Dodaj do ulubionych

BYDGOSCY EMIGRANCI

IP: *.cps.pl 23.09.02, 11:24
Pomorzacy uważani są powszechnie za ludzi niemrawych,bez polotu i energii.
Dlatego ten nasz region jest taki nudny,pozbawiony ośrodków opiniotwórczych,
rzeczywistych autorytetow i wzorców osobowościowych.Tym dynamicznym,
przebojowym jest tu ciasno,bo w istocie to jest kulturalna i intelektualna
prowincja.Oni robią kariery poza regionem; znam kilku takich, którzy z
niezłym skutkiem ruszyli stąd w Polskę a nawet i w świat. Kto z Was słyszał o
takich ludziach z naszego regionu - niech pisze tu o nich: to byłoby ciekawe
studium przypadków bydgoskiej emigracji.Zrobili kariery czy zginęli w tłumie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted® nr 1 - Boniek (ntxt) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 16:56
      /
    • Gość: Mleczarz Re: BYDGOSCY EMIGRANCI IP: *.bakoma.pl 24.09.02, 06:43
      To rzeczywiście prawda na temat przyczyn emigracji z naszego regionu. Sam
      jestem przykładem takiego działania (przepraszam za nieskromność). Przez prawie
      cały okres 4,5-letnich studiów na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu planowałem
      pozostanie w Bydgoszczy i rozpoiczęcie tutaj kariery zawodowej. Po podjęciu
      szybkiej decyzji o przeprowadzce na Mazowsze z nieukrywanym zdziwieniem po
      kilku miesiącach pobytu w centralnej Polsce zauważyłem jak coraz
      bardziej "pocztówkowo" postrzegam tak samą Bydgoszcz, w której się urodziłem i
      wychowałem jak i region, z którego się wywodzę. Widzę to po sobie i po tych,
      którzy wybrali tę sama drogę. To prawda, to jest miejsce, w którym było by dla
      mnie za ciasno. I choć czuję sentyment do miejsc, to wiem, że będę tu powracał
      tylko w weekendy lub podczas urlopu.
      Pozdrowienia Bustaw.
    • nodorf Re: BYDGOSCY EMIGRANCI 24.09.02, 12:24
      Gość portalu: Bustaw napisał(a):

>Oni robią kariery poza regionem; znam kilku takich, którzy z
      > niezłym skutkiem ruszyli stąd w Polskę a nawet i w świat. Kto z Was słyszał o
      > takich ludziach z naszego regionu - niech pisze tu o nich: to byłoby ciekawe
      > studium przypadków bydgoskiej emigracji.Zrobili kariery czy zginęli w tłumie?

A o jakie przypadki chodzi Tobie w szczególności? O spektakularne, znane i
      szeroko komentowane w Polsce i świecie kariery typu Boniek, czy też raczej o
      anonimowych zwycięzców rozmaitych wyścigów szczurów w prywatnych i państwowych
      firmach?
    • Gość: polonus Re: BYDGOSCY EMIGRANCI kontra torunscy IP: 198.138.227.* 24.09.02, 14:41
      Gość portalu: Bustaw napisał(a):

> Pomorzacy uważani są powszechnie za ludzi niemrawych,bez polotu i energii.
      ??????
      coz z Torunia pochodzi Boguslaw Linda, Alicia Grzeskowiak, Tony Halik,
      Szapolowska, Balcerowicz, coz uwazasz ze sa bez polotu i bez anergii?????
      A ojciec redaktor tez bez energii i polotu???

ale prawda tez jest ze oni wszyscy opuscili prowincje i wyplyneli na szerokie
      wody...
      • nodorf Re: BYDGOSCY EMIGRANCI kontra torunscy 24.09.02, 16:03
        Gość portalu: polonus napisał(a):

> coz z Torunia pochodzi Boguslaw Linda, Alicia Grzeskowiak, Tony Halik,
        > Szapolowska, Balcerowicz, coz uwazasz ze sa bez polotu i bez anergii?????

To skandal, co napisałeś, polonus! Linda pochodzi z podbydgoskiej Kobylarni,
        Szapołowska wychowywała się na bydgoskiej Sielance. A Balcerowicza (i pozostałą
        spółkę) możesz sobie wziąć, chociaż on akurat wyrastał w Lipnie.
        • Gość: polonus oj te emocjie IP: 198.138.227.* 24.09.02, 17:03
          nodorf napisał:

> Gość portalu: polonus napisał(a):
          >
          > > coz z Torunia pochodzi Boguslaw Linda, Alicia Grzeskowiak, Tony Halik,
          > > Szapolowska, Balcerowicz, coz uwazasz ze sa bez polotu i bez anergii?????
          >
          > To skandal, co napisałeś, polonus! Linda pochodzi z podbydgoskiej Kobylarni,

az mnie zmrozilo, bo wiem ze jego rodzice mieszkaja w Toruniu osobiscie znam
          jego ciotke (slabiutko ale zawsze), zajrzalem szybko do internetu i pierwsza
          strona jaka mi wpadla to :

filmpolski.i8.com/linda.htm
          i na niej czytamy :
          Data urodzenia: 1952.06.27 (Toruń)
          Wykształcenie: PWST w Krakowie (1975)
          wiec nie potrzebnie cie zmrozilo :)

> Szapołowska wychowywała się na bydgoskiej Sielance.
          tez sprawdzilem, niestety to ja bylem wprowadzony w blad przez znajomego:
          aktorka

ur. 19 września 1953 Bydgoszcz

wiec po co tyle emocji oboje bylismy niedoinformowani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka