Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz nie będzie miała Specjalnej Strefy Ek...

28.02.06, 00:20
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • elamaniek Re: Bydgoszcz nie będzie miała Specjalnej Strefy 28.02.06, 01:28
      Co to znaczy Marszałek nie chce się wypowiadać! Chyba Pan Achramowicz zapomina,
      że nie pracuje w swoim folwarku, tylko w samorządzie, który finansują
      podatnicy, a na jego wypłatę, i to niemałą, ja rownież się składam. Dlatego
      uważam, że działalność Marszałka powinna być jawna i nie powinny mieć miejsca
      kombinacje na boku.
      • maruda1978 Re: Bydgoszcz nie będzie miała Specjalnej Strefy 28.02.06, 01:55
        kombinacje?

elamaniek napisał:

> Co to znaczy Marszałek nie chce się wypowiadać! Chyba Pan Achramowicz zapomina,
        >
        > że nie pracuje w swoim folwarku, tylko w samorządzie, który finansują
        > podatnicy, a na jego wypłatę, i to niemałą, ja rownież się składam. Dlatego
        > uważam, że działalność Marszałka powinna być jawna i nie powinny mieć miejsca
        > kombinacje na boku.
      • a_weirdo Re: Bydgoszcz nie będzie miała Specjalnej Strefy 28.02.06, 09:51
        > Co to znaczy Marszałek nie chce się wypowiadać!

Gdyby powiedział szczerze, że w Bydgoszczy nie może być SSE, bo władze miasta
        tego nie chcą, byłby większy skandal, niż gdy siedzi cicho...
    • saul_bydgoszcz BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 05:44
      Nie chce mi się wierzyć, że poważny inwestor będzie zainteresowany terenem na
      którym nie będzie w stanie pozyskać choćby wykwalifikowanej kadry. Teren
      nieuzbrojony ma być zaletą..? To jakaś kpina!
      Brak kadry technicznej, ma być zaletą?

Trzeba w sposób otwarty zaprezentować zalety Bydgoszczy. Wcześniej czy później
      muszą przeważyć.
      Twierdzę, że inwestor który w sposób rzetelny zostanie zapoznany z ofertą
      Bydgoszczy - wybierze właśnie Bydgoszcz.

Po drugie dlaczego takie przekonanie, że Bydgoska SSE miałaby powstać jedynie
      na terenie BPP.
      Przecież to żaden wymóg. Przecież otwartych niezagospodarowanych terenów nie
      brakuje.. nawet w obrębie samej Bydgoszczy. Nie wiem np. kto jest właścicielem
      terenu pomiędzu Łęgnowem a elektownią..? Przeciez to blisko 100ha plac.
      BPP może być częścia BSSE..., nikt nie mam prawa na wyłączność.

Bydgoszcz ma swoje atuty, historycznie ukształtowało się jako misto przemysłowe
      (od tego nie ma co uciekać). Sieć dróg będzie bardzo dobra, położenia pomiędzy
      Poznaniem i Gdańskiem droga ekspresowa S-5, Warszawa - Szczecin Kołbaskowo S-
      10, węzeł wodny, magistrala kolejowa, port lotniczy. Warunki optymalne.
      Uczelnia techniczna, szkoły techniczne, powstający Reg. CI przy ATR/UT, K-P
      Izba Przemysłowo-Handlowa itd...

Póki co nie Achramowicz powołuje strefy ekonomiczne. Bydgoscy samorządowcy,
      posłowie powinni lobbować za powołaniem BSSE nie oglądając się na żadne
      pogłoski o Łysomicach itd.. To Bydgoszcz jest największym ośrodkiem w regionie.
      Miasto powinno umacniać swoją pozycję jako centrum przemysłowo-handlowe.

Uważam, że to Bydgoszcz ma większe szanse na utworzenie dużej SSE. Jestem
      przekonany, że starania Bydgoszczy znajdą zrozumienia w ministerstwie.
      • maruda1978 Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 06:00
        saul_bydgoszcz napisał:

> Nie chce mi się wierzyć, że poważny inwestor będzie zainteresowany terenem na
        > którym nie będzie w stanie pozyskać choćby wykwalifikowanej kadry. Teren
        > nieuzbrojony ma być zaletą..? To jakaś kpina!
        > Brak kadry technicznej, ma być zaletą?

nie obrazaj Torunia, bo juz zalosne sa wasze komentarze, w Toruniu tez jest
        kadra ktora moze spelnic wymagania ewentualnego inwestora, a to ze ten inwestor
        preferuje swoje warunki, zrozum to wkoncu bo zal mi sie Was robi...

> Trzeba w sposób otwarty zaprezentować zalety Bydgoszczy. Wcześniej czy później
        > muszą przeważyć.

tak, dobrze jest wierzyc we wlasne sily, ale inni tez maja swoje zalety czy sie
        Bydzi podoba czy nie

> Twierdzę, że inwestor który w sposób rzetelny zostanie zapoznany z ofertą
        > Bydgoszczy - wybierze właśnie Bydgoszcz.

tak, wszyscy znow przeciw wielkiej i pokrzywdzonej Bydgosczy...

> Po drugie dlaczego takie przekonanie, że Bydgoska SSE miałaby powstać jedynie
        > na terenie BPP.
        > Przecież to żaden wymóg. Przecież otwartych niezagospodarowanych terenów nie
        > brakuje.. nawet w obrębie samej Bydgoszczy. Nie wiem np. kto jest właścicielem
        > terenu pomiędzu Łęgnowem a elektownią..? Przeciez to blisko 100ha plac.
        > BPP może być częścia BSSE..., nikt nie mam prawa na wyłączność.
        >
        > Bydgoszcz ma swoje atuty, historycznie ukształtowało się jako misto przemysłowe
        >
        > (od tego nie ma co uciekać). Sieć dróg będzie bardzo dobra, położenia pomiędzy
        > Poznaniem i Gdańskiem droga ekspresowa S-5, Warszawa - Szczecin Kołbaskowo S-
        > 10, węzeł wodny, magistrala kolejowa, port lotniczy. Warunki optymalne.
        > Uczelnia techniczna, szkoły techniczne, powstający Reg. CI przy ATR/UT, K-P
        > Izba Przemysłowo-Handlowa itd...

ciekawe czemu inwestorzy wola Torun... przeciez jego warunki sa wysmiewane przez
        wielkich bydgoszczan, a jednak inni wola cos innego..

> Póki co nie Achramowicz powołuje strefy ekonomiczne. Bydgoscy samorządowcy,
        > posłowie powinni lobbować za powołaniem BSSE nie oglądając się na żadne
        > pogłoski o Łysomicach itd.. To Bydgoszcz jest największym ośrodkiem w regionie.
        >
        > Miasto powinno umacniać swoją pozycję jako centrum przemysłowo-handlowe.
        >
        > Uważam, że to Bydgoszcz ma większe szanse na utworzenie dużej SSE. Jestem
        > przekonany, że starania Bydgoszczy znajdą zrozumienia w ministerstwie.
        • saul_bydgoszcz Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 06:21
          Po prostu w to nie wierzę.. Nie wierzę, że poważny inwestor nie weźmie pod
          uwagę trudności pozyskania kadry inżynierskiej technicznej w obszarze Łysomic..
          Naprawdę fabryka to nie miejsce dla socjologów czy filologów.

To nie jest obrażanie Torunia.. to raczej podważanie kwalifikacji osób
          odpowiedzialnych za decyzje dla tego inwestora. Chyba, że inwestor zatrudnii
          kadrę do skłądanie długopisów..
          Jestem przekonany, że Bydgoszcz jest bardziej atrakcyjnym miastem dla
          inwestorów branży elektronicznej.
          Nie przesądzam decyzji tego "hipotetycznego" inwestora. Ale powołąnie dużej SEE
          ma sens tylko w Bydgoszczy. Trzeba jednak w sposób nieskrempowany przeestawić
          zalety miasta.

Bydgoszcz dla prawidłowego rozwoju potrzebuje SEE. To wymóg który musi zostać
          spełniony. Sprawa powinna zostać przedstawiona w sposób ZDECYDOWANY!
          • maruda1978 Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 06:40
            saul_bydgoszcz napisał:

> Po prostu w to nie wierzę.. Nie wierzę, że poważny inwestor nie weźmie pod
            > uwagę trudności pozyskania kadry inżynierskiej technicznej w obszarze Łysomic..
            > Naprawdę fabryka to nie miejsce dla socjologów czy filologów.
            >

na UMK jako jedynej uczelni w regionie ksztalci sie specjalistow z automatyki i
            robotyki o specjalnosci automatyzacja maszyn i procesow przemyslowych, a takich
            specjalistow wlasnie bedzie potrzebowala ewentualna fabryka

dotego jest masa absolwentow zarzadzania i prawa, ktorych nie ksztalci zadna z
            uczelni w BYdzi (prywatne i zarzadzanie w budownictwie, pozostawiam bez komentarza)

wiec czy to jest rzeczywisty problem, czy frustracja bydgoszczan gdzie traca
            powoli monopol na inzynierow?

> To nie jest obrażanie Torunia.. to raczej podważanie kwalifikacji osób
            > odpowiedzialnych za decyzje dla tego inwestora.

nie badz smieszny. Achramowicz nie wybiera, robia to specjalisci z
            zaiteresowanej firmy, ktorych kompetancje Ty i twoi koledzy wysmiewacie.

Chyba, że inwestor zatrudnii
            > kadrę do skłądanie długopisów..

w Toruniu sa specjalisci nie gorsi niz w Bydzi, wiec skoncz juz z tymi glupimi
            komentarzami

> Jestem przekonany, że Bydgoszcz jest bardziej atrakcyjnym miastem dla
            > inwestorów branży elektronicznej.

to twoje zdanie i je mniej, ale nie rozumiem dlaczego z taka nienawiscia
            podchodzisz do EWENTUALNEGO sukcesu Torunia

zreszta o jakiej elektronice mowisz? po UMK wielu specjalistow pracuje np w
            Infineonie, czy ktos po ATR pracuje w Intelu, AMD? wspolczesna elektornika to
            nie tylko montowanie ukladow i systemow ale praca w obszarze fizyki
            polprzewodnikow ktora na UMK jest rozwinieta...

> Nie przesądzam decyzji tego "hipotetycznego" inwestora. Ale powołąnie dużej SEE
            >
            > ma sens tylko w Bydgoszczy.

wy macie swoje argumenty, my swoje, a sensu SSE w Bydzi ja nie widze, zreszta
            PODOBNIE uwazaja WASZE wladze miasta, i inwestorzy... wiec zejcie juz na ziemie...

Trzeba jednak w sposób nieskrempowany przeestawić
            > zalety miasta.
            >
            >
            > Bydgoszcz dla prawidłowego rozwoju potrzebuje SEE. To wymóg który musi zostać
            > spełniony. Sprawa powinna zostać przedstawiona w sposób ZDECYDOWANY!

i kto to ma przedstawic jak nikt nie widzi sensu??
            • saul_bydgoszcz Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 07:50
              Po pierwsze nie mam specjalnej chęci dłużej rozmawiać z tobą. Patrząc na to co
              robisz (robicie) na forum (nautile, maruda, babbik) z całą pewnością nie znajdę
              czasu żeby w takim wymierze dyskutować. Raz jesteś z Bydgosczy innym razem z
              Torunia. Ja nie zajmuję się zawodowo propagandą. Nie wiem czy ktoś wam za to
              płaci, w każdym razie 24 godziny na dobę przesiadujecie na forach, doprawdy nie
              wiem skąd macie tyle czasu.

Przedstawiłem swój pogląd i nie zmieniam go.
              Bydgoszcz ma się starać o powołanie własnej SSE bez oglądania się na innych.
              Toruń mnie nie interesuje.

Miasto potrzebuje inwestycji. Bydgoska SSE stworzy korzystne warunki dla
              pozyskania inwestorów.
              Najważniejszy atut Bydgoszczy to wykwalifikowana kadra inżynierska i techniczna
              (technolodzy, elektronicy, elektrotechnika przemysłowa, mechanika, budownictwo,
              telekomunikacja, sterowanie i robotyka, fizyczne miernictwo komputerowe itd.)
              Toruń niewiele może w tym wymiarze zaoferować. Pisanie o ambicja UMK, robotyce
              to żart.

Rozwój infrastruktury drogowej, powstanie CI przy ATR, K-P Izba Przemysłowo-
              Handlowa także wskazują na Bydgoszcz.

Żegnam.

• maruda1978 Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 08:19
                saul_bydgoszcz napisał:

> Po pierwsze nie mam specjalnej chęci dłużej rozmawiać z tobą. Patrząc na to co
                > robisz (robicie) na forum (nautile, maruda, babbik) z całą pewnością nie znajdę
                > czasu żeby w takim wymierze dyskutować.

dzieki za troske, ale placa mi za cos innego. zreszta teraz jest u mnie noc wiec
                moge z czasemrobic co chce.

Raz jesteś z Bydgosczy innym razem z
                > Torunia. Ja nie zajmuję się zawodowo propagandą. Nie wiem czy ktoś wam za to
                > płaci, w każdym razie 24 godziny na dobę przesiadujecie na forach, doprawdy nie
                >
                > wiem skąd macie tyle czasu.

urodzilem sie w Bydogszczy ale calym sercem jestem za Toruniem, czy to tak
                trudno rozgraniczyc?

> Przedstawiłem swój pogląd i nie zmieniam go.

No wlasnie, ja swoj. Ty go nie raczyles skomentowac, tylko rzucam oskrazeniami w
                moja strone. Powtarzam, posluchaj a_weiro.

> Bydgoszcz ma się starać o powołanie własnej SSE bez oglądania się na innych.
                > Toruń mnie nie interesuje.

I bardzo dobrze. Ale teksty typu ze jedyna sluszna lokalizacja, czy jedynie
                uzasadniona robisz z siebie Bog wie kogo.

> Miasto potrzebuje inwestycji. Bydgoska SSE stworzy korzystne warunki dla
                > pozyskania inwestorów.

i dobrze, niech sie Bydzia stara. zycze jej jak najlepiej, szkoda jedynie ze ty
                wykazujesz taka slepa nienawisc w stosunku do Torunia.

> Najważniejszy atut Bydgoszczy to wykwalifikowana kadra inżynierska i techniczna
                >
                > (technolodzy, elektronicy, elektrotechnika przemysłowa, mechanika, budownictwo,
                >
                > telekomunikacja, sterowanie i robotyka, fizyczne miernictwo komputerowe itd.)

a co ma inzynier budownictwa w powstalej fabryce elektronicznej? w takich
                fabrykach na ogol potrzebni sa tylko inzynieriowie produkcji i ewentulanie
                kontroli, reszta siedzi daleko za gorami na wyspach w Japonii.

> Toruń niewiele może w tym wymiarze zaoferować. Pisanie o ambicja UMK, robotyce
                > to żart.

zartem jest twoja niewiedza. Akurat jesli chodzi o automatyke to uwazam ze juz
                teraz jestesmy na rowni o ile nie lepsi od ATR. UMK bardzo wspiera w tej kwestii
                OBR Urzadzen Sterowania napedem. Przyszla kadra kszztalci sie na WATcie, a na
                UMK maja wyklady ludzie z PW. Zbadaj sprawe a dopiero cos pisz. Nie mowiac juz o
                metrologii, ktora rozwija sie w dobrym kierunku, czego dowodem jest
                zorganizowanie sesji Aparatury i Systemów Pomiarowych PAN w Toruniu.

Skolei Bydgoszcz jest uboga w specjalistow z zakresu zarzadzania i prawa, a tych
                w Toruniu ksztalci na bardzo dobrym poziomie UMK.

> Rozwój infrastruktury drogowej, powstanie CI przy ATR, K-P Izba Przemysłowo-
                > Handlowa także wskazują na Bydgoszcz.

Pod Toruniem bedzie autostrada, juz teraz dziala Centrum Trnaferu Technologii,
                czego zdajesz sie nie docieniac, ba nawet nie zauwazac.

> Żegnam.
                >
                Jak chcesz, ale rozumiem Ciebie, argumenty w dyskusji sie koncza i frustracja
                wzrasta ze Bydzia staje sie mniej atrakcyjna niz Torun na NIEKTORYCH polach

Milego dnia.
              • maruda1978 Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 08:36
                saul_bydgoszcz napisał:

> Po pierwsze nie mam specjalnej chęci dłużej rozmawiać z tobą. Patrząc na to co
                > robisz (robicie) na forum (nautile, maruda, babbik)

co robie?
                to ze probuje przekonac ze Torun ma rowniez atutu uwazasz za cos zlego?
                a co Ty robisz? czyzbyc nie robil teego samego ale na strone BYdzi?

zachowujesz sie jak typowy Polak czyli zero tolerancji, zero sluchania racji
                innych, czasami jestem wdzieczny ze z Polakami mam do czynienia jedynie przez net...
              • a_weirdo Re: BSSE ma powstać - żadnych ustępstw!!! 28.02.06, 10:12
                > Bydgoszcz ma się starać o powołanie własnej SSE bez oglądania się
                > na innych.

W tej chwili nie chcemy SSE w Bydgoszczy, o czym mówił Filipiak (dyrektor ZOI).
                Nie wiem, kto jeszcze powinien i ile razy to powiedzieć, żeby przekonać
                wszystkich do tego, jaka jest rzeczywistość.

> Miasto potrzebuje inwestycji.

Potrzebuje, ale nie chce o nich zabiegać ani dać im warunków do inwestowania.
                Przynajmniej nie chce tych dużych.

> Bydgoska SSE stworzy korzystne warunki dla pozyskania inwestorów.

Inwestorów możemy pozyskiwać bez SSE, ale trzeba chcieć. My nie chcemy.

• akrytas Prezydent miasta ma ważniejsze sprawy 28.02.06, 07:36
      Pan Dombrowicz nie ma czzsu zajmować się takimi duperelami jak ściągnięcie do
      Bydgoszczy jakiejś SSE.
      Pan Dombrowicz cały czas walczy ze swoim poprzednikiem.

gpmedia.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060227/BYDGOSZCZ/102270486/-1/bydgoszcz

To jest chyba jakaś choroba. Dombrowicz rządzi już ponad 3 lata, ten czas to
      pasmo klęsk Bydgoszczy (ostatnia właśnie w sprawie SSE) a on walczy ciągle z
      Jasiakiewiczem. Wiele czasu do końca kadencji już nie zostało, może by tak
      zrobić coś pożytecznego dla miasta? Przecież przez te lata nic pozytywnego
      Dombrowiczowi nie udało.
      • saul_bydgoszcz Re: Prezydent miasta ma ważniejsze sprawy 28.02.06, 07:57
        Spokojnie. Narazie to spekulacje prasowe. Już nie takie cuda miały powstać w
        Toruniu. Akurat w propagandzie są dobrzy. Z realizacją bywa gorzej. Zobaczymy
        co życie przyniesie.

Bydgoszcz niech się martwi o powołanie BSSE, a nie zajmuje Łysomicami.
        Trzeba twardo stawiać sprawę. W Bydgoszczy ma powstać SSE. Miasto potrzebuje
        nowych inwestycji w przemyśle.
        Jeśli polityka "Warszawy" ma marginalizować Bydgoszcz to trzeba sobie zadać
        pytanie gdzie płacić podatki: do Warszawy czy może raczej do Berlina czy
        Kopenhagi. (??) Bydgoszczanie płaca podatki do "Warszawy" i mają prawo żądań
        należytego traktowania. W interesie Bydgoszczy jest powołania BSSE.

I to wszystko z mojej strony.
        • a_weirdo Re: Prezydent miasta ma ważniejsze sprawy 28.02.06, 10:25

> Jeśli polityka "Warszawy" ma marginalizować Bydgoszcz

Czy to "Warszawa" kazała nam mówić, że:
          - SSE w Bydgoszczy nie może powstać
          - nie chcemy zabiegać o dużych inwestorów, bo jesteśmy nieciekawym miastem
          - duże inwestycje na terenie BPP nie mają sensu, bo tam jest las, a odlesienie
          jest za drogie i nieekologiczne

• saul_bydgoszcz Re: Prezydent miasta ma ważniejsze sprawy 28.02.06, 21:26
            > Czy to "Warszawa" kazała nam mówić, że..

Wiesz no przyczepiasz się do wypowiedzi człowieka, nawet nie wiem czy on
            utrzymuje to stanowisko. Z drugiej strony jeżeli jest minimalistą to powinien
            chyba zrezygnować ze stanowiska. Ale ja nie przesądzam bo nawet nie wiem czy to
            jest jaieś rzeczowe stanowisko, czy wypowiedź w przypływie "słabości". Przytocz
            jakieś aktualne oficjalne stanowisko szefa ZOI w sprawie BSSE..

Dziwi mnie w ogóle fakt ograniczania BSSE do BPP. Przecież to nie ma sensu.
            BSSE może powstać równie dobrze pod Osielskiem albo w Białych Błotach.

W tym całym zgiełku należy większa uwagę zwrócić na przedstawicielstwo PAIiIZ w
            K-P a mianowicie działalność Centrum Obsługi Inwestora. Zastanawiam się czy
            choć jedna osoba reprezentuje tam interes Bydgoszczy. Śmiem twierdzić, ze COI
            został opanowane przez podległych Achramowiczowi aparatczyków.
            Może ktoś zna kadę COI w Toruniu.. Czy jest tam ktoś do spraw inwestycji w
            Bydgoszczy?
            Bo łatwo obwiniać prezydenta Dombrowicz choć nikt się nie zastanowi jak COI
            reprezentuje interes Bydgoszczy w PAIiIZ. Jak wiadomo na stronach oficjalnych
            PAIiIZ nie ma nawet wiadomości o BPP. Dlaczego Kuj.-Pom. COI nie raczy przesłać
            stosownych informacji do PAIiZ? Przypadek?

Prawda jest taka, że to nie Achramowicz powołuje SSE. Miasto Bydgoszcz powinno
            przygotować staranną i dobrze opracowaną strategię powołania BSSE. Nie
            wyobrażam sobie żeby w najbliższych latach nie powstała Bydgoska SSE.
            Oczywiście nie ograniczałbym jej do BPP. Zressztą przytaczane argumenty o
            ochronie lasu itp. to jakiś kabaret. Wystarczy spojrzeć jak wycinano las dla
            węzłów "Stryszek" i "Lotnisko". Drewno jest bardzo chodliwym towarem - wbrew
            opiniom. Wycięcie drzew i sprzedaż to nie problem.
            • relatywista Re: Prezydent miasta ma ważniejsze sprawy 27.03.06, 14:44
              saul_bydgoszcz napisał:

> przytaczane argumenty o
              > ochronie lasu itp. to jakiś kabaret. Wystarczy spojrzeć jak wycinano las dla
              > węzłów "Stryszek" i "Lotnisko".

Wtedy ekolodzy nie byli tak silni. I przepisy tak restrykcyjne.
              • oy2345xxx Re: Prezydent miasta ma ważniejsze sprawy 10.04.06, 08:37
                Wtedy rzadzilo SLD.
      • aparat_cyfrowy1 Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 08:57
        paść na ten temat powinno. I tak :
        1. Dla rozwoju, ba ! dla podtrzymania pozycji Bydgoszczy w mieście lub
        okolicach pojawić się muszą poważni inwestorzy z branż produkcyjnych.
        2. Z punktu widzenia biznesu z prawdziwego zdarzenia Bydgoszcz jest najbardziej
        atrakcyjnym miejscem dla większości inwestycji produkcyjnych.
        3. Władze miejskie oraz parlamentarzyści związani z Bydgoszczą nie wykazuja
        zbyt dużej skuteczności działania (w tym dopuszczalnych form lobbingu).
        4. Wg posiadanych przez bydgoszczan informacji kierownictwo BPP radzi sobie
        ciniutko (może jest inaczej lecz o tym ani słychu ani widu).
        4. Każdy inwestor ma prawo wybrac to miejsce, które mu sie zywnie podoba (nawet
        gdyby miało to przypłacić bankructwem - choc takich nie jest zbyt dużo).
        5. Inwestycja Japończyków w Łysomicach to jeszcze nie klęska BPP.
        6. Przy powstawaniu nowych miejsc pracy samorządowe władze województwa
        postepują niesprawiedliwie faworyzujac - moim zdaniem - Toruń.

I na koniec pytanie : Kto z niżej wymienionych obejmie w niedługim czasie
        intratną posadę w spółce komunalnej lub związanej z samorządem toruńskim lub
        szefostwo SSE :
        a) Jaś Fasola,
        b) Waldemar Achramowicz,
        c) Kofi Annan ?
        • maruda1978 Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 09:04
          aparat_cyfrowy1 napisał:

> paść na ten temat powinno. I tak :
          > 1. Dla rozwoju, ba ! dla podtrzymania pozycji Bydgoszczy w mieście lub
          > okolicach pojawić się muszą poważni inwestorzy z branż produkcyjnych.

tego zycze sasiadom

> 2. Z punktu widzenia biznesu z prawdziwego zdarzenia Bydgoszcz jest najbardziej
          >
          > atrakcyjnym miejscem dla większości inwestycji produkcyjnych.

dlaczego najbardziej? jest atrakcyjna ale czy rzecziwsice naj?

> 3. Władze miejskie oraz parlamentarzyści związani z Bydgoszczą nie wykazuja
          > zbyt dużej skuteczności działania (w tym dopuszczalnych form lobbingu).
          > 4. Wg posiadanych przez bydgoszczan informacji kierownictwo BPP radzi sobie
          > ciniutko (może jest inaczej lecz o tym ani słychu ani widu).
          > 4. Każdy inwestor ma prawo wybrac to miejsce, które mu sie zywnie podoba (nawet
          >
          > gdyby miało to przypłacić bankructwem - choc takich nie jest zbyt dużo).
          > 5. Inwestycja Japończyków w Łysomicach to jeszcze nie klęska BPP.

to jeszcze nie jest pewne, wydaje mi sie ze Gdansk nie powiedzial ostatniego slowa.

> 6. Przy powstawaniu nowych miejsc pracy samorządowe władze województwa
          > postepują niesprawiedliwie faworyzujac - moim zdaniem - Toruń.

dlaczego w tym przypadku tak uwazasz? czy to ze inwestor znalazl lepsze warunki
          pod Toruniem oznacza ze wladze to miejsce faworyzuja? moze po prostu sa lepsze
          warunki pod ta inwestycje?

> I na koniec pytanie : Kto z niżej wymienionych obejmie w niedługim czasie
          > intratną posadę w spółce komunalnej lub związanej z samorządem toruńskim lub
          > szefostwo SSE :
          > a) Jaś Fasola,
          > b) Waldemar Achramowicz,
          > c) Kofi Annan ?

a czy to takie niespotykane zjawisko? zreszta moze bedzie jeszcze marszalkiem;-)

pozdr
          • aparat_cyfrowy1 Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 09:21
            6. Przy powstawaniu nowych miejsc pracy samorządowe władze województwa

dlaczego w tym przypadku tak uwazasz? czy to ze inwestor znalazl lepsze warunki
            pod Toruniem oznacza ze wladze to miejsce faworyzuja? moze po prostu sa lepsze
            warunki pod ta inwestycje?

Po pierwsze, uważam tak z tego powodu, że zarówno PAIZ jak i marszałek (celowo
            z małej litery) województwa wskazali te własnie a nie inną lokalizację.
            Gdyby pozyskanie "Japończyków" było zasługą prezydenta Torunia, Bogusława Lindy
            czy Kopernika to nie pisnałbym ani słowa.
            Po drugie, te "lepsze warunki" z pewnościa nie dotycza infrastruktury lecz ...
            No właśnie, czego ? Ulg, dotacji, zniżek opłacanych de facto z kieszeni
            wszystkich mieszkańców kuj-pom ?
            • maruda1978 Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 09:30
              aparat_cyfrowy1 napisał:

> Po pierwsze, uważam tak z tego powodu, że zarówno PAIZ jak i marszałek (celowo
              >
              > z małej litery) województwa wskazali te własnie a nie inną lokalizację.
              > Gdyby pozyskanie "Japończyków" było zasługą prezydenta Torunia, Bogusława Lindy
              >
              > czy Kopernika to nie pisnałbym ani słowa.

skad wiesz jak wygladala cala sprawa? moze byla omawiana lokalizacje BPP, skad
              ta pewnosc ze nie?

> Po drugie, te "lepsze warunki" z pewnościa nie dotycza infrastruktury lecz ...
              > No właśnie, czego ? Ulg, dotacji, zniżek opłacanych de facto z kieszeni
              > wszystkich mieszkańców kuj-pom ?

mysle ze jakby japonczykow interesowal terez w BPP to ulgi bylyby rowniez
              omawiane; a powtarzam, czy aby na pewno w Bydzi sa lepsze warunki? przez Torun
              bedzie biegla autostrada, jest szerokoprofilowy uniwerek, sa tez inne auty,
              zresta Bydzia tez ma ich wiele;

pomimo wszystko masz racje ze pewnie marszalek jest bardziej przychylny
              Toruniowi, ale na pewno nie jest to taka wielka roznica jak w przypadku Kosieniaka
              • a_weirdo Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 10:38
                > na pewno nie jest to taka wielka roznica jak w przypadku Kosieniaka

Tu nie mogę się zgodzić. Kosieniak NIE ZROBIŁ NIC dla Bydgoszczy.
              • elamaniek Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 22:17
                maruda! Zapomniałeś dodać, że w Toruniu jest jeszcze najwięcej w Polsce
                moherowych beretów. O to też jest ważny argument.
        • akrytas Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 09:34

Zdecydowanie tak. Rzeczywistość jest jednak taka, że od 1990 roku w Bydgoczszy
          nie została zrealizowanan ani jedna inwestycja przemysłowa choćby średniej
          wielkości (500 miejsc pracy).

> 2. Z punktu widzenia biznesu z prawdziwego zdarzenia Bydgoszcz jest
          > najbardziej atrakcyjnym miejscem dla większości inwestycji produkcyjnych.

Gdyby to była prawda, to chyba jakieś konkretne inwestycje przez ostatnie 16
          lat (od czasu "transformacji ustrojowej") chyba by były. A takich inwestycji
          nie ma.

Zdecydowanie tak. Nasi parlamentarzyści i działacze samorządowi całą energię
          tracą prowadzenie wojenki podjazdowe między sobą i tylko to ich interesuje.

> 4. Każdy inwestor ma prawo wybrac to miejsce, które mu sie zywnie podoba
          >(nawetgdyby miało to przypłacić bankructwem - choc takich nie jest zbyt dużo).

Teoretycznie masz rację, ale praktycznie to gdzie są inwestycje zależy w
          znacznej części od ulg inwestycyjnych i innych format dopłat samorządów. Urząd
          Marszałkowski daje wspiera i daje dopłaty prawie wyłącznie dla Torunia.

> 5. Inwestycja Japończyków w Łysomicach to jeszcze nie klęska BPP.

Jeśli SSE powstanie w Łysomicach to nigdy nie powstanie w Bydgoszczy. Zbyt
          blisko.

Pozdr
        • a_weirdo Re: Kilka słów prawdy ... 28.02.06, 10:18

Z założenia (!) nie chcemy zabiegać o takich inwestorów, o czym mówił pan
          Filipiak. Nawet jeśli się do nas ktoś taki zgłosi sam z siebie, nie jesteśmy w
          stanie zaproponować mu terenu.

> 2. Z punktu widzenia biznesu z prawdziwego zdarzenia Bydgoszcz
          > jest najbardziej atrakcyjnym miejscem dla większości inwestycji
          > produkcyjnych.

Nie jest, bo władze są przeciwne takim inwestycjom i nie mamy na nie terenu.

Skuteczność mają doskonałą - wszystko, o co zabiegali, załatwili. Jedyny
          problem, że o nic nie zabiegali ;)

> 4. Wg posiadanych przez bydgoszczan informacji kierownictwo BPP radzi sobie
          > ciniutko (może jest inaczej lecz o tym ani słychu ani widu).

Nie wiem czy to kierownicto jest winne, że dysponują lasem? Władze miasta
          jeszcze bardziej niż kierownictwo BPP są obojętne na inwestorów.

Moim zdaniem nie było innych poważnych propozycji.

• tomek_a_tomek Inwestor japonski wybral to, co mu pasowalo. 28.02.06, 08:38
      Inwestor japonski wybral to, co mu pasowalo. I zadne dopisywanie, ze to wina
      Tornia czy takie tam jątrzenia - nie zmienia tego faktu.
      • justysia684 Re: Inwestor japonski wybral to, co mu pasowalo. 28.02.06, 08:46
        Byle do jesieni i będzie można powiedzieć to, na co zasłużył: WON!!!
        • a_weirdo Re: Inwestor japonski wybral to, co mu pasowalo. 28.02.06, 10:04
          > Byle do jesieni

Jesienią nie zmieni się nasza polityka podejścia do inwestorów. To jest jedna z
          niewielu rzeczy, która u nas jest stała. Jasiakiewicz nie chciał BPP,
          Dombrowicz niby chciał, ale dalej nie chce dużych inwestorów ani SSE.
    • balunbyd Re: Jednak Achramowicz !!! 28.02.06, 08:52
      Musiał sie kierowac rozumem i ekonomia.
      Gdzie miał ustanowic strefe? W Zachemie? Czy B.Błotach?

Cieszmy sie ze wogóle strefa powstanie.
      • elamaniek Re: Jednak Achramowicz !!! 28.02.06, 09:09
        Do marudy czy jak ci tam: Trzeba być z Torunia, aby sadzić, że inwestorowi
        spodobało się akurat to puste pole pod Łysomicami, chyba te chwasty co tam
        rosną, tak mu się spodobały. Śmieszny jesteś. Zadecydował tylko i wyłącznie
        lobbing Pana Achramowicza. Powstaje tylko pytanie; dlaczego akurat o takie
        umiejscowienie SSE Pan Marszałek tak usilnie zabiega????
        • maruda1978 Re: Jednak Achramowicz !!! 28.02.06, 09:14
          elamaniek napisał:

> Do marudy czy jak ci tam: Trzeba być z Torunia, aby sadzić, że inwestorowi
          > spodobało się akurat to puste pole pod Łysomicami, chyba te chwasty co tam
          > rosną, tak mu się spodobały. Śmieszny jesteś. Zadecydował tylko i wyłącznie
          > lobbing Pana Achramowicza. Powstaje tylko pytanie; dlaczego akurat o takie
          > umiejscowienie SSE Pan Marszałek tak usilnie zabiega????

hehe, tak Achramowicz wbrew woli Japonczykow proomowal Lysomice...

przypominam ze Torun walczy z Gdanskiej i innym strefami jak Lodz o te
          inwestycje, wiec nie sadze aby nasi oferowali cos co nie jest najlpsze dla
          japonczykow, troche logiki...
        • a_weirdo Re: Jednak Achramowicz !!! 28.02.06, 09:54
          > dlaczego akurat o takie umiejscowienie SSE Pan Marszałek
          > tak usilnie zabiega????

Bo jest to jedyna możliwe umiejscowienie w naszym województwie. Nikt inny nie
          chce tego inwestora i nie jest w stanie mu zaproponować potrzebnych terenów.
          Przykre, ale prawdziwe.
          • jan996 Bardzo źle oceniasz bydgoskie władze... 28.02.06, 10:02
            Bardzo źle oceniasz bydgoskie władze...
            Moze są nie aż tak złe?
          • elamaniek Re: Jednak Achramowicz !!! 28.02.06, 22:07
            Bo jest blisko Torunia /to jest najważniejszy i jedyny argument/, a Pan
            Marszałek jest z Torunia i po oddaniu jesienią ciepłego stołeczka, dobrze by
            było załapać się na następny, najlepiej Prezydenta Miasta Torunia.
    • jan996 Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:23
      Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz:
      Jest polozona cenralnie w regionie i z punktu widzenia bezrobotnego z
      Brodnicy., Wloclawka, Grudziadza czy Inowroclawia (a nawet B-czy, ale u was nie
      ma bezrobovcia :-) - najblizej mu do Torunia.
      Pozatym Torun lezy przy budowanej A1 (najwazniejszej drodze regionu) co ma
      podstawowe znaczenie dla inwestora.
      • balunbyd Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:41
        Oczywiscie ,ze masz racje.Tylko elamaniek nie ma pjecia o co w tym wszystkim
        chodzi.Bo dla niego SSE to pole ,które ew. może sobie wyobrazic.
        Krótko.
        Dobrze sie stało ,ze ta strefa powstanie własnie w Toruniu.Pomijam
        usytuowanie,Srefa podniesie Toruń gospodarczo.
        Z całą pewnoscia jeszcze jednaj taka oferta ze strony konkretnych inwestorów i
        Toruń bedzie spoko miastem Nr. 1
        I o to nam wszystkim chodzi.
      • a_weirdo Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 09:46
        > Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz:

Toruń ma tylko jeden atut, którego nie ma Bydgoszcz - jest zainteresowany
        powstaniem SSE.

• akrytas Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 10:21
          Generalnie zgadzam się z Tobą, że obecna, coraz gorsza pozycja Bydgoszczy jest
          skutkiem działań (zarówno działań ewidentnie szkodliwych a także zaniechań
          władz miasta, zwłaszcza obecnych ale także poprzednich).
          Ja jednak uwżam, że ten brak działań wynika z nieudolności. Twoim zdaniem
          władze nie chcą tych działań podejmować. Jaki Twoim zdaniem jest tego powód, że
          nie chcą zrobić nic pożytecznego?
          Pozdr
          • a_weirdo Re: Torun ma atuty, jakich nie ma Bydgoszcz 28.02.06, 10:49
            > Jaki Twoim zdaniem jest tego powód, że nie chcą
            > zrobić nic pożytecznego?

Myślę, że jest tak:

Dombrowicz spotyka się z inwestorami, doprowadził do stworzenia BPP, czego
            Jasiakiewicz nie chciał zrobić, przybyło trochę inwestorów (np. Jabil), powołał
            ZOI i generalnie jest zadowolony z tego, co robi. Pewnie jeszcze dostaje co
            jakiś czas raporty, że się bardzo staramy.

Filipiak to dla mnie wielka zagadka. On uważa, że Bydgoszcz jest nieciekawa i
            ma za małe bezrobocie, żeby przyciągać inwestorów. Wie, że nie może się udać,
            więc nie ma sensu się starać.

Krupa uważa z jednej strony, że przecież coś robi i się stara, a z drugiej że
            nie ma pieniędzy na przyciąganie inwestorów. Ostatecznie mamy artykuł w gazecie
            na promie o tym, że Bydgoszcz ma prawie 400 tysięcy mieszkańców i to ma
            przyciągnąć inwestorów.

Każdemu się wydaje, że robi wystarczająco. Chyba.
            • mozilla.org . 28.02.06, 11:03
              przez 12 lat wladze Bydgoszczy nie umialy doprowadzic do powstania SSE i byla
              cisza. nagle panu dziennikarzowi zrobilo sie zal!
              polecam kolejny temat na artykul - plany rozwoju BPP. moze w koncu kogos
              zainetresuje dlaczego naszym atutem ma byc las, ktorego praktycznie nie mozna
              wyciac, z kilkoma starymi budynkami i dlaczego chcemy przyciagac inwestorw tylko
              malych i srednich.
              moze ktos sie zainteresuje dlaczego w BPP ma powstac tylko 100 miejsc pracy
              rocznie i skad w ogole ten zapis w Polityce Rozwoju Lokalnego??
              moze ktos sie zainteresuje tym, ze nie mamy zadnej polityki przyciagania i
              wspolpracy z inwestorami??
              • a_weirdo Re: . 28.02.06, 11:05

> moze ktos sie zainteresuje dlaczego w BPP ma powstac tylko 100 miejsc pracy
                > rocznie i skad w ogole ten zapis w Polityce Rozwoju Lokalnego??

Ciekawe jest też to, że bez tego całego BPP i specjalnych inwestycji, Zachem
                przyciągał na te tereny więcej firm niż my to planujemy w przyszłości robić.
                • mozilla.org Re: . 28.02.06, 11:07
                  > Ciekawe jest też to, że bez tego całego BPP i specjalnych inwestycji, Zachem
                  > przyciągał na te tereny więcej firm niż my to planujemy w przyszłości robić.

ciekawe jak z moim konkursem na znalezienie oficjalnej strony BPP ;)
                  jak ktos ma nerwy ze stali moze poszukac jakiejkolwiek informacji na stronach PAIIZ
                  • a_weirdo Re: . 28.02.06, 11:14

> jak ktos ma nerwy ze stali moze poszukac jakiejkolwiek informacji
                    > na stronach PAIIZ

To prawie, jak znaleźć na stronach PLB informację, po co można przylecieć do
                    Bydgoszczy, albo chociaż jedną restaurację w dziale "restaurants". ;)
                    • mozilla.org Re: . 28.02.06, 11:18
                      > > jak ktos ma nerwy ze stali moze poszukac jakiejkolwiek informacji
                      > > na stronach PAIIZ
                      >
                      > To prawie, jak znaleźć na stronach PLB informację, po co można przylecieć do
                      > Bydgoszczy, albo chociaż jedną restaurację w dziale "restaurants". ;)

wiesz dlaczego nie ma BPP na stronach PAIIZu?
                      bo nikt im nie przyslal mejla z informacja i prosba o wstawienie. to sa fakty.

my chcemy SSE? powiedzmy szczerze i jasno: NIE
                      • a_weirdo Re: . 28.02.06, 11:27

> wiesz dlaczego nie ma BPP na stronach PAIIZu?

Wiem. :(

> my chcemy SSE? powiedzmy szczerze i jasno: NIE

Właśnie tego mi brakuje. Chociaż dziennikarze mogliby przestać udawać. MY NIE
                        CHCEMY PRZYCIĄGAĆ INWESTORÓW.

To, że BPP z 300ha nagle się zrobiło 1500ha, a inwestorowi przeszkadza
                        uzbrojenie terenu, to już inny rodzaj absurdu.
    • tytt skoro tylko marszalek wie o jakim inwestorze rozma 28.02.06, 11:09
      ...wiamy to jak bydgoszcz ma u niego lobbowac? u kogo?

czy nie jest faktycznie tak,ze skoro marszalek ma monopol na udzielanie
      informacji potencjalnemu inwestorowi, to ten doinformowany jest nierzetelnie?

nie wiem,to jakis zart.. jakas firma wraz z protorunskim marszalkiem decydują o
      umiejscowieniu sse na łące i wszystko jest ok?
      • a_weirdo Re: skoro tylko marszalek wie o jakim inwestorze 28.02.06, 11:13

> ...wiamy to jak bydgoszcz ma u niego lobbowac? u kogo?

Czy dla jednej firmy mielibyśmy zmienić całą politykę promocji miasta,
        założenia i plany ZOI, a także założenia BPP? Bez przesady...
      • mozilla.org Re: skoro tylko marszalek wie o jakim inwestorze 28.02.06, 11:15
        > jakas firma wraz z protorunskim marszalkiem decydują o umiejscowieniu sse na
        łące i wszystko jest ok?

ustawa o SSE istnieje od 20 pazdziernika 1994 roku. dlaczego dopiero teraz
        podnosi sie krzyk? dlaczego przez przeszlo 11 lat nikt nie zabiegal o powolanie
        SSE w Bydgoszczy? fajnie by bylo, gdyby marszalek wzial bydgoskie wladze za rece
        i zaprowadzil do mitycznego inwestora, ale tak sie niestety nie stanie.
        • a_weirdo Re: skoro tylko marszalek wie o jakim inwestorze 28.02.06, 11:21
          > dlaczego przez przeszlo 11 lat nikt nie zabiegal o powolanie
          > SSE w Bydgoszczy?

Był taki pomysł, ale stwierdziliśmy, że SSE w Bydgoszczy NIE MOŻE POWSTAĆ i
          sprawa się skończyła. Od tego czasu oficjalnie zdania nie zmieniliśmy, co nie
          przeszkadza nam marudzić, że nikt nam na siłę SSE i inwestorów nie zrobił.

• maxbdg Kolejna porażka Panie Dombrowicz!!! 28.02.06, 11:54
      Byla apelacja a teraz to. NA SZCZESCIE JUZ NIE DUZO ZOSTALO CZASU DO WYBOROW.
    • binabik21 Przeczytać proszę, ważne fakty!!! 28.02.06, 12:13
      Kilka faktów:

Żaden poważny inwestor z państwa wysoko rozwiniętego nie odważy się pod swoją
      inwestycje wykarczować tysiąca hektarów lasów!!! Zostałby okrzyknięnie
      nieekologicznym, oprotestowany przez greenpeace, organizacje ekologiczne w
      swoim macieżystym państwie i Polsce.
      Dziś, kiedy wszystkie wielkie firmy, w SZCZEGÓLNOŚCI ELEKTRONICZNE, chwalą się
      produkcją w zgodzie z przyrodą, niezakłucaniem ekosystemu i nieingerencją w
      środowisko naturalne, po prostu Bydgoszcz nie miała szans!!!

P.S. Jestem z Bydgoszczy, nie sieję zamętu, jest mi przykro, ale takie są
      fakty - nikt o zdrowych zmysłach nie wyciął by 1000 ha lasów pod inwestycję!!!
      • akrytas Nie fakty tylko przeinaczenia 28.02.06, 12:19
        binabik21 napisał:

> nikt o zdrowych zmysłach nie wyciął by 1000 ha lasów pod inwestycję!!!

Oczywiście, ale inwestor nie potrzebował 1000 ha tylko ulamek tej powierzchni,
        a tyle ziemi to jest bez wycinania lasu.
        • a_weirdo Re: Nie fakty tylko przeinaczenia 28.02.06, 12:24
          > inwestor nie potrzebował 1000 ha tylko ulamek tej powierzchni,

W artykule jest mowa o 1500ha.

> a tyle ziemi to jest bez wycinania lasu.

Nie. Przez brak ziemii z założenia chcemy tam tylko małe i średnie firmy, które
          mogą używać istniejącą zabudowę. Nie jest prosto znaleźć jakiekolwiek dokumenty
          o BPP, ale jeśli się znajdzie, to można się takich ciekawostek dowiedzieć...
          • akrytas Re: Nie fakty tylko przeinaczenia 28.02.06, 13:42
            Kupę razy przemierzałem tereny Zachemu. Było to jednak jeszcze przed powstaniem
            BPP i nie wiem które dokładnie tereny należą do parku.
            Z pewnością większość tych terenów to są lasy, ale zapewne kilkaset ha jest
            niezalesione. Jednak bez dokładnego planu to tylko gdybanie.
            A po co jednej firmie 1500 ha?? To jest 15 km2 !!!!.
            Pozdr
            • a_weirdo Re: Nie fakty tylko przeinaczenia 28.02.06, 13:48
              > zapewne kilkaset ha jest niezalesione.

Wiem tylko, że w analizach BPP było, iż ograniczają się do małych i średnich
              przedsiębiorstw, które wykorzystają istniejące budynki, bo nie warto wycinać
              lasu. Jestem przekonany, że gdyby była taka możliwość, to by nie ograniczali
              się tak. Kolejna rzecz, to założenia w planie rozwoju lokalnego Bydgoszczy - do
              100 nowych miejsc pracy rocznie - tak nie zakłada ktoś, kto chociaż podejrzewa,
              że tam może być duży zakład.

> A po co jednej firmie 1500 ha?

To chyba poziom artykułu tylko ilustruje. Jakiej firmie przeszkadza uzbrojenie
              terenu?

• a_weirdo Re: Przeczytać proszę, ważne fakty!!! 28.02.06, 12:22

> nikt o zdrowych zmysłach nie wyciął by 1000 ha lasów pod inwestycję!!!

Nie obawiaj się. W BPP nikt nie chce tych lasów wycinać. Są dokumenty, w
        których wycinanie lasów jest uznane za bezsensowne i to jest właśnie powodem,
        dlaczego nie chcemy dużych inwestorów w BPP.
        • johny.byd Re: Przeczytać proszę, ważne fakty!!! 28.02.06, 20:28
          Szkoda, że w Bydgoszczy nie proponuje się innych terenów pod duże inwestycje:
          tereny przy ul. Inwalidów ( tam można byłoby w razie czego wyciać trochę lasu),
          tereny pomiędzy Kapuściskami i Łęgnowem, tereny pomiędzy ATR a kopalnią gliny
          przy Auchan (tam fragmenty lasu są zbędne). W Brdyujściu też należałoby zrobić
          porządek i trochę miejsca znalazłoby się.
          • k_martin Re: Przeczytać proszę, ważne fakty!!! 28.02.06, 20:30
            Za Makro w stronę lasu, też jest trochę pustego pola.
    • szaropurpurowy [...] 28.02.06, 13:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • donpedro243 Brawo Panie Marszałku 28.02.06, 16:15
      Pan Achramowicz - marszałek województwa toruńskiego (tak torunskiego, to nie
      pomyłka) załatwił to co mu podpowiadało serce. Napewno jeszcze nie raz
      działając w duecie z wojewodą załatwią Toruniowi i okolicom niejedno. Co robili
      bydgoscy parlamentarzyści, minister i wiceminister oraz władze naszego miasta -
      ano spali snem zimowym i nie ma się co dziwić bo zima nadal nie ustępuje.
    • dzidek11 Jaka bydgoska władza, tekie efekty 28.02.06, 18:04
      Tyle ile zaangażowania ze strony Dombrowicza, tyle efektów.
      Swoją drogą tyle szumu było wokół tego parku na Zachemie i co znów nic z tego
      nie będzie. Oto polityka naszych ratuszowych urzędników tylko o swoich
      interesach myślą
      • oy2345xxx Re: Jaka bydgoska władza, tekie efekty 06.04.06, 08:03
        Chciaz niektorzy mowia, ze by rzadzil, gdyby mu dano ...
    • jazss A co na to bydgoskie SLD? 28.02.06, 18:45
      Achramowicz nie moglby byc marszlakiem torunskim, gdyby nie radni z Bydgoszczy.
      czy redakcja GW sie zadala sobie trudu, zeby spytac bydgoskie SLD co o tym sadzi??
      Druga Sprawa - to Achramowicz jedzie teraz po bandzie. Wojewoda jest z Torunia
      co zaraz sie okaze, ze przypadkowo znowu jakis sad czy inny wynalazek trafi do
      Torunia. Co na to poslowie PIS ??
      • a_weirdo Re: A co na to bydgoskie SLD? 28.02.06, 23:30
        > spytac bydgoskie SLD co o tym sadzi??

SLD było nawet przeciwne powołaniu BPP, więc w sprawie SSE też pewnie są przeciw.

• putzmeister hmm 28.02.06, 19:28
      Troszke dziwia mnie komentarze w stylu: Bydgoszcz potrzebuje inwestycji. Tak
      samo Toruń, tak samo Włocławek, tak samo Grudziądz itd. Każde z tych miast
      potrzebuje inwestycji. A zeby caly region rozwiajal sie prawidlowo inwestycje
      potrzebne sa wszedzie. Co tu duzo gadac. W Toruniu tez sie przyda. Jesli chodzi
      o przemysl elektroniczny, to chcialbym przypomniec, ze w Toruniu bylo calkiem
      sporo zakladow eletronicznych, byly ośrodki badawczo-rozwojowe (nadal są), PIE.
      A inżynierowie, którzy są w Toruniu, to efekt kształcenia w Warszawie, Gdańsku
      czy Wrocławiu.
      Przez bydgoszczaków wyraznie tu przemawia lokalny szowinizm i krotkowzrocznosc.
      Trzeba myslec globalnie. Rownie dobrze w takim razie mozna by wszystkie
      inwestycje w Polsce zlokalizowac w Warszawie. Bo Warszawa musi sie rozwijac i w
      ogole. Inne regiony juz nie musza:(
      • a_weirdo Re: hmm 28.02.06, 23:32
        > byly ośrodki badawczo-rozwojowe (nadal są),

Tak z ciekawości, bo nie wiedziałem, jakie są w Toruniu ośrodki badawczo-rozwojowe?

• maruda1978 Re: hmm 28.02.06, 23:46
          a_weirdo napisał:

> > byly ośrodki badawczo-rozwojowe (nadal są),
          >
          > Tak z ciekawości, bo nie wiedziałem, jakie są w Toruniu ośrodki badawczo-rozwoj
          > owe?
          >

www.ipts-metalchem.torun.pl/
          www.obrusn.torun.pl
          a kiedys byl jeszcze Oddzial PIE (ITE)-TOMI (Torunski Osrodek MIkroelektroniki)
          oraz ITME ale upadly
          wogole kiedys byla szansa aby Tomi zostalo wykupione przez National Semicondctor
          • kuj-pom Bydgoszcz nie będzie miała SSE 01.03.06, 11:29
            Specjalną Strefę Ekonomiczną będzie miał region , i to jest najważniejsze.
            Argument o istnieniu w Bydgoszczy jedynej w województwie uczelni technicznej (
            ostatnio zaniedbywanej kosztem rozwoju UKW ) jest śmieszny . W Mławie
            zainwestował LG , a najbliższe uczelnie techniczne znajdują się w Warszawie i
            Olsztynie . Dlaczego w Bydgoszczy tak trudno zrozumieć , że inwestor wybrał
            pole w Łysomicach , przy budowanej autostradzie A1 ? Marszałek województwa nie
            mógłby przekonać inwestora do Łysomic , gdyby Japończykom czy Tajwańczykom ta
            lokalizacja nie odpowiadała. W Toruniu mamy już kilka zakładów zajmujących się
            elektroniką : Apator , Metron , Toral .
            • campenile Re: Bydgoszcz nie będzie miała SSE 01.03.06, 11:31
              Kochany, umiejscowienie Sądu Administracyjnego Toruniu ze względu na wydział
              prawa też jest śmieszny.
              • campenile Re: Bydgoszcz nie będzie miała SSE 01.03.06, 11:43
                Rzecz jasna chodziło o Sąd Apelacyjny. Mała pomyłka...
                • kuj-pom Re: Bydgoszcz nie będzie miała SSE 01.03.06, 22:25
                  campenile napisał:
                  > Rzecz jasna chodziło o Sąd Apelacyjny. Mała pomyłka...
                  Zaskoczę cię - już kiedyś pisałem że ten sąd powinien powstać w Bydgoszczy .
    • tomek_a_tomek Bardzo ładnie wypowiedział się prezes bydgoskiego 01.03.06, 13:32
      Bardzo ładnie wypowiedział się prezes bydgoskiego PP, Grzegorz Dudzinski:
      Nie ma co rozpaczać, że japonczycy wybrali Lysomice. Torunianom gratuluje i
      szczerze móiąc, cieszę się. Wierzę, że ta inwestycja ożywi całe nasze
      województwo.
      • saul_bydgoszcz Walczyć o BSSE 01.03.06, 18:51
        Przerażają mnie takie wypowiedzi... To tak jakby prezes firmy X powiedział, że
        cieszymy się z tego, że firma Y sprzedała milionowy samochód na rynku polskim i
        pobił nas trzykrotnie.. Mam nadzieję, że ożywi przez to naszą firme X..

To jest przerażające, Nie wiem czy to tylko kurtuazujna wypowiedź, czy może
        tylko prasowa zabawa, ale facet pomylił chyba stanowiska. Z takim podejściem
        nadaje się tylko na kapelane BPP. Dla mnie to jest dymisja natychmiastowa.

Ja tu widze właśnie źródło słabości miasta..
        Jedną ze słabości Bydgoszczy jest poczciwość. Tak, tak. Nasi reprezentanci - z
        nielicznymi wyjątkami - to poczciwe prostaczki. Bydgoszcz nie potrzebuje takich
        przedstawicieli. Miasto nie potrzebuje nastu poczciwych posłów, radnych miasta
        czy sejmiku, prezesów - Bydgoszcz potrzebuje PIĘĆDZIESIĘCIU SKU..SY. . .,
        którzy bezwzględnie będa reprezentowac interes miasta!

Nie wierzę, że PiS powoła strefę której centralnym punktem nie będzie
        Bydgoszczy. Tu jest pole do działnia naszych przedstwaicieli. Nie wierzę w
        układ PiS z Achramowiczem.
        • kuj-pom Re: Walczyć o BSSE ??? 01.03.06, 19:04
          saul_bydgoszcz napisał:

> Nie wierzę, że PiS powoła strefę której centralnym punktem nie będzie
          > Bydgoszczy. Tu jest pole do działnia naszych przedstwaicieli. Nie wierzę w
          > układ PiS z Achramowiczem.
          A wierzysz , że coś w tym województwie może powstać poza układami ? Myślisz ,
          że moc marszałka jest tak wielka , że kazał Japończykom inwestować w Łysomicach
          wbrew ich woli? Może nie miał kto ich zmusić do zainwestowania w lesie koło
          Zachemu ?A Może Japończycy są antybydgoscy , piszcie maile do cesarza Japonii !
          • saul_bydgoszcz Re: Walczyć o BSSE ??? 01.03.06, 19:26
            kuj-pom napisał:

> A wierzysz , że coś w tym województwie

Daj spokój. Toruń to nie sprawa Bydgoszczy. Nie o tym tak naprawdę pisałem.
            Pisze o konieczności powołanie BSSE. Interesuje mnie Bydgoska SSE. Strefy są
            rozległe. W DS jest ich kilka.

Gdyby to był problem jednego czy drugiego nieudacznika na stanowisku to nie
            byłoby sprawy. To nawet nie problem Achramowicza czy jakiegoś tam prezesa.
            Rzecz jest poważniejsza. Od lat jest próba marginalizacji Bydgoszczy. Nie
            chodzi tu jedynie o próbę likwidacji województwa bydgoskiego. Przez lata np.
            nie dopuszczono do powstania w mieście uniwersytetu. Komuniści nie powołali nie
            tylko uniwersytetu, ale także nie finansowali w sposób poważny powstania
            politechniki. Podobnie było choćby z odziałem TVP, portem lotniczym, wielkimi
            inwestycjami w przemysle, infrastrukturę itd.. Kiedy w Bielski-Białej, Tychach,
            Lublinie czy Warszawie budowano potężne fabryki samochodowe w Bydgoszczy
            powstawała fabryka rowerów. Kiedy w Gdańsku, Lublinie, Katowicach, Szczecinie
            powoływano uniwersytety w Bydgoszczty powstała WSP. To jest właśnie obraz
            ukazujący skalę. Miasto został postawione w drugi szereg. Tak naprawdę
            Bydgoszcz nie podnosła się po zniszczeniach wojennych. Nigdy nie odrodziła się
            do postaci sprzed drugiej wojny. Bydgoszcz jest miastem które najbardziej
            ucierpiało w wyniku drugiej wojny światowej, nacjonalizacji przemysłu, oraz
            porządku jaki został wprowadzony przez komunistów. Miasto utraciło swoją
            pozycję. Z tym trzeba walczyć. Dzisiaj trzeba walczyć o odbudowę pozycji
            Bydgoszczy, ale muszą tego dokonać osoby nieprzypadkowe. Nie można dopuszczać
            do tego żeby osoby o mentalności podbydgoskiego wiśniaka budowały obraz
            Bydgoszczy, bo to droga do nikąd.

Takie jest moje zdanie. Każdy kto bywał w Poznaiu, Lublinie, Bielsku-Białej,
            Katowicach wie o czym piszę.
            • kuj-pom Re: Walczyć o BSSE ??? 01.03.06, 22:22
              Chyba przesadzasz z tym czarnowidztwem , Bydgoszcz nie jest taka ostatnia.
              Wiele razy byłem w Poznaniu , Lublinie czy Katowicach i akurat w porównaniu z
              tymi miastami Bydgoszcz prezentuje się korzystnie. W czasach komunistycznych w
              Polsce istniało tylko kilka uniwersytetów ( do lat 70 -tych nie posiadały
              takiej uczelni Gdańsk i Szczecin ), porty lotnicze ( choć Bydgoszcz ma
              przedwojenne tradycje ) nie spełniały swej roli , były minimalnie
              wykorzystywane . Osobiście żałuję , że Romet już nie istnieje bo robił naprawdę
              dobre rowery. A fabryka samochodów w Bielsku-Białej ? - chyba nie chciałbyś
              jeździć ich produktem.
        • a_weirdo Re: Walczyć o BSSE 01.03.06, 20:45

> Nie wierzę, że PiS powoła strefę której centralnym punktem nie będzie
          > Bydgoszczy.

Bo z Bydgoszczy jest ich duchowy przywódca?
    • nadrat1 Włodarze Bydgoszczy do Dymisji 03.03.06, 15:12
      To miasto umiera, nie ma tu pracy, ani przyszłości, a gospodarze tego miasta
      nie robią nic!!! Robi się coraz większe zadup-ie. Pociągi omijają Bydgoszcz z
      daleka, drogi pożal się... Sam niestety pracuje juz w Kraku (ale nie w Angli).
      Ale zal mi Maista zapomnianej Bydgoszczy. Inne duze miasta przyciągają
      inwestorów specjalnymi strefami ekon. czemu my nie robimy tego od dawna?!?!
      • a_weirdo Re: Włodarze Bydgoszczy do Dymisji 03.03.06, 15:15
        Oficjalnie nie przyciągamy, bo jesteśmy nieciekawi i daleko od granicy.
      • balumbyd Re: Włodarze Bydgoszczy do Dymisji 03.03.06, 15:19
        Nie sposób się nie zgodzic - przez 17 lat niewiele zrobiono - sródmieście które
        powinno byc już dawno odrestaurowane się sypie (a mogłaby to byc nasza
        wizytówka). Przypominam że bydgoszcz jest 8 pod względem wielkości miastem w
        kraju z odpowiednim poziomiem podatków itd.
        Obecnie entuzjazmujemy się tunelem - ale przecież tunel byłby zbędny gdyby nie
        nowy market koło klarysek - per saldo ile miasto do tej inwestycji dopłaci ?
        Itd. itp.
        Uważam że nie mamy szczęścia do rządząch tj. w przeciwieńśtwie do wrocławia czy
        do łodzi. Potrzebujemy na głównych stanowiskach ludzi przebojowych, którzy coś
        osoiągneli a nie urzedników czy byłych pracowników budżetówki.
        • sas50 Re: Włodarze Bydgoszczy do Dymisji 03.03.06, 19:02
          balumbyd napisała:

> Nie sposób się nie zgodzic - przez 17 lat niewiele zrobiono - sródmieście
          które
          >
          > powinno byc już dawno odrestaurowane się sypie (a mogłaby to byc nasza
          > wizytówka). Przypominam że bydgoszcz jest 8 pod względem wielkości miastem w
          > kraju z odpowiednim poziomiem podatków itd.
          > Obecnie entuzjazmujemy się tunelem - ale przecież tunel byłby zbędny gdyby
          nie
          > nowy market koło klarysek - per saldo ile miasto do tej inwestycji dopłaci ?
          > Itd. itp.
          > Uważam że nie mamy szczęścia do rządząch tj. w przeciwieńśtwie do wrocławia
          czy
          >
          > do łodzi. Potrzebujemy na głównych stanowiskach ludzi przebojowych, którzy
          coś
          > osoiągneli a nie urzedników czy byłych pracowników budżetówki.

I tu niestety masz racje.Bydgoszcz w pewnym okresie zasnęła upojona swoimi
          sukcesami gospodarczymi polegajacycmi glównie na aneksji urzedów z sasiednich
          miast..
          To musiało sie tak skończyc nad czym sam ubolewam.
          A tak na marginesie.jak z tego wybrnąc? Masz jakis ciekawy pomysł?
      • saul_bydgoszcz Potrzeba stabilizacji 04.03.06, 02:04
        Nie popadaj w skarajności. To, że mamy zastrzeżenia do pewnych zachowań nie
        może rzutować na całe miasto. Z obserwacji widzę, że Bydgoszcz ma się dobrze.
        Niech świadczy o tym choćby ostatni rating...

Nie zapominaj, że to właśnie po 1989 roku w Bydgoszczy:

zmodernizowano stadiony,
        wybudowana nowoczesna halę "Łuczniczka", plany budowy nowoczesnego lodowiska
        powstał ośrodek TVP,
        powołano uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego, budowa laboratoriów mitotoksyn
        UKW, budowa Wydziału Farmacji CM
        rozwija się ATR/UTech.
        rozwija się natowskie JFTC i Pomorski Okręg Wojskowy,
        rozbudowani międzynarodowy port lotniczy "Paderewski"
        dokończono budowę Opery, rozwija się Filharmonia Pomorska
        inwestycje wodno-kanalizacyjne (inwestycje ISPA)
        nowoczesny tabor MZK
        wybudowano dwie wielki nowoczesne oczyszczalnie (Kapuściska i Fordon)
        Reprezentanci Bydgoszczy odnoszą sukcesy w wielu dziedzinach.

W tym roku rusza wiele inwestycji drogowych: np. (W-Z, S-5), niebawem "węzeł
        Kujawski"
        Pozyskano środki na CI przy ATR, a także Wyspę Młyńską.

Patrząc na to spokojnie należy stwierdzić, że miasto po 1989 roku w wielu
        dziedzinach odrodziło się. Ten rok zapowiada się doskonale - w temacie
        inwestycji.

Cieszy rozwój PESY, Jutrzenki, Zakłądów Mięsnych, Zachemu.

Np. w Toruniu upadł Polchem, upadły zakłady mięsne. W Bydgoszcy udaje się
        przeprowadzić inwestycje budowy nowego zakładu dla zakł. mięsnych.
        Wynegocjowano bdb. pakiet inwestycyjny dla Zachemu (148mln).

Łatwo zauważyć, że Bydgoszcz zrobiła duży skok po 1989. Przeprowadzono wiele
        trafnych i potrzebnych inwestycji. Wolny rynek otwiera bydgoskim firmom
        perspektywy dla rozwoju. Jestem dobrej myśli.

To wszystko nie może nam jednak zamykać ust. Jeżeli widzimy pewne niekorzystne
        zjawiska to mówimy o tym głośno. To, że kilku torunian uprawia swoje brudne
        interesy i wykorzystuje forum bydgoskie dla propagandy.., no cóż takie jest
        życie. Nie trzeba się tym jakoś specjalnie przejmować.
        • muvon200 Re: Potrzeba stabilizacji 04.03.06, 15:07
          powiedzmy sobie szczerze wybudowanie jednej montowni w szczerym polu to nie
          jest powód do ogłaszania , że Bydgoszcz odpadła z wyścigu do SSE. Prawda jest
          taka, że nadal nie wiadomo gdzie strefa będzie. Nasza KujPomowa strefa
          oczywiście. Możecie się zdziwić jeszcze :)
          • coooler1 Re: Potrzeba stabilizacji 04.03.06, 15:34
            Dokładnie Muvon !
            p.s. Ja i tak nie do końca wierze w powstanie tego zakładu w Łysomicach. Zbyt
            wiele niewiadomych.
            • muvon200 Re: Potrzeba stabilizacji 05.03.06, 18:39
              Może i tam będzie. Nam w sumie nic do tego choć raczej trudno będzie tam o
              wykwalifikowanych pracowników nawet po zawodówce. No ale ja wierzę w
              Japończyków, ono umieja kalkulować. Chyba ze myślą że u nas jak w Japonii.
              Wsiadasz w kolejkę albo metro i siuuu 30 km spoko w kilkanaście minut :) To
              żart. Niech tam będzie ten zakład im więcej w regionie tym lepiej. Strefa to
              całkiem inny temat. Nadal uważam, że jeszcze n8ic nie wiadomo.
              • muvon200 Re: Potrzeba stabilizacji 06.03.06, 17:14
                czy ktoś wie co się zmieniło w sprawie strefy i czy grypa przeszkodzi
                Japończykom w dokończeniu interesu?
          • bydsk Re: Potrzeba stabilizacji 06.03.06, 20:03
            Bzdury wypisujesz...Bydgoszcz nie odpadła z wyścigu o SSE...Bydgoszcz nigdy po
            prostu do niego nie przystapila.Strefy(a raczej podstrefy istniejacych stref)
            beda w Toruniu i Włocławku,bo tam sa znalezli sie inwestorzy.Nowych stref nie
            bedzie (w tym i Kujawsko-Pomorskiej),bo prawo na to nie pozwala.Mozna jedynie
            rozszerzac istniejace strefy.Inwestorzy sami nie przyjda,trzeba ich znalezc i
            zachecic.A co sie robi w Bydgoszczy w tym kierunku?Nie zdziwie sie,jezeli znasz
            odpowiedz na to pytanie :-)
            • muvon200 Re: Potrzeba stabilizacji 07.03.06, 14:00
              robi się i to nie mało np. to:
              www.bydgoszcz.pl/article/aktualnosci/article.php/id_item_tree/4ec95e0a223edf96cdb481d85d7f6185/id_art/72127f218fa101eff463e0acd6d5d4a8

tyle, ze nie trąbi się o tym we wszystkich mediach.
              • bydsk Re: Potrzeba stabilizacji 07.03.06, 17:49
                Robi sie i to mało własnie!!!
                Zobacz co znalazłem na bliźniaczej stronie Moherowa:

www.torun.pl/portal/index.php?tit=&txt=&nds=0&nde=1141772399&arch=1&offset=40&Kod=3875

U nich byli wczesniej!

• muvon200 Re: Potrzeba stabilizacji 07.03.06, 20:12
                  no to i dobrze przynajmniej maja porównanie :)
                  • pingwin34 Dombrowicz kończ waść..... 07.03.06, 22:22
                    Dombrowicz kończ waść.......
        • baqrrister Re: Jaki rozwój Pesy 03.04.06, 11:00
          Jaki rozwój pesy oni popełniają przestępstwo bo kradną ludzią pieniądze na z-1
          zarabiamy po 800 900 zł sprzęt stary z lat 70 i o jakim rozwoju mowa tam jest
          skupuisko mobinngu i w końcu ktoś się wkurzy i ich poda
    • babbik Co zyska region ze strefy i Sharpa? 24.03.06, 08:53
      snoop napisał:
      > ciesze sie niezmiernie, bedzie szansa na zatrudnienie w przyszlosci

Co zyska region ze strefy i Sharpa?
      - inwestycja warta prawie 2 mld złotych (500 mln USD).
      - Zatrudnienie znajdzie tu 10 tysięcy osób.
      - radykalne przyspieszenie budowy obwodnicy Inowrocławia. Rząd znalazł na nią
      114 mln zł. Jej budowa ma się rozpocząć w ciągu kilku miesięcy.
      - budowa łącznika istniejącej drogi krajowej nr 1 na wysokości Łysomic z węzłem
      przyszłej autostrady A-1 w Turznie;
      - budowa obwodnicy Strzelna (usprawni komunikację z drogą nr 5 w kierunku
      Poznania)
      - przyspieszenie A1. Japońscy inwestorzy oczekują, iż północne odcinki A-1
      (Gdańsk-Toruń) zostaną wykonane w terminie, czyli do końca 2008 r, co miejmy
      nadzieje tez zmobilizuje władze.
      - prestiż i przyciąganie następnych!
      • janass1 Re: Co zyska region ze strefy i Sharpa? 25.03.06, 21:32
        Tyle, ze to niesteyt nie Bydgoszcz, a rozklada sie na caly region i na Torun.
        Niestety zachem sobie olał problem.
    • relatywista Kto chce inwestowac na zatrutym Zachemie? 05.04.06, 08:53
      Kto chce inwestowac na zatrutym Zachemie?
      • oy2345xxx Re: Kto chce inwestowac na zatrutym Zachemie? 20.04.06, 08:44
        On juz nie jest taki zatruty, tylo źle zarzadzany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka