród przeciwników rekonstrukcji w postaci przedwojennej są zarówno Ci którzy nie chcieliby nic zmieniać w wyglądzie Starego Rynku( PWiM zostaje W CAŁOŚCI, łącznie z szańcem, na płycie Starego Rynku), jak i Ci, którzy chętnie usunęli by pomnik i postawili na nową jakośc, na odbudowanie pierzei w duchu współczesnej,nowoczesnej architektury ( być może awangardowej). Nie wierzę, że aby te dwa różne stanowiska przeciwników odbudowy mogły przyczynić się do zainicjowania JAKICHKOLWIEK pomysłów i prac dotyczących zagospodarowania zachodniej pierzei SR.Będzie trwała stagnacja i marazm i nadal zaplecze ratusza z parkingiem(SIC!)będą najważniejszym elementem Starego Rynku, tak de facto w ogóle do niego nie należąc! Dlatego uważam, że odbudowa pierzei w pierwotnej wersji jest najlepszym rozwiązaniem. Pierzeja powinna stać się ekwiwalentem pomnika, to w końcu nieopodal niej odbywały się egzekucje i TO ONA NAJLEPIEJ UHONORUJE PAMIĘĆ TYCH KTÓRZY ZOSTALI ZAMORDOWANI WE WRZEŚNIU 1939R. Z kolei na nowe realizacje architektoniczne jest w Bydgoszczy naprawdę wiele miejsca, oby doszła do realizacji chociażby adaptacja Zakładów Graficznych na "Astorię". Dzisiaj przedstawię pomysły na sfinansowanie odbudowy pierzei, ale to gdzieś tak koło południa.Pozdrawiam. E,W&F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:05 Jeszcze jedna sprawa. Strażak napisał,że Niemcy mieli prawo zburzyć pierzeję,ponieważ ją wybudowali.Nie jest to do końca prawdą. Przypominam, że kościół pojezuicki pochodził z XVIIw., a w XIXw., w okresie zaboru pruskiego, został jedynie zmodernizowany.Nadano mu rzeczywiście w tym okresie część cech neogotyckich w postaci odbudowanych wież czy częściowej zmianie wyglądu fasady. Nadal jednak w swym zasadniczym kształcie był to kościół barokowy, jedyny wybudowany w tym okresie(tj. w XVIIw.) w Bydgoszczy.Często jest tak, że np.dany obiekt wybudowano w stylu gotyckim, a później,w toku różnych modernizacji i przebudowy, nadawano mu cechy renesansowe, barokowe czy neogotyckie.Nie zmienia to jednak faktu,że obiekt ten ma rodowód średniowieczny.Też bym wolał, aby odbudowany kościół miał pierwotny,barokowy wygląd z charakterystycznymi wieżami, ale niestety nie dysponujemy konkretnym materiałem ikonograficznym dotyczącym tego okresu, posiadamy natomiast informacje o wyglądzie pierzei i kościoła z XIXw.W takiej też postaci należy pierzeję odbudować, aczkolwiek ja ze swojej strony nie miałbym nic przeciwko odbudowie kościoła w oryginalnej wersji,o ile była by taka możliwość. Jeszcze jedno. Wśród przeciwników odbudowy są tacy,dla których solą w oku jest sam fakt występowania w linii pierzei kościoła.Uważam,że obojętnie co wchodziłoby w skład pierzei, czy byłby to pałac,teatr,hotel,jakaś efektowna,monumentalna kamienica czy właśnie kościół to należy dokonać rekonstrukcji ze względu na przywrócenie ładu architektonicznego dla tego miejsca.Pozdrawiam. E,W&F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 11:52 Jeżeli chodzi o potencjalne środki na odbudowę pierzei to oczywiście zacząć by należało ewentualną rekonstrukcję od prac badawczych prowadzonych przez konserwatorów zabytków w celu ustalenia co do dzisiaj pozostało z fundamentów pierzei i kościoła.Fundusze na to powinny pochodzić z puli Woj. Konserwatora Zabytków jak również Generalnego Konserwatora Ochrony Zabytków.Część pieniędzy na ten cel mogliby przeznaczyć inwestorzy zainteresowani wykupem działek pod odbudowę kamienic pierzei.Po pracach konserwatorskich właściwa odbudowa NIE POWINNA BYC W ŻADNYM PRZYPADKU FINANSOWANA ZE ŚRODKÓW MIEJSKICH!Piszę o tym, aby raz na zawsze odebrać argument tym przeciwnikom odbudowy, którzy uważją, że to miasto będzie ponosić koszty rekonstrukcji.W żadnym razie. Aby odbudować pierzeję należałoby znaleźć poważnych inwestorów, wiarygodnych m.in.finansowo,zainteresowanych posiadaniem w reprezentacyjnym miejscu Bydgoszczy odbudowanych kamienic.Ze sprzedaży działek pod budowę kamienic pierzei środki należy przeznaczyć na odbudowę kościoła (KTÓRY POWINIEN SPEŁNIAĆ FUNKCJĘ SAKRALNĄ!).Ponadto inwestorów tych poprzez różnego rodzaju ulgi inwestycyjne i podatkowe powinno sie zachęcić do łożenia określonych środków na odbudowę kościoła. Można oczywiście również zastrzec właścicielom wykupionych działek budowlanych o konieczności jakiegoś finansowania rekonstrukcji Kościoła, ale unikałbym tu przymusu i obowiązku, a skłaniałbym sie właśnie do form zachęty w postaci chociażby ulg. Odbudowa samych kamienic należałaby oczywiście do właścicieli działek, chyba,że udałoby się Im pozyskać inne środki, o czym za chwilę. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 12:22 No właśnie.Przypominam, że po przystąpieniu do Unii Europejskiej można ( i należy!)starać się o środki unijne na odbudowę dziedzictwa kulturowego.Dotyczy to właśnie m.in.pierzei, ale też chociażby Teatru Miejskiego.To są naprawdę duże sumy i grzechem byłoby z nich nie skorzystać.Zrobiły to już i robią różne ośrodki w Polsce np. Warszawa, Gdańsk, Wrocław,Szczecin, dlaczego nie mogłoby być wśród nich Bydgoszczy? Środki te przeznaczane są na odbudowę i rewitalizację historycznych centrów miast, ważnych ze względu na pamięć i historię a także walory architektoniczno - urbanistyczne danych obiektów i budynków.Pierzeja ze względu na rolę jaką odgrywała w życiu Bydgoszczy i na jej tragiczne dzieje ( bezprecedensowa rozbiórka!)powinna zostać odbudowana i myślę, że nie byłoby przeszkód z pozyskaniem na ten cel środków unijnych.Oczywiście środki te powinny zostać przeznaczone na odbudowę całej pierzei, w jej historycznym kształcie. Inne formy współfinansowania odbudowy to pieniadze pochodzące od Generalnego Konserwatora Zabytków.Należałoby tutaj eksponować fakt NIE ODBUDOWANIA DOTYCHCZAS W BYDGOSZCZY ŻADNEGO ZABYTKU.Nasze miasto, jeżeli chodzi o przydział środków konserwatorskich, było i jest traktowane po macoszemu. Czas najwyższy to zmienić.Bydgoszcz też ma prawo ( i obowiązek)odzyskać swoja historyczną tożsamość,tak jak uczyniły to już inne ośrodki w Polsce. Kolejne sposoby na finansowanie odbudowy to pieniądze pochodzące z Samorządu Wojewódzkiego.Na początku maja w Muzeum Etnograficznym W Toruniu spaliły sie dwa obiekty, wcale nie najwyższych lotów, a już po kilku dniach władze samorządowe województwa oznajmiły o przeznaczeniu kilkuset tysięcy złotych na ich odbudowę. Uważam, że ze względu na wielkość i znaczenie dla Bydgoszczy pierzeja powinna relatywnie otrzymać odpowiednio większe sumy!.Czas najwyższy po prostu otrzymywać z samorządu to co się Bydgoszczy należy,w tym i na rekonstrukcję zabytków. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 13:04 Odbudowę pierzei należałoby odpowiednio propagować i nie rezygnować z żadnych potencjalnych źródeł finansowania.Oto część propozycji: 1.Fundacja Pojednanie Polsko-Niemieckie. 2.Światowy Związek Bydgoszczan. 3.Dawni mieszkańcy Bydgoszczy,Niemcy z Wilhelmshaven (czemu nie, w końcu też kochali to miasto, a nie wszyscy byli nazistami i zwolennikami Hitlera). 4.Kościół m.in.ze źródeł kurii biskupiej, ale też np. ze składek wiernych ( można na przykład zamiast na KUL przez pewien czas datki z parafii bydgoskich przeznaczać na odbudowę kościoła, w końcu koszula bliższa ciału, poza tem ten kościół odegrał dużą rolę w historii miasta, warto go więc przywrócić, eksponując przy tym haniebny fakt rozbiórki koscioła przez okupantów)i ze środków zebranych przez Jezuitów( nie miałbym nic przeciwko temu aby odbudowany kościół wrócił do tego zakonu). 5.Środki zebrane przez TMMB i inne organizacje probydgoskie(jest ich b.dużo). 6.Można zwrócić się z prośbą o ewentualne dotacje i datki do zaprzjaźnionych z Bydgoszczą miast bliźniaczych (m.in. Maanheim,Swansea, Reggio Emilia,Schwerin). 7.Firmy,przedsiębiorstwa,biznesmeni, zakłady pracy w zamian za ewentualne zwolnienie od części podatku. 8.Dobrowolne wpłaty od urzędników miejskich, radnych, pracowników instytucji miejskich itd.;w końcu żyją dzięki Bydgoszczy, mogą więc coś dla niej w końcu zrobić. 9.To samo dotyczy bydgoskich polityków,ministrów, posłów i senatorów. 10.Można organizować koncerty, imprezy sportowe, aukcje, loterie fantowe, bale charytatywne, dochody z nich można przeznaczyć na odbudowę kościoła. 11.Konserwatorzy zabytków, architekci, rzemieślnicy, budowlańcy - wkład pracy (pokażmy w końcu, że zależy NAM na naszym mieście).Propagowanie odbudowy w mediach (TVB,radio,prasa,internet) to też istotny wkład w jej rekonstrukcję! 12.Dobrowolne składki na odbudowę pierzei(jeżeli dojdzie do rekonstrukcji to gotów jestem przeznaczyć na ten cel 2 tysiące złotych;to moja jedna pensja. Wiem od członków mojej rodziny, że też byliby skłonni przeznaczyć jakieś sumy na odbudowę pierzei.Nawet jeżeli Ktoś da złotówke to i tak ona się przyda! To tylko niektóre propozycje. Być może są wśród nich trochę lub w całości utopijne, ale wciąż wierzę w uśpioną dotąd wśród wielu mieszkańców Bydgoszczy miłość do naszego miasta i gotowość do przywrócenia mu przedwojennego wyglądu.Proszę o inne przykłady i możliwości finansowania odbudowy. Pozdrawiam.E,W&F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E,W&F Re: Kto glosuje przeciw odbudowie zachodniej pier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 18:41 Wszystkich zwolenników odbudowy zachodniej pierzei zapraszam na spotkanie "Społecznego Komitetu Rekonstrukcji Zachodniej Pierzei Starego Rynku w Bydgoszczy", które odbędzie się 8 czerwca 2005r. o godzinie 17.00 w siedzibie Towarzystwa Miłośników Miasta Bydgoszczy przy ulicy Jezuickiej 4. Bardzo proszę o przybycie wszystkich forumowiczów, którym zależy na odbudowie pierzei. Niech łączy Nas Bydgoszcz! Pozdrawiam.E,W&F. Odpowiedz Link Zgłoś