Dodaj do ulubionych

Województwo Toruńskie wraca

IP: *.bydg.gazeta.pl 21.06.01, 21:12
Marszałek Grześkowiak została matką chrzestną nowego jachtu o nazwie Województwo Toruńskie. Toruńska
prowokacja czy wszystko jest OK?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomko Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
      Oczywiście wszystko jest O.K. Więcej takich gestów, a między naszymi miastami
      będą panowały dobrosąsiedzkie stosunki. Przecież o to chodzi pani Grześkowiak
      (funkcja zobowiązuje). Pozdrawiam Torunian i mam nadzieję, że mimo wszystko
      stosunki między naszymi miastami będą układały się coraz lepiej.
      tomko
    • Gość: gnaj Re: Województwo Toruńskie wraca IP: 10.10.70.* 22.06.01, 11:28
      W psychologii to się nazywa odereagowanie. To służy zdrowiu psychicznemu torunian, więc wszystko jest o.k.
    • Gość: malarz Re: Województwo Toruńskie wraca IP: 213.146.61.* 23.06.01, 00:00
      Moje zdanie na ten temat jest zgoła odmienne od Waszego. Oczywiście także
      jestem za przyjaznymi stosunkami między Bydgoszczą, a Toruniem, ale według mnie
      trochę źle odebraliście temat. Moje zdanie poznacie zaglądając na forum
      toruńskie.
    • Gość: fin Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.06.01, 00:00
      Gość portalu: ga napisał(a):
      &#62 Marszałek Grześkowiak została matką chrzestną nowego jachtu o nazwie Województw
      &#62 o Toruńskie. Toruńska
      &#62 prowokacja czy wszystko jest OK?

To oczywisćie kolejna prowokacja (podobnie jak pomysł sprzed jakis 2 tygodni, by to marszałek
      województwa nazywał się wojewodą - czyli wojewoda w Toruniu). Osoba "urzędowa", jaką jest
      niewątpliwie marszałek senatu nie powinna brać w takich prowokacjach udziału, ale czego
      można się po Grzeskowiakowej spodziewać?
      Niestety, ze strony Torunia będziemy narażeni na ciągłe prowokacje (tak jak już ktos napisał -
      muszą leczyć swoje kompleksy).
      Najsmutniejsze jest to, że mamy taką sytuację na skutek głupoty naszych własnych posłów - gdyby
      poparli projekt o przyłączeniu Torunia do woj. gdańskiego to nie byłoby problemu.
      • Gość: Maniek Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.nowosci.com.pl 23.06.01, 00:00
        Co jest grane???? Tak sobie czytam na forum Torun i Bydgoszcz wszystkie
        komentarze dotyczace tego statku, przeczytalem w Wyborczej wypowiedz
        prezedyenta Jasiakewicza i pytam sie: O CO CHODZI???
        Co w tym zlego, ze powstal taki jacht o takiej nazwie? W czym problem?
        Przypomne, ze pomysl budowy jachtu narodzil sie kilka lat temu, kiedy jeszcze
        nie bylo pewne, czy Torun bedzie w kujawsko-pomorskim, czy pomorskim. Gdyby
        znalazl sie w tym drugi, to nie sadze, zeby gdanszczan irytowal pomysl
        powstania takiego jachtu? O CO WIEC CHODZI? Nazwa wam sie nie podoba? A moze
        matka chrzestna? O jakiej prowokacji my tu mowimy? Zapomnielisci juz, drodzy
        bydgoszczanie, jak poslanka Bankowska, na inauguracji sejmiku powiedziala, ze
        cieszy ja, ze powstalo wojewodztwo bydgoskie???
        Ludzie, nie przesadzajcie. Przeciez jeden jacht nie zmieni historii (choco
        osobiscie bardzo chcialbym, aby tak sie stalo...)! W koncu to bardzo
        sympatyczna sprawa, ze po morzach bedzie plywalo Wojewodztwo Torunskie i tak to
        jest odebrane w Toruniu. Przyznam, ze reakcja bydgoszczan KOMPLETNIE mnie
        zaskoczyla. Jesli kto w tym momencie mowi o kompleksach, to chyba nie odnosza
        sie one do torunian.
        • Gość: malarz Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
          Masz pełną rację Maniek. Już nie chciałem się na ten
          temat wypowiadać, ale kiedy zobaczyłem kolejne
          wypowiedzi - wstrząsnęło mną. Nie po to Toruń stworzył
          jacht "Woj. tor.", aby Bydgoszcmogłamówić o jakiejś
          prowokacji, a po to, aby upamiętnić to województwo.
          Kiedy powstawał jacht,nikomu na myśl nie przyszło, że
          nasi szanowni sąsiedzi będą z tego robić wielką aferę.
          To nie jacht, a Wasze wypowiedzi na jego temat psują
          stosunki między naszymi miastami. Z tych wypowiedzi
          jasno wynika, że to Bydgoszcz ma kompleksy i to bardzo
          poważne.
          • Gość: fin Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.06.01, 00:00
            Jak dla mnie możecie sobie nawet budować łódz "Komturstwo toruńskie", nie ma sprawy.
            Tylko kompletny brak wyczucia, na co można sobie pozwolić, a co będzie przez drugą stronę
            źle odebrane nie wróży dobrze współpracy Bydgoszcz-Toruń (najbardziej jaskrawym
            przykładem jest propozycja Achramowicza o której pisałem). A Bańkowska nie jest wcale z
            Bydgoszczy więc trafiłes z tym swoim przykładem jak kulą w płot.
            • Gość: Maniek Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.nowosci.com.pl 23.06.01, 00:00
              Gość portalu: fin napisał(a):
              &#62A Bańkowska nie jest
              &#62 wcale z
              &#62 Bydgoszczy więc trafiłes z tym swoim przykładem jak kulą w płot.

Tak, wiem o tym. Bańkowska jest z Inowrocławia, ale w Sejmie reprezentuje byłe
              województwo bydgoskie. Wiec chyba kula nie trafila w plot.
              • Gość: Freeride Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.bydgoski.pl 24.06.01, 00:00
                Podobno wszyscy są za pojednaniem się dwóch miast więc po co ta dyskusja. Mnie
                osobiście też nie przszkadza nazwa woj. tor., mimo, że jestem bydgoszczaninem.
                W tej chwili można traktować już ją chyba jako nazwę historyczną, więc po co
                rozdzierać szaty?
                pozdr
    • Gość: kasia Re: Województwo Toruńskie wraca IP: 12.34.56.* 25.06.01, 00:00
      Myślę że nam Bydgoszczanom powinno zupełnie zwisać co takie "typowo portowe"
      miasto jakim jest Toruń buduje w swoich stoczniach. Mogą sobie nawet zbudować
      masowiec z piernika, polać go czekaladą i potem zjeść. Zadawnione waśnie
      bydgosko-toruńskie czy toruńsko-bydgoskie chyba czas także utopić w Wiśle.
      Przykładem jest mija rodzina w której mama jest Torunianką, a tato
      Bydgoszczaninem. Nie przypominam sobie aby kiedykolwiek nacjonalistycznie
      wojowali. I choć inne powody do kłótni były dobre i bywało różnie to nikt
      nikogo nie nazywał prowincjuszem.
      Co się zaś tyczy nieszczęsnych przedstawicielek politycznych naszych miast to
      można Toruniowi jedynie współczuć Matki Alicji z Torunia, ale coż matki się nie
      wybiera. Bankowska choć ma niejedno za swoimi czerwonymi uszkami posiada jednak
      nieco więcej kultury politycznej, ale to nie jest powód aby się Bydgoszcz czy
      Inowrocław pyszniły, ponieważ ona jak sądzę nabrała tej ogłady dopiero w
      Warszawie, a ze stolicą chyba w szranki nie będziemy stawać.
      • Gość: O.Marcin Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.graf.torun.pl 27.06.01, 15:10
        Nie wiem o co tyle szumu? Jak dla mnie koledzy z miasta nad Brda moga zwodowac
        jacht o nazwie "Wojewodztwo bydgoskie" i nie bedzie to zadna prowokacja wobec
        torunian. Wiecej spokoju zycze.
  • Gość: MONK Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
    Szkoda ze takie debilne gesty psuja niezly przeciez klimat miedzy miastami. Od
    Grzeskowiakowej zieje glupota i nienawisc. Swoja droga nie spotkalem jeszcze
    nikogo w Toruniu kto bylby z niej dumny. Jakim cudem dostala sie do Senatu???
    • Gość: Toruńczy Re: Województwo Toruńskie wraca IP: *.torun.dialup.inetia.pl 22.06.01, 00:00
      Przeciez to nie nasza wina, że Pani A. jest z Torunia ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka