Gość: Chełminianka :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:58 czy słyszeliście o tym mieście.znacie stamdąd ludzi?co o nim sądzicie? (chodzi mi o to Chełmno które jest ok.45 km od Bydzi ) Pozdrawiam Wszystkich Bydgoszczanów :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwumiasto Re: CHEŁMNO 23.10.05, 20:07 Sliczne miasteczko, zupelnie niedocenione. Ogromny potencjal turystyczny. Mam tam daleka rodzine a raczej dalsza rodzine zony, fantastyczni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale ale Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:28 Leszek przecież Ty nie masz żony. Odpowiedz Link Zgłoś
dwumiasto Re: CHEŁMNO 23.10.05, 22:07 aleale, przeciez ty nie masz komorek (szarych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha! Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 22:17 Ha! i tu się mylisz bo moja komórka jest właśnie szara. Lechu nie poznajesz mnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:58 Bardzo fajne , często jeżdze tam rowerem, chyba nie wykorzystuje wszystkich swoich atutów, ale jeszcze bedzie na topie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galwanizer Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:03 miasto o sporym potencjale turystycznym zepchniete na margines. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły Re: CHEŁMNO IP: *.simpull.com / 63.70.62.* 23.10.05, 21:25 remontujecie troche tam ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dervish Re: CHEŁMNO IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:37 Bardzo ladne miasto z potencjalem, ktorego nie potrafi wykorzystac. Minusy, jakie dostrzeglem podczas ostatniego pobytu. - jakies targowisko z ciuchami na centralnym placu przy ratuszu chyba - pani w muzeum, bedacym jednoczesnie informacja turystyczna nie wiedziala w ogole, gdzie, co i kiedy mozna zobaczyc w miescie - toaleta - paskudna, i znowu przy ratuszu (podobna paskuda jest chyba tylko w Swieciu) - nie moglem w kilku sklepach w ktorych bylem zaplacic karta i musialem reyzgnowac z zakupow Na wiosne wroce i zoabcze co sie zmienilo, bo zagladac do Chelmna naprawde warto. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: CHEŁMNO IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 22:49 NIE WIEM O CZYM MÓWISZ moniko, ALE BUDŻET TORUNIA JEST TROCHĘ WIĘKSZY OD BUDŻETU CHEŁMNA I MA TROCHĘ WIĘCEJ PIENIĘDZY RÓWNIEŻ NA ZABYTKI I PROMOCJĘ. a MIASTECZKA DAWNEGO WOJ.BYDGOSKIEGO TO PEWNIE DOPIESZCZONE PEREŁKI, CO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CosBy Re: CHEŁMNO IP: *.chello.pl 23.10.05, 22:54 Ja byłem tam niedawno z żoną i córeczką na pizzy - była pyszna. Tak w sumie bardzo ładne miasteczko, szczególnie ten park niedaleko starówki - pełno kwiatów, czysto. Polecam wszystkim wizytę tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BR594 Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 23:23 Bardzo, bardzo ładne miasto. Szkoda tylko,że tak niedocenione przez byłe województwo toruńskie. Więcej kasy dla Chełmna!!!! Trzeba ratować tamtejsze bezcenne zabytki. Kiedyś odybały się regukarne rejsy Z Bydgoszczy do Chełmna Ondyną. To były czasy. Szkoda tylko ,że w Chełmnie jest tak duże bezrobocie. Ale może właśnie w turystyce jest klcz dio odrodzenia Chełmna, Może bardziej w Bydgoszczy promować zabytki i uroki Chełmna! To niedaleko i ostatnio coraz cześciej przypływający do Bydgoszczy róznymi stateczkami i łodziami turyści z Zachodu, mogliby popłynąc też troszkę dalej na północ i zwiedzić zabytki Chełmna. Kanał Bydgoski, Bydgoszcz, Wisła, Chełmno i na drugim brzegu Świecie z remontowanym zamkiem to całkiem ciekawy program turystyczny. Pozdrowienia dla całego Chełmna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 23:47 Dowoziłem tam ciasto do sklepu na rynku...fajne miasto, tyle że zawsze byłem za wcześnie żeby zobaczyć je jak żyje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: CHEŁMNO 24.10.05, 03:53 Chełmno straciło na bliskości Bydgoszczy gminę Dąbrowa Chełmińska ( z powiatu chełmińskiego ) i wpływy za słynną rurę świeckiej Celulozy. Chełmno i Toruń powstały w 1233 roku , oba miasta są tak samo piękne i razem powinny być promowane . Szansą dla Chełmna są inwestycje turystyczne typu aqua park , sieć małych hoteli . Chełminianom życzę jak najszybszego wpisania ich miasta na listę UNESCO . Pozdrawiam z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: CHEŁMNO IP: *.kp.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 24.10.05, 07:48 A ja mieszkam w Chełmnie zapraszam. Musicie sami zobaczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: CHEŁMNO IP: 193.26.211.* 24.10.05, 09:13 Chełmno straciło niestety za czasów kiedy to było w woj. toruńskim. Takie są fakty niezaprzeczalne. Metody Torunia były takie same jak dziś (UMarszałkowski). Wszystko dla siebie dla innych kij! Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: CHEŁMNO 24.10.05, 09:19 kolo napisał(a): > Chełmno straciło niestety za czasów kiedy to było w woj. toruńskim. Takie są > fakty niezaprzeczalne. Metody Torunia były takie same jak dziś > (UMarszałkowski). Wszystko dla siebie dla innych kij! A co zyskało będąc wcześniej w bydgoskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aparat Re: CHEŁMNO IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 24.10.05, 09:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:17 niestety to prawda, w Polsce tzw. stolice grabią do siebie i korzystają ze swojej wojewódzkości; kujwsko-pomorskie jest w podwójnie niekorzystnej sytuacji, bo ma 2 stolice o dużych aspiracjach ograbiające nie tylko Chełmno :( a powinno być tak że bycie stolicą zobowiązuje, no cóż, nie wszystkie miasta do tego dorosły........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: CHEŁMNO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:31 mam rodzine w Niemczech mieszkająca w mieście podobnej wielkości jak Chełmno.Miasteczko jest śliczne ,zadbane ,ciągle się rozwija a mieszkancy twierdzą ,że życie u nich jest znacznie tańsze niż w dużym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Bydgoszczanie próbują zmazać winy za wywózki PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 12:41 Bydgoszczanie próbują zmazać winy za wywózki PRL i poprawić sobie humor. Wielu z cała zajadłością dyskutuje, ze wPRL nie wywozili instytiucji z Torunia do B-czy, że Rozglosnia Pomorska, Biblioteka Pedagogiczna, Gazeta Pomorska, Orkiestra Symfoniczna itp - to cykl wypadków..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max .............................................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:19 chelmno ma pecha ze ma takie polozenie jakie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: ............................................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:22 promocje miasta nalezaloby zaczac od poprawy strony www.chelmno.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywoziciel Re: Bydgoszczanie próbują zmazać winy za wywózki IP: 87.207.163.* 24.10.05, 15:29 Masz całkowitą rację, u mnie w piwnicy stoi jeszcze nawet taczka, którą wywoziłem z Torunia jedną z instytucji.. czuję się bardzo winny z tego powodu, odwiózłbym Wam z powrotem, ale taczka trochę przerdzewiała :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chełminianka :) Re: CHEŁMNO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 14:35 Absolutnie się z wami zgodze.Taka prawda,że nasze miasto jest ,że tak powiem "idealnie piękne" ale tylko ze względu na zabyti jakie mamy (Ratusz,Mury Obronne czy Kościół Farny) ale co do takiego typowo miejskiego życia to jest marnie sklepy są jakie są (przewaznie to ja na zakupy jade do Bydzi) bo taka prawda,że w Chełmnie się fajnie nie ubierzesz.Fajnie,że z fajnych sklepów mamy Vertus-serio nic innego,reszta to takie zwykłości,narzekam na brak jakiejs porzadnej kawiarni albo czegos porzadnego gdzie po szkole czy po pracy spokojnie sobie porozmawiac z przyjaciolmi przy kawie czy .. no nie wiem chocby goracej czekoladzie.Chciałabym zeby Chełmno sie troche bardziej rozwinęło .. ale cuż! ja na to nic nie poradze,bo sa od tego władze,ale oni chyba sie wcale tym nie interesuja ... a szkoda!Pozdrawiam serdecznie :) Dzieki za takie miłe słowa o Chełmnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listek Re: CHEŁMNO IP: 62.244.137.* 24.10.05, 15:00 W ramach promocji regionu w związku z rozwojem lotniska w Bydgoszczy powinno promować się Chełmno. Jest to tak urokliwe miasteczko, które zapewne stanowić będzie ciekawostke turystyczną! Odpowiedz Link Zgłoś