Dodaj do ulubionych

Goniec zapuka z listem z ratusza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 18:58
A jakby chodzic na piechote, zamiast dzwonic samochodem?
A jakby pracowac za miske ryżu a nie za pensję?
A jakby nie kupowac mebli, tylko trzymac księgi na podłogach?
Albo w namiotach?

Bedzie jeszcze taniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: Goniec zapuka z listem z ratusza IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 29.06.05, 20:09
      Bydgoszcz poszła za przykładem miast bogatych takich jak Poznan, Wrocław czy
      tez Gdańsk. Tam juz dawno na taki pomysl wpadli i dodatkowo zatrudnili nowe
      osoby i maja oszczednosci. Jednak e-maile do UM odnosza skutek!!!
      • unsatisfied6 same plusy , żadnych minusów 29.06.05, 20:32
        Gość portalu: maciej napisał(a):

> Bydgoszcz poszła za przykładem miast bogatych takich jak Poznan, Wrocław czy
        > tez Gdańsk. Tam juz dawno na taki pomysl wpadli i dodatkowo zatrudnili nowe
        > osoby i maja oszczednosci. Jednak e-maile do UM odnosza skutek!!!

zatruni się 14 osób i poczta też na tym zarobi i będzie miała więcej
        korespondenji i zatrudni dodawkowo 14 osób .

to że pocztą jest taniej to głupi policzyć potrafi ale to że wychodzi drożej to
        profesor do tego nie dojdzie - a że jeszcze zastosuje się metody średniowiczne
        i jeszcze się na tym zaoszczędzi to już największy mędrzec tego nie pojmie .

to jest ekonomia .
        • unsatisfied6 kilometrówka w jakiej rubryce zostanie zapisana? 29.06.05, 21:26
          unsatisfied6 napisał:

> Gość portalu: maciej napisał(a):
          >
          > > Bydgoszcz poszła za przykładem miast bogatych takich jak Poznan, Wrocław
          > czy
          > > tez Gdańsk. Tam juz dawno na taki pomysl wpadli i dodatkowo zatrudnili no
          > we
          > > osoby i maja oszczednosci. Jednak e-maile do UM odnosza skutek!!!
          >
          > zatruni się 14 osób i poczta też na tym zarobi i będzie miała więcej
          > korespondenji i zatrudni dodawkowo 14 osób .
          >
          > to że pocztą jest taniej to głupi policzyć potrafi ale to że wychodzi drożej
          to
          >
          > profesor do tego nie dojdzie - a że jeszcze zastosuje się metody
          średniowiczne
          > i jeszcze się na tym zaoszczędzi to już największy mędrzec tego nie pojmie .
          >
          > to jest ekonomia .
          >
          >

nie widzę sposobu zaoszczędzenia - no ale wszysto w naszej ekonomii możliwe -
          nieeftywnie będzie się korzystało z 16 listonoszy zwanych gońcami ratusza , bo
          to jest fizycznie niemożliwe - nie będą w stanie roznieść tyle listów co
          listonosz , bo ich obszar będzie większy i ilość listów na jednostkę obszaru
          mniejsza - koszty rzeczywiste transportu na jedną korespondencję wyższe i
          bardziej czasochłonne , nawet samochodem - większość zapewne będzie miała swój
          transport , bo to dla nich co najmniej druga pensja w postaci kilometrówki -
          faktycznie to może być niezła fucha , coś ok 2,5 zł - powyżej średniej
          krajowej .

ten absurdalny wynik może wynikać z braku konsekwentnych i merytorycznych
          dyskusji z pocztą , ewnaltualnie z monopolu poczty dyktującej zbyt wysokie ceny
          za swoje usługi lub z tego , że kilometrówki wpisuje się w inną rubrykę .

faktycznie mając takie dane nie można mieć żadnych wątpliwości - gońcem
          taniej listonoszem drożej .
          • radca jak za krola świeczka 29.06.05, 21:49
            w kazdym cywilizowanym panstwie , korespondencja urzedowa jest wysylana poczta

zobaczycie i spomnicie moje slowa, ze poczasie okaze sie - ze to niezly cyrk z
            tego wyszedl i prasa bedzie o tym pisala

radca
            • unsatisfied6 bo to się po prostu kupy nie trzyma 29.06.05, 22:00
              radca napisał:

> w kazdym cywilizowanym panstwie , korespondencja urzedowa jest wysylana poczta
              >
              > zobaczycie i spomnicie moje slowa, ze poczasie okaze sie - ze to niezly cyrk
              z
              > tego wyszedl i prasa bedzie o tym pisala
              >
              > radca
              bo to się po prostu kupy nie trzyma - ale może to dla turysty z Europy
              będzie jakaś atrakcja - zobaczy takiego gońca , zdjęcie mu zrobi , pamiątkę
              do domu przywiezie - a ile powstanie nowych dowcipów o Polakach - i znowu
              mi będzie wstyd .
              • Gość: sUPeRmen Re: bo to się po prostu kupy nie trzyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:08
                Ludzieee... poczytajcie zanim coś napiszecie. koszt wysłania poleconego z
                potweirdzeniem odbioru to ponad 5 złotych zapewne przy dużej objętości koperty
                (decyzje administracyjne).
                Doręczanie pism tonie w zwykłej działalnosci poczty - listonosz gdy nie
                zastanie odbiorcy zostawi tylko info, że list można odebrać na poczcie. A
                goniec może wrócić, by doręczyć osobiscie...
                A poza tym, chyba lepiej mieć kontrolę nad swoimi przesyłkami??
            • Gość: sUPeRmen Re: jak za krola świeczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:05
              W jakim cywilizowanym kraju?? Jakieś przykłady??
    • Gość: Jerrry Re: Goniec zapuka z listem z ratusza IP: *.idea.pl 29.06.05, 23:37
      Proponuję zrezygnować z telefonów i używać znaków dymnych tak jak indianie.
      • unsatisfied6 ale to nie jest takie głupie 29.06.05, 23:43
        Gość portalu: Jerrry napisał(a):

> Proponuję zrezygnować z telefonów i używać znaków dymnych tak jak indianie.

ale to nie jest takie głupie-na tym faktycznie mozna zaoszczędzić .
      • Gość: az używać znaków dymnych tak jak indianie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 08:23
        używać znaków dymnych tak jak indianie.

niezly pomysl!
    • Gość: iv Re: Goniec zapuka z listem z ratusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 23:49
      oczywiscie. gdy w UM nie bylo goncow to podniosl sie lament iz nalezy ich
      wprowadzic gdyz da to oszczednosci a zarazem da prace kilku dodatkowym osobom.
      Natomist gdy takowi beda zatrudnieni to znajduja sie zaraz malkontenci
      narzeajacy na milion nowych powodow.
    • Gość: sUPeRmen Re: Goniec zapuka z listem z ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:02
      Wieeelkie brawa!!
      www.upr.bydgoszcz.pl/?a=showcommentary&nr=49&opcja=1&wybor=52
    • Gość: habitual offender Kochani, jestescie super! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 01:02
      Znakomicie, cały czas biedziłem się, jaki nowy patent wymyslić, żeby te głupie
      stare baby, wpusciły mnie do mieszkania i pozwoliły się okraść.To teraz mam, na
      gońca z ratusza, świetny pomysł, brawo!
      • emeryt21 Re: Kochani, jestescie super! 30.06.05, 02:15
        Tak,to jest problem.Jestem starym czlowiekiem i nie wpuszcze obcego czlowieka
        do mieszkania.Mojego listonosza znam od wielu lat,ale gdy poszedl na
        urlop,musialem fatygowac sie na poczte.
        • Gość: iv Re: Kochani, jestescie super! IP: 193.19.104.* 30.06.05, 08:43
          "emerycie" idz na swoje torunskie forum
          • Gość: EmPe Re: Kochani, jestescie super! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 09:15
            Tojuż następna osoba,do której będę musieć latać oebrać domofon,następnie
            lecieć dofurtki,żeby podpisać-aniechcemisię!Z listonoszem już dawno mam układ o
            podpisach...
          • unsatisfied6 emeryt made a good point 30.06.05, 10:05
            emeryt21 napisał:

> Tak,to jest problem.Jestem starym czlowiekiem i nie wpuszcze obcego czlowieka
            > do mieszkania.Mojego listonosza znam od wielu lat,ale gdy poszedl na
            > urlop,musialem fatygowac sie na poczte.

Gość portalu: iv napisał(a):

> "emerycie" idz na swoje torunskie forum

dlaczego ma iść na swoje forum , jak widać , że chcę nam pomóc i wskazać
            na ewentualne konsekwncje tej INICJATYWY . złodziej mogą wykorzystć fakt
            i przebirając sią za gońców mogą obrabować kilku mieszkańców -
            w żdnych z inicjatyw nie bierze się w kosztach , koszty alternatywne
            które ponowszą mieszkańcy - chociażby artykuł mówi że będzie więcej
            etatów , podając liczbę 14 ( bo dwie już są ) - ale to są etaty
            dla środowiska ratusza kosztem redukcji etatów poczty .

pytałem o kilometrówkę - to niebagatlna kwota w realcji z pensją .
            szacując , że ten goniec przejeździ ok 150 km dziennie ( co nie jest
            dużo na 8 godzin pracy ) , to zrobi ok 2000 zł kilometrówki ( 70gr/km?) ,
            podwoi to jego pensję - i dobrze bo za 1000 zł ciężko wyżyć i doda
            do kosztów zatrudnienia 16 gońców kwotę 384 tys - czy ratusz zakłada , że gońcy
            będą chcieć dwa razy mniej zarobić i będą jeździć rowerami i w ten sposób ratusz
            zaoszczędzi 250 tys ? czy kilometórwki wpisywane są w inne rubryki ,
            które nie uwzględniają kosztów zatrudnienia ? czy ewentualna kwota
            ( przypuszczam , że szacowana z dołu ) 384 tys za kilometrówki
            jest uwględniona w kwocie zaangażowania gońców ? czy te
            inforamcje są tajne ?
            • unsatisfied6 pracowałem dla Anglika i ten 30.06.05, 10:20
              unsatisfied6 napisał:

> emeryt21 napisał:
              >
              > > Tak,to jest problem.Jestem starym czlowiekiem i nie wpuszcze obcego czlow
              > ieka
              > > do mieszkania.Mojego listonosza znam od wielu lat,ale gdy poszedl na
              > > urlop,musialem fatygowac sie na poczte.
              >
              > Gość portalu: iv napisał(a):
              >
              > > "emerycie" idz na swoje torunskie forum
              >
              > dlaczego ma iść na swoje forum , jak widać , że chcę nam pomóc i wskazać
              > na ewentualne konsekwncje tej INICJATYWY . złodziej mogą wykorzystć fakt
              > i przebirając sią za gońców mogą obrabować kilku mieszkańców -
              > w żdnych z inicjatyw nie bierze się w kosztach , koszty alternatywne
              > które ponowszą mieszkańcy - chociażby artykuł mówi że będzie więcej
              > etatów , podając liczbę 14 ( bo dwie już są ) - ale to są etaty
              > dla środowiska ratusza kosztem redukcji etatów poczty .
              >
              > pytałem o kilometrówkę - to niebagatlna kwota w realcji z pensją .
              > szacując , że ten goniec przejeździ ok 150 km dziennie ( co nie jest
              > dużo na 8 godzin pracy ) , to zrobi ok 2000 zł kilometrówki ( 70gr/km?) ,
              > podwoi to jego pensję - i dobrze bo za 1000 zł ciężko wyżyć i doda
              > do kosztów zatrudnienia 16 gońców kwotę 384 tys - czy ratusz zakłada , że
              gońcy
              >
              > będą chcieć dwa razy mniej zarobić i będą jeździć rowerami i w ten sposób
              ratus
              > z
              > zaoszczędzi 250 tys ? czy kilometórwki wpisywane są w inne rubryki ,
              > które nie uwzględniają kosztów zatrudnienia ? czy ewentualna kwota
              > ( przypuszczam , że szacowana z dołu ) 384 tys za kilometrówki
              > jest uwględniona w kwocie zaangażowania gońców ? czy te
              > inforamcje są tajne ?
              >

pracowałem dla Anglika i ten wolał kupic kilka samochodów , zamiast płacić
              kilometrówki - to prawdziwa oszczędość , czy ratusz nie wziął takiej
              ewnetualności pod uwagę - poczta przypuszczam ma swoje samochody oszczędzając
              na kosztownych kilometrówkach ( 384 tys zł to powyżej 30$ kosztów realizacji
              inicjatywy ). poza tym goniec będzie gońcowi nierówny -jeden na rowerze ( mniej
              efetywny i bardziej zapracowany z mniejszą pesją dla siebie ) a drugi
              samochodem ( mniej zapracowany i z co najmniej dwukrotnie
              wyższym dochodem po odliczeniu rzeczywistych kosztów eksploatacji )
          • emeryt21 Re: Kochani, jestescie super! 30.06.05, 17:47
            Gość portalu: iv napisał(a):

> "emerycie" idz na swoje torunskie forum
            Dlaczego wyganiasz mnie do Torunia?Ja mieszkam w Bydgoszczy!Sadze,ze masz mi za
            zle,ze popieram idee Dwumiasta i Torun podoba mi sie.Jezdze tam czesto
            pospacerowac po starowce,wypic kawe i potem wracam do szarej rzeczywistosci w
            moim miescie.U nas jest malo takich miejsc,moze troche ulica Mostowa,Stary
            Rynek,Dluga juz umarla.Myslalem,ze ktos wymysli kawiarnie z widokiem na
            Brde,ale nasi odwracaja sie od rzeki.Z Mostowej mam tylko widok na
            Kaskade.Wyspa Mlynska az sie prosi o takie zagospodarowanie,ale ciagle mysla o
            niej i nic nie robia.
    • Gość: sikorka Powinni zatrudnić gołebie pocztowe na etacie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 09:22
      Powinni zatrudnić gołebie pocztowe na etacie :-)
    • Gość: ortix Goniec? IP: *.tvgawex.pl 30.06.05, 13:49
      Goniec ma być tańszy i jeszcze ma być rozliczany z kilometrówki? ciekawe na
      jakich zasadach ich zatrudnią umowa-zlecenie? czy etacik i jaka ma być pensja?
      w końcu i tak jest to publiczna kasa i jak oni wyliczyli że 16 osób
      zatrudnionych będzie tańszych od PP? i nie wiem czy jeśli mają jeżdzić mzk? np.
      w liceum plastycznym korespondencja np. zaproszenia dla VIP są rozwożone TAXI
      to może radni by jeżdzili po godzinach!!!!!
    • Gość: ubu66 POCHWALAM POMYSŁ ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:06
      Przy cenach monopolity PP to wiele spraw staje "na głowie" Róznie priorytety
      srytety..a paczka najtańsza 5 zł.
      A za prace dla bezrobotnych należy sie ratuszowi WIELKA POCHWAŁA ! Takie rzeczy
      trzeba upowszechniac a nie jakies pseudoszkolenia. Tworzyć miejsca pracy.
      Likwidowac monopole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka