Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz kontra Toruń

IP: proxy / 217.96.43.* 19.10.02, 19:26
A może tak zróbmy współzawodnictwo, które miasto jest prężniejsze, w którym
mniejsze bezrobocie, gdzie ludzie kulturalniejsi, gdzie mniej przestępstw,
gdzie się więcej buduje itd. itd.Swary do niczego nie prowadzą, a pokażmy
Bydgoszczakom, że stać nas na więcej od nich.
Obserwuj wątek
    • blondynka Re: Bydgoszcz kontra Toruń 20.10.02, 18:03
      Bardzo proszę pokaż mi Jur... :)
    • Gość: kowal Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.brda.net / *.hipernet.ras.pl 21.10.02, 01:23
      Poleciał łapać przestępców i stawiać lepianki:)
      • Gość: len Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 10.10.73.* 13.10.03, 19:00
        Prosze jaka tchnaca miloscia do Torunia wypowiedz, zalosne
        • Gość: bogini_s Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 23.04.04, 00:23
          A skąd pewność, że to nie ludzie z Torunia, zmęczeni już tym niemądrym
          utyskiwaniem swoich ziomków? I co jest żałosne: zrzędzenie jest naprawdę
          okropne, a wy z Torunia ZRZĘDZICIE!!!
        • Gość: ivo GDZIE LEPIEJ ZAMIESZKAC ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 15:00
          gdzie lepiej zamieszkac:

WYBIERZ TORUN
          - jesli masz dzieci (wiecej atrakcji, teatrow, basenow)
          - jesli dzieci moga zachorowac (najlepszy w polnocnej Polsce szpital dzieciecy)
          - jesli lubisz imprezy (10x wiecej knajp i lepsze)
          - jesli lubisz klimaty (zabytki, zamki - 4 rozne, sporo festiwali)
          - jesli chcesz studiowac (4 uczelnia w kraju)
          - jesli lubisz ludzi mlodych (najnizsza srednia wieku w regionie)
          - jesli lubisz astronomie (PAN, obserwatorium, planetarium, Kopernik,
          obserwacje nieba z wiezy)

WYBIERZ BYDGOSZCZ
          - jesli chcesz pracowac w urzedzie (jest wiecej=poprzenosili)
          - jesli chcesz sobie przypomniec na czym polegala propaganda sukcesu w PRL
          (obecnie TV Bydgoska)
          - jesli lubisz blokowiska (najwięcej w regionie, efekt "bujnej" rozbudowy PRL)
          - jesli lubisz osoby starsze (najszybciej starzejace sie spoleczenstwo w
          regionie)
          - jesli lubisz ogladac samochody (niedzielne spacery na gielde to najwieksza
          atrakcja miasta)
          - jesli nie masz zbyt inteligentnych dzieci (nizsze wymagania w szkolach,
          kolegiach itp)
          - jesli nie zamierzasz kupowac mieszkania (3x mniejszy ich wybor niz w Toruniu)
    • nodorf Re: Bydgoszcz kontra Toruń 21.10.02, 10:11
      Gość portalu: Jur napisał(a):

> A może tak zróbmy współzawodnictwo, które miasto jest prężniejsze, w którym
      > mniejsze bezrobocie, gdzie ludzie kulturalniejsi, gdzie mniej przestępstw,
      > gdzie się więcej buduje itd. itd.Swary do niczego nie prowadzą, a pokażmy
      > Bydgoszczakom, że stać nas na więcej od nich.

Zaproponował współzawodnictwo i od razu wskazał zwycięzcę. Fair play.
      • Gość: Wiech Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 217.97.134.* 21.10.02, 15:10

Jur, idź sie może przejść, przewietrz głowę, odreaguj stresa i nie pieprz już
        więcej głupot...

albo sie do Apatora zapisz, to sobie powalczysz!
        • blondynka Re: Bydgoszcz kontra Toruń 21.10.02, 21:30
          Proszę nie płoszyc kolegi, który chce mi pokazać! :)
          • Gość: Wiech Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 217.97.134.* 22.10.02, 08:35
            blondynka napisała:

> Proszę nie płoszyc kolegi, który chce mi pokazać! :)

myślisz, ze chodzi [tylko] w prochowcu?...
            hmm...

To on już pewnie dawno czmychnął, bo tacy są odważni, niczym przepiórki.
            Lepiej pogódź się z losem - nie napatrzysz się...
            • blondynka Re: Bydgoszcz kontra Toruń 22.10.02, 20:10
              A już miałam nadzieję... No nic, co robić trudno...
              • lisiczkaa Nic straconego, Blondie ;) 08.11.02, 23:48
                Jechałam sobie kilka dni temu tramwajem, co powiem szczerze - rzadko mi się
                zdarza ostatnio i chyba, żebym jeszcze bardziej zraziła się do tego typu
                środków komunikacji publicznej - "spotkałam" tam pana, który odpowiadał
                rysopisowi opisanemu wyżej. Powiem tylko tyle: brrrr
                Zdecydowanie miał problemy z hmmm autoprezentacją ;)
                Blondie, ten tramwaj "stacjonuje" niedaleko Ciebie ;P

Tyle o panach w prochowcach ;)
                Pozdrawiam @ll
                • Gość: Stroskany Re: Nic straconego, Blondie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 18:54
                  lisiczkaa napisała:

> Jechałam sobie kilka dni temu tramwajem, co powiem szczerze - rzadko mi się
                  > zdarza ostatnio i chyba, żebym jeszcze bardziej zraziła się do tego typu
                  > środków komunikacji publicznej - "spotkałam" tam pana, który odpowiadał
                  > rysopisowi opisanemu wyżej. Powiem tylko tyle: brrrr
                  > Zdecydowanie miał problemy z hmmm autoprezentacją ;)
                  > Blondie, ten tramwaj "stacjonuje" niedaleko Ciebie ;P
                  >
                  > Tyle o panach w prochowcach ;)

Nie wiedział, jak ci pokazać?
              • Gość: Stroskany Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 18:51
                blondynka napisała:

> A już miałam nadzieję... No nic, co robić trudno...

Będziesz musiała sama sobie pooglądać, biedactwo.
            • Gość: len Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 10.10.73.* 13.10.03, 19:01
              a jak mierzy sie odwage w Bydzi? moze mamy inne punkty odniesienia i w Twoim
              mniemaniu wiesiu jestesmy tchorzami
    • Gość: edi Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 158.75.30.* 08.11.02, 10:51
      Brawo !!!
    • lisiczkaa Re: Bydgoszcz kontra Toruń 08.11.02, 23:43
      Jak już to Bydgoszczanom. NO! ;)
      • blondynka Re: Bydgoszcz kontra Toruń 18.11.02, 21:41
        Dobra, będę jeździła tramwajami!

• Gość: lisiczkaa niezalog Do Blondie, choć jestem zła wrrr! IP: *.amb.bydgoszcz.pl 19.11.02, 09:31
          Czekam na new numerek kom. @! Bo potem, cholera jasna, jak 3eba Cię złapać - to
          siedzimy i czekamy na cud ;(

Pozdrawiam @ll
        • Gość: Ten trzeci Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 195.117.95.* 27.11.03, 00:37
          możemy pojeźdźić razem.
    • Gość: arek Toruń jest mniejszy od Bydgoszczy... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 12:13
      ...o połowę.
      :(
      • genuine44 Re: Toruń jest mniejszy od Bydgoszczy... 04.06.03, 16:06

> ...o połowę.
        > :(

zaraz, zaraz. Jezeli Bydgoszcz jest wieksza od Torunia o
        100%, tzn, ze Torun jest mniejszy od Bydgoszczy o 100%.
        Czyzby Torunia nie bylo?

:)
        • Gość: Ted® Re: Toruń jest mniejszy od Bydgoszczy... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 16:45
          genuine44 napisał:

>
          > > ...o połowę.
          > > :(
          >
          > zaraz, zaraz. Jezeli Bydgoszcz jest wieksza od Torunia o
          > 100%, tzn, ze Torun jest mniejszy od Bydgoszczy o 100%.
          > Czyzby Torunia nie bylo?
          >
          > :)

tak wlasnie operuja na procentach europrzeciwnicy :)
          • Gość: zonc Re: Toruń jest mniejszy od Bydgoszczy... IP: *.awacom.pl 04.06.03, 19:08

>
            > tak wlasnie operuja na procentach europrzeciwnicy :)

BRAVO!!!! Piękne spostrzeżęnie... ;-)

cze pozdr
    • Gość: kattorna Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 21:43
      mam rade dla torunian:wyluzujcie;od kiedy wyprowadzilam sie z tego miasta
      konserwatywnych sztywniakow lepiej mi sie zyje;HURRA-juz nie jestem torunianka!
      zreszta nie wiem po co mieszkancom torunia i bydgoszczy sztucznie kreowana
      rywalizacja;o co tu chodzi?skupcie sie na czyms innym,jesli macie za duzo
      czasu."identity of relative and absolute"
      torunskie uklony :)
      • Gość: len Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 10.10.73.* 13.10.03, 19:03
        lepszy wloclawek niz torun?:) to ja chyba wybieram to drugie :)
    • Gość: Max Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.19.* 12.09.03, 04:14
      Nie trzeba robić współzawodnictwa, tylko ocenę: Toruń rozwinął się w woj.
      bydgoskim (wtedy ogromne środki otrzymywał również UMK). Po usamodzielnieniu -
      gospodarczo siadł totalnie: widać to już na wjeździe z Bydgoszczy do Torunia -
      zwykle każdy odwracza nos od oczyszczalni ścieków i po lewej stronie widzi jak
      straszą puste, zniszczone obiekty!
      • Gość: Wiech Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: 217.97.134.* 12.09.03, 08:41
        Gość portalu: Max napisał(a):

> Nie trzeba robić współzawodnictwa, tylko ocenę: Toruń rozwinął się w woj.
        > bydgoskim (wtedy ogromne środki otrzymywał również UMK). Po usamodzielnieniu -

> gospodarczo siadł totalnie: widać to już na wjeździe z Bydgoszczy do Torunia -

> zwykle każdy odwracza nos od oczyszczalni ścieków i po lewej stronie widzi
        jak
        > straszą puste, zniszczone obiekty!

wskazywanie Polchemu, jako perły toruńskiej gospodarki, rzekomo zniszczonej
        przez nieudolną samorządność to nielekkie przegięcie.
        Oczyszczalnia jest praktycznie za miastem i że nie pachnie to tak już ma, jak
        na oczyszcalnie przystało..

a gospodarczo to przysiadł nie tylko Toruń (bo przysiadł ewidentnie), ale cały
        region. Nie wiem, czy dostrzegłeś/aś, że w tzw. międzyczasie mieliśmy
        transformację systemową w tym kraju..
        • Gość: * Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.19.* 13.09.03, 18:30
          Gość portalu: Wiech napisał(a):

"...Oczyszczalnia jest praktycznie za miastem i że nie pachnie to tak już ma,
          jak
          > na oczyszcalnie przystało..
          >
          > a gospodarczo to przysiadł nie tylko Toruń (bo przysiadł ewidentnie), ale
          cały
          > region. Nie wiem, czy dostrzegłeś/aś, że w tzw. międzyczasie mieliśmy
          > transformację systemową w tym kraju.."

Oczyszczalnia za mistem, a do centrum stamtąd niecały kilometr!
          W całym kraju - także w Bydgosczy - widać pozytywne efekty transformacji. W
          Piernikowie natomiast nic się nie ruszyło! Chyba to konserwatywne myślenie
          Torunian jest tego powodem: wszystko co nowe ich przeraża - p. dyrektor
          (typowa torunianka) z okrytego niechlubną sławą technikum budowlanego,
          zaskoczyli nawet dziennikarze - jest bardzo zdziwiona, że nie może wyciszyć
          sprawy, chociaż jeden mocny tatuś obiecał!
          • Gość: zonc Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.awacom.pl 13.09.03, 22:21
            szkoda słów ... idź na mecz, pokop się z drechami to ci przejdzie...
          • Gość: len Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: 10.10.73.* 13.10.03, 19:07
            tak niedobra ta panio dyrektor, jasne typowa torunianka, tylko w swiatlej
            bydgoszczy ludzie ktorzy wznosza sie ponad szara tresc zycia pokazuja nam
            jakimi zaletami powinien szczycic sie prawdziwy inteligentny czlowiek, rzecz
            jasna w bydgoszczy nie ma walow kolesi ktorzy kreca swoje lody a urzednicy
            miejscy kieruja sie TYLKO I WYLACZNIE dobrem miasta i wspolmieszkancow :)
          • Gość: Copernicus Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.iweb.pl 13.10.03, 21:45
            Gość portalu: * napisał(a):

> Gość portalu: Wiech napisał(a):
            >
            > "...Oczyszczalnia jest praktycznie za miastem i że nie pachnie to tak już
            ma,
            > jak
            > > na oczyszcalnie przystało..
            > >
            > > a gospodarczo to przysiadł nie tylko Toruń (bo przysiadł ewidentnie), ale
            > cały
            > > region. Nie wiem, czy dostrzegłeś/aś, że w tzw. międzyczasie mieliśmy
            > > transformację systemową w tym kraju.."
            >
            > Oczyszczalnia za mistem, a do centrum stamtąd niecały kilometr!
            > W całym kraju - także w Bydgosczy - widać pozytywne efekty transformacji. W
            > Piernikowie natomiast nic się nie ruszyło! Chyba to konserwatywne myślenie
            > Torunian jest tego powodem: wszystko co nowe ich przeraża - p. dyrektor
            > (typowa torunianka) z okrytego niechlubną sławą technikum budowlanego,
            > zaskoczyli nawet dziennikarze - jest bardzo zdziwiona, że nie może wyciszyć
            > sprawy, chociaż jeden mocny tatuś obiecał!

naucz szię chłopie liczyć, oj przepraszam zapomniałem, że wy nie umiecie liczyć
            od oczyszczalni do centrum jest wg systemu metrycznego ok 6 km, nie wiem jaki
            jest przelicznik na system bydgometryczny ale chyba 6 km metrycznych = 1 km
            bydmetryczny.
        • Gość: bogini_s Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.int.elnet.pl / 81.15.222.* 23.04.04, 00:45
          Jak wjeżdżam ze znajomymi do Torunia od strony Bydgoszczy, to zazwyczaj na
          dzień dobry po lewej stronie mamy toruńską "starówkę", a niedaleko, po prawej-
          nowe miasto!(znajomi-nawet toruńczycy mają niezły ubaw!!!) Jeżeli ktoś mi
          powie, że te straszydła to też wina Bydgoszczy, to zastrzelę!!!
          • Gość: grzeszym Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:39
            > Jak wjeżdżam ze znajomymi do Torunia od strony Bydgoszczy, to zazwyczaj na
            > dzień dobry po lewej stronie mamy toruńską "starówkę", a niedaleko, po prawej-

> nowe miasto

A to ciekawe bo ja z której strony bym nie wjeżdżał do centrum to "starówkę"
            mam zawsze po prawej stronie
      • Gość: grzeszym Re: Bydgoszcz kontra Toruń - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:32
        Taak. Wyjeżdżając z Bydgoszczy do Torunia (pociągiem) spojrzysz w lewo
        odwracasz nos od oczyszczalni w Łęgnowie, spojrzysz w prawo dostajesz zabójczą
        dawkę smrodu z Zachemu. Szkoda że nie pobieracie opłat klimatycznych.
    • Gość: Lola Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 195.117.239.* 13.10.03, 08:59
      Tu nie chodzi o pokazanie kto jest lepszy i kogo na więcej stać. Te dwa miasta
      zbyt się różnią, aby je porównywać. I żal mi Ciebie, że nie stać Cię na
      spojrzenie na problem z większej perspektywy. Oczywiście, że w u nas w Toruniu,
      jest mniej przestępstw, bo jesteśmy mniejszym miastem; oczywiście, że
      bezrobocie u nas jest mniejsze, bo...j.w.; a jeżeli chodzi o kulturalnych
      mieszkańców, to przykro mi bardzo ale widać, że i co do tego nam, mieszkańcom
      Torunia wiele brakuje. I przykro mi to mówić, ale wstyd mi za Toruń.
    • Gość: Tur Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 195.117.239.* 13.10.03, 09:09
      I dlatego właśnie nie wracam często do Torunia, a wspomnę, że sie tu urodziłem
      i spędziłem pierwsze 20. lat mojego życia. To to toruńskie drobnomnieszczańskie
      myślenie, dulszczyzna, sarmatyzm: bo przecież Touń to piękne i takie zabytkowe
      miasko!!! I to prawda/ choć uważam , że poza starówką i ul. Szeroką tam nic nie
      ma/, ale czego nam brakuje to świeżego myślenia. Odkurzmy ziomkowie swoje
      myślenie. Nie jesteśmy pępkiem świata!!!!
      • Gość: fagot Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.torun.mm.pl 13.10.03, 18:29
        Moi kochani.
        Czy wszyscy którzy piszecie o Toruniu i Bydgoszczy macie tak kiepską pamięć
        Czy nieznacie historii ostatnich 100 lat co działo się w naszym regionie,jakie
        miasto czym i kiedy było
        Jeśli naprawdę pamięć zawodzi to proszę kieążki do ręki i CZYTAĆ,CZYTAĆ i
        jeszcze raz C Z Y T A Ć
        Pozdrawiam z Torunia leżącego nad Wisłą na Pomorzu 40km. od Bydgoszczy
      • Gość: ociec Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 19:04
        Gość portalu: Tur napisał(a):

> I dlatego właśnie nie wracam często do Torunia, a wspomnę, że sie tu
        urodziłem i spędziłem pierwsze 20. lat mojego życia. To to toruńskie
        drobnomnieszczańskie myślenie, dulszczyzna, sarmatyzm

Chyba nie rozumiesz różnicy między dulszczyzna a sarmatyzmem, synu; epoki ci
        się pomieszały
    • Gość: len Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 10.10.73.* 13.10.03, 19:11
      tak plujecie na ten Torun i plujecie powiedzcie mi wiec dlaczego zuwazam takowa
      tendencje ze coraz wiecej ludzi z Bydzi przyjezdza do naszego smutnego
      zasciankowego bla bla bla miasta np spedzac piatkowy wieczor, alibo sobotni cos
      mi tu czyny slowa przecza :)
      • Gość: Gall Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 217.97.147.* 14.10.03, 11:01
        Gdybym miał zadziornie odpowiadać na Twoją zaczepkę, to bym odpowiedział, że w
        całej Polsce weekendowe wyjazdy na wieś zyskują na popularności.

No ale to byłoby nie fair i daltego dystansuję się od poprzedniego zdania.

Prawda jest taka, że lubię Toruń (jeszcze parę lat temu nie przeszłoby mi to
        przez usta), mam do tego miasta sentyment i uważam, że jest stosunkowo ładne. I
        całkowicie inne od Bydgoszczy.

Toruń nazwałbym miastem stagnacji, nauki i studentów ze średniowiecznym,
        przycięzkamym klimatem (może to właśnie przez to Torunianie zapatrują się tak
        wstecz, zamiast kroczyć do przodu)

Bydgoszczz kolei to dynamizm (przynajmniej w stosunku do Torunia), gospodarka,
        wielkość (jw.) i wiele ładnych kamienic z ladnymi traktami dla pieszych, no i
        Myślęcinek.

Co do kulutry to oba miasta mają jej tyle co kot napłakał, więc nie ma co
        urzadzać licytacji.

Pozdrawiam
        Gall
        • Gość: lenon Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: 10.10.73.* 17.10.03, 15:21
          mile ze nie odpowiesz przekornie i milo ze doceniasz uroki mojego malego
          miasteczka:) lubie te miescine choc do szalu doprowadza mnie jej "pipiduwizm" :)
          a Bydgoszcz mi sie nie podoba, choc sa w niej urokliwe miejsca, nie podoba mi
          sie bo wole miasta ze starowkami i centrum w tychce starowkach, ot takie
          zboczenie ze podoba mi sie krakow wroclaw czy gdansk. i mimo to ze mi sie nie
          podoba nie musze od razu warczec na jej mieszkancow, sposrod ktorych wywodzi
          sie paru moich dobrych i paru gorszych znajomych :) co do dynamizmu coz sam
          pewnie wiesz gdzie pieniadze tam i ruch, przykre jest tylko to ze za kilka lat
          za kasiurka pogna UMK ktoremu Bydzia wybuduje nowe piekne budynki, wiec
          przeniosa lektorat do was i zostaniemy juz tylko z tramwajami:) jak to zwykle
          w dzungli mocniejsze rosliny zbieraja swiatlo slabszym :)
          pozdr dla "tyfusow" :)
        • Gość: ociec Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 19:11
          Gość portalu: Gall napisał(a):

> Bydgoszcz z kolei to dynamizm, gospodarka, wielkość.

Proponuję wizytę u okulisty, kolego. Wygląda mi to na wadę wzroku.
          • Gość: edi Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:26
            Wielkość Bydgoszczy? Smiech!

Najwieksza uczelnia regionu? Z Torunia(UMK)
            Najwieksza firma budowlana? Z Torunia (Budlex)
            Jedyna wybudowana autostrada w regionie? W Toruniu.
            Najwiecej muzeow, teatrow (w tym 2 dla dzieci), basenow, imprez? W Toruniu.

Nawet wasza zuzlowa Polonię sponsoruje od niedawna firma torunska.
        • Gość: irma Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 14:42
          Dynamizm Bydgoski?? HA, HA, HA !!! Kolejny mit uknuty przez wasze media:

1. Bydgoszcz to jedyne miasto w Polsce, gdzie zbankrutowaly 3 supermarkety
          (Jumbo, Netto, Hipernova)

2. Wasz ogromny "osrodek bankowy" - 3 banki jakie znam (Bydgoski Bank
          Budownictwa, Bydgoski Bank Komunalny, Bydgoskie Konsorcjum Kapitalowe) padly
          pare lat temu jeden po drugim

3.Wasza "wspaniala" opera podobno o najlepszej akustyce na swiecie :-)), nie
          moze byc wybudowana przez 30 lat!

4. Wasze uczelnie śmiech - ostatnie w rankingach (poza akademia rolnicza), juz
          druga (po Akad. Medycznej) czyli AB chca przytlaczac do UMK, bo sami nie maja
          bibliotek, kadry, odpowiednich kierunkow, mozliwosci habilitacji (nie mowiac o
          nadawaniu profesury)

5. Wasz najwspanialszy zuzel, "europejski" stadion i sama pelna afer POLONIA -
          podobno ma ja sponsorowac (= ratowac) torunska firma? Ta "wielka ogolnopolska
          stolica sportu" ma np. 3x mniejszy Torbyd od TORTORU - jak bylo amerykanskie
          widowisko "HOLIDAY ON ICE" to dowozili bydgoszczan autokarami do Torunia!!!
    • Gość: Eva Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 08:11
      Gdy słyszę o Bydgoszczy, robi mi się słabo! Pazerne miasto, które wkrótce
      przejmie nawet nasz Uniwersytet. Bajki, którymi karmią nas nasze władze o
      miłości Bydgoszczy do Torunia, są obmierzłe. Najchętniej postawiłabym mur
      chiński na moście w Fordonie!
      • Gość: pp Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.03, 08:52
        Gość portalu: Eva napisał(a):
        > Gdy słyszę o Bydgoszczy, robi mi się słabo! Pazerne miasto, które wkrótce
        > przejmie nawet nasz Uniwersytet. Bajki, którymi karmią nas nasze władze o
        > miłości Bydgoszczy do Torunia, są obmierzłe. Najchętniej postawiłabym mur
        > chiński na moście w Fordonie!
        .
        porada dla Evy - pić dużo melisy (uspokaja i oczyszcza)!
    • Gość: wielkopolanin Kalisz i Ostrów Wlkp to takie same pojebusy jak Wy IP: 195.117.95.* 24.11.03, 22:02
      Tak tak walka o pietruszkę a można by razem dużo zdziałać. Zapraszam na strony
      Kalisza i Ostrowa aby nas wyśmiać. Potraficie to doskonale robić Wy Apatory i
      Polonie ;)
      • Gość: ef Re: Kalisz i Ostrów Wlkp to takie same pojebusy j IP: *.hipernet.ras.pl 27.11.03, 09:56
        co ty porownujesz kalisz i ostrow do Bydgoszczy? Do torunia mozna to porownac
        bo to tego samego typu wioski.
        • Gość: Wielkopolanin Re: Kalisz i Ostrów Wlkp to takie same pojebusy j IP: 195.117.95.* 27.11.03, 22:14
          A ta Wasza metropolią składa się z samych prostaków. Dlatego musieliście mieć
          wojewodę z takiej wioski jak Kalisz Nie pamiętasz takiego faceta z brodą. Do
          rządzenia to trzeba głowy a nie Waszych mięśni. He He

A jak będziecie podstkakiwali to Wam podeslemy tego co był wojewodą w woj.
          mazowieckim też z Kalisza. Jak nie wisz to nie zdziw się jak Wasz wojewoda
          zacznie się nazywać Pietkiewicz.

Ciesz się, że Ci nie chcę podesłać kogoś z SLD bo unas mocno czerwono i nie
          brakuję tego robactwa, nad czym okropnie boleję. Jak masz jakąś radę na tę
          czerwoną zarazę to podaj, a ja się odobraże i nie będę Ci porzysyłał wojewodów.

Pozdrawiam Wielkopolanin
    • Gość: devil_girl Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.torun.mm.pl 16.04.04, 22:12
      Mas rację! Tyfusy się zjeżą na widok naszej starówki, na widok np. zabytków. Bo
      u nich nic takiego nie ma: jest tylko smród, bród i hałas. Bo przecież każdy
      Torunianin wie, że Bydgoszcz to zadupie totalne, że to jeden wielki syf, jedna
      wielka ruina. Więc nie martwcie się Tyfusy: już niedługo Was zrównamy z ziemią,
      zobaczycie!!!
      • ivica Re: Bydgoszcz kontra Toruń 17.04.04, 09:27
        Gość portalu: devil_girl napisał(a):

> Mas rację!

A ci co zeby wybili czy co ze seplenisz ??

:))))))))
    • Gość: stefan Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.tvgawex.pl 17.04.04, 09:24
      LICYTACJE CZAS ZACZĄĆ:
      toruń ma STARÓWKE{UNESCO}-Bydgoszcz ma nieokazałe stare miasto lecz nie
      przesadzajmy nie takie straszne np Wenecja,ul.Długa,no i oczywiście ul.Gdańska
      [sądze że ładniejsza niż ul.Piotrkowska w Łodzi tylko rzecz jasna nasza jest
      krótsza]Toruń ma UMK Bydgoszcz ma AB ATR AM AM[umk]i kilka[z8-11] uczelni
      prywatnych na czele z WSTiH WSOŚ WSHE itd.Toruń ma planetarium UWAGA nie wiem
      co dalej pisać.Bydgoszcz ma Hale Łuczniczke,stadion Zawisza,Polonia Opere
      nova,Filharmonie,multikino,myślecinek{zajebisty jest}dwie zajebiste galerie
      handlowe ale takie z prawdziwego zdarzenie nie chodzi mi o hipermarket,port
      lotniczy teraz już o statusie miedzynarodowy.Jak coś zapomniałem to proszę o
      dopisanie tak ze strony Torunia jak z Bydgoszczy.A kto wygrywa tą
      licytacje ??
      • Gość: torunianin Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 12:47
        ATUTY Bydgoszczy:
        W zasadzie tylko jeden: więcej mieszkancow i wynikajace z tego wiecej sklepow,
        biur itp.
        Jest jeszcze drugi - pazernosc i wyrywanie instytucji innym (jesli to atut).
        Przyklad: zeby stworzyc po raz kolejny to wasze lotnisko wykradacie Toruniowi
        jedyny w regionie posterunek strazy granicznej dla lotniska, ktore pewnie
        niedługo po raz trzeci zamkną (w 1929 i 1960 tworzono je i potem zamykano z
        braku ruchu na nim)

ATUTY TORUNIA:
        36 hoteli, 12 muzeów, 3 teatry (+2 prywatne), jedyny prywatny i najlepszy
        szpital w regionie (MATOPAT), najnowoczesniejszy szpital dzieciecy w polnocnej
        Polsce, 5 uczelnia w kraju (UMK), niektore kierunki 2-3 miejsce (prawo,
        administracja, ekonomia, biologia, socjologia, sztuki piekne, konserwacja
        zabytkow). Powiem Ci, ze szefami wszystkich pieciu oddzialow najwiekszej firmy
        konserwacji zabytkow w Europie sa Polacy - po sztukach z UMK (!).

STATYSTYKA:
        W Toruniu buduje sie wiecej mieszkan niz w Bydgoszczy, sa wyzsze ceny zakupu i
        wynajmu mieszkania, statystycznie jest wyzsza srednia wyksztalcenia mieszkancow
        i nizszy ich wiek. Bydgoszcz sie starzeje i zmniejsza (było 385 tys, jest 360
        tys), Torun mlodnieje - czy wiesz, ze w Toruniu zawiera sie wiecej malzenstw
        sredniorocznie?

A NA DESER W TORUNIU MASZ: planetarium, największe w PL obserwatorium
        astronomiczne (to nie to samo), 2 skanseny etnograficzne, 100 knajp, jedyna
        strzelnica mysliwska w regionie (3 w Polsce), 3 pola do paintballa, 2 pola
        golfowe, 11 basenow, 3x wiekszy TORTOR od Torbydu, najstarszy w regionie ogrod
        zoobotaniczny (załozony w XVIII wieku!), gdzie sa nie tylko zwierzeta polskie
        (krowy, kaczki i świnie), jak w Bydgoszczy, ale niedzwiedzie, malpy, zubry,
        kozice, lamy, ptaszarnia i herpetarium (czy wiesz, co to jest?)

TRANSPORT:
        Torun to jedyne miasto w regionie z wybudowanym 24-km fragmentem autostrady +
        obwodnicy, buduje się tez dodatkowo (gotowa bedzie na wiosnę 2005) 14 km
        obwodnica poludniowa. Juz mamy 24km , a po jej ukończeniu bedzie jeszcze dłusza
        37 km, gotowa obwodnica Torunia wjezdzajac ze WSZYSTKICH KIERUNKOW (Gdansk,
        Warszawa, Olsztyn, Łodz, Poznan, Szczecin i Bydgoszcz) - w ksztalcie kola.
        Torun stanie sie wiec jedynym miastem sposrod 18 miast wojewodzkich w Polsce,
        majacych taka obwodnice we wszystkich kierunkach.

TURYSTYKA:
        Nie mowie o Starowce, bo tej nie da sie porownac z niczym w Bydgoszczy, a poza
        tym: system najwiekszy w PL fortow pruskich (15 fortow + 200 obiektow), 4
        sredniowieczne zamki, granica kordonu carsko-pruskiego, 7 palacow wokol miasta

ZNANE OSOBY zwiazane z miastami:
        TORUN: Kopernik, Wolszczan, Chopin, Balcerowicz, Ochojska, aktorzy (Linda,
        Kożuchowska, Szapalowska, Dowbor)
        BYDGOSZCZ: chyba tylko stary i przebrzmialy Boniek

REASUMUJAC:
        tam gdzie ilosc placowek obslugujacych wynika z ilosci mieszkancow - przoduje
        Bydgoszcz
        tam gdzie liczy sie innowacyjnosc, pomysl, niekonwencjonalnosc, kulturalne i
        naukowe zaplecze - Torun jest nie do zdobycia dla Bydgoszczy (chyba ze
        przeniosa wszystkie inne, wymienione instytucje do siebie)
        • ivica Re: Bydgoszcz kontra Toruń 19.04.04, 13:19
          bardziej tendencyjnego teksty nie dalo ci sie napisac ??
          • Gość: waca Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:46
            Drogie dziecko!
            Tendencyjne moga być poglądy, a nigdy fakty. Jesli ktoś pisze, ze w Toruniu
            jest 36 hoteli to fakt. A jeśli ty pomyslałaś, że na tym tle Bydgoszcz wypada
            blado i po prostu ci głupio to jest pogląd. Ja mogę uważać, że w jakichs
            dziedzinach Toruń przoduje, to będzie mój pogląd. Ale jesli napiszę, że Toruń
            ma uniwerek, a Bydgoszcz nie - to FAKT, nie pogląd. A fakt nie może być
            tendencyjny.

Ja bym do spisu ARGUMENTOW NA RZECZ TORUNIA dodał jeszcze:
            - 3 uczelnie publiczne
            - 11 uczelni prywatnych (moge wymienić, gdybyś nie wierzyła)
            - 320 zabytków !!!
            - 3 rezerwaty na terenie Torunia
            - 30 festiwali ogólnopolskich i ponad 60 regionalnych
            - 24 galerie !!!
            - jedyny tor rallycrossowy w regionie
            - jedyna Regionalną Stację Meteorogiczną
            - jedyny oddział TVN w regionie
            - jedyną siedzibę OGÓLNOPOLSKIEJ TV -POLSAT POGODA - właśnie powstaje w Toruniu
            - jedyne ogólnopolskie RADIO MARYJA (możesz go nie lubić ale to fakt-ma ponad 6
            mln słuchaczy)

a teatrów w Toruniu (wliczając prywatne) jest 7, nie 4

I jeszcze cos tam było o wzroście ilości mieszkańców: Toruń to jedyne miasto
            spośród 5 największych w regionie, gdzie ilośc mieszkańców ROŚNIE. W
            pozostałych SPADA, najszybciej w Bydgoszczy, choc uczciwie trzeba dodać, że
            podobnie też we Włocławku i Grudziadzu. Na tym spadku traci nie tylko
            Bydgoszcz, lecz osłabia się cały region.

Może to więc argument za łaczeniem i współpracą TORUNIA I BYDGOSZCZY, a nie
            walką? Jak widać z ww opisów, Toruń też ma co oferować, może po prostu
            Bydgoszczanie tego nie znają, moze nie mówi Wam o tym Wasza "obiektywna" TV
            regionalna?
            • ivica Re: Bydgoszcz kontra Toruń 20.04.04, 09:42
              Gość portalu: waca napisał(a):

> Drogie dziecko!

twoje perioratywne traktowanie mojej osoby jest zalosne.

> Tendencyjne moga być poglądy, a nigdy fakty.

Ta\ia fakty szkoda ze nie przedstawiono ffaktow na temt BYdgoszczy

Jesli ktoś pisze, ze w Toruniu
              > jest 36 hoteli to fakt. A jeśli ty pomyslałaś, że na tym tle Bydgoszcz wypada
              > blado i po prostu ci głupio to jest pogląd. Ja mogę uważać, że w jakichs
              > dziedzinach Toruń przoduje, to będzie mój pogląd. Ale jesli napiszę, że Toruń
              > ma uniwerek, a Bydgoszcz nie - to FAKT,

Juz niedlugo "dziecino"

> - jedyną siedzibę OGÓLNOPOLSKIEJ TV -POLSAT POGODA - właśnie powstaje w Toruniu
              > - jedyne ogólnopolskie RADIO MARYJA (możesz go nie lubić ale to fakt-ma ponad 6
              >
              > mln słuchaczy)

no teraz to trafiles. Torun chyba nawet stolica POlski powinien szostac... Takie FAKTY i ARGUMENTy nono
              >
              > a teatrów w Toruniu (wliczając prywatne) jest 7, nie 4
              >
              > I jeszcze cos tam było o wzroście ilości mieszkańców: Toruń to jedyne miasto
              > spośród 5 największych w regionie, gdzie ilośc mieszkańców ROŚNIE.

sorki, ale piep... glupoty.

W
              > pozostałych SPADA, najszybciej w Bydgoszczy, choc uczciwie trzeba dodać, że
              > podobnie też we Włocławku i Grudziadzu. Na tym spadku traci nie tylko
              > Bydgoszcz, lecz osłabia się cały region.
              >
              > Może to więc argument za łaczeniem i współpracą TORUNIA I BYDGOSZCZY, a nie
              > walką? Jak widać z ww opisów, Toruń też ma co oferować, może po prostu
              > Bydgoszczanie tego nie znają, moze nie mówi Wam o tym Wasza "obiektywna" TV
              > regionalna?
          • Gość: c.d. Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:52
            Do IVICY:
            1. Naucz się jakiegos innego zwrotu (może być też po łacinie) bo ten jest już
            nudny. A po polsku nie łaska?
            2. Jesteś b. szybka w pisaniu, podziwiam :-) cię, choć absolutnie nie podzielam
            twoich bydgosko-nacjonalistycznych poglądów.
            3. Kobiety złośliwe, ostre, z ciętym językiem są podobno bardzo samotne, choć
            piękne i w głębi duszy nawet dobre... Czy to prawda?
      • Gość: edi Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:28
        wejdż na www.torun-bydgoszcz.pl
        nie chce mi sie przpisywac.
    • Gość: to ja stefan Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.tvgawex.pl 03.05.04, 22:39
      ale te pierniki z Torunia są ...Zrobiłem małą licytacje a oni j€ż zaczeli
      panikować i przechwalać sie że tam maja 36 hoteli itd BRAWO żyjcie złudzeniami
      prowincjo.Spodziewam sie ataku CZEKAM cierpliwie
    • Gość: realista Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.rect.uni.torun.pl / *.rect.uni.torun.pl 21.05.04, 14:41
      Toruń mógłby stanąć do tego tylko wtedy, gdy b.edzie miał dobrego "gospodarza",
      który nie da sobie odbierać wszystkiego, jak to robi Bydgoszcz do tej pory.
      Władze miasta Torunia nidgy nie będą miały odwagi powiedzieć STOP ! I dalej
      pazerna Bydgoszcz będzie odbierała Toruniowi co tylko się da !!!
    • Gość: s Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 08:39
      s
      • Gość: a Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 21:22
        teraz to nie tak łatwo odebrac cos Toruniowi jak za PRL.
        Wtedy PZPR decydowało i cisza!

Teraz są media i takie złodziejskie praktyki mozna nagłaśniać.

Przykład: storna www.torun-bydgoszcz.pl czy www.bydgoszcz-torun.pl (jak kto
        woli) jest jakies 500 artykułów o relacjach obu miast. Sa rankingi,
        zestawienia, wypowiedzi posłów, forum.
        To chyba robi jakis sztab ludzi, polityków (ponoć z UM T-n i B-cz)
        • ka_zet Re: Bydgoszcz kontra Toruń 16.06.04, 21:28
          > Przykład: storna www.torun-bydgoszcz.pl czy www.bydgoszcz-torun.pl (jak kto
          > woli) jest jakies 500 artykułów o relacjach obu miast. Sa rankingi,
          > zestawienia, wypowiedzi posłów, forum.

Nie "500 artykułów" tylko dużo tekstu, tak manipulowanego momentami że aż zęby bolą.

> To chyba robi jakis sztab ludzi, polityków (ponoć z UM T-n i B-cz)

Ta, na pewno. I żaden się nie podpisał.
          Ot, takie dziełko którym się nie ma co zajmować.
          Coś jak www.net2000.com.au/customers/danzig/

• Gość: ex Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 23:37
            zajrzyjcie na to www.torun-bydgoszcz.pl - ubaw po pachy!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: mary Re: Bydgoszcz kontra Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 16:18
              Torun nie może znieść Brzydgoszczy - to prawda, ale nie z powodu jej siły. O
              sile trudno mówić, w wielu ogólnopolskich rankingach najlepsze firmy polskie i
              zagraniczne czy uczelnie sposród naszego regionu - typowane sa tylko w Toruniu.
              Ale dla ścisłości ma swe atuty i Brzydgoszcz.

Torun nie może znieść Bydgoszczy za jej gigantomanię, za zawłaszczanie
              osiągnięc regionu czy nawet Torunia dla siebie, za przenosiny instytucji (w PRL
              i teraz), za całkowicie nieobiektywne traktowanie mediów które posiada (TV3,
              Wybiórcza) - wyłącznie dla promocji SIEBIE, SIEBIE, SIEBIE, SIEBIE...

Nawet tu jakiś Bydgoszczak napisał: "to zrozumiałe, że mając siedzibę TV
              Regionalnej w Bdgoszczy, głownie skupia sie tylko na sobie..." Dla mnie to
              niezrozumiałe, ale może inaczej rozumiem słowo "telewizja REGIONALNA" ?

Jeśli stare rzeczy, wykradanie instytucji z Torunia zostanie rozliczne (chocby
              symbolicznie), jesli dzis nie będzie podjazdówek na Straż Graniczna, Muzeum
              Nowoczesnej Sztuki i inne takie, może zacząc budować się pomału zaufanie i
              porozumienie. Ale to Bydgoszcz musi zrozumieć wady swego dotychczasowego
              podejscia do Torunia.

Torun jest mniejszy - to prawda. Ale z tego nic nie wynika. Moskwa też jest
              wieksza od Wenecji, Berlin od Bonn, Katowice od Krakowa - i co z tego? Torun ma
              bardzo wiele atutów, które media bydgoskie i sami Bydgoszczanie pomijają, a to
              boli i buduje podejrzliwości.

Nie chce mi sie pisać o turystyce, hotelach, knajpach, zabytkach - tu
              Brzydgoszcz po prostu nie ma szans. Ale porównując nawet ilośc budownictwa,
              uczelnie, inwestorów krajowych i zagranicznych, ich wielkośc, poziom
              bezrobocia - oba miasta sa podobne, czesto Torun wyraznie lepszy.

Piszesz , ze słabszy jest poziom opieki medycznej w Toruniu - czy wiesz, gdzie
              znajduje sie JEDYNY prywatny szpital w regionie, o europejskim poziomie? Wiesz,
              który szpital dziecięcy w połnocnej Polsce nalezy do najlepszych? Czy
              słyszałeś, że matki jeżdżą z dziećmi do Torunia w sprawach dermatologicznych,
              laryngologicznych czy ortopedycznych?

Wyspecjalizowane usługi - spróbuj w Bydgoszczy znależć firmę konserwacji
              zabytów, czy ogólnopolską agencje reklamową? Gdzie jest w Bydzi British Council
              (instytut Brytyjski)? Czy jest Konsulat Słowenii, Boliwii, Niemiec?
              Od paru miesiecy macie Alliance Francaise, od roku Empik - w Toruniu to
              wszystko jest od 20 lat. Gdzie w Bydgoszczy jest Instytut Meteorologii?
              Gdzie można w Bydzi obejrzeć niebo przez teleskop? Czy jest w Bydzi
              ogólnopolskie radio? A telewizja? Czy jest oddział regionalny jakiejkolwiek
              telewizji prywatnej? (w Toruniu są 4, moge wymienic...)
              Nie chce mi sie juz pisac o planetarium, 20 muzeach, obserwatorium
              astronomicznym, 36 hotelach, 100 knajpach....

Z żałości przemilczę porównywanie Wyższej Szkoły Przepisywania (WSP) do UMK.

Nie twierdzę, że tylko w Toruniu jest wszystko, a w Brzydgoszczy - nic. Ale
              bądźmy uczciwi - w obu jest wiele, a nie jak piszesz tylko w Bydgoszczy.

Z tej gigantomanii Bydgoszczacy musza sie wyleczyć.
              • ka_zet Re: Bydgoszcz kontra Toruń 22.06.04, 16:39
                A tak w jednym wątku by nie wystarczyło?
                Co to za mania powtarzania wszystkiego w kółko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka