Dodaj do ulubionych

Wodociągi - naliczanie za wodę

03.06.05, 19:51
witam
w naszej kamienicy załozono wodomierze - przez spółdzielnie indywidualnie dla
kazdego mieszkania
od tego momentu dostałam dwa rachunki, gdzie dodatkowo naliczono mi wieksze
zuzycie wody - wyglada to tak - za rachunek 4 miesieczny - napisano mi, ze
zuzylam 40 m3 wody i doliczono mi 16 m3 - co razem daje 56 m3.
Mąż zadzwonił do wodociągow, w celu wyjasnienia tych 16 metrów, i
powiadomiono go, ze jest to róznica pomiedzy wodomierzem indywidualnym a
głównym, rozdzielona proporcjonalnie na wszystkich mieszkańców wg ich
zuzycia wody.
Nastepny rachunek był tak samo sporządzony.
Teraz czekamy na następny

i moje pytanie, czy oni mogą tak postępować, kazać mi płacić dodatkowo prawie
za 1/3 zuzycia mojego wody (której nie zuzywam)
czy to nie jest ewidentna kradziez/ubytek/przeciek wody?
co robić??
i czy ktos z Was też tak ma ?

pozdrawiam
Monika
Obserwuj wątek
    • bydgosc Re: Wodociągi - naliczanie za wodę 03.06.05, 19:57
      zdecydowanie nie maja prawa - powinnas placic to co wylejesz sama. Czasem moze byc tak, ze na
      przyklad woda jest pobierana do mycia klatki schodowej, ale taka ilosc 16 m3 to ogromna ilosc. Swoja
      droga 40 m3 to tez duzo, moze macie jakies nieszczelnosci np. w spluczce.
      • jim100 Re: Wodociągi - naliczanie za wodę 03.06.05, 21:28
        te 40 m3 to rachunek za prawie 4 m-ce - pierwszy po założeniu wodomierzy -
        czyli m-cznie wychodzi 10 m3 plus dodatkowo te nieszczęsne 16 m3 (za 4 m-ce)

Piszesz, ze Wodociagi nie mają prawa naliczac mi dodatkowego zużycia - jak to
        wyegzekwować - dostaję fakturę z wyliczoną przez nich kwotą - co mam robić -
        denerwuje mnie to dodatkowe płacenie
        • Gość: komar Re: Wodociągi - naliczanie za wodę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 00:43
          Wodociągi mają prawo tak naliczać. W umowie zapewne znalazł się zapis mówiący o
          tym, że do rachunku będzie proporcjonalnie naliczana ilość wody wynikająca z
          różnicy między wodomierzem głównym, a podlicznikami.
          Poza tym, jśli ma Pan(i) jakieś wątpliwości to najprościej przejść się
          osobiście do tej instytucji i spokojnie wszystko wyjaśnić. Mam nadzieję, że
          wszystko uda się załatwić:)
    • Gość: baba Re: Wodociągi - naliczanie za wodę IP: *.tvgawex.pl 04.06.05, 20:51
      Tak jest chyba we wszystkich zbiorowych rozliczeniach. Właściciele domów
      jednorodzinnych płacą za tyle, ile wskazuje licznik. We wszystkich wspólnotach
      typu spółdzielnie np.Fordońska gdzie mieszkam, naliczana jest dodatkowo tzw.
      woda eksploatacyjna. Zaobserwowałem, że jeżeli wzrasta na wywieszonej na
      tablicy ogłoszeń wielkość zadłużenia z tytułu niepłacenia czynszu, wtedy
      wzrasta ilość zużytej "wody eksploatacyjnej". Na sąsiedzkim forum doszliśmy do
      jednego wspólnego wniosku: płacimy za niepłacących czynszu! Spółdzielnia
      przecież nie może zbankrutować a niepłacących nie można wyrzucić z mieszkania.
      Prosta sprawa: Ktoś musi pokryć niedobór finanfowy. Zużucia tzw. wody
      eksploatacyjnej nikt z mieszkańcównie jest w stanie sprawdzić. W domach
      prywatnych "wodociagi" nie stwierdzają ubytków, różnic we wskazaniach itd. Po
      prostu odczytują licznik i za tyle się płaci. Jak nie płaci? Odcinają dostęp do
      poboru. PROSTE!
      • bydgosc Re: Wodociągi - naliczanie za wodę 04.06.05, 20:55
        troche nie tak... mieszkam w Sp. SIM - place tylko za to co zuzyje
        • Gość: SickBoy Re: Wodociągi - naliczanie za wodę IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.06.05, 21:14
          bydgosc napisał:

> troche nie tak... mieszkam w Sp. SIM - place tylko za to co zuzyje

No tak ale w SImie są wspólnoty mieszkaniowe. Więc nie spółdizelnie. Sytuacja
          może sięc z tego powdu wyglądać inaczej.
          • jim100 Re: Wodociągi - naliczanie za wodę 04.06.05, 23:43
            ja podlegam pod Zrzeszenie Włascicieli i Nieruchomości Domów - tych co od lat
            mieli konflikt z Wodociągami
            teraz niby sie dogadali, ale to dogadanie to takie niekorzystne dla mnie
            Monika
        • Gość: baba Re: Wodociągi - naliczanie za wodę IP: *.tvgawex.pl 05.06.05, 11:02
          Z Twojej wypowiedzi wynika,że jesteś członkiem spółdzielni, która nie ma
          zadłużeń a tym samym nie ma potrzeby wymyślania "wody eksploatacyjnej", energii
          za oświetlenie klatki schodowej w bloku 4-piętrowym na poziomie zużycia przez
          mieszkanie M5 /ok.55 zł. miesiecznie/, rezygnacji z opomiarowania grzejników i
          powrotu do naliczania zużycia wg m2. Wg mnie to wszystko ma swoją logikę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka