Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów

IP: 82.146.247.* 12.08.05, 22:02
czy możemy uciekać przed historią ?
polska jakby nie nazywała się, obchodziła swoje 30-lecie !
czy była PRL, czy III RP to jest moja polska !
WASZA NIE ?
można zmienić napis na tej tablicy ale fakty historycznE nie można zmieniać !
powinniśmy zatem usunąć daty symbolicznie umieszczane przez budowlanych na
niektórych kamienicach a napewno z tych -
budowanych w czasie zaborów !
ITD ITP
POWINNIŚMY POZABIERAĆ WSZYSTKIE NP. TYTUŁY PROFESORSKIE NADANE NP. Z OKAZJI
30-LECIA PRL
i premie DZIENNIKARZY dawane z tym podobnych OKAZJI
HA
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc38 Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.tvgawex.pl 12.08.05, 22:13
      masz całkowiatą rację
    • Gość: ibm Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:44
      Tablica jest materialnym świadkiem naszej przeszłości. Zostawcie ją w spokoju,
      bo przecież PRL-u nie da się, niestety, wymazać z naszej historii. Natomiast
      dokonowynie na niej jakichś zmian byłoby śmieszne. Szkoda pieniędzy.
    • Gość: Witek Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 09:38
      Tablica upamiętnia to co było dbre za PRL u! Nie wszystko było wówczas złe.
      Pewno dużo złego było! Ale też dużo dobrego powstało! Pominę szczegół, iż
      wszyscy mogliśmy za darmo zdobyć wykształcenie! (to dla malkontentów).
      pozdrawiam
      • Gość: danka Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: 212.122.215.* 14.08.05, 21:58
        Akurat za PRL nic nie było dobre. Mogło miec najwyżej pozory dobra.
        • Gość: (gość portalu) Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:51
          Z treści twojej wypowiedzi wynika, że masz 15 lat. Na pewno nie więcej.
    • wgrzeg1980 Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów 13.08.05, 10:56
      Tablica ma tam zostać!!! Drogowcy niech ją oczyszczą a obok niej ma być
      dołączona tabliczka opisująca ten zabytek tak jak w muzeum. Przecież częściej
      chodzimy pod Rondem Jagiellonów niż do muzeum.

Nie wstydźmy się naszej historii!
      • Gość: Historyk Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:49
        Wszystkie takie tablice powinny zgodnie z naszą historią zawierać adnotację,że
        w tym okresie "Polska była pod okupacją sowiecką , a Krajem rządziła
        prosowiecka klika sprzedawczyków rodem z PPR i PZPR nie uznawana przez
        Naród"!!! I wtedy wszystko było by zgodne z prawdą historyczną.Bo od historii
        rzeczywiście nie uciekniemy,przekazujmy ją tylko pokoleniom zgodnie z prawdą!!!
    • Gość: Lion Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 14:56
      "...Tablicę trudno zauważyć. Wisi w przejściu podziemnym ronda Jagiellonów przy
      barze z zapiekankami..."

Teraz pewno pół Bydgoszczy pójdzie na zapiekanki... ;)
      Mam prośbę - nie zdejmujcie tego za szybko, zawsze jakaś atrakcja turystyczna
      dla mieszkańców miasta. Chodzę pod Rondem kilka lat, a jeszcze nigdy nie
      podkusiło mnie, by szukać tablicy ;P

Czy ta tablica jest nad stolikiem koło zapiekanek od strony CMu/WAMu i UKW ?
    • Gość: bolo Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.08.05, 18:57
      na szpitalu biziel sa dwie z tego wiem tablice szpital xxx leciaprl zbudowany
      ze srodków narodowego funduszu zdrowia albo ze srodków społecznych w latach
      1974-1980
    • Gość: Rychoo Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.pakosc.sdi.tpnet.pl 13.08.05, 22:23
      Rozumiem, że w Bydgoszczy nie ma bardziej ważnych problemów niż owa
      tablica . . .

"Historykowi" współczuję grzechu megalomaństwa!!!

Chłopie!!!
      Chociaż trochę skromności i pisz się z małej literki . . .
    • Gość: gigi Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 22:47
      A wogóle to skąd problem ? rzeczywiście jak terroryści troche ucichną to i
      tablica pamiatkowa, niewidoczna, za barem z zapiekankami dziennikarzom zawadza,
      po prostu smieszne. Pani Aleksandro a może tak zalać to rondo betonem potem w
      pocie czoła zbudować nowe na 25 lecie solidarnośći i tak je nazwać. Albo
      jeszcze - zburzyć do końca roku wszystkie szkoły "tysiąclatki" -bo za PRL-u
      powstały ;-)
      • Gość: Historyk Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 22:55
        rychoo,tobie się megalomaństwo myli z prawdą.Różne kryteria,skrajne tematy.Ale
        widocznie podobnie,jak nie jaki gigi na lekcjach historii dłubaleś w nosie,albo
        spałeś.Obaj,a może jesteś jedno stanowicie przybudówkę socjalizmu!
        • Gość: gigi Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:09
          ja jestem trzeźwy panie histeryk i tak sie sklada, ze akurat niedawno historie
          studiowałem ale nie jestem nawiedzony. A co do twojego bełkotliwego wtrętu to
          tablica jest prawdziwa i to jest prawda historyczna a rondo budowali zwykli
          ludzie a nie system. Mam tylko nadzieje, że nie uczysz dzieci w szkole, bo i
          tak mamy trudne mlode pokolenie...
          • Gość: miły Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.eranet.pl 14.08.05, 08:53
            tablica powinna zostać,jest to świadectwo historyczne i objawia prawdę jaka by
            ona nie była,ale tak właśnie było i tak się budowało;
            śmieszne otwarcia na 22lipca;
            mam nadzieję,że świadomość historyczna dzięki temu przynajmniej wzrośnie;
            • Gość: Historyk Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 11:24
              gigi ,ty chyba studiowałeś historię WKPB.O tych ludziach,co budowali nie ma na
              tablicy ani słowa.A "święto 22 Lipca" tak się ma do świętości i historii Polski
              jak twoja umiejętność czytania,bo zrozumiałe dla wszystkich słowa nazywasz
              bełkotem do inteligencji,której ci brakuje! Puknij się w czoło!!!
              • Gość: Rychoo Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.pakosc.sdi.tpnet.pl 14.08.05, 16:11
                Nie chce mnie się z tobą, z bożej łaski samozwańczy histeryku, prowadzić
                jakiejkolwiek polemiki, bo to tak jakby do psa gadał.
                Ja spokojnie, a ty szczekasz i atakujesz każdego kto ma inne niż ty zdanie.
                Z faktami się nie dyskutuje, one miały miejsce i tyle . . .
                Jest rondo, było święto, ktoś pracę wykonał, ktoś inny ją jakoś tam
                upamiętnił . . .
                Więc po co ten twój ślinotok wobec tych wszystkich, którzy chcą to tobie w
                miarę prostym i zrozumiałym jezykiem wytłumaczyć . . .
                Zauważ!!! jesteś w mniejszości!!!
                /małe litery są zamierzone z braku szacunku dla histeryków/
              • Gość: gigi Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 17:53
                Gość portalu: Historyk napisał(a):

> gigi ,ty chyba studiowałeś historię WKPB.O tych ludziach,co budowali nie ma
                na
                > tablicy ani słowa.A "święto 22 Lipca" tak się ma do świętości i historii
                Polski
                HEJ HISTORIANIN ! PISZESZ TO DO MNIE CZY NADAL PIJESZ WÓDE BO CI SIE POSTY
                ZLEWAJĄ W JEDNO ;-P
                TO SMUTNE,ŻE NIE WIEDZIAŁES ZE TO LUDZIE BUDOWALI ? TRZEBA CI TO NAPISAĆ ? OJ
                OJ KRASNOLUDKÓW TEZ NIE BYŁO W PRL-U, HI HI ALE DZIWAK... STO LAT!!! WALCZ
                NADAL Z KOMUNĄ PIJĄC...BEŁKOT BEŁKOT JAŚNIE PANIE HRABIO

>
                > jak twoja umiejętność czytania,bo zrozumiałe dla wszystkich słowa nazywasz
                > bełkotem do inteligencji,której ci brakuje! Puknij się w czoło!!!
              • Gość: gigi Re: Proponuje zburzyć szkoły "tysiąclatki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 18:47
                i jeszcze jedno - ja to nie Rychoo...i ja to nie ty
    • urodzony.w.niedziele Zacieranie własnych śladów to fałszownie historii 14.08.05, 11:40
      Usunięcie tablicy spod Ronda Jagiellonów będzie zacieraniem śladów
      przeszłośći i naszej tożsamości,fałszowaniem historii.
      Nasza historia nie składa się wyłącznie z chlubnych okresów.
      Radni pierwszej kadencji (90-94)świadomie pozostawili enklawę
      pzreszłości PRL-owskiej na Kapuściskach:Aleje Planu 6-letniego,
      Przodowników Pracy.Ale pewnie wcześniej czy póżniej znajdą się jacyś
      patriotryczni nadgorliwcy i przemianują te ulice,
      nadając im słuszne nazwy.
      Dobrze by było gdyby także dziennikarze mieli odrobinę wrażliwości historycznej.
    • Gość: nyga Kontrowersyjna????? tablica pod rondem Jagiellonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 14:12
      Choć wątpię by którykolwiek dziennikarz gazety miał jakąkolwiek osobowość, to z
      pewnością mają jeden, moim zdaniem brzydki zwyczaj. Wszędzie szukają i ze
      wszystkiego robią sensacje. Najważniejsze jednak jest to, że zawsze jest to
      sensacja NEGATYWNA. Do czego się nie przyczepią to zawsze chcą popsuć.
      • urodzony.w.niedziele Re: Kontrowersyjna????? tablica pod rondem Jagiel 14.08.05, 14:29
        Gość portalu: nyga napisał(a):

> Choć wątpię by którykolwiek dziennikarz gazety miał jakąkolwiek osobowość, to
        z
        > pewnością mają jeden, moim zdaniem brzydki zwyczaj. Wszędzie szukają i ze
        > wszystkiego robią sensacje. Najważniejsze jednak jest to, że zawsze jest to
        > sensacja NEGATYWNA. Do czego się nie przyczepią to zawsze chcą popsuć.

Dziennikarze są po prostu żle wykształceni i zamiast informować
        i objaśniać rzeczywistość to oni są tylko są listonoszami sensacyjnych
        wiadoości lub ich twórcami.
    • Gość: tedi Bydgoszcz zawsze byla czerwona, wiec i PRL sie tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 18:23
      Bydgoszcz zawsze byla czerwona, wiec i PRL sie tu hołubi.
      • urodzony.w.niedziele Re: Bydgoszcz zawsze byla czerwona, wiec i PRL si 14.08.05, 22:38
        Czerwień,szkarłat,purpura - kolor krwi,symbol męczęństwa,kolor kardynalski
    • Gość: danka Re: Kontrowersyjna tablica pod rondem Jagiellonów IP: 212.122.215.* 14.08.05, 21:54
      I kto by pomyslal, że tablica będzie miała tylu obrońców.
      • Gość: 44 A potem do czerwonej Bydgoszczy daja Rakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:54
        A potem do czerwonej Bydgoszczy daja Rakowskiego na senatora
        • Gość: BTZ Re: A potem do czerwonej Bydgoszczy daja Rakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 09:20
          a co ma tablica do Rakowskiego?
          • Gość: 44 Re: A potem do czerwonej Bydgoszczy daja Rakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:05
            To i to czerwone
            • Gość: jacek ZJEZDZAJ DO SIEBIE TORUNSKI BUCU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:06
        • Gość: jaca Lepszy Rakowski niż makowski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:17
          j.w
    • Gość: muma Okaże się że Rondo zbudowała Solidarność i PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:16
      przy wydatnej pomocy braci bernardynów mniejszych w ramach protestu przeciwko
      komunistycznej władzy i pobytowi żołnierza radzieckiego w kinie Bałtyk na
      westernie z Johnem Waynem. I taka jest prawdziwa geneza ronda podstępnie
      nazywanego przez okrutne komunistyczne władze ówczesnej Bydgoszczy Rondem
      XXX-lecia PRL, w celu umniejszenia zasług niejakiego J. Rulewskiego, który zęba
      był zjadł skracając zbyt długi pręt zbrojeniowy przed umieszczeniem go w 7
      stopniu przejścia od ulicy (a jakże )świętego Floriana.
      • Gość: gigi Re: Okaże się że Rondo zbudowała Solidarność i Pi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:20
        ZAJEFAJNE...hi hi bravo muma !!!
        • Gość: Ja Re: muma i gigi - porąbańcy -lecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:56
          muma,gigi, ale was pojeb..o!
          • Gość: gigi Re: muma i gigi - porąbańcy -lecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 09:23
            o o o oooo kolejny przedstawiciel inieligiencji...gratuluje kulturalnej i
            umotywowanej wypowiedzi
          • Gość: muma Prawoskrętne oszołomy nigdy nie grzeszyły kulturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 19:25
            i argumentami w dyskusji, ale wcale mnie to dziwi i nie smuci.
            • Gość: gigi Re: Prawoskrętne oszołomy nigdy nie grzeszyły kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:38
              racja :)
              • Gość: Prawy Lewoskrętna hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:54
                Kretyni z pod znaku Marksa,Engelsa,Lenina i Stalina zawsze prezentowali
                popkulturę homo sovieticus.Z daleka cuchnącą gnojem,machorką i bimbrem /vide
                gigi i muma/.
                • Gość: Slownik Re: Lewoskrętna hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 00:01
                  Po polsku pisze się < inteligencja >.Wracaj do szkoły!
                  • Gość: gigi Re: Lewoskrętna hołota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 21:29
                    nie kumasz sarkazmu
                • Gość: muma Razem z oddziałem młodzieży weszpolskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:32
                  to wymyśliłeś? Szczególnie ująłeś mnie umiejętnym połączeniem machorki i bimbru
                  w miłej i erotycznej atmosferze bimbru (jako koneser zapewne przedkładasz bimber
                  na sztucznym miodzie). Czy ta twoja specyficzna umiejętność wynika z trudno
                  ukrywanego przez ciebie pochodzenia pszenno-buraczanego, czy też pobierasz
                  specjalne szkolenia np u beżowego Andrzejka?
                  • Gość: maciej Popieram Rakowskiego na posła bydgoskiego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:45
                    Popieram Rakowskiego na posła bydgoskiego!
      • Gość: dfg Re: Okaże się że Rondo zbudowała Solidarność i Pi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:52
        Brawo!!!
        • Gość: magda PRL= zbrodniczy system nagradzac w Bydgoszczy????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 09:10
          Nie, ale PRL= zbrodniczy system nagradzac w Bydgoszczy?????
          • Gość: mtv Re: PRL= zbrodniczy system nagradzac w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:11
            skończ gimnazjum a potem pogadamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka